VPNportalen

ProtonVPN Recension

8.0/10

ProtonVPN är en Schweiz-baserad VPN-leverantör som levererar en solid och säker tjänst.

Det här gillade vi med ProtonVPN:

 • Servrar i 50 länder
 • Ingen loggning
 • Stark kryptering med AES-256
 • Lägsta pris:

  €4 / mnd

  Fungerar på:

  SVT Play TV4 Play AppleTV Disney+ Netflix

  Introduktion

  Marknaden för VPN-tjänster har exploderat de senaste åren. Den här tjänsten, som till att börja med bara var avsedd för företag som ville hålla upprätthålla säkerheten online, har även blivit en stor marknad för privatpersoner. Program efter program har dykt upp på marknaden och ProtonVPN är ett av dessa.

  Här ser du ProtonVPNs huvudmeny. VPN-tjänsten liknar NordVPN på så sätt att de har en världskarta.

  ProtonVPN är en VPN-tjänst skapad av samma utvecklare som ligger bakom den välkända ProtonMail-tjänsten på kartan. ProtonMail är egentligen bara en VPN-klient för e-post. Företaget såg vikten av att kunna skicka e-post på ett säkert sätt, i synnerhet för de journalister som satt på känslig information.

  Med tiden har schweiziska ProtonVPN vuxit till att bli ett storskaligt VPN-program, och företaget och dess tjänst växer också i skrivande stund. Även om ProtonVPN inte tillhör de största aktörerna är de inte långt ifrån att matcha de branschledande aktörernas säkerhetsnivå. Programmet förtjänar med andra ord en djuplodande recension.

  ProtonVPN
  •  €4 i mån
  • 15% rabatt
  • 30 dagar pengarna tilbaka garanti

  Hur säkert är det att använda ProtonVPN?

  Privatpersoner har verkligen fått problem med den personliga integriteten och säkerheten på nätet, och det är anledningen till att tjänster som ProtonVPN har blomstrat. Tjänsten i sig har ett säkerhetsomfång som är mer än tillräckligt för de allra flesta. ProtonVPN dirigerar inte din trafik genom en specifik server utan flera.

  Dessutom erbjuder ProtonVPN P2P-teknik, upp till 10 anslutningar samtidigt, en Kill Switch som säkerställer att din IP-adress inte läcker ut och en mängd andra tekniska funktioner. Det är emellertid ingen av de här funktionerna som bär det största ansvaret för säkerheten i ProtonVPNs tjänst.

  ProtonVPN är baserat i Schweiz, vilket innebär att de varken lyder under USA:s eller EU:s jurisdiktioner, eller de så kallade “14 ögonen”, där länderna som ingår i alliansen kan begära att få loggarna gällande din aktivitet från din internetleverantör. ProtonVPN varken loggar eller spårar din aktivitet och vill du vara helt anonym kan du registrera dig med en ProntonMail-adress.

  Om du väljer gratisabonnemanget undviker du även att lämna spår i forma av betalningsinformation. Väljer du att betala för en prenumeration kan du betala med exempelvis Bitcoin. Med andra ord är det fullt möjligt för dig att vara helt anonym och surfa säkeret med ProtonVPN, vilket gör att många har tjänsten som en favorit.

  Servrarnas hastighet

  Först och främst är det värt att nämna att ProtonVPN erbjuder drygt 840 servrar i 50 länder. Det är absolut inte det bästa i branschen, långt ifrån, där det finns aktörer som erbjuder tusentals servrar. Varför är då antalet servrar så viktigt bortsett från antalet tillgängliga länder? Jo, fler servrar betyder bättre möjligheter för högre hastigheter.

  ProtonVPN har servrar över hela världen. De flesta verkar också fungera relativt bra.

  Alla VPN:er sänker hastigheten i ditt nätverk och din uppkoppling. Trots hög säkerhet och något färre servrar än de största VPN-tjänsterna i branschen, levererar ProtonVPN fortfarande några av de högsta hastigheterna på marknaden. Det säger något om kvaliteten på servrarna som aktören erbjuder.

