ExpressVPN vs NordVPN

Senast uppdaterad: 22/06/2021

NordVPN och ExpressVPN är nästan lika bra

ExpressVPN och NordVPN är två av de största VPN-tjänsterna på marknaden. Tillsammans med kanske CyberGhost, PIA VPN och ett par till är de troligtvis de mest populära betalda VPN-tjänsterna i världen.

Det finns en bra anledning till detta. Båda VPN-tjänsterna har i flera år levererat en solid produkt som är långt bättre än många andra betalda VPN-tjänster. I denna artikel ska vi jämföra de två tjänsterna i förhållande till produkt och pris och se vilken som är bäst i förhållande till vad du planerar att använda tjänsten till.

Kort om ExpressVPN

ExpressVPN grundades år 2009 av företaget Express VPN International Ltd. Företaget befinner sig på det brittiska Jungfruöarna, utanför EU:s och USA:s jurisdiktion. Tjänsten har snabbt blivit en av de mest erkända VPN-tjänsterna i branchen och finns för närvarande på de flesta listor över de bästa VPN-tjänsterna i branchen.

ExpressVPN erbjuder fler än 3000 serverar i 94 olika länder. De flesta av dessa servrar finns i de största länderna. ExpressVPN har programvara till de flesta plattformar, inklusive Android, iOS, Windows, MacOS, Linux , med flera.

ExpressVPN erbjuder 256 bit AES kryptering – samma som det amerikanska försvaret använder. Annars erbjuder tjänsten en noll loggförings policy och en kill-switch funktion vilket gör att du kan surfa 100% anonymt med tjänsten.

Du kan läsa ett längre test av ExpressVPN i den här artikeln. Här tittar vi närmare på den här tjänsten. Annars kommer vi att skriva mycket generellt om ExpressVPN medan vi jämför med NordVPN.

Kort om NordVPN

NordVPN hemsida

NordVPN upprättades år 2012 och är utvecklat av företaget Tefincom & CO, S.A. Företaget har sitt säte i Panama, vilket ligger utanför EU:s och USA:s internetkontroll. NordVPN är förmodligen det mest kända VPN-varumärket idag, särskilt om man tittar på antal sökningar på nätet. Detta är nog för att tjänsten levererar en robust produkt för en billig peng.

NordVPN erbjuder fler än 5000 serverar i 60 länder, med flest servrar i de största länderna. NordVPN erbjuder programvara till de flesta plattformar, inklusive Android, iOS, MacOS, Windows och Linux. NordVPN erbjuder praktiskt taget samma säkerhetsfunktioner som ExpressVPN, förutom et antal specialfunktioner som dubbel VPN och liknande. Allt detta kommer vi att gå in på i mer detalj nedan. NordVPN är ett bra val för de flesta som vill ha mycket VPN för pengarna.

Du kan läsa ett längre test av NordVPN i den här artikeln. Här går vi närmare in på just den här VPN-tjänsten.

Servrar och antal länder

I förhållande till serverar och antalet länder så är både ExpressVPN och NordVPN tungviktare. Detta innebär att båda tjänsterna har väldigt många servrar jämfört med andra VPN-tjänster. Som exempel kan nämnas PrivateVPN med runt 100 serverar, Surfshark VPN med 500 servrar, osv. NordVPN har troligtvis flest servrar av alla VPN-leverantörer i hela världen.

NordVPN skyltar alltså med fler än 5000 servrar medan ExpressVPN har 3000 servrar, men i gengäld fördelade över fler länder. Kort sagt innebär fler servrar som regel bättre hastighet, anslutning, säkerhet, och liknande.

Med en VPN som NordVPN kan du enkelt ansluta till servrar över hela världen

NordVPN har alltså flest servrar medan ExpressVPN har servrar i flest länder. För att vara helt ärliga anser vi inte att skillnaden mellan de två tjänsterna på denna punkt är särskilt stor. Anledningen till detta är att båda tjänsterna har mer än tillräckligt med servrar.

ExpressVPN har så många servrar att man inte märker någon skillnad jämfört med NordVPN, som ändå har något fler. Samma sak gäller åt andra hållet med antalet länder.

