Varför använda VPN?

Senast uppdaterad: 10/05/2023

VPN, virtuellt privat nätverk, är något som har blivit alltmer populärt de senaste åren. Ett virtuellt privat nätverk har många användningsområden, så det finns lika många användare som skäl till varför man laddar ned och installerar en VPN-tjänst. För en del är säkerhet mycket viktigt, medan andra är mer intresserade av att låsa upp innehåll som är blockerat.

Oavsett syfte finns det några saker som är viktiga att tänka på när du ska välja VPN. De viktigaste faktorerna är hastighet och säkerhet. I den här artikeln kommer vi att förklara hur ett virtuellt privat nätverk fungerar och gå in lite djupare på de allra bästa tjänsterna.

1. Säkerhet

Tyvärr attackeras fler och fler personer av hackers på nätet. Det kan även hända i ditt hem, men det sker oftast när du använder offentliga nätverk och hotspots. Hackers stjäl information som lösenord, kortinformation och känsliga uppgifter som de sedan använder för att utpressa dig. Det vill du naturligtvis undvika och med en VPN-klient kan du vara säker var du än befinner dig.

Ett virtuellt privat nätverk leder om din datortrafik genom en tunnel som krypterar innehållet, och anslutningen går bara mellan din enhet och servern som du är ansluten till. De bästa VPN-tjänsterna sparar inga uppgifter alls, så det är inga problem med att dina data går via den här servern. Utöver det här är det också vanligt med en kill switch-funktion. En kill switch bryter omedelbart anslutningen till VPN-tjänsten om den server som du är uppkopplad mot går ner och bryter uppkopplingen. Även om det sällan händer att en anslutning bryts, så säkerställer en kill switch att din IP-adress inte blir synlig för andra användare.

Utöver vanlig internetanvändning kan du även ladda ned torrents utan risk. Att ladda ned torrents är ett mycket vanligt sätt att bli hackad på eftersom det sällan finns några bra säkerhetsfunktioner på sajterna som du laddar ned ifrån.

2. Kom åt geografiskt blockerat innehåll

En VPN-tjänst erbjuder servrar som du kan ansluta till i flera länder. NordVPN har till exempel en världskarta där du enkelt kan klicka på det land du vill ha en IP-adress från. När du har valt ett land kommer alla hemsidor som du besöker tolka det som att du är i det landet. Det innebär att du kan komma åt innehåll som BBC iPlayer, Hulu och amerikanska Netflix från Sverige.

Med en VPN-tjänst kan du till exempel får tillgång till det större utbudet på amerikanska Netflix.

Strömningstjänster som exempelvis Netflix och Amazon Prime ett begränsat utbud i Sverige. Därför är den amerikanska versionen av Netflix i sig en anledning till att många väljer att skaffa en VPN-tjänst. Utbudet på amerikanska Netflix är ungefär tre gånger större än innehållet på den svenska versionen. En VPN-tjänst är också mycket fördelaktigt att ha om du är på semester och vill se innehåll från tjänster som SVT Play, Viaplay, C-more eller TV4 Play hemma i Sverige.

Alla av de bästa tjänsterna har många bra servrar i de största länderna, men vissa erbjuder ett större utbud. ExpressVPN har exempelvis servrar i 94 länder.

3. Spara pengar när du handlar i nätbutiker

Du kan faktiskt spara lite pengar med VPN-tjänst när du handlar på nätet. Många sajter har priser som varierar från land till land. Det vill du troligen dra nytta av och särskilt om du reser finns det ett stort utbud av både flyg och hotell.

Vi rekommenderar att du tar ett land där genomsnittslönerna är låga, till exempel Bangladesh. Naturligtvis är det klokt att jämföra så många länder som möjligt innan du gör en beställning.

4. Undvik censur vid resor till länder som Kina och Ryssland

Det finns flera länder som har strikta regler när det gäller vilken typ av innehåll som ska vara tillgängligt för invånarna. VPN-tjänster är helt eller delvis förbjudna i länder som Belarus, Kina, Nordkorea, Ryssland och Uganda. Om du laddar ned en VPN-klient innan du reser till ett sådant land, kan du enkelt välja en server i exempelvis Sverige. Det ger dig möjligheten till att använda internet fritt och på samma sätt som om du vore hemma.

Nyhetskällor kan även vara censurerade. Länder där så här fallet är, som du kanske har förstått, i regel diktaturer. Observera att det även kan gälla i länder som av exempelvis religiösa anledningar inte har fritt internet. Du kan exempelvis inte se YouTube i Turkiet eller använda WhatsApp i Iran. Med ett VPN kommer du däremot aldrig uppleva några problem med censur. Observera att det är en bra idé att ladda ned VPN-tjänsten innan du reser, då sidorna för att ladda ner VPN-klienten är i regel också är censurerade. Ta även reda på vilka VPN-tjänster som eventuellt är tillåtna i landet du ska till och vilka som är olagliga att använda för att slippa få problem senare.

