VPNportalen

Surfshark Recension

8.9/10

Surfshark är en relativt ny VPN-leverantör som snabbt har lyckats bli en väldigt bra tjänst.

Det här gillade vi med Surfshark:

 • Servrar i 63 länder
 • Användarvänlig på alla enheter
 • Bra pris
 • Lägsta pris:

  $1.99 / mnd

  Fungerar på:

  SVT Play TV4 Play AppleTV Disney+ Netflix

  Introduktion

  Under de senaste åren har det dykt upp extremt många nya VPN-leverantörer, som alla vill ha en del av kakan. Det är tydligt att det finns mycket pengar att tjäna i VPN-branschen men alla leverantörer är dock inte lika bra. Surfshark är en av de få nya VPN-tjänster som vi tycker klarar av att konkurrera med de allra största, såsom NordVPN, ExpressVPN och CyberGhost.

  Surfshark VPN har vuxit mycket och redan lyckats tillhandahålla fler än 3200 servrar i 65 länder, och hävdar själva att de har som mål att växa mycket mer framöver. Så sett verkar det vara en lovande VPN-leverantör.

  Vad det kommer till vårt omfattande test, så anser vi att Surfshark VPN erbjuder en väldigt bra tjänst sett till hur länge tjänsten har funnits på marknaden. Hastigheten fungerar väldigt bra baserat på de servrar vi har provat att ansluta till, och VPN-tjänsten fungerar väldigt bra oavsett om du strömmar regionblockerat innehåll i HD-kvalitet eller om du använder tjänsten när du spelar.

  Säkerhetsmässigt ligger Surfshark i linje med de flesta andra VPN-tjänsterna. Noll loggning, Kill Switch och liknande är ju en självklarhet inom VPN-branschen numera, och på grund av det imponerar inte Surfshark med dessa tjänster, utan erbjuder det mest grundläggande.

  Ett område som vi anser att Surfshark utmärker sig väldigt positivt på är användarvänligheten. Det är inte alla VPN-tjänster som har en användarvänlig design, men Surfshark håller en hög nivå. Vi tycker att designen för såväl app- som datorversionen är lätt att använda och navigerar runt i.

  Även prismässigt sticker Surfshark ut på ett postivit sätt. Om du binder upp dig för en längre period är månadskostnaden, i skrivande stund, så låg som cirka 20 kronor i månaden. Vi kommer att gå igenom samtliga nämnda punkter i detalj här nedanför.

  • 85% rabatt + 2 månader gratis
  • 30 dagar pengarna tilbaka garanti

  Har Surfshark snabba servrar?

  Vad du än använder VPN-tjänsten till kommer den att försämra hastigheten på ditt nätverk en aning. Anledningen är att trafiken måste gå via en extern server innan den skickas vidare. Med de bästa VPN-tjänsterna blir dock hastighetsminskningen minimal, ofta märks den knappt alls. Vi har tidigare skrivit om en del gratistjänster som ödelägger hastigheten helt.

  Hastighetsmässigt presterar Surfshark relativt bra i våra tester. Vi kunde till exempel strömma amerikansk Netflix i HD-kvalitet utan några problem, och vi upplever ingen särskild försämring av internethastigheten. Enstaka servrar i några länder imponerade inte hastighetsmässigt, men det handlade bara om några få och inga mängder.

  Totalt sett ger vi tummen upp gällande hastigheten. Den är absolut tillräckligt bra för att du ska kunna göra det du vanligtvis gör på internet utan att bli irriterad eller få raseriutbrott för att det krånglar, laggar eller dödar uppkopplingen.

  Säkerhet och privatliv

  När det gäller säkerhet ligger Surfshark VPN på en genomsnittlig nivå. Tjänsten har givetvis noll loggning som policy, vilket i praktiken innebär att de inte spårar din trafik. Du behöver alltså inte oroa dig för att bli övervakad på nätet eller att Surfshark säljer information om dig vidare till tredje part.

