Så döljer du din IP-adress

Senast uppdaterad: 05/07/2021

Varje gång du besöker en hemsida lämnar du ett spår efter dig. Du ger ut din IP-adress. På många sätt kan detta vara användbart, till exempel när du besöker en internationell hemsida och automatiskt kan få den på svenska. Du kan också filtrera ut endast produkter som är tillgängliga i Sverige i nätbutiker.

Att din IP-adress identifierar dig online ger ofta mer huvudvärk än nytta, och du har förmodligen fått nog. Brist på integritet är något de flesta av oss fruktar under dagen, och spårning av IP-adresser hjälper till att skapa denna rädsla. Många vill också kringgå geo-blockeringar för att öka mängden innehåll på till exempel Netflix.

Det finns emellertid en möjlighet att dölja din IP-adress och detta kan göras via ett så kallat VPN. På svenska står denna förkortning, som egentligen är på engelska, helt enkelt för Virtuellt Privat Nätverk. Men vad exakt är ett VPN, och hur döljer denna teknik din IP-adress?

Så fungerar VPN i praktiken

Om du vill dölja din IP-adress så tar det inte mer än bara några minuter. Allt du behöver göra är att ladda ner en VPN-tjänst och ansluta dig till en av de IP-adresser som tjänsten erbjuder. Här omdirigeras din trafik genom en annan server på en annan plats i världen.

Om du vill vara trygg hjälper en VPN-tjänst dig enkelt att dölja din IP-adress för tredje parter. Detta utförs genom att tunnelkryptera din trafik, en teknik som tar allt ett steg längre jämfört med proxyservrar. Poängen är helt enkelt att du maskerar din trafik som om den tillhör en annan IP-adress än din egen.

I praktiken blir det lite som att ringa med en annan persons mobiltelefon. Om du till exempel besöker Netflix, där det amerikanska innehållet är blockerat för svenska användare, med en amerikansk IP-adress ansluten så får du tillgång till det innehåll du vill åt. Och det tar alltså bara några minuter att dölja sin IP-adress och ansluta till en ny.

De bästa VPN-tjänsterna för att dölja IP-adressen

Alla VPN-tjänster har gemensamt att de kan dölja din IP-adress. Likväl är det värt att notera att vissa loggar dina aktiviteter på nätet. Därför är det viktigt att välja sin VPN-tjänst noggrant, och vi har nedan gått igenom några av de bästa på marknaden.

ExpressVPN

 • Håll din IP-adress dold
 • Över 3000 servrar
 • Kryptering i militärklass

ExpressVPN låter dig dölja din IP-adress med hjälp av ett av branschens mest populära program. Deras tjänst döljer inte bara din IP-adress, utan låter dig också koppla upp dig på över 3 000 servrar i 94 olika länder. Därmed kan du välja och vraka mellan länder där du kan få IP-adress, och på så sätt kan du få ut mer av Internet.

ExpressVPN är bland annat känd för att kunna ta sig förbi Netflix fruktade skydd mot VPN-tjänster. På så sätt kan du titta på Netflix i USA och alla de andra länder där tjänsten erbjuder mycket mer innehåll än i Sverige.

Dessutom kan du surfa, streama, spela och göra andra saker på nätet utan att oroa dig för säkerheten. ExpressVPN erbjuder nämligen 256-bitars kryptering för all trafik via deras servrar. Detta är en krypteringsgrad som den amerikanska militären anser vara tillräckligt bra för att skydda deras dokument, så det borde rimligen också vara tillräckligt bra för dig.

ExpressVPN har ett konkurrenskraftigt pris i förhållande till vad tjänsten har att erbjuda, och är därmed ett bra alternativ för dig om du är ute efter att dölja din IP-adress. Samtidigt får du tillgång till så många servrar att du nästan själv väljer vilken IP-adress du ska tilldelas.

NordVPN

 • Dölj ditt teknologiska fingeravtryck
 • Servrar i 59 länder
 • 30 dagars pengarna-tillbaka-garanti.

NordVPN är också ett bra alternativ för dig som vill dölja din IP-adress på Internet. Tjänsten har inte bara ett namn som låter familjärt för oss svenskar, utan de har också riktigt bra villkor. Den låter dig inte bara dölja din IP-adress, utan här kan du också koppla upp dig mot smått otroliga 5 000 servrar i 59 länder.

