Vad kostar VPN?

Senast uppdaterad: 01/07/2021

När det handlar om VPN finns det ett antal tekniska begrepp som de flesta har ingen aning om vad de betyder. Det här är en av anledningarna till att det kan vara frustrerande att läsa på om de olika tjänsterna. Vissa skaffar sig en VPN på grund av säkerhet, medan andra bara för att kunna strömma geoblockerat innehåll.

Oavsett anledningen till varför man skaffar en VPN är det riskabelt att välja en av gratistjänsterna. VPN-tjänster är generellt mycket billiga, men priserna kan variera när man ska binda sig för en längre period. 

Prisjämförelser 

För närvarande är ExpressVPN, NordVPN, CyberGhost, UltraVPN och CyberGhost de fem bästa VPN-tjänsterna. Alla dessa är bra alternativ oavsett ändamål, även om det är en viss skillnad i kvalitet på de olika tjänsterna. Priset för en månad är ungefär detsamma hos alla VPN-leverantörer och ligger på runt 100 kr. Vi rekommenderar att man hittar en leverantör man är nöjd med och väljer det längsta abonnemanget eftersom det ger mest valuta för pengarna. Priserna nedan är per månad. 

ExpressVPN

Här har man tre alternativ. Antingen 1 månad, 6 månader eller 15 månader. En månad kostar runt 100 kr, 6 månader ca 80 kr och 15 månader ca 50 kr. Eftersom ExpressVPN är den tjänst som får högsta betyg i nästan alla VPN-recensioner är detta en liten summa för en komplett tjänst.

Denna leverantör anses ofta vara den bästa VPN-tjänsten på marknaden. De levererar servrar i över 90 länder som också är blixtsnabba. Deras säkerhet är inget att klaga på heller. ExpressVPN erbjuder en AES-256 kryptering som är den bästa på marknaden. Tjänsten har också bra appar för alla olika enheter så att den är enkel att använda på Mac, Windows, iPhone, Android eller liknande.

Du kan också dra nytta av deras 30 dagars pengarna-tillbaka-garanti om du mot förmodan skulle bli missnöjd med tjänsten. På så sätt kan du pröva tjänsten riskfritt i 30 dagar. Prismässigt får du mycket för pengarna, även om ExpressVPN är en av de dyrare i testerna. Om du önskar en bra VPN till ett något rimligare pris är ett alternativ Surfshark som har mycket billigare priser om du binder dig till en längre period.

NordVPN

NordVPN erbjuder fyra olika alternativ. En månad för ca 100 kr, ett år för ca 50 kr, två år kostar ca 40 kr och tre år så lite som runt 30 kr i månaden!

Detta är den närmaste konkurrenten till ExpressVPN och man får utan tvekan väldigt mycket för pengarna, särskilt om man binder sig i tre år. NordVPN erbjuder också en 30 dagars pengarna-tillbaka-garanti, så att du kan prova tjänsten riskfritt och få pengarna tillbaka om du inte är nöjd.

NordVPN är också en leverantör som får väldigt höga poäng på nästan alla punkter. Det erbjuder ett brett urval av servrar i 59 olika länder. De svenska servrarna är även mycket bra. NordVPN har hela 60 servrar i Sverige som gör dem bäst i klassen i förhållande till vårt land. När det kommer till säkerhet har de också flera goda funktioner för att göra sina användare säkra.

SurfShark

SurfShark är definitivt den leverantör som har det bästa erbjudandet om man bara tänker på pris. De erbjuder en månads abonnemang för ca 100 kr, ett års abonnemang för drygt 50 kr eller två års abonnemang för endast 16 kr i månaden!

SurfShark är en relativt ny VPN-tjänst, men har växt väldigt snabbt sedan lanseringen. Men även om de inte är leverantören med längst erfarenhet i branschen, erbjuder de en utmärkt tjänst och fortsätter att växa när det gäller servrar och länder. 

De har redan lyckats att skaffa över 1700 servrar i 63 olika länder. Upplevelsen är också mycket bra nät du surfar på nätet. När det kommer till säkerhet använder de samma kryptering som de ovannämnda leverantörerna utöver flera andra funktioner. Surfshark erbjuder också en 30 dagars pengarna-tillbaka-garanti så att du kan pröva tjänsten utan risk upp till en månad.

UltraVPN

UltraVPN är kanske inte den mest kända VPN-leverantören, men erbjuder likväl en pålitlig tjänst. De är något billigare än de ovanstående tjänsterna om man bara köper en månads abonnemang, med ett pris på ca 60 kr. De erbjuder också sex månaders abonnemang för 50 kr, eller tolv månader för endast 30 kr. På det hela taget är UltraVPN en mycket bra tjänst.

