VPNportalen

Surfshark Recension

8.9/10

Surfshark är en relativt ny VPN-leverantör som snabbt har lyckats bli en väldigt bra tjänst.

Det här gillade vi med Surfshark:

 • Servrar i 63 länder
 • Användarvänlig på alla enheter
 • Bra pris
 • Lägsta pris:

  $1.99 / mnd

  Fungerar på:

  SVT Play TV4 Play AppleTV Disney+ Netflix

  Introduktion

  Under de senaste åren har det dykt upp extremt många nya VPN-leverantörer, som vill ta del av kakan. Det är tydligt att det finns mycket pengar att tjäna i VPN-branschen men alla är inte lika bra. Surfshark är dock en av de få nyare VPN-tjänsterna som vi tycker kan konkurrera med de allra största, såsom NordVPN, ExpressVPN och CyberGhost.

  Surfshark VPN har vuxit mycket och redan lyckats tillhandahålla 1700+ servrar i 63 länder, och hävdar själva att de har som mål att växa mycket mer den kommande perioden. Därmed verkar det vara en lovande VPN-leverantör.

  Vad gäller våra tester så anser vi att Surfshark VPN erbjuder en väldigt bra tjänst utifrån den tidsperiod som tjänsten funnits på marknaden. Hastigheten fungerar väldigt bra utifrån de servrar vi testat, och den fungerar väldigt bra oavsett om du streamar geoblockerat innehåll i HD-kvalitet eller om du använder VPN-tjänsten under tiden du spelar.

  Säkerhetsmässigt ligger Surfshark i linje med de flesta andra VPN-tjänsterna. Noll loggning, Kill Switch och liknande är ju en självklarhet inom VPN-branschen nu för tiden, och därmed imponerar inte Surfshark med dessa tjänster, utan erbjuder det grundläggande.

  Ett område som vi anser att Surfshark utmärker sig väldigt positivt på, är användarvänligheten. Det är inte alla VPN-tjänster som har en särskilt användarvänlig design, men här håller Surfshark en hög nivå. Vi tyckte att såväl app- som PC-designen var väldigt lättanvänd.

  Även prismässigt sticker Surfshark ut positivt, om du binder dig en längre period är priset för närvarande så lågt som under 20 kr i månaden. Vi kommer gå igenom varje punkt detaljerat nedan.

  • $1.99 i mån
  • 83% rabatt
  • 30 dagar pengarna tilbaka garanti

  Hastighet

  Vid all användning av VPN kommer hastigheten att försämras något, då trafiken måste gå via en extern server innan den sänds vidare. Men med de bästa VPN-tjänsterna blir hastighetsminskningen minimal. Vi har tidigare skrivit om en del gratistjänster där hastigheten kan försvinna helt.

  Surfshark presterar relativt bra hastighetsmässigt i våra tester. Vi streamar till exempel amerikansk Netflix i HD-kvalitet utan problem, och upplever ingen särskild försämring av internethastigheten. Enskilda servrar i vissa länder var inte särskilt imponerande hastighetsmässigt, men detta gällde inte så många.

  Allt som allt ger vi tummen upp gällande hastigheten. Den är absolut tillräckligt bra för att du ska kunna göra det du vanligtvis gör på internet utan att uppleva irritation eller få raseriutbrott.

  Säkerhet och privatliv

  När det kommer till säkerhet ligger Surfshark VPN på en genomsnittlig nivå. Tjänsten har givetvis en noll loggningspolicy. Det innebär att de inte spårar din trafik, så du behöver inte bekymra dig för att övervakas, eller för att din data eventuellt ska säljas vidare till en tredjepart.

  Surfshark tillhandahåller även klassiska tjänster som en Kill Switch, som gör att dina aktiviteter och känsliga uppgifter aldrig utsätts för exponering om din anslutning skulle äventyras.

  Krypteringen är också relativt bra. Vi saknar dock de avancerade funktionerna, och när det kommer till säkerhet når Surfshark inte upp till de allra vassaste VPN-tjänsterna. Men för den vanliga användaren är säkerheten mer än tillräcklig.

  Användarvänlighet

  I vår bok får Surfshark ett stort plus för användarvänligheten. Många VPN-program, i synnerhet gratisprogrammen, präglas av dåliga menyer, särskilt när det gäller mobilversionerna.

  SurfShark
  Användarvänligheten till SurfShark är bra, särskilt eftersom SurfShark har olika appar för nästan alla enheter du behöver.