ExpressVPN erbjuder servrar i fler länder, men dessa är ganska udda länder som man sällan har någon anledning att ansluta sig till. Således har NordVPN oftast servrar i de länder som du faktiskt behöver.

Vad gäller antalet servrar och tillgängliga länder så får både NordVPN och ExpressVPN extremt bra betyg, och det är egentligen ingen större skillnad på de två.

Båda VPN-tjänsterna har väldigt många servrar i Sverige som fungerar riktigt bra. Detta gör att det blir lättare att utnyttja sig av VPN-tjänsterna i just Sverige. Du kan läsa mer om varför svenska servrar är viktiga för svenska VPN-användare i den här artikeln.

ExpressVPN vs NordVPN hastighet

Vad gäller hastighet så får både NordVPN och ExpressVPN väldigt bra betyg även här. Med hastighet lägger vi särskild vikt på två faktorer. Den första är hur lång tid det tar att ansluta sig till en server. Detta an faktiskt skilja sig väldigt mellan olika VPN-servrar. En del av de sämre VPN-tjänsterna upplever vi ofta har svårt för att ansluta sig alls till många servrar, vilket såklart blir ett stort irritationsmoment.

Här gör bägge VPN-tjänsterna bra ifrån sig, men vi upplever att ExpressVPN klarar sig snäppet bättre på denna punkt. NordVPN kopplar sig relativt snabbt till olika VPN-servrar, men ExpressVPN skiljer sig på ett positivt sätt genom att ansluta sig extremt bra till snudd på alla servrarna i de länder som vi har testat. Detta gör att tjänsten är betydligt mer användarvänlig.

I ExpressVPNs app kan du snabbt testa de olika servrarna och välja den snabbaste.

Generellt sätt kan det sägas om ExpressVPN att det är en tjänst som man sällan irriterar sig över eftersom anslutningen är en av de faktorer som bidrar till detta.

Den andra faktorn relaterad till hastighet är såklart själva hastigheten på servern. När man använder sig av en VPN-tjänst reduceras internethastigheten oftast något då all trafik måste igenom en extern server innan den når ut till nätet. Med de allra bästa VPN-tjänsterna påverkas hastigheten dock väldigt minimalt.

Här får båda VPN-tjänsterna lite varierade betyg i våra tester, men det som de ändå har gemensamt är att hastigheten är extremt bra hos dem båda. Även om man ofta kan slita med hastigheten, särskilt hos gratistjänsterna, så märker du egentligen inte alls att du är ansluten till en VPN-tjänst. Du kan enkelt streama, spela och liknande utan att det laggar. Båda tjänsterna fungerar väldigt bra för att till exempel se på svensk TV utanför Sveriges gränser. Den här delen av testet vill vi säga att tjänsterna klarar sig lika bra på.

ExpressVPN vs NordVPN säkerhet

Gällande säkerhet erbjuder ExpressVPN en 256-bitars AES-kryptering, DNS/IPv6-läckageskydd, internetbrytare och delad tunnling. Tjänsten har även en policy om att inte logga något, samt en så kallad kill switch.

NordVPN:s säkerhetsprotokoll är relativt lik. Denna tjänst använder också AES med 256-bitars kryptering, har en policy om att inte logga någon aktivitet, och har en kill switch.

För en nybörjare är dessa såklart inga självförklarande ord. Med AES menas en krypteringsstandard som används och godkänns över hela världen, bland annat av myndigheter och företag. 265-bitar har att göra med hur bra krypteringen är. Här räcker det att veta att 256-bitkryptering utgör en extremt bra säkerhet.

Ibland händer det att anslutningen bryts. Detta medför att din ursprungliga IP-adress blir tillfälligt synlig på nätverket du befinner dig på. Om du av olika anledningar absolut inte vill att din IP-adress ska synas ens under en sekund så lönar det sig att använda en VPN med en kill switch.

En kill switch gör så att nätverket stängs av om anslutningen till servern bryts och att IP-adressen därför inte syns ens om detta sker. Denna funktion erbjuds alltså av både NordVPN och ExpressVPN.

