Så döljer du din IP-adress

Senast uppdaterad: 23/02/2023

Varje gång du besöker en hemsida lämnar du ett spår efter dig; sajten läser av din IP-adress. I många fall kan det vara användbart, till exempel när du besöker en internationell hemsida och automatiskt får den på svenska. Du kan också filtrera ut produkter som bara är tillgängliga i Sverige i nätbutiker.

Även om din IP-adress identifierar dig online ger det ofta mer huvudvärk än det är till nytta. Bristande integritetsskydd är något som många av oss oroar oss för i det vardagliga livet, och spårning av IP-adresser är en bidragande orsak till den oron. Många vill också kringgå regionblockeringar för att komma åt ett större film- och tv-utbud, till exempel på Netflix.

Det finns emellertid en möjlighet att dölja din IP-adress och du gör det med hjälp av en så kallad VPN. Det är en förkortning för Virtual Private Network, eller virtuellt privat nätverk på svenska. Men vad är en VPN egentligen och hur döljer tekniken din IP-adress?

Så fungerar VPN i praktiken

Vill du dölja din IP-adress tar hela processen inte mer än några minuter att genomföra. Allt du behöver göra är att ladda ned en VPN-tjänst och ansluta dig till en av de IP-adresser som tjänsten erbjuder. När du gör det dirigerar VPN-tjänsten din datatrafik via en av leverantörens servrar, som är utplacerad någonstans i världen, innan den når ut till internet.

Om du vill vara trygg på nätet hjälper en VPN-tjänst dig att enkelt dölja din IP-adress för tredje parter. VPN-tjänsten krypterar din datatrafik i en tunnel; en teknik som är ett snäpp högre än den som proxyservrar använder. Poängen är att du med hjälp av VPN-tjänsten maskerar din datatrafik så det ser ut som att den tillhör en annan IP-adress än den som din enhet vanligtvis har.

I praktiken kan det jämföras med att ringa ett samtal med en annan persons mobiltelefon. Om du till exempel besöker amerikanska Netflix (där innehållet är blockerat för svenska användare) när du är ansluten med en amerikansk IP-adress, så får du tillgång till allt innehåll. Och det tar alltså bara några minuter att dölja din IP-adress och ansluta till en ny.

De bästa VPN-tjänsterna för att dölja IP-adressen

Gemensamt för alla VPN-tjänster är att de kan dölja din IP-adress. Likväl är det värt att notera att några VPN-leverantörer loggar dina aktiviteter på nätet. Därför är det viktigt att välja VPN-tjänst med omsorg. Här nedanför går vi igenom några av de bästa aktörerna på marknaden.

ExpressVPN

 • Håller din IP-adress dold
 • Över 3000 servrar
 • Kryptering i militärklass

ExpressVPN döljer din IP-adress med hjälp av ett av branschens mest ansedda program. Aktörens tjänst döljer inte bara din IP-adress, utan låter dig också anslut till mer än 3 000 servrar i 94 länder. Därmed kan du välja och vraka mellan de länder från vilka du vill ha en IP-adress och nyttja internet fullt ut.

ExpressVPN är bland annat kända för att kunna ta sig förbi Netflix mer eller mindre ökända skyddsfunktioner mot VPN-tjänster. På så sätt kan du titta på Netflix i USA och alla de andra länder där tjänsten erbjuder mer innehåll än i Sverige.

Dessutom kan du surfa, handla i nätbutiker, spela och göra andra saker på nätet utan att behöva oroa dig för säkerheten. ExpressVPN erbjuder 256-bitars kryptering för all trafik via deras servrar; en krypteringsgrad som den amerikanska militären i Pentagon anser är tillräckligt bra för att skydda deras dokument. Med tanke på det bör den krypteringsnivån även vara tillräcklig för dig.

