ExpressVPN vs ProtonVPN (2024): Vilken VPN är bäst?

Senast uppdaterad: 05/01/2024

ExpressVPN och ProtonVPN är båda väletablerade VPN-tjänster. ExpressVPN är vanligtvis den tjänst som du hittar på första plats på alla VPN-listor och är förmodligen den mest välkända leverantören i branschen. ProtonVPN är en yngre tjänst, men lösningen är så gedigen att den redan har etablerat sig i toppskiktet.

I den här artikeln kommer vi att jämföra de två tjänsterna på en rad områden. Till sist kommer vi också göra en summering om vilken tjänst du bör välja om du letar efter en VPN-tjänst.

Kort om ExpressVPN

ExpressVPN har över 3000 servrar, något färre än NordVPN men ändå fler än du behöver.

ExpressVPN har funnits på marknaden sedan 2009 och har sedan dess blivit klassad som en av de absolut bästa VPN-tjänsterna på marknaden. Företaget är baserat på Brittiska Jungfruöarna för att undvika övervakningslagarna, som de så kallade 14 Eyes-länderna driver och lyder under, och skydda sina användare.

ExpressVPN erbjuder över 3 000 servrar i 94 länder. Det är väldigt få tjänster som kan tävla med ExpressVPN när det gäller antal servrar och länder. Företaget sticker också ut när det kommer till säkerhet och vi kommer titta närmare på det senare i artikeln.

Kort om ProtonVPN

Landningssidan för ProtonVPN.

ProtonVPN lanserades 2014, fem år senare än ExpressVPN. Sedan dess har VPN-leverantören växt till en av de största på marknaden. En av de bidragande faktorerna har varit deras säkra mejlsystem som många företag använder. ProtonVPN är baserat i Schweiz för att undvika säkerhetssamarbetet “14 Eyes”.

Till att börja med riktade sig ProtonVPN till företag, men är numera också en populär tjänst bland privatpersoner. Leverantören har fler än 1 000 servrar i 51 länder. Förutom bra prestanda har de också en mycket hög säkerhetsnivå.

ExpressVPN vs ProtonVPN servrar och hastighet

Som du kanske vet så ger all användning av VPN en sänkning av bredbandshastigheten. Det finns gratistjänster som kan dra ner din bredbandshastighet med mer än 90 procent. Å andra sidan har en bra tjänst vanligtvis så pass bra servrar att du knappt märker av någon hastighetsförlust. Det här är en av de viktigaste faktorerna att ta hänsyn till när du väljer en VPN-tjänst.

ExpressVPN har många servrar i många länder.

Som vi har nämnt tidigare har ExpressVPN fler än 3 000 servrar i 94 länder. Det är väldigt många servrar och länder. Å andra sidan kvittar det hur många servrar en VPN-leverantör har om inte servrarna inte är tillräckligt snabba.

Långsamma servrar är inte något du behöver oroa dig för när du använder ExpressVPN; i vårt test var alla servrar som vi testade extremt snabba. Du kan alltså strömma innehåll, ladda ned filer, spela med mera utan problem. Det spelar inte heller någon roll vilket land du väljer att koppla upp dig mot. Uppkopplingstiden är mycket kort och du blir uppkopplad i nästan samma sekund som du klickar på en server.

ProtonVPN har bara en tredjedel av det antal servrar som ExpressVPN har, det vill säga lite över 1 000 stycken. Servrarna är fördelade över 51 länder, så utbudet av servrar är inte på något sätt dåligt. Nackdelen med färre servrar är att det kan bli lite svårare att hitta bra servrar. Men det är inte något som du behöver oroa dig för när du använder ProtonVPN – de har några av de bästa servrarna på marknaden.

ProtonVPN har serverar i många länder.

Det här är alltså två tjänster som du kan lita på att de levererar höga hastigheter. Du har också tillgång till alla de största länderna (och Sverige) med båda VPN-tjänsterna. Det går dock inte att sticka under stol med att ExpressVPN har servrar i nästan dubbelt så många länder och tre gånger så många servrar. Det bör med andra ord inte komma som en överraskning att ExpressVPN vinner när det gäller servrar och hastighet.

ExpressVPN vs ProtonVPN säkerhet

ExpressVPN har ett antal kompletterande säkerhetsfunktioner.

För de flesta som skaffar en VPN-tjänst är säkerhet det allra viktigaste. Eftersom du läser den här artikeln kanske du redan känner till varför det är en bra idé att skydda sig själv på nätet. Det har kommit fler och fler säkerhetsfunktioner från VPN-leverantörerna som hjälper dig att skydda dig på nätet. För det första bör du aldrig använda en VPN-tjänst som omfattas av EU:s eller USA:s jurisdiktioner. Anledningen är att lagarna tvingar VPN-företagen att spara användarloggar. Både ExpressVPN och ProtonVPN har en strikt anti-loggningspolicy, så du kan vara säker på att din information är skyddad.