  Med andra ord ger ProtonVPN dig inga bekymmer om att du inte är säkert att surfa säkert med en VPN. Du behöver inte heller oroa dig om du använder VPN för att strömma filmer och tv-serier eller spela. Programmet klarar både streaming upp till 4K och hantera tunga spel utan problem.

  Fungerar ProtonVPN med Netflix?

  Om du främst tänker använda VPN-tjänsten för att strömma innehåll är den stora frågan om VPN-lösningen fungerar med Netflix. Faktum är att Netflix arbetar hårt med att blockera IP-adresser som de anser går att härleda till VPN-tjänster för att minska möjligheterna att strömma innehåll i andra länder än det du bor i. Lika hårt som Netflix arbetar för att stoppa VPN-tjänsterna, arbetar VPN-leverantörerna med att ta sig runt Netflix blockeringar för att kunna ge sina användare tillgång till ett större utbud. Särskilt eftertraktat av användarna är det att komma åt utbudet i den amerikanska Netflix-versionen eftersom det utbudet är betydligt större än på svenska Netflix. Många VPN-tjänster sliter ständigt med att komma runt Netflix blockeringar.

  ProtonVPN har inga problem med det. Servrarna i USA är något långsammare än i Europa, på grund av fri och obegränsad bandbredd för användarna, men hastigheterna är ändå mer än tillräckligt höga för att streama Netflix i USA från exempelvis Sverige.

  Användarvänlighet och kundservice

  ProtonVPN är lätt att använda på såväl PC och surfplatta som mobil och spelkonsoler. Även om programmet är lite mer tekniskt avancerat kan även nybörjare använda det. Programmet är välorganiserat och är lätt att navigera runt i.

  Om du behöver ansluta till en av ProtonVPN:s servrar gör du det enkelt med ett enda klick och det laddas snabbt. Du kan dessutom se vilka servrar som har den bästa hastigheten och markera dina favoriter. Utöver det får du även en användbar karta som hjälper dig att hitta länderna du kan ansluta till.

  Tack vare programmets användarvänlighet finns det inte många skäl att kontakta kundtjänsten hos ProtonVPN. Skulle behovet uppstå är de relativt enkla att få kontakt med, till exempel via livechatt.

  ProtonVPN på iPhone och Android

  Det är svårt att argumentera mot att mobiltelefoner har tagit över en stor del av vår vardag. I dagsläget använder vissa mobiltelefonen mer än datorn. Även om allt fler människor blir medvetna om riskerna att surfa oskyddat, och är angelägna om att skaffa sig en VPN-tjänst till datorn, glömmer de att mobiltelefonen innehåller minst lika mycket viktig information.

  ProtonVPN erbjuder inte bara VPN för PC, utan även för mobiltelefoner, som gör det möjligt att surfa anonymt och kryptera webbaktiviteter på mobilen. Aktörens app finns tillgänglig för både iPhone och Android så att alla i familjen kan skydda sina enheter oavsett operativsystem. Om du väljer ett av betalabonnemangen kan du ladda ner ProtonVPN till mer än en enhet, vilket innebär att du också kan använda VPN-tjänsten på din mobil.

  Om du till exempel använder ett offentligt Wi-Fi och behöver skicka ett viktigt e-postmeddelande via din jobbmejl, är risken stor att hackare kan komma över information som är konfidentiell. Har du mobilen ansluten till en VPN-tjänst som ProtonVPN, kan du vara säker på att kommunikationen är skyddad och du kommer inte ens synas som inloggad på det offentliga nätverket.

  Det har också blivit allt vanligare att strömma filmer och liknande även när man är på språng. För att få tillgång till fler filmer och TV-serier än vad till exempel svenska Netflix erbjuder, är en tjänst som ProtonVPN mycket användbar. Deras snabba servrar ser till att du får en bra streamingupplevelse, även på mobilen.

  Hur mycket kostar ProtonVPN?

  ProtonVPN har olika funktioner inklusive en gratis funktion som faktiskt fungerar riktigt bra!

  ProtonVPN är en av de VPN-tjänster som erbjuder ett kostnadsfritt abonnemang. Med den abonnemangsformen kan du bara ansluta en enhet åt gången och du får länderna USA, Japan och Nederländerna som alternativ. Det här är dock inte ett dåligt alternativ, och det är en bra idé att använda gratisversionen för att testa tjänsten.