ExpressVPN har ett konkurrenskraftigt pris i förhållande till vad tjänsten erbjuder, och är ett bra alternativ att överväga om du är ute efter att dölja din IP-adress. Samtidigt får du tillgång till så många servrar att du i princip själv väljer vilken IP-adress du vill använda.

NordVPN

 • Dölj dina digitala fotspår
 • Servrar i 59 länder
 • 30 dagars pengarna tillbaka-garanti.

NordVPN är också ett bra alternativ för dig som vill dölja din IP-adress på nätet. Tjänsten har inte bara ett namn som klingar bekant för svenskar, de har även riktigt bra villkor. VPN-tjänsten döljer inte bara din IP-adress, utan låter dig även koppla upp dig mot smått otroliga 5 000 servrar i 59 länder.

Med andra ord får du tillgång till massor av innehåll och sajter som annars skulle vara blockerade i Sverige. En av de största anledningarna att NordVPN har blivit så populära är att deras VPN-tjänst klarar av att komma runt såväl Netflix som andra stora streamingtjänsters blockeringar.

Dessutom kan du surfa helt anonymt och säkert tack vare NordVPNs kryptering. Förutom att ha samma höga krypteringsgrad som ExpressVPN har – 256 bitar – erbjuder NordVPN även det som kallas för dubbelkryptering. Genom att dirigera om din datatrafik via två externa servrar i stället för en, blir det ännu svårare för andra internetanvändare och webbplatser att spåra dig utan ditt godkännande.

NordVPN har en 30 dagars pengarna tillbaka-garanti som innebär att du, oavsett bindningstid kan du säga upp abonnemanget och få hela beloppet tillbaka. Förutsättningen är att du avslutar abonnemanget inom 30 dagar från det att du tecknade det. Du kan välja mellan tre bindningstider, 1 månad, 12 månader och 24 månader. Du kan välja mellan fyra olika längder på bindningstider, och ju längre bindningstid, desto lägre månadskostnad. Tack vare återbetalningsgarantin är NordVPN ett bra och riskfritt alternativ för att dölja din IP-adress.

Oavsett om du väljer ExpressVPN eller NordVPN, är vi övertygade om att du kommer bli nöjd med ditt val, eftersom de båda aktörerna har likvärdiga tjänster.

SurfShark

SurfShark
 • Uppnår snabba hastigheter
 • Fritt antal enheter inloggade samtidigt
 • Över 1000 servrar

SurfShark kan kanske inte skryta med lika många servrar som de ovannämnda konkurrenterna. Likväl håller deras drygt 1 000 servrar i 61 länder en lika hög kvalitet som konkurrenternas, och viktigast av allt – du kan använda VPN-tjänsten på så många enheter du vill samtidigt.

Tjänsten värderar säkerhet högt och utöver en hög krypteringsgrad får du också funktioner som Kill Switch och CleanWeb. Den förstnämnda bryter ögonblickligen nätverksanslutningen om en server skulle drabbas av driftstopp. CleanWeb skyddar din enhet mot virus och andra skadliga programvaror när du surfar på nätet.

Trots den höga säkerhetsnivån och de många funktionerna kompromissar leverantören inte med exempelvis hastigheten på servrarna. SurfSharkVPN förser sina användare med kvalitetsservrar som låter dig strömma Netflix i HD, ladda upp och ned stora filer och spela datorspel utan störningar och avbrott.

Det är också värt att notera att SurfSharkVPN slår de flesta marknadsledande VPN-tjänster när det gäller priset. Om du väljer ett abonnemang som sträcker sig över två år, blir månadskostnaden betydligt lägre än den som många andra VPN-leverantörer ligger på.

Vad är en IP-adress?

För att din dator ska kunna kommunicera med internet utan att förväxlas med alla andra enheterna som också är uppkopplade har din enhet en IP-adress. Förkortningen står för de engelska uttrycket Internet Protocol. Det handlar alltså om ett protokoll och varje enskild enhet som är ansluten till Internet har en unik IP-adress.

