Se SVT Play Utomlands? Då behöver du en VPN!

Senast uppdaterad: 27/03/2024

Med en VPN-tjänst kan du enkelt titta på SVT Play utomlands

I den här artikeln kommer vi gå ta upp hur du gör för att titta på SVT när du är utomlands. Ett stort problem för svenska invånare som vill se SVT utanför Sverige är att många program är blockerade på grund av sändningsrättigheter. I och med att SVT finansieras via Public service-avgiften räknas SVT Play heller inte som betaltjänst och därmed gäller inte EU:s förordning om portabilitet. Det innebär att du inte kan titta på SVT Play utomlands om du inte har en svensk IP-adress.

I vår artikel kommer vi förklara kort vad du måste göra för att kunna se SVT utanför Sveriges gränser. Det är enkelt och med några små trix kan du få tillgång till SVT Play och andra svenska streamingtjänster som UR Play och Discovery+ på mindre än fem minuter. 

De 5 bästa VPN-tjänsterna för SVT Play

Det är en relativt enkel process för att kunna titta på SVT Play utomlands. Till att börja med måste du ha en svensk IP-adress och en sådan får du genom att använda en VPN-tjänst. En VPN har tillgång till servrar i flera länder och när du kopplar upp dig mot en svensk server, tror SVT att du befinner dig i Sverige. Då kan du gå in på SVT Play och program i HD-kvalitet.

Innan vi går närmare in på hur du använder en VPN för att titta på SVT Play utomlands, kommer vi presentera de VPN-tjänster som vi i dagsläget rekommenderar för att titta på SVT Play när du inte befinner dig i Sverige. Kom ihåg att det finns andra alternativ och att det här bara är ett urval bland många leverantörer.

Varför kan jag inte se SVT Play utomlands?

Det är frustrerande att inte bara kunna slå på datorn och gå in på svt.se och strömma program som Aktuellt, Bäst i test, Vinterstudion eller liknande. Tyvärr är det precis så det är när du är utomlands. 

Bakgrunden till att du inte kan se vissa av SVTs program utomlands är att de program som SVT köper har regleringar gällande sändningsrättigheterna. Det innebär att när SVT köper in ett program ingår bara rätten att visa programmet i Sverige. Programmen är låsta till en region och därför kan du inte se dem när du är utomlands.

Många upplever det som orättvist, men sådana är reglerna. Särskilt orättvist upplevs det av personer som bor permanent i exempelvis Norge, Danmark och Finland men som trots närheten till hemlandet inte kan titta på SVT Play.

Det finns dock ett sätt att går runt blockeringen och det är genom att använda en VPN-tjänst. Många tror att VPN är olagligt, men det stämmer inte och således behöver du inte oroa dig för att göra något olagligt.

Vad är ett virtuellt privat nätverk (VPN)?

“Programmet kan bara ses i Sverige”

VPN står för virtuellt privat nätverk, och är en säker tunnel mellan en eller flera enheter. För att göra det så enkelt som möjligt kommer vi inte att gå in på alla tekniska detaljer för en VPN-tjänst utan håller oss till de viktigaste.

“Programmet kan bara ses i Sverige”

Det finns många VPN-leverantörer som äger servrar runt om i världen. Genom att ladda ned ett VPN-program kan du koppla upp dig mot de servrar som leverantören har tillgång till. När du använder VPN omdirigerar tjänsten all din internettrafik att gå via en extern servern som är placerad i Sverige och ge dig en svensk IP-adress. För andra internetanvändare kommer det så se ut som att du befinner dig i Sverige.

Hur gör du för att titta på SVT utanför Sverige?

Som vi var inne på tidigare i artikeln är det relativt enkelt att se SVT utanför Sveriges gränser, oavsett om du är i Danmark, Spanien, USA eller något annat land i världen. Det enda du behöver göra är att koppla upp dig via en VPN-tjänst. Hur en VPN-tjänst fungerar går att förklara väldigt komplicerat, men det går också att förklara ganska enkelt. Vi väljer att göra det sistnämnda.

Det finns mängder av VPN-leverantörer som äger servrar runt omkring i världen. När du laddar ner en VPN-tjänst får du möjlighet att koppla upp dig mot alla av leverantörens servrar.

När du är uppkopplad mot en av VPN-leverantörens Sverige servrar kommer alla internettrafik från din enhet gå via servern. För andra på nätet kommer det då att se ut som att trafiken kommer direkt från det land som servern befinner sig i, dvs. Sverige. På så sätt blir du och din enhet anonyma och andra internetanvändare och strömningstjänster identifierar dig med IP-adressen som servern du är uppkopplad mot har.

