NordVPN vs IPVanish (2023) | Vilken VPN är bäst?

Senast uppdaterad: 23/02/2023

NordVPN eller IPVanish - Vilken VPN ska du välja?

Varje VPN-tjänst som ska går en rond mot NordVPN har mycket att leva upp till. NordVPN är kanske den mest välkända VPN-leverantören på marknaden. Leverantören dyker upp på de flesta listor över de bästa VPN-tjänsterna. Motståndaren i den andra ringhörnan, IPVanish, är inte lika välkänd. Det betyder inte nödvändigtvis att tjänsten är sämre. Vi ställde de två leverantörerna mot varandra för att jämföra de funktioner som de tillhandahåller, och här ingår allt från säkerhetsfunktioner till användarvänlighet.

Kort om NordVPN

NordVPN hemsida
NordVPNs hemsida

NordVPN är baserade i Panama och tjänsten introducerades första gången 2012. Anledningen till att företaget har valt att förlägga verksamheten i just Panama är för att undvika EU:s och USA:s jurisdiktioner gällande personlig integritet. Det gör att NordVPN kan öka och upprätthålla säkerheten för sina kunder. Som vi har nämnt tidigare är det här kanske den mest välkända VPN-tjänsten på marknaden. Det finns flera anledningar till det, men den främsta är att de erbjuder mycket bra priser i förhållande till kvaliteten på tjänsten.

NordVPN har fler än 5000 servrar i 59 länder. Det är alltså en av de leverantörer som erbjuder flest antal servrar av alla aktörer som finns på marknaden. 59 länder är också mer än tillräckligt många länder för de flestas behov. Dessutom har de mycket användarvänliga appar för nästan alla typer av enheter.

Säkerheten som NordVPN erbjuder är också i världsklass. Vi kommer att gå in djupare på de specifika funktionerna senare i artikeln, men redan nu kan vi säga att de på det hela taget är svåra att överträffa.

Kort om IPVanish

IPvanish hemsida
IPVanish hemsida

IPVanish lanserades också 2012 och är baserade i USA. Medan de flesta av de bästa VPN-tjänsterna är baserade i länder utanför EU:s och USA:s jurisdiktioner, har IPVanish inte valt att gå på samma linje. De menar att de ändå har en nolloggningspolicy. Vi kommer att komma tillbaka till det påståendet lite senare.

IPVanish har över 2000 servrar i 51 länder och på 75 platser i världen. 2000 servrar är lite över genomsnittet för branschen. Du kan också köra IPVanish på i princip vilken enhet som helst. De har inget webbläsartillägg till Chrome, men även om webbläsartillägg är ett alternativ rekommenderar vi oavsett att du använder appen.

I likhet med de flesta andra leverantörer använder IPVanish den välkända 256-bitars AES-krypteringen. Det är samma krypteringsgrad som den amerikanska militären använder sig av, och det finns för närvarande ingen teknik som klarar att bryta nyckeln.

NordVPN vs IPVanish – servrar och hastighet

NordVPN har servrar över hela världen

Om du redan har läst på lite om VPN (virtuellt privat nätverk), så vet du att VPN-tjänsten kommer påverka hastigheten på ditt internetuppkoppling. Hastighetstappet är dock inte något du behöver oroa dig för så länge du väljer någon av de bästa leverantörerna för med dem minskar hastigheten bara med några procent. Du kommer troligen inte ens märka av sänkningen. I andra artiklar har vi nämnt gratis VPN-tjänster som sänker hastigheten med över 90 procent. Lyckligtvis är det inte fallet med NordVPN och IPVanish.

NordVPN är en av de två marknadsledande aktörerna bland VPN-tjänster. Med tanke på det kan du också räkna med att de levererar i toppklass på alla punkter. När det gäller antalet servrar är det bara ett fåtal leverantörer som överhuvud taget kommer i närheten av deras knappa 5500 servrar.

Antalet servrar innebär inte nödvändigtvis en bättre hastighet, men i NordVPN:s fall stämmer det. Vi har testat ett antal av aktörens servrar och hastigheten är så hög att det inte ens märktes att vi använde VPN-tjänsten. Det gäller oavsett om du väljer stora eller små länder.

IPVanish servers
Listan över servrar hos IPVanish

Utbudet med 59 länder är också definitivt ett av de bästa i branschen. Med det sagt finns flera tjänster som har nästintill lika många och dubbelt så många länder som NordVPN. Som exempel har PureVPN 140 länder och ExpressVPN 94 länder.

Med sina 1500 serverar ligger IPVanish visserligen lite efter när det kommer till antalet servrar. Men som sagt är hastigheten mycket viktigare än antalet servrar. I vårt test nådde vissa servrar upp till topphastigheten, medan andra inte riktigt gjorde det. Inga servrar var alltså dåliga, men det ska likväl nämnas att hastigheten inte är lika garanterad som hos NordVPN. När det kommer till antalet länder är det inte mycket som skiljer de båda leverantörerna åt.