  Om du utnyttjar betaltjänsten kostar ProtonVPN allt mellan 30 och 200 kronor per månad, beroende på hur många funktioner du vill ha. Paketet för 30 kronor per månad är mer än tillräckligt för de flesta. Observera att du kan spara mycket på att registrera dig under längre perioder.

  Väljer du lösningen för 30 kronor får du relativt mycket för pengarna. Det gör att betalabonnemanget för ProtonVPN blir relativt bra i förhållande till vad du betalar.

  Går det att få ProtonVPN gratis?

  ProtonVPN har en gratis tjänst som faktiskt fungerar relativt bra.

  ProtonVPN erbjuder fyra olika abonnemang. Där de flesta andra VPN-tjänster har samma abonnemang i alla sina erbjudanden, och bara varierande prenumerationslängd, erbjuder ProtonVPN olika funktioner i sina abonnemang. Ett av abonnemangen är till och med gratis.

  Ingen annan av de andra stora aktörerna i VPN-branschen erbjuder helt kostnadsfria tjänster. Faktum är att gratistjänster snarare har rätt dåligt rykte. ProtonVPN:s lösning skiljer sig från mängden och är bra. Med gratisversionen kan du koppla upp dig mot tre olika länder till medelhastigheter. Lösningen är också begränsad till en enhet, vilket inte är så förvånande med tanke på att tjänsten är gratis.

  Ett kanske minst lika bra alternativ, som i praktiken också är gratis, är provperioden hos ProtonVPN. Precis som hos många andra VPN-tjänster kan du riskfritt testa tjänsten under en 30 dagarsperiod och när som helst under den perioden begära pengarna tillbaka.

  Du kan till och med testa den bästa versionen under 30 dagar och sedan säga upp tjänsten utan att ange något skäl till varför du gör det. Det enda du behöver göra är att kontakta kundtjänst inom 30 dagar från det att du registrerade dig. I och med att du säger upp prenumerationen i tid blir lösningen i praktiken gratis. Om du är i behov av en bra VPN under en kortare period, till exempel utlandssemester, är provperioden perfekt att dra nytta av.

  Speciella funktioner

  ProtonVPN har ett antal specialfunktioner.

  Secure Core är sannolikt den bästa funktionen som ProtonVPN har att erbjuda. Funktionen säkerställer att din trafik dirigeras via säkra servrar över hela Europa. Om det sitter en smart tredje part och försöker kapa trafiken kommer hackaren rätt och slätt stöta på för många hinder på vägen till din information.

  Forward Secrecy är en annan funktion från ProtonVPN som är väldigt spännande. Programmet ser till att det skapas en ny nyckel varje gång du aktiverar tjänsten. På så sätt kan din information om en nyckel som du har använt under en tidigare session läcka ut till obehöriga om nyckeln blir avslöjad.

  En speciell egenskap med ProtonVPN är också hur leverantören hanterar sina servrar rent fysiskt, något som VPN-leverantörer mycket sällan nämner. Här sticker ProtonVPN ut eftersom de genom att placera ut servrarna på militärbaser och underjordiska datacenter garanterar en fullständig säkerhet.

  Sist men inte minst erbjuder ProtonVPN ytterligare två användbara funktioner i form av Always-on och Kill Switch för att skydda din data. Always-on säkerställer automatisk anslutning ifall du skulle glömma aktivera tjänsten. Kill Switch å sin sida ser till att avbryta uppkopplingen till Internet om servern kraschar. På så sätt riskerar du inte att läcka data och känslig personlig information.

  Kundservice

  Hos ProtonVPN har du tillgång till kundsupport dygnet runt. Det går snabbt och enkelt att få svar på dina frågor och dessutom är kundtjänstmedarbetarna trevliga. Oavsett vilken fråga du har gällande VPN-tjänsten, så finns supporten tillgänglig och besvarar snabbt alla dina frågor.

  Supporten hos ProtonVPN går att nå via både live chatt och e-post. Vi rekommenderar det förstnämnda alternativet, eftersom ProtonVPN svarar extra snabbt på frågor som ställs i live chatten. Om du däremot vill ställa en fråga medan du är på språng, kan det vara en bra idé att använda e-post så att du kan läsa svaret senare.

