Varför använda VPN?

Senast uppdaterad: 01/07/2021

VPN är något som har blivit mer och mer populärt på senare tid. Ett VPN har olika användningsområden, så det finns olika skäl till varför du själv vill ha ett VPN. För vissa är säkerhet mycket viktigt, medan andra är mer intresserade av att låsa upp geoblockerat innehåll.

Oavsett syfte finns det några saker som är viktiga att tänka på när du väljer ett VPN. De viktigaste är hastighet och säkerhet. I den här artikeln kommer vi att förklara användningen av ett VPN och gå lite djupare in i de allra bästa tjänsterna.

1. Säkerhet

Tyvärr attackeras fler och fler människor av hackers på nätet. Detta kan hända i ditt eget hem, men det är vanligare när du använder offentliga nätverk och hotspots. Hackers stjäl information som lösenord, kortinformation och känsliga uppgifter för att utpressa dig. Detta vill du naturligtvis undvika, och med ett VPN kan du vara säker var du än befinner dig.

Ett VPN gör så att din trafik passerar genom en tunnel som krypterar innehållet, och anslutningen går bara mellan din enhet och servern du är ansluten till. De bästa VPN-tjänsterna sparar inga uppgifter alls, så det är inga problem att dina data går via den här servern. Utöver detta är en kill-switch-funktion också vanlig. Detta innebär att om du tappar anslutningen till ditt VPN, även om detta nästan aldrig händer, så kommer din IP-adress inte att visas ens tillfälligt.

Förutom vanlig internetanvändning kan torrents också laddas ner utan risk. Nedladdning av torrents är ett mycket vanligt sätt att bli hackad på, eftersom det ofta finns liten säkerhet på sajterna du laddar ner från. 

2. Kom åt geoblockerat innehåll

En VPN-tjänst erbjuder servrar i flera länder som du kan ansluta till. Till exempel har NordVPN en världskarta där du enkelt kan klicka på det land du vill ha en IP-adress från. När du har valt ett land kommer alla hemsidor du besöker att tro att du är i det landet. Detta innebär att du kan komma åt innehåll som BBC iPlayer, Hulu och Amerikanska Netflix hemma från Sverige.

Dessutom har tjänster som Netflix och Amazon Prime ett begränsat bibliotek i Sverige, och den amerikanska versionen av Netflix är i sig en anledning till varför många väljer att skaffa ett VPN, eftersom biblioteket är ungefär tre gånger så stort där. Detta är också mycket fördelaktigt om du är på semester och vill se innehåll från tjänster som SVT Play, Viaplay, C-more eller TV4 hemma i Sverige.

Alla de bästa tjänsterna har många bra servrar i de största länderna, men vissa erbjuder ett större utbud. Exempelvis har ExpressVPN servrar i hela 94 länder.

3. Spara pengar när du shoppar online

Du kan faktiskt spara lite pengar med ett VPN när du handlar på nätet. Många sajter har olika priser från land till land, och det kan utnyttjas. Särskilt om du reser finns det ofta ett stort utbud av både flyg och hotell.

Vi rekommenderar att du tar ett land där genomsnittliga löner är låga, till exempel Bangladesh. Naturligtvis är det klokt att jämföra så många olika länder som möjligt innan du gör en beställning.

4. Undvik censur vid resor till länder som Kina och Ryssland

Det finns flera länder som har mycket strikta regler när det kommer till vilken typ av innehåll som ska vara tillgängligt för befolkningen. Exempelvis är sociala medier förbjudna i Kina. Om du laddar ner en VPN innan du reser till ett sådant land, kan du enkelt välja en server i exempelvis Sverige. Detta ger dig möjligheten till att använda ditt internet fritt som om du vore hemma.

Nyhetskällor kan även vara censurerade. Länder där detta gäller, som du kanske har förstått, är ofta diktaturer. Observera att det även kan vara länder som exempelvis av religösa anledningar inte har fritt internet. Du kan exempelvis inte se YouTube i Turkiet eller använda WhatsApp i Iran. Med en VPN kommer du däremot aldrig uppleva några problem med censur. Observera att det är en bra idé att ladda ner innan du reser, då sidorna för att ladda ner VPN-klienten är i regel också censurerat.

