NordVPN vs SurfShark | Vilken VPN är bäst? (2024)

Senast uppdaterad: 05/01/2024

NordVPN och SurfShark är båda gedigna VPN-tjänster som ger dig mycket valuta för pengarna. Medan NordVPN är bland de mest populära och kända VPN-tjänsterna är SurfShark mycket prisvärd.

Vi kommer här att jämföra NordVPN och SurfShark på en rad områden. I artikeln kan du läsa hur dessa två VPN-tjänster klarar sig när det gäller bland annat hastighet, säkerhet, kundservice och användarvänlighet!

Om NordVPN

NordVPN

NordVPN är kanske den mest välkända VPN-leverantören i världen och lanserades 2012 av Tefincom & CO, S.A. Eftersom NordVPN har sitt säte i Panama ligger tjänsten utanför både amerikansk och europeisk jurisdiktion.

Det finns flera skäl till varför NordVPN är så populär, och det kanske mest uppenbara skälet är att VPN-tjänsten erbjuder användaren en kvalitetsprodukt till ett relativt lågt pris. Med ca 5500 servrar i 60 länder får du många möjligheter med NordVPN.

Programvaran från NordVPN kan användas på alla de vanligaste enheterna och operativsystemen, inklusive iOS, Android, Windows, macOS och Linux.

Om SurfShark

SurfShark

SurfShark ägs av ett företag på Brittiska Jungfruöarna och är en relativt ny VPN-tjänst. Nya VPN-tjänster har ofta ganska stora brister, men SurfShark har visat sig vara konkurrenskraftig gentemot de stora aktörerna, till exempel NordVPN och ExpressVPN.

SurfShark har över 3200 servrar i 65 länder. Här kan du också se fram emot hög hastighet och en välfungerande tjänst för streaming i HD-kvalitet och spel. Särskilt när det kommer till användarvänlighet är SurfShark en av aktörerna som sticker ut mest.

Jämförelse av NordVPN och SurfShark

Vi kommer nu jämföra NordVPN och SurfShark på de områden som vi anser är de viktigaste när du ska välja VPN och teckna ett abonnemang.

NordVPN vs SurfShark serverutbud

NordVPN är bland branschens tungviktare när det gäller serverutbud. Med mer än 5000 servrar är NordVPN bättre än SurfShark som “bara” har mer än 3200 servrar.

Varför är då antalet servrar relevant? Jo, fler servrar innebär vanligtvis högre hastighet, bättre säkerhet, stabil anslutning och så vidare. NordVPN har flest servrar, men SurfShark har servrar i fler länder.

Hur många länder respektive leverantör har, har dock en liten betydelse för svenska användare som sannolikt inte behöver koppla upp sig mot avlägsna och exotiska länder särskilt ofta. Fördelen med NordVPN är att VPN-leverantören har servrar i de länder som du med största sannolikhet vill koppla upp dig mot.

En klar fördel med SurfShark är dock att du kan ha ett obegränsat antal enheter anslutna samtidigt. NordVPN har en gräns på sex samtidiga anslutningar, medan SurfShark låter dig ansluta ett obegränsat antal enheter. Det är med andra ord perfekt om ni är många i hushållet och har många enheter.

NordVPN vs SurfShark – hastighet

När det gäller hastighet är det särskilt två faktorer som är viktiga att tänka på. Den ena handlar om hur lång tid det tar att ansluta till servern, medan den andra handlar om hur snabb själva servern är.

När du använder en VPN-tjänst leder det ofta till en försämring i bredbandshastigheten. Anledningen till hastighetssänkningen är att all internettrafik måste gå via en extern server innan den slutligen når webben.

SurfShark imponerar med minimal förlust i bredbandshastighet, och det samma gäller NordVPN. Den sistnämnda ger en hastighetsförlust på låga 6-8 procent.

När det gäller serverhastighet är NordVPN något bättre än SurfShark. NordVPN kan stoltsera med en genomsnittlig hastighet på 169 Mbps, medan SurfShark har en genomsnittshastighet på 114 Mbps.

NordVPN vs SurfShark – säkerhet

När det kommer till säkerhet har NordVPN ett säkerhetsprotokoll baserat på 256-bitars AES-kryptering. VPN-tjänsten har dessutom en policy om att inte logga någon information om användare och deras aktiviteter på nätet, och en så kallad kill switch.

Även SurfShark har i sin policy att inte spara loggar om användare, samt kill switch och 256-bitars AES-kryptering.

AES-kryptering innebär att data som skickas till och från servern blir krypterad, och här anses 256 bitar ge en mycket bra säkerhetsnivå. Med en kill switch kommer din IP-adress inte att exponeras om anslutningen till servern av någon anledning skulle brytas.

Loggningspolicy är också bra att tänka på eftersom det handlar om huruvida VPN-tjänsten loggar vilka webbplatser du besöker och liknande. En VPN-leverantör som inte loggar din trafik är därför att föredra. Då kan tjänsten nämligen inte sälja vidare information om användare till tredje parter.

Fungerar NordVPN och SurfShark med Netflix?