För att titta på SVT när är utomlands måste du ansluta din enhet till en svensk server för att få en svensk IP-adress. Du söker helt enkelt efter “Sverige” (eller “Sweden” om du använder en VPN på engelska) och klickar på något av de alternativ som dyker upp. Då kan du se regionlåsta program på SVT Play och andra strömningstjänster som om du var i Sverige.

Lösningen på problemet är alltså otroligt enkel, du behöver bara göra följande steg:

 • Ladda ner och installera en VPN-tjänst
 • Koppla upp dig mot en svensk server
 • Logga in på SVT Play eller liknande

Vad ska jag tänka på när jag ska välja en VPN-tjänst?

Det är enkelt att se SVT Play utanför Sverige med en VPN-tjänst.

Det finns flera faktorer du bör tänka på när du ska välja en VPN-tjänst. De viktigaste är hastighet, säkerhet och pris.

Det är enkelt att se SVT Play utanför Sverige med en VPN-tjänst.

Du kan välja mellan gratis och betalda VPN-tjänster. Vi rekommenderar främst VPN-tjänster som du betalar för på vår hemsida. Du kan läsa mer om bakgrunden till det lite senare i artikeln. En prenumeration på en VPN-tjänst är relativt billig, runt 100 kronor i månaden. Väljer du att binda upp dig för en längre period, till exempel ett år, sjunker månadskostnaden en hel del. Många av de bästa VPN-leverantörerna erbjuder också 30 dagars pengarna tillbaka-garanti. Du kan läsa mer om de billigaste VPN-tjänsterna här.

När du ska välja VPN-tjänst är nog hastighet den viktigaste faktorn. Det som är gemensamt för alla VPN-leverantörer är att hastigheten på din uppkoppling blir något lägre, men med de bästa VPN-leverantörerna kommer hastighetsminskningen knappt vara märkbar. Anledningen till den lägre hastigheten är att all din trafik leds om via en extern server. De VPN-tjänster som vi anser är de bästa har mycket hög hastighet, vilket gör att du med högsta sannolikhet inte märka någon större hastighetsskillnad. För att ta reda på hur bra hastighet en leverantör har, måste du först och främst kontrollera antalet servrar. Ju fler servrar en VPN-leverantör har, desto högre blir hastigheten. Hastigheten är särskilt viktig om du vill titta på SVT Play utomlands och vill undvika att programmet laggar eller får korta avbrott.

Säkerhet är också en viktig faktor. Du ska leta efter en VPN-leverantör som har en policy om att ingen information loggas, det vill säga dina aktiviteter på nätet. På så sätt kommer du att vara helt anonym och du riskerar inte att leverantören säljer information om dig till tredje part. Alla VPN-leverantörer som vi rekommenderar på den här webbsidan har en policy som i det närmaste utesluter loggning av användartrafik.

Det finns också några andra faktorer som är viktiga. Om du vill kunna se SVT Play utomlands är det helt centralt att VPN-leverantören har servrar i Sverige. Har inte leverantören det kan du inte ansluta till en svensk server, och därmed kan du inte se svenska tv-kanaler utomlands. Du bör också leta efter en VPN-leverantör som har många servrar placerade i Sverige, för då blir också hastigheten högre.

Våra favoriter

Vi har tittat på flera faktorer, framför allt de som vi nämner ovan. Sammanfattningsvis har vi valt ut VPN-leverantörer utifrån möjligheten att se SVT Play utomlands med bra hastighet, utan att användartrafiken loggas och tjänster med en låg månadskostnad. Vi antar att det är faktorer som användare lägger stor vikt vid. Användbarhet har också varit en tungt vägande faktor.

Här nedanför kan du se de VPN-tjänster som vi rekommenderar. Vill du fördjupa dig ännu mer i ämnet hittar du ett större test av de bästa VPN-tjänsterna för svenska användare här.

Första plats: NordVPN

Vi har korat NordVPN till den bästa VPN-tjänsten för svenska tv-kanaler, och det är ingen slump. Kort sagt ger NordVPN dig möjligheten att se SVT Play utomlands med bra hastighet och säkerhet till en relativt låg kostnad.

NordVPN är en relativt väletablerad leverantör som har sin bas i Panama. Det gör att företaget inte är skyldiga att följa EUs jurisdiktion gällande lagring av uppgifter. NodVPN har 3500 servrar i 60 länder. Antalet servrar är det överlägset bästa vi har sett hos en VPN-tjänst hittills, och det är något som leverantören får ett stort plus för.

