VPNportalen

NordVPN Recension

9.6/10

NordVPN är den som ger dig bäst valuta för pengarna.

Det här gillade vi med NordVPN:

 • Servrar i 59 länder
 • Bra hastighet
 • Pålitlig anslutning
 • Lägsta pris:

  $2.99 / mnd

  Fungerar på:

  SVT Play TV4 Play AppleTV Disney+ Netflix

  Introduktion

  Vårt intryck är att NordVPN är en väldigt bra allroundtjänst som passar de flesta användares behov. VPN-leverantören tillhandahåller en säker och 100 procent anonym VPN-tjänst. VPN-leverantören har servrar i 59 länder, varav en mängd servrar finns i Sverige. Det gör NordVPN till en optimal VPN-leverantör för dig som befinner dig utanför Sveriges gränser och vill ha tillgång till regionblockerat innehåll i Sverige.

  Antalet servrar är också något som imponerar på oss. Det gör tjänsten optimal för att streama exempelvis Netflix i andra länder. Tjänsten fungerar även väldigt bra till svenska streaming-tjänster som TV4 och SVT Play. Tjänsten har extremt många servrar, i synnerhet i de största länderna som USA, Storbritannien och Tyskland. Hastigheten hos servrarna upplever vi också som mycket snabb.

  NordVPN hovedmeny
  NordVPNs huvudmeny på PC.

  NordVPN har som policy att inte loggföra någon information om sina användare, vilket gör att tjänsten håller en hög säkerhetsnivå. Företaget är registrerat och har sitt säte i Panama, vilket innebär att de är utom räckhåll för USA:s och EU:s jurisdiktioner. Därmed kan de som använder tjänsten vara helt trygga med att inget av länderna som ingår i “5-Eyes”, “9-Eyes” och “14-Eyes” kan samla in data om användarna och dela den med övriga länder som ingår i nätverken.

  Prismässigt ligger NordVPN på en genomsnittlig nivå. Tjänsten är varken bland de dyraste eller de billigaste. För cirka 120 kronor får du ett månadsabonnemang och om du binder upp dig för en längre period sjunker månadskostnaden markant.

  NordVPN
  • Vårförsäljning
  • Upp till 71% rabatt + 3 månader extra!

  Hastighet

  Hastighet är en avgörande faktor när du väljer VPN. När du använder VPN-tjänster kommer det alltid vara på viss bekostnad av hastigheten, men ju snabbare VPN-tjänsten är desto lättare kommer du uppnå maximal hastighet på ditt nätverk.

  NordVPN är väldigt konsekventa med att leverera en extremt hög hastighet på alla sina servrar. Serverhastigheten hör till en av de bästa vi har sett. Det spelar i princip ingen roll vilken serverplats du väljer, du kan vara säker på att kunna strömma HD-video och ladda ned filer utan att det laggar. Spel är inte heller någon utmaning för NordVPN:s stabila servrar, något som kan ge dig ytterligare fördelar, till exempel skydd mot DDoS-angrepp.

  NordVPN får därför ett stort plus för snabb hastighet. Det enda vi ger NordVPN lite minus för är att det ibland kan ta lite tid att ansluta till de olika servrarna. Det handlar dock inte om mer än 10-15 sekunders skillnad från ExpressVPN, som är klart bäst på det området. Anslutningshastigheten är något som många VPN-program har lite bekymmer med, men det är som tur är inte avgörande för användningen av en VPN-tjänst.

  Säkerhet och privatliv

  NordVPN utför sitt uppdrag som en privat och säker VPN-tjänst till punkt och pricka. Företaget är baserat i det integritetsvänliga Panama, utanför EU:s och USA:s jurisdiktioner. I och med det har NordVPN inga lagliga krav på sig att samla in information om de som använder tjänsten.

