NordVPN vs SurfShark

Senast uppdaterad: 05/07/2021

NordVPN och SurfShark är båda gedigna VPN-tjänster som ger dig mycket valuta för pengarna. Medan NordVPN är bland de mest populära och kända VPN-tjänsterna är SurfShark mycket prisvärd.

Vi kommer här att jämföra NordVPN och SurfShark på en rad olika områden. Nedan kan du läsa hur dessa två VPN-tjänster klarar sig när det gäller bland annat hastighet, säkerhet, kundservice och användarvänlighet!

Om NordVPN

NordVPN

NordVPN är kanske den mest kända VPN-leverantören i världen och lanserades 2012 av Tefincom & CO, S.A. Eftersom NordVPN har sitt säte i Panama ligger tjänsten utanför både amerikansk och europeisk jurisdiktion.

Det finns flera skäl till varför NordVPN är så populär. Det kanske mest uppenbara skälet är att denna VPN-tjänst erbjuder användaren en kvalitetsprodukt till ett relativt lågt pris. Med ca 5,500 servrar i 60 olika länder får du många möjligheter med NordVPN.

Programvaran från NordVPN kan användas på alla de mest populära enheterna och operativsystemen, inklusive iOS, Android, Windows, macOS och Linux.

Om SurfShark

SurfShark

SurfShark ägs av ett företag på Brittiska Jungfruöarna och är en relativt ny VPN-tjänst. Nya VPN-tjänster har ofta ganska stora brister, men SurfShark har visat sig vara konkurrenskraftig gentemot de stora aktörerna som till exempel NordVPN och ExpressVPN.

SurfShark har mer än 1,700 servrar i 63 olika länder. Här kan du också se fram emot hög hastighet och en välfungerande tjänst för streaming i HD-kvalitet och gaming. Speciellt när det gäller användarvänlighet är SurfShark en av aktörerna som sticker ut mest.

Jämförelse av NordVPN och SurfShark

Vi kommer nu att jämföra NordVPN och SurfShark inom olika områden

NordVPN vs SurfShark serverutbud

NordVPN är bland branschens tungviktare när det gäller serverutbud. Med mer än 5,000 servrar är NordVPN klart bättre än SurfShark som «bara» har drygt 1,700 servrar.

Varför är detta relevant? Jo, fler servrar innebär vanligtvis högre hastighet, bättre säkerhet och anslutning och så vidare. NordVPN har flest servrar, men SurfShark har servrar i fler länder.

Detta har dock liten betydelse för användaren som med största sannolikhet inte behöver koppla upp sig mot avlägsna och exotiska länder. Fördelen med NordVPN är att denna VPN-tjänst har servrar i de länder du med största sannolikhet vill koppla upp dig mot.

Fördelen med SurfShark är dock att du kan ha ett obegränsat antal enheter anslutna samtidigt. NordVPN har en gräns på sex samtidiga anslutningar, medan SurfShark låter dig ansluta ett obegränsat antal enheter samtidigt. Perfekt om du har väldigt många enheter!

NordVPN vs SurfShark – hastighet

När det gäller hastighet är det särskilt två faktorer som är viktiga att tänka på. Den ena handlar om hur lång tid det tar att ansluta till servern, medan den andra handlar om hur snabb själva servern är.

Användning av VPN-tjänster leder ofta till marginella försämringar i bredbandshastigheten. Detta beror på att all internettrafik måste gå via en extern server innan den till slut når webben.

SurfShark imponerar med minimal förlust i bredbandshastighet, och samma gäller NordVPN. Den sistnämnda ger endast en hastighetsförlust på 6-8%.

När det gäller serverhastighet är NordVPN något bättre än SurfShark. NordVPN kan stoltsera med en genomsnittlig hastighet på 169 Mbps, medan SurfShark har en genomsnittshastighet på 114 Mbps.

NordVPN vs SurfShark – säkerhet

När det gäller säkerhet har NordVPN ett säkerhetsprotokoll baserat på 256-bitars AES-kryptering. Denna VPN-tjänst har dessutom en anti-loggningspolicy, samt en så kallad kill switch.

Även SurfShark har i sin policy att inte spara loggar om användare, samt kill switch och 256-bitars AES-kryptering.

AES-kryptering innebär att data som skickas till och från servern blir krypterade, och här anses 256 bitar ge mycket god säkerhet. Med en kill switch kommer din IP-adress inte att exponeras om anslutningen av någon anledning skulle brytas.

Loggningspolicy är också bra att tänka på, eftersom det handlar om huruvida VPN-tjänsten loggar vilka webbplatser du besöker och liknande. En VPN-leverantör som inte loggar din trafik är därför att föredra. Då kan tjänsten nämligen inte sälja vidare information om användare till tredje parter.

Fungerar NordVPN och SurfShark med Netflix?

