De bästa VPN-tjänsterna för Sverige (2024)

Senast uppdaterad: 05/01/2024

I allmänhet är det svårt att namnge en VPN-tjänst som är den allra bästa VPN-tjänsten. Anledningen är att VPN används ofta till många olika ändamål. Vissa kommer att använda VPN för streaming, andra för säkerhet, någon som reser mycket vill till exempel hitta billigare flygresor och så vidare.

Dessutom styrs den bästa VPN-tjänsten utifrån vad personen som använder den vill ha. Vissa VPN-tjänster kan betraktas som mycket stabila och säkra, men det är vanligtvis också de dyraste. Andra VPN-tjänster är kanske inte lika bra men ger dig i gengäld mycket för pengarna. Då kan dessa vara bäst för vissa, även om tjänsten i sig inte nödvändigtvis är den bästa..

Utöver det vi har nämnt ovan, och även det som är kärnan i den här artikeln, så kommer vissa VPN-tjänster fungera bättre i vissa länder än andra. En VPN-tjänst kan till exempel låsas till ett land och anpassas till landets medborgare. Språket anpassas till det som talas i landet, kundtjänst finns i landet och medarbetarna talar samma modersmål som användarna och så vidare. 

I den här artikeln kommer vi att testa och recensera ett antal VPN-tjänster som är utvalda utifrån svenskars behov. Vi har valt ut de VPN-tjänster som fungerar bäst i Sverige. Vi har länge tagit emot och besvarat frågor från svenskar som vill lära sig mer om VPN och hur man använder en VPN-tjänst. Det har gjort att vi har kunnat kartlägga exakt vad invånarna i Sverige vill ha, vilket gör att vi kan välja ut de bästa VPN-tjänsterna för de som är bosatta i Sverige..

Här nedanför hittar du en översikt gällande de bästa VPN-tjänsterna för Sverige. Efter översikten kommer vi att ta en titt på varje VPN för sig. Vi kommer förklara vilka faktorer vi har utgått ifrån och vilka av dem som vi tycker väger tyngst när du ska välja VPN.

Vad tittar vi på när vi utser den bästa VPN-tjänsten för Sverige?

När man ska utse den bästa VPN-tjänsten för Sverige anser vi att det är nödvändigt att titta på varför svenskar i allmänhet använder VPN, vad de vill ha av tjänsten och vem genomsnittssvensken är. Det är precis det vi vill göra i den här artikeln.

Därför kommer vi här nedanför att lista de VPN-tjänster som vi anser fungerar bäst i förhållande till de anledningar varför de flesta svenskar väljer att använda sig av en VPN. De moment som vi särskilt har tagit hänsyn till är:

  1. Tillgång till svenskt innehåll utomlands – Kan man exempelvis se SVT, Discovery+ eller Viaplay utomlands?
  2. Säkerhet och kryptering – Hur säker är tjänsten och hur stark är krypteringen?
  3. Anonymitet och integritet – Kan du surfa anonymt?
  4. Loggföringspolicy – Loggar VPN-tjänsten din trafik eller spåras inte din aktivitet?
  5. Priset på VPN-tjänsten – Har VPN-tjänsten bra erbjudanden eller exempelvis pengarna tillbaka-garanti?
  6. Kundservice – Är kundtjänsten bemannad 24 timmar om dygnet?
  7. Hastighet på servrarna – Laggar tjänsten eller är servrarna instabila?
  8. Serverval – Hur många servrar är placerade i andra länder och hur många i Sverige?
  9. App-funktionalitet – Hur bra är designen och användarupplevelsen? Är det enkelt att installera?

Det här är de VPN-tjänster som vi i skrivande stund tycker är bäst för Sverige:

1. ExpressVPN

  • Flera svenska servrar
  • Rimlig kostnad
  • 30 dagars pengarna tillbaka-garanti

SurfShark VPN är en relativt ny VPN-leverantör som växer lavinartat, och av den anledningen tror vi också på tjänsten. Ingen annan VPN-tjänst växer lika snabbt och i dagsläget har SurfShark 800 servrar i 50 länder, och antalet växer stadigt.

