ExpressVPN vs Surfshark

Senast uppdaterad: 02/07/2021

ExpressVPN är kanske den mest kända VPN-tjänsten och är en tjänst som du hittar på de flesta topplistor. Den anses vara en komplett VPN-tjänst som erbjuder funktioner som tillfredsställer till och med de mest kräsna VPN-användare.

En VPN-tjänst som inte är lika känd men som har fått mycket uppmärksamhet de senaste åren är Surfshark. Även om detta är en nyare aktör är det likväl en VPN-tjänst som många väljer.

I den här artikeln kommer vi att jämföra jätten ExpressVPN med uppstickaren Surfshark. Vi kommer att titta på allt från prestanda till pris och till slut dra en slutsats om vilken leverantör som är bäst utifrån vad du vill använda den till.

Kort om ExpressVPN

ExpressVPN har över 3000 servrar, något färre än NordVPN men visserligen mer än du behöver.

Som tidigare nämnts är ExpressVPN den leverantör som ofta toppar alla möjliga listor över VPN-tjänster. Företaget startades 2009 och har sitt säte på Brittiska Jungfruöarna. Därmed ligger de utanför EU:s och USA:s jurisdiktioner och är inte skyldiga enligt lag att spara loggar.

ExpressVPN erbjuder över 3,000 servrar i 94 olika länder. De största länderna har flest servrar, men tjänsten har många servrar i alla länder. Du kan använda tjänsten på alla olika plattformar som till exempel iOS, Android, smart-TV, spelkonsoler och så vidare.

Också när det gäller säkerhet är detta en tjänst som håller mycket hög kvalitet. Den använder 256-bitars AES-kryptering, dvs samma kryptering som den amerikanska militären använder sig av. Dessutom har den funktioner som kill switch, men vi kommer att skriva mer om detta senare i artikeln.

Kort om Surfshark

SurfSharkVPN

Surfshark startades 2018 och har sedan dess haft en fantastisk tillväxt. Sedan starten har de haft stort fokus på att förbättra tjänsten, vilket de också har gjort. Företaget är också baserat på Brittiska Jungfruöarna, precis som ExpressVPN.

När det gäller antalet servrar har de i skrivande stund över 1,700 servrar i 63 olika länder. Tjänsten kan också användas på alla möjliga enheter, och du kan till och med ansluta så många enheter du önskar åt gången.

När det gäller säkerhet erbjuder Surfshark noll-loggning-policy, kill switch och en mycket bra kryptering.

ExpressVPN vs Surfshark servrar och serverhastighet

När det gäller antalet servrar är det en ganska stor skillnad mellan de två leverantörerna. ExpressVPN har lite över 3,000 servrar. Här ligger Surfshark lite efter med sina dryga 1,700 servrar. Uppenbarligen fungerar det så att länderna med mest trafik får flest servrar tilldelade. Dessa är bland annat USA, Storbritannien, Tyskland och så vidare.

Det ska också tilläggas att även om ExpressVPN har nästan dubbelt så många servrar har de också servrar i 31 fler länder. Detta innebär att server per land är nästan samma, med 31 för ExpressVPN och 26 för Surfshark. Detta återspeglar sig inte direkt i antalet servrar, men ger ett visst perspektiv.

Det är nämligen så att en VPN kan ha flera tusen servrar, men det är inte värt någonting om servrarna inte är snabba. Dessutom är det vanligt att användning av en VPN påverkar hastigheten på ditt bredband. Med det sagt är hastighetstappet så pass litet att du inte kommer att märka av det när du använder någon av de bästa VPN-tjänsterna. Du kanske har provat en gratistjänst tidigare och upplevt avbrott och generellt låga hastigheter. Detta beror på att det krävs en del resurser för att skapa och underhålla högkvalitativa och snabba servrar.

Vi kan börja med att säga att ExpressVPN kanske har de bästa servrarna på marknaden. Nästan alla deras servrar är så pass snabba att du inte ens märker att du använder en VPN. Du kan strömma i HD-kvalitet, ladda ner stora filer och spela online utan problem. Dessutom har de också mycket bra svenska servrar, vilket är fördelaktigt både när du är i Sverige eller när du ska titta på svensk TV utomlands.

Här ser du huvudmenyn för SurfShark, här är vi inte anslutna till någon VPN-server.

I vår test gorde också Surfshark bra ifrån sig. I de största länderna som till exempel USA är servrarna mycket bra. Dessutom erbjuder de också svenska servrar med mycket hög hastighet. Det enda som drar ner betyget lite när det gäller hastighet är att vissa servrar var lite långsamma i några av de mindre länderna. Det ska dock tilläggas att dessa var väldigt få.

Det är alltså inte alltför mycket som skiljer mellan de två VPN-tjänsterna när det gäller hastighet. Men ExpressVPN är likväl den tjänst som gör bäst ifrån sig. De har inte bara lite bättre hastigheter, utan vi hittade nästan inga servrar som inte fungerade utmärkt. Uppkopplingstiden hos ExpressVPN är också den snabbaste på marknaden och det sker nästan med en gång. Skillnaden är sällan stor, men det är fördelaktigt med omedelbar anslutning kontra att vänta t ex 15-30 sekunder.

ExpressVPN vs Surfshark säkerhet

Oavsett varför du skaffar dig en VPN bör säkerhet ligga högt upp på din prioriteringslista. Vi har redan nämnt att båda leverantörerna har som policy att inte spara några loggar. Vi tycker att detta är något som är mycket viktigt, och du bör undvika leverantörer som inte har det.