  Surfshark tillhandahåller även klassiska tjänster som exempelvis Kill Switch, en funktion som ögonblickligen bryter uppkopplingen om det av någon anledning uppstår ett avbrott i anslutningen. I och med det läcker inte information om dina aktiviteter eller känsliga uppgifter ut och exponeras för obehöriga.

  Krypteringen är också relativt bra. Vi saknar emellertid de avancerade funktionerna för erfarna användare, och när det gäller säkerhet når inte Surfshark upp till de vassaste VPN-tjänsterna. För den genomsnittliga användaren är den lägre säkerhetsnivån inget problem, säkerheten är mer än tillräcklig.

  Användarvänlighet

  Surfsharks användarvänlighet får ett stort plus av oss. Många VPN-program, i synnerhet gratisprogrammen, präglas av dåliga menyer och gränssnitt, särskilt mobilversionerna.

  SurfShark
  Användarvänligheten till SurfShark är bra, särskilt eftersom SurfShark har olika appar för nästan alla enheter du behöver.

  Surfshark har en väldigt bra plattform till både mobil och datorer, och vi tycker att designen är både fin och enkel att använda. Appen fungerar väldigt bra, både till iOS och Android. Surfshark är också en av de bättre VPN-tjänsterna till Chrome.

  Sammanlagt har Surfshark en av de bättre designerna vi harstött på hittills. Den är i samma nivå som de båda ledande aktörerna NordVPN och ExpressVPN.

  Servrar och olika länder

  När det kommer till servrar har Surfshark fler än 3200 servrar. Ju fler servrar desto större utbud i förhållande till hastighet, och större möjligheter att se strömmat innehåll från leverantörer som arbetar aktivt med att blockera VPN-servrar.

  3200 servrar är varken dåligt eller särskilt bra. I jämförelse har CyberGhost 6500 servrar och NordVPN 5000 servrar. Antalet servrar är dock inte det allra viktigaste, det viktigaste är naturligtvis att servrarna som finns fungerar, och det upplever vi att de gör hos Surfshark.

  Det är otroligt irriterande när VPN-tjänster hävdar att servrar befinner sig i ett land, men sedan visar sig befinna sig någon helt annanstans eller har blockerats av innehållsproducenter. Lyckligtvis upplever vi inte det som ett problem hos Surfshark.

  När det kommer till antalet länder hamnar Surfshark mitt på skalan. 63 länder är inte lite, men det finns VPN-leverantörer som har servrar i betydligt fler. Surfshark har servrar i de flesta länder som användarna är intresserade av, och de har många servrar i de största länderna som exempelvis Tyskland, England, USA och Frankrike. Sett till det presterar Surfshark relativt bra i det här bedömningsmomentet.

  Hur mycket kostar Surfshark?

  Bilden innehåller abonnemangskostnader för VPN-tjänsten SurfShark
  SurfShark har extremt billiga priser. Här får du bra valuta för pengarna.

  När det kommer till abonnemangskostnader är Surfshark lite av ett tvåeggat svärd. Vi vill påpeka att priset kan ha ändrats efter att vi gjorde testet och skrev texten, men i skrivande stund kostar ett månadsabonnemang knappt 11,5 euro.

  Om du inte har några problem med att binda upp dig på ett abonnemang som gäller för 2 år, blir månadskostnaden lite dryg 2 euro. Observera att du betalar hela summan, det vill säga för 24 månader, på en gång och inte månadsvis.

  Vi tycker att månadskostnaden är helt okej, men den är inte uppseendeväckande bra i förhållande till vad du får för pengarna. Det lägsta priset, som du får om du binder upp dig på två år, är dock väldigt bra och troligtvis ett av de lägsta i branschen. I och med det kan Surfshark vara ett bra alternativ för dig som planerar att använda en VPN under en längre period eller har en begränsad budget.

  Surfshark erbjuder också en 30 dagars pengarna tillbaka-garanti, så att du när som helst inom 30 dagar från det att du tecknade abonnemanget, kan få pengarna tillbaka om du inte är nöjd. Det gör att du enkelt kan prova Surfshark och om du inte är nöjd kan du bara att ångra köpet och begära pengarna tillbaka inom 30 dagar, annars är garantin förbrukad. För att testa tjänsten använde vi oss av garantin, och fick pengarna tillbaka på kontot inom ett par dagar.

