ExpressVPN vs ProtonVPN

Senast uppdaterad: 02/07/2021

ExpressVPN och ProtonVPN är båda väletablerade VPN-tjänster. ExpressVPN är vanligtvis den tjänst du hittar på första plats på alla VPN-listor och är förmodligen den mest kända leverantören i branschen. ProtonVPN är en yngre aktör, men är en gedigen tjänst som redan lyckats etablera sig i toppskiktet.

I den här artikeln kommer vi att jämföra de två tjänsterna på en rad olika områden. Till sist kommer vi också att dra en slutsats om vilken tjänst du borde välja om du letar efter en VPN-tjänst.

Kort om ExpressVPN

ExpressVPN har över 3000 servrar, något färre än NordVPN men visserligen mer än du behöver.

ExpressVPN har funnits på marknaden sedan 2009 och har sedan dess kommit att anses som en av de absolut bästa VPN-tjänsterna på marknaden. Företaget är baserat på Brittiska Jungfruöarna för att undvika de så kallade ”14 Eyes”-länderna och skydda sina användare.

ExpressVPN erbjuder över 3,000 servrar i 94 länder. Det är väldigt få tjänster som kan tävla med ExpressVPN både när det kommer till antalet servrar och antalet länder. Den sticker också ut när det gäller säkerhet. Mer om detta senare i artikeln.

Kort om ProtonVPN

ProtonVPN lanserades lite senare än ExpressVPN år 2014. Sedan dess har den kommit att bli en av de största tjänsterna på marknaden. En av de bidragande faktorerna har varit deras säkra e-postsystem som många företag använder. Företaget är också baserat i Schweiz för att undvika säkerhetssamarbetet “14 Eyes”.

ProtonVPN riktade sig till en början till företag, men är i dag också populär bland privatpersoner. De erbjuder över 1,000 servrar i 51 länder. Förutom bra prestanda erbjuder de också mycket god säkerhet.

ExpressVPN vs ProtonVPN servrar och hastighet

Som du kanske vet så brukar användning av VPN påverka bredbandshastigheten. Det finns faktiskt gratistjänster som kan dra ner din bredbandshastighet med så mycket som över 90%. Å andra sidan har en bra tjänst vanligtvis så pass bra servrar att du inte märker av någon hastighetsförlust. Detta är en av de viktigaste faktorerna när man väljer en VPN-tjänst.

Som tidigare nämnts så har ExpressVPN över 3,000 servrar i 94 länder. Detta är uppenbarligen väldigt många servrar och länder. Å andra sidan hjälper antalet servrar föga om de inte är tillräckligt snabba.

Detta behöver du inte oroa dig för när du använder ExpressVPN, i vårt test var nämligen alla servrar vi testade extremt snabba. Du kan alltså streama, ladda ner filer, spela och så vidare utan problem. Det spelar ingen roll heller vilket land du väljer att koppla upp dig mot. Uppkopplingstiden är också mycket kort och du blir uppkopplad nästan i samma sekund som du klickar på en server.

ProtonVPN har tre gånger färre servrar än ExpressVPN, det vill säga lite över 1,000. Dessa är fördelade över 51 länder så utbudet av servrar är inte alls dåligt. Nackdelen med färre servrar är att det kan bli lite svårare att hitta bra servrar. Men detta behöver du inte oroa dig för när du använder ProtonVPN eftersom de har några av de bästa servrarna på marknaden.

Detta är alltså två tjänster som du kan lita på att de levererar höga hastigheter. Du har också tillgång till alla de största länderna (och Sverige) med båda VPN-tjänsterna. Å andra sidan erbjuder ExpressVPN servrar i nästan dubbelt så många länder och tre gånger så många servrar. Då kommer det kanske inte heller som någon överraskning att det är ExpressVPN som vinner när det gäller servrar och hastighet.

ExpressVPN vs ProtonVPN säkerhet

För de flesta som skaffar sig en VPN är säkerhet det allra viktigaste. Eftersom du läser den här artikeln kanske du redan känner till varför det är en bra idé att skydda sig själv på nätet. Det har kommit fler och fler säkerhetsfunktioner från olika VPN-tjänster som hjälper dig att skydda dig på nätet. För det första borde du aldrig använda en VPN som omfattas av EU:s eller USA:s jurisdiktion och är därmed skyldig att spara användarloggar. Både ExpressVPN och ProtonVPN har en strikt anti-loggningspolicy så du kan vara säker på att din information är säker.

