NordVPN vs ProtonVPN

Senast uppdaterad: 04/06/2021

NordVPN och ProtonVPN är båda högkvalitativa VPN-tjänster. NordVPN är tillsammans med ExpressVPN en av de två mest kända VPN-tjänsterna. ProtonVPN är inte lika känd som NordVPN, men hur står de sig mot varandra? I den här artikeln kommer vi att jämföra de två tjänsterna. Vi kommer att titta på allt från servrar till användarvänlighet. Till slut kommer vi att dra en slutsats om vilken tjänst vi rekommenderar.

Kort om NordVPN

NordVPNs webbplats

NordVPN kom för första gången ut på marknaden år 2012. I likhet med många andra VPN-tjänster har de valt att ha sitt säte i ett land utanför EU:s och USA:s jurisdiktioner. Landet de har valt är Panama. Tjänsten är en av de absolut största på marknaden och du kan räkna med att hitta NordVPN på de flesta VPN-listor. De erbjuder inte bara en mycket bra produkt, utan också mycket bra priser.

I skrivande stund har de över 5,000 servrar i 59 olika länder. De har också en användarvänlig tjänst som fungerar på nästan alla plattformar. Säkerhet är också ett av deras huvudfokus, men detta kommer vi att skriva mer om senare i artikeln.

Kort om ProtonVPN

ProtonVPN är en lite nyare aktör än NordVPN och lanserades år 2014. Sedan dess har den haft en fantastisk tillväxt och etablerat sig som en av de största VPN-tjänsterna. Företaget är baserat i Schweiz, som är ett land som också ligger utanför EU:s och USA:s jurisdiktioner när det gäller privatliv. Ursprungligen riktade sig ProtonVPN till företag, men senare lanserades också tjänsten för privatpersoner. Det blev en stor succé.

ProtonVPN erbjuder över 1,000 servrar i 51 olika länder. Denna tjänst har också ett särskilt stort fokus på säkerhet, vilket har gjort ProtonVPN så populär.

NordVPN vs ProtonVPN servrar och hastighet

Oavsett vilken VPN-tjänst du använder kommer det att påverka hastigheten på ditt bredband. Detta beror på att trafiken måste gå genom en VPN-tunnel. Å andra sidan är skillnaden så pass liten när man använder de allra bästa tjänsterna att man inte märker av den.

Som tidigare nämnts så har NordVPN över 5,000 servrar i 59 länder. Detta är faktiskt en av de leverantörer som har flest servrar på marknaden. Med det sagt så är antalet servrar ändå inte den viktigaste faktorn. Servrarna måste nämligen också kunna erbjuda höga hastigheter och klara av att komma runt till exempel Netflix spärr.

ProtonVPN har lite över 1,000 servrar i 51 olika länder. Även om detta kanske låter som lite jämfört med NordVPN är det svårt att jämföra just detta. NordVPN har otroligt många servrar jämfört med andra tjänster. 1,000 servrar är visserligen inte så mycket, men det är inte lite heller. Om man till exempel jämför med övriga VPN-tjänster så har ProtonVPN oftast fler servrar. Det är som tidigare nämnts också så att kvaliteten på servrarna är mycket viktigare än antalet servrar.

Det är kanske uppenbart att NordVPN har extremt snabba servrar. Här får den högsta betyg, och du kommer inte ens märka att du använder en VPN. Detta gäller oavsett om du strömmar video, laddar ner filer eller spelar. På nästan alla servrar i vårt test var hastigheten lika hög som utan en VPN. Det ska tilläggas att det på vissa servrar kan ta 10-15 sekunder att ansluta, även om detta inte är en avgörande faktor.

Fördelen med många servrar är att du har större chans att hitta en server med extremt hög hastighet. Detta är något du inte behöver tänka på när du använder ProtonVPN. Jämfört med de allra bästa aktörerna ligger den på samma nivå. Du kan spela och strömma videor i upp till 4K-upplösning utan några problem.

På det hela taget är NordVPN dock ett lite säkrare val när det gäller hastighet. Men med det sagt är det så att du kan vara helt säker på att ProtonVPN erbjuder hastigheter som ligger på samma nivå som de bästa aktörerna. När det gäller hastighet går segern ändå till NordVPN, eftersom de har mer än fem gånger så många servrar.