Många som använder sig av VPN-tjänster gör detta för att kunna komma åt amerikanska Netflix, eftersom utbudet där är bättre än via svenska Netflix. Den goda nyheten är att NordVPN ger dig tillgång till amerikanska Netflix utan problem.

Många VPN-tjänster går inte att använda för att titta på amerikanska Netflix. Det beror på att ägarna till strömningstjänsten har vidtagit vissa åtgärder för att blockera IP-adresser som anses komma från VPN-tjänster. NordVPN jobbar aktivt med att uppdatera sina servrar så att du kan fortsätta titta på amerikanska Netflix.

Även SurfShark kan ge dig tillgång till Netflix i andra länder. Med servrar av hög kvalitet som är belägna i USA kan du enkelt titta på amerikanska Netflix. Det ger dig tillgång till många spännande serier och filmer.

Vilken tjänst ger dig mest valuta för pengarna?

NordVPN är känd för att vara en mycket prisvärd VPN-tjänst och kostar cirka 38 kronor i månaden om du binder dig upp dig för 24 månader. Om du bara ska använda tjänsten i en månad kostar NordVPN strax under 120 kronor.

SurfShark kostar ännu mindre. Om du köper ett tvåårsabonnemang hos denna VPN-tjänst kostar den inte mer än 2,50 euro i månaden, vilket motsvarar cirka 25 kronor. Ska du däremot bara använda tjänsten i en månad är priset dock samma som för NordVPN, det vill säga runt 120 kronor.

Vilken tjänst som är mest prisvärd för dig beror lite på vilka krav du ställer på tjänsten. Om man jämför hastighet kan NordVPN vara det mest prisvärda alternativet.

NordVPN vs SurfShark användarvänlighet

NordVPN är känd för att vara mycket användarvänlig. Du kan enkelt välja i vilket land du vill att servern ska vara belägen genom att klicka på en världskarta. Kartan gör processen både översiktlig och enkel.

Även SurfShark är mycket lätthanterad. Den här VPN-tjänst har en praktisk och enkel layout som är lätt att använda även för de som inte har så mycket datorvana. SurfShark är lika lättmanövrerad på en dator som via appen.

När det gäller användarvänlighet är dessa två VPN-tjänster väldigt lika. SurfShark har visserligen ingen karta över serverplatser, men du hittar en översiktlig lista över tillgängliga länder.

Oavsett om du väljer NordVPN eller SurfShark kommer du enkelt kunna navigera via en app. Båda tjänsterna har appar med modern layout och användbara funktioner. Föredrar du däremot en karta är NordVPN det bästa alternativet.

NordVPN vs SurfShark kundservice

När det gälle tekniska tjänster i allmänhet och VPN-tjänster i synnerhet är en bra kundservice ett stort plus.

Skulle det uppstå tekniska problem när du använder NordVPN kan du enkelt ta kontakt med supporten via chatt. Här kan du förvänta dig svar direkt. Utöver en chatt finns det även möjlighet att kontakta VPN-tjänsten via e-post, med svarstiden blir då lite längre.

Även SurfShark erbjuder support via livechatt och går också att kontakta via ett kontaktformulär.

Både SurfShark och NordVPN har användbara hjälpsidor där du kan hitta svar på vanliga frågor relaterade till tjänsterna. Annars kan båda tjänsterna hänvisa till 24-timmars support så att du kan få hjälp dygnet runt.

Tillägg och appar

NordVPN erbjuder program och appar till enheter med till exempel iOS eller Android som operativsystem. Dessa är standardappar som ingår i VPN-tjänsten och de gör att du får ett bra skydd om du till exempel använder ett öppet nätverk för att logga in på internetbanken.

Det går snabbt att ansluta till apparna, vilket innebär att du kan få ett omedelbart skydd. NordVPN ger dig också möjlighet att ha flera enheter anslutna samtidigt. Du kan till exempel installera tjänsten på såväl mobil och surfplatta som dator.

NordVPN-appen kan stoltsera med mer än 10 miljoner nedladdningar och höga användarbetyg. Det bekräftar att appen är användarvänlig och populär bland användarna.

SurfSharks app är också mycket användarvänlig och funktionell. Appen kan startas med en quick connect-knapp, och har en översiktlig lista över tillgängliga inställningar och servrar.

Pengarna tillbaka-garanti

NordVPN erbjuder inte någon gratisversion, men de har en nöjdkundgaranti som ger dig pengarna tillbaka om du inte skulle vara nöjd. Med en nöjdkundgaranti har du ingenting att förlora på att använda tjänsten. Om du vill nyttja garantin måste du säga upp abonnemanget inom 30 dagar.

Även SurfShark erbjuder pengarna tillbaka om du meddelar att du inte är nöjd inom 30 dagar. Med andra ord är NordVPN och SurfShark helt lika när det gäller garanti.

