VPNportalen

NordVPN Recension

9.6/10

NordVPN är den som ger dig bäst valuta för pengarna.

Det här gillade vi med NordVPN:

 • Servrar i 59 länder
 • Bra hastighet
 • Pålitlig anslutning
 • Lägsta pris:

  $2.99 / mnd

  Fungerar på:

  SVT Play TV4 Play AppleTV Disney+ Netflix

  Introduktion

  Vårt intryck är att NordVPN är en väldigt stark allrounder som passar de flesta behov. VPN-leverantören tillhandahåller en säker samt 100 % anonym VPN-tjänst. VPN-leverantören har servrar i 59 länder, varav en rad servrar finns i Sverige, vilket gör tjänsten optimal för Sverige.

  Mängden servrar är också något som imponerar på oss. Det gör även tjänsten optimal för att streama t.ex. Netflix i andra länder. Tjänsten fungerar även väldigt bra till att streama svenska streamingtjänster som TV4 och Dplay. Tjänsten har extremt många servrar, i synnerhet i de största länderna som USA, Storbritannien och Tyskland. Oftast upplever vi även hastigheten som väldigt snabb.

  NordVPN hovedmeny
  NordVPNs huvudmeny på PC.

  NordVPN har noll loggningspolicy, vilket gör tjänstens säkerhet väldigt god. Registreringen av företaget i Panama, utom räckhåll för USA och EU:s jurisdiktion, har även gjort detta till en väldigt säker VPN-leverantör. NordVPN blir därmed även ett bra alternativ för torrenting.

  Prismässigt håller sig NordVPN på en balanserad nivå. Inte bland de dyraste, men inte heller den billigaste. För runt 100 kronor får du ett månadsabonnemang. Om du binder upp dig under en längre period blir dock priset mycket billigare.

  NordVPN
  • $2.99 i mån
  • 66% rabatt
  • 30 dagar pengarna tilbaka garanti

  Hastighet

  Hastighet är en kritisk faktor när du väljer VPN. Användning av VPN-tjänster kommer alltid vara på viss bekostnad av hastigheten men ju snabbare VPN-tjänsten är, desto lättare kommer du uppnå maximal hastighet på ditt nätverk.

  NordVPN är väldigt konsekvent med att leverera extremt hög hastighet på alla sina servrar. Serverhastigheten hör till en av de bästa vi sett. Nästan oberoende av vilken serverplats du väljer, kan du vara säker på att du kan streama HD video och ladda ner filer utan att det laggar. Låg väntetid bidrar även till stark prestanda, vilket gör NordVPN till ett bra val för gamers.

  NordVPN får därför ett stort plus för snabb hastighet. Det enda vi ger NordVPN mindre i betyg är att det ibland kan ta lite tid att ansluta till de olika servrarna. Det är dock inte mer än 10/15 sekunder skillnad från ExpressVPN, som är klart det bästa inom detta område, så vi är väl kanske något petiga i vår kritik.

  Det här är något som många VPN-program tappar på, men det är inte avgörande för användningen.

  Säkerhet och privatliv

  NordVPN är ett bra val för användare som värnar om integritet och privatliv. Företaget är baserat i privatlivsvänliga Panama, bortom EU och USA:s jurisdiktion, och är därmed inte rättsligt skyldiga att samla in information från användarna. Det gör att de kan operera med en strikt noll loggningspolicy. Det innebär att om en tredjepart skulle vilja se din browsinghistorik, kommer inte NordVPN ha någon information att visa dem. NordVPN prioriterar datasäkerhet för användare, och det gillar vi på VPNportalen.

  NordVPN har en mängd olika säkerhetsfunktioner.

  NordVPN har en kill switch, DNS och IPv& läckageskydd som standard. Det medför att din IP-adress inte avslöjas om VPN-anslutningen plötsligt skulle försvinna. NordVPN erbjuder även dubbel VPN eller TOR över VPN som ett extra skyddslager om du hanterar sensitiv information. NordVPN har även en rad andra säkerhetsfunktioner. Allt som allt är vi väldigt nöjda med NordVPN:s säkerhet.

