De bästa VPN-tjänsterna ur svensk synpunkt

Senast uppdaterad: 05/07/2021

I allmänhet är det svårt att namnge en VPN-tjänst som nödvändigtvis är den allmäktiga VPN-tjänsten. Anledningen till detta är att VPN används oftast för många olika ändamål. Vissa kommer att använda VPN för streaming, andra för säkerhet, någon som reser mycket vill t.ex. hitta billigare flygningar och liknande.

Utöver detta kommer den bästa VPN-tjänsten också att bero på vad personen vill ha. Vissa VPN-tjänster kan betraktas som mycket robusta, men det är vanligtvis också det dyraste. Andra VPN-tjänster kanske inte är lika bra men ger dig mycket för priset. Då kan dessa vara “bäst” för vissa, även om själva tjänsten inte nödvändigtvis är bäst.

Utöver detta och centrum för denna artikel, så kommer vissa VPN-tjänster också att vara bättre i vissa länder än andra. Till exempel kan VPN-tjänsten göras i ett enda land och därigenom anpassas till medborgarna i detta land. Språket anpassas, kundtjänst kommer att vara boende i samma land och liknande.

I den här artikeln kommer vi att undersöka olika VPN-tjänster i förhållande till svenska synvinklar och välja de bästa VPN-tjänsterna för Sverige. Vi har länge tagit emot och besvarat ett antal utskick och förfrågningar från svenskar som frågar oss olika frågor angående användningen av VPN. Det innebär att vi har bred erfarenhet av vad exakt svenska medborgare vill ha, vilket gör oss speciellt beredda att välja de bästa VPN-tjänsterna för svenskar.

Vi ska förklara nedan vad vi har betonat med avseende på vilka VPN-tjänster vi föreslår gentemot svenska medborgare. Så du kan se om detta gäller för dig, vilket vi tror kommer att göra. Om inte, kan du också behöva leta efter andra tester.

Hur får man det bästa VPNet för Sverige?

När vi bestämmer oss för vad den bästa VPN-tjänsten är för Sverige betyder det naturligtvis att man måste titta på varför svenskar i allmänhet använder VPN, vad de vill ha av detta och vem den genomsnittliga svensken är. Det är precis vad vi vill göra i den här artikeln.

Följaktligen kommer vi att lista de VPN-tjänster vi tycker fungerar bäst i förhållande till anledningarna varför de flesta svenska användare använder sig av just en VPN. De moment vi tagit hänsyn till är speciellt:

 1. Tillgång till svenskt innehåll utomlands – Kan man exempelvis se SVT, Discovery+ eller Viaplay i utlandet
 2. Säkerhet och kryptering – Hur säker är tjänsten och hur stark är krypteringen?
 3. Anonymitet och integritet – Kan du surfa anonymt?
 4. Loggföringspolicy – Loggar VPN-tjänsten din trafik eller sker det ingen spårning av din aktivitet?
 5. Pris för VPN-tjänsten – Har VPN-tjänsten bra erbjudanden eller exempelvis pengarna tillbaka garanti
 6. Kundservice – Har tjänsten liveservice 24 timmar om dygnet?
 7. Hastighet på servrarna – Laggar tjänsten eller är servrarna ostabila?
 8. Serverval – Hur många servrar i olika länder och hur många i Sverige?
 9. App-funktionalitet – Hur bra är designen och användarupplvelsen? Är det enkelt att installera?

Topp 7 tjänster för Sverige just nu

Det här är de VPN-tjänster som vi tycker är bäst för Sverige just nu:

1. ExpressVPN

 • Bra för att streama SVT Play i utlandet
 • Servrar i 94 länder
 • Snabb uppkoppling

ExpressVPN är en av VPN-tjänsterna som nästan alltid hamnar högt i rankingen. Anledningen till detta är enkelt. Tjänsten är extremt robust och snabbt snabb. När det gäller användningen i Sverige är vår erfarenhet att tjänsten också fungerar bra. Vi kommer förklara varför här.