Att ha möjlighet att få pengarna tillbaka om du av någon anledning inte är nöjd med tjänsten bidrar till en trygg och bra användarupplevelse. Om du till exempel inte tycker att tjänsten håller vad den lovar behöver du bara ta kontakt med kundtjänsten och begära pengarna tillbaka. Det enda du eventuellt kommer behöva göra är att berätta varför du inte är nöjd med tjänsten. Anledningen är att informationen är viktig för aktörerna i deras arbete med att utveckla sina VPN-tjänster.

NordVPN vs SurfShark fildelning

Trots att många använder diverse strömningstjänster är fildelning fortfarande relativt populärt. Eftersom myndigheterna har sett till att stoppa olagliga torrentsajter är det i dagsläget nästan omöjligt att ladda upp eller ladda ned musik, filmer och liknande på nätet.

Med VPN-tjänster är det dock möjligt att dela torrentfiler. Eftersom varken NordVPN eller SurfShark loggar användarnas aktiviteter kan användare ladda upp och ladda ned filer utan att det loggförs.

Servernas stabilitet och hastighet är också avgörande för en bra fildelningsupplevelse. Här gör både SurfShark och NordVPN bra ifrån sig, men den sistnämnda drar det längsta strået. Både SurfShark och NordVPN dirigerar om dig till en lämplig server om P2P-trafik upptäcks.

Eftersom NordVPN kan stoltsera med något snabbare nedladdningshastigheter än SurfShark, är det här kanske den bästa tjänsten om fildelning är viktigt för dig. Observera dock att båda tjänsterna fungerar bra på området.

NordVPN vs SurfShark för användning i Sverige

NordVPN riktar sig bland annat till användare på den svenska marknaden och erbjuder olika serverplatser i Sverige. Tjänsten har några tiotal servrar belägna i Sverige, vilket säkerställer god stabilitet och hastighet på servrarna.

Om du till exempel befinner dig utomlands och vill få tillgång till innehåll som vanligtvis bara går att komma åt av användare i Sverige, kan en VPN-tjänst vara precis det du söker. Då kan du till exempel titta på SVT Play medan du är i Spanien.

Även SurfShark har egna servrar som är belägna i Sverige. I likhet med NordVPNs servrar har dessa hög kvalitet och erbjuder snabb anslutning. SurfShark är faktiskt en av de bästa VPN-tjänsterna när det gäller pålitlighet och hastighet på svenska VPN-servrar.

Som svensk kan du med andra ord använda både NordVPN och SurfShark och förvänta dig en välfungerande VPN-tjänst. Många svenskar vill ha en VPN-tjänst som ger åtkomst till amerikanska Netflix, något som du får oavsett om du väljer NordVPN eller SurfShark.

NordVPN vs SurfShark specialfunktioner

NordVPN är kända för att vara först bland VPN-tjänsterna med att lansera nya, spännande tjänster. Den här VPN-tjänsten kan bland annat stoltsera med dubbel kryptering för extra säkerhet.

Dubbel kryptering innebär att när du använder dig av en VPN går din trafik via en extern server där trafiken blir krypterad. Det säkerställer att ingen får tillgång till din trafik. Med dubbel kryptering är du extra trygg när du surfar.

Både NordVPN och SurfShark har specialfunktioner som till exmpel kill switch, som ser till att stoppa all trafik om en server plötsligt skulle fungera. En kill switch-funktion säkerställer att ingen information om användarna läcker ut till obehöriga.

En annan specialfunktion som ingår i NordVPN är blockering av annonser och osäkra länkar. På så sätt slipper du både de irriterande annonserna som ofta dyker upp när du surfar och osäkra anslutningar.

Sammanfattning

Såväl SurfShark som NordVPN är välfungerande VPN-tjänster för svenskar som vill kunna koppla upp sig mot servrar i andra länder. Båda aktörerna erbjuder säkra lösningar som exempelvis kill switch och sparar inte någon information om användarna. En sådan policy kallas ofta för nolloggningspolicy eller antiloggningspolicy.

Dessa VPN-tjänster gör det dessutom möjligt för dig att dela torrentfiler och komma åt amerikanska Netflix, samt ansluta till servrar i Sverige om du är utomlands. Det sistnämnda är praktiskt om du vill ha tillgång till innehåll på nätet som bara går att komma åt om du befinner dig i Sverige och har en internetuppkoppling som är registrerad i Sverige.

När det kommer till pris är SurfShark lite billigare än NordVPN, vilket gör den till ett budgetvänligt alternativ. Det ska dock påpekas att prisskillnaden inte är särskilt stor, vi pratar om en skillnad på cirka tio kronor i månaden om du väljer ett abonnemang som sträcker sig över ett eller två år.

Om du väljer att köpa ett månadsabonnemang, så kostar SurfShark och NordVPN i princip lika mycket. Med tanke på att NordVPN har något bättre hastighet och ett mycket gott rykte är NordVPN kanske det bästa alternativet för den genomsnittliga användaren.

Om reklam på webbplatsen

Innehållsförteckningexpand_more

  Bästa VPN-tjänster

  Bästa VPN-tjänsten

  Prova ExpressVPN

  Vår testtvåa

  Prova NordVPN
  Om reklam på webbplatseninfo