Vad är IKEv2/3IPsec-protokollet?

Senast uppdaterad: 18/09/2021

Ett VPN-protokoll är en serie kodinstruktioner som är användbara för att skapa en säker och krypterad anslutning mellan användarens enhet och en VPN-server. Även om det finns många protokoll tillgängliga är det viktigt att välja rätt tunnelprotokoll eftersom säkerhet och skydd på nätet är mycket beroende av detta. Skyddet som ett VPN kan erbjuda en användare beror ofta på vilken typ av tunnelprotokoll som används.

I den här artikeln diskuterar vi IKEv2/IPsec-tunnelprotokollet, hur det fungerar, dess funktioner och dess för- och nackdelar.

Vad är IKEv2/IPSec-protokollet och hur fungerar det?

IKEv2 (Internet Key Exchange version 2) är ett standard RFC 7296 tunnelprotokoll. Det uppfanns under ett gemensamt projekt av Microsoft och Cisco. Den första versionen, som fick namnet IKE (Internet Key Exchange), släpptes år 1998. En uppgradering av den första versionen släpptes 2005. Det är vad vi idag känner till som IKEv2. Många kritiker uppskattar IKEv2 på grund av dess hastighet, säkerhet, stabilitet, snabba återanslutning och låga CPU-användning. Det är ett utmärkt alternativ för mobiltelefonanvändare, särskilt iOS-enheter.

IKEv2 är byggd kring IPSec, en uppsättning protokoll som används för att säkra olika internetprotokoll. Det är säkert och osynligt för tredje parter.

IKEv2 fungerar bäst när den är ihopkopplad med detta system. Denna ihopparning är känd som IKEv2/IPSec tunnelprotokoll.

Nedan följer en sammanfattning av hur IKEv2 fungerar. Kom ihåg att vi överväger hur det fungerar specifikt när det paras ihop med IPSec.

IKEv2:s primära funktion är att skapa en säker tunnel mellan användarens enhet och VPN-servern. Tunneln är den väg genom vilken data färdas från användarens enhet till VPN-servern och vice versa. Det första steget i denna process är autentisering. Här autentiserar protokollet användarens enhet och servern och godkänner sedan vilken krypteringsmetod som ska användas för båda.

Fördelar med IKEv2/IPSec-protokollet

 • Bra särkerhet: Protokollet erbjuder mycket robust säkerhet. Det är kompatibelt med många krypteringar, inklusive AES 256-bitars, och stöder även andra krypteringskoder. Detta gör dess arsenal väldigt robust och pålitligt vad gäller säkerhet.
 • Hög hastighet: Det är normen för protokoll med högre säkerhet ha lägre hastigheter. Det är inte fallet med IKEv2/IPSec. Trots dess robusta säkerhetsfunktioner erbjuder protokollet utmärkt hastighet. Det fördröjer inte och saktar inte ner användaren. Med det här protokollet kan du kryptera all din data och fortfarande utföra avancerade uppgifter som streaming, spel och torrenting.
 • Kompatibelt: Protokollet är kompatibelt med mobila enheter. Även om det kan konfigureras på andra operativsystem är det det bästa protokollet att använda på en mobil enhet. Inte undra på att iOS därför gynnar det som standardprotokoll.
 • Enkel åtkomst: IKEv2 är ganska lätt att installera och använda. Instruktionerna den ger är tydliga och tillräckliga för att få jobbet gjort. När användare besöker Inställningar och följer instruktionerna är det osannolikt att de gör fel.

Nackdelar med IKEv2/IPSec-protokollet

 • Sluten källa: Protokollet är en sluten källa. Även om det finns kopior av öppen källkod för protokollet som skapats av andra företag förblir IKEv2-protokollet som skapats av Microsoft Office och Cisco stängt.
 • Kan blockeras: Eftersom IKEv2 endast använder UDP-port 500 kan det blockeras av en brandvägg.
 • Säkerhetsproblem: Det finns flera säkerhetsproblem som har upptäckts angående protokollet. Först och främst möjligheten att hacka det om lösenordet är svagt. Detta är dock ett fel från användarens sida och kan enkelt åtgärdas. Ett annat problem är NSA-exploateringen av ISAKMP. Enligt en läckt NSA-presentation har NSA framgångsrikt dekrypterat IPSec-trafiken genom att utnyttja IKE och ISAKMP. Medan detaljerna är vaga gällande detta är det kanske bättre att vara säker än att få ångra det senare.

Skillnaderna mellan IKEv2 & IPSec-protokoll

IkEv2- och IPSec-protokollen fungerar bäst när de kombineras. IPSec-autentiseringssviterna använder IkEv2 som ett av dess protokoll. Det väljs också för sin säkerhetsförmåga och dess verksamhet är inte synlig för tredje parter. IkEv2 erbjuder å andra sidan stabilitet, snabbt dataflöde och anslutningshoppning.

Sammanfattning

IKEv2/IPSec-tunnelprotokollet är mycket säkert och snabbt. Kombinationen av de två olika protokollen skapar en hybridlösning som är snabb, stabil och säker. Det är enkelt att installera och använda det. Det ger användaren en värld av fantastiska funktioner och möjligheter.

Om reklam på webbplatsen

Innehållsförteckningexpand_more

  Bästa VPN-tjänster

  Express Icon

  Bästa VPN-tjänsten

  Prova ExpressVPN
  NordVPN Icon

  Vår testtvåa

  Prova NordVPN
  Om reklam på webbplatseninfo