  Servrar och olika länder

  NordVPN erbjuder över 5000 servrar i 59 länder. Som VPN-tjänst skiljer sig inte NordVPN märkbart från andra VPN-leverantörer på marknaden. Många andra VPN-leverantörer erbjuder även fler länder än NordVPN. Dock är 59 länder mer än tillräckligt för de allra flesta, och NordVPN erbjuder fler länder än vad man vanligtvis kan tänkas behöva.

  Däremot är serverutbudet väldigt bra. De mest populära länderna har extremt många serveralternativ, vilket är en av NordVPNs styrkor. För enkelhetens skull innebär fler servrar snabbare fart.

  NordVPN har många servrar

  Du kan även välja specifika servrar utifrån det syfte du vill använda VPN-leverantören till. Om du till exempel vill använda VPN-tjänsten till att se på tv, kan du i bland annat USA och Storbritannien välja servrar som är specialanpassade så du kan se på snabb TV i HD-format.

  Servrarna har även en rad andra funktioner, som gör NordVPN till en väldigt fördelaktig VPN. Vår enda anmärkning är att du inte kan välja specifika städer, vilket kan vara praktiskt till vissa ändamål. Det finns dock sätt att komma runt detta på.

  Pris

  NordVPN erbjuder i likhet med nästan alla andra VPN-tjänster olika abonnemang baserat på hur länge du väljer att binda dig. Binder du dig för en kort period blir det dyrare, binder du dig för en längre period blir det billigare.

  Om du binder dig bara i en månad ligger priset på NordVPN runt genomsnittet jämfört med andra VPN-tjänster. Priserna tenderar att fluktuera något så de kan skilja sig något från priserna på bilden när du läser denna text. Normalt ligger ett månadsabonnemang på knappt 100 kr. Detta är egentligen varken dyrt eller billigt, till exempel så kostar ett månadsabonnemang hos ExpressVPN runt 10% mer.

  Men om du binder dig för en längre period blir det som sagt betydligt billigare. Till exempel så kostar ett tvåårig abonnemang runt 30 kr, vilket är billigare än en kopp kaffe på ett kafé. Av alla leverantörer som vi har testat så är nog NordVPN:s längre abonnemang de VPN-erbjudanden som ger dig mest valuta för pengarna. Å andra sidan är kanske inte alla intresserade av att binda sig för en så lång tid, många behöver ju bara VPN på utlandsresa och liknande.

  NordVPN har också en 30 dagars pengarna-tillbaka-garanti. Detta är i och för sig inget unikt för NordVPN, eftersom det stora flertalet av de betalda VPN-tjänsterna har denna garanti. Likväl är det en mycket användbar garanti, eftersom under hela denna period kan du när som helst be om pengarna tillbaka utan att ange något skäl. På så sätt kan du använda NordVPN utan att ta några risker och hellre välja en annan VPN-tjänst om du inte är nöjd med den här tjänsten.

  Om du är intresserad av en helt gratis VPN-tjänst kan du läsa om varför vi inte rekommenderar dessa här.

  NordVPN erbjuder relativt låga priser på några av paketen.

  Användarvänlighet

  Vi är mycket nöjda med användarvänligheten hos NordVPN. Medan andra VPN-lösningar har långa listor där du måste söka efter det land du vill koppla upp dig mot och därefter hitta den bästa servern, så slipper du allt detta med NordVPN. NordVPN har nämligen en världskarta där du enkelt kan välja länder. Det är bara att navigera runt på kartan och välja det land du vill ansluta till. De flesta av oss kommer nog att vilja ansluta till Sverige. Oavsett så är det otroligt enkelt att utföra.

  När du har valt önskat land väljer NordVPN automatiskt den snabbaste och minst upptagna servern i det valda landet. Detta gör processen särskilt enkel för nybörjare, så du behöver inte välja mellan ett urval av servrar och gissa vilken av dem som presterar bäst.

  Det är också mycket lätt att byta server om man så önskar. Det enda du behöver göra är att välja ett land i huvudmenyn och så kan du välja en server baserat på hastighet och liknande funktioner.