Vad gäller policyn att inte logga någon aktivitet innebär det att tjänsterna inte registrerar någon av den aktivitet som du företar dig. Det i sin tur betyder att tjänsten inte kan sälja information om dig eller att tredje parter kan få tillgång till information. Detta kan låta självklart, men en del VPN-leverantörer loggar faktiskt trafik och säljer information till tredje parter, särskilt gratis VPN-tjänster.

Säkerhetsmässigt är båda tjänsterna väldigt lika och får klart godkänt. Både NordVPN och ExpressVPN ligger långt före andra VPN-tjänster.

Fungerar tjänsterna med Netflix?

Extremt många användare använder VPN uteslutande för att få ett bättre utbud på Netflix och därför är det naturligt att nämna detta i vårt test. Det vi kort kan säga här är att både NordVPN och ExpressVPN faktiskt är två av de få tjänster som vi upplever fungerar för att se på amerikanska versionen av Netflix.

De allra flesta VPN-tjänster har problem med detta eftersom Netflix konstant arbetar på att blockera VPN-tjänster då de inte önskar att man ska försöka ansluta sig till den amerikanska versionen, som har ett mycket bättre utbud. NordVPN och ExpressVPN jobbar dock även de kontinuerligt med att uppdatera sina servrar, och vi upplever att båda tjänsterna lyckas bra med detta.

ExpressVPN vs NordVPN pris

Vad gäller pris så är ExpressVPN en av de absolut dyraste VPN-tjänsterna. NordVPN är däremot långt billigare, speciellt om du binder dig under en längre period.

ExpressVPN prisöversikt

1-månadsplanen är relativt likartad mellan de två och kostar just nu $12,95 hos ExpressVPN och $11,95 hos NordVPN. Om du binder dig i 3 år blir NordVPN genast mycket billigare än ExpressVPN då priset bara blir $2,99 per månad. Det billigaste som du kan få ExpressVPN för är just nu är $6,67 per månad om du binder dig i 15 månader.

NordVPN prisöversikt

Priset beror alltså på hur länge du planerar att använda tjänsten. NordVPN kan bli väldigt billigt, men å andra sidan är det få som vill binda sig till en betalningsperiod på 3 år. Därmed är nog den reella prisskillnaden egentligen inte jättestor, och för de flesta kommer prisskillnaden att vara så pass liten att det inte har någon praktisk betydelse.

ExpressVPN vs NordVPN användarvänlighet

Båda apparna och plattformarna som de här två tjänsterna har erbjuder en bra användarvänlighet. NordVPN står ut något från andra VPN-tjänster på PC då de erbjuder en världskarta som du kan använda för att välja server. Detta gör det extremt överskådligt och enkelt att välja både server och land. Det vanligaste alternativet är det som ExpressVPN använder, nämligen en lista över olika länder. Även detta fungerar bra nog.

Gällande användarvänligheten så finns det egentligen inte mycket att säga. Båda tjänsterna är enkla att använda och programvaran fungerar bra. Tjänsterna skiljer sig inte nämnvärt från varandra, men heller inte från andra VPN-tjänster som CyberGhost och Pia VPN, som även de är användarvänliga.

NordVPN v ExpressVPN kundservice

Kundservice är viktig oavsett vilken produkt eller tjänst det handlar om. Kanske ännu viktigare är det när det handlar om tjänster inom teknik, som till exempel VPN-teknik. Både NordVPN och ExpressVPN är kända för att erbjuda branschens bästa kundservice, och här ligger de ungefär på samma nivå.

Båda tjänsterna erbjuder dygnet runt-support. Det betyder att oavsett när du stöter på ett problem kan du ta kontakt med kundsupporten. Det ger dig trygghet att veta att du till exempel inte kommer att behöva vänta över helgen innan du får svar på din fråga. Dessutom finns det två bra sätt att kontakta kundsupporten hos både ExpressVPN och NordVPN.

Båda tjänsterna låter dig använda både livechatt-funktionen direkt på webbplatsen och e-post. Med det sistnämnda alternativet tar det lite mer tid att få svar, medan med det förstnämnda tar det vanligtvis några minuter. Vi kan därför rekommendera livechatt-funktionen, men e-post kan vara mycket användbart om du till exempel vill ställa fråga medan du är på språng.

