VPNportalen

ProtonVPN Recension

8.0/10

ProtonVPN är en Schweiz-baserad VPN-leverantör som levererar en solid och säker tjänst.

Det här gillade vi med ProtonVPN:

 • Servrar i 50 länder
 • Ingen loggning
 • Stark kryptering med AES-256
 • Lägsta pris:

  €4 / mnd

  Fungerar på:

  SVT Play TV4 Play AppleTV Disney+ Netflix

  Introduktion

  Marknaden för VPN-tjänster har exploderat de senaste åren. Denna tjänst, som i ett tidigt skede endast var avsedd för företag som ville hålla sig säkra online, har nu blivit en stor marknad för privatpersoner. Program efter att program har kommit in på marknaden och ProtonVPN är en av dessa.

  Här ser du ProtonVPNs huvudmeny. VPN-tjänsten liknar NordVPN på så sätt att de har en världskarta.

  ProtonVPN är en VPN-tjänst skapad av samma utvecklare som satt den välkända ProtonMail-tjänsten på kartan. ProtonMail är egentligen bara en VPN-klient för e-post. Företaget såg vikten av att skicka e-post på ett säkert sätt, särskilt till journalister med känslig information.

  Med tiden har dock schweiziska ProtonVPN vuxit till att bli ett storskaligt VPN-program, och det fortsätter växa i skrivande stund. Även om den inte är så stor som de allra största spelarna, matcha den deras höga säkerhet. Programmet förtjänar en närmare granskning.

  ProtonVPN
  •  €4 i mån
  • 15% rabatt
  • 30 dagar pengarna tilbaka garanti

  Hur säkert är ProtonVPN?

  Privatpersoner har verkligen gjort ett språng i form av integritet online, varför tjänster som ProtonVPN blommat så mycket. I sig har den här tjänsten mer än tillräckligt med säkerhet för de allra flesta, och faktum är att den leder trafik genom många fler än bara en server.

  Dessutom erbjuder ProtonVPN P2P-teknik, upp till 10 anslutningar samtidigt, en Kill Switch som säkerställer att din IP-adress inte läcker ut och en mängd andra tekniska funktioner. Men det är ändå ingen av dessa funktioner som emellertid främjar största delen av säkerheten hos ProtonVPN.

  ProtonVPN är beläget i Schweiz, vilket innebär att de varken är under USA:s, EU:s, eller de så kallade 14 ögonens jurisdiktion, där vissa länder kan få insikt i din aktivitet. Företaget spårar inte din aktivitet och du kan registrera dig med en ProtonMail-adress för att vara helt anonym.

  Om du väljer gratisplanen håller du dig också borta från betalningsinformation, men även om du väljer en betald plan kan du till exempel betala med Bitcoin. Med andra ord är det möjligt att hålla dig helt anonym och säker med ProtonVPN, vilket gör denna tjänst till en favorit för många!

  Hastigheten på servrarna

  Först och främst är det värt att nämna att ProtonVPN erbjuder drygt 840 servrar i 50 olika länder. Det är långt under det bästa i branschen, där vissa erbjuder tusentals servrar. Men varför är antalet servrar så viktigt bortsett från antalet tillgängliga länder? Jo, fler servrar betyder bättre chanser för högre hastigheter.

  ProtonVPN har servrar över hela världen. De flesta verkar också fungera relativt bra.

  Alla VPN:er minskar din nätverkshastighet. Trots hög säkerhet och något mindre servrar än de största VPN-tjänsterna i branschen levererar ProtonVPN fortfarande några av de högsta hastigheterna man kan hitta i branschen. Det säger något om kvaliteten på servrarna som de erbjuder.

  Med andra ord ger ProtonVPN dig ingen huvudvärk när det gäller att surfa med ett VPN, och om du till exempel använder VPN för streaming eller spel, oroa dig inte. Programmet ger dig flexibiliteten att streama upp till 4K och att spela så kallade tunga spel utan problem.

  Fungerar ProtonVPN med Netflix?

  Om du vill streama är den stora frågan om VPN-tjänsten fungerar med Netflix. Faktum är att Netflix de senaste åren har reducerat användningen av detta verktyg, och många VPN-tjänster har kämpat för att erbjuda sina användare tillgång till utländskt innehåll.

  ProtonVPN har å andra sidan inga problem på något sätt. Servrarna i USA är något långsammare än i Europa på grund av fri och obegränsad bandbredd för användare, men ändå fungerar hastigheterna mer än tillräckligt bra för att streama Netflix i USA från exempelvis Sverige.

  Användarvänlighet och kundservice

  ProtonVPN är lätt att använda på både PC, surfplatta, mobil och spelkonsoler. Även om programmet är något mer tekniskt kan även nybörjare utnyttja det. Det handlar först och främst om god organisation och enkel navigering.