När det kommer till att titta på användningen ur ett svenskt perspektiv, så fungerar SurfShark relativt bra. Flera svenska servrar gör att du enkelt kan ansluta till Sverige om du är utomlands och behöver ha en svensk IP-adress för att exempelvis kunna titta på SVTPlay. Eller om du bara vill surfa säkrare hemma i Sverige. Men tjänsten har även flera servrar i USA vilket gör det enkelt att utvidga det strömmande innehållet, till exempel Netflix och Hulu..

Säkerhetsmässigt sett är SurfSharks teknik nästan i nivå med de ledande leverantörerna, exempelvis NordVPN och ExpressVPN, och tjänsten kostar också mindre än de andra.I skrivande stund kan du få ett abonnemang för 15 kronor i månaden om du väljer den längsta bindningstiden. Tjänsten har också en 30 dagars pengarna tillbaka-garanti.

2. NordVPN

  • Över 140 servrar i Sverige
  • 30 dagars pengarna tillbaka-garanti
  • Bra kundservice

NordVPN är tillsammans med ExpressVPN en av tungviktarna för VPN-användning i Sverige. Tjänsten är inte nordisk, som många tror, utan från Panama i Centralamerika, vilket gör att namnet NordVPN-namnet är lite vilseledande. Oavsett så fungerar tjänsten bra vid användning i Sverige.

NordVPN är världsledande med 5000 servrar i 52 länder. Servermässigt täcker den troligen i flest VPN-tjänster av alla världens leverantörer. I Sverige har tjänsten fler än 140 servrar, vilket är mer än många VPN-tjänster har över hela världen. NordVPN är i det avseendet ett bra val att använda i Sverige.

Hastighetsmässigt visar NordVPN också mycket bra resultat i våra tester. Tjänsten fungerar bra för att titta på SVT i utlandet. NordVPN har också extremt många servrar i USA, vilket gör att tjänsten är ett utmärkt val om du ska använda VPN till exempelvis amerikanska Netflix. De flesta av servrarna vi testade i USA lurade Netflix landsblockering.

Säkerhetsmässigt är NordVPN mycket bra och krypteringen är så bra att den ligger i nivå med den amerikanska militärens krypteringsnivå. NordVPN loggar inte din aktivitet på nätet och har inte heller några andra säkerhetsåtgärder som kill switch eller liknande. Vill du främst använda VPN för säkerhet och integritet / anonymitet är NordVPN ett bra och pålitligt val.

Prismässigt sett är NordVPN lite billigare än ExpressVPN, och kan därmed vara ett bra alternativ för dig som vill få mycket för pengarna. NordVPN har också en 30 dagars pengarna tillbaka-garanti om du inte skulle vara nöjd med tjänsten. Sammantaget är detta en VPN som vi rekommenderar för användning i Sverige.

3. SurfShark

  • Flera svenska servrar
  • Rimlig kostnad
  • 30 dagars pengarna tillbaka-garanti

SurfShark VPN är en relativt ny VPN-leverantör som växer lavinartat, och av den anledningen tror vi också på tjänsten. Ingen annan VPN-tjänst växer lika snabbt och i dagsläget har SurfShark 800 servrar i 50 länder, och antalet växer stadigt.

När det kommer till att titta på användningen ur ett svenskt perspektiv, så fungerar SurfShark relativt bra. Flera svenska servrar gör att du enkelt kan ansluta till Sverige om du är utomlands och behöver ha en svensk IP-adress för att exempelvis kunna titta på SVTPlay. Eller om du bara vill surfa säkrare hemma i Sverige. Men tjänsten har även flera servrar i USA vilket gör det enkelt att utvidga det strömmande innehållet, till exempel Netflix och Hulu..

Säkerhetsmässigt sett är SurfSharks teknik nästan i nivå med de ledande leverantörerna, exempelvis NordVPN och ExpressVPN, och tjänsten kostar också mindre än de andra. I skrivande stund kan du få ett abonnemang för 15 kronor i månaden om du väljer den längsta bindningstiden. Tjänsten har också en 30 dagars pengarna tillbaka-garanti.

