Vad är AES 256-bit kryptering?

Senast uppdaterad: 18/09/2021

Det finns ett ökat behov av online-säkerhet just nu. Cyberbrottslingar utvecklar bättre strategier för att stjäla data från intet ont anande användare som saknar säkerhet. Ett sätt att förhindra detta på är genom att kryptera ditt nätverk. Olika krypteringssystem finns, men AES 256-bit är det allra mest populära och kanske det säkraste.

I den här artikeln hittar du allt du behöver veta om det.

Vad betyder AES 256-bit-kryptering?

Först måste vi börja med att definiera vad kryptering i allmänhet betyder. När du krypterar data tar du dess råa form, känd som klartext, och utför en algoritmisk funktion på den. Detta gör det till en krypterad ciphertext. Algoritmen som används för att kryptera data är känd som nyckeln. Vanligtvis är nyckeln som används för varje kryptering en nära bevakad hemlighet. Det enda undantaget är allmänna nycklar som används vid asymmetrisk kryptering.

I grund och botten finns det två typer av kryptering. En av dem har nämnts ovan, dvs. asymmetrisk kryptering. Den andra är, som du kan gissa, symmetrisk kryptering.

Symmetrisk kryptering är också känt som privat nyckelkryptering. Detta beror på att parterna i båda ändar måste dela samma nyckel som används vid kryptering och för dekryptering.

Asymmetrisk kryptering kallas ibland för kryptering med allmän nyckel. Du kan också föreställa dig det som en envägsformad kryptering. I det här scenariot behöver inte båda parter dela samma privata nyckel. Parten i ena änden har den offentliga krypteringsnyckeln och den andra har en privat krypteringsnyckel.

256-bitars kryptering avser en krypteringsteknik där en part använder 256-bitarsnyckeln för att kryptera och dekryptera filer. Det är ett av de säkraste krypteringssystemen i världen. Andra alternativ inkluderar 128-bitars och 192-bitars kryptering. De är dock inte lika säkra. Dessa bitnyckelstorlekar används i moderna säkerhetsalgoritmer som AES och SSL.

AES står för Advanced Encryption Standard. AES är en krypteringsalgoritm som säkrar dina onlineaktiviteter.

Varför utvecklades AES 256-bitars kryptering?

USA:s regering utvecklade AES 256-bit för att tillgodose sina egna behov. Före skapandet använde federala byråer i USA en 56-bitars chifferdesign med symmetrisk nyckel. Detta var känt som Data Encryption Standard (DES) och skapades av IBM. Detta var runt 1970-talet, och denna krypteringsmetod höll standarden i nästan 30 år.

Men med årens gång blev det uppenbart att DES lätt kunde utsättas. Faktum är att Electronic Frontier Foundation en gång visade att det inte tog mer än 22 timmar att bryta en DES-nyckel. Regeringen beslutade då att det var absolut nödvändigt att hitta en bättre krypteringsstandard.

USA:s regering öppnade upp för en tävling och bad intresserade parter att utforma ett alternativt system. Som förväntat kom flera bidrag in och så småningom begränsades de till bara fem finalister, och slutligen utsågs en vinnare. Vinnarna var två belgiska kryptografer, kända som Vincent Rijmen och Joan Daemen. Den symmetriska nyckelblockkrypteringen de utvecklade liknade DES, men var mer sofistikerad. Så småningom namngavs detta nya system efter dessa två kryptografer. Namnet, Rijndael, skapades med en kombination av deras två namn. År 2002 döptes det om till Advanced Encryption Standard.

Sedan dess har USA:s nationella säkerhetsbyrå (NSA) godkänt AES-algoritmen för att säkra sina data. Detta väckte intresset inom resten av teknikvärlden. Det ökade standardens popularitet, i den utsträckning att AES-bibliotek nu har utvecklats för att fungera med de flesta programmeringsspråk.

AES-algoritmen har en öppen natur. Både offentliga och privata parter, kommersiella och icke-kommersiella enheter, kan använda AES-kryptering.

Hur skyddar AES 256-bit kryptering data?

AES använder sig av symmetrisk kryptering. Som förklarats tidigare innebär detta att både avsändaren och mottagaren måste ha tillgång till samma nycklar.

AES kallas också för blockcipher. Detta beror på att data som ska krypteras först delas in i flera olika block.

AES fungerar mycket på samma sätt som allmän kryptering. Här skapas nya dataenheter och används sedan för att ersätta de tidigare. Det som avgöra vilken som ska användas är säkerhetsnyckeln. AES skiljer sig emellertid från andra krypteringsprocesser eftersom det använder sig av det så kallade substitutionspermutationsnätverket. Således använder AES en nyckelutvidgningsprocess.

Den initiala nyckeln skapar ett gäng efterföljande nya nycklar som kallas runda nycklar. De runda nycklarna skapas inte bara från en modifieringsomgång; processen upprepar sig flera gånger, vilket gör det svårare för en hackare att knäcka koden.

Det första steget i processen är att lägga till den första nyckeln till blocket. En XOR-chiffer används vanligtvis för denna del av processen. Därefter får varje databyte en ersättning. Det finns en förutbestämd tabell för detta, vilket gör processen mycket enklare. Därefter kommer skiftningen – objekt i tabellraderna flyttas till nästa. Dessutom blandas raderna om. Vid blandningsstadiet kombineras alla objekt i en kolumn. I slutändan läggs sedan den runda nyckeln till blocket för att slutföra processen.

AES-krypteringsalgoritmen är ganska komplicerad och ser till att ingen del av processen kan hoppas över. Detta beror på att varje steg har en avgörande funktion för att bestämma säkerhet. Till exempel är utbyte av objekt ansvarigt för att fördunkla de data som används i processen. Utbytet ser också till att de krypterade uppgifterna inte kan spåras tillbaka till de ursprungliga uppgifterna.

Att skifta rader och kolumner är också ganska strategiskt. Detta beror på att det sprider ut data, vilket komplicerar krypteringen ytterligare. Vanlig omblandning uppnår samma effekt, med skillnaden att det fungerar vertikalt medan skiftning fungerar horisontellt. Resultatet? En djupt komplicerad, nästan ogenomtränglig kryptering.

Sammanfattning

I den här artikeln har vi försökt hålla allt så enkelt som möjligt så att du kan följa och förstå processen. Sammanfattningsvis, kom bara ihåg att du inte kan klara dig utan någon form av säkerhet, med tanke på den porösa naturen på dagens internet. Att kryptera dina data är det bästa alternativet för att skydda dig mot alla sorters attacker. AES 256-bitars kryptering ger dig ett ogenomträngligt skydd.

Om reklam på webbplatsen

Innehållsförteckningexpand_more

  Bästa VPN-tjänster

  Express Icon

  Bästa VPN-tjänsten

  Prova ExpressVPN
  NordVPN Icon

  Vår testtvåa

  Prova NordVPN
  Om reklam på webbplatseninfo