  Surfshark har dock en väldigt bra plattform på både mobil och PC, och vi tycker att designen är både fin och enkel att använda. Appen fungerar väldigt bra, både på iOS och på Android. Surfshark är också en av de bättre VPN-tjänsterna till Chrome.

  Allt som allt har Surfshark en av de bättre designerna vi hittills stött på, helt i nivå med NordVPN och ExpressVPN.

  Servrar och olika länder

  När det gäller servrar så tillhandahåller Surfshark över 1700 servrar. Ju fler servrar desto bättre, då det innebär större mångfald i förhållande till hastighet, och större chanser att kunna se innehållstjänster som aktivt blockerar VPN-servrar.

  1700 servrar är varken dåligt eller särskilt bra. I jämförelse har CyberGhost 6500 servrar och NordVPN 5000 servrar. Servermängden är dock inte det allra viktigaste, det viktigaste är naturligtvis att servrarna som finns fungerar, vilket vi upplever att de gör hos Surfshark.

  Det är otroligt irriterande när VPN-tjänster hävdar att servrar befinner sig i ett land, men sedan visar sig befinna sig någon helt annanstans eller har blockerats av innehållsproducenter, men det här upplever vi inte som ett problem hos Surfshark.

  När det kommer till antalet länder ligger Surfshark också på medel. 63 länder är inte minst i klassen, men inte heller mest. Surfshark tillhandahåller dock de allra flesta länder som majoriteten är intresserade av, och har många servrar i de största länderna som Tyskland, England, USA, Frankrike och så vidare. På så vis presterar Surfshark relativt bra i det här bedömningsmomentet.

  Surfsharks pris

  SurfShark har extremt billiga priser. Här får du bra valuta för pengarna.

  När det kommer till Surfsharks pris är vi för närvarande tudelade. Vi förtydligar att priset kan ha ändrats efter att denna text skrevs. För närvarande kostar en månadsplan strax under $12, medan du kan få tjänsten för så lite som $2 per månad om du binder dig för en längre period.

  När det kommer till priset för en månads bindning tycker vi det är helt ok, men inte uppseendeväckande bra i förhållande till tjänsten. Det lägsta priset om du binder dig en längre period är dock väldigt bra och troligtvis ett av de allra lägsta i branschen. Därmed kan Surfshark vara ett bra alternativ för dig som planerar att använda en VPN under en längre period.

  Surfshark erbjuder också en 30 dagars pengarna-tillbaka-garanti, så att du när som helst inom 30 dagar kan få pengarna tillbaka om du inte är nöjd. Det gör det enkelt att prova Surfshark och om du inte är nöjd kan du bara ångra köpet. För att testa tjänsten använde vi oss av erbjudandet, och fick pengarna tillbaka på kontot inom ett par dagar.

  Kan Surfshark fås gratis?

  Det är vanligt att leta efter gratistjänster, eftersom många leverantörer erbjuder gratisversioner. Förvisso finns det många gratistjänster bland VPN-tjänster, men dessa är sällan bra. Det handlar om tak för dataförbrukning, sämre urval av servrar, hastigheter, kundservice med mera. I slutändan är gratis VPN-tjänster ofta så begränsade att de bara kan användas i några timmar.

  Surfshark har därför valt att bara erbjuda en betaltjänst, men i praktiken kan du faktiskt prova den gratis i hela 30 dagar. Anledningen till detta är att Surfshark har en provperiod där du kan få pengarna tillbaka om tjänsten inte skulle falla dig i smaken. Provperioden ger dig dock full åtkomst.

  SurfShark är inte gratis, men du kan dra fördel av deras 30 dagars pengarna tillbaka-garanti.

  Du registrerar dig alltså för ett abonnemang, precis som alla andra användare, men med en riskfri period på 30 dagar. Abonnemanget omfattar hela tjänsten utan några begränsningar. Om du av någon anledning skulle vilja säga upp abonnemanget kan du kontakta kundtjänsten och få pengarna tillbaka snabbt.

  Surfshark är kanske inte gratis tekniskt sett, men under den 30-dagars provperioden blir tjänsten i praktiken gratis om du skulle be om pengarna tillbaka. Dessutom har du inte de begränsningar som de flesta av gratis VPN-tjänster har, så Surfshark är nog ett bättre alternativ om du vill ha en gratis lösning.

  Surfshark för fildelning

  Fildelning via torrents är fortfarande ett av de mest populära sätten att ladda ner innehåll på webben på. Med hjälp av en torrent och en torrentklient så kan du nämligen överföra data och filer. Tyvärr är lagstiftningen kring det hela ständigt omdebatterad, och man kan hamna i kläm med rättsväsendet om man blir ertappad med att ladda ner torrentfiler.