  När allt kommer omkring, om du behöver ansluta till en av ProtonVPN:s servrar kommer du in med ett enda klick och det laddas snabbt! Du kan dessutom se vilka servrar som har den bästa hastigheten och markera dina favoriter. Dessutom får du också en användbar karta som hjälper dig att hitta de länder du vill ansluta till.

  Det finns knappast många skäl att kontakta kundtjänsten hos ProtonVPN tack grund hur användarvänligt programmet är, men om du har detta behov är de relativt enkla att få kontakt med via till exempel livechatt.

  ProtonVPN på iPhone och Android

  Det finns fog för att påstå att mobiltelefoner har tagit över mycket av vår vardag. I dag använder vissa mobiltelefonen mer än datorn. Även om allt fler människor i dag är angelägna om att skaffa sig en VPN-tjänst till datorn, glömmer de att mobiltelefonen innehåller minst lika mycket viktig information.

  ProtonVPN erbjuder inte bara VPN för PC, utan också VPN för mobiltelefoner som möjliggör att surfa anonymt och kryptera webbaktiviteter på mobilen. Deras app finns tillgänglig för både iPhone och Android så att hela familjen kan skydda sina enheter. Om du väljer ett av betalabonnemangen kan du ladda ner ProtonVPN till mer än en enhet, vilket innebär att du också kan använda VPN-tjänsten på din mobil.

  Om du till exempel använder ett offentligt Wi-Fi och ska skicka ett viktigt e-postmeddelande via jobbet finns det stor risk att hackare kommer över potentiellt konfidentiell information. Men om du däremot har telefonen ansluten till en VPN-tjänst som ProtonVPN, kan du vara säker på att kommunikationen skyddas, och du kommer faktiskt inte ens visas som inloggad på det offentliga nätverket.

  Det har också blivit allt vanligare att man streamar filmer och liknande även när man är på språng. För att få tillgång till många gånger fler filmer och TV-serier än vad till exempel svenska Netflix erbjuder, är en tjänst som ProtonVPN mycket användbar. Deras snabba servrar ser också till att du får en bra streamingupplevelse, även på mobilen.

  Pris för ProtonVPN

  ProtonVPN har olika funktioner inklusive en gratis funktion som faktiskt fungerar riktigt bra!

  ProtonVPN är en av VPN-tjänsterna som erbjuder en gratisversion. Med denna kan du bara ansluta en enhet åt gången och du får länderna USA, Japan och Nederländerna som alternativ. Detta är dock inte ett dåligt alternativ, och det är en bra idé att använda gratisversionen för att testa tjänsten.

  Om du utnyttjar betaltjänsten kostar ProtonVPN allt mellan 30 och 200 kr per månad, beroende på hur många funktioner du vill ha. Paketet på $30 per månad är mer än tillräckligt för de flesta användare. Observera att du kan spara mycket på att registrera dig under längre perioder.

  Kan ProtonVPN fås gratis?

  ProtonVPN har en gratis tjänst som faktiskt fungerar relativt bra.

  ProtonVPN erbjuder fyra olika abonnemang. Där de flesta andra VPN-tjänster har samma abonnemang i alla sina erbjudanden, och endast olika perioder, erbjuder ProtonVPN faktiskt olika funktioner i sina abonnemang. Ett av dessa abonnemang är till och med helt gratis.

  Ingen annan av de andra stora aktörerna i VPN-branschen erbjuder helt gratis tjänster. Faktum är att gratistjänster ofta har lite dåligt rykte. ProtonVPN:s lösning är däremot bra, och den låter dig koppla upp dig mot tre olika länder, samt erbjuder medelhastigheter. Lösningen är också begränsad till 1 enhet, men den är ju också gratis.

  Ett kanske minst lika bra alternativ, som i praktiken också är gratis, är provperioden hos ProtonVPN. Precis som hos många andra VPN-tjänster kan du här riskfritt testa tjänsten under en 30 dagars period och när som helst be om pengarna tillbaka.

  Speciella funktioner

  ProtonVPN har ett antal specialfunktioner.

  Secure Core är förmodligen den bästa funktionen som ProtonVPN har att erbjuda. Den här funktionen säkerställer att din trafik dirigeras via säkra servrar över hela Europa. Om en tredje part sitter och försöker kapa trafiken kommer han eller hon helt enkelt möta för många hinder på vägen till din information.

  Forward Secrecy är en annan funktion från ProtonVPN som är väldigt spännande. Denna funktion ser till att en ny nyckel skapas varje gång du aktiverar tjänsten. På så sätt kan din information från tidigare sessioner inte läcka om en nyckel som du tidigare använde skulle bli avslöjad.

