För- och nackdelarna med VPN

Senast uppdaterad: 10/05/2023

Vi vet alla att ett virtuellt privat nätverk (VPN) är till för säkerhetsändamål. Med ett VPN krypteras hela din internettrafik. Det betyder att ingen, inte ens din internetleverantör (ISP) vet vad du gör på nätet. Men känner du till nackdelarna med VPN lika bra som du känner till fördelarna?

Ett VPN har massor med fördelar, som att komma åt geografiskt begränsade hemsidor, väsentligt snabbare anslutningar, osv. Men ett VPN handlar inte bara om det. Precis som alla typer av anslutningar har ett VPN även sina nackdelar.

I den här artikeln kommer vi att diskutera både för- och nackdelarna med VPN. Om du är kunnig när det gäller VPN kanske du vill överväga dessa aspekter innan du börjar använda en VPN-tjänst.

Vad är ett VPN?

Ett VPN är en säker typ av anslutning som krypterar din internettrafik. Som en del av säkerhetsförmånen förklär den och döljer din IP-adress. Den kan helt skydda din identitet och allt du gör via internet. Det handlar inte bara om att skydda dig från hackare; det handlar också om att hålla din aktivitet dold från din internetleverantör.

Sammantaget har ett VPN sina fördelar, och vissa kan förvåna dig. Det finns dock vissa saker som lätt glöms bort gällande att använda VPN.

Vilka är fördelarna med att använda ett VPN?

Enkelt sagt kan fördelarna med att använda ett VPN göra ditt liv bättre och enklare. Här är de viktigaste sakerna ett VPN kan göra för dig:

Säkra din anslutning

Som en del av dess huvudfunktion säkrar och skyddar ett VPN vår internetanslutning. Det krypterar all data som kommer in och ut från vår IP-adress, vilket gör oss anonyma även för våra internetleverantörer. Dess säkerhet ses också vara av hög kvalitet, eftersom vissa VPN-leverantörer erbjuder andra säkerhetsfunktioner för optimal säkerhet.

Kom åt blockerade och begränsade hemsidor

Tack vare det faktum att ett VPN kan ändra din IP-adress kan du får det till att verka som att du fysiskt befinner dig var som helst i världen. Som exempel kan du använda ett VPN för att ansluta till en amerikansk server och få en IP-adress från USA om du vill ha tillgång till Netflix USA, och således få tillgång till hela Netflix’ utbud i just USA.

Spara pengar

Olika hemsidor spårar din fysiska plats när du handlar på nätet. Med ett VPN kan du köpa flygbiljetter, hotellnätter och andra saker till ett lägre pris. Hur då? Hemsidan kommer inte att kunna spåra din riktiga plats och ge dig högre priser baserat på var du befinner dig.

Åtkomst över flera plattformar

En annan bra sak med ett VPN är att det kan nås på olika plattformar. Om du äger många enheter kan du använda ditt VPN på din bärbara dator, smartphone och till och med i TV:n. I enklare termer är det flexibelt att använda ett VPN när det gäller hur och var du vill använda det.

Snabbare anslutning

Eftersom vissa internetleverantörer stryper internethastigheter baserat på din användning kan användningen av ett VPN påskynda din anslutning. Eftersom din internetleverantör då inte ser dina aktiviteter kan de inte störa din anslutning. Med ett VPN kan du vara säker på att din ISP aldrig kommer att sänka din internethastighet någonsin igen.

Billig säkerhet

Det pris du måste betala varje månad är värt det med tanke på den säkerhet du får. Andra verktyg och program kostar en förmögenhet bara för att hjälpa dig att hålla dig skyddad. Dessutom är det en rekommendation från oss att du förbinder dig till ett VPN under en längre period. Detta ger dig inte bara lägre månadspriser utan är även ett effektivt sätt att använda ditt VPN på oavbrutet och under obestämd tid.

Det är bara några av de många fördelarna som finns med att använda ett VPN. Men som alltid, där det finns fördelar finns det även nackdelar.

Kanske inte lika säkert som det verkar

Även om VPN-leverantörer stolta skryter om ökad säkerhet finns det vissa saker som VPN inte klarar av. Det finns hackare och många hot på internet som kan knäcka VPN-tjänster. Det är därför bäst att känna till och förstå gränserna för vad VPN-leverantörer klarar av för att du ska vara så trygg som möjligt gällande din integritet online. 

Vilka är nackdelarna med att använda VPN?

VPN är nästan perfekta när det gäller att skydda din integritet. Men de är inte för bra för att vara sanna. Här är några av nackdelarna med att använda ett VPN.

Det kan inte låsa upp alla hemsidor på nätet

Eftersom vissa hemsidor och program är medvetna om att VPN existerar begränsar de användningen av dem. Ett exempel skulle vara att Netflix  bannlyser dig för att du använder VPN. De flesta VPN blockerar din användning om du försöker använda dem för att titta på Netflix. Du får istället ett felmeddelande som säger att du måste stänga av det för att kunna fortsätta titta.

Vad du kan göra i det här fallet är att dubbelkolla funktionerna i VPN:et. Ta reda på om de kan kringgå dessa begränsningar för att du ska kunna använda VPN:et i detta syfte.

Juridiska restriktioner i visa länder

Vissa länder påminner sina människor om att VPN inte är tillåtet. Kina tillåter till exempel inte användningen av VPN i syfte att kringgå den stora brandväggen. Faktum var att det fanns en tid då polisen kollade medborgarnas telefoner och raderade deras VPN.

Det kan göra din internetanslutning ännu långsammare

Eftersom VPN:er krypterar allt du gör kan de orsaka sänkta hastigheter och avbrott i bandbredden. Du kan skydda dig själv mot avbrott om din VPN-klient har en killswitch-funktion. Vissa VPN anser att förlorade anslutningar är en helt normal sak. Även om snabbare anslutningar kan lida av instabilitet, kan lägre anslutningshastigheter kännas ännu värre.

Något så enkelt som en extra overhead-kryptering kan få hela upplevelsen att sakta ner. Dubbelkolla därför först VPN:ets funktioner innan du börjar prenumerera.

Det här är några av nackdelarna med att använda VPN. Vad du behöver göra innan du väljer en prenumeration är att granska leverantörens funktioner och säljpunkter. Läs recensioner och feedback om VPN:et för att se om de verkligen lever upp till sina löften.

Kom ihåg att användningen av ett VPN kan göra dig anonym och privat när du är online. Det är dock inte perfekt, även om man kan ha förståelse för de brister som finns. Ändå är det ett övergripande bra sätt att öka din integritet på internet, och ett VPN kan ge dig många förmåner.

Om reklam på webbplatsen

Innehållsförteckningexpand_more

  Bästa VPN-tjänster

  Bästa VPN-tjänsten

  Prova ExpressVPN

  Vår testtvåa

  Prova NordVPN
  Om reklam på webbplatseninfo