  För att undvika detta har Surfshark en lösning i sin krypterade kommunikation. Deras vattentäta policy om att inte lämna ut några data gör att du tryggt kan använda deras VPN till fildelning. Detta betyder att du kan ladda ner så många filmer och så mycket musik du vill utan att någon kan ta reda på vem du är.

  Dessutom får du inte bara möjligheten att ladda ner det du vill ha, utan också den hastighet du behöver. Fildelning tar en hel del av bredbandshastigheten, och vanligtvis är det också så att VPN-tjänster drar ner hastigheten.

  Därför går fildelning och VPN sällan hand i hand, men Surfsharks VPN-tjänst lyckas tack vare sina höga hastigheter leverera ett optimalt resultat. Därmed får du tillgång till de filer du vill ha, oavsett storlek, på nolltid.

  Om du vill ladda ner torrentfiler, eller kanske till och med ladda upp dem, så behöver du hitta en VPN-tjänst du kan lita på. Surfshark är ett mycket bra val som VPN-tjänst i dett fall.

  Speciella funktioner

  VPN-tjänster är i stort sett lika vad gäller allmän funktionalitet, viktiga servrar, kundservice och till och med priser. Likväl finns det ett flertal speciella funktioner som inte alla VPN-tjänster erbjuder, och Surfshark har ett urval av några intressanta speciella funktioner som är värda att titta närmare på.

  Till exempel är funktionen CleanWeb något som de flesta kommer att dra nytta av. Den här funktionen ser till att ta bort annonser som dyker upp i tid och otid, samt länkar till sidor som innehåller skadlig programvara. Genom att ta bort annonserna på ett effektivt sätt kan du förövrigt spara på mobildata vilket naturligtvis är en trevlig fördel.

  SurfShark har ett antal specialfunktioner. Här kan du se några av dem.

  Dessutom kan Surfshark användas på ett obegränsat antal enheter. På så sätt kan hela familjen använda VPN-tjänsten på alla sina enheter, vare sig det är bärbar dator eller mobiltelefon. I motsats till detta så har de flesta populära VPN-tjänster i dag begränsningar för hur många enheter som kan använda tjänsten med ett abonnemang, oftast mellan 5-10.

  Surfshark har också en användbar funktion som heter Whitelister. Med den här funktionen kan du välja ut vissa webbplatser och appar där VPN inte ska köras. Till exempel kan detta vara användbart för mobilbanken, då det annars kommer upp en varning om att man har loggat in från en okänd plats om man styr trafiken genom en VPN-klient.

  Kill Switch, Leak Protection och NoBorders Mode är också användbara funktioner. På det hela taget erbjuder Surfshark speciella funktioner som gör att deras abonnemang sticker ut.

  Kundsupport hos Surfshark

  I likhet med många av sina konkurrenter erbjuder även Surfshark dygnet runt-support. Som användare har du alltid en supportmedarbetare för att ställa frågor till och få hjälp av. Men supporten hos Surfshark är inte bara tillgängliga dygnet runt – de ger också bra och utförliga svar på alla dina frågor.

  Även om de flesta av de bästa tjänsterna erbjuder dygnet runt-support i form av livechatt, skulle vi hävda att Surfshark är en av de som besvarar dina frågor snabbast. Här känns väntetiden kortare eftersom deras chattrobot ger dig användbar information medan du väntar.

  Det går också att hitta en del användbar information i Surfsharks hjälpcenter, där du ofta kan hitta svar på din fråga bland vanliga frågor och svar. Frågor relaterade till VPN-teknik kan ju ibland vara ganska komplicerade, och då kan tydlig text, illustrationer och videor hjälpa till att förklara.

  Ett ärende som däremot inte går att lösa via vanliga frågor och svar, och som kräver kontakt med kundtjänsten är uppsägning av ett abonnemang. Det är föga sannolikt att du kommer att vilja säga upp ditt abonnemang på Surfshark, men skulle detta hända är det bra att veta att kundtjänsten alltid finns tillgänglig och är hjälpsam för att påskynda det hela.

  Många VPN-tjänster har liknande höga krav på sin kundservice, men Surfshark är en av få som faktiskt lyckas se till att dessa krav uppfylls.