ExpressVPN har cirka 2000 servrar i 94 länder. Detta gör också tjänsten lämplig för dem som har behov av att ansluta till ett visst land eller kontinent. För svenska medborgare är det avgörande att tjänsten har ett antal servrar i Sverige. Dessa fungerar också bra i våra test, så du kan vara säker på att tjänsten faktiskt fungerar bra för svensk användning. Om du till exempel vill använda VPN för att titta på exempelvis SVT från utlandet, är detta ett bra val.

Hastigheten på ExpressVPN är också mycket snabb. Detta gäller både anslutningshastigheten, dvs hur lång tid det tar att ansluta till varje server och hastigheten på varje server. I Sverige upplever vi också hastigheterna bra. Jämfört med andra VPN-tjänster ligger ExpressVPN på toppnivå.

Säkerhetsvis är ExpressVPN också på elitnivå med 256-bitars AES-kryptering, DNS / IPv6-läckageskydd, nödstopp och delad tunneling. Därför är Express är ett bra val för att skydda dig från hacking och övervakning, samt att dölja IP-adressen vid torrenting och liknande.

ExpressVPN har inte kundsupport på svenska, men mycket av mjukvaran finns på svenska, vilket givetvis är en stor fördel. Plattformen och applikationerna är också användarvänliga och intuitiva.

Jämfört med det amerikanska Netflix är ExpressVPN också en testvinnare, där nästan alla servrar i USA fungerade för detta ändamål. Faktum är att ExpressVPN fick mycket högt betyg på alla kriterier.

Prismässigt; ExpressVPN är en av de dyraste VPN-tjänsterna och ligger på cirka 90 kr per månad, dock mycket billigare om du knyter dig i en längre period. Prisskillnaden är dock inte galet hög jämfört med andra betalda VPN-tjänster. Tjänsten har också en 30 dagars pengarna-tillbaka-garanti.

Läs ett större test av ExpressVPN i den här artikeln och se vad som är positivt och negativt med tjänsten.

2. NordVPN

 • Hela 68 servrar i Sverige
 • 30 dagars pengarna-tillbaka-garanti
 • Bra kundservice

NordVPN, tillsammans med ExpressVPN, är en av tungviktarna för användning i Sverige. Tjänsten är inte från Norden, som många tror, ​​men från Panama. Sådan är NordVPN-namnet kanske något vilseledande. Oavsett detta fungerar tjänsten bra för användning i Sverige.

Över hela världen är NordVPN ledande med 5000 servrar i 52 länder. Server-vis, det här är förmodligen mest av alla VPN-tjänster över hela världen. I Sverige har tjänsten totalt 68 servrar, vilket är mer än många VPN-tjänster över hela världen. NordVPN är i detta avseende ett bra val för användning i Sverige.

Hastighetsmässigt är NordVPN också otroligt snabb i våra tester, och fungerar bra när det gäller svensk TV i utlandet. NordVPN har också extremt många servrar i USA och är ett utmärkt val om du ska använda VPN till exempelvis amerikanska Netflix. De flesta av servrarna vi testade i USA lurade Netflix’s landsblockering.

Säkerheten är även den mycket stabil med NordVPN krypteringen är faktiskt i linje med den amerikanska militärens krypteringsnivå. NordVPN har inte heller någon loggning och andra säkerhetsåtgärder som killswitch eller liknande. För de av er som främst vill använda VPN för säkerhet och integritet / anonymitet är NordVPN också ett bra val.

Prisvärdigheten; NordVPN är mycket billigare än ExpressVPN, och kan därmed vara ett bra alternativ för dem som vill betala så lite som möjligt i förhållande till vad du får för pengarna. North har också en 30 dagars pengarna-tillbaka-garanti. Sammantaget är detta en VPN som vi rekommenderar starkt för användning i Sverige.

3. SurfShark

 • Flera norska servrar.
 • Rimlig.
 • 30 dagars pengarna tillbaka garanti.

SurfShark VPN är en relativt ny VPN-leverantör som växer i snabbhet, varför vi också har förtroende för denna VPN-tjänst. Inga VPN-tjänster växer lika snabbt som den här tjänsten. Idag har SurfShark 800 servrar i 50 länder, och detta nummer växer snabbt.

När det gäller användning med svenska ögon fungerar SurfShark relativt bra. Flera svenska servrar gör att du enkelt kan ansluta till Sverige om du är utomlands och vill få en svensk IP-adress, eller om du vill surfa mer säkert online hemma i Sverige. Samtidigt har tjänsten flera servrar i USA vilket gör det enkelt att expandera flödesinnehållet i exempelvis Netflix, Hulu eller liknande.