ExpressVPN använder den kända 256-bitars AES-krypteringen. Det är samma kryptering som den amerikanska militären använder sig av, så du kan vara säker på att ingen kan hacka dig. Faktum är att den enda tekniken som kan låsa upp denna kryptering skulle ta miljarder år att göra det. Men även om krypteringen är så pass stark är det inte det enda skyddet.

Förutom krypteringen kör de också egna privata, krypterade DNS på alla servrar för att öka säkerheten ännu mer. Den har också en kill switch-funktion som gör att din information aldrig läcker ut om du skulle tappa kontakten med servern du använder. Det ska dock nämnas att detta nästan aldrig händer, men det är likväl en mycket bra säkerhetsfunktion. Utöver dessa funktioner har ExpressVPN också vidtagit en rad åtgärder för att säkerställa användarnas säkerhet.

ProtonVPN har relativt liknande säkerhetsfunktioner som ExpressVPN. De använder sig av samma kryptering. De flesta av de ledande VPN-tjänsterna använder denna eftersom det är den mest säkra krypteringen på marknaden. Den har också skydd mot DNS- och IP-läckage och kill switch-funktion.

ProtonVPN har till och med sett till att säkra maskinerna där servrarna huserar. Dessa förvaras i en gammal militär bunker 100 meter under jorden i Schweiz. Dessutom har de ett antal ytterligare säkerhetsfunktioner för att skydda sina användare.

Det är alltså lite som skiljer ProtonVPN och ExpressVPN när det gäller säkerhetsfunktioner. Båda erbjuder säkerhet i världsklass och du kan känna dig trygg oavsett vilken tjänst du använder. När det gäller säkerhet är alltså ingen av dessa tjänster bättre än den andra.

ExpressVPN vs ProtonVPN pris

Det har blivit vanligt bland VPN-tjänster med standardabonnemang som varierar i pris beroende på hur länge du väljer att binda dig. Det innebär att det inte finns någon skillnad när det gäller funktioner utan bara när det gäller priser. ExpressVPNs prismodell följer denna standard, men det är inte fallet hos ProtonVPN.

Hos ProtonVPN kan du välja en rad olika abonnemang som varierar i pris. Det första abonnemanget de erbjuder är helt gratis. Du får naturligtvis inte tillgång till en del funktioner med gratisversionen, men detta är likväl ett utmärkt sätt att testa tjänsten på. Du kan då använda tjänsten på en enhet åt gången. Du får tillgång till tre olika servrar och hastigheten du får är medelhög.

Det billigaste abonnemanget kostar 4 euro per månad och heter “basic”. Du kan då ha två enheter anslutna samtidigt och hastigheten är hög. Dessutom har du också tillgång till servrar i alla länder. Nackdelen är att du inte får tillgång till en del av deras säkerhetsfunktioner.

ProtonVPNs mest populära abonnemang heter “plus” och kostar 8 euro i månaden. Du har då tillgång till alla funktioner de erbjuder och du kan ha upp till 5 enheter anslutna samtidigt. Det viktigaste är kanske att du får den högsta hastigheten de erbjuder och alla säkerhetsfunktionerna. Dessa inkluderar bland annat TOR över VPN och “secure core VPN”.

De har också ett sista abonnemang som heter “visionary”. Du får då tillgång till allt du har tillgång till med “plus”. Därutöver får du också tillgång till deras eget e-postsystem som säkrar e-postmeddelanden. Det här systemet är vad som gjorde att ProtonVPN kunde etablera sin VPN-tjänst så pass snabbt. Detta abonnemang kostar 24 euro i månaden.

ExpressVPN erbjuder som sagt samma funktioner oavsett vilket abonnemang du väljer. Du kan välja ett månadsabonnemang för 12,95 dollar. Ju längre abonnemang du väljer, desto mer pengar sparar du. Vidare kan du välja 6 månaders abonnemang för 9,99 dollar i månaden eller 12 månaders abonnemang för endast 8,32 dollar i månaden. Alla abonnemangen låter dig också använda upp till fem enheter samtidigt.

Det är alltså inte så stor prisskillnad mellan dessa två tjänster. Vi rekommenderar att du undviker ProtonVPNs gratisversion och “basic”-abonnemang. Detta för att de helt enkelt saknar för många av de viktigaste funktionerna man behöver i en VPN. Med det sagt är ProtonVPNs gratisversion bra att använda om du vill testa hur tjänsten fungerar.