Med andra ord så får du tillgång till massor av innehåll och sajter som annars skulle vara blockerade i Sverige. En av de största anledningarna till att NordVPN har blivit så populär är att den klarar av att komma runt Netflix blockeringar, men man kan också få tillgång till andra stora streamingtjänster genom att använda deras servrar.

Dessutom kan du surfa helt anonymt och säkert tack vare NordVPN:s kryptering. Förutom samma krypteringsgrad som ExpressVPN, nämligen på 256 bitar, erbjuder NordVPN också så kallad dubbelkryptering. Genom att skicka din trafik genom två olika externa servrar, i stället för bara en, gör de det ännu svårare att spåra dig.

NordVPN erbjuder dig också en 30 dagars pengarna tillbaka-garanti. Du kan välja mellan fyra olika längder på bindningstider, och oavsett bindningstid kan du säga upp abonnemanget och få hela beloppet tillbaka inom 30-dagarsperioden. Därmed är NordVPN ett bra och riskfritt alternativ för att dölja din IP-adress.

SurfShark

SurfShark
 • Uppnå snabba hastigheter
 • Oändligt med enheter inlogga samtidigt
 • Över 1000 servrar.

SurfShark kanske inte kan skryta med lika många servrar som de ovannämnda konkurrenterna. Likväl håller deras drygt 1 000 servrar som är spridda över 61 länder lika hög kvalitet, och viktigast av allt – du kan använda deras tjänst på precis så många enheter i hemmet som du önskar.

Tjänsten värdesätter säkerhet högt, och utöver en hög grad av kryptering får du också funktioner som Kill Switch och CleanWeb. Den förstnämnda stänger nätverksanslutningen om en server skulle drabbas av driftstopp, medan den senare skyddar dig mot virus och skadliga programvaror när du surfar på webben.

Den höga säkerhetsnivån och de många funktionerna går däremot inte alls på bekostnad av hastigheten på servrarna till exempel. SurfSharkVPN erbjuder nämligen kvalitetsservrar till sina användare, som låter dig strömma Netflix i HD, ladda upp stora filer och spela utan störningar och avbrott.

Det är också värt att notera att SurfSharkVPN slår de flesta marknadsledande VPN-tjänster när det gäller priser. Om du väljer ett tvåårsabonnemang så får du nämligen ett pris som är flera gånger billigare per månad än andra alternativ i VPN-branschen.

Vad är en IP-adress?

För att din dator ska kunna kommunicera med internet utan att förväxlas med alla de andra enheterna där ute används en IP-adress. Termen är engelsk och står för Internet Protocol. Detta är alltså ett protokoll, och varje enskild enhet som är ansluten till Internet tilldelas sin egen unika IP-adress.

Därmed är det också relativt enkelt att ta reda på vem som är vem på Internet. Det är nämligen din Internetleverantör som tilldelar IP-adresser till enheter så att de till exempel när som helst kan spåra vem som besökt en viss webbplats. Webbplatserna kan också se besökarnas IP-adresser.

För det mesta är det positivt att IP-adresser fungerar på detta sätt. Till exempel kan du på så sätt få tillgång till det svenska språket direkt när du besöker en webbplats. Det är å andra sidan också så att IP-adresserna medför vissa nackdelar, och då inte bara när det gäller integritet. Till exempel blir en del innehåll på nätet blockerat, som till exempel den amerikanska versionen av Netflix.

En IP-adress är som ett telefonnummer för din enhet. Den avslöjar var du besöker webbplatserna ifrån, och myndigheterna kan via loggar ta reda på exakt vem du är. Därför vill många kunna dölja sin IP-adress och därmed sin identitet på nätet.

Steg för steg-guide för att dölja din IP-adress

När Internet först kom var det ett komplicerat arbete att dölja sin IP-adress som fick utföras via ett Proxy-nätverk. Som så mycket från den tiden har olika tjänster gjort det enklare att dölja din IP-adress. Här kommer vi att gå igenom de steg du behöver ta för att dölja din IP-adress.

Först och främst ska du välja ett abonnemang hos en VPN-tjänst. Som det tidigare nämnts kan alla VPN-tjänster dölja din IP-adress, men det är alltså viktigt att försäkra dig om att de inte loggar dina aktiviteter på nätet. Då kan de dela informationen om dina aktiviteter med tredje parter när de vill.