4. CyberGhost

  • Kill switch, DNS och IP-läckageskydd
  • 45 dagars pengarna tillbaka-garanti
  • Ett antal servrar i Sverige

CyberGhost är också en av de största VPN-leverantörerna med så många som 7 492 servrar över hela världen. Ett antal av dessa servrar finns i Sverige, vilket gör CyberGhost till VPN-kandidat att överväga om du befinner dig i Sverige.

CyberGhost har olika servrar som du kan välja mellan vilka funktioner du vill ha, något som kan vara en stor fördel. Du kan till exempel göra specifika inställningar för integritet och anonymitet, eller bara för att kunna se amerikanska Netflix. I det avseendet fungerar CyberGhost bra i förhållande till de behov som användare bosatta i Sverige oftast har för att använda en VPN-tjänst.

När det kommer till säkerhet är CyberGhost bra och levererar, precis som NordVPN, en kryptering av militär kvalitet, noll-loggningspolicy, DNS och IP-läckskydd, kill switch, OpenVPN, L2TP-IPsec och Point-to-Point Tunneling Protocol (PPTP) med mera. Hastigheten är också bra och fungerar bra för olika sorters streaming-tjänster..

Prismässigt sett är CyberGhost en av de billigare tjänsterna för vad du får för pengarna. Tjänsten har också en 45 dagars pengarna tillbaka-garanti. Sammanfattningsvis kan vi rekommendera CyberGhost för användning i Sverige, eftersom VPN-tjänsten har allt vi behöver.

5. HideMyAss

  • Växande leverantör
  • Servrar i 190 länder
  • Bra svenska servrar

HideMyAss är en av de VPN-tjänster som har servrar i flest länder, närmare bestämt 190 stycken. Ett av de länderna är, som du troligen redan har gissat, Sverige, och servrarna som finns här är riktigt bra. Du märker inte av att du är ansluten till en VPN när du surfar, streamar eller spelar. I vårt test fann vi också att servrarna generellt sett håller hög klass, oavsett vilket land du ansluter dig till.

När det kommer till säkerhet har HideMyAss bra lösningar. Till att börja med har de en policy om noll loggföring, det vill säga de loggar inte dina aktiviteter på nätet. De uppnår också den så kallade militära krypteringsgraden, som ger en säkerhet i klass med militär krypteringsnivå. Utöver det har HideMyAss ett antal säkerhetsfunktioner som gör att du kan känna dig trygg när du använder internet.

Det finns inte heller något att klaga på gällande användarupplevelsen med HideMyAss. VPN-tjänsten har utvecklat appar som är anpassade efter alla sorters enheter. Skulle det uppstå några frågor eller problem, har HideMyAss en bra och kunnig kundtjänst som bistår med hjälp.Du kan antingen kontakta dem direkt eller använda dig av deras FAQ.

Du kan välja mellan olika medlemskap där det billigaste kostar runt 30 kronor i månaden. Leverantören har även en 30 dagars pengarna tillbaka-garanti om du hellre vill använda en annan aktör.

6. ProtonVPN

  • Hög säkerhet
  • Flera olika medlemskap
  • Bra servrar i Sverige

Det här är en av få tjänster som erbjuder medlemskap som inte bara varierar i pris, utan även i funktionalitet. ProtonVPN har allt från en gratisversion till vad de själva kallar för ”Visionär”. Vi kommer att testa och referera tjänsten efter leverantören populäraste alternativ som kallas för ”Plus”.

Vi kan börja med att säga att tjänsten erbjuder knappt 1000 servrar i 50 länder världen över. Det är varken extremt många eller uppseendeväckande få, utan hamnar någonstans mitt i. Antalet servrar är dock inget problem eftersom vi upplevde att servrarna är bland det bästa som marknaden har att erbjuda när vi testade tjänsten. Även när du kopplar upp dig mot de svenska servrarna har du möjlighet att streama innehåll i HD och surfa tryggt och säkert.  