  Det gör att de kan arbeta med en strikt noll loggningspolicy. I det hypotetiska scenariot att en tredje part begär att få tillgång till din personliga information och dina användaraktiviteter på nätet, kan NordVPN inte bistå dem. Anledningen är att NordVPN inte har samlat in någon data alls. VPN-leverantören prioriterar sina användares datasäkerhet och det är något som vi på VPNportalen gillar.

  NordVPN har en mängd olika säkerhetsfunktioner.

  En nolloggföringspolicy är definitivt en klar fördel eftersom många VPN-tjänster inte ens har det. I praktiken innebär det att många VPN-tjänster kan loggföra din datatrafik och sälja information om dig vidare till tredjeparter, vilket naturligtvis inte är något du vill. Lyckligtvis är det fullständigt otänkbart hos NordVPN; du kan vara helt trygg med att leverantören inte loggför någon som helst information om dig eller din datatrafik.

  NordVPN har en kill switch, DNS och IPv6 läckageskydd som standard. Det innebär att din IP-adress inte blir synlig för andra om VPN-anslutningen mot förmodan skulle brytas. NordVPN erbjuder även dubbel VPN eller TOR över VPN som ett extra skyddslager om du hanterar känslig information. NordVPN har även en rad andra säkerhetsfunktioner som du hittar i deras program. Totalt sett är vi väldigt nöjda med NordVPN:s säkerhet.

  Servrar och olika länder

  NordVPN erbjuder över 5000 servrar i 59 länder. Enkelt uttryckt betyder fler servrar högre hastighet och det säger sig självt att det stora utbudet av servrar från leverantören, särskilt i de mest populära länderna, ger användaren en angenäm och bra upplevelse på nätet.

  Även om det finns andra aktörer som har fler servrar, eller erbjuder tjänster i fler länder, tycker vi att NordVPN har mer än tillräckligt att erbjuda när det kommer till serverutbud. I grund och botten levererar NordVPN en solid VPN-tjänst som passar de allra flesta.

  NordVPN har många servrar

  Du kan även välja specifika servrar utifrån det syfte du vill använda VPN-leverantören till. Om du till exempel vill använda VPN-tjänsten för att titta på tv, kan du i bland annat USA och Storbritannien välja servrar som är specialanpassade så du enkelt kan titta på tv i HD-format.

  Servrarna har även en rad andra funktioner, som gör NordVPN till en väldigt fördelaktig VPN. Vår enda anmärkning är att du inte kan välja specifika städer, vilket kan vara praktiskt i vissa sammanhang. Det finns dock sätt att även gå runt det här på.

  Pris – hur mycket kostar NordVPN?

  I likhet med nästan alla andra VPN-leverantörer erbjuder NordVPN olika abonnemang baserat på hur länge du väljer att binda upp dig. Binder du upp dig för en kort period blir det dyrare och binder du dig för en längre period blir det billigare.

  Om du väljer en prenumeration som sträcker sig över en månad ligger NordVPN:s på genomsnittsnivå i järmförelse med VPN-tjänster. Priserna tenderar att röra lite sig, så det verkliga priset kan skilja sig något från de priser du ser på bilden lite längre ner i inlägget. Normalt sett ligger ett månadsabonnemang på knappt 120 kronor. Det är varken dyrt eller billigt eftersom ett månadsabonnemang hos exempelvis ExpressVPN kostar ungefär detsamma.

  Väljer du att binda upp dig under en längre period blir det som sagt betydligt billigare. Ett abonnemang som löper över 2 år kostar till exempel cirka 30 kronor i månaden. Det är billigare än en kopp kaffe på Espresso House. Av alla leverantörer som vi har testat så är nog NordVPN:s längre abonnemang de VPN-erbjudanden som ger mest valuta för pengarna. Å andra sidan är kanske inte alla intresserade av att binda upp sig för så lång tid, många behöver ju bara VPN på en utlandsresa eller liknande.