Många som använder sig av VPN-tjänster gör detta för att kunna komma åt amerikanska Netflix, eftersom utbudet här är bättre än via svenska Netflix. Den goda nyheten är att NordVPN ger dig tillgång till amerikanska Netflix utan problem.

Många VPN-tjänster kan inte användas till att titta på amerikanska Netflix, eftersom denna streamingtjänst har vidtagit vissa åtgärder för att hindra just detta. NordVPN jobbar aktivt med att uppdatera sina servrar så att du kan fortsätta titta på amerikanska Netflix.

Även SurfShark kan ge dig tillgång till Netflix i andra länder. Med servrar av hög kvalitet som är belägna i USA kan du enkelt titta på amerikanska Netflix. Detta ger dig tillgång till många spännande serier och filmer.

Vilken tjänst ger dig mest valuta för pengarna?

NordVPN är känd för att vara en mycket prisvärd VPN-tjänst och kostar från 3,49 dollar i månaden om du binder dig i tre år, vilket motsvarar cirka 30 kronor. Om du bara ska använda tjänsten i en månad kostar NordVPN 11,95 dollar.

SurfShark kostar ännu mindre. Om du köper ett tvåårsabonnemang hos denna VPN-tjänst kostar den inte mer än 1,99 dollar i månaden, vilket motsvarar cirka 20 kronor. Ska du däremot bara använda tjänsten i en månad är priset dock samma som för NordVPN, det vill säga 11,95 dollar.

Vilken tjänst som är mest prisvärd för dig beror lite på vilka krav du ställer på tjänsten. Om man jämför hastigheten kan NordVPN vara det med prisvärda alternativet.

NordVPN vs SurfShark användarvänlighet

NordVPN är känd för att vara mycket användarvänlig. Du kan enkelt välja var servern ska vara belägen genom att klicka på en världskarta. Detta gör det både översiktligt och enkelt.

Även SurfShark är mycket användarvänlig. Denna VPN-tjänst har en mycket användarvänlig och enkel layout som enkelt kan användas även av “nybörjare”. SurfShark är användarvänlig både på PC och via app.

När det gäller användarvänlighet är dessa två VPN-tjänster väldigt lika. SurfShark har visserligen ingen egen karta över serverplatser, men du hittar en översiktlig lista över tillgängliga länder.

Oavsett om du väljer NordVPN eller SurfShark kommer du enkelt kunna navigera via en egen app. Båda tjänsterna har appar med modern layout och användbara funktioner. Men om du föredrar en karta är NordVPN det bästa alternativet.

NordVPN vs SurfShark kundservice

När det gäller VPN-tjänster och tekniktjänster i allmänhet är en bra kundservice ett stort plus.

Skulle det uppstå tekniska problem när du använder NordVPN kan du enkelt ta kontakt med supporten via chatt. Här kan du förvänta dig svar direkt. Annars finns det möjlighet att kontakta VPN-tjänsten via e-post, vilket innebär något längre svarstid.

Även SurfShark erbjuder support via livechatt och kan också kontaktas via ett kontaktformulär.

Både SurfShark och NordVPN har användbara hjälpsidor där du kan hitta svar på vanliga frågor relaterade till tjänsterna. Annars kan båda tjänsterna hänvisa till 24-timmars support så att du kan få hjälp dygnet runt.

Tillägg och appar

NordVPN erbjuder program och appar till enheter med till exempel iOS eller Android. Dessa är standardappar som ingår i VPN-tjänsten. Dessa gör att du får säkert skydd om du till exempel använder ett öppet nätverk för att logga in på internetbanken.

Det går snabbt att ansluta till apparna, vilket innebär att du kan uppnå omedelbart skydd. NordVPN ger dig också möjlighet att ha flera enheter anslutna samtidigt. Du kan till exempel installera tjänsten på både mobil, surfplatta och dator.

NordVPN-appen kan stoltsera med mer än 10 miljoner nedladdningar och höga användarbetyg. Detta bekräftar att den är användarvänlig och populär bland användarna.

SurfSharks app är också mycket användarvänlig och funktionell. Appen kan startas med en quick connect-knapp, och har en översiktlig lista över tillgängliga inställningar och servrar.

Pengarna-tillbaka-garanti

NordVPN erbjuder inte någon gratisversion. Denna VPN-tjänst har dock en nöjdkundgaranti som ger dig pengarna tillbaka om du inte skulle vara nöjd. Med en nöjdkundgaranti har du ingenting att förlora på att använda tjänsten. Om du vill utnyttja garantin måste du säga upp abonnemanget inom 30 dagar.

Även SurfShark erbjuder pengarna tillbaka om du meddelar att du inte är nöjd inom 30 dagar. Med andra ord är NordVPN och SurfShark mycket lika när det gäller garanti!