Säkerhetsvis är SurfSharks teknik nästan i nivå med de bästa leverantörerna som NordVPN och ExpressVPN, och tjänsten är också mycket billigare än de andra, för närvarande ner till 15 kronor om månaden om du binder dig för längsta tiden. Tjänsten har också en 30 dagars pengarna-tillbaka-garanti.

4. CyberGhost

 • Kill switch, DNS och IP läckage skydd.
 • 45 dagars pengarna tillbaka garanti.
 • 30 servrar i Norge.

CyberGhost är också en av de största VPN-leverantörerna med så många som 3 700 servrar i cirka 60 länder. 30 av dessa servrar är belägna i Sverige, vilket gör CyberGhost till en nuvarande VPN-kandidat för svenska VPN-användare.

CyberGhost har olika servrar som du kan välja mellan vilka funktioner du vill ha, vilket kan vara mycket bra. Till exempel kan du välja specifika sätt för integritet och anonymitet, eller till exempel för att se amerikanska Netflix. I detta avseende fungerar CyberGhost bra i förhållande till de olika behoven hos svenska medborgare som oftast har samband med användningen av VPN.

Säkerhetsvis är CyberGhost bra och levererar, som NordVPN, en kryptering av militär kvalitet, noll-loggspolicy, DNS och IP läckskydd, Kill Switch, OpenVPN, L2TP-IPsec och PPTP protokoll och liknande. Hastigheten är också bra och fungerar bra för streaming.

När det gäller pris är CyberGhost en av de billigare tjänsterna för vad du får för pengarna, och tjänsten har också en 45 dagars pengarna-tillbaka-garanti. Sammantaget kan vi tillgodose CyberGhost sett med svenska ögon, eftersom det har allt vi behöver.

5. HideMyAss

 • Växande leverantör
 • Servrar i 190 länder
 • Bra svenska servrar

HideMyAss är en av VPN-tjänsterna med servrar i de flesta länder med sina 190. Ett av dessa länder är, som du kanske kan gissa, Sverige. Servrarna de erbjuder här i landet är även mycket bra. Du kommer inte märka att du är ansluten till en VPN när du surfar, streamar eller spelar. I vårt test fann vi också att servrarna är generellt mycket bra oavsett vilket land du ansluter dig till.

När det kommer till säkerhet erbjuder också HideMyAss goda lösningar. För det första har de en policy om noll loggföring. De har också den så kallade ”militära krypteringsgraden” som ger bra säkerhet. Dessutom har de också flera säkerhetsfunktioner som gör att du kan känna dig trygg när du använder internet.

Användarupplevelsen hos HideMyAss är heller inte något att klaga på. För det första erbjuder de applikationer till alla typer av enheter. Det är också så att om ett problem skulle uppstå, kan du enkelt vända dig till deras kundservice. Du kan antigen kontakta dem direkt eller använde deras FAQ.

Du kan välja mellan olika medlemskap där det billigaste kostar runt 30 kronor i månaden. Med denna leverantör kan du även dra nytta av 30 dagars pengarna tillbaka garanti om du hellre skulle använda dig av någon annan aktör.

6. ProtonVPN

 • God säkerhet
 • Flera olika medlemskap
 • Bra servrar i Sverige

Detta är en av få tjänster som erbjuder medlemskap som inte bara varierar i pris, men även funktionalitet. De har allt från en gratisversion hela vägen till vad de själva kallar ”visionär”. Vi kommer att hänvisa till tjänsten efter deras mest populära alternativ som kallas för ”plus”.

Vi kan börja med att säga att tjänsten erbjuder knappt 1000 servrar i 50 olika länder. Det är varken väldigt många eller få. Oavsett detta upplevde vi att servrarna är bland de bästa på marknaden har att erbjuda. Även de svenska servrarna ger dig möjligheten till att streama innehåll i HD samt surfa som normalt.

