NordVPN vs ProtonVPN (2024): Vilken VPN är bäst?

Senast uppdaterad: 05/01/2024

NordVPN och ProtonVPN är båda solida VPN-tjänster. NordVPN är tillsammans med ExpressVPN en av de två mest välkända VPN-tjänsterna. ProtonVPN är inte lika känd som NordVPN och frågan är hur de står sig mot varandra? I den här artikeln kommer vi att jämföra de båda tjänsterna. Vi kommer att titta på allt från servrar till användarvänlighet. Till slut kommer vi göra en sammanfattning om vilken tjänst vi rekommenderar.

Kort om NordVPN

NordVPNs webbplats

NordVPN lanserades på marknaden 2012. I likhet med många andra VPN-tjänster har de valt att förlägga huvudkontoret i ett land utanför EU:s och USA:s jurisdiktioner, närmare bestämt Panama. Tjänsten är en av de absolut största på marknaden och du kan räkna med att hitta NordVPN på de flesta VPN-listor. Företaget erbjuder inte bara en förstklassig produkt, utan också bra priser.

I skrivande stund har de fler än 5 000 servrar i 59 länder. De har också en användarvänlig tjänst som fungerar på så gott som alla plattformar. Säkerhet är också ett av deras huvudsakliga fokusområden och vi kommer går närmare in på det området senare i artikeln.

Kort om ProtonVPN

ProtonVPN:S hemsida

ProtonVPN är en lite yngre aktör än NordVPN och lanserades år 2014. Sedan dess har den haft en fantastisk tillväxt och etablerat sig som en av de största VPN-tjänsterna. Företaget är baserat i Schweiz, som också är ett land som ligger utanför EU:s och USA:s jurisdiktioner när det gäller personlig integritet. Ursprungligen vände ProtonVPN sig till företag, men senare lanserades tjänsten även för privatpersoner. Det blev en stor succé.

Per dags dato har ProtonVPN drygt 1 700 servrar i 64 länder. Företaget har ett särskilt stort fokus på säkerhet, en faktor som har bidragit till att ProtonVPN har blivit en så populär VPN-tjänst.

NordVPN vs ProtonVPN – servrar och hastighet

Oavsett vilken VPN-tjänst du använder kommer det att påverka hastigheten på din internetuppkoppling. Det beror på att trafiken måste gå genom en VPN-tunnel. Å andra sidan är skillnaden så pass liten när du använder någon av de allra bästa tjänsterna att du knappt märker av den.

Som vi har nämnt tidigare har NordVPN mer än 5 000 servrar i 59 länder. Det är faktiskt en av de leverantörer som har flest servrar på marknaden. Till syvende och sist är det ändå inte antalet servrar som är den viktigaste faktorn i sammanhanget. Det spelar nämligen ingen roll hur många servrar en VPN-leverantör har om inte hastigheterna på servrarna är snabba nog, eller servrarna är blockerade av Netflix och andra strömningstjänster.

NordVPN har tusentals servrar utspridda över hela världen, inklusive Sverige.

ProtonVPN har lite över 1 700 servrar i 64 länder. Även om det kanske låter lite i jämförelse med NordVPN är det svårt att göra en jämförelse på den här punkten. NordVPN har ovanligt många servrar jämfört med andra tjänster. 1 700 servrar är inte så mycket, men det är inte heller lite. NordVPN hamnar helt enkelt mitt på skalan när det handlar om antalet servrar. Det är som sagt är kvaliteten på servrarna mycket viktigare än antalet servrar.

Det är troligen uppenbart att NordVPN har mycket snabba servrar. Här får VPN-leverantören högsta betyg, och du kommer inte ens märka att du använder det virtuella privata nätverket. Det gäller oavsett om du strömmar filmer, laddar ned filer eller spelar. På nästan alla servrar som vi provade i vårt test var hastigheten lika hög oavsett om vi gick via VPN eller inte. Det ska tilläggas att det på vissa servrar kan ta 10-15 sekunder att ansluta, även om det inte är en avgörande faktor.

ProtonVPN har servrar över hela världen och de flesta fungerar också mycket bra.

Fördelen med många servrar är att du har större chans att hitta en server med extremt hög hastighet. Det här är inte något du behöver tänka på när du använder ProtonVPN eftersom leverantören ligger på samma nivå som de allra bästa aktörerna. Du kan utan problem spela och strömma videor i upp till 4K-upplösning.

NordVPN är alltså lite stabilare när det kommer till hastighet. Det betyder dock inte att ProtonVPN har hastigheter som är sämre; tvärtom så har leverantören hastigheter som ligger på samma nivå som de bästa aktörerna. När det gäller hastighet går första priset ändå till NordVPN eftersom de har tre gånger så många servrar. 

NordVPN vs ProtonVPN säkerhet

Om säkerhet och integritet ligger högt upp på din prioriteringslista när du ska välja VPN, kan du känna dig trygg med både NordVPN och ProtonVPN. När du ska ta det slutgiltiga beslutet om vilken VPN-tjänst du ska välja finns det ett par säkerhetsfunktioner som leverantören bör ha med i sin grundkonfiguration. Vi kan säga att båda leverantörerna övertygar på samtliga punkter när det gäller säkerhet.

