10 tips för hur du kan vara anonym på nätet (2023)

Senast uppdaterad: 10/05/2023

Du oroar dig kanske för dina personliga uppgifter och deras säkerhet på internet. Den oron delar du med många andra. Tidigare fyllde vi i mejladresser, adressuppgifter och personnummer i diverse digitala formulär utan någon större eftertanke. Under de senaste åren har de vanorna ändrats. 

Allt fler av oss har blivit betydligt försiktigare med hur mycket och vilka av våra personliga uppgifter som vi delar med oss av. Den personliga integriteten har blivit ett hett ämne. Vi vill helt enkelt veta hur våra personliga och känsliga uppgifter hanteras för att undvika att det utnyttjas av obehöriga, både nu och i framtiden. 

Som tur är finns det hjälp och lösningar att tillgår. Här får du 10 tips på hur vad du kan göra för att skydda din identitet och vara anonym på nätet. 

Tips 1 – Förstå hur du blir spårad på nätet

Läs på för att lära dig hur och vilken information din internetleverantör samlar inom dig och hur den kan användas för att spåra dina aktiviteter på nätet. Internetleverantören är den tjänst du använder för att kunna koppla upp dig på internet.. 

Vare sig du är hemma, på resande fot eller på jobbet är du uppkopplad mot nätet så gott som dygnet runt. Uppkopplingen sker genom ett modem eller en router som ansluts till nätet. Varje uppkoppling tilldelas en IP-adress och det är den adressen som kan användas för att spåra allt du gör på nätet.

Det innebär att alla, precis alla, som har tillgång till din IP-adress kan ta reda på vilken internetleverantör du har. Om en person utsätts för näthat kan polisen spåra den som ligger bakom trakasserierna genom att spåra IP-adressen. Via IP-adressen kan myndigheterna sedan spåra vem IP-adressen tillhör, vilka hemsidor och tjänster som personen besöker samt vid vilken tidpunkt. Detsamma gäller om du gör något olagligt från din IP-adress, då såväl Polismyndigheten som FBI, begära att få tillgång till den misstänkta IP-adressen. 

Tips 2 – Använd inte sociala medier(!)

Det kommer kanske som en chock men sociala medier och sociala nätverk, till exempel Facebook, samlar in mängder av information om varje användare. Informationen använder de sedan för att rikta annonser och liknande, men även för att spåra vad användarna gör, deras sökvanor och vad de skriver. Det är inte något som långt ifrån alla som använder sociala medier är medvetna om.

Vill du vara anonym på nätet kan du inte har konton på någon form av sociala medier.Om du har konton på sociala medier så finns det bara ett sätt för att stoppa utlämningen av information till sociala medier, och det är att radera alla konton helt. Det räcker inte att inaktivera kontot ett tag; det är inte samma sak som radera det. När du inaktiverar ett konto lägger du det bara vilande, det vill säga att all information finns kvar och aktiveras igen om du ångrar dig. Att radera alla konton på sociala medier är (dessvärre) det första steget fö att bli 100 procent anonym på nätet. 

Som tur är finns det några åtgärder som kan göra dig lite mer osynlig på nätet utan att du behöver radera hela din identitet och närvaro där. 

Det här kan du göra för att inte bli spårad på Facebook

Om du vill ha kvar din profil på Facebook men ändå vill vara anonym, kan du göra följande: 

  • Stäng av platsfunktionen och aviseringar
    Genom att att stänga av aviseringar och platsfunktionen kan du hindra Facebook och andra nätverk från att se var du är när du använder appen. Tänk på att inställningen måste göras för varje app för sig, eller så väljer du “Aldrig” under app- och platsinställningarna.
  • Uppdatera alla annonsinställningar
    Om du tar bort alla annonsinställningar och blockerar annonser, så slipper du att få upp annonser om resor till Spanien bara för att du har sökt efter en resebyrå, läst en reseblogg eller gillat ett Facebook-inlägg med reklam för solsemester. 
  • Blockera appar och andra tredje parter 
    Under åren har du med stor sannolikhet kopplat många spel och appar till ditt Facebook-konto. När du har gjort det har du även godkänt att de hämtar in en massa information om dig. Du kan ta bort alla de godkännandena under inställningsmenyn för appar på din Facebook-sida.

Tips 3 – Blockera och administrera all spårning

Väldigt många webbplatser spårar och hämtar in läsvanorna hos den som besöker sidan. Spårningen är osynlig och sker utan att de flesta är medvetna om att de blir spårade. Den här typen av spårning är betydligt vanligare än du tror! 

Men även här finns det en lösning. Du kan nämligen radera all historik, både för vilka sidor du har besökt och vad du har sökt på. Kontrollera inställningarna i den webbläsare som du använder och följ instruktionerna. Vi har valt Google Chrome i vårt exempel men även de övriga webbläsare har samma möjlighet och tillvägagångssättet är relativt likt. Om du är osäker på hur du gör med din webbläsare finns svarar bara en webbsökning bort.