  Går det att få Surfshark gratis?

  Det är vanligt att leta efter gratistjänster, eftersom sådana finns till många tekniklösningar. Förvisso finns det många gratis VPN-tjänster, men de är sällan bra. Det handlar om begränsningar gällande dataförbrukning, sämre utbud av servrar, låga hastigheter, kundservice tillgänglighet med mera. Till syvende och sist är gratis VPN-tjänster ofta så begränsade att de bara kan användas i några timmar.

  Surfshark har därför valt att bara erbjuda en betaltjänst, men i praktiken kan du faktiskt prova den gratis i hela 30 dagar. Anledningen är att Surfshark har en provperiod där du får pengarna tillbaka om tjänsten inte faller dig i smaken. Under provperioden får du full tillgång till tjänsten och kan prova och utvärdera den fullt ut.

  SurfShark är inte gratis, men du kan dra fördel av deras 30 dagars pengarna tillbaka-garanti.

  Du registrerar dig alltså för ett abonnemang, precis som alla andra användare, men med en riskfri period på 30 dagar. Abonnemanget omfattar hela tjänsten utan några begränsningar. Om du av någon anledning vill säga upp abonnemanget kontaktar du kundtjänsten och får pengarna tillbaka. Du har pengarna på konton inom några dagar.

  Surfshark är kanske inte gratis teoretiskt sett, men om du ber om pengarna tillbaka under den 30 dagar långa provperioden, blir tjänsten i praktiken gratis. Dessutom slipper du de begränsningar som de flesta av gratis VPN-tjänster har, så Surfshark är med högsta sannolikhet ett bättre alternativ om du vill ha en kostnadsfri lösning.

  Surfshark för fildelning via torrents

  Fildelning via torrents är fortfarande ett av de populäraste sätten att ladda ned innehåll från webben på. Med hjälp av en torrent och en torrent-klient kan du nämligen överföra data och filer. Tyvärr är lagstiftningen kring processen ständigt omdebatterad, och du kan hamna i klammeri med rättvisan om du blir ertappad med att ladda ner torrent-filer.

  För att undvika att användarna drabbas av det problemet har Surfshark en lösning i sin krypterade kommunikation. Deras vattentäta policy om att inte lämna ut någon som helst data om sina användare och deras trafik, gör att du tryggt kan använda deras VPN till fildelning. Det betyder att du kan ladda ner så många filmer och så mycket musik du vill utan att någon kan ta reda på vem du är.

  Dessutom får du inte bara möjligheten att ladda ned det du vill ha, utan också den hastighet du behöver. Fildelning tar en hel del av bandbredden och bredbandshastigheten, och vanligtvis är det också så att VPN-tjänster drar ner hastigheten.

  Därför går fildelning och VPN sällan hand i hand, men Surfsharks VPN-tjänst lyckas, tack vare sina höga hastigheter, leverera ett optimalt resultat. Därmed får du tillgång till de filer du vill ha på nolltid, oavsett hur små eller stora filerna är.

  Om du vill ladda ned torrent-filer, eller kanske till och med ladda upp dem, behöver du hitta en VPN-tjänst som du kan lita på. Surfshark är ett mycket bra val av VPN-tjänst i det fallet.

  Särskilda funktioner

  VPN-tjänster är i stort sett lika vad det gäller allmänna funktioner, viktiga servrar, kundservice och abonnemangspriser. Likväl finns det ett flertal speciella funktioner som inte alla VPN-tjänster erbjuder och Surfshark har några särskilt intressanta funktioner som är värda att titta närmare på.

  CleanWeb är en funktion som de flesta kan dra nytta av. Den här funktionen tar bort annonser som dyker upp i tid och otid, och länkar till sidor som innehåller skadlig programvara. Att du kan ta bort annonserna på ett effektivt sätt gör att du sparar mobildata vilket naturligtvis är en attraktiv fördel.