  Surfshark för att få tillgång till svenska streamingtjänster

  Ofta rekommenderas det att man använder sig av VPN-tjänster för att se amerikanska Netflix, HBO, Hulu eller andra stora streamingtjänster. Likväl är det för svenskar lika viktigt att till exempel kunna titta på SVT Play, TV4 Play och Viaplay utomlands. Detta är dock som bekant inte möjligt från utlandet, såvida man inte använder sig av en VPN-tjänst.

  För att få ett optimalt resultat kan du använda dig av Surfshark för att få tillgång till svenska streamingtjänster. Surfshark har nämligen ett flertal bra svenska servrar, så om du vill titta på svensk TV utomlands så kan du enkelt koppla upp dig mot en av dessa. Allt du behöver göra är att logga in på en server, en process som tar några sekunder, för att därefter besöka streamingtjänsten.

  Geoblockeringen kommer på så sätt vara borta, och det irriterande meddelandet att “programmet kan bara ses i Sverige” kommer inte att dyka upp längre. Dessutom säkerställer de höga hastigheter som Surfshark har att du inte bara får tillgång till svenska streamingtjänster, utan att kvaliteten också är hög.

  Du kan till exempel via Surfsharks VPN-tjänst titta på SVT Play i HD utomlands utan att kompromissa med kvalitet. Ofta är det så att man får tillgång till streamingtjänster utomlands via en VPN-lösning, men upplevelsen blir inte optimal på grund av hack och avbrott. Surfshark ser till med sina snabba servrar att du slipper störningar vid streaming.

  Surfshark för att kringgå den kinesiska brandväggen

  Varje bransch har en måttstock för aktörerna att förhålla sig till. I VPN-branschen är det utan tvekan en viktig faktor att tjänsten klarar av att ta sig förbi den kinesiska brandväggen. Detta klassificeras nämligen av många som ett av de svåraste hindren att komma runt på internet.

  Surfshark, å andra sidan, är en av de få VPN-tjänster som klarar av att ta sig förbi den kinesiska brandväggen. Om man till exempel är på semester i Kina kan man titta på svenska streamingtjänster därifrån med hjälp av Surfshark. Netflix, Hulu, HBO och andra tjänster är också tillgängliga, och med Surfshark kan du relativt enkelt komma runt brandväggen.

  Den starka tekniken bakom Surfshark VPN hjälper inte bara till att komma runt brandväggen, utan också öka hastigheten på uppkopplingen. Man skulle lätt kunna tro att att dirigering av trafiken förbi en så komplicerad brandvägg skulle leda till lägre hastigheter, men så är inte fallet.

  Om Surfsharks servrar av någon anledning inte skulle klara av att ta sig förbi den kinesiska brandväggen, kan du kontakta kundtjänsten. De kommer att hjälpa dig med att identifiera roten till problemet så att du kan komma runt brandväggen. På det hela taget fungerar Surfshark bra när det gäller att komma runt den kinesiska brandväggen.

  Hur bra fungerar Surfshark i Sverige?

  Surfshark har egna servrar i Sverige. Dessa håller en hög standard och garanterar snabb anslutning när du vill koppla upp dig mot en svensk server. Om du till exempel studerar utomlands, är det trevligt att kunna få tillgång till svenska streamingtjänster och innehåll på svenska nättidningar.

  Men det finns också andra användningsområden för svenska servrar. Precis som alla andra vill många svenskar kunna surfa anonymt på webben. Det betyder dock inte att man vill koppla upp sig på en utländsk server, eftersom detta kan orsaka problem i form av geoblockering.

  Man kan därför enkelt koppla upp sig mot en av Surfsharks servrar i Sverige och på så sätt förbli anonym medan man använder exakt de tjänster och program man brukar använda här hemma i Sverige. Surfshark ser dessutom till att upprätthålla hastigheten på uppkopplingen så att du inte behöver kompromissa med kvalitet.

  Den största fördelen med Surfsharks svenska servrar är att de är snabba och pålitliga. Oavsett om du bara ska surfa eller kanske titta på en film i HD-kvalitet, är det trevligt att ha den trygghet som Surfsharks servrar i Sverige erbjuder. Just på denna punkt är Surfshark en av de bästa VPN-tjänsterna i branschen.

  Fungerar Surfshark med Netflix?

  En av de viktigaste faktorerna när svenskar väljer en VPN-tjänst är om tjänsten klarar av att ta bort geoblockeringen på Netflix. Det har blivit allt vanligare att många IP-adresser från VPN-tjänster fastnar i Netflix kontroll, så att även om du är ansluten till en amerikansk server till exempel så vet Netflix att du egentligen inte är i USA.