ProtonVPN är baserat i Schweiz och är bland branschens bästa inom säkerhet. För det första är de utanför EUs och USAs övervakningsjurisdiktioner som ger dem möjligheten att erbjuda en policy om noll loggföring. De erbjuder även flera funktioner som kill-switch och extra säkerhet utöver till deras kryptering. Du kan också använda tjänsten på hela 10 enheter samtidigt.

Tjänsten erbjuder även en ren design som är enkel att använda. ProtonVPN stöder även alla slags enheter. Detta är också ett stort plus eftersom tjänsten ger dig möjlighet till att koppla över 10 enheter samtidigt. Designen är som sagt mycket enkel, men om det finns behov av support kan du enkelt vända dig till deras kundservice.

7. PrivateVPN

 • Svensk VPN-tjänst
 • Relativt många servrar världen över
 • Ganska bra för användning i Sverige

PrivateVPN är också en relativt ny VPN-tjänst som växer snabbt. Tjänsten är från Sverige, vilket innebär att du kan kommunicera med kundtjänst på svenska. Detta är nödvändigtvis en liten fördel. Oavsett detta har det verkligen ingen praktisk betydelse att tjänsten är baserad i Sverige.

För användning i Sverige fungerar PrivateVPN bra, även om tjänsten är har långt ifrån samma antal servrar runt om i världen som de mest erkända VPN-tjänsterna. Men det fungerar bra om du vill använda VPN för enkel användning, som att se SVT utomlands.

Om du vill se amerikanska Netflix, till exempel, eller fokusera på den avancerade säkerhetsfunktionen, är PrivateVPN förmodligen inte den VPN-tjänst som vi rekommenderar för dig. Tyvärr är tjänsten ännu inte tillräckligt robust.

Prismässigt; PrivateVPN överraskade oss också lite. Faktum är att tjänsten inte är mycket billigare än andra många andra, bättre tjänster såsom NordVPN och CyberGhost, som vi hellre kan rekommendera dessa, även om PrivateVPN helt och hållet är bra i våra ögon. x

Vad använder vi vanligtvis för VPN i Sverige?

Denna fråga kommer nödvändigtvis vara avgörande för vilka VPN-tjänster du rekommenderar. Efter vår erfarenhet använder svenskar VPN-tjänster för ett antal olika ändamål, men det är vanligtvis någon som återkommer. Vi kommer att nämna de vanligaste användningsområdena nedan.

1.Titta på svensk TV utomlands: För det första finns det extremt många sveskar som använder VPN-tjänster för att titta på svensk tv i utlandet. För närvarande är TV-program som SVT, TV4, Kanal 5, HBO Nordic och liknande blockerade när du befinner dig utanför Sverige. På grund av rättigheters begränsningar kan mycket av innehållet i dessa tjänster bara visas om du har en svensk IP-adress.

Hittills är det otroligt enkelt att kringgå dessa geo-begränsningar genom att ansluta till en norsk server via en VPN-tjänst. Vi svenskar älskar att resa, oavsett om det är Thailand, USA, Norge eller liknande. Därför är användningen av VPN, enligt vår mening, kanske nära kopplad till detta behov.

2. Resor till länder med censur: När svenskar reser mycket, finns det också många svenskar som använder VPN-tjänster om de kommer att åka till länder med utbredd censur, som Kina, Ryssland, Taiwan och liknande. I sådana fall är det en stor fördel att redan ha installerat en VPN-tjänst så att du kan kringgå den stora censuren i något av dessa länder.

3. Titta på amerikansk Netflix eller Hulu: För det andra finns det extremt många som använder VPN för att öka innehållet i kända strömmande erbjudanden som Netflix och Hulu. Som bekant har den svenska Netflix-kommittén ett mycket begränsat urval jämfört med urvalet i större länder som USA, England och Tyskland. Detta beror på att Netflix måste betala för innehållet i varje land, därför är det förståeligt att de sedan prioriterar de största länderna mest.

ExpressVPN är också en VPN-tjänst som fungerar bra med amerikansk Netflix

Genom att ansluta till en amerikansk server via en VPN-tjänst kan svenska medborgare få en amerikansk IP-adress även om de är i Sverige, och Netflix tror att du är i USA och visar dig US Netflix-versionen.