Både NordVPN och ExpressVPN har dessutom hjälpcenter med en omfattande frågor och svar-sektion. Detta är en sammanfattning av ofta ställda frågor med motsvarande svar. Om du undrar något som du tror säkert har ett ganska enkelt svar, och därför inte vill försöka ta kontakt med kundsupporten, så kan du med största sannolikhet hitta det i frågor och svar-sektionen.

Dessutom erbjuder båda tjänsterna ett stort urval av guider och tillvägagångssätt till olika funktioner. Hos båda kan du också få hjälp av kundsupporten om du till exempel inte lyckas koppla upp dig mot amerikanska Netflix eller komma runt den kinesiska brandväggen. NordVPN och ExpressVPN gör det också enkelt att be om pengarna tillbaka genom sina garantier, och kundsupporten hjälper dig gärna med detta.

Appar och tillägg

Allt fler internetanvändare får upp ögonen för digitala hot vad gäller datorer. Likväl är många av oss något naiva när det gäller andra enheter. Mobilbanken är till exempel något som många använder sig av, och man anger ofta kreditkortsinformation i till exempel spelkonsolerna. Därför är det bra att veta att både ExpressVPN och NordVPN kan skydda många av dina enheter.

Standardappar till både iPhone- och Android-telefoner medföljer hos båda. Detta innebär att du kan skydda dig när du till exempel surfar på ett offentligt nätverk och antingen vill besöka internetbanken eller skicka ett viktigt e-postmeddelande. Likväl är det här appar som de flesta andra tjänster också har, så det är inte riktigt här de sticker ut.

NordVPN till Chrome

Båda tjänsterna erbjuder däremot också appar till iPad och till exempel Android TV. Detta är något mer sällsynt hos andra VPN-tjänster. Här slutar dock likheterna mellan NordVPN och ExpressVPN, eftersom den sistnämnda kan stoltsera med att erbjuda appar till ett mycket större urval av enheter. Deras tjänst omfattar nämligen de allra flesta enheter man kan tänka sig.

ExpressVPN finns för Chromebook, Kindle Fire, Nook, PlayStation, Xbox, Apple TV, Nintendo Switch, Chromecast och många fler enheter. Tjänsten täcker med största sannolikhet flest typer av enheter bland VPN-tjänster, så NordVPN ligger nog lite efter just på denna punkt.

Det bör dock påpekas att båda erbjuder lättanvända appar till sina respektive enheter. I praktiken betyder det att det är enkelt att navigera runt, samt menyer och dylikt är översiktliga. Hos båda tjänsterna går det snabbt att installera appen och konfigurera anslutningen så att man kan börja surfa anonymt direkt.

Dessutom ger både NordVPN och ExpressVPN dig möjligheten att använda tjänsten på flera enheter samtidigt. Oavsett om du köpte VPN till mobilen, datorn eller surfplattan till exempel, så kan du alltså installera tjänsterna på andra enheter samtidigt. Detta gör att du kan använda de många appar som NordVPN och ExpressVPN erbjuder på alla de enheter du behöver skydda.

Pengarna tillbaka-garanti

Varken NordVPN eller ExpressVPN erbjuder någon gratisversion. Anledningen till detta är att det praktiskt taget är omöjligt att göra en högkvalitativ gratisversion utan begränsningar, och dessutom blir många besvikna över gratisversioner. De har trots allt begränsningar för allt man vill göra. NordVPN och ExpressVPN har å andra sidan något som är mycket bättre, nämligen pengarna tillbaka-garanti.

En sådan garanti gör att du kan registrera dig för ett helt vanligt abonnemang utan begränsningar och använda det precis som du vill. Hos både NordVPN och ExpressVPN kan du emellertid säga upp ditt abonnemang inom 30 dagar och få hela beloppet tillbaka. Så i praktiken blir det en hel månad med gratis VPN om du väljer att be om pengarna tillbaka.

Dessutom är det ganska enkelt att be om pengarna tillbaka. Både NordVPN och ExpressVPN kommer att kräva att du tar kontakt med kundsupporten, men till skillnad från vissa andra tjänster försöker man inte få dig att stanna kvar som kund. Kundtjänsten kommer helt enkelt fråga dig kort om varför du vill avbryta ditt abonnemang, och du behöver heller inte ha något giltigt skäl här.