  Endast de allra bästa VPN-tjänsterna lyckas komma runt detta skydd, och Surfshark är en av dessa få tjänster. De har bland annat ett antal amerikanska servrar av hög kvalitet så att du kan titta på Netflix amerikanska utbud. Dessutom har länder som Storbritannien, Australien och Kanada också mycket bra innehåll som vi här i Sverige bara kan drömma om.

  Surfshark erbjuder inte bara möjligheten att titta på Netflix utomlands, utan de erbjuder också, som det tidigare nämnts, höga hastigheter. Netflix TV-serier och filmer produceras uteslutande i HD. Användning av VPN kan potentiellt dra ner hastigheten på ditt bredband, men Surfshark håller den uppe vilket gör att du kan titta på Netflix utan avbrott.

  Surfshark fungerar utmärkt med Netflix. Med Surfshark kan du komma åt Netflix över hela världen, och allt du behöver betala för är ett abonnemang hos Surfshark, liksom ditt vanliga Netflix-abonnemang. Surfshark ger dig tillgång till en helt ny värld av underhållning på Netflix, där framför allt det amerikanska utbudet är naturligtvis mycket imponerande.

  Surfshark för iPhone och Android

  I takt med att användningen av mobiltelefoner fortsätter att öka är det naturligt att allt fler vill skydda dessa enheter med hjälp av VPN-tjänster, samt låsa upp blockerade innehåll. Många av oss använder till exempel internetbanken på mobilen, något som till exempel utan en VPN-lösning kan vara ganska riskabelt på ett offentligt nätverk där obehöriga kan komma åt dina inloggningsuppgifter.

  Surfshark erbjuder därför appar för både iPhone och Android. Här kan du ladda ner en app som är relativt lik den på datorn, och det tar bara ungefär en minut att installera appen och välja inställningar före användning. Vips så är du igång med att skydda din mobila enhet på nolltid.

  Dessutom kommer Surfshark på din mobiltelefon se till att du får tillgång till innehåll hos en mängd olika streamingtjänster utomlands på mobilen. Till exempel kan du med Surfshark titta på Netflix amerikanska utbud på mobilen, och detta med hög hastighet. VPN-tjänsten är utvecklad på ett sätt att den förbättrar streamingupplevelsen på mobilen.

  Sist men inte minst är det viktigt att återigen påpeka säkerhetsaspekten av att ha en VPN-klient på mobilen. Många väljer att skydda sin dator via en VPN-klient, men tydligen struntar de flesta i att skydda mobilen. Detta trots att mobiltelefonen innehåller minst lika mycket känslig information. Surfshark gör det enkelt att välja och använda VPN också på mobilen.

  Sammanfattning

  Surfshark är en VPN-tjänst som har det mesta man kan önska sig. De tillhandahåller ett antal snabba servrar som för närvarande är spridda över 63 länder över hela världen. Det är också värt att nämna att Surfshark växer snabbt, och det kommer således inte att vara någon överraskning om de expanderar till ännu fler länder på kort tid.

  Naturligtvis är servrarna i USA och Sverige bland deras mest populära servrar för oss svenskar. Surfshark är ett perfekt val för att titta på amerikanska Netflix eftersom den klarar av att komma runt både geoblockeringen och VPN-blockeringen Netflix använder sig av. Dessutom kan du via Surfshark titta på svensk TV utomlands.

  Surfsharks VPN-tjänst är också ett mycket bra val om du vill surfa anonymt och säkert. Deras krypteringsgrad säkerställer att det du gör på nätet stannar mellan dig och den sida du skickar informationen till. Surfshark klarar av att ta sig förbi den kinesiska brandväggen, och det är också värt att nämna att tjänsten bland annat fungerar bra för fildelning.

  Mest imponerande är nog hastigheten som Surfshark levererar. Oavsett om du ska surfa, streama tv-serier och filmer eller ladda ner torrentfiler till exempel, är det viktigt att ha tillgång till hög hastighet. Detta säkerställer att du slipper lagg och avbrott.

  Till det pris du i dag kan få Surfshark för finns det väldigt få andra VPN-tjänster som kommer nära. Surfshark erbjuder det mesta man kan önska sig i en VPN-tjänst, samt några speciella funktioner. Förutom det konkurrenskraftiga priset kan du också prova på Surfshark under en 30-dagars period med pengarna-tillbaka-garanti.

  • $1.99 i mån
  • 83% rabatt
  • 30 dagar pengarna tilbaka garanti