Det första du bör ta reda på är om leverantören lyder under EU:s eller USA:s jurisdiktion eller inte. Gör aktören inte det loggar de inte heller dina aktiviteter på nätet. NordVPN är baserat i Panama, vilket gör att de inte är skyldiga att lagra information om sina användare, och självklart inte heller något det gör. Vidare använder NordVPN 256-bitars AES-kryptering. 256 betyder att man måste testa 2^256 olika kombinationer för att hitta nyckeln. Med andra ord finns det ingen teknik som klarar att göra det utan att det tar miljarder år.

NordVPN har en rad avancerade säkerhetsfunktioner.

NordVPN erbjuder bland annat dubbel VPN. Det innebär att du har ett extra skydd utöver krypteringen. En annan funktion du får är kill switch. Den funktionen stoppar all din trafik om du av någon anledning skulle tappa kontakten med servern och på sätt blir inte heller din IP-adress exponerad. Det ska dock tilläggas att det nästan aldrig händer att anslutningen bryts, men det är ändå skönt att veta att det finns en extra säkerhetsfunktion. NordVPN erbjuder en säkerhetsnivå som motsvarar den som den amerikanska militären använder sig av, så du kan känna dig helt trygg när du använder VPN-tjänsten.

ProtonVPN har ganska liknande funktioner som NordVPN. Till att börja med är företaget baserat i Schweiz. Det gör att aktören inte är skyldig att enligt lag spara loggar, vilket är ett stort plus. Faktum är att de VPN-tjänster som gör det ofta säljer vidare din information till tredje part, vilket naturligtvis är det sista du vill. De använder samma kryptering som NordVPN, det vill säga 256-bitars AES-kryptering. Utöver det erbjuder de även kill switch som en extra säkerhetsfunktion.

ProtonVPN har en rad specifika funktioner som du enkelt kan få tillgång tillgång till genom att navigera runt i appen.

Det ska tilläggas att båda tjänsterna har flera säkerhetsfunktioner. De är inte lika välkända för gemene man och mycket tekniska. Av den anledningen har inte tagit upp dem i den här artikeln. Vad vi däremot kan säga är att båda leverantörerna verkligen har tänkt på allt när det gäller säkerhet. Slutsatsen är alltså att oavsett vilken tjänst du väljer, så behöver du inte oroa dig för att du inte är säker när du surfar runt på nätet.

Pris för NordVPN vs ProtonVPN

Att erbjuda flera abonnemang med varierande innehåll har mer eller mindre blivit norm för VPN-leverantörer. Ofta har de abonnemang som är helt lika innehållsmässigt, men priset varierar beroende på abonnemangets längd. Vissa leverantörer ger dig till exempel en bra bit över 70 procents rabatt på de längsta abonnemangen. I skrivande stund erbjuder ProtonVPN tre abonnemang med samma innehåll men med varierande bindningstid. Priset varierar också utifrån hur lång tid prenumerationen sträcker sig.

ProtonVPN har olika abonnemang varav ett är gratis. Gratisabonnemanget fungerar riktigt bra.

Det första abonnemanget hos ProtonVPN är helt gratis. Leverantören är en av få som har en gratis VPN-tjänst. Men som med allt som är gratis har den begränsningar. Du kan bara använda en enhet åt gången, du har bara tillgång till tre servrar och hastigheten är medelhög. Trots det är det ett bra alternativ om du vill prova på och utvärdera tjänsten innan du eventuellt tecknar ett längre abonnemang.

Du kan också välja abonnemanget “basic”. Detta kostar 4 euro per månad och ger dig fler funktioner. Du får tillgång till alla deras servrar och du kan använda två enheter samtidigt. Hastigheten är också hög och du får P2P/BitTorrent-stöd.

Nästa abonnemang heter Plus och är det alternativ som är populärast hos användarna. Här få du samma funktioner som i “Basic” men du kan ansluta upp till fem enheter samtidigt. Utöver det får den den högsta hastigheten på servrarna och samtliga säkerhetstjänster som aktören erbjuder. Dessutom kan du komma åt blockerat innehåll som du annars inte skulle kunna se utan VPN. Det här abonnemang kostar cirka fem euro i månaden, förutsatt att du betalar hela abonnemangskostnaden för 24 månader på en gång.

Två år kan vara en lång tid att binda upp sig på eftersom det är svårt att förutspå vad som händer med tjänsten under bindningstiden. En annan aspekt är att det kan kännas lite mastigt att betala hela summan på en gång, särskilt om du har en begränsad budget. Då kan du istället välja att teckna ett årsabonnemang. Månadskostnaden blir lite högre, cirka sex euro i månaden, men du får tillgång till samma funktioner och har en kortare bindningstid. Observera att även i det här fallet gäller att du måste betala hela prenumerationskostnaden på en gång för att få den gällande månadskostnaden.

NordVPN har några av de lägsta priserna i branschen.

