Vad är en VPN? Lär dig allt du behöver veta
Senast uppdaterad: 10/05/2023
Ett virtuellt privata nätverk, en VPN, skyddar din aktivitet på nätet och bidrar till en ökad säkerhet genom att den maskerar din riktiga IP-adress. Det gör den genom att den skapar en krypterad tunnel som all internettrafik går igenom och genom det blir det svårare för utomstående parter att se din aktivitet och att komma åt din data.
Anledningen till att det kallas för en VPN beror på vad orden i namnet står för. En VPN är virtuell eftersom det är en digital tjänst. Du behöver inte någon speciell hårdvara eller kablar för att kunna använda dem. De är privata för att de krypterar din uppkoppling och låter dig vara ute på nätet anonymt. Sist och slutligen är de nätverk eftersom de skapar säkra uppkopplingar mellan din enhet, VPN-servern och internet.
VPN-tjänster och deras historia
När ARPANET, Advanced Research Projects Agency Network, lanserades insåg flertalet experter att det fanns ett stort behov av VPN-servrar. ARPANET var en internetprototyp som amerikanska försvarsdepartementet skapade. De var med och påbörjade utvecklingen av TCP/IP (Transfer Control Protocol/Internet Protocol) som i dag används på flertalet VPN-tjänster. TCP/IP hade fyra nivåer, och det var när man märkte att det fanns en risk för att data skulle läcka när lokala nätverk och enheter länkade sig mot det globala nätverket som man förstod att det förelåg ett behov av en ökad internetsäkerhet.
1993 skapade forskare på Columbia University och At&T Bell Labs världens första VPN. Åren därpå skedde ytterligare utvecklingar av teknologin, där bland andra Wei Xu och Gurdeep Singh-Pall var involverade. PPTP, alltså peer-to-peer tunneling protocol utvecklades av Singh-Pall som arbetade för Microsoft medan Xu stod bakom utvecklingen av IPSec.
Det ihärdiga och målmedvetna arbetet som många programmerare stått för ledde till att myndigheter och företag hade tillgång till VPN-tjänster i början av 2000-talet, medan enskilda individer har kunnat använda dem från mitten av 2010-talet.
Vad gör en VPN?
En VPN skickar din data via en server innan den vidarebefordras till din internetleverantör. Data som skickas till servern är all slags internettrafik, det vill säga allt från googlesökningar till uppladdningar och nedladdningar. Resultatet av det här är att det kommer se ut som att datan skickas från VPN-servern istället för att den kommer från din enhet.
Enhetens IP-adress är en unik nummerserie som används av endast din enhet, och den adressen kan bland annat din internetleverantör se. Men när du använder en VPN kommer enhetens IP-adress vara dold och istället får du en annan via den server du är ansluten till. Det här innebär att ingen kommer kunna se vilken din egentliga IP-adress är utan att alla endast kommer se den adress som kommer från VPN-tjänsten. De här funktionerna gör att det är svårare för andra att komma åt din data eller att följa vad du gör på internet.
VPN – kommer i olika utföranden
Det finns olika typer av VPN-tjänster. De vanligaste är:
- VPN-tjänster för individer
VPN-tjänster som kan användas av vanliga privatpersoner kallas för privata eller kommersiella VPN-tjänster. Dylika tjänster kan vanliga konsumenter använda för att koppla upp enheten mot en server. Servern fungerar som en mellanhand mellan internet och enheten du använder och du får krypterad uppkoppling, en ökad anonymitet och möjlighet att ändra din position.
- SSL VPN
Företag använder ofta SSL VPN för att säkerställa att alla anställda som har tillgång till företagets nätverk när de inte är på kontoret ska kunna surfa säkert. Använder man en SSL VPN på en privat enhet kommer de dessutom skydda företagets nätverk från utomstående och den anställdes dator eller mobil från hackerattacker.
- Site-to-site VPN
En Site-to-site VPN är ett privat nätverk som skyddar intranät. Det här är en VPN som främst används av stora företag. En dylik tjänst har en mindre flexibilitet som en SSL VPN men de är det tryggaste valet när det gäller att skydda kommunikation och filöverföring internt och externt inom stora organisationer.
Om ett företag finns på flera geografiska platser och alla har ett lokalt nätverk (LAN) kopplat till WAN är det här en fördelaktig VPN. Har man exempelvis två intranät och vill kunna föra över data mellan dem på ett smidigt sätt är det här rätt val av tjänst.