  NordVPN har också en 30 dagars pengarna-tillbaka-garanti. Den är i och för sig inget unikt för NordVPN, eftersom det stora flertalet av de betalda VPN-tjänsterna har den här garantin. Likväl är det en mycket användbar garanti, eftersom du när som helst under den här perioden kan begära att få pengarna tillbaka, och det utan att ange någon anledning till ditt beslut. under hela denna period kan du när som helst be om pengarna tillbaka utan att ange något skäl. På så sätt kan du använda NordVPN utan att ta några risker och välja en annan VPN-tjänst om du av någon anledning inte är nöjd med tjänsten.

  Om du är funderar på att välja en gratis VPN-tjänst står det dig fritt att göra det, även om vi inte rekommenderar det, men se till att du har kunskap om riskerna med gratistjänsterna.

  NordVPN Updated Prices
  NordVPN erbjuder relativt låga priser på vissa av sina paket. De avbildade erbjudandena gäller för en 2-årig prenumeration.

  Användarvänlighet

  Vi är mycket nöjda med användarvänligheten hos NordVPN. Medan andra VPN-lösningar har långa listor där du söker efter det land du vill koppla upp dig mot för att hitta den bästa servern, så slipper du allt det med NordVPN. NordVPN har nämligen en världskarta där du enkelt väljer det land som är aktuellt. Det är bara att navigera runt på kartan och välja det land du vill ansluta till. De flesta av oss kommer troligen att vilja ansluta till Sverige, men oavsett så är det otroligt enkelt att göra.

  När du har valt det land du vill koppla upp dig mot väljer NordVPN automatiskt den snabbaste och minst upptagna servern i det valda landet. Det gör att processen blir särskilt enkel för nybörjare, eftersom vare sig nybörjare eller erfarna användare behöver välja mellan ett urval av servrar och gissa vilken av dem som presterar bäst.

  Det är också väldigt enkelt att byta server om du så önskar. Det enda du behöver göra är att välja ett land i huvudmenyn och sedan väljer du en server baserat på hastighet och liknande funktioner.

  Annars är applikationen för NordVPN lätt att navigera i. Om du vill ändra inställningar trycker du på “Settings” högst upp i menyn. Då kan du se olika alternativ som du kan slå på och av, till exempel kill switch, osynlighet när du är ansluten till LAN, om du vill ha en Internet Kill Switch (så att du bara kan kopplas till Internet när du är ansluten till VPN) eller om du vill ha egna DNS-servrar, protokoll och liknande. Allt detta är lätt att hitta fram till i menyn i NordVPNs app.

  Via appen kommer du också enkelt i kontakt med kundservice som också är relativt lätt att kommunicera med. NordVPN är inte en svensk eller norsk VPN-tjänst, som många kanske tror när de hör namnet, och har därför inte någon svensktalande kundservice. Men det är egentligen inte något problem för det går bra att kommunicera med leverantörens kundservice på engelska. Vi kommer att återkomma till kundservicen senare i artikeln.

  NordVPN för iPhone och Android

  När det gäller apparna som NordNet erbjuder för iPhone, Android och surfplattor tycker vi att dessa var mycket intuitiva och fungerade bra. När det gäller installation och liknande av appen, så går det mycket snabbt. Det är bara att logga in med ditt användarkonto på Google Play eller App Store och ladda ned och installera appen. Hela processen tog oss mindre än en minut att genomföra.

  Själva systemet är i stort sett likadant som på PC-plattformen. Du kan navigera runt på en världskarta eller scrolla i menyn för att snabbt och enkelt välja ett särskilt land. När du klickar på ett bestämt land får du möjligheten att välja Quick Connect eller välja en specifik server som du kan koppla upp dig mot. NordVPN kommer då automatiskt att välja en server åt dig.

  När det kommer till fler funktioner kan du enkelt välja olika tjänster genom att klicka på ikonen för inställningar, som du hittar till vänster. Enligt vår erfarenhet verkar det som att vissa funktioner saknas i mobilappen, till exempel kill switch, och vi vet inte riktigt vad det beror på. Sammantaget sett fungerar NordVPNs app helt utmärkt, och vi tycker nästan att den är enklare att använda än plattformen på datorn. Ska du använda NordVPN till iPhone eller Android rekommenderar vi dig att göra det.

