Hur du tittar på Viaplay utomlands

Senast uppdaterad: 25/02/2021

Du kan titta på Viaplay utomlands med VPN

Viaplay och Viafree blir alltmer populära i Sverige och Norden. Streamingtjänsten har ett mycket bra utbud av både filmer, serier och dokumentärer. Ett av de största problemen med Viaplay är dock att streamingtjänsten ofta geoblockeras, särskilt om du är utanför EU.

Anledningen till detta är rättigheterna. I den här artikeln kommer vi att förklara hur du kringgår dessa rättighetsbegränsningar med hjälp av främst en VPN-tjänst.

Kort summering

Först och främst vill vi skriva en mycket kort sammanfattning för de som inte vill läsa hela artikeln. Det enklaste sättet att se Viaplay eller Viafree utomlands på är i dag att använda en VPN-tjänst. En VPN är ett program där du kan ändra din IP-adress.

Allt du behöver göra är att ladda ner ett VPN-program och ansluta till en svensk server i programmet. Du har då en svensk IP-adress och kan kringgå geoblockeringen. Du kommer då att ha tillgång till allt innehåll som Viaplay har att erbjuda, även utomlands.

Det finns ett antal olika VPN-tjänster och det kan vara svårt att välja. Den här listan inkluderar de VPN-tjänster som vi tycker fungerar bäst för att se Viaplay och svensk TV i allmänhet utomlands. Alla tjänsterna har många svenska servrar, bra hastighet och är billiga. Här är den uppdaterade listan:

Viaplay är geoblockerat utomlands

Svenskar och TV-tittande är en bekant kombination. Om det är det dåliga vädret eller kanske  den hektiska vardagen som får oss att se så mycket på TV är svårt att säga. Men vi är kända för att spendera mycket tid inomhus, och TV är vår största underhållningskälla.

På senare tid har streamingtjänster tagit över allt mer av det traditionella sättet att titta på TV. Viaplay och Viafree är några av de tjänster som verkligen blivit populära bland svenskar. Här njuter svenskar av både serier, filmer och inte minst sport i det som är ett av Sveriges bästa urval inom streaming.

Bland innehållet hittar vi några av de senaste filmerna på marknaden, och inte minst uppdaterade TV-program. Inom sport finns bland annat Champions League, NFL, UFC och mycket mer. Viaplay är helt enkelt en källa till bra innehåll och det är inte konstigt att svenskar älskar denna tjänst.

Men så snart vi kommer utomlands är glädjen inte lika stor. Geoblockering, som ett resultat av upphovsrätten, innebär att vi inte har tillgång till Viaplay utomlands. Även om man betalar den avgift som tjänsten kostar i Sverige så kommer man att förbjudas att se innehållet på grund av ens geografiska läge.

Därför har nyheten om VPN-tjänster varit så bra för de som vill kringgå geoblockering. Oavsett om du är en svensk på semester utomlands, eller kanske till och med arbetar eller studerar utomlands, så är det bra att ha ett alternativ för att se Viaplay utomlands.

Hur fungerar en VPN-tjänst?

En VPN-tjänst kan förklaras på ett ganska komplicerat sätt, men i grunden är tekniken från användarens sida väldigt användarvänlig och därför kan den förklaras allmänt. VPN är en förkortning för den engelska termen Virtual Private Network, eller Virtuellt Privat Nätverk på svenska.

Tanken bakom ett VPN är att det istället för att vara inloggad på ditt eget nätverk i ditt hem ser ut som att du är inloggad på ett externt nätverk som VPN-tjänsten erbjuder. Om du till exempel vill se Viaplay eller Viafree utomlands, måste du logga in på en svensk server.

VPN-tjänsterna ger dig en lista över olika länder och servrar i de länderna som du kan logga in på. Om du vill se Viaplay i Sverige är allt du behöver göra helt enkelt att starta VPN-tjänsten, hitta listan över svenska IP-adresser och sedan ansluta till en av dessa.

VPN-tjänsterna har ofta tillgängliga servrar i flera länder runt om i världen, där USA och Sverige bland annat är populära länder tack vare deras mångfald i innehåll för streamingtjänster. En VPN-tjänst är alltså ett enkelt sätt att manipulera hemsidor på för att de ska tro att man är någon annanstans.

IP-adresser och geoblockering

På en något mer teknisk nivå är det egentligen bara de så kallade IP-adresserna som manipuleras via en VPN-tjänst. IP-adresser fungerar som identifierare av vem vi är när vi gör saker online. När du besöker en hemsidan kommer din dator att kommunicera med den och ange din IP-adress.

Det är på detta sätt en hemsida vet om den borde omdirigera dig till exempelvis den svenska versionen av sajten. Även om en webbplats inte kan se exakt vem du är, kan den registrera var du besöker webbplatsen från. Och det är exakt så som Viaplay bland annat kan blockera dig om du är utomlands.