Fördelar med en VPN
Fördelarna med en VPN är många och innefattar flera olika områden. Några av de allra största är;
- Du kan dölja din egentliga position
En VPN gör att din egentliga position inte syns, eftersom din platsdata kommer från en server som finns på en annan plats. Det här innebär att du kan byta position för att komma åt mer innehåll online.
- Säker dataöverföring
Du kan komma åt känslig data som finns lagrad på intranät och andra nätverk när du arbetar på distans. När du hanterar sådan data är säkerheten väldigt viktig, och genom att använda en VPN krypteras internettrafiken vilket i sin tur innebär att risken för dataläckor minskar.
- Tillgång till blockerade hemsidor
Vissa publika nätverk blockerar utvalda hemsidor. Det kan bland annat vara så om du går ut på nätet på ett universitet eller bibliotek. Om du då använder en VPN kan du ändå komma åt de sidorna som nätverket har blockerat.
- Blockerar skadlig programvara och spårningskoder
Att använda publika nätverk kan vara farligt. Många som försöker komma åt andras data använder sig av just de här nätverken som inkörsportar eftersom säkerheten nästan alltid är bristfällig. Det kan resultera i att din enhet får virus eller att det installeras spårningskoder på enheten utan att du vet om det.
När du ansluter enheten till en VPN-tjänst så kommer all data krypteras och skickas säkert till sin slutdestination. Därför ska du alltid använda en VPN när du använder publika nätverk eftersom du då säkerställer att ingen kan se dina inloggningsuppgifter eller på annat sätt komma åt information som är privat.
- Möjligt att köpa en tjänst/produkt för bästa möjliga pris
Att tjänster och produkter kan kosta olika mycket beroende på var man befinner sig när man köper den är inte någon nyhet. Som exempel betalar vi i Sverige exempelvis ett visst månadspris för Netflix, medan man i andra länder betalar ett mycket lägre sådant. På samma sätt kan även flygbiljetter kosta olika mycket beroende på var du befinner dig när du letar efter en resa.
Det här är något du kan undgå genom att använda en VPN. Eftersom du med den kan ändra din geografiska position har du en möjlighet att köpa exakt samma produkt eller tjänst till det lägsta möjliga priset.
Vad är VPN protokoll?
VPN protokoll är en samling riktlinjer och direktiv som en VPN använder för att skapa en anslutning mellan din enhet och proxyservrar. Varje VPN protokoll kombinerar flertalet krypteringstekniker. Vilket eller vilka protokoll du vill använda kan du ställa in i tjänstens inställningar.
- OpenVPN
Ett av de bästa VPN-protokollen är OpenVPN som är känt för sin säkerhet och hastighet. Källkoden är tillgänglig för alla som har ett Open Source-protokoll. Därför uppdateras den kontinuerligt när så behövs.
- IKEv2
IKEv2, Internet Key Exchange version 2, är ett pålitligt protokoll som ofta används med IPSec för att garantera en hög säkerhet. Protokollet har en kryptering på 256 bitar och garanterar snabba uppkopplingar. IKEv2 passar extra bra för mobila enheter eftersom det enkelt kan växla mellan trådlösa och mobila nätverk. Dock är IKEv2 inte open source som OpenVPN är.
- L2TP
Microsoft och Cisco skapade L2TP för att ersätta PPTP. L2TP används ofta tillsammans med IPSec, och protokollet ser till att en VPN-anslutning kan upprättas.
- PPTP
PPTP är något föråldrat protokoll som inte har lika hög säkerhet som många andra. Ändå är det många VPN-leverantörer som erbjuder sina tjänster gratis som väljer att använda det. Anledningen till det är att PPTP är enklare att implementera än många andra protokoll, men säkerheten är inte alls lika hög som på de mer moderna alternativen. Det är därmed inte att rekommendera att använda PPTP om du vill säkra din uppkoppling.
Tips när du ska välja VPN
Innan du väljer vilken VPN du ska använda finns ett par saker att gå igenom och fundera på. Du ska bland annat titta på följande funktioner innan du bestämmer vilken tjänst som är rätt för dig:
- Hastighet
Kontrollera vilken hastighet tjänsten har för att vara säker på att du inte förlorar för mycket av din vanliga hastighet när du streamar, laddar ner filer eller sysslar med torrenting.