  SurfShark har ett antal specialfunktioner. Här kan du se några av dem.

  Vidare går det att använda Surfshark på ett obegränsat antal enheter. På så sätt kan hela familjen använda VPN-tjänsten på sina respektive enheter, oavsett om det är en bärbar dator, surfplatta eller mobiltelefon. Här skiljer sig Surfshark från majoriteten av de övriga populära VPN-tjänsterna som har begränsningar för hur många enheter som kan använda ett abonnemang. Vanligtvis handlar det om 5-10 enheter.

  Surfshark har också en användbar funktion som heter Whitelister. Med den funktionen kan du välja ut webbplatser och appar där du inte vill använda VPN. Det kan till exempel vara användbart när du vill logga in på din internetbank eftersom det annars kommer upp en varning om att du har loggat in från en okänd plats om du styr trafiken genom en VPN-klient.

  Kill Switch, Leak Protection och NoBorders Mode är också användbara funktioner. På det hela taget erbjuder Surfshark särskilda funktioner som gör att deras abonnemang sticker ut från mängden.

  Kundtjänst hos Surfshark

  I likhet med många av sina konkurrenter erbjuder även Surfshark dygnet runt-support. Som användare har du alltid tillgång till en supportmedarbetare att få hjälp av och ställa frågor till. Supporten hos Surfshark är inte bara tillgängliga dygnet runt, de ger också bra och utförliga svar på alla dina frågor.

  Även om de flesta av de bästa tjänsterna erbjuder dygnet runt-support i form av livechatt, vill vi hävda att Surfshark är en av de aktörer som besvarar dina frågor snabbast. Här känns väntetiden kortare eftersom deras chattrobot ger dig användbar information medan du väntar.

  Det går också att hitta användbar information i Surfsharks hjälpcenter, där du ofta kan hitta svar på din fråga bland vanliga frågor och svar. Frågor relaterade till VPN-teknik kan ibland vara ganska komplicerade och då kan tydlig text, illustrationer och filmklipp hjälpa till att förklara.

  Ett ärende som däremot inte går att lösa via vanliga frågor och svar, utan kräver kontakt med kundtjänsten, är uppsägning av ett abonnemang. Det är inte särskilt sannolikt att du kommer vilja säga upp ditt abonnemang på Surfshark, men skulle det vara aktuellt är det bra att veta att kundtjänsten finns tillgänglig och hjälper dig att avsluta prenumerationen så fort som möjligt.

  Många VPN-leverantörer har liknande höga krav på sin kundservice, men Surfshark är en av få aktörer som faktiskt lyckas se till att kraven uppfylls.

  Surfshark för tillgång till svenska streamingtjänster

  När du söker efter information på nätet om hur och vad du måste göra för att kunna titta på Netflix, HBO, Hulu och liknande tjänster i andra länder, är det vanligt att hitta information som rekommenderar VPN-tjänster. Lika viktigt är det för svenskar att kunna titta på SVT, TV4 och Viaplay när de är utomlands, men det är inte möjligt utan att använda en VPN-tjänst.

  För att få ett optimalt resultat kan du använda Surfshark för att få tillgång till svenska strömningstjänster. Surfshark har nämligen ett flertal bra svenska servrar, så om du vill titta på svensk TV utomlands kan du enkelt koppla upp dig mot en av dessa. Allt du behöver göra är att logga in på en server, en process som tar några sekunder, och därefter besöka streamingtjänsten.

  Geoblockeringen är därmed borta och det irriterande meddelandet att “programmet kan bara ses i Sverige” kommer inte att dyka upp längre. Dessutom säkerställer de höga hastigheter som Surfshark har att du inte bara får tillgång till svenska streamingtjänster, utan också att kvaliteten är hög.

  Via Surfsharks VPN-tjänst kan du till exempel titta på SVT Play i HD utomlands utan att kompromissa med kvalitet. Ofta är det så att du får tillgång till streamingtjänster utomlands via en VPN-lösning, men upplevelsen blir inte optimal på grund av hack och avbrott. Med sina snabba servrar ser Surfshark till att du slipper störningar när du strömmar innehåll.