  Annars är applikationen för NordVPN lätt att navigera i. Om du vill ändra inställningar trycker du på Settings högst upp i menyn. Då kan du se olika alternativ som du kan slå på och av, som bland annat automatisk Kill Switch, osynlighet när du är ansluten till LAN, om du vill ha en Internet Kill Switch (så att du bara kan kopplas till Internet när du är ansluten till VPN), om du vill ha egna DNS-servrar, protokoll och liknande. Allt detta är lätt att hitta fram till i menyn för NordVPN.

  Du kan också enkelt komma i kontakt med kundservice via appen, som också var relativt lätt att kommunicera med. NordVPN är inte en svensk eller norsk VPN-tjänst, som många kanske tror, och har därför ingen kundservice på svenska. Men detta är egentligen inte något problem, och det går fint att kommunicera med kundservice på engelska. Läs mer om kundservice nedan.

  NordVPN för iPhone och Android

  När det gäller apparna för t.ex. iPhone, Android eller surfplatta tycker vi också att dessa var väldigt intuitiva och fungerade bra. När det gäller installation och liknande, så går detta extremt snabbt. Det är bara att installera dessa via antingen Android eller Google App Store och logga in med ditt användarkonto. Det hela tog oss faktiskt mindre än 1 minut.

  Själva systemet ser i stort sett likadant ut som på PC-plattformen. Du kan navigera runt i en världskarta eller scrolla i menyn för att enkelt kunna välja ett specifikt land. När du klickar på ett specifikt land får du möjligheten att välja Quick Connect eller välja en specifik server som du kan koppla upp dig mot. NordVPN väljer då automatiskt en server åt dig.

  När det gäller fler alternativ kan du enkelt välja olika funktioner genom att klicka på ikonen för inställningar i det vänstra hörnet. Här kan du välja bland de olika funktionerna. Enligt vår erfarenhet verkade det som att vissa alternativ saknades i mobilappen, som bland annat Kill Switch och ett par andra viktiga funktioner, vilket var lite negativt. Vi är inte säkra på vad som är orsaken till detta.

  NordVPN til Netflix

  Vi upplever att många använder VPN-tjänster för att få bättre erbjudanden på Netflix eller liknande streaming-tjänster. Som t.ex. den amerikanska Netflix-tjänsten, har ett mycket bättre urval än den svenska streaming-tjänsten.

  Anledningen till detta är att Netflix använder mycket mer resurser på en marknad som USA. Genom att därför ansluta sig till en amerikansk server, som många redan vet, så kan du på det sättet lura Netflix att tro att du är i USA. På ett väldigt enkelt sätt har du därför kommit åt det amerikanska utbudet på Netflix.

  Du kommer att kunna bada i ett mycket bättre urval än den som vi i Sverige får. Netflix jobbar ständigt och med att blockera VPN IP-adresser, vilket innebär att VPN-tjänsten hela tiden måste arbeta aktivt för att uppdatera servrarna så att inte alla IP-adresser blockeras. Därför arbetar bara de bästa VPN-tjänsterna med just Netflix.

  Vi testade NordVPN med Netflix och det gick mycket smidigt och enkelt. Netflix märkte inte ens att vi var anslutna till en VPN-adress och vi kunde använda den amerikanska Netflix-versionen.

  Streaminghastigheten fungerade också mycket bra, och vi hittade ingenting att kritisera genom tjänsten. Sammantaget fungerade NordVPN mycket bra för att titta på amerikanska Netflix.

  På det hela taget fungerar dock appen för NordVPN perfekt och vi tycker att den var nästan lättare att använda än plattformen för PC. Om du ska använda NordVPN på iPhone eller Android kan vi alltså rekommendera detta.

  NordVPN för program som SVT, TV3, Kanal 5 och liknande

  NordVPN fungerar bra för att låsa upp SVT och liknande

  Förutom att använda VPN för att titta på den amerikanska Netflix-tjänsten, använder många svenskar också VPN för att titta på svensk TV i utlandet.

  Det är känt att svensk tv stoppas utanför Sverige på grund av rättigheter och alla begränsningar. Vi är på väg att ta bort detta inom EU, men det kommer fortfarande att vara globalt under lång tid framöver.