  Använda NordVPN till Netflix

  Vi upplever att många använder VPN-tjänster för att få tillgång till ett bättre utbud på Netflix eller liknande streaming-tjänster. Som bekant har till exempel den amerikanska Netflix-versionen, ett mycket bättre urval än den svenska motsvarigheten. Anledningen är att Netflix konkurrerar på en tuff marknad och lägger därför ned mer resurser för att locka amerikanska kunder, som är betydligt fler än de svenska.

  Genom att koppla upp dig mot en amerikansk server kan du lura Netflix att tro att du är i USA. I och med det kommer Netflix servrar att anse att du har en amerikansk IP-adress och ge dig tillgång till ett betydligt större utbud än i det som finns i den svenska versionen.

  Netflix jobbar ständigt och med att blockera IP-adresser från VPN-tjänster, vilket innebär att VPN-leverantören hela tiden måste arbeta aktivt för att uppdatera servrarna så att inte alla IP-adresser blockeras. Därför är det bara de bästa och mest verksamma VPN-tjänsterna som kontinuerligt ger tillgång till Netflix.

  Vi testade NordVPN med Netflix och det gick helt smärtfritt. Netflix märkte inte ens att vi var anslutna till en VPN-adress och vi kunde använda den amerikanska Netflix-versionen utan problem. Strömningshastigheten fungerade också mycket bra, och vi hittade ingenting att kritisera i användningen av tjänsten. Totalt sett fungerade NordVPN mycket bra för att titta på amerikanska Netflix.

  NordVPN till program på SVT, TV3, Kanal 5 med flera

  NordVPN fungerar bra för att låsa upp SVT och liknande

  Förutom att använda VPN för att titta på amerikanska Netflix använder många svenskar även VPN för att titta på svensk TV utomlands. SVT är blockerat utanför Sverige på grund av begränsningar i sändningsrättigheterna. EU håller på att arbeta på en lösning som ska omfatta alla EU- och ESS-länder, men arbetet går långsamt så regionblockeringarna kommer att vara globala länge till.

  I grund och botten är NordVPN en mycket fördelaktig VPN-tjänst för invånare i Sverige. Anledningen är att leverantören har satsat stort på den svenska marknaden och har många servrar i landet.

  Vi anslöt oss till flera svenska servrar och gick in på streaming-tjänster som SVT play och Discovery+, och det gick helt smärtfritt komma åt kanalerna med hjälp av NordVPNs servrar. Hastigheten var också mycket bra.

  NordVPN får därför mer än bara godkänt även i samband med att titta på svenska tv-kanaler i utlandet.

  Speciella funktioner

  NordVPN har en rad specialservrar som leverantören bland annat använder till extra säkerhetsåtgärder. Några exempel på sådana åtgärder är att NordVPN har en OnionoBlant annet har NordVPN en så kallad Onion over VPN-funktion. Den ger dig alla fördelar med The Onion Router (Tor) kombinerat med extra säkerhet i form av en VPN-tunnel. Enkelt uttryckt är det här extra säkerhetsfunktioner som du kan använda dig av om du vill surfa på darkweb (mörka nätet).

  NordVPN har även specialservrar för P2P-delning. P2P (Peer-to-peer eller peer-nätverk) är en välkänd metod för att dela filer med en grupp av andra personer. Dessa specialservrar är alltså optimerade för den sortens användning av VPN.

  NordVPN har även en Double VPN-funktion. Den innebär att du kan dölja din aktivitet bakom två servrar istället för bara en. Funktionen kallas även för VPN server chaining (serverkedjning) och fungerar som så att trafiken först går genom en VPN-server där den krypteras, och sedan genom ytterligare en VPN-server. Det gör att det blir ännu svårare för utomstående att spåra trafiken.