Det tar inte lång tid innan du får ditt abonnemang avslutat, och du får alltså hela beloppet tillbaka hos båda tjänsterna. Med några av de snabbaste servrarna och ett av de bästa urvalen av funktioner på marknaden är det nästan otroligt att man kan få dessa gratis i 30 dagar. Om man vill prova på en VPN-tjänst är detta naturligtvis ett perfekt sätt att göra det på.

Om du vill kan du också prova båda tjänsterna gratis i 30 dagar, och eftersom de är ganska lika så blir det som att få en högkvalitativ VPN gratis i 60 dagar. Det är också så pass enkelt att få pengarna tillbaka att du inte tar någon risk, så det är ett erbjudande som definitivt är värt att tänka på.

ExpressVPN vs NordVPN fildelning

Trots ökningen av olika streamingtjänster har P2P-fildelning inte tappat sin popularitet. Likväl har det blivit lite svårare att både ladda upp och ladda ner torrentfiler eftersom myndigheterna har slagit ned på detta. Fildelning via P2P-nät är trots allt olagligt, även om man kan diskutera det etiska bakom detta. En VPN-klient kan dock hjälpa dig med att dela filer över nätet.

Det allra viktigaste när det gäller fildelning är anonymitet. Därför är det goda nyheter att ExpressVPN och NordVPN inte loggar dina aktiviteter på nätet. De är nämligen baserade på Brittiska Jungfruöarna och i Panama, vilket innebär att de ligger långt utanför de jurisdiktioner som kräver att VPN-tjänster ska logga användarnas aktiviteter.

NordVPN

För att kunna ladda ner och upp torrentfiler på ett tillfredsställande sätt är det också viktigt med höga hastigheter och stabila servrar. Här rankas både NordVPN och ExpressVPN högt i branschen, och de är kanske de två bästa på just hastighet. Vanligtvis påverkar användning av VPN hastigheten på bredbandet, men det märker man inte av hos någon av dessa två tjänster.

Detta är viktigt när du ska ladda ner torrentfiler, eftersom dessa är stora och kan ta lång tid att ladda ner. När du använder en dålig VPN-tjänst kan det trots allt ta upp till en dag att ladda ner en fil. Ännu viktigare är det nog för dem som laddar upp filer, eftersom det kräver ännu högre hastighet. Här är NordVPN och ExpressVPN båda säkra val.

En stor fördel med båda dessa tjänster är också att du kommer att ha en mängd andra servrar att ansluta till om din nuvarande server skulle sluta fungera. Sist men inte minst är det viktigt att påpeka, framför allt när det gäller fildelning, att NordVPN och ExpressVPN erbjuder obegränsad bandbredd. Din internetleverantör har ett tak för bandbredden, men med dessa tjänster slipper du denna begränsning.

NordVPN vs ExpressVPN till användning i Sverige

Nästan alla svenskar har tillgång till internet i dag. Vi surfar och streamar mer än någonsin tidigare, och desto viktigare är säkerheten på nätet. Det är därför trevligt att både NordVPN och ExpressVPN har valt att satsa på den svenska marknaden. Det är först och främst värt att notera att de tillhandahåller ett antal servrar i Sverige.

Netflix har många svenska servrar, så du kan också titta på svenska Netflix utomlands

Medan båda har tusentals servrar världen över har NordVPN och ExpressVPN vardera ett tiotal servrar i Sverige. Detta är visserligen inte lika många som tjänsterna har i till exempel USA, men samtidigt är det mer än tillräckligt för att ge bra hastigheter och stabilitet, utan att servrarna blir överbelastade eller slöa.

Servrarna säkerställer att du kan skydda dig när du surfar på nätet, men också har andra praktiska fördelar. Till exempel kan svenskar utomlands koppla upp sig mot svenska servrar och därmed få tillgång till innehåll som endast besökare från Sverige kan se. Detta är mycket användbart för att kunna se till exempel SVT Play utomlands.