  NordVPN är därför i grunden en mycket fördelaktig VPN-tjänst i förhållande till svenska medborgare. Anledningen till detta är att tjänsten har investerat kraftigt på den svenska marknaden och arbetar med många servrar i landet.

  Vi anslöt oss till flera svenska servrar och gick in i streamingtjänster som svt.se och kanal5.se och det gick väldigt smidigt för att få dessa kanaler med NordVPNs servrar. Hastigheten var även den mycket bra.

  NordVPN blir därför mer än godkänd även i samband med att titta på svensk tv i utlandet.

  Speciella funktioner

  NordVPN har en rad specialservrar relaterade till bland annat säkerhet. NordVPN har till exempel en Onion Over VPN-funktion som ger dig alla fördelarna med The Onion Router (Tor) kombinerat med den extra säkerheten från en VPN-tunnel. Kort sagt innebär det extra säkerhet utöver VPN om du till exempel ska surfa på det djupa nätet.

  NordVPN har även en Double VPN-funktion. Detta innebär att du kan dölja din aktivitet bakom två servrar istället för bara en. Detta kallas även för VPN serverkedjning och fungerar så att trafiken först går genom en VPN-server och därmed krypteras, och därefter genom ytterligare en VPN-server vilket innebär att det blir ännu svårare att spåra trafiken.

  NordVPN har även en rad specialservrar för P2P-delning. P2P är en av de mest ansedda metoderna för att dela filer med en grupp andra människor på. Dessa specialservrar är alltså optimerade för sådant bruk av VPN.

  NordVPN har även specialfunktioner för så kallad dedikerad IP. En dedikerad IP-funktion gör så att IP-adressen bara tillhör ditt konto till skillnad från att hundratals andra användare delar på den. En dedikerad IP-funktion är relativt dyrt att erbjuda och därför kostar detta för närvarande tyvärr $70 extra per år.

  Gällande alla de speciella funktionerna skiljer sig NordVPN väsentligt från många av de andra VPN-leverantörerna som riktar sig till svenska användare.

  NordVPN och torrenting

  Även om NordVPN ger dig tillgång till ett mycket bättre streamingbibliotek genom att du bland annat kan se på amerikanska Netflix, Hulu eller liknande så är det många i Sverige som använder sig av VPN för att ladda ner filer. Detta är ju olagligt och därför väljer många att dölja sin IP-adress. (Notera att vi inte uppmuntrar till olagligt bruk av VPN).

  NordVPN har flera P2P-servrar som är optimerade för att ladda ner torrentfiler. Detta gör tjänsten till en väldigt bra tjänst just för torrenting. Vi laddade bland annat ner en fil från The Pirate Bay och NordVPN gömde vår IP-adress till 100%. Vi upplevde heller inga hastighetsproblem.

  Vi hade även slagit på Kill Switch-funktionen så att internet skulle kopplas från om VPN-anslutningen avbröts (något den inte gjorde). Detta kan vara bra om du använder VPN i detta syfte, om du inte kan riskera att IP:n blir tillfälligt synlig för myndigheter och andra.

  Kan man få NordVPN gratis?

  Om du har läst runt på nätet där folk säger att man kan testa NordVPN gratis så stämmer detta tyvärr inte. Förr i tiden kunde man testa tjänsten gratis i tre dagar. Man behövde bara skriva in sin mejladress och få ett lösenord för att få tillgång till hela NordVPN. Detta gjorde så att flera som jag känner regelbundet upprättade nya mejladresser för att kunna slippa betala när de behövde VPN. Slugt, men inte helt lagligt.

  NordVPN har 30 dagars pengarna tillbaka garanti.

  Tyvärr har NordVPN nu slutat erbjuda den här funktionen. Nu marknadsför de sig endast som gratis i förhållande till att de har en riskfri 30-dagars pengarna-tillbaka-garanti. Detta är såklart inte en äkta gratisversion eftersom du ändå måste betala för tjänsten (alltså det rakt motsatta). Men du kan ändå be om pengarna tillbaka och därmed i realiteten testa tjänsten gratis. Oavsett så är svaret på om NordVPN kan testas gratis som utgångspunkt alltså ett nej.

