NordVPN vs IPVanish

Senast uppdaterad: 18/09/2021

NordVPN eller IPVanish - Vilken VPN ska du välja?

Varje VPN-tjänst som ska upp mot NordVPN har mycket att leva upp till. NordVPN är kanske den mest kända VPN-leverantören på marknaden. Denna leverantör dyker upp på de flesta listor över de bästa VPN-tjänsterna. IPVanish är å andra sidan lite mindre känd. Detta betyder inte nödvändigtvis att tjänsten är sämre. Vi har ställt de två leverantörerna mot varandra och jämfört de olika funktioner de tillhandahåller. Dessa inkluderar allt från säkerhetsfunktioner till användarvänlighet.

Kort om NordVPN

NordVPN hemsida
NordVPNs hemsida

NordVPN är baserade i Panama och tjänsten lanserades första gången 2012. Anledningen till att de har valt att basera sig i just Panama är att undvika EU:s och USA:s jurisdiktioner gällande personlig integritet. Detta gör att de kan öka säkerheten för sina kunder. Som tidigare nämnts är detta kanske den mest kända VPN-tjänsten på marknaden. Det finns flera orsaker till detta, men den främsta anledningen till detta är att de erbjuder mycket bra priser i förhållande till kvaliteten på tjänsten.

NordVPN erbjuder över 5400 servrar i 59 olika länder. Det är alltså en av leverantörerna som erbjuder flest antal servrar av alla VPN-tjänster på marknaden. 59 länder är också mer än tillräckligt många länder för de flestas behov. Dessutom har de också mycket användarvänliga appar för nästan alla typer av enheter.

Säkerheten NordVPN erbjuder är också i världsklass. De specifika funktionerna kommer vi att titta närmare på senare i artikeln, men vi kan redan säga att dessa på det hela taget är svåra att slå.

Kort om IPVanish

IPvanish hemsida
IPVanish hemsida

IPVanish lanserades också 2012 och är baserade i USA. Medan de flesta av de bästa VPN-tjänsterna är baserade i länder utanför EU:s och USA:s jurisdiktioner så är alltså inte fallet med IPVanish. De menar likväl att de har en noll-loggning-policy. Vi ska komma tillbaka till detta påstående senare i artikeln.

De erbjuder över 1500 servrar i 51 olika länder. 1500 servrar är lite över genomsnittet i branschen. Du kan också köra IPVanish på nästan vilken enhet som helst. De har inget webbläsartillägg till Chrome, men vi rekommenderar oavsett att du använder appen även om webbläsartillägg är ett alternativ.

I likhet med de flesta andra leverantörer använder IPVanish den välkända 256-bitars AES-krypteringen. Det här är samma krypteringsgrad som den amerikanska militären använder sig av och det finns för närvarande ingen teknik som kan bryta nyckeln.

NordVPN vs IPVanish servrar och hastighet

NordVPN har servrar över hela världen

Om du redan har läst på lite om VPN så vet du att en VPN kommer att påverka hastigheten på ditt bredband. Med det sagt kommer de bästa leverantörerna bara att minska hastigheten med några procent. I andra artiklar har vi nämnt gratis VPN-tjänster som sänker hastigheten med över 90%. Lyckligtvis är detta långt ifrån fallet med båda dessa leverantörer.

NordVPN är en av de två marknadsledande aktörerna bland VPN-tjänster. Med tanke på detta kan man också räkna med att de levererar i toppklass på alla punkter. När det gäller antalet servrar är det bara ett fåtal leverantörer som överhuvud taget kommer i närheten av deras 5400 servrar.

Antalet servrar innebär inte nödvändigtvis bättre hastighet, men detta är fallet hos NordVPN. Vi har testat ett antal av deras servrar och hastigheten är så hög att det till och med inte märks att man använder VPN. Detta oavsett om du väljer stora eller små länder.

IPVanish servers
Listan över servrar på IPVanish

Utbudet med 59 olika länder är också definitivt ett av de bästa i branschen. Med det sagt finns flera tjänster som erbjuder nästan/och dubbelt så många länder som NordVPN. Till exempel erbjuder PureVPN 140 länder och ExpressVPN 94 länder.

IPVanish ligger, med sina 1500, visserligen lite efter när det gäller antalet servrar. Men det är som sagt så att hastigheten är mycket viktigare än antalet servrar. I vårt test var det så att vissa servrar uppnådde topphastigheter, medan andra inte riktigt nådde målet. Inga servrar var alltså dåliga. Det ska likväl nämnas att hastigheten inte är lika säker som hos NordVPN. När det gäller antalet länder är det lite som skiljer de två leverantörerna åt.