NordVPN har valt att tillämpa en lite annorlunda prissättning för sin tjänst. I grunden har de tre abonnemang som skiljer sig i pris beroende på om du vill betala för en månad, för ett år eller för två år i taget. Respektive abonnemang är i sin tur indelade i tre underabonnemang: standard, plus och komplett. Som namnen på underabonnemangen antyder varierar innehållet. Här kan du välja om du vill ha ett månadsabonnemang med alla funktioner eller bara de viktigaste, och detsamma gäller för abonnemangen som sträcker sig över ett respektive två år.

Det billigaste månadsabonnemanget kostar cirka 110 kronor i månaden; det billigaste 12-månadersabonnemanget cirka 44 kronor i månaden och det billigaste 24-månadersabonnemanget cirka 35 kronor i månaden. Oavsett vilket abonnemang du väljer, så ingår alla grundläggande säkerhetsfunktioner. Väljer du något av de dyrare abonnemangen får du några kompletterande säkerhetsfunktioner och lagringsmöjlighet via VPN-leverantörens molntjänst.

I grund och botten är det alltså väldigt lite som skiljer de två leverantörerna åt när det kommer till priset på de korta abonnemangen. Det blir å andra sidan en märkbar skillnad om du väljer NordVPN:s längsta abonnemang. Runt 35 kronor i månaden för en så pass bra VPN-tjänst är oerhört billigt. Om du väljer ProtonVPN rekommenderar vi att du väljer Plus-abonnemanget eftersom du inte får tillgång till vissa viktiga funktioner med de billigare alternativen.

NordVPN vs ProtonVPN – användarvänlighet på olika enheter

NordVPN är känd för sin världskartafunktion. Den låter dig enkelt välja servrar genom att klicka på det land du vill koppla upp dig mot. Det här är något vi verkligen gillar eftersom det är betydligt enklare än att scrolla igenom en lång lista med tiotals länder. När du väljer ett land väljer NordVPN också automatiskt den bästa servern. Naturligtvis kan du också söka efter ett specifikt land om du hellre vill göra det.

Själva programvaran är väldigt lätt att använda. Den är utformad så att den är lätt att förstå även för personer som inte är så tekniskt kunniga eller lagda. Du kan enkelt ändra inställningar och kontakta kundtjänsten. De har också ett tillägg för webbläsare som är ännu enklare att hantera. Tänk dock på att du inte får tillgång till en rad viktiga funktioner om du bara väljer tillägget, men det är ett enkelt sätt att till exempel titta på amerikanska Netflix.

NordVPN till Chrome

Du kan också ladda ned appen för både iPhone och Android. Appen laddar du enkelt ned antingen via App Store eller Google Play Store. NordVPN:s app är ganska lik programvaran och mycket lätt att använda. Du har också tillgång till funktionen med världskartan.

Även ProtonVPN har hög användarvänlighet. Själva programvaran är något mer komplicerad än NordVPN:s, men det kommer inte att vara något problem för en genomsnittlig användare. Du har också en karta som gör att du enkelt kan koppla upp dig mot en önskad server. Du får också en bra översikt över vilka servrar som är de bästa och du kan markera dem om du vill använda dem senare.

ProtonVPN:s app går också att ladda ned via både App Store och Google Play Store. Även den här appen är väldigt lätt att använda. Kom ihåg att det är lika viktigt att använda VPN på mobilen som på datorn eller surfplattan. Du surfar oftare än du tror på offentliga nätverk vilket gör det lättare för hackare att komma åt personliga och känsliga uppgifter, till exempel personnummer och kontokortsuppgifter.

ProtonVPN:s app är robust och säker.

På det hela taget tycker vi att båda tjänsterna har användarvänliga program för både stationära och mobila enheter. Trots det är det NordVPN som går vinnande ur striden. Själva programvaran är så pass lätt att använda att du inte ens behöver leta efter funktionerna. Det betyder inte på något sätt att ProtonVPN inte är användarvänlig, den håller bara inte riktigt samma höga standard som NordVPN.

Summering

Vanligtvis är det lite som skiljer de ledande VPN-tjänsterna åt. Det gäller även i det här fallet. Efter att ha testat och jämfört de båda VPN-tjänsterna ingående anser vi att både NordVPN och ProtonVPN har utmärkta tjänster. Tjänsten räcker mer än väl för en genomsnittlig användare. Det krävs inte heller några djuplodande datorkunskaper eller teknisk kompetens för att ladda ned, installera och använda tjänsterna. som är mer än tillräckligt bra för en vanlig användare.

Det som gör att vi utser NordVPN till vinnare av duellen är att du får mycket valuta för pengarna. Du kan prenumerera på VPN-tjänsten för cirka 35 kronor i månaden om du väljer den längsta abonnemangstiden. För den kostnaden får du en bra och stabil VPN-tjänst med många servrar och stabila, höga hastigheter. Priset är mycket konkurrenskraftigt i jämförelse med konkurrenterna.

Om reklam på webbplatsen

Innehållsförteckningexpand_more

    Bästa VPN-tjänster

    Bästa VPN-tjänsten

    Prova ExpressVPN

    Vår testtvåa

    Prova NordVPN
    Om reklam på webbplatseninfo