  NordVPN och den kinesiska brandväggen

  Många utnyttjar VPN för att kringgå blockeringar medan man reser. Kina är ett av de länder där VPN alltid behövs och ett bra test av alla VPN-tjänster är därför om de kan kringgå just Kinas brandvägg – den så kallade Great Firewall. Detta är en avancerad brandvägg som myndigheterna har fixat, och sidor som Google, Facebook, Instagram, Wikipedia, Snapchat, Youtube och liknande är blockerade av den.

  NordVPN är kända för att fungera väldigt bra för att kringgå Kinas brandvägg. I vissa fall räcker det att koppla upp sig mot en vanlig VPN-server. Nivån på blockeringarna i Kina varierar dock, och i många fall fungerar inte detta.

  I dessa fall erbjuder NordVPN – som en av få som gör det – även så kallade Obfuscated Servers. Detta är specifika servrar som är skapta just i syfte att använda VPN för att kringgå tunga restriktionsförhållanden. I de allra flesta fall fungerar detta. Om det inte fungerar så håller sig NordVPN:s kundtjänst alltid uppdaterad gällande vad som krävs för att kringgå brandväggen i Kina.

  Kundtjänst

  Vi utförde flera tester av NordVPN:s kundtjänst och som helhet måste vi säga att vi är väldigt nöjda. Oavsett vilken fråga vi ställde så svarade de närmast omgående nästan varje gång. Det tycker vi var väldigt imponerande.

  Du kan se en skärmdump på när vi talade med en hjälpsam person gällande om NordVPN fungerade med amerikanska Netflix. Hon svarade omgående och gav oss ett komplementärt svar. Allt detta hjälper såklart till att ge ett bättre intryck av NordVPN.

  Här pratar vi med kundtjänst.

  En annan sak var att de på kundtjänsten även var väldigt hjälpsamma i förhållande till att hjälpa oss med att säga upp abonnemanget. Av erfarenhet vet vi att många företag är medvetet dåliga på detta för att det ska vara så svårt som möjligt att ta sig ut. Vi testade hur 30-dagars pengarna-tillbaka-garantin egentligen fungerar och skickade ett mejl till NordVPN om att vi önskade få pengarna tillbaka.

  Svaret vi fick från kundtjänsten var att detta såklart inte var några som helst problem och att vi skulle få pengarna tillbaka på vårt konto inom två arbetsdagar. De önskade oss även hjärtligt välkomna tillbaka. Vi har dock hört att någon enstaka person har fått frågan varför de önskade avsluta prenumerationen, så det kan eventuellt variera beroende på vem du talar med.

  Allt som allt måste vi säga att NordVPN:s kundtjänst får toppbetyg. Vänliga, hjälpsamma och tålmodiga kan vara lämpliga ord för att karakterisera de anställda baserat på vårt intryck.

  Det enda minuset är såklart att NordVPN inte är en norsk VPN-tjänst, som många tror, och att de därför inte har någon kundtjänst på skandinaviska språk. Men detta är egentligen inte något problem och det går utmärkt att kommunicera med dem på engelska.

  Hur bra fungerar NordVPN i Sverige?

  En av de viktigaste punkterna i vårt test är naturligtvis hur NordVPN presterar i Sverige. Vissa VPN-tjänster fungerar särskilt bra i vissa länder. GooseVPN, som till exempel är en nederländsk VPN-tjänst, fungerar särskilt bra i Nederländerna, eftersom tjänsten satsar mycket resurser på det landet. För svenska användare hjälper det naturligtvis föga om NordVPN är en mycket bra tjänst generellt om den inte fungerar bra i Sverige.

  Lyckligtvis för svenska användare fungerar NordVPN mycket bra i Sverige. Tjänsten har 136 servrar i Sverige, vilket nog är fler än alla VPN-leverantörer som vi har testat. NordVPN har faktiskt fler servrar i Sverige än vad många VPN-tjänster har över hela världen. I våra test fungerade de olika servrarna i Sverige också mycket bra. Hastigheten var bra och anslutningen var också stabil dvs att den inte avbröts eller liknande.

  Även om ExpressVPN har gjort bäst ifrån sig i testet på vår webbsida, skulle vi nog rekommendera dig att använda NordVPN om du bara ska använda VPN-tjänsten i Sverige. Enligt vår erfarenhet så fungerar nämligen NordVPN otroligt bra i Sverige.