NordVPN

NordVPN har över 50 servrar i Sverige, vilket är det största antal vi har sett hos någon leverantör hittills. Det är bara positivt för dig som vill använda tjänsten för att se SVT Play utomlands. Det betyder att hastigheten i Sverige kommer att vara bra och att det inte kommer att vara några problem med stabiliteten när du strömmar SVT Play från Spanien, Italien, Tyskland, USA eller något annat land.

NordVPN

NordVPN har dessutom en policy om att inte spara loggar. Det innebär att du kommer att vara helt anonym när du använder VPN-tjänsten och att risken för att information om dig hamnar i händerna på tredje part är minimal. Det finns helt enkelt ingen information om dig som tjänsten kan sälja, eftersom det inte loggas någon data. Det gör att du kan känna dig helt trygg med att använda NordVPN.

NordVPN är också en prisvärd VPN-tjänst med tanke på kostnad. Tjänsten kostar lite drygt 100 kronor i månaden, men om du binder upp dig för 12 eller 24 månader blir kostnaden avsevärt mycket lägre. Leverantören erbjuder också 30 dagars pengarna tillbaka-garanti, vilket innebär att du får pengarna tillbaka om du inte är nöjd. Tänk bara på att du måste säga upp prenumerationen innan de 30 dagarna har passerat.

Vi är mycket nöjda med VPN-tjänstens användarvänlighet. Huvudmenyn är snyggt utformad med en världskarta där du kan välja land. Här skiljer sig NordVPN från de övriga leverantörerna som endast har listor. Världskartan gör det lättare att överblicka och använda VPN-tjänsten.

Sammantaget är vi mycket nöjda med NordVPN när det gäller att strömma svenska tv-kanaler. Vi rekommenderar tjänsten som är vår absoluta favorit av de leverantörer som vi tar upp här.

Andra plats: ExpressVPN

De andra VPN-leverantörerna vi rekommenderar är också bra för att se SVT Play utomlands.

ExpressVPN är vår nästa favorit. Leverantören är en klassiker som har funnits i många år och erbjuder 1500 servrar i över 70 länder. Leverantören har också många servrar i Sverige, men inte lika många som NordVPN. Trots det tycker vi att den fungerar bra för att se SVT Play utomlands.

ExpressVPN har också i sin policy att praktiskt taget inga loggar sparas. Det innebär att tjänsten är säker att använda. Användarvänligheten tycker vi inte är lika bra som hos NordVPN, men vi gillar den ändå. Prismässigt ligger ExpressVPN något högre än NordVPN, men även här sjunker månadskostnaden markant om du binder upp dig i 12 eller 24 månader. Även ExpressVPN erbjuder 30 dagars pengarna tillbaka-garanti.

Experttips: När du laddar ner ExpressVPN får du inte bara en VPN-tjänst utan även ett flertal andra säkerhetsfunktioner.

Tredje plats: PrivateVPN

PrivateVPN är också en bra VPN-tjänst. Tjänsten når inte riktigt upp till ExpressVPNs och NordVPNs standard, men fungerar bra för att se svensk tv i utlandet. PrivateVPN är baserade i Sverige vilket gör att du kan kommunicera med dem på svenska, något som är en fördel för alla som inte känner sig bekväma med att kommunicera på engelska. PrivateVPN är lite billigare än ExpressVPN och NordVPN, under 90 kronor i månaden, och månadskostnaden sjunker för ett 12- eller 24-månadersabonnemang.

Ska du välja en betald eller gratis VPN-tjänst?

Det finns många VPN-leverantörer runt om i världen och den största skillnaden är mellan de betalda VPN-tjänsterna och gratistjänsterna. Vi rekommenderar, av flera anledningar, de betalda VPN-tjänsterna och förklara varför här nedanför. Observera att gratisprogram kan vara bra för vissa ändamål.

Den främsta anledningen till att du ska välja en betald VPN-leverantör är att hastigheten är mycket högre. Gratistjänsterna har helt enkelt inte tillräckligt med ekonomiska resurser för att kunna erbjuda dig den bästa hastigheten. Hastigheten påverkas av antalet servrar och det krävs löpande intäkter för att kunna köpa in många serverar och placera ut dem över hela världen. En gratistjänst med 10 servrar kommer uppenbarligen inte att kunna mäta sig med NordVPN som har mer än 5000 servrar. Med dålig hastighet blir det till exempel svårt att se amerikanska Netflix i Sverige.

Dessutom har gratisprogram ofta en betydligt lägre säkerhet. Det är av yttersta vikt att VPN-leverantören du väljer garanterar att ingen data eller personlig information loggförs. När ingen information loggas kommer det inte heller vara möjligt att spåra dina nätaktiviteter eller sälja information om dig till tredje part. Många leverantörer av gratis VPN-tjänster får bara in pengar genom att sälja sina användares information till tredje part. Betaltjänster behöver inte göra detta eftersom de får in pengar från månads- eller årsprenumerationerna.

