ExpressVPN vs Surfshark (2024)

Senast uppdaterad: 05/01/2024

ExpressVPN är kanske den mest välkända VPN-leverantören och du hittar tjänsten på de flesta topplistor och tester. Den anses vara en komplett VPN-tjänst som erbjuder funktioner av hög kvalitet på alla punkter.

En VPN-leverantör som inte är lika känd, men som har fått mycket uppmärksamhet de senaste åren, är Surfshark. Även om det här är ett yngre företag är det likväl en VPN-leverantör som många väljer.

I den här artikeln kommer vi att jämföra jätten ExpressVPN med uppstickaren Surfshark. Vi kommer att titta på allt från prestanda till pris och till slut göra en sammanfattning om vilken leverantör som är bäst baserat på du vill använda den till.

Kort om ExpressVPN

ExpressVPN har över 3000 servrar, något färre än NordVPN men visserligen mer än du behöver.

Som vi nyss nämnde är ExpressVPN den leverantör som ofta toppar alla möjliga listor över VPN-tjänster. Företaget startades 2009 och har sitt säte på Brittiska Jungfruöarna. Därmed ligger de utanför EU:s och USA:s jurisdiktioner. Det gör att de inte är skyldiga att enligt lag spara loggar om sina användares aktiviteter på internet.

ExpressVPN har fler än 3000 servrar i 94 länder. De största länderna har flest servrar, men inget av de länder som finns med på listan saknar en server. Du kan använda tjänsten på alla plattformar, till exempel iOS, Android, smart-TV, spelkonsoler och surfplattor.

När det kommer till säkerhet är det här också en tjänst som håller en hög kvalitet. ExpressVPN använder 256-bitars AES-kryptering, det vill säga samma kryptering som den amerikanska militären använder sig av. Dessutom har VPN-tjänsten kompletterande funktioner som kill switch och vi kommer att gå in på detaljerna gällande dessa senare i artikeln.

Kort om Surfshark

SurfsharkVPN

Surfshark startades 2018 och har sedan dess haft en bra tillväxt. Sedan starten har de fokuserat på att förbättra tjänsten, vilket de också har gjort. Företaget är precis som ExpressVPN baserat på Brittiska Jungfruöarna.

När det gäller antalet servrar har de i skrivande stund fler än 3200 servrar i 95 länder. VPN-tjänsten kan också användas på alla möjliga enheter, och du kan till och med ansluta så många enheter du vill åt gången.

När det gäller säkerhet erbjuder Surfshark nolloggningspolicy, kill switch och en mycket bra kryptering.

ExpressVPN vs Surfshark servrar och serverhastighet

När det gäller antalet servrar är det inte så stor skillnad mellan de två leverantörerna. ExpressVPN har lite över 3000 servrar och Surfshark har lite drygt 3200 servrar. Uppenbarligen fungerar det så att länderna med mest trafik får flest servrar tilldelade, till exempel USA, Storbritannien och Tyskland.

Ännu mindre är skillnaden i antalet länder där de båda leverantörerna har servrar utplacerade. Express VPN har servrar i 94 länder och Surfshark i 95. Det innebär att det genomsnittliga antalet servrar per land blir i princip detsamma. Det återspeglar sig inte direkt i antalet servrar, men det ger ett visst perspektiv.

Några av ExpressVPN:s serverar i Europa.

Sanningen är den att en VPN-leverantör kan ha flera tusen servrar, men det är inte värt någonting om inte servrarna är snabba. Dessutom är det vanligt att hastigheten på din internetuppkoppling sjunker, när du använder en VPN-tjänst. Med det sagt är hastighetstappet så pass litet att du knappt kommer att märka av det om du använder någon av de bästa VPN-tjänsterna. Du kanske har provat en gratistjänst tidigare och upplevt avbrott och generellt låga hastigheter. Det beror på att det krävs en del resurser för att skapa och underhålla solida servrar som ger en hög hastighet.

Vi kan börja med att säga att ExpressVPN kanske har de bästa servrarna på marknaden. Nästan alla deras servrar är så pass snabba att du inte ens märker att du använder en VPN. Du kan strömma i HD-kvalitet, ladda ned stora filer och spela online utan problem. Dessutom har de också mycket bra svenska servrar, vilket är en fördel både när du är i Sverige eller när du vill titta på svensk TV utomlands.

Huvudmenyn för Surfshark.

I vår test gjorde även Surfshark bra ifrån sig. I de största länderna som exempelvis USA är servrarna mycket bra. Dessutom erbjuder de också svenska servrar med mycket hög hastighet. Det enda som drar ned betyget lite när det gäller hastighet, är att vissa servrar var lite långsamma i några av de mindre länderna. Det ska dock tilläggas att dessa var väldigt få.