5. Var anonym online och dölj dina rörelser.

Förutom censur är det också ett antal länder som är mycket upptagna med att övervaka befolkningen och alla som besöker landet. Detta är blev ett stort tema i exempelvis USA efter att Edward Snowden läckt information om hur detta görs i praktiken. Även om detta är ett extremt exempel, är det mycket vanligt att du blir övervakad på nätet.

Detta är en av huvudanledningarna till att VPN har blivit så pass populär de senaste åren. När du krypterar din data kan du surfa utan att bekymra dig över om du är övervakad eller inte. Skräddarsydd reklam är bland annat något flera upplever som mycket obehagligt. Detta kan undvikas när du använder en VPN. Observera att du måste komma ihåg att manuellt ta bort kakor i efterhand då du är beroende av dessa för att använda flera sidor. Ett annat alternativ är att använda en säker webbläsare.

Om du ska ladda ner torrents finns det även flera VPN-tjänster som ger dig extra säkerhet när du gör detta. Exempelvis har ExpressVPN P2P-optimerade servrar som gör det säkert att ladda ner torrents.

Rekommenderande VPN-tjänster

Det finns extremt många VPN-tjänster där ute. Många av dessa fungerar bra. Det viktigaste är självklart att VPN-tjänsten fungerar så bra som möjligt i förhållande till alla punkter vi har nämnt ovanför. De vi nämner här är några av de bättre:

ExpressVPN

 • Marknadens bästa VPN
 • Väldigt bra kryptering
 • Servrar i 94 länder

Om du letar efter ett VPN som bockar av alla punkter är ExpressVPN det självklara valet. Denna tjänst är vanligtvis nummer ett i alla tester av VPN. Detta beror bland annat på att hastigheten och prestandan när du använder tjänsten är så pass hög att du inte ens märker att du använder ett VPN.

Med alla VPN-tjänster kommer hastigheten på ditt internet att minska något eftersom trafiken måste gå igenom en extern server som krypterar data innan den når internet. Med ExpressVPN är denna skillnad alltså något du inte märker av, och du kan surfa, spela spel eller streama filmer som du annars skulle göra. De har också servrar i 94 olika länder, vilket är bland det största utbudet i branschen.

När det gäller säkerhet kan du alltid vara trygg när du använder denna tjänst. Förutom den rekommenderade krypteringen har ExpressVPN också en egen privat krypterad DNS på varje server, som fungerar som ett extra skydd.

Företaget är dessutom baserat på Brittiska Jungfruöarna och ligger således utanför EU:s och USA:s juridiska områden där loggning av användarnas aktiviteter krävs. Detta innebär att om någon skulle hacka en server (vilket aldrig hänt), finns där ingenting att hitta. Dessutom har de också en kill switch som innebär att om du plötsligt förlorar din anslutning, då kommer din IP-adress inte att utsättas ens tillfälligt.

Med tanke på att ExpressVPN levererar en så pass bra service har de ett mycket bra pris. Liksom de flesta leverantörer kostar tjänsten cirka 100 kronor för en månad, men de har bra erbjudanden på längre medlemskap. Det längsta medlemskapet de erbjuder är på 15 månader och kostar då cirka 50 kronor per månad. Du kan också testa tjänsten helt riskfritt i 30 dagar och få tillbaka pengarna tillbaka om du är missnöjd.

NordVPN

NordVPN
 • Använder TOR över VPN-anslutningen
 • Erbjuder kill-switch
 • IP och DNS-läckage

Även om NordVPN kommer på andra plats på vår lista, är det liten skillnad mellan denna leverantör och ExpressVPN. De erbjuder servrar i över 60 länder och alla är av mycket bra kvalitet. När det gäller hastighet kommer du inte att märka någon skillnad när du använder NordVPN. Nästan alla deras servrar har mycket höga hastigheter, men det kan ta lite längre tid att ansluta till dem än med ExpressVPN.