  NordVPN har även specialfunktioner för så kallad dedikerad IP. En dedikerad IP-funktion gör så att IP-adressen som du lånar bara tillhör ditt konto, i motsats till att hundratals andra användare också nyttjar den. En dedikerad IP-funktion är relativt dyrt att erbjuda och därför kostar tjänsten för närvarande 70 dollar extra per år.

  Alla dessa speciella funktioner skiljer NordVPN väsentligt från många andra VPN-leverantörerna som vänder sig till svenska användare.

  NordVPN och torrenting

  Även om NordVPN ger dig tillgång till ett mycket bättre streamingbibliotek genom att du bland annat kan se på amerikanska Netflix, Hulu och liknande, så är det många i Sverige som använder sig av VPN för att ladda ned filer. Det är en handling som är olaglig och därför väljer många att dölja sin IP-adress. Notera att vi inte uppmuntrar till någon form av olagligt bruk av VPN!

  NordVPN har flera P2P-servrar som är optimerade för att ladda ned torrent-filer. Det gör att tjänsten är bra att använda till just torrenting. Vi laddade ned flera filer från bland annat The Pirate Bay, och NordVPN dolde vår IP-adress till 100 procent. Vi upplevde heller inga hastighetsproblem.

  Vi hade även slagit på Kill Switch-funktionen så att internet skulle kopplas från om VPN-anslutningen oväntat skulle avbrytas. Det här kan vara bra att göra om du använder VPN till i det här syftet, annars riskerar du att IP-adressen tillfälligt blir synlig för myndigheter och andra internetanvändare.

  Om du har läst runt på nätet där folk säger att man kan testa NordVPN gratis så stämmer detta tyvärr inte. Förr i tiden kunde man testa tjänsten gratis i tre dagar. Man behövde bara skriva in sin mejladress och få ett lösenord för att få tillgång till hela NordVPN. Detta gjorde så att flera som jag känner regelbundet upprättade nya mejladresser för att kunna slippa betala när de behövde VPN. Slugt, men inte helt lagligt.

  NordVPN har 30 dagars pengarna tillbaka garanti.

  Går det att få NordVPN gratis?

  Om du har läst sidor och recensioner på nätet där folk skriver att det går att testa NordVPN gratis, stämmer det tyvärr inte. Tidigare gick det att prova tjänsten gratis i tre dagar; du behövde bara uppge en mejladress för att få ett lösenord med full tillgång till hela VPN-tjänsten. Det gjorde att flera skapade flera nya mejladresser bara för att slippa betala när de behövde en VPN. Snålt men likväl helt lagligt.

  Dessvärre har NordVPN slutat med det erbjudandet. Istället marknadsför sig VPN-leverantören med en riskfri 30 dagars pengarna tillbaka-garanti. Det är naturligtvis inte en gratisversion eftersom du måste betala för att använda tjänsten, alltså det rakt motsatta mot gratis. Likväl kan du begära pengarna tillbaka inom 30 dagar från det att du tecknade tjänsten och i praktiken prova den kostnadsfritt. Trots det är svaret på frågan om NordVPN går att testa gratis i grund och botten nej.

  NordVPN och den kinesiska brandväggen

  Många utnyttjar VPN för att kringgå regionblockeringar medan de reser. Kina är ett av de länder där du alltid behöver ha en VPN-tjänst tillgänglig. Ett bra test av alla VPN-tjänster är därför om de klarar att ta sig runt Kinas brandvägg, den så kallade Great Firewall. Det är en avancerad brandvägg som myndigheterna har satt upp och den blockerar effektivt sidor som Google, Facebook, Instagram, Wikipedia, Snapchat och Youtube med flera.

  NordVPN är kända för att fungera väldigt bra för att kringgå Kinas brandvägg. I vissa fall räcker det att koppla upp sig mot en vanlig VPN-server. Nivån på blockeringarna i Kina varierar dock och i många fall räcker inte många VPN-tjänster inte till.