ProtonVPN är baserat i Schweiz och tillhör branschens bästa när det kommer till säkerhet. I och med placeringen i Schweiz lyder inte aktören under EUs och USAs övervakningsjurisdiktioner, vilket gör att de inte har några lagliga krav på sig att loggföra användarnas aktiviteter på nätet. De erbjuder även flera funktioner som kill switch och extra säkerhet utöver den kryptering som ingår i medlemskapen. Det är även möjligt att använda tjänsten på upp till 10 enheter samtidigt.

Tjänsten har också ett enkelt upplägg som ger en smidig användarupplevelse.  ProtonVPN stödjer även alla slags enheter, mobila som stationära. Det är ett stort plus eftersom tjänsten ger dig möjlighet till att koppla upp 10 enheter på samma gång. Designen är som sagt enkel, men om du behöver mer hjälp kan du alltid vända dig till aktörens kundtjänst. 

7. PrivateVPN

  • Svensk VPN-tjänst
  • Relativt många servrar världen över
  • Ganska bra för användning i Sverige

PrivateVPN är en relativt ny VPN-tjänst som växer snabbt. Tjänsten är från Sverige, vilket innebär att du kan kommunicera med kundtjänsten på svenska om du behöver kontakta den. En svensktalande kundtjänst är utan tvekan en fördel, men bortsett från det finns det ingen praktisk skillnad att tjänsten är baserad i Sverige.

Även om PrivateVPN inte på långa vägar har samma antal servrar, utspridda i världen, som det mest välkända VPN-tjänsterna, så fungerar tjänsten bra att använda i Sverige. VPN-tjänsten fungerar även bra om du vill använda VPN för att kunna tittap på SVTPlay när du är utomlands.

Om du vill kunna titta exempelvis amerikanska Netflix eller anser att det viktigaste med en VPN-tjänst är säkerheten, rekommenderar vi inte PrivateVPN. Tjänsten är tyvärr inte tillräckligt utvecklad eller pålitlig för det i dagsläget.  

Prismässigt sett överraskade PrivateVPN oss också lite. Faktum är att tjänsten inte är särskilt mycket billigare än andra många andra, bra mycket bättre tjänster som exempelvis NordVPN och CyberGhost. Vi rekommenderar hellre de sistnämnda även om PrivateVPN totalt sett klarar sig bra i våra ögon.

Vad använder vi vanligtvis VPN till i Sverige?

Den frågan är helt avgörande för vilka VPN-tjänster som rekommenderas. Utifrån vår erfarenhet använder svenskar VPN-tjänster till ett antal olika ändamål, men det är vanligtvis en som förekommer mer än andra. Vi kommer att ta upp de vanligaste användningsområdena här nedanför..

1.Titta på svensk TV utomlands: För det första finns det extremt många svenskar som använder VPN-tjänster för att titta på svensk tv när de vistas utomlands, tillfälligt eller permanent. För närvarande är TV-program som produceras av SVT, TV4, Kanal 5, HBO Max och liknande blockerade när du inte befinner dig i Sverige. På grund av begränsningar i sändningsrättigheterna är det bara möjligt att se innehållet i nationella playtjänster om du har en svensk IP-adress.

Än så länge är det relativt enkelt att kringgå dessa geografiska begränsningar genom att ansluta till en svensk server via en VPN-tjänst. Vi svenskar älskar att resa, oavsett om det är till Thailand, USA eller Norge. Därför anser vi att just resor är en stor anledningen till att många använder en VPN-tjänst. 

2. Resor till länder med censur: Eftersom svenskar reser mycket, finns det också många som använder VPN-tjänster när de besöker länder med mer eller mindre utbredd censur, till exempel Kina, Ryssland och Nordkorea. Då är det en stor fördel att ha installerat en VPN-tjänst för att kringgå censuren och kunna titta på exempelvis svenska eller europeiska nyhetssändningar. 

3. Titta på amerikanska Netflix eller Hulu: Det är också många som använder VPN för att få ett större utbud och kunna titta på filmer och serier i streamingtjänster som Netflix och Hulu. Som bekant är utbudet på svenska Netflix betydligt mindre än på Netflix i exempelvis England, Tyskland eller USA. Anledningen är att Netflix måste betala för innehållet i varje land, så det är förståeligt att de prioriterar de största länderna.