4. Stärk integriteten på nätet: Många svenskar använder naturligtvis även VPN-tjänster för att öka deras integritet och säkerhet online. Även om Sverige inte är det land som är känt för mest övervakning, finns det alltid en risk för att tredje part på nätet kommer att hålla reda på dina aktiviteter och det finns anledning att anta att detta sker i stor utsträckning idag. Det är inte så konstigt att många svenskar använder VPN för att undvika så kallad cyberstalking, vilket kan påverka dig på ett antal negativa sätt.

5. Torrenting: Många svenskar använder också något som kallas för torrent, där du hämtar filer via olika P2P-händelser. I sådana situationer är det mycket fördelaktigt att vara anonym, då många människor laddar ner filer olagligt. I Sverige har många bötfällts genom att göra det, men på en VPN kommer du att vara anonym. Därför är det också vanligt att använda en VPN för detta ändamål. Observera att vi inte uppmuntrar till olaglig nedladdning.

Betydelse för vårt test

Ovanstående faktorer är givetvis helt avgörande för vårt test. Den gemensamma faktorn för många av ovanstående punkter är att man måste ha en svensk IP-adress för att VPN-användningen ska vara optimal. Det gäller både de som använder VPN för integritet och säkerhet, och de som till exempel ska ha tillgång till svensk tv i utlandet.

Naturligtvis hjälper det inte att vara säkrare online om det här betyder att du måste ansluta till en VPN-server i Tyskland, vilket innebär att du kommer att vara uppkopplad från många webbplatser i Sverige, även om du bara är här. Och om du ska ha tillgång till svensk TV, kan du inte ansluta till en norsk server.

Därför är det viktigt för svenska medborgare att VPN-tjänsten har många servrar i Sverige. Detta gör det möjligt för oss att få tillgång till allt innehåll vi vill ha i Sverige (med en svensk IP-adress), samtidigt som vi behåller vår integritet och säkerhet. Då kan vi välja servrarna med högsta hastighet och växla enkelt till en annan svensk server om en av servrarna är nere eller liknande.

Utöver detta kommer det nödvändigtvis vara viktigt att tjänsten har många servrar i USA, så att vi kan använda VPN för att öka Netflix-urvalet. Inte alla VPN-tjänster fungerar så bra för detta ändamål, och vi kommer att återkomma till detta under alla leverantörer vi nämner.

Utöver detta kommer det naturligtvis också att vara av särskilt intresse för svenska medborgare om tjänsten finns på svenska eller har kundservice på sveska (eller från Norden). Självklart kommer sådan kundservice att vara mer aktuell för våra behov och bättre lämpad för att hjälpa oss.

Utöver dessa stunder som är särskilt viktiga för svenska medborgare, betonar vi också viktiga allmänna faktorer som totalt utbud av server och antal länder (eftersom vissa nordmän har speciella önskemål), hastighet, pris, plattform, applikationer och användbarhet, registrering och nedladdning, integritetsskydd , loggar och extra säkerhetsåtgärder som killswitch, torrent-funktioner och liknande.

Varför rekommenderar vi inte gratis VPN-tjänster till svenska medborgare?

ExpressVPN är en av de dyraste VPN-tjänsterna, men är trots det i vårt tycke värd pengarna jämfört med att irritera sig över en gratistjänst.

Det finns flera anledningar till att vi inte rekommenderar helt gratis VPN-tjänster till svenskar. Först och främst kommer de flesta gratistjänsterna inte att vara möjliga att använda. Anledningen till detta är att tjänsterna oftast är gratis endast för en viss mängd dataanvändning, till exempel 1 GB eller liknande. Efter det kommer du att blockeras och måste betala för att utnyttja tjänsten. Detta gäller till exempel tjänster som Windscribe och Tunnelbear.

Utöver detta har några av de fria tjänsterna servrar i Sverige, och om de gör det kommer de vanligtvis inte att vara speciellt bra. De fria tjänsterna har mindre kapacitet och är därför oftast inriktade på större länder som Tyskland, USA och Storbritannien.

Dessutom finns det också många rykten som varnat för att de fria tjänsterna loggar användarnas aktivitet och sedan säljer denna information till tredje part. Kända VPN-tjänster som HolaVPN har anklagats för detta av många experter.