Om du vill se Viaplay utomlands måste det alltså se ut som om du är ansluten till en IP-adress i Sverige, och som nämnts ovan är det exakt så som en VPN-tjänst fungerar i praktiken. Du kan sitta precis där du är, oavsett om det är i New York eller London, och titta på Viaplay utomlands med en VPN.

Därför geoblockeras innehåll

 

Exemplen är många på innehåll som är geoblockerat. Olika streamingtjänster som Viaplay och bland annat webbaserat innehåll utsätts ofta för detta. Om en svensk användare är utomlands och vill se svenskt innehåll är meddelandet “inte tillgängligt utanför Sverige” ett mycket vanligt budskap att möta av.

SVT är också geoblockerat utomlands

Detta beror på upphovsrätten som är associerad med specifikt innehåll. En streamingtjänst som Viaplay kan bland annat ha rätt att visa olika serier och till exempel Champions League i Sverige, men samma rättigheter kan ägas av ett helt annat företag i till exempel England.

Det är därför som Viaplay till exempel inte har rätten att presentera engelska tittare för samma innehåll som de har rätten att visa för svenskar. Detta skulle helt enkelt vara olagligt. Därför uppstår frågan om användningen av VPN från användarens sida är laglig när man till exempel vill titta pa Viaplay utomlands.

Är användningen av VPN lagligt?

Användningen av VPN är laglig så länge den verksamhet man begår som utgångspunkt är laglig i sig – det vill säga utan användning av VPN. Med andra ord, om du tittar på Viaplay med VPN för att kringgå geoblock, är detta helt lagligt. Det beror på att du ursprungligen tilläts titta på Viaplay.

Det är därför inte olagligt att använda VPN, och detta bekräftas i svensk lag. Om du vill se Viaplays innehåll från utlandet är det inte nödvändigt att leta efter olagliga streamingsajter. Med hjälp av en VPN kan du legalisera Viaplay utomlands.

VPN i mobilen

Viaplay är en av många streamingtjänster som har blivit stora i mobilen. Streaming i mobilen är viktigt för många, och särskilt om man åker på semester utomlands kanske det inte är så attraktivt att ha en tung bärbar dator i handbagaget. Därför är det bra att ha möjlighet för VPN i mobilen.

Konceptet liknar PC-versionen och du behöver bara ansluta till en svensk IP-adress. På detta sätt kommer du att kunna se Viaplay utomlands även i mobilen, oavsett om du vill titta lite under själva resan, på stranden medan du kopplar av eller hemma på hotellet under kvällstimmarna.

Hur du väljer VPN för att se Viaplay utomlands

Om du vill testa ett VPN för att se Viaplay utomlands så erbjuder marknaden många olika tjänster som alla är bra på just detta. Det finns dock några parametrar som du kan använda för att göra ditt val enklare att ta. Exempelvis är VPN-tjänstens hastighet, val av svensk IP-adress och inte minst kostnaden för tjänsten viktiga aspekter.

Hur snabba är servrarna?

Ditt hemnätverk klarar garanteratv av att streama Viaplay med snabb hastighet. Det kan även vara fallet med det nätverk du loggar in på utomlands, eftersom Viaplay som tjänst inte kräver mycket kraft för att leverera din underhållning. Trots det är det inte säkert att de billigaste VPN-tjänsterna kan leverera tillräckligt med snabb hastighet.

Om du till exempel ska titta på en film i HD kräver detta en viss standard på hastigheten som servrarna har. Om servrarna inte är tillräckligt snabba kommer du att uppleva latens vid laddning och kanske till och med en hackig anslutning när du tittar på dina favoritserier och filmer, en upplevelse som få önskar ha!

Hur är urvalet av svenska IP-adresser?

Som tidigare nämnts betyder de svenska IP-adresserna att du kan se Viaplay utomlands. Därför är det viktigt att VPN-tjänsten du använder faktiskt erbjuder svenska IP-adresser. De flesta tjänster erbjuder svenska IP-adresser, men inte alla har ett stort utbud av dessa.

Se därför till att du gör bra research kring detta, eventuellt genom en provperiod med en VPN-tjänst där du dubbelkollar hur många IP-adresser tjänsten har i Sverige. Då kan du se om dessa fungerar för att ta bort den geoblockering som Viaplay har utomlands.

Hur mycket kostar VPN?

Liksom alla andra produkter och tjänster bör naturligtvis även valet av VPN delvis baseras på pris. De flesta VPN-tjänster är relativt billiga beroende på jobbet de utför, och till och med de bästa tjänsterna kan kosta så lite som $20 per månad.