Det är alltså inte särskilt mycket som skiljer de två VPN-tjänsterna åt när det gäller hastighet. Men ExpressVPN är trots det den tjänst som gör bäst ifrån sig. De har inte bara lite bättre hastigheter; vi hittade i princip inte heller några servrar som inte fungerade utmärkt. Uppkopplingstiden hos ExpressVPN är den snabbaste på marknaden och anslutningen sker i princip ögonblickligen. Skillnaden är sällan stor, men en omedelbar anslutning är att föredra kontra att behöva vänta 15-30 sekunder.

ExpressVPN vs Surfshark säkerhet

Oavsett av vilken anledning du skaffar en VPN bör säkerhetsaspekten ligga högt upp på din prioriteringslista. Tidigare i artikeln tog vi upp att båda leverantörerna har som policy att inte spara några loggar om användarnas aktiviteter på nätet. Vi tycker att det är något som är mycket viktigt och du bör undvika leverantörer som inte har det.

Vidare erbjuder både ExpressVPN och Surfshark en kill switch-funktion. Det är en funktion som omedelbart bryter uppkopplingen om VPN-tjänsten av någon anledning skulle sluta att fungera, så att datorns IP-adress inte avslöjas för andra användare på nätet. Det ska dock tilläggas att du nästan aldrig blir nedkopplad från en server, men en kill switch är en trevlig säkerhetsfunktion att ha oavsett.

ExpressVPN har olika säkerhetsfunktioner som exempelvis Kill Switch och Split tunneling.

ExpressVPN har ett komplett säkerhetslösning som nästan ingen annan VPN-leverantör kan matcha. De har verkligen gjort allt de kan för att kunderna ska vara så säkra som möjligt på nätet. Som vi har nämnt tidigare använder de samma krypteringsgrad som den amerikanska militären, det vill säga 256-bitars AES-kryptering. Därutöver kör de också egna privata, krypterade DNS på alla servrar. Det gör inte bara att anslutningen blir säkrare utan även snabbare. Dessutom använder de också den egna “Trusted Server“-tekniken, som innebär att ingen data lagras på en hårddisk.

Surfshark använder sig av en lika stark kryptering som heter AES-256-GCM. Vidare kör de också egna privata DNS på alla servrar. Surfshark erbjuder också dubbel VPN, vilket innebär att du kan koppla upp dig mot två servrar samtidigt, något som ger extra säkerhet.

Utöver en generellt bra kryptering erbjuder Surfshark även ett antal andra bra säkerhetsfunktioner.

Säkerhetsmässigt skiljer det sig alltså inte särskilt mycket mellan de två VPN-tjänsterna, och det gäller för de säkerhetstjänster som vi inte har tagit upp här. ExpressVPN har lite mer avancerade funktioner än Surfshark, men båda leverantörerna erbjuder tillräckligt många och bra säkerhetsfunktioner för vanliga användare. Om säkerhet är den viktigaste faktorn när du ska välja VPN-tjänst, är ExpressVPN det bästa valet för dig.

ExpressVPN vs Surfshark pris

Det har blivit norm hos VPN-leverantörerna att ju längre abonnemangstid du väljer, desto billigare blir abonnemanget. Så är även fallet för ExpressVPN och Surfshark.

ExpressVPN är en av de dyrare tjänsterna på marknaden, men den högre abonnemangskostnaden återspeglar sig också i VPN-tjänstens kvalitet. Om du bara vill ha tjänsten i en månad kostar det i skrivande stund 12,95 dollar. Du kan också välja ett abonnemang som löper över 6 månader för 9,99 dollar i månaden eller ett abonnemang för 12 månader till en kostnad av 8,32 dollar i månaden.

ExpressVPN är en av de dyrare VPN-tjänsterna men du får mycket för pengarna.

Om du bara vill ha Surfhark i en månad är priset 11,95 euro. Skillnaden blir däremot markant större om du väljer ett längre abonnemang, till exempel ett 12-månadersabonnemang som kostar 3,59 euro per månad. De har också ett ännu billigare abonnemang, där du kan abonnera på tjänsten i 24 månader för så lite som 2,29 euro i månaden. Du kan alltså få drygt 80 procents rabatt om du verkligen är nöjd med tjänsten. Här nedanför hittar du Surfharks priser

Även om båda VPN tjänsterna är ganska billiga, oavsett hur lång abonnemangstid du väljer, är det alltså stor skillnad mellan de billigaste alternativen. Om du är intresserad av att spara pengar i allmänhet eller student med begränsad budget, är Surfsharks längsta abonnemang det bästa alternativet rent prismässigt. Vi vill också tillägga att oavsett vilket abonnemang du väljer hos ExpressVPN har du en 30-dagars pengarna tillbaka-garanti. Surfshark har samma garanti, men bara på abonnemang som sträcker sig över 24 månader.