ExpressVPN är också en VPN-tjänst som fungerar bra med amerikanska Netflix

Genom att ansluta till en amerikansk server via en VPN-tjänst kan svenska invånare få en amerikansk IP-adress även om de är i Sverige. Netflix tror då att du är i USA och visar den amerikanska Netflix-versionen.

4. Stärk den personliga integriteten på nätet: Många svenskar använder naturligtvis VPN-tjänster för att öka sin personliga integritet och säkerhet på internet. Även om Sverige inte är det land som är mest känt för övervakning av sina invånare, finns det alltid en risk att tredje part på nätet kommer att hålla reda på och logga dina nätaktiviteter. Det finns alla anledning att anta att det sker i betydligt större utsträckning än du tror i dagsläget. I Sverige använder många sig av VPN för att undvika så kallad cyberstalking, vilket kan påverka dig negativt på många sätt, och för att skydda känsliga uppgifter som exempelvis kontokortsnummer och personnummer.

5. Torrent-tjänster: Många svenskar använder också det som kallas för torrent-tjänst, där du hämtar filer via olika P2P-händelser. I sådana situationer är det en klar fördel att vara anonym, eftersom mycket av de filer som laddas ned via torrent-tjänster är skyddade enligt upphovsrättslagen, till exempel filmer och musik. Det är alltså olagligt att ladda ner dessa filer utan tillåtelse från den som äger upphovsrätten. Observera att vi inte på något vare sig uppmuntrar eller uppmanar till olaglig nedladdning.

Betydelse för vårt test

De faktorer som vi har tagit upp i det föregående stycket är helt avgörande för vårt test. Den gemensamma faktorn för många av punkterna är att du måste ha en svensk IP-adress för att VPN-användningen ska fungera optimalt. Det gäller både de som använder VPN för integritet och säkerhet, och de som till exempel ska ha tillgång till svensk tv i utlandet.

Det är ingen större vits med att förbättra säkerheten gällande din personliga integritet på nätet om du måste koppla upp dig mot en server i Tyskland och i och med det blir blockerad från många svenska sidor, även om du är i Sverige. Och vill du ha tillgång till svensk tv när du är utomlands kan du inte koppla upp dig mot en norsk server.

Därför är det viktigt för svenska invånare att VPN-tjänsten har många servrar i Sverige. Det gör det möjligt för dig att få tillgång till allt svenskt innehåll (med en svensk IP-adress), samtidigt som du skyddar din identitet och upprätthåller säkerheten runt den. Då kan du välja de servrar som har högsta hastigheterna och enkelt växla till en annan svensk server om någon av de första är för långsamma eller ligger nere. 

Utöver det är det även viktigt att den valda tjänsten har många servrar i USA, så att du kan använda VPN för att öka urvalet på exempelvis Netflix. Det är inte alla VPN-tjänster fungerar så bra för att utöka utbudet bland streamingtjänster, något som vi har tagit upp i testresultatet för respektive tjänst tidigare i artikeln.

Dessutom kommer det naturligtvis också ha betydelse för svenska medborgare om tjänsten finns på svenska eller har svensktalande kundtjänstmedarbetare (eller från Norden). Självklart kommer en sådan kundservice att vara mer attraktiv för svenska kunder eftersom även de som inte känner sig bekväma med eller behärskar engelska kan få hjälp. 

Utöver det är självklart även generella parametrar som antal servrar och antal länder (eftersom en del svenskar har särskilda önskemål), hastighet, pris, plattform, appar och användarvänlighet, registrering och nedladdning, personlig integritet, loggning av aktiviteter och extra säkerhetsfunktioner som exempelvis Kill switch, torrent-funktioner med mera viktiga. 

Varför rekommenderar vi inte gratis VPN-tjänster till svenska invånare?

ExpressVPN är en av de dyraste VPN-tjänsterna. Trots det är det, i vårt tycke, inte värt att klaga över utgiften i förhållande till den mängd irritation som en gratistjänst vanligtvis för med sig. 