Att ha möjlighet att få pengarna tillbaka om man inte skulle vara nöjd bidrar till en trygg och bra användarupplevelse. Om du till exempel tycker att tjänsten inte håller vad den lovar behöver du bara ta kontakt med kundtjänsten och meddela ditt missnöje.

NordVPN vs SurfShark fildelning

Trots att många idag använder sig av streaming är fildelning fortfarande ganska populärt. Eftersom myndigheterna har sett till att slå ner på olagliga torrentsajter är det idag nästan omöjligt att ladda upp eller ladda ner musik, videor och liknande på nätet.

Med VPN-tjänster är det dock möjligt att dela torrentfiler. Eftersom varken NordVPN eller SurfShark loggar användarnas aktiviteter kan användare ladda upp och ladda ner filer utan att detta blir loggat.

Servernas stabilitet och hastighet är också avgörande för en bra fildelningsupplevelse. Här gör både SurfShark och NordVPN bra ifrån sig, men den sistnämnda drar det längsta strået. Både SurfShark och NordVPN kopplar upp dig till en lämplig server om P2P-trafik upptäcks.

Eftersom NordVPN kan stoltsera med något snabbare nedladdningshastigheter än SurfShark, är detta kanske den bästa tjänsten om fildelning är viktigt för dig. Observera dock att båda tjänsterna fungerar bra på detta område.

NordVPN vs SurfShark för användning i Sverige

NordVPN riktar sig bland annat till användare på den svenska marknaden och erbjuder olika serverplatser i Sverige. Tjänsten har några tiotal servrar belägna i Sverige, vilket säkerställer god stabilitet och hastighet på servrarna.

Om du till exempel befinner dig utomlands och vill få tillgång till innehåll som vanligtvis är reserverat för användare i Sverige, kan en VPN-tjänst vara precis det du söker. Då kan du till exempel titta på SVT Play medan du är i Spanien.

Även SurfShark har egna servrar som är belägna i Sverige. I likhet med NordVPNs servrar har dessa hög kvalitet och erbjuder snabb anslutning. SurfShark är faktiskt en av de bästa VPN-tjänsterna när det gäller pålitlighet och hastighet på svenska VPN-servrar.

Som svensk kan du med andra ord använda både NordVPN och SurfShark och förvänta dig en välfungerande VPN-tjänst. Många svenskar vill ha en VPN-tjänst som ger åtkomst till amerikanska Netflix, något som du får oavsett om du väljer NordVPN eller SurfShark.

NordVPN vs SurfShark specialfunktioner

NordVPN är känd för att vara först ute bland VPN-tjänsterna när det gäller att lansera nya, spännande tjänster. Denna VPN-tjänst kan bland annat stoltsera med dubbel kryptering för extra säkerhet.

Dubbel kryptering innebär att när du använder dig av en VPN går din trafik via en extern server där trafiken blir krypterad. Detta säkerställer att ingen får tillgång till din trafik. Med dubbel kryptering så är du extra trygg när du surfar.

Både NordVPN och SurfShark har specialfunktioner som till exmpel kill switch, som ser till att stoppa all trafik om en server plötsligt skulle fungera. Detta säkerställer att inga informationsläckor kan uppstå.

En annan specialfunktion som ingår i NordVPN är blockering av annonser och osäkra länkar. På så sätt kan du slippa de irriterande annonserna som ofta dyker upp när du surfar såväl som osäkra anslutningar.

Slutsats

Både SurfShark och NordVPN är välfungerande VPN-tjänster för svenskar som vill kunna koppla upp sig mot servrar i andra länder. Båda erbjuder säkra lösningar som till exempel kill switch och sparar inte användarloggar.

Dessa VPN-tjänster gör det dessutom möjligt för dig att dela torrentfiler och komma åt amerikanska Netflix, samt ansluta till servrar i Sverige om du är utomlands. Det sistnämnda är praktiskt om du vill ha tillgång till innehåll på nätet som är reserverat för svenskar.

När det gäller pris är SurfShark lite billigare än NordVPN, vilket gör den till ett budgetvänligt alternativ. Det ska dock påpekas att prisskillnaden inte är särskilt stor – vi pratar bara om en skillnad på ca 10 kronor i månaden om du väljer långtidsabonnemang.

Om man väljer att köpa ett månadsabonnemang så kostar SurfShark och NordVPN exakt lika mycket. Med tanke på att NordVPN har något bättre hastighet och ett mycket gott rykte är NordVPN kanske det bästa alternativet för den genomsnittliga användaren.

Om reklam på webbplatsen

Innehållsförteckningexpand_more

  Bästa VPN-tjänster

  Express Icon

  Bästa VPN-tjänsten

  Prova ExpressVPN
  NordVPN Icon

  Vår testtvåa

  Prova NordVPN
  Om reklam på webbplatseninfo