NordVPN har också säkerhetsfunktioner som är bland de allra bästa. De har den rekommenderade krypteringen, som faktiskt är i linje med det amerikanska försvaret. För att göra tjänsten extra säker använder de en TOR över VPN utöver den vanliga krypteringen. De är baserade i Panama som gör att de kan arbeta med en policy där de inte sparar någon information om sina användare. Dessutom har de också en kill switch och skydd mot IP- och DNS-läckor.

Om du bara är intresserad av NordVPN i en månad kostar det cirka 100 kronor. Å andra sidan kan du registrera dig i hela 3 år och få tjänsten för endast cirka 35 kronor per månad. Om du inte är nöjd med tjänsten av någon anledning erbjuder de också en 30-dagars pengarna-tillbaka-garanti.

SurfShark

 • Väldigt bra kryptering
 • Ha obegränsat med enheter anslutna samtidigt
 • Ingen loggföring

Detta är en tjänst som inte är lika stor som de andra då den är mycket yngre. Å andra sidan betyder detta inte att SurfShark inte tillhandahåller en mycket bra tjänst. De erbjuder servrar i 50 länder. Även om detta är något mindre än ExpressVPN, har de sagt att de arbetar med att öka detta antal. Servrarnas hastighet är mycket bra i nästan alla länder, men i de minsta länderna kan den falla något. Detta inkluderar dock inte de nordiska länderna.

SurfShark har en mycket bra kryptering, så du kan vara säker på att dina data är säkra. Utöver den bra kryptering finns det dock ingen ytterligare säkerhetsfunktion som de ovanstående erbjuder. De har dock en noll-loggningspolicy och en kill switch.

Det som gör att denna leverantör verkligen sticker ut är att du kan ansluta så många enheter du vill samtidigt. Detta är perfekt om du vill ha ett VPN för hela familjen. Priset för en månad är som de andra tjänsterna, men de har ett enormt prisfall för den längsta prenumerationsnivån. Priset per månad om du registrerar dig i 2 år kostar så lite som 16 kronor per månad.

Kan man använda ett gratis VPN?

Eftersom det finns ett antal gratis VPN-tjänster är det lätt att frestas att välja en av dessa. Detta är dock något vi rekommenderar att undvika av flera olika skäl. För det första finns det ofta få servrar, och de är långsamma, så det är sällan möjligt att surfa normalt och streama filmer i HD-kvalitet. Om du mot förmodan skulle hitta en gratis leverantör med bra hastighet, finns det tyvärr också ett datatak på de flesta tjänster. Det betyder att du bara kan använda en viss mängd data per dag.

Förutom dålig hastighet och prestanda säljer flera gratis VPN-leverantörer också information om sina användare till tredje parter. Även om detta strider mot varför man vill ha ett VPN från början, är det så dessa leverantörer överlever ekonomiskt. Ofta är det också så att gratistjänsterna bara är gratis under en kort period innan du ändå måste börja betala.

Sammanfattning

Det finns flera bra anledningar till att du bör använda en VPN hela tiden. För det första get VPN dig säkerhet och anonymitet när du surfar på nätet. Detta gör att du inte behöver oroa dig över din känsliga information. Förutom säkerhet får du också andra fördelar som möjligheten att spara pengar när du handlar online och möjligheten till att få tillgång till geoblockerat innehåll. Bara den amerikanska versionen av Netflix är tillräckligt nog för många att ladda ner en VPN.

Det finns idag hundratals olika VPN-tjänster att välja mellan. Med det sagt är det inte allt för många tjänster som håller sig till den standard man önskar. Tre av de bästa leverantörerna på marknaden är bland annat de ovannämnda.

Om reklam på webbplatsen

Innehållsförteckningexpand_more

  Bästa VPN-tjänster

  Express Icon

  Bästa VPN-tjänsten

  Prova ExpressVPN
  NordVPN Icon

  Vår testtvåa

  Prova NordVPN
  Om reklam på webbplatseninfo