Vad vi betonar i vår bedömning:

 • Pris
 • Hastighet och kvalitet
 • Användarvänlighet
 • Antal servrar och länder som är representerade
 • Om det finns en pengarna-tillbaka-garanti ifall du inte är nöjd
 • Kundtjänst och dess öppettider
 • Denna hemsida får provision för att länka till olika leverantörer. Därför är hemsidan gratis för våra användare.

  Annonsering:

  För att denna hemsida ska förbli gratis att använda får vi provision för att länka till de olika erbjudandena.

  Vi har inte möjlighet att gå igenom alla VPN-tjänster. Vi hoppas att du får nytta av hemsidan och att du delar den med vänner och familj som är intresserade av VPN.

  ExpressVPN vs NordVPN

  ExpressVPN och NordVPN är två av de största VPN-tjänsterna på marknaden. Tillsammans med kanske CyberGhost, PIA VPN och ett par till är de troligtvis de mest populära betalda VPN-tjänsterna i världen.

  Det finns en bra anledning till detta. Båda VPN-tjänsterna har i flera år levererat en solid produkt som är långt bättre än många andra betalda VPN-tjänster. I denna artikel ska vi jämföra de två tjänsterna i förhållande till produkt och pris och se vilken som är bäst i förhållande till vad du planerar att använda tjänsten till.

  Kort om ExpressVPN

  ExpressVPN grundades år 2009 av företaget Express VPN International Ltd. Företaget befinner sig på det brittiska Jungfruöarna, utanför EU:s och USA:s jurisdiktion.

  ExpressVPN erbjuder fler än 3000 serverar i 94 olika länder. De flesta av dessa servrar finns i de största länderna. ExpressVPN har programvara till de flesta plattformar, inklusive Android, iOS, Windows, MacOS, Linux , med flera.

  Du kan läsa ett längre test av ExpressVPN i den här artikeln. Här går vi närmare in på just denna VPN-tjänst.

  Kort om NordVPN

  NordVPN upprättades år 2012 och är utvecklat av företaget Tefincom & CO, S.A. Företaget har sitt säte i Panama, vilket ligger utanför EU:s och USA:s internetkontroll.

  NordVPN erbjuder fler än 5000 serverar i 60 länder, med flest servrar i de största länderna. NordVPN erbjuder programvara till de flesta plattformar, inklusive Android, iOS, MacOS, Windows och Linux.

  Du kan läsa ett längre test av NordVPN i den här artikeln. Här går vi närmare in på just den här VPN-tjänsten.

  Servrar och antal länder

  I förhållande till serverar och antalet länder så är både ExpressVPN och NordVPN tungviktare. Detta innebär att båda tjänsterna har väldigt många servrar jämfört med andra VPN-tjänster. Som exempel kan nämnas PrivateVPN med runt 100 serverar, Surfshark VPN med 500 servrar, osv. NordVPN har troligtvis flest servrar av alla VPN-leverantörer i hela världen.

  NordVPN skyltar alltså med fler än 5000 servrar medan ExpressVPN har 3000 servrar, men i gengäld fördelade över fler länder. Kort sagt innebär fler servrar som regel bättre hastighet, anslutning, säkerhet, och liknande.

  NordVPN har alltså flest servrar medan ExpressVPN har servrar i flest länder. För att vara helt ärliga anser vi inte att skillnaden mellan de två tjänsterna på denna punkt är särskilt stor. Anledningen till detta är att båda tjänsterna har mer än tillräckligt med servrar.

  ExpressVPN har så många servrar att man inte märker någon skillnad jämfört med NordVPN, som ändå har något fler. Samma sak gäller åt andra hållet med antalet länder.

  ExpressVPN erbjuder servrar i fler länder, men dessa är ganska udda länder som man sällan har någon anledning att ansluta sig till. Således har NordVPN oftast servrar i de länder som du faktiskt behöver.