Båda tjänsterna erbjuder dessutom information på svenska på sina hemsidor, vilket onekligen är trevligt. ExpressVPN är dock ensam om att erbjuda svenskt språkstöd i sin app, vilket förhöjer användarvänligheten ytterligare. Även om de flesta svenskar naturligtvis förstår engelska mycket bra, är det trevligt att ha tjänster tillgängliga på svenska.

Det är kanske därför ExpressVPN också jobbar på att tillhandahålla svensk kundsupport. Båda tjänsterna har hittills inte erbjudit detta tidigare, men det kan bli aktuellt i framtiden, även om det finns ingen information om när de eventuellt kommer att lansera detta.

ExpressVPN vs NordVPN speciella funktioner

De flesta VPN-tjänster erbjuder liknande funktioner. Anledningen till detta är att när den ena kommer upp med en innovation, så tar de andra efter. Fördelen med ExpressVPN och NordVPN är att de nästan alltid är först ute med de bästa funktionerna. De erbjuder några spännande funktioner som bidrar till att förbättra upplevelsen av deras tjänster.

Till exempel ger NordVPN sina användare en något unik funktion i form av dubbelkryptering. Enkelt uttryckt dirigeras din trafik vanligtvis via en extern server varje gång du använder en VPN-tjänst. På så sätt krypteras din trafik. Genom att använda dubbelkryptering skickar NordVPN däremot din trafik genom två servrar i stället för en, med ökad säkerhet som följd.

ExpressVPN erbjuder i sin tur split-tunneling. När du vill surfa anonymt på nätet eller kanske bara titta på filmer och TV-serier från utlandet är en VPN-tjänst perfekt för dig. Likväl är det irriterande när svenska nättjänster då blir otillgängliga. ExpressVPN låter dig däremot få tillgång till båda samtidigt med hjälp av split-tunneling.

En funktion som båda tjänsterna erbjuder är så kallad Kill Switch, eller Network Lock som ExpressVPN kallar det. Tanken bakom denna funktion är att stoppa all trafik om en server skulle sluta fungera. Detta händer till och med de bästa tjänsterna, och då är det viktigt att stoppa trafiken så att ingen information läcker. ExpressVPN:s Network Lock kopplar upp dig automatiskt mot en fungerande server.

Även om det är något utanför VPN-tjänsternas område så får du en extra bonus hos NordVPN i form av blockering av annonser. Det betyder att du slipper se irriterande mängder annonser på webben, och dessutom blockerar NordVPN också länkar till så kallade skadliga sidor. På så sätt kan du få ut mer av tjänsten.

I det stora hela är NordVPN och ExpressVPN mer eller mindre lika vad gäller funktioner. De har några speciella funktioner som sticker ut, men precis som med alla andra funktioner till VPN-tjänster så är det sannolikt att de andra kommer att kopiera också dessa förr eller senare.

ExpressVPN vs NordVPN slutsats

Både NordVPN och ExpressVPN är tungviktare som fungerar riktigt bra jämfört med andra VPN-tjänster, och även i förhållande till vad vi anser att man kan kräva av en betald VPN-tjänst. I de flesta syften fungerar båda tjänsterna riktigt bra, oavsett om du använder VPN för anonymitet, nätsäkerhet eller för att kringgå geografiska blockeringar.

Allt som allt är det svårt att välja en tydlig vinnare, och det har vi heller inte tänkt oss att göra. Det vi istället kan säga är att ExpressVPN kanske är snäppet bättre än NordVPN på vissa punkter, särskilt gällande den övergripande användarupplevelsen. Där NordVPN av och till kan hacka något fungerar ExpressVPN helt smärtfritt. Detta är nog anledningen till att så många har utnämnt ExpressVPN till den allra bästa VPN-tjänsten i världen.

Å andra sidan är NordVPN något billigare än ExpressVPN, så pass att många skulle argumentera att NordVPN ger mest för pengarna. Oddsen är nog att du egentligen inte kommer att märka någon skillnad alls oavsett vilken av de två tjänsterna du väljer.

Om reklam på webbplatsen

Innehållsförteckningexpand_more

  Bästa VPN-tjänster

  Express Icon

  Bästa VPN-tjänsten

  Prova ExpressVPN
  NordVPN Icon

  Vår testtvåa

  Prova NordVPN
  Om reklam på webbplatseninfo