- Kryptering
En VPN som använder en AES-256 bitars kryptering är det allra säkraste valet. Det är den krypteringen som är mest avancerad och den går också att kombinera med andra krypteringar för att bli ännu svårare att ta sig igenom.
- Antal servrar
Ett stort antal servrar kommer göra att du får en bättre upplevelse eftersom antalet användare som samsas om varje server blir färre. Det kan även vara bra att leta efter en tjänst som har servrar nära din egentliga position eftersom du får en mindre hastighetsminskning om du ansluter enheten till en server när dig själv.
- Dataloggar
En riktigt bra VPN-tjänst loggar ingen aktivitet eller användarnas data. Leta efter en VPN-leverantör som har en policy om att inte föra loggar.
- Kundtjänst
Förhoppningsvis kommer den VPN-tjänst du väljer fungera smärtfritt, men om du stöter på problem eller behöver hjälp med inställningarna underlättar det avsevärt om det finns en kunnig kundtjänst. De allra flesta premiumleverantörerna har en sådan medan flera gratistjänster inte erbjuder någon support.
Sammanfattning
Med en VPN kan du vara ute på nätet utan att kompromissa med din integritet. Varje gång du ansluter enheten till en server kommer all data gå genom säkra tunnlar vilket gör att din aktivitet och geografiska position är dold från alla som försöker spåra din IP-adress. Det finns många fördelar med att använda en VPN och det är att rekommendera att alltid använda en för att du ska vara så trygg som möjligt.
Vanliga frågor om VPN
Är en VPN nödvändig?
Att använda en VPN är ett enkelt och prisvärt sätt att säkra all din information och data, och det är något alla som använder internet behöver tänka på. Det gäller oavsett om du använder nätet för att ladda ner och upp torrents, för dagliga bankärenden eller för att streama innehåll. Vad du än gör på nätet finns det en risk för att din information hamnar i fel händer men om du har en VPN minimerar du den risken.
Hur använder man en VPN?
Att komma igång med en VPN är inte alls svårt och kräver inte att du har några tekniska förkunskaper. För att ansluta din enhet till en VPN gör du enligt följande:
- Gå in på din valda VPN leverantörs hemsida
- Skapa ett konto och starta ett abonnemang
- Ladda ner klienten till din enhet och installera den
- Öppna appen och koppla upp enheten mot en server
Blir anslutningen långsammare med en VPN?
Du kanske har hört att en VPN gör att anslutningen blir långsammare, och tyvärr är det också ett påstående som stämmer. Det beror på att trafiken dirigeras en längre väg innan den når sitt slutgiltiga mål. Hur mycket långsammare hastigheten blir beror däremot på vilken leverantör du väljer. De allra bästa tjänsterna är optimerade så att hastighetsförlusten knappt märks av, medan det är tydligare att internet blir mycket långsammare om du exempelvis använder en gratis VPN.
Är det lagligt att använda en VPN?
I de allra flesta länder är det lagligt att använda en VPN, och så även i Sverige. Däremot är det inte lagligt att använda en VPN för internetaktivitet som är olaglig, men då är det just aktiviteten som är straffbar och inte bruket av en VPN. Du kan alltså vara trygg med att använda en VPN för att exempelvis låsa upp amerikanska Netflix utan att behöva oroa dig för att få ett straff. Det som eventuellt kan hända är att streamingtjänsten märker att du använder en VPN och blockerar det IP-numret, men om det händer kan du bara byta till en annan server.
Det finns däremot länder där man inte får använda en VPN och sådana är bland andra Kina och Nordkorea.
Är det säkert att använda en gratis VPN?
En gratis VPN är inte lika säker att använda som en tjänst du betalar för. Anledningen till det här handlar i mångt och mycket om finansiering. När du betalar för en tjänst får företaget som tillhandahåller den betalt för att upprätthålla säkerheten medan en gratistjänst behöver få in pengar på något annat sätt. Det gör de ofta genom att sälja användarnas data vidare. Med det i åtanke så är det inte att rekommendera att du väljer en gratistjänst eftersom den lurar dig att tro att du är skyddad, men istället kan data och aktivitet komma i någon annans händer.
Andra nackdelar med en gratistjänst är att hastigheten är sämre och att antalet servrar att välja mellan är färre.