För att blockera alla spårning och radera sökhistorik i Google Chrome gör du så här:

  1. Klicka på de tre prickarna i webbläsaren övre högra hörn 
  2. Välj: “Inställningar”
  3. Titta i meny till vänster på sidan. Leta upp fliken “Integritet och säkerhet” och klicka på den.
  4. I menyn som kommer upp kan du välja vilka inställningar du vill göra och vilka tredje parter du vill blockera.

Tips 4 – Kryptera dina mejl

Att skicka privat e-post betyder inte att du döljer din IP-adress och använder en trygg och säker e-postleverantör. De flesta populära mejlplattformar som Google och Yahoo är trygga när det gäller hantering och lagring, men de saknar tyvärr ordentliga integritetsinställningar. 

Hundratals miljoner människor använder Gmail, och det är helt okej. Men om du vill ta det där extra steget för att säkerställa att dina mejl verkligen är anonyma och krypterade så att ingen obehöriga kan komma åt dem, då är det värt att ladda ner en säker e-postklient med en hög krypteringsnivå.

Tips 5 – Använd VPN (virtuellt privat nätverk)

Ett virtuellt privat nätverk (VPN) är ett av de mest effektiva sätten att skydda din integritet på nätet. En VPN skyddar främst din IP-adress – din unika identitet på nätet – och skickar all din nätdata via en krypterad och säker virtuell tunnel. Det kan hindra webbplatser från att spåra din nätaktivitet eller till och med hindra dem att se vilket land du är uppkopplad i och surfar från. 

Det finns många VPN att välja mellan. Några är gratis men de allra flesta är upplagda som en abonnemangstjänst. Det innebär att du måste betala en månadsavgift för att använda tjänsten. Alla VPN har inte heller samma funktioner så du bör lägga lite tid på att ta reda på vilken leverantör som passar dig och dina behov bäst. Väljer du en kostnadsfri VPN riskerar du att den som ligger bakom tjänsten delar informationen om dig med andra eller kräver något i utbyte mot att du får använda tjänsten utan kostnad.

Med en VPN kan du:

  • Kryptera din data
  • Välja att ansluta dig till vilken VPN-server som helst i världen 
  • Få tillgång till hemsidor, till exempel streamingtjänster, som inte är tillgängliga annat än i det land där servern finns. 
  • Vara anonym och skydda din identitet och integritet på nätet 

Tips 6 – Kontrollera inställningarna på din smarta mobil 

Att vara anonym när du använder en smart mobil kan vara svårt. Många appar har som standard att få tillgång till alla slags inställningar på din enhet. För att stoppa det måste du göra inställningar för varje enskild app och uppdatering. 

Dessutom måste du vara väldigt försiktig med att koppla upp dig mot offentliga nätverk när du är på språng. Du bör bara använda offentliga nätverk om du tycker att det är okej att din data kan hämtas in av nyfikna och de som vill hacka din mejl eller sprida dina uppgifter vidare. Även om både Apples iOS och Android numera har bra krypteringslösningar som standard, så är det inte alltid dessa är tillräckliga. 

Om du vill säkerställa att din data på mobilen är krypterad och i tryggt förvar rekommenderar vi att använder VPN även på mobilen. Det viktigaste är dock att du undviker offentliga nätverk så långt det går. 

Tips 7 – Surfa spårlöst med hjälp av inkognitofunktion 

Att surfa i privat läge är den enklaste åtgärden att ta till för att vara lite mer anonym i din allmänna internetanvändning. 

Varje gång du besöker en webbplats lämnar du små informationsfiler som kallas för cookies eller kakor. Kakorna/informationsfilerna lagras i din webbläsare och nästa gång du besöker webbplatsen kontakter din webbläsare servern som skickar tillbaka en kopia på filerna. Det gör att webbsidorna som du besöker kan ge dig en skräddarsydd upplevelse baserat på dina tidigare besök och surfmönster.

För att undvika att webbplatserna hämtar in din data kan du surfa i inkognitoläge. Alla moderna webbläsare har en funktion för att surfa privat, och det gäller även din mobil. Men även om du använder inkognitofunktionen kan enskilda internetleverantörer ändå spåra din aktivitet på internet, men du är mer anonym än om du inte hade använt funktionen. 

Tips 8 – Anonym med trådlös uppkoppling

Brukar du logga in på offentliga WiFi-nätverk, till exempel på bibliotek, flygplatser eller köpcentrum? Eller när du är hemma hos vänner och bekanta? 

Sanningen är att varje gång du ansluter till ett offentligt WiFi-nätverk, så är det hög sannolikhet för att någon aktivt undersöker din information. Om en hackare har tillgång till samma offentliga nätverk kan du koppla upp sig mot din dator, mobil, smartklocka eller surfplatta och se nästan allt du gör medan du är inloggad. De kan ta reda på dina kontaktuppgifter, kontouppgifter och passnummer. 


TIPS: Koppla aldrig upp dig på ett offentligt nätverk. Spendera hellre några kronor på 4G än att riskera att få din personliga uppgifter kapade.