NordVPN vs ProtonVPN säkerhet

Om säkerhet och integritet ligger högt upp på din prioriteringslista när du väljer en VPN, kan du känna dig trygg med både NordVPN och ProtonVPN. När du ska fatta beslut om vilken VPN-tjänst du ska välja finns det ett par säkerhetsfunktioner som leverantören bör erbjuda. Vi kan säga att båda leverantörerna övertygar på alla punkter när det gäller säkerhet.

Det första du borde tänka på är att leverantören inte lyder under EU:s eller USA:s jurisdiktion och därmed inte loggar det du gör. NordVPN är baserad i Panama, vilket gör att de inte är skyldiga att lagra information om sina användare. Detta är naturligtvis något de inte gör heller. Vidare använder den 256-bitars AES-kryptering. 256 betyder att man måste testa 2^256 olika kombinationer för att hitta nyckeln. Med andra ord skulle det ta miljarder år för vilken teknik som helst att göra det.

NordVPN erbjuder bland annat dubbel VPN. Detta innebär att du har ett extra skydd utöver krypteringen. En annan funktion du får är kill switch. Denna funktion stoppar all din trafik om du skulle tappa kontakten med servern så att din IP-adress inte blir exponerad. Det ska dock tilläggas att det nästan aldrig händer att anslutningen bryts, men det är likväl en trevlig extra säkerhet. NordVPN erbjuder en säkerhetsnivå som motsvarar den amerikanska militären använder sig av, så du kan känna dig trygg när du använder tjänsten.

ProtonVPN har ganska liknande funktioner som NordVPN. För det första är de som sagt baserade i Schweiz. Detta gör att de inte är skyldiga enligt lag att spara loggar, vilket är ett stort plus. Faktum är att de VPN-tjänster som gör det ofta säljer vidare din information till tredje part, vilket naturligtvis är det sista man vill. De använder samma kryptering som NordVPN, dvs 256-bitars AES-kryptering. Därutöver erbjuder de funktionen kill switch.

Det ska tilläggas att båda tjänsterna kommer med flera säkerhetsfunktioner. Dessa är mindre kända och mycket tekniska, och vi har därför inte nämnt dem i den här artikeln. Med det sagt kan vi säga att båda leverantörerna verkligen har tänkt på allt när det gäller säkerhet. Slutsatsen är alltså att oavsett vilken tjänst du använder behöver du aldrig oroa dig när du surfar runt på nätet.

NordVPN vs ProtonVPN pris

Att erbjuda olika abonnemang har blivit normen för VPN-leverantörer. Ofta har de abonnemang som är helt likadana, men priset varierar beroende på abonnemangets längd. Vissa tjänster ger dig till exempel över 90% rabatt på de längsta abonnemangen. ProtonVPN har valt att bryta mot denna norm och erbjuder olika typer av abonnemang till olika priser.

Det första abonnemanget hos ProtonVPN är helt gratis. Detta är faktiskt en av väldigt få VPN-tjänster som erbjuder en gratisversion. Men som med allt som är gratis kommer den med begränsningar. Du kan bara använda en enhet åt gången. Du har också bara tillgång till 3 servrar och hastigheten är medelhög. Det är likväl ett bra alternativ om du vill prova på tjänsten.

Du kan också välja abonnemanget “basic”. Detta kostar 4 euro per månad och ger dig fler funktioner. Du får tillgång till alla deras servrar och du kan använda två enheter samtidigt. Hastigheten är också hög och du får P2P/BitTorrent-stöd.

Nästa abonnemang heter “plus” och är deras mest populära alternativ. Utöver vad du får med “basic”-abonnemanget kan du också använda upp till 5 enheter samtidigt. Du får också den högsta hastigheten de erbjuder och alla säkerhetsfunktioner de erbjuder. Dessutom kan du också komma åt blockerat innehåll som du annars inte skulle kunna se utan en VPN. Detta abonnemang kostar 8 euro i månaden.

Det sista alternativet ProtonVPN erbjuder är abonnemanget “visionary”. Med detta abonnemang får du alla de funktioner som ingår i “plus”, men du kan ha upp till 10 enheter anslutna samtidigt. Utöver detta får du också “ProtonMail Visionary Account”. Detta är ett säkert e-postsystem som miljontals människor använder för att säkra e-postmeddelanden. Detta abonnemang kostar 24 euro i månaden.