Eftersom det är din internetleverantör som tilldelar din enhet dess unika IP-adress är det relativt enkelt att ta reda på vem som är vem på nätet. Det gör också att det möjligt för andra att när som helst spåra dig och kartlägga vilka hemsidor du besöker, vilka betalningsmetoder du använder och så vidare. Webbplatserna kan också se vilka IP-adresser besökarna har.

För det mesta är det positivt att IP-adresser fungerar på det här sättet. När den webbplats läser av din enhets IP-adress kan du till exempel få upp den svenska versionen av hemsidan på en gång. Synliga IP-adresser medför också en del nackdelar, och då inte bara gällande integritet. Många streamingtjänster, till exempel Netflix, HBO Max och BBC iPlayer blockerar sitt innehåll för de som inte bor i det land som streamingtjänsten har köpt sändningsrättigheterna i.

En IP-adress fungerar som ett telefonnummer för din enhet; den avslöjar varifrån du besöker webbplatser och myndigheter kan, via loggar, ta reda på exakt vem du är. Därför vill många kunna dölja sin IP-adress och därmed även sin identitet på nätet.

Steg för steg-guide för att dölja IP-adressen

I internets begynnelse var det en komplicerad process dölja sin IP-adress. Enda sättet att göra det var att gå via ett Proxy-nätverk. I takt med att tekniken har utvecklats har även det även vuxit fram teknologi som gör det enklare att dölja IP-adresser. Låt oss gå igenom de åtgärder du behöver göra för att dölja din IP-adress.

Först och främst ska du välja ett abonnemang hos en VPN-leverantör. Som vi har nämnt tidigare kan alla VPN-tjänster som finns på marknaden dölja din IP-adress, men det är viktigt att försäkra dig om att de inte loggför dina aktiviteter på nätet. Då kan de dela den insamlade informationen med tredje parter, till exempel marknadsföringsföretag eller myndigheter, när som helst.

Sedan ska du installera tjänsten på din enhet, det krävs i regel ingen konfiguration för att göra det. De allra flesta VPN-tjänster har användargränssnitt som liknar varandra, vilket innebär att du väljer det land som du vill ansluta till server ifrån, från en lista eller en världskarta. Oavsett om det är en karta eller en lista, så klickar du på den valda servern för att koppla upp dig mot den.

Det tar några sekunder att ansluta till servern. Nu har du en helt ny IP-adress och den gamla IP-adressen är dold för alla andra på nätet. Om du väljer en tjänst som inte sparar loggar är det aldrig någon som kan få reda på vilken VPN-tjänst IP-adressen tillhör.

Här kommer en lista med varje steg kortfattat beskrivet, som du kan använda som stöd när du skaffar en VPN-tjänst.

 1. Välj ett abonnemang hos en VPN-tjänst
 2. Installera tjänsten på din enhet
 3. Hitta en passande server, till exempel amerikansk, eller en helt slumpmässig server
 4. Klicka för att koppla upp dig mot servern
 5. Vänta några sekunder och börja surfa helt säkert på webben

Fördelar med att dölja IP-adressen

Det finns flera fördelar med att dölja din IP-adress. Många tycker att modern reklam är ett obehagligt koncept. De menar att tjänster som Google och Facebook lagrar och säljer din information till tredje parter. Om du använder dig av en VPN undviker du den här sortens marknadsföring. Du kan även dölja din aktivitet på nätet för din internetleverantör, som också har tillgång till din information.

Om du har ett jobb där du gör research inom känsliga ämnesområden som kan slå tillbaka mot dig, är det ett smart drag att dölja din IP-adress. Det gäller även dig som rätt och slätt vill vara mer privat på nätet. Observera att handlingar som är olagliga i vanliga fall även är olagliga om du använder en VPN.

Om du använder en utländsk IP-adress kan det även öppna nya dörrar på andra sätt. Du får till exempel mer innehåll på den amerikanska versionen av Netflix och Amazon Prime Video. Det gäller även om du är i utlandet och vill titta på SVT Play, Viaplay, SF anytime eller någon liknande streamingtjänst.