  Vid de tillfällena erbjuder NordVPN – som en av få leverantörer – även så kallade Obfuscated Servers. Det är specifika serverar som är utvecklade med syfte att ta sig runt solida restriktionsförhållanden, och ofta fungerar det. Om det inte gör det är NordVPNs kundservice alltid uppdaterad om vad du behöver göra för att rundgå brandväggen i Kina. Det leder in oss på nästa punkt.

  Kundtjänst

  Vi testade NordVPNs kundtjänst på flera sätt och vårt helhetsintryck är att vi är mycket nöjda. Oavsett vilken fråga vi ställde svarade de i princip omgående vid varje tillfälle. Det imponerade på oss.

  Här nedanför hittar du en skärmdump på vårt samtal med en hjälpsam kundtjänstmedarbetare om huruvida NordVPN fungerar med amerikanska Netflix. Personen i fråga svarade omgående och gav oss ett utförligt svar. Allt det här bidrar såklart till ett bra intryck av NordVPN.

  Här pratar vi med kundtjänst.

  En annan sak som höjer vårt betyg är att kundtjänsten även var mycket hjälpsamma när vi ville säga upp abonnemanget. Av erfarenhet vet vi att många företag är medvetet dåliga på det här området, allt för att det ska vara så svårt som möjligt att avsluta prenumerationen. Vi testade hur NordVPNs 30 dagars pengarna tillbaka-garanti egentligen fungerar, och skickade ett mejl till leverantören för att begära pengarna tillbaka.

  Svaret vi fick från kundtjänsten var att det inte var några problem och att pengarna skulle vara tillbaka på vårt konto inom två arbetsdagar. De önskade oss även hjärtligt välkomna tillbaka. Vi har dock hört att några enstaka personer har fått frågan varför de ville avsluta prenumerationen, så det kan eventuellt bero på vem du har kontakt med.

  Sammanfattningsvis måste vi säga att NordVPNs kundtjänst får toppbetyg. Vänliga, hjälpsamma och tålmodiga kan vara lämpliga ord för att karaktärisera de anställda baserat på vårt intryck.

  Det enda minuset är såklart att NordVPN inte är en nordisk VPN-tjänst, som många tror med tanke på namnet, och därför inte har någon kundtjänst på nordiska eller skandinaviska språk. Men det är egentligen inte något problem och det går utmärkt att kommunicera med dem på engelska.

  Hur bra fungerar det att använda NordVPN i Sverige?

  En av de viktigaste punkterna i vårt test är naturligtvis hur NordVPN presterar i Sverige. Vissa VPN-tjänster fungerar särskilt bra i vissa länder. GooseVPN, som är en nederländsk VPN-tjänst, fungerar särskilt bra i Nederländerna, eftersom tjänsten satsar mycket resurser på det landet. För svenska användare hjälper det naturligtvis föga om NordVPN generellt sett är en mycket bra tjänst om den inte fungerar bra i Sverige.

  Vi kan meddela att NordVPN mycket bra för användare i Sverige. Tjänsten har i skrivande stund 136 servrar i Sverige, vilket nog är fler än alla VPN-leverantörer som vi har testat. NordVPN har faktiskt fler servrar i Sverige än vad många VPN-tjänster har över hela världen. I våra test fungerade samtliga servrarna i Sverige också mycket bra. Hastigheten var bra och anslutningen var stabil, det vill säga den buffrade inte, avbröts eller liknande.

  Även om ExpressVPN har gjort bäst ifrån sig i testet på vår webbsida, rekommenderar vi att du använder NordVPN om du bara ska använda VPN-tjänsten i Sverige. Vår erfarenhet är nämligen att NordVPN fungerar mycket bra i Sverige.

  Så installerar och använder du NordVPN

  NordVPN är väldigt lätt att installera och använda. Du börjar med att gå in på NordVPNs hemsida och klicka dig fram till sidan med de olika abonnemangen. Sedan väljer du ett abonnemang baserat på hur länge du vill använda tjänsten (om du binder dig upp för en längre period blir det billigare).

