Vad är en VPN No Log-policy?

Senast uppdaterad: 02/12/2021

Många gånger när du letar igenom funktionerna i ett VPN framhävs en ”No Log”-policy med stolthet. När du ser denna återkommande funktion som många VPN påstår sig ha kanske du undrar: ”vad är det, och varför är det så viktigt?” Om integritet på nätet är din prioritet behöver du ett testat och kvalitetsenligt VPN som erbjuder denna policy. I den här artikeln förklarar vi vad en No-log-policy är och varför du bör spana efter den.

Vad betyder en VPN No Log-policy?

Folk använder VPN för att dölja sina IP-adresser, omdirigera adressen via en annan server var som helst i världen och surfa säkert på internet. VPN kan också hjälpa dig att komma åt geografiskt begränsat innehåll på internet. En viktig anledning till varför människor använder VPN är dock för att kunna surfa på internet utan att lämna ett digitala fotavtryck bakom sig.

Det är här en No-log-policy kommer in i bilden. VPN-loggar är de data som VPN-tjänsteleverantörer har eller lagrar om din användning av deras tjänst. Sådana register kan innehålla information om när och var du gör saker på internet, och vilka dina aktiviteter är. Eftersom en VPN-leverantör skyddar dina data från internetleverantören genom att dölja din riktiga IP-adress och ersätta den med en annan har de säkert tillgång till dina dataloggar, eller hur? Fel!

En No Log-policy innebär att VPN-företaget inte registrerar några av dina uppgifter eller aktiviteter medan du är ansluten till deras servrar. Det är denna extra integritet som människor önskar när de använder ett VPN.

Olika typer av logger som VPN:er har

Många VPN:er är stolta över att de har en No Log-policy. Detta är dock ett vagt utlåtande eftersom det finns olika typer av användarloggar som en VPN-tjänsteleverantör kan spara. I verkligheten lagrar många VPN-tjänster en eller flera av loggarna som nämns nedan, även om de hävdar att de arbetar enligt en No Log-policy. Därför är det viktigt att känna till dessa olika loggar för att förstå hur ett VPN:s No Log-policy kan påverka dina data.

VPN-loggar kan i stort sett delas in i två kategorier:

1. Anslutningsloggar

Anslutningsloggar hänvisar till de tekniska detaljerna för din VPN-anslutning. Dessa detaljer kan inkludera vilken server du är ansluten till, bandbreddsanvändning, den IP-adress som VPN-tjänsten byter till samt din användningsfrekvens. De kan samla in detta allmänt eller på individuell basis. Det kan vara farligt om det samlas in individuellt eftersom det då kan kopplas till Personligt Identifierbar Information (PII).

2. Användningsloggar

Det här är den värsta typen av loggar eftersom de innehåller dina personliga uppgifter. De inkluderar:

 • IP-adress-loggar: När ett VPN byter ut din IP-adress med en adress från en av deras servrar har de även tillgång till din verkliga IP-adress. Det är då inte bra om din IP-adress lagras eftersom IP-loggar enkelt kan spåras till en specifik användare eller åtminstone ett bestämt område. En IP-adress kopplad till en tidsstämpel kan också koppla samman internetaktivitet till en specifik användare.
 • Trafikloggar: Sedan finns trafikloggar som inkluderar din fullständiga internettrafik, till exempel din surf- och nedladdningshistorik, online-köp och programanvändning.

Av dessa två typer av loggar är ett VPN som bara sparar anslutningsloggar absolut bättre. De bästa VPN:erna är emellertid de som inte för några register alls. Denna slutsats baseras på att all lagrad data så småningom kan komma ut, säljas eller stjälas för kriminell verksamhet.

Du bör kunna ta reda på omfattningen av ditt VPN:s No Log-policy genom att läsa deras integritetspolicy och användarvillkor. Vissa VPN-tjänster sparar loggar i endast 24 timmar, medan andra sparar dem under längre eller på obestämd tid.

Varför har VPN:er användarloggar överhuvudtaget?

Några av de olika anledningarna till att VPN-tjänster sparar loggar inkluderar:

 1. Datalagar: Om VPN:et finns i ett land med lagar om obligatorisk lagring av data kan VPN-tjänsteleverantören behöva följa dessa lagar.
 2. För att sälja dina uppgifter vidare: Detta är speciellt fallet med gratis VPN-tjänster. Ett gratis VPN innebär att tjänsteleverantören inte tjänar pengar på dig direkt. Ett billigt sätt att tjäna pengar på är då istället att sälja dina uppgifter vidare till tredje parter.
 3. Bandbreddstak: Vissa VPN-tjänster har ett bandbreddstak. Detta innebär att de måste ha användarloggar för att säkerställa att användare inte överskrider sina tilldelade bandbreddstak. Återigen är detta vanligare fallet med gratis VPN-tjänster. Betalande VPN-nätverk gör även detta när de har bandbreddstak under den kostnadsfria provperioden.

VPN:er loggar även aktivitet för att säkerställa att användare håller sig till det angivna antalet samtidiga anslutningar på en enda prenumerationsplan. De kanske också vill veta hur många användare som är anslutna till en viss server och hur stor belastningen är.

Hur ett VPN:s land påverkar dess loggpolicy

Varje VPN är föremål för de datalagringslagar som gäller i det land det ligger i. Alla internationella datalagringsallianser som olika länder har undertecknat gäller också för VPN-tjänster. Framstående bland dessa allianser är ”Five-Eyes”, ”Nine-Eyes” och ”14-Eyes”-allianserna, som gör det möjligt för myndigheter att samla in och dela dataövervakning om sina medborgare med varandra.

5-Eyes-länderna inkluderar Australien, Kanada, Nya Zeeland, Storbritannien och USA. Nine-Eyes-länderna har 5-Eyes-länderna plus Danmark, Frankrike, Nederländerna och Norge. Slutligen inkluderar 14-Eyes-länderna 9-Eyes-länderna plus Tyskland, Belgien, Italien, Sverige och Spanien. Den mest ökända av dessa kombinationer är dock är 5-Eyes-länderna.

Det är ett bra råd att undvika VPN-tjänster som är baserade i dessa länder. Du kan vara säker på att de loggar någon form av data, och att deras hyllade ”No Log”-policy kanske inte ger tillräckligt skydd om de respektive regeringarna någonsin begär ut information som användardataloggar.

Å andra sidan inkluderar länder med datavänliga lagar Schweiz, Moldavien, Panama, Rumänien eller Brittiska Jungfruöarna.

Sammanfattning

Om du motsätter dig datalagring bör du vara noga med att välja ett VPN som inte bara lovar en strikt No Log-policy utan också har levererat en sådan i flera år. Den här artikeln är en användbar guide som hjälper dig att förstå vad en VPN-loggpolicy betyder för dig, och den hjälper dig även att välja ett VPN med den säkraste loggningspolicyn när du fattar beslut om vilken tjänst du ska prenumerera på.

Om reklam på webbplatsen

Innehållsförteckningexpand_more

  Bästa VPN-tjänster

  Express Icon

  Bästa VPN-tjänsten

  Prova ExpressVPN
  NordVPN Icon

  Vår testtvåa

  Prova NordVPN
  Om reklam på webbplatseninfo