Är det lagligt att dölja IP-adressen?

Med tanke på att du är helt anonym på nätet med en VPN-tjänst, och det ofta förknippas med brottslig verksamhet, är det inget konstigt att fråga sig själv om det är lagligt att dölja sin IP-adress. Svaret är kort och gott ja, det är lagligt. Så länge du inte använder VPN-tjänsten till en handling som är olagligt, är du rätt sida av lagen.

Att byta eller dölja sin IP-adress är inte olagligt i Sverige och det är inte heller olagligt att använda VPN-tjänster. Det är bara i en handfull auktoritära länder som regeringarna begränsar eller förbjuder användning av VPN. Däremot är det inte sagt att allt du gör på nätet är lagligt bara för att du döljer din IP-adress.

Det finns till exempel många som döljer sin IP-adress för att ladda ned olagliga torrentfiler eller surfa på darknet. Det går inte att sticka under stol med att kriminella ständigt använder sig av sådan teknik. Å andra sidan betyder det inte någon som använder VPN för att dölja sin IP-adress är en brottsling.

Det är alltså handlingarna bakom som räknas och om du till exempel använder dig av VPN-tjänster för att titta på amerikanska Netflix så är det lagligt. Även om du faktiskt lurar streamingtjänsten genom att dölja din IP-adress, så är det fortfarande helt lagligt eftersom det inte är förbjudet enligt svensk lag. VPN-tjänster är således också helt lagliga i Sverige och ett bra sätt att skydda dina känsliga och personliga uppgifter när du surfar på nätet.

Vanliga frågor om att dölja IP-adressen

Varför ska jag dölja min IP-adress för andra användare på nätet?

Om du har din IP-adress synlig för andra användare, kan de spåra dina aktiviteter på nätet, till exempel för att kunna skicka riktad reklam till dig. En synlig IP-adress ökar även risken för att hackare kan komma åt din känsliga information, till exempel dina kreditkortsuppgifter, när du handlar i nätbutiker.

Är det olagligt att använda VPN?

Nej. Tjänsten i sig är inte olaglig att använda enligt svensk lag. Använder du däremot VPN-tjänsten för att utföra olagliga handlingar, till exempel ladda ned torrentfiler, då blir tjänsten olaglig. Det finns även en del länder med ingen eller bristfällig demokrati, till exempel Kina, Ryssland och Turkiet, som begränsar invånarnas tillgång till internet och där en VPN-tjänst i vissa fall är olaglig att använda.

Sammanfattning: Enkelt att dölja IP-adressen

Om du vill surfa anonymt och säkert på nätet, så ska du tveklöst prioritera att dölja IP-adressen på den enhet som du använder. Genom att ansluta till en VPN-tjänst leder tjänsten om all din datatrafik via en av leverantörens servrar. Din enhet får då en tillfällig IP-adress som döljer den IP-adress som din enhet fått tilldelad av din internetleverantör. Med en tillfällig ny IP-adress från exempelvis en amerikansk server, får du tillgång till en annat utbud av filmer och serier på streamingtjänster som Netflix.

Det är lätt att tro att det är krångligt och svårt att dölja sin IP-adress, men så är inte fallet. I dagsläget behöver du inte göra mer än att ladda ned en VPN-tjänst och koppla upp dig mot en av aktörens servrar. Då dirigerar VPN-lösningen all din trafik genom deras server och döljer din ursprungliga IP-adress.

Du behöver inte göra några avancerade konfigurationer och det har aldrig varit lättare att dölja din IP-adress när du surfar på nätet.

Om reklam på webbplatsen

Innehållsförteckningexpand_more

  Bästa VPN-tjänster

  Bästa VPN-tjänsten

  Prova ExpressVPN

  Vår testtvåa

  Prova NordVPN
  Om reklam på webbplatseninfo