  Innan du ställer frågor till kundtjänsten kan du göra ett besök i deras FAQ-sektion där de har samlat svaren på de vanligaste frågorna som deras kunder har ställt genom åren. Hjälpsidan är översiktlig och välstrukturerad, vilket gör det enkelt att hitta svar på dina frågor. De flesta hittar så bra svar här att de inte ens behöver kontakta kundtjänsten för hjälp.

  Däremot måste du kontakta kundtjänsten om du till exempel vill begära pengarna tillbaka på en garanti hos ProtonVPN. Tjänsten erbjuder en full pengarna tillbaka-garanti inom 30 dagar, oavsett anledning varför du ångrar ditt köp. Det är ofta en krånglig process hos företag, men hos ProtonVPN går det snabbt och enkelt att få pengarna tillbaka.

  ProtonVPN för SVT Play, TV4 Play och dylikt

  ProtonVPN är inte bara effektiv när det kommer till att titta på exempelvis Hulu och amerikanska Netflix. Tjänsten kan också användas för att titta på SVT Play, TV4 Play, Viaplay och andra svenska strömningstjänster. Det är särskilt fördelaktigt om du tillhör de svenska invånare som bor utomlands delar av året eller är på semester och vill se svenska tv-program.

  Om du till exempel vill se SVT Play utomlands kommer merparten av deras innehåll att vara regionblockerat. Det har att göra med de dyra sändningsrättigheterna som gör att svenska tv-kanaler bara betalar för sändningsrättigheterna i Sverige. Du kan enkelt komma runt regionblockeringen genom att koppla upp dig mot en server hos ProtonVPN.

  Genom att koppla upp dig mot en svensk server, så kommer du nämligen att lura tjänster som exempelvis SVT Play och TV4 Play att tro att du befinner dig i Sverige. De har därmed ingen anledning att blockera innehållet för dig. ProtonVPN ser alltid till att du får åtkomst till innehållet, och dessutom gör de det utan att kompromissa med kvaliteten.

  ProtonVPN har nämligen kvalitetsservrar i Sverige som ger dig optimala hastigheter för att titta på svensk TV utomlands. Om du ska titta på en serie i HD är det ju viktigt att hastigheten på servrarna är tillräckligt hög, så att du inte drabbas avbrott och lagg. ProtonVPN erbjuder några av de snabbaste servrarna på marknaden.

  Hur bra fungerar ProtonVPN i Sverige?

  ProtonVPN erbjuder flera bra svenska servrar, något som gör den särskilt intressanta för många invånare i Sverige. Många svenska servrar är inte bara fördelaktigt för de svenskar som är utomlands, som vi har tagit upp tidigare i artikeln, utan det är också fördelaktigt för de som befinner sig i Sverige. Hos många andra VPN-tjänster måste du nämligen använda utländska servrar för att få en tillräckligt bra hastighet.

  Problemet med utländska serverar är att du nekas du åtkomst till svenskt innehåll, vilket innebär att du inte kan använda VPN när du till exempel vill titta på SVT Play eller TV4 Play utomlands. Om du använder dig av ProtonVPN är det inte något du behöver oroa dig för. Därmed kan du surfa anonymt och säkert oavsett vad du gör på nätet.

  ProtonVPN har ett antal servrar i Sverige, men tyvärr inga i gratisversionen för tillfället.

  Det här betyder inte heller att du måste kompromissa med kvaliteten. ProtonVPN ser nämligen till att det alltid är bra hastigheter på alla deras servrar, vilket gör att du kan surfa, strömma, spela och ladda ned tunga filer utan att du ens märker av någon skillnad i hastigheten på ditt bredband. ProtonVPN har också pålitliga servrar som mycket sällan går ner.

  Som vi har varit inne på tidigare är det dock trevligt för svenskar utomlands att ha tillgång till svenska servrar. Det behöver ju inte handla om att komma åt regionblockerat innehåll heller, utan det kan vara något så enkelt som att kunna läsa internationella sidor på svenska, eller till exempel få tillgång till videoklipp på nättidningar, som är regionblockerade utomlands.