Många gratistjänster har inte heller servrar i Sverige, vilket gör det omöjligt att se SVT Play utomlands.

De betalda VPN-tjänsterna har också bättre användarvänlighet och kundservice, eftersom gratistjänsterna har mindre resurser att röra sig med. Sammantaget handlar det egentligen om resurser. De betalda VPN-tjänsterna har mycket mer kapital att investera och kan då erbjuda de bästa tjänsterna, medan gratistjänsterna måste klara sig med mycket mindre pengar. Utan kapital är det svårt att utveckla tjänsterna som då också blir sämre.

Det finns naturligtvis gratistjänster som kan fungera, och om du hittar en som du är nöjd med, är det bara att använda den. Men det är tveksamt om du kan hitta en gratis VPN som fungerar lika bra med nordiska tv-kanaler som betalda VPN-tjänster.

Kan jag köra VPN på alla enheter?

De VPN-leverantörerna som vi rekommenderar har appar som är skräddarsydda för alla enheter. Det betyder att du kan ladda ner VPN-programmet till PC, Mac, iPhone, iPad, Android och andra liknande enheter.

De bästa VPN-tjänsterna kan också kopplas samman med routrar och tjänstefördelare. Det gör att du också kan använda VPN för att se SVT Play utomlands oavsett om du är Mac- eller PC-användare, har en mobil eller surfplatta med iOs eller Android som operatvisystem.

Är VPN lagligt?

Här ser vi svensk längdskidåkning på SVT Play från Spanien med en VPN-tjänst

Det är helt lagligt att använda en VPN-tjänst. I skrivande stund finns det inga lagar som gör användning av VPN olagligt, så länge du inte använder VPN-tjänsten för att utföra olagliga handlingar, till exempel ladda ned upphovsrättsskyddat material, hackerattacker eller ID-bedrägerier på nätet.

Här ser vi svensk längdskidåkning på SVT Play från Spanien med en VPN-tjänst

Kommer du alltid behöva använda VPN för att titta på SVT?

Under de senaste åren har det skett många ändringar i förhållande till svensk tv och utlandet. EU har kommit med ett direktiv som i förlängningen ska leda till ett minskat behov och användning av VPN-tjänster. 

Direktivet säger att ingen ska behöva använda VPN för att kunna titta på tv-program online inom EU. Lite som att ett mobilsamtal numera kostar lika mycket oavsett vilket EU-land du befinner dig i. Problemet med EU-direktivet är att det är komplicerat och gäller bara betalkanaler. Eftersom SVT och SVT Play är gratis omfattas de inte av lagen, och som utgångspunkt kommer det inte heller gå att titta på SVT, utan en VPN-tjänst, inom EU i framtiden heller.

Tar det lång tid?

Det går snabbt från det att du laddar ner en VPN till dess att du kan titta på SVT Play utomlands. Du behöver bara bestämma dig för en VPN-leverantör, registrera dig för tjänsten, ladda ned den och koppla upp dig mot en svensk server. Sedan är det fritt fram att titta på SVT Play utan att bli blockerad. Du kan också använda VPN för att titta på andra skandinaviska tv-kanaler, som till exempel NRK, DR1 och Yle.

Summering

Du har alltså flera bra alternativ att välja på om du vill titta på SVT när du är utomlands. Med hjälp av en VPN kan du enkelt byta server och strömma tv-program och annat innehåll som om du var hemma i Sverige. 

Säkerhet är också något som är mycket viktigt när du surfar på nätet, och egentligen det som är huvudpoängen med en VPN. Säkerhetsaspekten är särskilt viktig när du är ute och reser och använder offentliga nätverk. Då kan en VPN-tjänst vara skillnaden mellan att surfa anonymt och säkert och att få dina personliga uppgifter kapade. 

Tekniken bakom en VPN-tjänst är mycket avancerad men lyckligtvis är det enkelt att använda en VPN. Då varje leverantör erbjuder något unikt är det också ett klokt drag att jämföra de leverantörer som du är intresserad av mot varandra innan du väljer en av dem. Om du är särskilt intresserad av att kunna titta på SVT i utlandet kan du enkelt jämföra och överväga någon av de tjänster som nämns i den här artikeln. Samtliga av dem är bra val.

Om reklam på webbplatsen

Innehållsförteckningexpand_more

  Bästa VPN-tjänster

  Bästa VPN-tjänsten

  Prova ExpressVPN

  Vår testtvåa

  Prova NordVPN
  Om reklam på webbplatseninfo