  En speciell egenskap med ProtonVPN är också hur de rent fysiskt hanterar sina servrar, något som VPN-tjänster mycket sällan nämner. ProtonVPN å andra sidan sticker ut här, eftersom de har placerat servrarna på militära baser och i underjordiska datacenter för att säkerställa fullständig säkerhet.

  Sist men inte minst erbjuder ProtonVPN ytterligare två användbara funktioner i form av Always-on och Kill Switch för att skydda din data. Always-on säkerställer automatisk anslutning ifall du skulle glömma aktivera tjänsten. Samtidigt ser Kill Switch till att avbryta uppkopplingen till Internet om servern kraschar. På detta sätt läcker du inte data.

  Kundsupport

  Hos ProtonVPN har du dygnet runt tillgång till kundsupport. Det går snabbt och enkelt att få svar på dina frågor, och dessutom är kundtjänstmedarbetarna alltid vänliga. Oavsett vilken fråga du har kring tjänsten så finns supporten alltid tillgänglig och besvarar snabbt alla dina frågor.

  Supporten hos ProtonVPN kan nås via både livechatt och e-post. Vi kan rekommendera det förstnämnda alternativet, eftersom ProtonVPN kommer då att kunna svara på dina frågor extra snabbt. Om du däremot vill ställa en fråga medan du är på språng, kan det vara en bra idé att använda e-post så att du kan läsa svaret senare.

  Innan du ens funderar på att ställa frågor till kundtjänsten erbjuder de dig kompletterande svar på vanliga frågor som deras kunder har ställt genom åren. Hjälpsidan är översiktlig och välorganiserad och gör det enkelt att hitta svar på dina frågor. De flesta hittar tillräckligt bra svar här så att man inte ens behöver kontakta kundtjänsten för hjälp.

  Däremot måste du kontakta kundtjänsten till exempel om du vill få pengarna tillbaka på en garanti hos ProtonVPN. Tjänsten erbjuder full pengarna tillbaka-garanti inom 30 dagar, oavsett anledning till att du ångrar ditt köp. Detta brukar ofta vara en krånglig process, men hos ProtonVPN går det snabbt och enkelt att få pengarna tillbaka.

  Du får till och med testa den bästa versionen, och man behöver inte ange några skäl för att säga upp abonnemanget. Som det tidigare nämnts ska du bara ta kontakt med kundtjänsten och förklara din situation. Därmed är denna lösning tekniskt sett gratis, förutsatt att du säger upp ditt abonnemang i tid. Om du vill ha en gratis VPN-tjänst är testperioden ett perfekt erbjudande som du kan dra nytta av.

  ProtonVPN för SVT Play, TV4 Play och dylikt

  ProtonVPN är inte bara effektiv när det gäller att titta på till exempel Hulu och amerikanska Netflix. Tjänsten kan också användas för att titta på SVT Play, TV4 Play, Viaplay och andra svenska streamingtjänster. Detta är särskilt fördelaktigt om du är en svensk som bor utomlands eller kanske bara är på semester där.

  Om du till exempel vill se SVT Play utomlands kommer merparten av deras innehåll att vara geoblockerat. Detta har att göra med rättigheter, till exempel för låtar som använts i produktionen. Men du kan enkelt komma runt denna geoblockering genom att koppla upp dig mot en server hos ProtonVPN.

  Genom att koppla upp dig mot en svensk server, så kommer du nämligen att lura tjänster som SVT Play, TV4 Play m.fl. att tro att du befinner dig i Sverige. De har därmed ingen anledning att blockera innehållet för dig. ProtonVPN ser alltid till att du får åtkomst till innehållet, och dessutom gör de det utan att kompromissa med kvalitet.

  ProtonVPN har nämligen kvalitetsservrar i Sverige som ger dig optimala hastigheter för att titta på svensk TV utomlands. Om du ska titta på en serie i HD är det ju viktigt att hastigheten på servrarna är tillräckligt bra så att du inte upplever avbrott och lagg. ProtonVPN erbjuder några av de snabbaste servrarna på marknaden.

  Hur bra fungerar ProtonVPN i Sverige?

  ProtonVPN erbjuder flera bra svenska servrar, något som gör den särskilt intressant för många svenskar. Detta är inte bara fördelaktigt för svenskar utomlands, som det tidigare nämnts, utan det är också fördelaktigt för oss som befinner oss i Sverige. Hos många andra VPN-tjänster måste man nämligen använda utländska servrar för bättre hastighet.

  Men då nekas du åtkomst till svenskt innehåll, vilket innebär att du inte kan använda VPN när du till exempel vill titta på SVT Play eller TV4 Play. Om du använder dig av ProtonVPN är detta dock inte något du behöver oroa dig för. Därmed kan du surfa anonymt och säkert oavsett vad du gör på nätet.

  ProtonVPN har ett antal servrar i Sverige, men tyvärr inga i gratisversionen för tillfället.