ExpressVPN vs Surfshark användarvänlighet

När det gäller användarvänlighet finns det inget att anmärka på hos någon av leverantörerna. Vi var väldigt nöjda med båda, och du kan enkelt ladda ned programvaran till antingen PC eller Mac hos båda.

Dessutom erbjuder båda leverantörerna tillägg för webbläsare om du föredrar det. Det är dock värt att nämna att om du väljer webbläsartillägg framför programvara kommer du att gå miste om några av funktionerna. Därför rekommenderar vi att du laddar ner programvaran. Båda leverantörerna har också appar för så väl iPhone som Android och apparna är mycket lätta att använda.

Här ser du ExpressVPN:s tillägg för Chrome

Det är alltså egentligen inget som skiljer mellan de två VPN-tjänsterna när det gäller användarvänlighet. Båda är lätta att använda för vem som helst och du får en bra upplevelse oavsett vilken VPN-tjänst du väljer.

ExpressVPN vs Surfshark support

Eftersom båda tjänsterna är mycket användarvänliga och nästan aldrig drabbas av tekniska problem kommer du sällan behöva kontakta supporten. Men det kan dyka upp frågor om VPN-tjänsten och dess funktioner, och då kan det vara skönt att veta att du snabbt kan få hjälp. Du kan till exempel behöva hjälp när du ska sätta upp VPN på en router eftersom det kan vara lite krångligt även om du är van vid att hantera teknik och installera digitala lösningar.

Vi kan börja med att säga att ExpressVPN med största sannolikhet har den bästa supporten på hela marknaden. För det första har de ett stort antal guider på webbplatsen och flera PDF-filer som du kan ladda ned tillsammans med användarmanualer. Men även om det är väldigt bra är det något som nästan alla VPN-leverantörer erbjuder.

Å andra sidan är det också en punkt där de sticker ut, nämligen med en live-chatt. ExpressVPN erbjuder en dygnet runt-support som svarar snabbt. Vi har testat kvaliteten på den här chatt flera gånger och varje gång har vi fått svar inom 30 sekunder. Dessutom är de mycket hjälpsamma.

Både Surfshark och ExpressVPN erbjuder live chatt, en mycket praktisk lösning.

Även Surfshark engagerar sig mycket i sina kunder och erbjuder en mycket bra support. De har en klassisk FAQ med vanliga frågor och svar, samt förklarande videor och guider. Dessutom har de en live chatt som är tillgänglig dygnet runt. Här blir också väntetiden kort, eftersom de har en chattbot som svarar dig medan du väntar på svar från någon i kundtjänsten.

ExpressVPN har alltså en kundtjänst som är lite bättre än Surfsharks, även om Surfshark inte på något sätt har ett dåligt kundstöd. Du kan vara säker på att du får bra hjälp hos båda om du inte hittar det du behöver på webbplatsen. Den enda skillnaden är att ExpressVPN erbjuder lite snabbare hjälp.

Sammanfattning

När allt kommer omkring är det inte särskilt mycket som skiljer mellan de två VPN-tjänsterna.

 • ExpressVPN har drygt 3000 servrar – Surfshark har drygt 3200 servrar
 • Express VPN har servrar i 94 länder – Surfshark har servrar i 95 länder
 • Båda leverantörerna erbjuder 30 dagars pengarna tillbaka-garanti
 • Ett månadsabonnemang kostar cirka 120 kronor i månaden hos båda leverantörerna
 • Båda leverantörerna har kill switch och AES 256 bit-kryptering som grundläggande säkerhetsskydd

Surfshark erbjuder en bra tjänst som täcker behoven hos de flesta användare, men om du vill ha en tjänst som levererar högsta kvalitet på samtliga punkter är det ExpressVPN du ska välja.

Surfshark är en VPN-tjänst som verkligen lyckats göra avtryck på marknaden sedan den lanserades, och vi är övertygade om att den kommer fortsätta växa. Det är en bra tjänst men likväl når den för närvarande inte riktigt upp till de största VPN-leverantörerna ExpressVPN och NordVPN.

Om du är prismedveten, så är Surfshark det självklara valet, eftersom den endast kostar 2,49 euro i månaden om du väljer den längsta abonnemangsperioden, vilket är oerhört billigt. Priset är baserat på kvaliteten du får i förhållande till priset. Det finns visserligen andra VPN-tjänster som är ännu billigare, men de erbjuder generellt sett en sämre tjänst.

Vår sammanfattande slutsats är att oavsett vilken av de nämnda VPN-leverantörerna du väljer, så kan du räkna med att du får en bra produkt. På det hela taget är dock ExpressVPN en bättre tjänst, och om du lägger stor vikt vid kvalité är det VPN-tjänsten för dig.

Om reklam på webbplatsen

Innehållsförteckningexpand_more

  Bästa VPN-tjänster

  Bästa VPN-tjänsten

  Prova ExpressVPN

  Vår testtvåa

  Prova NordVPN
  Om reklam på webbplatseninfo