Denna leverantör har etablerats sig som en relativt stor tjänst på marknaden även om tjänsten lanserades 2018. Sammantaget är det en bra tjänst som kan vara värt att testa. Med det sagt finns det fortfarande en del som skiljer UltraVPN från de allra bästa på marknaden.

CyberGhost

Som en av de äldsta leverantörerna kan du vara säker på att du får en bra upplevelse hos CyberGhost. De erbjuder fyra olika abonnemang. Det här är den dyraste VPN-tjänsten av dessa fem om man väljer en månads abonnemang, med ett pris på ca 130 kr. Priserna sjunker däremot avsevärt med 60 kr för ett års abonnemang, 37 kr för två år och 26 kr för tre år. 

CyberGhost har bland annat det bästa urvalet när det kommer till servrar i olika länder med 89 att välja mellan. De har även 6500 servrar som är väldigt många jämfört med det flesta leverantörer. Det finns hller inte mycket att klaga på när det kommer till säkerhet. CyberGhost är alltså ett mycket bra alternativ för dig som använder en VPN.

ProtonVPN

ProtonVPN är en av få leverantörer som erbjuder ett gratis medlemskap. Detta har självklart en del begräsningar, men är bra om du vill testa tjänsten. Dessutom är det också så att de har olika egenskap bundet till de olika medlemskapen.

Medlemskapen kostar runt 40, 80 och 240 kronor i månaden. Det dyraste medlemskapet inkluderar också ytterligare tjänster utöver en VPN. Deras mest populära medlemskap kostar 80 kronor i månaden och erbjuder alla deras funktioner. I stort sett är ProtonVPN en mycket bra tjänst med bra säkerhet och servrar.

HideMyAss

Denna leverantör erbjuder tre olika medlemskap som varier i pris. En månad kostar 99 kronor, ett år 39 kronor i månaden eller tre år för 29 kronor i månaden. Det är alltså möjligt att få denna tjänst till en mycket billig peng. Du kan också testa tjänsten i 30 dagar och få pengarna tillbaka om du skulle bli missnöjd.

HideMyAss erbjuder servrar i 190 olika länder, något som sällsynt mycket. Säkerheten de erbjuder är också bra och de har bland annat en policy om noll loggföring. Det alltså inte utan anledningen varför denna leverantör har blivit så pass populär de senaste åren.

Hur får jag betalda tjänster gratis i 30 dagar?

Något som är mycket positivt för personer som önskar att skaffa sig en VPN är att det finns många leverantörer. Detta har gjort att leverantörerna har blivit tvungna att ge användarna mycket bra villkor. Ett av dessa är att de flesta leverantörerna tillåter dig att testa deras tjänst i 30 dagar utan risk. Detta är i regel en form av en pengarna-tillbaka-garanti, som betyder att du måste köpa tjänsten och eventuellt ångra köpet. Med det sagt kommer du oavsett få upp till 30 dagar gratis om du är missnöjd med tjänsten och använder garantin.

Varför behöver man VPN?

I dagens teknologiska samhälle har de flesta all sin information tillgänglig på alla enheter. Man tänker kanske att sannolikheten är liten att någon kommer att stjäla denna information, men tyvärr har det blivit allt vanligare att privatpersoner blir utsatta för attacker på nätet. Detta gäller framför allt när man använder ett offentligt nätverk, men det kan också hända när man är ansluten till ett privat nätverk.

Om man använder tjänster som Skype, Google Hangouts eller Apple FaceTime är samtalen inte krypterade och en hackare kan komma åt hela samtalet utan att man märker det. Om man till exempel har arbetsmöten är detta självfallet något man vill undvika.

Med en VPN-tjänst känner man sig trygg med allt man gör på internet. Krypteringen gör att det inget finns att hämta för cyberkriminella, eftersom informationen inte lagras någonstans. Detta gör att du inte behöver oroa dig för att obehöriga kommer åt dina kortuppgifter, nedladdningshistorik och annan känslig information.

Andra fördelar är naturligtvis att man kan strömma innehåll från var som helst, eftersom en VPN låter dig byta till en IP-adress i det land du vill få tillgång till. På så vis kan du få tillgång till tjänster som amerikanska Netflix och BBC iPlayer, samt svensk TV när du befinner dig i utlandet. Andra tjänster som man bokar över nätet, som till exempel flyg och hotell, justerar ofta priserna baserat på var du befinner dig. Detta gör att du till exempel kan ange Bangladesh som din plats och få rabatter när du bokar.

Varför bör man undvika gratis VPN-tjänster?