Tips 9 – Aktivera brandväggen

Har du kopplat din bärbara eller stationära dator direkt till modemet eller nätverksuttaget? Det är en riktigt dålig idé. Hackare ger sig ständigt på privata IP-adresser för att se om de kan ta sig in i ett system som de kan tjäna pengar på. 

Du bör alltid ha en router till ditt nätverk hemma, så att du kan minska risken för hackningsförsök med den inbyggda brandväggen. Alla routrar har en funktion som kallas för NAT (Network Address Translation). Routern använder NAT för att skapa ett eget nätverk som den agerar operatör för. När en dator, mobil eller surfplatta kopplas upp mot routern delar routern ut IP-adresser istället för internetleverantören. De IP-adresserna är bara synliga på routerns nätverk, vilket gör att många hackerattacker stoppas redan där. 

För att förstärka skyddet ytterligare är det viktigt att du lösenordsskyddar routern och aktiverar brandväggen. Gör du det har du ett bra skydd mot attacker från hackare samtidigt som du är mer anonym på nätet.

Tips 10 – Skippa allt vad teknologi heter och bosätt dig i en grotta 

Till syvende och sist är det enda sättet att uppnå 100 procents anonymitet på nätet att aldrig gå online och använda det. Det är något som i princip är omöjligt i dagens digitala samhälle. Om du vill radera din internetnärvaro fullständigt måste du radera alla konton som du någonsin har skapat, stänga av datorn och krossa den. Men trots det finns ditt digitala fotavtryck kvar, förhoppningsvis är den information som finns kvar inte särskilt intressant att använda. 

Är det möjligt att vara helt osynlig på nätet?

Den krassa verkligheten är att även om raderar alla konton och krossar alla digitala enheter som mobil, surfplatta, smartklocka och smart-TVn samt klippt alla dina kontokort, så kommer det ändå finnas kvar information om dig på nätet. Vi kan aldrig bli helt osynliga där. Vad vi däremot kan göra är att ta på en annan kostym som ger oss en annan identitet som nästan gör oss omöjliga att känna igen. 

Ett enkelt och effektivt sätt att göra det på är att dölja din IP-adress med VPN och koppla inte upp dig på offentliga nätverk om det inte är absolut nödvändigt. 

Det går alltså att vara så gott som anonym på nätet på följande sätt: 

1. Läs på om hur enkelt det är att spåra dina personliga uppgifter.

Hur fungerar din nuvarande lösning för att skydda dina uppgifter? Har du någon alls? 

Hur gammalt är din nuvarande lösning? Det kan vara väldigt ineffektivt att använda ett äldre system även om det tekniskt sett klarar ett par år till. 

2. Sociala medier är en fallgrop

Om ditt mål är att vara anonym på nätet kommer du misslyckas fatalt om du har konton på sociala medier. 

3. Radera sökhistoriken och blockera spårning

Du kan faktiskt radera alla sökhistorik och blockera spårningsmöjligheter. Kontrollera inställningarna i webbläsaren och följ instruktionerna.

4. Kryptera e-post

Om du använder Gmail, så har den tjänsten en krypteringsfunktion som kallas för TLS. Den fungerar dock bara om du skickar mejl till andra som också har TLS hos sin e-postleverantör, så var observant! 

5. VPN är ett bra alternativ för många

Om du väljer att köpa en VPN-tjänst så kan du vara helt säker på att alla känsliga uppgifter och integritet är skyddad. Vi rekommenderar inte att du väljer en gratistjänst men valet är helt och hållet ditt.

6. Kontrollera din telefon

Stäng av alla automatiska uppdateringar och spårningstjänster i app-inställningarna. Stäng av platstjänsten och undvik offentliga trådlösa nätverk! 

7. Använd inkognitofunktionen

Även om inkognitofunktionen är 100 procent säker på webbplatser och -sidor, så håller din identitet dold på många sidor. OM du vill surfa på sidor som du inte vill spåras på, så är du ett snäpp tryggare om du surfar i inkognitoläge. 

8. Offentliga WiFi-nätverk är av ondo

Håll dig borta från offentliga nätverk så har du lättare för att fortsätta att vara anonym på nätet. 

9. Använd brandväggen

Koppla inte datorn direkt till modemet utan behåll din anonymitet genom att använda en router som tilldelar varje enhet en skyddad IP-adress. Då är du anonym för andra men synlig för de andra som är anslutna till nätverket, till exempel familjemedlemmar eller rumskompisar. 

10. Använd inte internet alls

Gör av med alla enheter som kan kopplas upp mot nätet och bosätt dig långt ut i skogen. Lev som en eremit på stenåldern, så kan du förhoppningsvis vara helt anonym resten av livet. För de flesta av oss är så drastiska åtgärder inte aktuella, men om du vidtar ovanstående åtgärder så kan du förbli ganska anonym på nätet.

Om reklam på webbplatsen

Innehållsförteckningexpand_more

    Bästa VPN-tjänster

    Bästa VPN-tjänsten

    Prova ExpressVPN

    Vår testtvåa

    Prova NordVPN
    Om reklam på webbplatseninfo