När det gäller hastighet och servrar är det alltså NordVPN som går segrande ur striden. Med NordVPN kan du nästan räkna med de höga hastigheter oavsett vilken server du väljer. Det är inte alltid fallet med IPVanish, även om tjänsten levererar relativt bra hastigheter.

NordVPN vs IPVanish säkerhet

Skydda data NordVPN
NordVPN erbjuder kryptering på militär nivå

Säkerhet är för många den främsta anledningen till att de överhuvud taget skaffar en VPN-tjänst. Oavsett om det är av den anledningen du laddar ned en VPN-tjänst eller inte, är säkerhet en central faktor. I de allra flesta fall är det lite som skiljer de bästa leverantörerna åt när det gäller säkerhet, bortsett från ett par tilläggsfunktioner. Här ska vi gå in lite mer detaljerat på IPVanishs policy om att inte loggföra användarnas trafik.

På det hela taget erbjuder IPVanish en mycket bra säkerhet. De har kryptering i världsklass och en rad tilläggsfunktioner. Dessa inkluderar bland annat OpenVPN, IKEv2 och mycket mer. De erbjuder också kill switch som är en mycket trevlig tilläggsfunktion.

En nolloggningspolicy är av yttersta vikt när du ska välja VPN-leverantör. IPVanish stöder en sådan policy. Det ska dock nämnas att de är baserade i USA som är ett av de länder i världen som är mest intresserade av att övervaka befolkningen. IPVanish har också avslöjats med att lämna ut information till FBI 2016. Det ska nämnas att det hände under en tidigare ägare, men det är något som är bra att känna till. De bästa VPN-tjänsterna lagrar inte någon som helst information om sina användare. I praktiken innebär det att om FBI, eller någon annan myndighet, ber NordVPN att lämna ut information om en användare så finns det ingenting att hämta.

Skydda data IPvanish
IPVanish tar säkerhet på allvar

Med NordVPN kan du känna dig helt trygg med att du är säker när du surfar på nätet. Det ska tilläggas att vi rekommenderar att du laddar ned appen och inte använder ett webbläsartillägg. Gör du det går miste om vissa funktioner, till exempel kill switch, som NordVPN också erbjuder.

Som vi har tagit upp tidigare är NordVPN baserade i Panama. Det är ett land som värdesätter personlig integritet högt och som inte ligger inom EU:s och USA:s jurisdiktioner gällande datalagring. NordVPN kan därför erbjuda sina kunder en policy om noll loggföring, vilket de också gör.

Vidare erbjuder NordVPN skydd mot IP- och DNS-läckor. De kör också egna krypterade DNS på varje server. Utöver det har de även ett extra säkerhetslager ovanpå sin redan vattentäta kryptering. Den lösningen kallas för TOR over VPN eller dubbel VPN. De erbjuder också en uppsjö av andra säkerhetsfunktioner.

Återigen är det NordVPN som går segrande ut ur striden. IPVanish erbjuder visserligen en säkerhet som är mycket bra och när det gäller funktioner är det inte så mycket som skiljer dem från NordVPN. Med det sagt är vi hyfsat skeptiska till deras löfte om att inte spara och logga information som sina användare och deras aktiviteter på nätet. Det beror inte bara på de tidigare avslöjandena utan också på det faktum att företaget är baserat i USA. Vi tycker att det är märkligt med tanke på att de flesta VPN-leverantörerna väljer att ha huvudkontoret i länder som Schweiz, Panama och Brittiska Jungfruöarna.

NordVPN vs IPVanish pris

För de flesta av oss är priset en tungt vägande faktor oavsett vilken produkt eller tjänst vi ska köpa. Det har mer eller mindre blivit en norm för VPN-leverantörer att erbjuda lägre priser på längre abonnemang. Vissa lämnar över 90 procent i rabatt om du till exempel väljer ett abonnemang som sträcker sig över tre år istället för en månad. Både IPVanish och NordVPN har valt att följa strömmen när det gäller prissättning.

NordVPN erbjuder tre olika abonnemang och respektive abonnemang har tre underabonnemang. Underabonnemangen har fått namnen standard, plus och komplett. Du får exakt samma funktioner oavsett om du väljer det abonnemang som kallas standard och betalar för en månad eller för två år. Abonnemangens längd påverkar alltså inte innehållet utan bara priset. . Om du vill prenumerera på NordVPN i en månad kostar abonnemanget som kallas för standard 109 kronor. Samma abonnemang fast med en bindningstid på två år kostar 35 kronor i månaden. Motsvarande abonnemang för ett år kostar 44 kronor per månad. Villkoret för att få den låga månadskostnaden är att du betalar hela prenumerationskostnaden på en gång.