När det gäller hastighet och servrar är det alltså NordVPN som kommer segrande ut. Med NordVPN kan du nästan räkna med högsta hastigheter oavsett vilken server du väljer. Detta är inte alltid fallet med IPVanish, även om tjänsten levererar relativt bra hastigheter.

NordVPN vs IPVanish säkerhet

Skydda data NordVPN
NordVPN erbjuder kryptering på militär nivå

Säkerhet är för många den främsta anledningen till att de överhuvud taget skaffar en VPN. Oavsett om detta är fallet för dig eller inte är säkerhet likväl mycket viktigt. I de allra flesta fall är det lite som skiljer de bästa leverantörerna åt när det gäller säkerhet bortsett från ett par tilläggsfunktioner. Här ska vi gå in lite mer detaljerat på IPVanishs noll-loggning-policy.

På det hela taget erbjuder IPVanish mycket bra säkerhet. De har kryptering i världsklass och en rad olika tilläggsfunktioner. Dessa inkluderar bland annat OpenVPN, IKEv2 och mycket mer. De erbjuder också kill switch som är en mycket trevlig tilläggsfunktion.

En noll-loggning-policy är mycket viktigt när du väljer en VPN. IPVanish stöder en sådan policy. Det ska dock nämnas att de är baserade i USA. Detta är ett av de länder i världen som är mest intresserade av att övervaka sin befolkning. IPVanish har också avslöjats med att lämna ut information till FBI 2016. Det ska nämnas att detta hände under tidigare ägare, men det är något som är bra att veta. De bästa VPN-tjänsterna lagrar inte information om sina användare överhuvud taget. Detta innebär att om FBI hade bett NordVPN om information om en av deras användare så hade de ändå inte haft något att hämta.

Skydda data IPvanish
IPVanish tar säkerheten på allvar

Med NordVPN kan du vara säker på att du är säker när du surfar på nätet. Det ska tilläggas att vi rekommenderar att du laddar ner appen och inte använder webbläsartillägg. Detta eftersom du då går miste om vissa funktioner som till exempel kill switch som NordVPN också erbjuder.

Som tidigare nämnts är NordVPN baserade i Panama. Detta är ett land som värdesätter personlig integritet mycket högt och som inte ligger inom EU:s och USA:s jurisdiktioner när det gäller datalagring. NordVPN kan därför erbjuda en noll-loggning-policy till sina kunder, vilket de också gör.

Vidare erbjuder NordVPN skydd mot IP- och DNS-läckor. De kör också egna krypterade DNS på varje server. Utöver detta har de också extra säkerhet ovanpå sin redan vattentäta kryptering. Denna kallas TOR over VPN eller dubbel VPN och är som ett extra lager av säkerhet. De erbjuder också en uppsjö av andra säkerhetsfunktioner.

Återigen är det NordVPN som kommer segrande ut ur striden. IPVanish erbjuder visserligen en säkerhet som är mycket bra och när det gäller funktioner är det inte så mycket som skiljer dem från NordVPN. Med det sagt är vi mycket skeptiska till deras löfte om en noll-loggning-policy. Detta beror inte bara på de tidigare avslöjandena utan också på det faktum att företaget är baserat i USA. Vi tycker att detta är väldigt konstigt eftersom de flesta VPN-tjänster väljer att basera sig i länder som Schweiz, Panama och Brittiska Jungfruöarna.

NordVPN vs IPVanish pris

För de flesta av oss är priset mycket viktigt oavsett vilken produkt eller tjänst man köper. Det har blivit normen för VPN-leverantörer att erbjuda lägre priser på längre abonnemang. Vissa erbjuder faktiskt över 90% rabatt om du till exempel väljer tre års abonnemang jämfört med en månad. Båda dessa leverantörer har valt att följa denna norm när det gäller prissättning.

NordVPN erbjuder tre olika abonnemang. Du får exakt samma funktioner oavsett vilket du väljer. Den enda skillnaden är pris och längd på abonnemang. Om du bara vill abonnera på NordVPN i en månad kostar det ca 10 dollar. Du kan också välja ett års abonnemang för ca 4 dollar i månaden. Deras sista abonnemang är också det billigaste och här betalar du ca 3 dollar i månaden under två års tid.