ExpressVPN använder den kända 256-bitars AES-krypteringen. Det är samma kryptering som den amerikanska militären använder sig av, så du kan vara säker på att ingen kan hacka dig. Faktum är att den enda tekniken som kan låsa upp denna kryptering skulle behöva miljarder år för att göra det. Men även om krypteringen är så pass stark är det inte det enda skyddet.

Förutom krypteringen kör de också egna privata och krypterade DNS på alla servrar för att öka säkerheten ännu mer. VPN-tjänsten har också en kill switch-funktion som gör att din information aldrig läcker ut om du skulle tappa kontakten med en server du använder. Det ska dock nämnas att det händer extremt sällan, men det är likväl en mycket bra säkerhetsfunktion. Utöver de här funktionerna har ExpressVPN också vidtagit en rad åtgärder för att säkerställa användarnas säkerhet.

ProtonVPN har relativt lika säkerhetsfunktioner som ExpressVPN. De använder sig av samma kryptering, det vill säga den kryptering som de flesta av de ledande VPN-tjänsterna använder sid av. Anledningen är att det är den säkraste krypteringen på marknaden. ProtonVPN har också skydd mot DNS- och IP-läckage samt kill switch-funktion.

ProtonVPN har också en rad extra säkerhetsfunktioner

ProtonVPN har till och med sett till att säkra maskinerna som huserar servrarna. Maskinerna förvaras i en gammal militärbunker 100 meter under jorden i Schweiz. Dessutom har de ytterligare ett antal säkerhetsfunktioner för att skydda användarna.

Det är alltså lite som skiljer ProtonVPN och ExpressVPN åt när det det kommer till säkerhetsfunktioner. Båda erbjuder säkerhet i världsklass och du kan känna dig trygg oavsett vilken tjänst du använder. Säkerhetsmässigt är det alltså ingen av det här tjänsterna som är bättre än den andra.

Pris för ExpressVPN vs ProtonVPN

Bland VPN-tjänster har det blivit vanligt med standardabonnemang som varierar i pris beroende på hur lång tid du väljer att binda upp dig för. Det innebär att det inte finns någon skillnad när det gäller funktioner utan bara när det gäller kostanden. ExpressVPN:s prismodell följer den standarden, men så är inte fallet hos ProtonVPN.

ProtonVPN har en av de bättre gratistjänsterna i branschen.

Hos ProtonVPN kan du välja mellan en rad abonnemang som varierar i pris. Det första abonnemanget som de erbjuder är helt gratis. Du får naturligtvis inte tillgång till alla funktioner med gratisversionen, men det är ändå ett utmärkt sätt att prova och utvärdera tjänsten på. Du kan använda tjänsten på en enhet åt gången med gratisabonnemanget. Du får tillgång till tre servrar och hastigheten du får är medelhög.

Det abonnemang som heter ProtonVPN Plus kostar fem euro i månaden, förutsatt att du tecknar abonnemanget för två år och betalar hela prenumerationsavgiften på en gång. Med Plus abonnemanget kan du ha två enheter anslutna samtidigt och hastigheten är hög. Dessutom har du tillgång till servrar i alla länder. Med det här abonnemanget har du självklart tillgång till alla säkerhetsfunktioner.

Om du tycker att två år är för lång tid att binda upp dig kan du välja att teckna abonnemanget som varar i ett år. Även med det här abonnemanget blir månadskostnaden lägre, knappt sex euro i månaden. Precis som med det abonnemang som sträcker sig över två år är villkoret för att få den gällande månadskostnaden att du betalar hela prenumerationskostnaden på en gång.

I fall du är osäker på om VPN-tjänsten är något för dig, men du vill kunna utvärdera alla funktionerna som ingår, kan du teckna ett månadsabonnemang. Det kostar strax under tio euro i månaden. Du får tillgång till alla funktioner och kan ansluta upp till fem enheter samtidigt. Det viktigaste i sammanhanget är sannolikt att du får tillgång till alla säkerhetsfunktioner som bland annat inkluderar TOR over VPN och Secure Core VPN.

ProtonVPN har, precis som många andra VPN-leverantörer, en 30 dagars pengarna tillbaka-garanti. Det innebär att du kan prova tjänsten fullt ut under maximalt 30 dagar och sedan begära pengarna tillbaka om du inte är nöjd med VPN-tjänsten.

ExpressVPN har skäliga priser.