  Så installerar och använder du NordVPN

  NordVPN är väldigt lätt att installera och använda. Det första du behöver göra är att gå in på NordVPN:s hemsida. Här är det bara att klicka dig fram till sidan med de olika abonnemangen. Här väljer du ett abonnemang baserat på hur länge du vill använda tjänsten (om du binder dig för en längre period blir det billigare).

  När du har valt ett abonnemang är det bara att fylla i en e-postadress och välja en betalningsmetod. Du kan betala med allt från kreditkort, Amazon Pay, Apple Pay, Google Pay og Alipay. För dig som investerar i kryptovaluta kan dette även användas som betalningsmedel. När du har betalt får du ett användarkonto och då är det bara att ladda ner NordVPN. Det går extremt snabbt och det tar bara ett par minuter att installera programmet och sedan är det klart för användning. Efter detta är det bara att logga in i appen på din PC med din användarinformation och koppla upp dig mot en server. Då är NordVPN redo att användas. Enligt vår erfarenhet så klarar faktiskt de flesta det hela på mindre än 5 minuter!

  Summering

  Sammanfattningsvis kan man nog säga att NordVPN fungerar bra till de flesta användningsområden. Tjänsten har många servrar, hög hastighet, väldigt många säkerhetsfunktioner, ingen loggföring, trygga anslutningar med Kill Switch om anslutningen mot förmodan skulle avbrytas, med mera. Tjänsten fungerar även riktigt bra för att till exempel titta på amerikanska Netflix och för att kringgå den kinesiska brandväggen.

  Något som är överraskande är att tjänsten prismässigt dessutom är väldigt billig. Det har nyligen dykt upp en rad mindre, nya VPN-tjänster som fokuserar på aggressiv marknadsföring för att locka till sig många kunder. Exempel är SurfSharkVPN, UltraVPN, PrivateVPN, GooseVPN och liknande.

  Dessa tjänster är prismässigt ofta på samma nivå som eller dyrare än NordVPN, som faktiskt är väldigt billig. Därför är det trist att se att många användare närmast blir vilseledda till att använda betydligt sämre produkter till samma eller ett högre pris. NordVPN har funnits i branschen en längre tid och kan trots allt sin sak.


  Vad vi mener om NordVPN:

  Jarle

  Jarle

  – “NordVPN har varit en av de ledande VPN-tjänsterna på marknaden under många år, och jag har många vänner och bekanta som utnyttjar tjänsten dagligen.

  Jag har för det mesta bytt mellan PIA VPN och ExpressVPN, inte för att de nödvändigtvis har varit bäst, utan det har bara blivit en vana. När jag fick reda på att jag skulle göra ett grundligt prov av NORDVPN så såg jag verkligen fram emot det, och jag skulle kunna fokusera och på hastighet och säkerhet som är viktig.

  Vi testade många olika faktorer som hastighet, säkerhet, användarvänlighet, hur snabbt man ansluter till olika servrar, kundservice, avancerade säkerhetsfunktioner, pris och liknande.

  Sammantaget kan jag säga att jag är oerhört imponerad av hur NordVPN levererar en så stadig och kraftfull service över hela konceptet.

  Skillnaden mellan de olika områdena skiljer sig inte nämnvärt, och det är generellt en otroligt bra och stabil VPN-tjänst. Du får också vad du betalar för, trots att tjänsten är relativt billigt.

  Andra tjänster som t.ex. ExpressVPN är dessutom billigare, särskilt om du binder dig under en längre period.

  Jag kan starkt rekommendera NordVPN. Jag är så imponerad att jag själv överväger att byta till tjänsten även när mitt prenumerationsabonnemang på PIA VPN löper ut om några månader.

  Här är exempelvis ExpressVPN mycket bättre. Jag tycker också att det är irriterande att du ofta får olika varningar från tjänsten, men det är naturligtvis något du kan stänga av.”

  Andreas

  Andreas

  – “Jag var den som övertygade de andra om att vi skulle göra ett större test på NordVPN. Jag har använt tjänsten själv i mer än 4 år och är därför ett stort fan av dem.