5. Var anonym online och dölj dina aktiviteter

Förutom censur är det också ett antal länder som är mycket upptagna med att övervaka befolkningen och alla som besöker landet. Det här är blev ett hett ämne i USA efter att Edward Snowden läckt information om hur den övervakningen går till i praktiken. Även om det är ett extremt exempel, är det mycket vanligare än du tror att du blir övervakad på nätet.

När du ändrar din IP-adress blir du helt anonym. Här ser du NordVPN:s användargränssnitt.

Det här är en av huvudanledningarna till att VPN har blivit så pass populärt de senaste åren. När du krypterar din data kan du surfa utan att bekymra dig om ifall du är övervakad eller inte. Skräddarsydd reklam är bland annat något som många upplever som irriterande och obehagligt. Sådan reklam undviker du enkelt med hjälp av ett virtuellt privat nätverk. Observera att du måste komma ihåg att ta bort kakor (cookies) manuellt i efterhand eftersom du är beroende av dessa för att många av de hemsidor du brukar besöka ska fungera optimalt. Ett annat alternativ är att använda en säker webbläsare.

Om du ska ladda ned torrenter finns det flera VPN-tjänster som ger dig extra säkerhet när du gör det. Som ett exempel har ExpressVPN P2P-optimerade servrar som gör det säkert att ladda ner torrenter.

Rekommenderande VPN-tjänster

Det finns åtskilliga VPN-tjänster på marknaden och många av dem fungerar bra. Det viktigaste är självklart att VPN-tjänsten fungerar så bra som möjligt i förhållande till de punkter vi har tagit upp tidigare. De leverantörer av VPN-tjänster som vi nämner här är några av de bättre:

ExpressVPN

 • Marknadens bästa VPN
 • Bra och stark kryptering
 • Servrar i 94 länder

Om du letar efter ett VPN som bockar av alla av våra inledande punkter är ExpressVPN det självklara valet. Den här tjänsten är vanligtvis nummer ett i alla tester av virtuella privata nätverk. Det beror bland annat på att hastigheten och prestandan hos tjänsten är så pass hög att du inte ens märker att din datatrafik går via VPN.

Oavsett vilken VPN-tjänst du använder kommer hastigheten på din internetuppkoppling att sjunka mer eller mindre eftersom trafiken måste gå igenom en extern server som krypterar all data innan den når internet. Med ExpressVPN märker du knappt av hastighetsreduceringen och du kan surfa, spela spel eller strömma filmer precis som vanligt. Leverantören har också servrar i 94 länder, vilket är ett av det största utbudet i branschen.

När det gäller säkerhet kan du alltid vara trygg när du använder den här tjänsten. Förutom den starka krypteringen har ExpressVPN också en egen privat krypterad DNS, som fungerar som ett extra skydd, på varje server.

ExpressVPN har sin bas på Brittiska Jungfruöarna vilket gör att de inte lyder under EU:s och USA:s jurisdiktioner som kräver att VPN-leverantörerna loggar användarnas aktiviteter. I praktiken innebär det att om någon skulle hacka en server (vilket hittills aldrig har hänt), finns där ingen information att stjäla. Dessutom har VPN-tjänsten en kill switch som innebär att även om anslutningen bryts, så kommer din IP-adress inte att blir synlig för andra ens ett ögonblick.

Med tanke på att ExpressVPN levererar en så pass bra service har de också ett bra pris. Liksom de flesta leverantörer kostar tjänsten cirka 120 kronor för en månad, men de har bra erbjudanden på längre abonnemang. Det längsta abonnemanget som de erbjuder är på 12 månader och kostar cirka 80 kronor i månaden. Du kan också testa tjänsten helt riskfritt i 30 dagar och få pengarna tillbaka om du är missnöjd. Tänk bara på att du måste säga upp tjänsten innan de 30 dagarna är slut för att garantin att få pengarna tillbaka ska gälla.

NordVPN

NordVPN
 • Använder TOR over VPN anslutning
 • Erbjuder kill-switch
 • Skydd mot IP och DNS-läckage

Även om NordVPN kommer på andra plats på vår lista, skiljer det lite mellan den här leverantören och ExpressVPN. NordVPN har servrar i över 60 länder och alla är av mycket bra kvalitet. När det gäller hastighet kommer du inte att märka något större hastighetstapp när du använder NordVPN. Nästan alla deras servrar har höga hastigheter, men det kan ta lite längre tid att ansluta till dem än vad det gör till ExpressVPN:s servrar.