NordVPN har valt att tillämpa en vanligare prissättning för sin tjänst. Priserna varierar beroende på hur länge du vill binda dig. Alla de olika abonnemangen erbjuder exakt samma funktioner. Om du bara vill ha NordVPN i en månad kostar det 11,95 dollar. Du kan också välja 6-månaders abonnemang för 9 dollar i månaden. Det mest prisvärda abonnemanget är också det längsta där du kan abonnera på tjänsten i 12 månader för endast 4,08 dollar i månaden. NordVPN erbjuder också 30-dagars pengarna-tillbaka-garanti om du mot förmodan skulle vara missnöjd med tjänsten.

Det är alltså väldigt lite som skiljer de två leverantörerna åt när det gäller priser på de korta abonnemangen. Det blir å andra sidan en märkbar skillnad om du väljer NordVPNs längsta abonnemang. Lite över 30 kronor i månaden för en så pass bra VPN-tjänst är oerhört billigt. Om du väljer ProtonVPN rekommenderar vi att du väljer plus-abonnemanget eftersom du annars inte får tillgång till vissa viktiga funktioner med de billigare alternativen.

NordVPN vs ProtonVPN användarvänlighet på olika enheter

NordVPN är känd för sin världskarta-funktion. Denna låter dig enkelt välja servrar genom att klicka på det land du vill koppla upp dig mot. Det här är något vi gillar mycket, eftersom det är mycket lättare än att scrolla igenom en lång lista med tiotals olika länder. När du väljer ett land väljer NordVPN också automatiskt den bästa servern. Naturligtvis kan du också söka efter land om du föredrar det.

Själva programvaran är väldigt lätt att använda. Den är utformad så att den är lätt att förstå även för personer som inte är så teknikkunniga. Du kan enkelt ändra inställningar och kontakta kundtjänsten. De har också ett tillägg för webbläsare som är ännu enklare. Tänk dock på att du inte kommer att ha tillgång till en rad viktiga funktioner om du bara väljer tillägget, men det är ett enkelt sätt att till exempel kolla på amerikanska Netflix.

NordVPN till Chrome

Du kan också ladda ner appen för både iPhone och Android. Denna kan enkelt laddas ner antingen via App Store eller Google Play Store. Appen är ganska lik programvaran och mycket lätt att använda. Du har också tillgång till världskarta-funktionen.

Även ProtonVPN har mycket hög användarvänlighet. Själva programvaran är något mer komplicerad än NordVPN, men det kommer inte att vara något problem för den genomsnittliga användaren. Du har också en karta som gör att du enkelt kan koppla upp dig mot en önskad server. Du får också en bra översikt över vilka servrar som är de bästa och du kan markera dessa om du vill använda dem senare.

ProtonVPNs app kan också laddas ner via både App Store och Google Play Store. Appen är också väldigt lätt att använda. Kom ihåg att det är lika viktigt att använda VPN på mobilen som på PC. Man surfar ofta på offentliga nätverk med mobilen vilket gör det lättare för hackare att komma åt personliga uppgifter.

På det hela taget tycker vi att båda tjänsterna har användarvänliga program för både stationära och mobila enheter. Det är likväl så att NordVPN kommer segrande ut. Själva programvaran är så pass lätt att använda att du inte ens behöver leta efter funktionerna. Å andra sidan betyder detta inte att ProtonVPN inte är användarvänlig, men den håller inte riktigt samma höga standard som NordVPN.

Slutsats

Det är vanligtvis väldigt lite som skiljer de ledande VPN-tjänsterna åt. Så är också fallet här. Båda leverantörerna erbjuder utmärkta tjänster som är mer än tillräckligt bra för en vanlig användare. Vi tycker likväl att NordVPN vinner. Du kan få tjänsten för så lite som 4 dollar i månaden. Detta är ett mycket konkurrenskraftigt pris jämfört med deras konkurrenter. De erbjuder också fler servrar och stabilt höga hastigheter.

Om reklam på webbplatsen

Innehållsförteckningexpand_more

  Bästa VPN-tjänster

  Express Icon

  Bästa VPN-tjänsten

  Prova ExpressVPN
  NordVPN Icon

  Vår testtvåa

  Prova NordVPN
  Om reklam på webbplatseninfo