Därefter ska du installera tjänsten på din enhet. Det krävs som regel ingen konfiguration här. De allra flesta VPN-tjänster är väldigt lika vad gäller användargränssnittet, så att antingen ska du välja en server från en lista eller en världskarta. Oavsett vilken så ska du klicka på den valda servern för att koppla upp dig mot den.

Efter några sekunder kommer du att vara ansluten till servern. Nu har du en helt ny IP-adress och den gamla IP-adressen kommer att vara dold för alla andra på nätet. Och om du väljer en tjänst som inte sparar loggar, kommer aldrig någon få reda på vilken VPN-tjänst den tillhör.

 1. Välj ett abonnemang hos en VPN-tjänst
 2. Installera tjänsten på din enhet
 3. Hitta en passande server, till exempel amerikansk, eller en helt slumpmässig server
 4. Klicka för att koppla upp dig mot servern
 5. Vänta några sekunder och börja surfa på webben helt säkert

Fördelar med att dölja IP-adressen

Det finns flera fördelar med att dölja din IP adress. Många tror att modern reklam är ett obehagligt koncept. De menar att tjänster som Google och Facebook lagrar och säljer din information till tredjeparter. Använder du dig av en VPN kommer du kunna undvika denna typ av marknadsföring. Du kan också dölja din aktivitet från din internetleverantör som också har tillgång till din information.

Om du har ett jobb där du söker efter känsliga ämnen som kan komma tillbaka till dig, är det också smart att dölja din IP-adress. Detta gäller även om du kort och gott önskar ett privatliv på nätet. Observera att handlingar som vanligtvis är olagliga fortfarande är olagliga även om du använder en VPN.

Om du använder en utländsk IP-adress kan detta också öppna nya dörrar på andra sätt. Exempelvis får du tillgång till mer innehåll på den amerikanska versionen av Netflix och Amazon Prime Video. Detta gäller också om du är i utlandet och önskar att titta på SVT Play, Viaplay, SF anytime och så vidare.

Är det lagligt att dölja IP-adressen?

Med tanke på att man håller sig helt anonym på nätet och att detta ofta förknippas med brottslig verksamhet, är det naturligt att undra om det är lagligt att dölja sin IP-adress. Svaret är kort och gott – ja, det är lagligt. Så länge man inte använder VPN-tjänsten till något som i utgångspunkten är olagligt, är man på rätt sida av lagen.

Att dölja eller byta IP-adress är inte olagligt i Sverige, och det är heller inte användning av VPN. Det är endast i en handfull auktoritära länder som användning av VPN antingen är begränsad eller olagligt. Det faktum att man döljer sin IP-adress betyder däremot inte att allt man gör på Internet är då lagligt.

Till exempel finns det många som laddar ner olagliga torrentfiler eller surfar på darknet genom att dölja sin IP-adress. Det går inte att komma från att kriminella ständigt använder sig av sådan teknik. Å andra sidan gör detta inte någon som använder den för att dölja sin IP-adress till en brottsling.

Det är alltså handlingarna bakom som räknas, och om du till exempel använder dig av VPN-tjänster för att titta på amerikanska Netflix så är detta lagligt. Även om du faktiskt lurar webbsidor genom att dölja din IP-adress så är detta fortfarande helt lagligt, eftersom det inte är förbjudet enligt svensk lag. VPN-tjänster är således också helt lagliga i Sverige.

Sammanfattning: Enkelt att dölja IP-adressen

Om du vill surfa anonymt och säkert på nätet i dag så bör det vara en hög prioritet att dölja din IP-adress. Genom att tilldelas en ny IP-adress, t.ex. från en amerikansk server, kan du få tillgång till en helt ny värld av innehåll på streamingtjänster som Netflix.

Man skulle kunna tro att det är krångligt och svårt att dölja sin IP-adress i dag, men så är inte fallet. Allt du behöver göra är att ladda ner en VPN-tjänst och koppla upp dig mot en av deras servrar. Då dirigeras all din trafik genom deras servrar och din ursprungliga IP-adress döljs.

Inga avancerade konfigurationer behövs, och det har aldrig varit lättare att dölja din IP-adress när du surfar på nätet.

Om reklam på webbplatsen

Innehållsförteckningexpand_more

  Bästa VPN-tjänster

  Express Icon

  Bästa VPN-tjänsten

  Prova ExpressVPN
  NordVPN Icon

  Vår testtvåa

  Prova NordVPN
  Om reklam på webbplatseninfo