  Detta betyder dock inte att du behöver kompromissa med kvalitet. ProtonVPN ser nämligen till att det alltid är bra hastigheter på alla deras servrar, vilket gör att du kan surfa, strömma, spela och ladda ner tunga filer utan att du ens märker av någon skillnad i hastigheten på ditt bredband. ProtonVPN har också pålitliga servrar som mycket sällan är nere.

  Som det tidigare nämnts är det dock trevligt för svenskar utomlands att ha tillgång till svenska servrar. Det behöver ju inte handla om streamingtjänster heller, utan det kan vara något så enkelt som att komma åt internationella sidor på svenska, eller till exempel få tillgång till små videoklipp på nättidningar som är geoblockerade utomlands.

  ProtonVPN för fildelning

  Även om det finns dussintals streamingtjänster på nätet så är fildelning via torrents fortfarande väldigt populärt. Väldigt många föredrar att ladda ner så kallade torrentfiler för att titta på nya filmer och lyssna på helt nya album. Lagstiftningen, å andra sidan, är något otydlig på denna punkt, och man kan hamna i kläm med rättsväsendet om man laddar ner för mycket, eller till exempel brukar ladda upp torrents.

  Om du använder dig av ProtonVPN:s tjänst, är det upp till dig vad du gör bakom stängda dörrar, utan insyn från myndigheterna. Om du är rädd för att bli ertappad med att antingen ladda ner eller ladda upp torrentfiler kan en tjänst som ProtonVPN hjälpa dig med att hålla din identitet hemlig.

  I praktiken erbjuder alla VPN-tjänster möjligheten att dölja din IP-adress, men många gör det genom att kompromissa med hastighet. Det kanske inte alltid märks när du surfar eller strömmar enkla filmer. Om du däremot ska ladda ner en torrentfil kan hastigheten vara avgörande om det tar en timmes tid eller en hel dag.

  Oavsett om du vill använda ProtonVPN för att ladda ner eller ladda upp torrentfiler, så kan du alltså känna dig trygg när du gör det. På så sätt kan du få tillgång till nya filmer och TV-program, eller kanske albumet du inte orkar vänta på längre.  

  ProtonVPN för att kringgå den kinesiska brandväggen

  Den kinesiska brandväggen är inte något som många svenskar kommer att stöta på såvida man inte jobbar eller semestrar i landet. Likväl är denna brandvägg mycket viktig i VPN-världen. Om en VPN-tjänst klarar av att ta sig förbi denna brandvägg, så kan tjänsten räknas som en av de bästa i branschen.

  ProtonVPN har ett gott rykte om sig att komma runt denna brandvägg, och kineser och andra som bor och jobbar i Kina använder sig av denna tjänst för att få tillgång till de många tjänster på nätet som är blockerade i landet. Det krävs komplicerad teknik för att komma runt denna brandvägg, och dessutom ska användardata skyddas hela vägen.

  När en VPN-tjänst klarar av att ta sig förbi den kinesiska brandväggen, så är det generellt ett tecken på att ingenting kan stoppa den. Detta gäller också streamingtjänster och geoblockeringar i andra länder. Detta gör ProtonVPN till en mångsidig tjänst, och även om många svenskar kanske inte tänker så mycket på den kinesiska brandväggen så är detta fortfarande imponerande.

  Skulle det däremot av en eller annan anledning hända att ProtonVPN inte kommer runt den kinesiska brandväggen, till exempel på grund av en uppdatering i tekniken, så ska du ta kontakt med supporten. De kan informera dig omedelbart om hur du kan finjustera inställningarna för att komma runt brandväggen.

  Summering

  ProtonVPN har levererat sin VPN-tjänst sedan 2014. Vad som ursprungligen var en tjänst för krypterade e-postmeddelanden har nu vuxit till att bli en allmän VPN-tjänst som spänner över hela världen. ProtonVPN:s största höjdpunkt måste sägas vara deras säkerhet.

  Baserat i Schweiz är ProtonVPN på många sätt skyddat från många av de problem som vissa VPN-tjänster annars står inför när det gäller integritet och loggning. ProtonVPN erbjuder dessutom höga hastigheter på sina tjänster, och inte minst fungerar Netflix perfekt här.

  Sammantaget levererar ProtonVPN en kvalitetsprodukt som de flesta kan vara nöjda med. Du kan till och med testa deras gratisversion och se till exempel hur anslutningen till USA är. Om du registrerar dig med den här versionen med en ProtonMail-adress förblir du också helt anonym!

  Testa ProtonVPN i dag och upplev en VPN-tjänst med alla de mest avancerade funktionerna, men ändå ett mycket användarvänligt gränssnitt!

  ProtonVPN
  •  €4 i mån
  • 15% rabatt
  • 30 dagar pengarna tilbaka garanti