  När du har valt ett abonnemang fyller du i en e-postadress och väljer den betalningsmetod du föredrar. Du kan betala med allt från kreditkort, Amazon Pay och Apple Pay till Google Pay och Alipay. Tillhör du dem som investerar i kryptovaluta går de att använda som betalmedel. När betalningen har gått igenom får du ett användarkonto och sedan är det bara att ladda ned NordVPN. Det går extremt snabbt, det tar bara ett par minuter att installera programmet och sedan är det klart att använda. Du gör det genom att logga in med din användarinformation i appen på din PC och koppla upp dig mot en server. Efter det är NordVPN klart för att användas. Enligt vår erfarenhet klarar de flesta att göra hela processen på mindre än fem minuter.

  Sammanfattning

  Sammanfattningsvis vågar vi säga att NordVPN fungerar bra till de flesta användningsområden. Tjänsten har många servrar, hög hastighet, väldigt många säkerhetsfunktioner, ingen loggföring, trygga anslutningar med kill switch (om anslutningen mot förmodan skulle avbrytas) med mera. Tjänsten fungerar även riktigt bra för att till exempel titta på amerikanska Netflix och för att kringgå den kinesiska brandväggen.

  Det som är överraskande är att tjänsten prismässigt sett är väldigt billig. Det har nyligen dykt upp en rad nya och mindre VPN-tjänster som fokuserar på aggressiv marknadsföring för att locka till sig kunder. Några exempel är SurfSharkVPN, UltraVPN, PrivateVPN och GooseVPN.

  Prismässigt ligger dessa tjänster på samma eller en dyrare nivå som NordVPN, som ger mycket valuta för pengarna. För oss på vpnportalen.se är det trist att se att många användare blir vilseledda att använda en sämre produkt till samma, eller till och med ett högre, pris. NordVPN har funnits i branschen länge och kan trots allt sin sak.


  Vad vi anser om NordVPN:

  Jarle

  Jarle

  “NordVPN har varit en av de ledande VPN-tjänsterna på marknaden under många år och jag har många vänner och bekanta som utnyttjar tjänsten dagligen.

  För det mesta har jag bytt mellan PIA VPN och ExpressVPN, mest av gammal vana och inte nödvändigtvis för att de har varit bäst. När jag fick möjligheten att grundligt testa NORDVPN såg jag verkligen fram emot det, och jag fokuserade på hastighet och säkerhet som var viktigt.

  Vi testade flera faktorer som exempelvis hastighet, säkerhet, användarvänlighet, hur snabbt man ansluter till olika servrar, kundservice, avancerade säkerhetsfunktioner och pris.

  Sammantaget kan jag säga att jag är oerhört imponerad av hur NordVPN levererar en så rakt igenom solid och kraftfull tjänst.

  De olika områdena skiljer sig inte nämnvärt åt och generellt sett är det en otroligt bra och stabil VPN-tjänst. Du får hög kvalitet, trots att tjänsten är relativt billigt.

  Jag kan varmt rekommendera NordVPN. Jag är så imponerad att jag överväger att byta till tjänsten när mitt abonnemang på PIA VPN löper ut om några månader.

  Ska jag sätte ett betyg ger jag NordVPN 8 av 10 stjärnor. Det som drar ned betyget är att det ibland kan ta lite lång tid att ansluta till de olika servrarna. På den punkten är till exempel ExpressVPN lite bättre. Jag tycker också att det är irriterande att man ofta får olika notifieringar och varningar från tjänsten, även om de självklart går att stänga av.”

  Andreas

  Andreas

  “Jag var den som övertygade de andra om att vi skulle göra ett större test på NordVPN. Jag har använt tjänsten i över fyra år och är därför ett stort fan av dem.