NordVPN priser 2021
NordVPN har några av de billigaste priserna i branschen.

IPVanish har en ganska liknande prissättning, men är något billigare. Du kan betala för en månad eller ett år. I skrivande stund är priset för en månad bara runt 5 dollar, vilket är mer än dubbelt så billigt som NordVPNs månadsabonnemang, medan priset per månad går ner till ca 3,33 dollar om du väljer ett års abonnemang.

Här kommer IPVanish segrande ut när det gäller kortare abonnemang. Det är å andra sidan så att om du ska ha en VPN i ett år eller mer är prisskillnaden mellan de två leverantörerna inte så stor.

NordVPN vs IPVanish på olika enheter och användarvänlighet

NordVPN är lätt att använda på alla typer av enheter. De har appar för macOS, Windows och Linux samt appar för iPhone och Android. De har också tillägg för både Chrome och Firefox. Du kan också köra NordVPN på alla typer av enheter som använder internet genom att ansluta NordVPN till internet. Då kan du till exempel använda tjänsten på Apple TV, smart-TV och så vidare. Du kan också använda NordVPN på 6 enheter samtidigt. Om du kör NordVPN via trådlöst internet kan du ansluta så många enheter du önskar. Tänk dock på att detta kan påverka din hastighet om det är för många enheter samtidigt.

På det hela taget har NordVPN mycket hög användarvänlighet. För det första är det enkelt att koppla upp sig mot en server eftersom de har en världskarta där du enkelt kan klicka på det land du vill ansluta till. Dessutom är appen också mycket enkel att använda. Detta gäller appen för både PC och Mac. De har också mycket bra support som snabbt hjälper dig om det är något du undrar över eller behöver hjälp med.

Flera enheter med NordVPN

IPVanish erbjuder också sin tjänst på alla enheter du behöver. Den har appar för Windows, macOS och Linux. Du kan också använda IPVanish i mobilen oavsett om du har en iPhone eller Android-telefon. Dessutom kan du installera IPVanish på nästan alla routrar så att du kan använda tjänsten där det inte finns någon egen app.

Vi tycker att användarvänligheten hos IPVanish är hög. Det finns visserligen några mindre problem som uppstår och detta drar ner lite intrycket. Det ska dock tilläggas att om du är lite mer teknikkunnig än genomsnittet kommer du inte att ha några problem med appen för IPVanish. Du kan också ansluta så många enheter som du önskar till ett IPVanish-konto.

På det hela taget är vi mycket nöjda med att båda leverantörerna stöder alla typer av enheter. Det kan vara lite tekniskt att sätta upp VPN på ditt trådlösa nätverk, men detta kommer båda tjänsternas support hjälpa dig med om det behövs. Det är alltså lite som skiljer leverantörerna åt på dessa punkter. Å andra sidan drar det ner intrycket av IPVanish att det kan uppstå några mindre problem med deras app. Detta gäller särskilt i Windows. Det ska också nämnas att IPVanish tillåter så många enheter som du önskar åt gången medan NordVPN tillåter sex enheter. Oavsett är NordVPN klar vinnare när det gäller användarvänlighet.

Slutsats

Att slå NordVPN i en direkt jämförelse är en tuff uppgift för alla VPN-tjänster där ute. Det är inte utan skäl som denna leverantör är en av de största på marknaden och detta återspeglas i jämförelsen med IPVanish.

På det hela taget tycker vi att IPVanish är en bra VPN, men vi ser ingen anledning att välja den framför NordVPN. Detta är inte bara baserat på hastighet och prestanda, utan också på det faktum att leverantören är baserad i USA. Det är inte heller ett plus att de avslöjats med att lämna ut information till myndigheterna för bara ett par år sedan.

Slutsatsen är alltså att vi rekommenderar NordVPN framför IPVanish. Om du väljer abonnemang på ett år eller längre kostar tjänsterna nästan detsamma, men du får en mer gedigen tjänst med NordVPN. Den är bättre på alla punkter bortsett från att du kan ansluta högst sex enheter samtidigt medan IPVanish låter dig ansluta obegränsat antal enheter åt gången. Det är likväl sällan man behöver ansluta sex eller fler enheter samtidigt.

Om reklam på webbplatsen

Innehållsförteckningexpand_more

  Bästa VPN-tjänster

  Express Icon

  Bästa VPN-tjänsten

  Prova ExpressVPN
  NordVPN Icon

  Vår testtvåa

  Prova NordVPN
  Om reklam på webbplatseninfo