ProtonVPNs “plus”-abonnemang är alltså lite dyrare än det längsta abonnemanget hos ExpressVPN. Men med tanke på att skillnaden i pris är så pass liten är det svårt att utse en vinnare när det gäller pris. ExpressVPN ger dig också 30-dagars pengarna-tillbaka-garanti på alla sina abonnemang.

ExpressVPN vs ProtonVPN användarvänlighet och olika enheter

Användarvänlighet är uppenbarligen något som är mycket viktigt. Eftersom de flesta människor inte är insatta i många av begreppen kring VPN är det ett plus när saker och ting är så enkla som möjligt. Inte bara detta, utan det ska också vara lätt att navigera runt. Man vill inte heller ha onödiga popup-fönster från programmet.

ExpressVPN har en mycket hög användarvänlighet. När du använder programmet för första gången har du inte känslan av att det är något helt nytt. Det finns heller inga irriterande popup-fönster från programmet. Du kan enkelt söka efter det land du vill koppla upp dig mot eller scrolla igenom en lista. Du har också enkel tillgång till de avancerade funktionerna i menyn.

När det gäller andra enheter än PC så har denna VPN-tjänst bland annat tillägg för webbläsare och appar för smarttelefoner. Du kan också använda ExpressVPN på till exempel smart-tv eller spelkonsoler. Här kan du inte ladda ner programmet direkt, men det finns en rad manualer att tillgå på deras webbsida.

Även ProtonVPN har mycket hög användarvänlighet. Med det sagt så kan programmet verka lite mer tekniskt än ExpressVPN, men det är ingen stor skillnad. Programmet låter dig också lägga till de servrar som fungerar bäst för dig i bokmärken. Den har också en karta som gör det ännu enklare att välja det land du vill ansluta till.

Vidare så kan du använda ProtonVPN på alla de enheter du önskar. De har egna appar till både iPhone och Android som kan laddas ner i App Store eller Google Play Store. Du kan också använda ProtonVPN på spelkonsoler, smart-tv och så vidare.

ProtonVPN har servrar över hela världen. De flesta verkar också fungera relativt bra.

När det gäller användarvänlighet är det återigen inte så mycket som skiljer de två tjänsterna åt. Vi utser likväl ExpressVPN till vinnare när det gäller användarvänlighet. Själva programvaran är lättare att använda och har på det stora hela en bättre layout. Detta betyder inte att ProtonVPN har några brister, bara att ExpressVPN har en högre användarvänlighet.

Slutsats

Man kan säga att det på sätt och vis är orättvist att jämföra ExpressVPN med ProtonVPN. ExpressVPN är den VPN-tjänst du hittar på första plats på nästan alla VPN-listor och är en av de äldsta aktörerna i branschen. Å andra sidan är ProtonVPN mindre känd och har bara funnits på marknaden sedan 2014.

Det är likväl så att även om ProtonVPN är mindre känd och en nyare aktör så har de verkligen lyckats överraska oss. De levererar en mycket bra produkt och har inga synliga brister. Säkerheten och hastigheten är mycket bra och de erbjuder servrar i 51 länder.

Men även om ProtonVPN levererar en mycket bra produkt, håller den inte helt samma höga standard som ExpressVPN. Det är ingen tillfällighet att just ExpressVPN är marknadsledande. Det finns som tidigare nämnts väldigt få tjänster som erbjuder servrar i så många länder och inte minst så många servrar. Dessutom levererar de hastigheter som ingen annan kan matcha och har mycket användarvänliga program. De har också en kundtjänst som besvarar dina frågor inom några sekunder och som finns tillgänglig 24 timmar om dygnet.

Slutsatsen är därför att även om ProtonVPN definitivt är en mycket bra tjänst, är den inte helt på samma nivå som ExpressVPN. ExpressVPN är helt enkelt den tjänst som gör bäst ifrån sig på nästan alla möjliga punkter. Det är också därför de har lyckats etablera sig som marknadsledande bland VPN-tjänster.

Om reklam på webbplatsen

Innehållsförteckningexpand_more

  Bästa VPN-tjänster

  Express Icon

  Bästa VPN-tjänsten

  Prova ExpressVPN
  NordVPN Icon

  Vår testtvåa

  Prova NordVPN
  Om reklam på webbplatseninfo