  Visserligen kanske jag inte kan skryta om att jag är den mest objektiva när det kommer till detta testet, men jag gjorde det tillsammans med Jarle och Anne-Marte, så på så sätt blev de två kontrollerande och granskande faktorer, medan jag var som ett barn i en godisaffär.

  Vad jag gillar så bra med NordVPN är det stora antalet servrar, speciellt i Sverige. Det betyder att du alltid kan vara säker på att det finns tillräckligt med servrar även om någon av de andra skulle gå ner.

  Personligen använder jag VPN för att kunna vara anonym och undvika övervakning, och då är det bra att ha många servrar att välja mellan i Sverige. Det värsta är att du måste ansluta till en server i ett annat land, som du ibland måste göra med gratis-tjänster och liknande.

  Vi testade NordVPN och jämförde det med ExpressVPN och PiaVPN, som är Jarles favoriter. NordVPN visade sig mycket bra i testet. När det gäller hastighet var de tre VPN-tjänsterna nästan lika snabba. NordVPN fick lite sämre betyg än ExpressVPN jämfört med tiden det tog att ansluta sig till en VPN-tjänst, vilket drog ner betyget lite. Men det var så lite att det är knappt värt att nämna.

  NordVPN var den tjänst du fick mest för pengarna från dessa tre, och den som vi tycker var bäst för användbarheten vi behöver. Tjänsten har en världskarta där du kan välja mellan servrar, vilket fungerar väldigt bra.

  NordVPN fungerade också bra med det amerikanska Netflix, i motsats till PIA VPN. Det var också någorlunda enkelt att titta på svensk TV i utlandet mot en svensk server (vi har en vän till Jarle som bor i Spanien för att kontrollera).

  Över lag gick testet som förväntat för min del, och jag kan definitivt rekommendera NordVPN. När det gäller tärningskast så ger jag tjänsten 9/10. Något långsam uppkopplingstid, vilket drar ner det slutgiltiga resultatet, något som Jarle redan har påpekat. Det kan vara lite irriterande på lång sikt, även om det inte är ett stort problem.”

  Anne-Marte

  Anne-Marte

  – “Precis som Andreas och Jarle är jag generellt nöjd med NordVPN. Jag kommer inte att upprepa vad de andra har skrivit, men jag vill gärna påpeka att tjänsten levererar otroligt snabb hastighet, säkerhet, kundvänlighet och avancerade funktioner till ett mycket fördelaktigt pris.

  Med det i åtanke är NordVPN ett mycket bra val för dem som vill ha mycket för sina pengar. Tjänsten levererar på alla nivåer, vilket inte kan sägas om alla VPN-tjänster.

  Sammantaget var jag mycket nöjd med NordVPN som sagt. Jag skulle dock vilja nämna några faktorer som jag tycker var lite frustrerande.

  För det första, som Andreas och Jarle redan har poängterat, kan det ta lite tid att ansluta till de olika servrarna. Jag har använt ExpressVPN i ett antal år och här går det extremt snabbt. Det är emellertid inte mer än 10 sekunder skillnad, så det är inte ett jättestort problem.

  Dessutom tycker jag att det är något negativt att NordVPN inte erbjuder mig olika servrar baserat på vad jag vill använda dem för. CyberGhost erbjuder till exempel mycket avancerade servrar baserat på om du vill använda tjänsten för att visa Netflix, ladda ner innehåll anonymt, surfa anonymt eller liknande. Detta är inte ett stort problem, men jag ser att det finns en förbättringspotential.

  Jag kommer inte förnya min prenumeration efter denna månad, eftersom jag redan har två andra VPN-prenumerationer. Sedan fick jag ett antal påminnelser från tjänsten inuti min dator, vilket blev lite för mycket. Därför var jag tvungen att avinstallera tjänsten.

  Jag var väldigt kritisk, och det gör mig glad att jag kan berömma tjänsten så mycket ändå. I det stora hela är jag väldigt glad och ska jag ge ett betyg så ger jag 8 av 10 stjärnor.”

  NordVPN
  • $2.99 i mån
  • 66% rabatt
  • 30 dagar pengarna tilbaka garanti