  Visserligen kanske jag inte kan skryta om att jag är den mest objektiva i sammanhanget, men jag gjorde testet tillsammans med Jarle och Anne-Marte. På så sätt blev de mer granskande medan jag var som ett barn på julafton.

  Det jag gillar så mycket med NordVPN är det stora antalet servrar, särskilt i Sverige. Det betyder att du alltid kan vara säker på att det finns tillräckligt med servrar även om någon av de andra skulle gå ned.

  Personligen använder jag VPN för att kunna vara anonym och undvika övervakning, och då är det bra att ha många servrar att välja mellan i Sverige. Det värsta är att behöva ansluta till en server i ett annat land, så som du ibland måste göra med gratistjänster.

  Vi testade NordVPN och jämförde med ExpressVPN och PiaVPN, som är Jarles favoriter. NordVPN klarade sig mycket bra i testet. När det gäller hastighet var de tre VPN-tjänsterna nästan lika snabba. NordVPN fick lite sämre betyg än ExpressVPN jämfört med tiden det tog att ansluta sig till en VPN-tjänst, vilket drog ner betyget lite. Men det var så lite att det knappt är värt att nämna.

  NordVPN var den tjänst du fick mest för pengarna av dessa tre och också den som vi tycker var bäst gällande användarvänlighet. Tjänsten har en världskarta där du kan välja mellan servrar, vilket fungerar väldigt bra.

  NordVPN fungerade också superbra med amerikanska Netflix, i motsats till PIA VPN. Det var också någorlunda enkelt att titta på SVT play i utlandet med en svensk server (Jarles kompis, som bor i Spanien, hjälpte oss att testa det).

  Över lag gick testet som förväntat för min del och jag kan definitivt rekommendera NordVPN. När det kommer till tärningskast så ger jag tjänsten 9/10. Något långsam uppkopplingstid, vilket drar ned slutresultatet, något som Jarle redan har påpekat. Det kan vara lite irriterande i längden, även om det inte är något stort problem.”

  Anne-Marte

  Anne-Marte

  “Precis som Andreas och Jarle är jag över lag nöjd med NordVPN. Jag ska inte upprepa vad de andra redan har skrivit, men jag vill gärna påpeka att tjänsten levererar en otroligt hög hastighet, säkerhet, kundvänlighet och avancerade funktioner till en billig peng.

  Med det i åtanke är NordVPN ett mycket bra val för de som vill ha mycket valuta för pengarna. Tjänsten levererar på alla nivåer, vilket inte kan går att säga om alla VPN-tjänster.

  Sammanfattningsvis var jag som sagt mycket nöjd med NordVPN. Jag skulle dock vilja nämna några faktorer som jag tycker var lite frustrerande.

  Till att börja med, som Andreas och Jarle redan har poängterat, kan det ta lite tid att ansluta till de olika servrarna. Jag har använt ExpressVPN i ett antal år och här går det extremt snabbt. Men skillnaden är inte mer än 10 sekunder, så det är inte ett jättestort problem.

  Dessutom tycker jag att det är något negativt att NordVPN inte erbjuder mig olika servrar baserat på vad jag vill använda dem till. CyberGhost erbjuder till exempel specifika servrar beroende på om du vill använda tjänsten för att titta på Netflix, ladda ned innehåll anonymt, surfa anonymt på nätet eller liknande. Det är inte ett stort problem men det finns en förbättringspotential.

  Jag kommer inte förnya min prenumeration efter den här månaden, eftersom jag redan har två andra VPN-abonnemang. Dessutom fick fick jag ett antal påminnelser från tjänsten i datorn, vilket blev lite för mycket. Därför var jag måste jag avinstallera tjänsten.

  Jag ville lyfta fram några nackdelar eftersom jag tycker att tjänsten har fått så mycket ros. I det stora hela är jag jättenöjd och ska jag ge ett betyg blir det 8 av 10 stjärnor.”

  NordVPN
  • Vårförsäljning
  • Upp till 71% rabatt + 3 månader extra!