Den främsta orsaken är förmodligen att de betalda VPN-tjänsterna är så mycket bättre och samtidigt kostar väldigt lite. Svenskar har generellt mycket bra ekonomi, och i synnerhet då blir det nästan obetydligt att betala 50 kronor per månad för att ha en bra VPN-tjänst. Dessutom har alla betalade VPN-tjänster en 30-dagars pengarna-tillbaka-garanti, så du kan använda detta om du är extra petig.

Tips för att använda VPN i Sverige

Det finns vissa fällor som svenska medborgare tycks oftast gå in och vi kommer därför att ge några tips så att du kan undvika att göra de vanligaste misstagen.

 • Läs inte internationella recensioner om att använda VPN i Sverige
 • Som vi nämnde är det här en klassisk fälla som många svenskar gör. Anledningen till att du inte behöver förlita dig på utländska recensioner om VPN i förhållande till Sverige är att de vanligtvis inte har någon aning om för vad de pratar om.
 • Välj inte VPN från pris
 • Många väljer VPN baserat på pris, vilket ofta innebär att testa ut gratis VPN-leverantörer. Ovan har vi nämnt varför du inte borde göra det eftersom det oftast innebär mycket huvudvärk, frustration, potentiell övervakning och oftast en uppsägning där du ändå växlar till en betald VPN-tjänst ändå.
 • Hur många länder som tjänsten erbjuder är vanligtvis inte viktigt
 • Många VPN-tjänster annonserar mycket med det faktum att de erbjuder extremt många servrar i över 150 länder. När det gäller svenska medborgare är vår erfarenhet att detta inte är så relevant. Oftast behöver vi bara servrar i Sverige, USA och några andra länder oavsett din speciella användning. I gengäld är det mycket viktigare exakta dessa servrar och övriga erbjudanden är.
 • Se om tjänsten verkar ha fokuserat på Sverige
 • Enligt vår erfarenhet tenderar olika VPN-tjänster att fokusera på lite olika länder. Du kan se detta i förhållande till hur många servrar de har i värdlandet, och om de har översatt webbplatser till svenska, till exempel. NordVPN och ExpressVPN är exempel på tjänster som har investerat i Sverige, och som en indikator betyder det att de kan vara ett bra val för svenska medborgare.
 • Läs användarrecensioner på oberoende sidor
 • Nästan alla VPN-jämförelsessidor på nätet betalas per hänvisning. Det innebär att webbplatsen betalas om en besökare klickar på sidan tills en VPN erbjuder och köper produkten. Detta innebär alltså att du inte kan vara helt säker på om webbplatsen är helt trovärdig. Vi får också sådan ersättning, men tror att det påverkar våra åsikter till ett minimum. Hur som helst kan det vara bra att läsa användarrecensioner på oberoende sidor, eftersom du får lite bredare intryck och kan vara helt säker på att åsikterna är helt oberoende.

Olika VPN-tjänster till olika städer?

Vi får ibland frågor om man måste berätta i vilken stad man bor i, eftersom det tydlign ska kunna ha inverkan på vilken VPN-tjänst du ska välja. Antagandet är att man kan välja en VPN anpassad till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö eller Kiruna.

Vårt korta svar på detta är nej, det behöver man inte. Anledningen till detta är att så långt vi är medvetna tillåter ingen VPN-tjänster dig att välja servrar i olika städer. I större länder kan det vara relevant, till exempel i Tyskland där du kan välja servrar i Berlin, Hamburg och liknande. Men i Sverige är det verkligen inget behov av detta, eftersom landet är relativt litet och det finns ingen som blir blockerad inom varje stad. Efter våra mätningar påverkas hastigheten inte signifikant av den plats där servern ligger.

Observera att om du ska använda VPN för att ansluta till exempelvis Universitetet i Uppsala, Göteborg eller Lund, kommer dessa universitet att ha egna VPN-lösningar för att ansluta till dessa nätverk. Du behöver inte ett externt VPN-erbjudande, det fungerar inte heller.

Om reklam på webbplatsen

Innehållsförteckningexpand_more

  Bästa VPN-tjänster

  Express Icon

  Bästa VPN-tjänsten

  Prova ExpressVPN
  NordVPN Icon

  Vår testtvåa

  Prova NordVPN
  Om reklam på webbplatseninfo