ExpressVPN har som samma funktioner i alla sina abonnemang. Du kan välja ett månadsabonnemang för 12,95 dollar, men ju längre abonnemang du väljer desto mer pengar sparar du. Vidare kan du välja ett 6 månaders abonnemang för 9,99 dollar i månaden eller 12 månaders abonnemang för endast 8,32 dollar i månaden. För att få den lägsta månadskostnaden på de längre abonnemangen måste du betala hela prenumerationskostnaden på en gång. Du kan använda VPN-tjänsten på upp till fem enheter samtidigt.

ProtonVPN:s Plus-abonnemang är alltså lite dyrare än det längsta abonnemanget hos ExpressVPN. Men med tanke på att skillnaden i pris är så pass liten är det svårt att utse en vinnare när det gäller kostnad. ExpressVPN ger precis som ProtonVPN 30 dagars pengarna tillbaka-garanti på alla sina abonnemang.

ExpressVPN vs ProtonVPN – användarvänlighet och olika enheter

Användarvänlighet är också något som är viktigt för flertalet användare. Eftersom många är långtifrån insatta i begreppen kring VPN, är det ett plus när saker och ting är så enkla som möjligt. Dessutom är det ett stort plus om användargränsnittet är enkelt att lättnavigerat. Du vill inte heller ha en massa störande popup-fönster från programmet. Inte bara detta, utan det ska också vara lätt att navigera runt.

ExpressVPN har en hög användarvänlighet. När du använder programmet för första gången

ExpressVPN håller en hög användarvänlighet. När du använder programmet för första gången känns det inte som något helt nytt utan mer som ett bekant område. Det finns inga irriterande popup-fönster och du kan enkelt söka efter det land du vill koppla upp dig mot, eller enkelt välja det i en lista. Det är lätt att komma åt de avancerade funktionerna via menyn.

ExpressVPN tillägg för Chrome.

När det gäller andra enheter än datorer, så har den här VPN-tjänsten bland annat tillägg för webbläsare och appar för smarttelefoner. Du kan också använda ExpressVPN på smart-tv och spelkonsoler. Du kan inte ladda ned programmet direkt, men det finns en rad manualer att tillgå på deras webbsida.

Även ProtonVPN har hög användarvänlighet. Med det sagt kan VPN-tjänsten upplevas som lite mer tekniskt avancerad än ExpressVPN, men det är ingen markant skillnad. Programmet låter dig också lägga till de servrar som fungerar bäst för dig i bokmärken. VPN-klienten har också en karta som gör det ännu enklare att välja det land som du vill ansluta till.

Vidare kan du använda ProtonVPN på alla de enheter du önskar. Leverantören har appar för både iPhone och Android och du laddar ned dem från App Store eller Google Play Store. Du kan också använda ProtonVPN på spelkonsoler, smart-tv och liknande.

ProtonVPN har servrar över hela världen och de flesta fungerar bra.

När det gäller användarvänlighet är det inte heller så mycket som skiljer de båda VPN-tjänsterna åt. Trots det utser vi ExpressVPN till vinnare när det gäller användarvänlighet. Själva programvaran är lättare att använda och har på det stora hela en bättre layout. Det betyder inte att ProtonVPN har några brister, utan bara att ExpressVPN har en ännu högre användarvänlighet.

Summering

På ett sätt kan man säga att det är orättvist att jämföra ExpressVPN med ProtonVPN. ExpressVPN är den VPN-tjänst du hittar på första plats på nästan alla VPN-listor och är en av de äldsta aktörerna på marknaden. Å andra sidan är ProtonVPN mindre känd och företaget har bara funnits sedan 2014.

Även om ProtonVPN är mindre känd och en nyare aktör, så har de verkligen överraskat oss. De levererar en mycket bra produkt och har inga synliga brister. Säkerheten och hastigheten är mycket bra och de har servrar i 51 länder.

Men även om ProtonVPN levererar en mycket bra produkt, håller den inte riktigt samma höga standard som ExpressVPN. Det är ingen tillfällighet att just ExpressVPN är marknadsledande. Som vi har nämnt tidigare i artikeln så finns det väldigt få tjänster som har servrar i så många länder och inte minst ett så stort antal servrar. Dessutom levererar de hastigheter som ingen annan kan matcha och har mycket användarvänliga program. De har också en kundtjänst som besvarar dina frågor inom några sekunder och finns tillgänglig dygnet runt.

Slutsatsen är att även om ProtonVPN tveklöst är en mycket bra tjänst, når den inte riktigt upp till samma nivå som ExpressVPN. ExpressVPN är helt enkelt den tjänst som gör bäst ifrån sig på så gott som alla punkter. Det är också därför som aktören har lyckats etablera sig som marknadsledande bland VPN-tjänster.

Om reklam på webbplatsen

Innehållsförteckningexpand_more

    Bästa VPN-tjänster

    Bästa VPN-tjänsten

    Prova ExpressVPN

    Vår testtvåa

    Prova NordVPN
    Om reklam på webbplatseninfo