Vissa VPN-tjänster erbjuds även gratis. Dessa brister emellertid ofta med ovannämnda hastighet såväl som urvalet av IP-adresser från olika länder. Därför rekommenderas det vanligtvis att inte använda gratis VPN-tjänster utan att snarare hitta en betald version.

Bland de betalade versionerna kan du emellertid få ganska mycket värde ur provperioderna. Detta är helt gratis och det gör det lättare för dig att välja. Här kan du se helt gratis om tjänsten, som nämnts tidigare, faktiskt fungerar för att du ska kunna se Viaplay utomlands.

Därför bör du köpa ett VPN för att se Viaplay utomlands

VPN är ganska billigt

När det trots allt finns tjänster utomlands för att titta på olika TV-program och filmer, liksom sportevenemang, kan man ställa sig frågan varför man ska köpa ett VPN för att se Viaplay och SVT utomlands. Svaret kan bero på många olika faktorer, men det svenska innehållet är förmodligen det viktigaste.

VPN är ganska billigt

Svenska undertexter till serier och filmer är viktiga för de flesta svenskar. Även om majoriteten kan tala engelska bra och troligen förstår det mesta så är det en ansträngning att ständigt försöka översätta i huvudet, och man blir lätt trött på det.

Ett bättre alternativ är då att få svenska undertexter, oavsett om du är på semester, studerar eller arbetar utomlands. Till exempel är Champions League något man skulle vilja se på svenska med svensk produktion och svenska kommentatorer.

Om du laddar ner en VPN-tjänst för att se Viaplay utomlands har du tillgång till allt ovanstående, så att du kan njuta av den underhållning du vill ha. Även om du fortfarande måste betala för streamingtjänsten Viaplay öppnar en VPN-tjänst upp så mycket mer!

De bästa VPN-tjänsterna för Viaplay

Om du har beslutat dig för att se Viaplay utomlands bör du välja en VPN-tjänst för att få jobbet gjort. Som nämnts tidigare är det servrarnas hastighet och antalet svenska IP-adresser som är tillgängliga, såväl som kostnaden för tjänsten, som ska tas med i beräkningarna för dig som användare.

Dessa faktorer innebär utan tvekan att det finns vissa VPN-tjänster som sticker ut ur mängden. Tjänster som ExpressVPN och SaferVPN har under åren fått mycket beröm och av goda skäl. De har gett sina användare goda villkor i många år och är därför solida alternativ.

ExpressVPN

Många streamingtjänster har försökt begränsa användningen av VPN-tjänster, vilket har lett till svartlistning av vissa VPN-tjänster. Det är därför som vissa VPN-tjänster ibland inte kan leverera streaming. ExpressVPN på andra sidan har inte alls påverkats av striden från streamingbolagen.

Den största fördelen med ExpressVPN är förmodligen kombinationen av ett stort urval av svenska IP-adresser och inte minst de snabba streamingfunktionerna. Streaminghastigheten för exempelvis Viaplay utomlands går inte att klaga på och du kan njuta av din underhållning till fullo.

UltraVPN

UltraVPN är bland de nyare tilläggen i branschen eftersom de faktiskt inte lanserades förrän 2018. Trots detta har tjänsten IP-adresser tillgängliga i över 55 olika länder, inklusive Sverige. I Sverige har de dessutom ett bra urval av IP-adresser, så du kan till exempel befinna dig utomlands och se Viaplay.

HD-streaming är inte heller ett problem för en så kraftfull tjänst som UltraVPN. Av den anledningen är det i praktiken helt enkelt som om du skulle köra program och applikationer utan hjälp från VPN-tjänsten.

Se det innehåll du vill med VPN

Så snart du bestämmer dig för ett VPN för att se Viaplay utomlands, registrera dig, ladda ner tjänsten och anslut slutligen till en svensk IP-adress. Då kan du besöka Viaplays hemsida igen för att äntligen ha tillgång till allt innehåll som du betalar för.

Om du är på semester eller bor permanent utomlands spelar ingen roll – en bra VPN-tjänst ger dig tillgång till det svenska innehållet som du vill se, och särskilt populärt är förmodligen Viaplay utomlands. Med ett VPN kan du se nästan allt du vill i hela världen förutsatt att du har en betald prenumeration av tjänsten.

Glöm allt om geoblockeringar och dra fördel av ett VPN i dag. Du omdirigerar enkelt trafiken med ett VPN så att det när du är utomlands och vill se svenskt innehåll verkar som om du har en svensk IP-adress. ExpressVPN och UltraVPN är två solida alternativ för att se Viaplay utomlands!

Om reklam på webbplatsen

Innehållsförteckningexpand_more

  Bästa VPN-tjänster

  Express Icon

  Bästa VPN-tjänsten

  Prova ExpressVPN
  NordVPN Icon

  Vår testtvåa

  Prova NordVPN
  Om reklam på webbplatseninfo