  Surfshark kontra den kinesiska brandväggen

  Varje bransch har en kvalitetsmåttstock för aktörerna att förhålla sig till. I VPN-branschen är det utan tvekan en viktig faktor och en kvalitetsstämpel om tjänsten klarar av att ta sig förbi den kinesiska brandväggen. The great firewall, som den också kallas, klassificeras nämligen av många som en av de svåraste blockeringarna att ta sig förbi på internet.

  Surfshark är en av de få VPN-tjänster som klarar av att ta sig förbi den kinesiska brandväggen. Om du är på semester i Kina, eller något annat land som blockerar stora delar av nätet, kan du titta på svenska strömningstjänster därifrån med hjälp av Surfshark. Netflix, Hulu, HBO och andra tjänster är också tillgängliga, och med Surfsharks hjälp kan du relativt enkelt komma runt brandväggen.

  Den starka tekniken bakom Surfshark VPN hjälper dig inte bara att komma runt brandväggen, utan den ökar även hastigheten på uppkopplingen. Det är lätt att tro att att dirigering av trafiken förbi en så komplicerad brandvägg skulle leda till lägre hastigheter, men så är alltså inte fallet.

  Om Surfsharks servrar av någon anledning inte skulle klara av att gå runt den kinesiska brandväggen, kan du kontakta kundtjänsten som hjälper dig att identifiera roten till problemet. På det hela taget fungerar Surfshark bra när det gäller att komma runt den kinesiska brandväggen.

  Hur bra fungerar Surfshark i Sverige?

  Surfshark har egna servrar i Sverige. Dessa håller en hög standard och garanterar en snabb anslutning när du vill koppla upp dig mot en svensk server. Om du till exempel studerar utomlands, är det trevligt att kunna få tillgång till svenska strömningstjänster och kunna läsa svenska dagstidningar som är geoblockerade.

  Men det finns också andra användningsområden för svenska servrar. Precis som många medborgare i andra länder vill du kanske surfa anonymt på webben. Det är dock inte självklart att du vill koppla upp dig på en utländsk server, eftersom det kan uppstå problem med geoblockeringar.

  Istället kan du enkelt koppla upp dig mot en av Surfsharks servrar i Sverige och på så sätt förbli anonym medan du använder exakt de tjänster och program du vill använda här hemma i Sverige. Surfshark ser dessutom till att upprätthålla hastigheten på uppkopplingen, så att du inte behöver kompromissa med kvalitet.

  Den största fördelen med Surfsharks svenska servrar är att de är snabba och pålitliga. Oavsett om du bara ska surfa eller titta på en film i HD-kvalitet, är det trevligt att ha den trygghet som Surfsharks servrar i Sverige erbjuder. Just på den här punkten är Surfshark en av de bästa VPN-tjänsterna i branschen.

  Fungerar Surfshark med Netflix?

  En av de viktigaste faktorerna när svenskar väljer en VPN-tjänst är om tjänsten klarar av att ta bort regionblockeringen på Netflix. Det har blivit allt vanligare att IP-adresser från VPN-tjänster fångas upp av Netflix kontrollprogram. Det innebär att även om du är ansluten till exempelvis en amerikansk server, vet Netflix att du egentligen inte är i USA.

  Bara de allra bästa VPN-tjänsterna lyckas komma runt Netflix skydd, och Surfshark är en av de få leverantörer som har en tjänst som klarar av det. De har bland annat ett antal amerikanska servrar av hög kvalitet så att du kan titta på Netflix amerikanska utbud. Dessutom har länder som Storbritannien, Australien och Kanada också mycket bra innehåll som vi här i Sverige bara kan drömma om, men som du kan få tillgång till med hjälp av Surfshark.

  Surfshark erbjuder inte bara möjligheten att titta på Netflix utomlands, utan de levererar även höga hastigheter, som vi har nämnt tidigare. Netflix TV-serier och filmer produceras uteslutande i HD. Anslutningen till en VPN kan potentiellt sett dra ned hastigheten på din uppkoppling, men Surfshark håller uppe hastigheten så att du kan titta på Netflix utan avbrott eller laggning.