  Vad gäller antalet servrar och tillgängliga länder så får både NordVPN och ExpressVPN extremt bra betyg, och det är egentligen ingen större skillnad på de två.

  Båda VPN-tjänsterna har väldigt många servrar i Sverige som fungerar riktigt bra. Detta gör att det blir lättare att utnyttja sig av VPN-tjänsterna i just Sverige. Du kan läsa mer om varför svenska servrar är viktiga för svenska VPN-användare i den här artikeln.

  Hastighet

  Vad gäller hastighet så får både NordVPN och ExpressVPN väldigt bra betyg även här. Med hastighet lägger vi särskild vikt på två faktorer. Den första är hur lång tid det tar att ansluta sig till en server. Detta an faktiskt skilja sig väldigt mellan olika VPN-servrar. En del av de sämre VPN-tjänsterna upplever vi ofta har svårt för att ansluta sig alls till många servrar, vilket såklart blir ett stort irritationsmoment.

  Här gör bägge VPN-tjänsterna bra ifrån sig, men vi upplever att ExpressVPN klarar sig snäppet bättre på denna punkt. NordVPN kopplar sig relativt snabbt till olika VPN-servrar, men ExpressVPN skiljer sig på ett positivt sätt genom att ansluta sig extremt bra till snudd på alla servrarna i de länder som vi har testat. Detta gör att tjänsten är betydligt mer användarvänlig.

  Generellt sätt kan det sägas om ExpressVPN att det är en tjänst som man sällan irriterar sig över eftersom anslutningen är en av de faktorer som bidrar till detta.

  Den andra faktorn relaterad till hastighet är såklart själva hastigheten på servern. När man använder sig av en VPN-tjänst reduceras internethastigheten oftast något då all trafik måste igenom en extern server innan den når ut till nätet. Med de allra bästa VPN-tjänsterna påverkas hastigheten dock väldigt minimalt.

  Här får båda VPN-tjänsterna lite varierade betyg i våra tester, men det som de ändå har gemensamt är att hastigheten är extremt bra hos dem båda. Även om man ofta kan slita med hastigheten, särskilt hos gratistjänsterna, så märker du egentligen inte alls att du är ansluten till en VPN-tjänst. Du kan enkelt streama, spela och liknande utan att det laggar. Båda tjänsterna fungerar väldigt bra för att till exempel se på svensk TV utanför Sveriges gränser. Den här delen av testet vill vi säga att tjänsterna klarar sig lika bra på.

  Säkerhet

  Gällande säkerhet erbjuder ExpressVPN en 256-bitars AES-kryptering, DNS/IPv6-läckageskydd, internetbrytare och delad tunnling. Tjänsten har även en policy om att inte logga något, samt en så kallad kill switch.

  NordVPN:s säkerhetsprotokoll är relativt lik. Denna tjänst använder också AES med 256-bitars kryptering, har en policy om att inte logga någon aktivitet, och har en kill switch.

  För en nybörjare är dessa såklart inga självförklarande ord. Med AES menas en krypteringsstandard som används och godkänns över hela världen, bland annat av myndigheter och företag. 265-bitar har att göra med hur bra krypteringen är. Här räcker det att veta att 256-bitkryptering utgör en extremt bra säkerhet.

  Ibland händer det att anslutningen bryts. Detta medför att din ursprungliga IP-adress blir tillfälligt synlig på nätverket du befinner dig på. Om du av olika anledningar absolut inte vill att din IP-adress ska synas ens under en sekund så lönar det sig att använda en VPN med en kill switch.

  En kill switch gör så att nätverket stängs av om anslutningen till servern bryts och att IP-adressen därför inte syns ens om detta sker. Denna funktion erbjuds alltså av både NordVPN och ExpressVPN.

  Vad gäller policyn att inte logga någon aktivitet innebär det att tjänsterna inte registrerar någon av den aktivitet som du företar dig. Det i sin tur betyder att tjänsten inte kan sälja information om dig eller att tredje parter kan få tillgång till information. Detta kan låta självklart, men en del VPN-leverantörer loggar faktiskt trafik och säljer information till tredje parter, särskilt gratis VPN-tjänster.