Om du har en begränsad budget eller bara är allmänt mån om att hålla ned dina utgifter kan du sannolikt hitta ett abonnemang som passar dig hos NordVPN. Oavsett om du väljer abonnemanget som heter standard, plus eller komplett, får du samma gedigna säkerhetsfunktioner. Du behöver alltså inte oroa dig för en sämre säkerhet om du väljer standardabonnemanget.

NordVPN har mycket konkurrenskraftiga priser.

IPVanish har en liknande prissättning. Du kan betala månads-, kvartals- eller årsvis. I skrivande stund är priset för en månad cirka 110 kronor; ett kvartalsabonnemang kostar runt 55 kronor och årsabonnemanget har en månadskostnad cirka 40 kronor. Den stora skillnaden här är att du inte kan välja underabonnemang likt dem hos NordVPN.

Det är alltså ingen större skillnad prismässigt mellan de båda leverantörerna. Här är det istället innehållet i respektive abonnemang och dina personliga preferenser som fäller avgörandet.

NordVPN vs IPVanish på olika enheter och användarvänlighet

NordVPN är lätt att använda på alla typer av enheter. De har appar för macOS, Windows och Linux samt appar för iPhone och Android. De har också tillägg för både Chrome och Firefox. Du kan installera NordVPN på alla typer av enheter som använder internet genom att ansluta NordVPN till nätet. Då kan du till exempel använda tjänsten på Apple TV, smart-TV och så vidare. Du kan använda NordVPN på sex enheter samtidigt, och om du kör NordVPN via ett trådlöst nätverk kan du ansluta så många enheter du vill. Observera att det kan påverka din hastighet om det är för många enheter anslutna samtidigt.

På det hela taget har NordVPN en mycket hög användarvänlighet. Det är enkelt att koppla upp sig mot en server eftersom leverantören har en världskarta där du enkelt kan klicka på det land som du vill ansluta till. Dessutom är appen mycket enkel att använda. Det gäller både appen för PC och Mac. NordVPN har en mycket bra kundtjänst som snabbt hjälper dig om det är något du undrar över eller behöver hjälp med.

Flera enheter med NordVPN

IPVanish går också att ladda ned och installera på alla enheter du behöver. Leverantören har appar för Windows, macOS och Linux. Du kan också använda IPVanish till mobilen oavsett om du har en iPhone- eller Android-telefon. Dessutom kan du installera IPVanish på så gott som alla routrar, vilket gör att du kan använda tjänsten där det inte finns någon egen app.

Vi tycker att användarvänligheten hos IPVanish är hög. Det finns visserligen några mindre problem som uppstår och det drar ner helhetsbetyget en aning. Det ska dock tilläggas att om du är lite mer teknikkunnig än genomsnittet kommer du inte att ha några problem med appen för IPVanish. Du kan också ansluta så många enheter du vill till ett IPVanish-konto.

På det hela taget är vi mycket nöjda med att båda leverantörerna stöder alla typer av enheter. Det kan vara lite tekniskt utmanande att sätta upp ett VPN på ditt trådlösa nätverk, men det krånglar det så kommer båda leverantörernas kundtjänster hjälpa dig att lösa det.

Det är alltså lite som skiljer leverantörerna åt på de här punkterna. Det som drar ner betyget på IPVanish är att det uppstå mindre problem med deras app – det gäller särskilt för Windows. Det ska också nämnas att IPVanish tillåter att du ansluter så många enheter som du vill åt gången medan NordVPN tillåter sex enheter. Oavsett så är NordVPN klar vinnare när det kommer till användarvänlighet.

Sammanfattning av NordVPN kontra IPVanish

Att slå NordVPN i en direkt jämförelse är en tuff uppgift för alla VPN-tjänster som finns på marknaden. Det är inte utan anledning som den här leverantören är en av de största i branschen och det återspeglas även i jämförelsen med IPVanish.

På det hela taget tycker vi att IPVanish är en bra VPN, men vi ser ingen anledning att välja den framför NordVPN. Det är inte bara baserat på hastighet och prestanda, utan även på det faktum att leverantören är baserad i USA. Det är inte heller ett plus att företaget har avslöjats med att lämna ut användarinformation till myndigheter för bara några år sedan.

Slutsatsen är alltså att vi rekommenderar NordVPN före IPVanish. Om du väljer abonnemang på ett år eller längre kostar tjänsterna nästan detsamma, men du får en solidare tjänst med NordVPN. Den är bättre på alla punkter bortsett från att du kan ansluta högst sex enheter samtidigt medan IPVanish låter dig ansluta obegränsat antal enheter åt gången. Med det sagt är det sällan det finns ett behov av att ansluta sex eller fler enheter samtidigt.

Om reklam på webbplatsen

Innehållsförteckningexpand_more

  Bästa VPN-tjänster

  Bästa VPN-tjänsten

  Prova ExpressVPN

  Vår testtvåa

  Prova NordVPN
  Om reklam på webbplatseninfo