  ProtonVPN för fildelning

  Även om det finns dussintals strömningstjänster på nätet, så är fildelning via torrents fortfarande populärt. Många laddar ned så kallade torrentfiler för att titta på nysläppta filmer och lyssna på nya album. Lagstiftningen, å andra sidan, är inte helt glasklar på den här punkten, och du kan hamna i kläm med rättsväsendet om du laddar ned för mycket, eller är engagerad i att ladda upp torrents.

  Om du använder dig av ProtonVPN:s tjänst, är det upp till dig vad du gör bakom stängda dörrar utan insyn från myndigheterna. Om du är rädd för att bli ertappad med att antingen ladda ned eller ladda upp torrentfiler kan en tjänst som ProtonVPN hjälpa dig med att hålla din identitet hemlig.

  I praktiken erbjuder alla VPN-tjänster möjligheten att dölja din IP-adress, men många gör det genom att kompromissa med hastighet. Det märks kanske inte alltid när du surfar eller strömmar TV-serier eller filmer. Om du däremot ska ladda ned en torrentfil kan hastigheten vara avgörande för om det tar en timma eller en hel dag i anspråk.

  Oavsett om du vill använda ProtonVPN för att ladda ned eller ladda upp torrentfiler, så kan du alltså känna dig trygg när du gör det. På så sätt kan du få tillgång till nya filmer och TV-serier, eller kanske albumet du inte kan vänta på längre.  

  ProtonVPN för att kringgå den kinesiska brandväggen

  Den kinesiska brandväggen är inte något som många kommer att stöta på såvida du inte jobbar eller semestrar i landet. Likväl är brandväggen mycket viktig i VPN-världen. Om en VPN-tjänst klarar av att ta sig förbi den kinesiska brandväggen, även kallad “The great firewall”, så kan tjänsten räknas som en av de bästa i branschen.

  ProtonVPN har ett gott rykte gällande att komma runt den här brandväggen, och kineser och andra som bor och jobbar i Kina använder sig av tjänsten för att få tillgång till de många platser på nätet som är blockerade av den kinesiska staten. Det krävs komplicerad teknik för att komma runt brandväggen, och dessutom ska användardata skyddas hela vägen.

  När en VPN-tjänst klarar av att ta sig förbi den kinesiska brandväggen, så är det generellt sett ett tecken på att ingenting kan stoppa den. Det gäller även strömningstjänster och regionblockeringar i andra länder. Det här gör ProtonVPN till en flexibel och mångsidig tjänst, och även om många svenskar inte tänker så mycket på den kinesiska brandväggen, så är det ändå imponerande att den har så kraftfull teknik.

  Skulle det av någon anledning hända att ProtonVPN inte klarar att gå runt den kinesiska brandväggen, till exempel på grund av en uppdatering i tekniken, ska du ta kontakt med supporten. De kan omedelbart hjälpa och informera dig om hur du finjusterar inställningarna för att komma runt brandväggen.

  Summering

  ProtonVPN har levererat sin VPN-tjänst sedan 2014. Det som ursprungligen var en tjänst för krypterade e-postmeddelanden har vuxit till att bli en allmän VPN-tjänst som spänner över hela världen. ProtonVPN:s främsta egenskap måste sägas vara deras säkerhet.

  I och med att företaget är baserat i Schweiz undviker ProtonVPN många av de problem som flertalet andra VPN-tjänster står inför och måste hantera när det kommer till användarnas integritet och loggning av användarnas datatrafik. Dessutom håller ProtonVPN höga hastigheter på sina tjänster och inte minst fungerar tjänsten perfekt till Netflix.

  Totalt sett levererar ProtonVPN en kvalitetsprodukt som de flesta kan vara nöjda med. Du kan till och med testa deras gratisversion och till exempel undersöka hur anslutningen till USA är. Om du registrerar dig med en ProtonMail-adress på den här versionen förblir du dessutom helt anonym.

  Testa ProtonVPN i dag och upplev en VPN-tjänst med alla de mest avancerade funktionerna, men ändå ett mycket användarvänligt gränssnitt.

  ProtonVPN
  •  €4 i mån
  • 15% rabatt
  • 30 dagar pengarna tilbaka garanti