  Surfshark fungerar utmärkt med Netflix. Med Surfshark kan du komma åt Netflix över hela världen, och allt du behöver betala för är ett abonnemang hos Surfshark, liksom ditt vanliga Netflix-abonnemang. Surfshark ger dig tillgång till en helt ny värld av underhållning på Netflix, där framför allt det amerikanska utbudet är imponerande.

  Surfshark för iPhone och Android

  I takt med att användningen av mobiltelefoner fortsätter att öka är det naturligt att allt fler vill skydda dessa enheter med hjälp av VPN-tjänster och låsa upp blockerat innehåll. Många av oss använder till exempel internetbanken på mobilen, något som kan vara ganska riskabelt att göra utan VPN på ett offentligt nätverk eftersom obehöriga då kan komma åt dina personliga uppgifter.

  Surfshark erbjuder därför appar för både iPhone och Android. Du ladda ned en app som är relativt lik den på datorn, och det tar i runda slängar en minut att installera appen och välja inställningar före användning. Det tar alltså inte mer än några minuter att skydda din mobil och förhindra obehöriga att komma åt känslig information, till exempel inloggningsuppgifter och kontonummer.

  Dessutom kommer Surfshark se till att du får tillgång till innehåll hos en mängd olika streamingtjänster utomlands på mobilen. Du kan till exempel titta på Netflix amerikanska utbud på mobilen med Surfshark, utan att drabbas av en låg hastighet. VPN-tjänsten är utvecklad på ett sådant sätt att den förbättrar tittarupplevelsen på mobilen.

  Sist men inte minst är det viktigt att återigen påpeka säkerhetsaspekten av att ha en VPN-klient på mobilen. Många väljer att skydda sin dator via en VPN-klient, men många struntar i att skydda mobilen, trots att mobiltelefonen innehåller minst lika mycket känslig information. Surfshark gör det enkelt att välja och använda VPN även på mobilen.

  Sammanfattning

  Surfshark är en VPN-tjänst som har det mesta du kan önska sig. De tillhandahåller ett antal snabba servrar som för närvarande är utspridda i 63 länder världen över. Surfshark växer snabbt och det kommer inte vara någon överraskning om de expanderar till ännu fler länder inom en snar framtid.

  Bland Surfsharks populäraste servrar för användare i Sverige hittar vi amerikanska och svenska serverar. Surfshark är ett perfekt val för dig som vill titta på amerikanska Netflix eftersom VPN-tjänsten klarar av att komma runt både region- och VPN-blockeringen som Netflix använder sig av. Dessutom kan du använda Surfshark för att titta på svensk TV när du är utomlands.

  Surfsharks VPN-tjänst är också ett mycket bra val om du vill surfa anonymt och säkert. Deras krypteringsgrad säkerställer att det du gör på nätet stannar mellan dig och den sida du skickar informationen till. Surfshark klarar av att ta sig förbi den kinesiska brandväggen och det är också värt att nämna att tjänsten fungerar bra för fildelning.

  Mest imponerande är nog hastigheten som Surfshark levererar. Oavsett om du ska surfa, streama tv-serier och filmer eller ladda ner torrentfiler, är det viktigt att ha tillgång till hög hastighet för att säkerställa att du slipper lagg och avbrott.

  I förhållande till det pris som du betalar för Surfshark i dagsläget är det få andra VPN-tjänster som kommer i närheten gällande vad du får för pengarna. Surfshark erbjuder det mesta du kan önska dig av en VPN-tjänst plus ett antal specialfunktioner. Utöver det konkurrenskraftiga priset kan du också prova Surfshark och alla dess funktioner full ut under 30 dagar, och få pengarna tillbaka om du inom dessa 30 dagar inte anser att leverantören och tjänsten motsvarar dina krav.

  • 85% rabatt + 2 månader gratis
  • 30 dagar pengarna tilbaka garanti