  Säkerhetsmässigt är båda tjänsterna väldigt lika och får klart godkänt. Både NordVPN och ExpressVPN ligger långt före andra VPN-tjänster.

  Fungerar tjänsterna med Netflix?

  Extremt många användare använder VPN uteslutande för att få ett bättre utbud på Netflix och därför är det naturligt att nämna detta i vårt test. Det vi kort kan säga här är att både NordVPN och ExpressVPN faktiskt är två av de få tjänster som vi upplever fungerar för att se på amerikanska versionen av Netflix.

  De allra flesta VPN-tjänster har problem med detta eftersom Netflix konstant arbetar på att blockera VPN-tjänster då de inte önskar att man ska försöka ansluta sig till den amerikanska versionen, som har ett mycket bättre utbud. NordVPN och ExpressVPN jobbar dock även de kontinuerligt med att uppdatera sina servrar, och vi upplever att båda tjänsterna lyckas bra med detta.

  Användarvänlighet

  Båda apparna och plattformarna som de här två tjänsterna har erbjuder en bra användarvänlighet. NordVPN står ut något från andra VPN-tjänster på PC då de erbjuder en världskarta som du kan använda för att välja server. Detta gör det extremt överskådligt och enkelt att välja både server och land. Det vanligaste alternativet är det som ExpressVPN använder, nämligen en lista över olika länder. Även detta fungerar bra nog.

  Gällande användarvänligheten så finns det egentligen inte mycket att säga. Båda tjänsterna är enkla att använda och programvaran fungerar bra. Tjänsterna skiljer sig inte nämnvärt från varandra, men heller inte från andra VPN-tjänster som CyberGhost och Pia VPN, som även de är användarvänliga.

  Pris

  Vad gäller pris så är ExpressVPN en av de absolut dyraste VPN-tjänsterna. NordVPN är däremot långt billigare, speciellt om du binder dig under en längre period.

  1-månadsplanen är relativt likartad mellan de två och kostar just nu $12,95 hos ExpressVPN och $11,95 hos NordVPN. Om du binder dig i 3 år blir NordVPN genast mycket billigare än ExpressVPN då priset bara blir $2,99 per månad. Det billigaste som du kan få ExpressVPN för är just nu är $6,67 per månad om du binder dig i 15 månader.

  Priset beror alltså på hur länge du planerar att använda tjänsten. NordVPN kan bli väldigt billigt, men å andra sidan är det få som vill binda sig till en betalningsperiod på 3 år. Därmed är nog den reella prisskillnaden egentligen inte jättestor, och för de flesta kommer prisskillnaden att vara så pass liten att det inte har någon praktisk betydelse.

  Slutsats

  Både NordVPN och ExpressVPN är tungviktare som fungerar riktigt bra jämfört med andra VPN-tjänster, och även i förhållande till vad vi anser att man kan kräva av en betald VPN-tjänst. I de flesta syften fungerar båda tjänsterna riktigt bra, oavsett om du använder VPN för anonymitet, nätsäkerhet eller för att kringgå geografiska blockeringar.

  Allt som allt är det svårt att välja en tydlig vinnare, och det har vi heller inte tänkt oss att göra. Det vi istället kan säga är att ExpressVPN kanske är snäppet bättre än NordVPN på vissa punkter, särskilt gällande den övergripande användarupplevelsen. Där NordVPN av och till kan hacka något fungerar ExpressVPN helt smärtfritt. Detta är nog anledningen till att så många har utnämnt ExpressVPN till den allra bästa VPN-tjänsten i världen.

  Å andra sidan är NordVPN något billigare än ExpressVPN, så pass att många skulle argumentera att NordVPN ger mest för pengarna. Oddsen är nog att du egentligen inte kommer att märka någon skillnad alls oavsett vilken av de två tjänsterna du väljer.