Det finns flera anledningar att vi inte rekommenderar kostnadsfria VPN-tjänster till svenskar. Först och främst är de flesta av gratistjänsterna inte möjliga att använda. Anledningen är att de VPN-tjänster som är gratis i regel har en begränsad datamängd, till exempel 1 GB. När den angivna datamängden är slut blir du blockerad från att vända tjänsten till dess att du betalar månads- eller årsavgiften. Det här gäller till exempel VPN-tjänster som Windscribe och Tunnelbear.

Utöver det är det få gratistjänster som har servrar i Sverige, och om de har det kommer är de inte särskilt bra. De VPN-tjänster som är gratis har mindre ekonomisk kapacitet och av den anledningen riktar de istället in sig på större länder som Tyskland, USA och Storbritannien.

Vidare cirkulerar det många rykten som säger och varnar för de VPN-tjänster som är gratis loggar användarnas aktiviteter för att sälja informationen vidare till tredje part. Tredje part kan sedan använda informationen för att exempelvis komma åt kontouppgifter, göra inköp i ditt namn, utpressning och liknande. En känd kostnadsfri VPN-leverantör som har anklagats av experter för att logga användarnas aktiviteter och sälja informationen vidare är HolaVPN.

Den främsta anledningen till att de flesta väljer att betala för en VPN-tjänst är sannolikt att de aktörer som erbjuder prenumeration på VPN-tjänster är måna om att ge sina kunder så mycket säkerhet som möjligt för pengarna. Generellt sett har svenska hushåll en bra ekonomi och då finns det utrymme för att betala 50 kronor i månaden för en bra VPN-tjänst. Dessutom erbjuder så gott som alla VPN-leverantörer 30 dagars pengarna tillbaka-garanti, som du kan använda om du inte är nöjd med tjänsten som du har valt.

Tips för att använda VPN i Sverige

Det finns ett par fällor som är lätta att gå i när du ska välja VPN-tjänst. För att hjälpa dig att undvika dem har vi satt ihop en lista med tips på vad du ska tänka på. 

  • Läs inte internationella recensioner om att använda VPN i Sverige

Det här är av de mest klassisk fällor som många svenska internetanvändare går i när de letar VPN-tjänst. Anledningen att du inte ska förlita dig på utländska recensioner om VPN som ska användas i Sverige, är att de vanligtvis inte har en aning om vad de pratar om.

  • Välj inte VPN utifrån pris
    Många väljer VPN baserat på pris, vilket ofta innebär att testa VPN-leverantörer som inte tar betalt för sin tjänst. Tidigare i artikeln tog vi upp varför du inte bör använda dig av gratis VPN-tjänster eftersom de ofta innebär mycket huvudvärk, frustration, potentiell övervakning och mer ofta än sällan slutar med att du säger upp tjänsten och byter till betald VPN-tjänst.
  • Hur många länder tjänsten erbjuder är i regel inte viktigt
    Många VPN-leverantörer marknadsför sina tjänster med att de har extremt många servrar i över 150 länder. Vår erfarenhet är att antalet länder med servrar i inte är så relevant för de som bor i Sverige. Du behöver vanligtvis bara servrar Sverige, USA och några andra länder för att täcka dina behov. I gengäld är det betydligt viktigare hur bra servrarna och övriga erbjudanden är.
  • Undersök om tjänsten verkar fokusera på Sverige
    Enligt vår erfarenhet tenderar VPN-tjänsterna att fokusera på lite olika länder. Du kan i regel se vilka länder de fokuserar på i förhållande till hur många servrar de har i värdlandet, samt om de till exempel har översatt sina hemsidor till svenska. NordVPN och ExpressVPN är två exempel på leverantörer som för investeringar Sverige, och det är en indikator på att de kan vara ett bra val för internetanvändare i Sverige..
  • Läs användarrecensioner på oberoende sidor
    Nästan alla jämförelsesidor gällande VPN som finns på nätet får betalt per hänvisning. Det innebär att de som ligger bakom webbplatsen får betalt om en besökare klickar sig fram till sidan som erbjuder VPN-lösningen och köper produkten. Det innebär i sin tur att du inte kan vara helt säker på om webbplatsen är oberoende och trovärdig. Vi får också en sådan ersättning, men anser att det påverkar våra åsikter minimalt. Oavsett är det bra att läsa användarrecensioner på oberoende sidor, eftersom du får bredare information och en bättre överblick för att kunna säkerställa att åsikterna är så neutrala som möjligt. 