Leverantörer som ExpressVPN, NordVPN och CyberGhost erbjuder 256-bitars kryptering, som är den krypteringsgrad som den amerikanska militären använder sig av. Det betyder att du kan vara 100 procent säker på att ingen kommer att kunna komma åt din information.

Dessutom är det så att om en av dessa leverantörer någon gång skulle bli hackad, vilket är mycket osannolikt, kommer hackarna inte kunna få tag i någon information. Utöver säkerhet i toppklass så är också hastigheten och prestandan något som ingen av gratistjänsterna kommer i närheten av. Oavsett vilken VPN-tjänst du väljer kommer du att uppleva lite långsammare internetanslutning.

Om man använder någon av de bästa tjänsterna är denna skillnad så liten att man inte märker av någon skillnad alls, i motsats till gratisversionerna. Ingen vill strömma innehåll i 240p och behöva byta server flera gånger under en film.

Gratistjänsterna är ofta också mycket sämre när det gäller säkerhet. Till skillnad från de bästa tjänsterna ligger de flesta gratistjänster inom EU:s och USA:s jurisdiktion och är skyldiga enligt lag att lagra information om sina användare.

Utöver detta så har gratis VPN-tjänster ett rykte om sig att sälja vidare information om sina användare till tredje part. Detta är det sista man vill höra, särskilt när det gäller VPN. Det kan alltså i praktiken bli dyrt att välja en gratis VPN-tjänst framför en betaltjänst. Alla tjänster är relativt billiga, särskilt när man väljer ett längre abonnemang. 

Så väljer du rätt VPN-tjänst

Vi har redan gått igenom några av anledningarna till varför man borde skaffa VPN. Även om alla de olika leverantörerna erbjuder samma tjänster finns det vissa skillnader. Om du till exempel vill få en komplett tjänst som levererar det bästa på marknaden på alla punkter är ExpressVPN och NordVPN uppenbara val. Om man däremot bara vill använda VPN till att strömma innehåll och att priset ska vara lågt, så är nog SurfShark det bästa alternativet..

Vad man ska tänka på när man väljer VPN

 1. Hur är säkerheten? Den bästa krypteringen är 256-bitars AES, som motsvarar den krypteringsgrad militären använder sig av. Utöver detta har vissa leverantörer, som till exempel ExpressVPN och NordVPN, ett extra lager av skydd. Det är också önskvärt att leverantören har som policy att inte spara loggar, samt erbjuder kill switch och skydd mot DNS- och IP-läckage.
 2. Har leverantören många servrar och bra hastighet? Det hjälper föga att en leverantör har servrar i många länder om antalet är lågt. Ju fler servrar en VPN-tjänst har, desto mindre behöver du oroa dig för att hastigheten på ditt bredband ska sjunka drastiskt. De bästa leverantörerna har flera tusen servrar fördelade över många länder.
 3. Hur många enheter kan man använda samtidigt? Vanligtvis är det inte alltför många enheter som används samtidigt, men detta är något man borde kontrollera innan man väljer en VPN-tjänst. De flesta VPN-tjänster låter användaren ansluta någonstans mellan 5 och 10 enheter samtidigt. Andra leverantörer, som till exempel SurfShark, låter dig ansluta ett obegränsat antal enheter samtidigt.
 4. Användarvänlighet och kompatibilitet. Alla tjänster har olika system och det är en bra idé att välja en VPN-tjänst som är enkel att använda. Det finns ofta skärmdumpar av hur programmet ser ut på webben. Om du ska använda VPN på flera olika enheter är det också viktigt att kontrollera om tjänsten är kompatibel med alla. 

Sammanfattning

Det finns alltså många bra alternativ om du ska välja en VPN-leverantör. När det kommer till pris är det inte allt för stor skillnad mellan de olika leverantörerna. Återigen rekommenderar vi att du hittar en VPN som passar dina behov och välj sedan det längsta medlemskapet. På detta sätt kan du spara väldigt mycket. De flesta tjänster kan testas riskfritt i 30 dagar.

Det finns flera skäl att använda en VPN oavsett vad du gör på nätet, men det största är personlig säkerhet. Även om det finns gratistjänster är det klokt att undvika dessa. Prestandan är oftast dålig och din information är inte trygg. Om du väljer en av de tjänster som nämns i denna artikel kan du vara säker på att få en mycket bra tjänst.

Om reklam på webbplatsen

Innehållsförteckningexpand_more

  Bästa VPN-tjänster

  Express Icon

  Bästa VPN-tjänsten

  Prova ExpressVPN
  NordVPN Icon

  Vår testtvåa

  Prova NordVPN
  Om reklam på webbplatseninfo