NordVPN har också säkerhetsfunktioner som är bland de allra bästa. De har den rekommenderade 256 bitars krypteringen, som är i nivå som den kryptering det amerikanska försvaret använder. För att göra tjänsten extra säker använder det som kallas för “TOR over VPN” utöver den vanliga krypteringen. NordVPN är baserade i Panama, vilket gör att de kan arbeta med en policy där de inte sparar någon användarinformation. Utöver det har de också en kill switch och skydd mot IP- och DNS-läckage.

Om du bara är intresserad av prenumerera på NordVPN i en månad kostar det cirka 120 kronor. Å andra sidan kan du registrera dig i två år och få tjänsten för cirka 35 kronor i månaden. Om du av någon anledning inte är nöjd med tjänsten har leverantören en 30 dagars pengarna tillbaka-garanti.

SurfShark

 • Väldigt bra kryptering
 • Ha obegränsat med enheter anslutna samtidigt
 • Ingen loggföring

Det här är en tjänst som inte är fullt lika stor som de andra eftersom företaget är mycket yngre. Det betyder dock inte att SurfShark tillhandahåller en sämre tjänst, tvärtom. De har servrar i 63 länder. Även om det är något mindre än ExpressVPN, har de sagt att de arbetar med att öka antalet. Servrarnas hastighet är mycket bra i nästan alla länder, det är bara i de som den kan falla något. Det gäller dock inte för de nordiska länderna.

SurfShark har en bra kryptering, så du kan vara säker på att all din information är skyddad och säker. Utöver en bra kryptering har leverantören också en tvåstegsautentisering . De har även en noll-loggningspolicy och kill switch.

Det som gör att den här leverantören verkligen sticker ut från mängden är att du kan ansluta så många enheter du vill samtidigt. Det är perfekt om du vill ha ett VPN som räcker till hela familjen. Priset för en månad är som de andra tjänsterna, cirka 120 kronor, men de har en bra rabatt på abonnemanget med längst bindningstid. Du binder upp dig för två år och betalar hela prenumerationsavgiften på en gång, men i gengäld för du en månadskostnad på cirka 25 kronor.

Eftersom det finns ett antal gratis VPN-tjänster är det lätt att frestas att välja en av dessa. Detta är dock något vi rekommenderar att undvika av flera olika skäl. För det första finns det ofta få servrar, och de är långsamma, så det är sällan möjligt att surfa normalt och streama filmer i HD-kvalitet. Om du mot förmodan skulle hitta en gratis leverantör med bra hastighet, finns det tyvärr också ett datatak på de flesta tjänster. Det betyder att du bara kan använda en viss mängd data per dag.

Kan du använda ett gratis VPN?

Det mesta är möjligt att göra, även att använda ett gratis virtuellt privat nätverk, men frågan är om det är så bra i längden. Just när det kommer till gratis VPN är det något som du, enligt vår erfarenhet och åsikt, bör undvika i största möjliga mån.

Förutom låga hastigheter och dålig prestanda i övrigt, säljer flera VPN-leverantörer med gratistjänster också sina användares information till tredje parter. Även om det strider mot varför man vill ha en VPN-tjänst från början, är det på det här sättet leverantörerna av gratistjänster överlever ekonomiskt. Ofta är det också så att gratistjänsterna har ett tak för hur mycket data du får använda. När den datamängden, som ofta inte ens räcker för att strömma ett serieavsnitt, är slut måste du betala för tjänsten. Eftersom VPN-tjänsterna är så pass billiga är det knappast värt att använda en tjänst med dålig säkerhet och prestanda även om den är gratis.

Sammanfattning

Det finns flera bra anledningar för att använda en VPN hela tiden. För det första ger en VPN-tjänst dig säkerhet och anonymitet när du surfar på nätet. Det gör att du inte behöver oroa dig för att obehöriga kommer åt dina personliga uppgifter och annan känslig information. Förutom säkerhet får du också andra fördelar som möjligheten att spara pengar när du handlar online och möjlighet att få tillgång till geografiskt blockerat innehåll. Bara den amerikanska versionen av Netflix är en tillräcklig anledning för många att ladda ned och installera en VPN-klient.

I dagsläget finns det hundratals VPN-tjänster att välja mellan, men det betyder inte alla tjänster håller den standard som du behöver. De tre leverantörer som vi har tagit upp tidigare i artikeln är re av de bästa på marknaden.

Om reklam på webbplatsen

Innehållsförteckningexpand_more

  Bästa VPN-tjänster

  Bästa VPN-tjänsten

  Prova ExpressVPN

  Vår testtvåa

  Prova NordVPN
  Om reklam på webbplatseninfo