Olika VPN-tjänster till olika städer?

Ibland får vi frågor om vilken stad man bor i har inverkan på vilken VPN-tjänst man ska välja. Antagandet som personerna som kontaktar oss gör är att de kanske borde välja en VPN som är anpassad för exempelvis Stockholm, Göteborg, Malmö eller Kiruna.

Vårt korta svar på den frågan är nej, det behöver du inte. Vad vi känner till finns det ingen VPN-tjänst som låter dig välja servrar i en viss stad. I större länder, till exempel Tyskland, kan det vara relevant eftersom du där kan välja servrar i exempelvis Berlin, Hamburg eller Frankfurt. I ett litet land som Sverige finns det inget som helst behov av det då det inte finns några geografiska blockeringar kopplade till städer. Enligt våra mätningar påverkas inte heller hastigheten inte någon större utsträckning utifrån var i landet servern finns. 

Observera att om du ska använda VPN för att ansluta till exempelvis Uppsala universitet, Göteborgs universitet eller Lunds universitet har de egna VPN-lösningar som du måste använda för att kunna ansluta till respektive universitets nätverk. , Göteborg eller Lund, kommer dessa universitet att ha egna VPN-lösningar för att ansluta till dessa nätverk. Du behöver inte ha en extern VPN-lösning, och den fungerar inte heller på universiteten.

FAQ om Sverige VPN

Varför är min VPN långsam i Sverige?

Det finns några anledningar varför VPN drar ner hastigheten på din uppkoppling. För det första måste din data transporteras längre innan den når sin destanition. Det beror på att informationen dirigeras om via VPN-servern, vilket ger ett extra transportsteg. För det andra är en VPN krypterad och det tar tid för hårdvaran i din enhet att koda och avkoda internettrafiken. Processen ska dock inte minska hastigheten på din uppkoppling med mer än cirka 10 procent. 

Om du upplever större hastighetstapp än cirka 10 procent, kan det bero på trafikstockning på nätverket, trafikstockning på VPN-servern, att något stjäl bandbredd eller att hårdvaran på din enhet inte är tillräcklig  för att möta avkodningskraven. 

Du kan testa att byta VPN-server för att förbättra hastigheten på uppkopplingen och öka bandbredden. 

Vi rekommenderar att du kontaktar kundtjänsten hos din VPN-leverantör om ingen av ovanstående lösningar hjälper. 

Hur får jag en svensk IP-adress?

Om du vill streama svensk tv, till exempe SVT Play, när du är utomlands, måste du ha en VPN som kan ge dig en svensk IP-adress. De flesta VPN-leverantörer har servrar i Sverige eller använder virtuella IP-adresser, det vill säga IP-adressen tillhör Sverige men servern finns någon annanstans i världen. 

Hur mycket kostar en Sverige VPN?

En VPN-prenumeration kostar lika mycket oavsett vilket land du betalar prenumerationen ifrån. Beroende på leverantören och vilken prenumerationstyp du väljer, kostar en prenumeration för en månad vanligtvis mellan 5 och 15 amerikanska dollar. 

Många leverantörer erbjuder lägre priser om du väljer en prenumeration som sträcker sig över en längre tid, till exempel ett år. Utöver det erbjuder många leverantörer även pengarna tillbaka-garanti om du av någon anledning inte skulle vara nöjd.

Kan jag ha min VPN påslagen hela tiden?

Absolut, och många har det så. De flesta VPN-appar har en funktion i inställningarna som gör att appen öppnas automatiskt och ansluter till VPN så fort enheten startas. Många har också ett WiFi-skydd som automiskt slår på din VPN när du ansluter till ett nytt nätverk. 

Om reklam på webbplatsen

Innehållsförteckningexpand_more

    Bästa VPN-tjänster

    Bästa VPN-tjänsten

    Prova ExpressVPN

    Vår testtvåa

    Prova NordVPN
    Om reklam på webbplatseninfo