Vidare erbjuder båda leverantörerna också funktionen kill switch. Denna funktion gör att uppkopplingen stängs ner om VPN-tjänsten av någon anledning skulle ligga nere så att datorns IP-adress inte avslöjas. Det ska dock tilläggas att tjänsterna nästan aldrig ligger nere, men det är ändå en trevlig säkerhetsfunktion att ha.

ExpressVPN erbjuder ett komplett internetskydd som nästan ingen annan VPN-tjänst kan matcha. De har verkligen gjort allt de kan för att deras kunder ska vara så säkra på nätet som möjligt. Som tidigare nämnts använder de samma krypteringsgrad som den amerikanska militären, dvs 256-bitars AES-kryptering. Därutöver kör de också egna privata, krypterade DNS på alla servrar. Detta gör inte bara anslutningen säkrare utan också snabbare. Dessutom använder de också sin egen “Trusted Server“-teknik. Det innebär att inga data lagras på en hårddisk.

Surfshark använder sig av en lika stark kryptering som heter AES-256-GCM. Vidare kör de också egna privata DNS på alla servrar. Surfshark erbjuder också dubbel VPN, som gör att du kan koppla upp dig mot två servrar samtidigt, vilket ger extra säkerhet.

SurfShark har ett antal specialfunktioner. Här kan du se några av dem.

Det är alltså inte så mycket som skiljer mellan de två VPN-tjänsterna när det gäller säkerhet, även om vi inte har nämnt alla säkerhetsfunktioner här. ExpressVPN har lite mer avancerade funktioner än Surfshark, även om båda två erbjuder gott om säkerhetsfunktioner för en vanlig användare. Så om säkerhet är den viktigaste faktorn för dig är ExpressVPN det bästa valet för dig.

ExpressVPN vs Surfshark pris

Det har blivit normen för VPN-leverantörer att erbjuda rabatter beroende på abonnemangets längd. Ju längre abonnemang du väljer, desto mindre betalar du per månad. Detta är också fallet hos båda dessa leverantörer.

ExpressVPN är en av de dyrare tjänsterna på marknaden, men detta återspeglar sig också i kvaliteten på tjänsten. Om du bara vill ha tjänsten i en månad kostar det 12,95 dollar. Du kan också välja 6-månaders abonnemang för 9,99 dollar i månaden eller 12-månaders abonnemang för 8,32 dollar i månaden.

Om du bara vill ha Surfshark i en månad är priset nästan detsamma, det vill säga 11,95 dollar. Skillnaden blir däremot mycket större om du väljer ett längre abonnemang, som t ex 12-månaders abonnemang som kostar 5,99 dollar per månad. De har också ett ännu billigare abonnemang, där du kan abonnera på tjänsten i 24 månader för så lite som 1,99 dollar i månaden. Du kan alltså få över 80% rabatt om du verkligen är nöjd med tjänsten.

Även om båda VPN tjänsterna är ganska billiga oavsett hur länge du binder dig, är det alltså stor skillnad mellan de billigaste alternativen. Så om du är en person som är intresserad av att spara pengar är Surfsharks längsta abonnemang det bästa alternativet när det gäller pris. Det ska också tilläggas att oavsett vilket abonnemang du väljer hos ExpressVPN har du en 30-dagars pengarna-tillbaka-garanti. Även Surfshark har denna garanti, men endast på abonnemang som varar i 24 månader.

ExpressVPN vs Surfshark användarvänlighet

När det gäller användarvänlighet finns inget att anmärka på hos någon av tjänsterna. Vi var väldigt nöjda med båda, och du kan enkelt ladda ner programvaran till antingen PC eller Mac hos båda.

Dessutom erbjuder båda leverantörerna tillägg för webbläsare om du föredrar det. Det är dock värt att nämna att om du väljer webbläsartillägg framför programvara kommer du att gå miste om några av funktionerna, vi rekommenderar därför att du laddar ner programvaran. Båda leverantörerna har också appar för både iPhone och Android som är mycket lätta att använda.

Det är alltså egentligen inget som skiljer mellan de två VPN-tjänsterna när det gäller användarvänlighet. Båda är lätta att använda för vem som helst och du får en bra upplevelse oavsett vilken VPN-tjänst du väljer.

ExpressVPN vs Surfshark support

Eftersom båda tjänsterna är mycket användarvänliga och nästan aldrig drabbas av tekniska problem kommer du sällan behöva kontakta supporten. Det kan likafullt vara frågor man har eller liknande, och då kan det vara bra att veta att man kan få bra och snabb hjälp. Det kan också vara bra med hjälp om du till exempel ska sätta upp VPN på en router, eftersom detta kan vara lite svårt.

Vi kan börja med att säga att ExpressVPN med största sannolikhet har den bästa supporten på hela marknaden. För det första har de ett stort antal guider på webbplatsen och flera PDF-filer som du kan ladda ner tillsammans med användarmanualer. Men även om detta är väldigt bra är detta något nästan alla tjänster erbjuder.

PÅ andra sidan är det en punkt där de särskilt sticker ut, nämligen live-chatt. ExpressVPN erbjuder en dygnet-runt-support som svarar mycket snabbt. Vi har testat kvaliteten på denna chatt flera gånger och varje gång har vi fått svar inom 30 sekunder. Dessutom är de också mycket hjälpsamma.

Även Surfshark engagerar sig mycket i sina kunder och erbjuder en mycket bra support. De erbjuder en klassisk FAQ med vanliga frågor och svar, samt förklarande videor och guider. Dessutom erbjuder de också en live-chatt som finns tillgänglig dygnet runt. Här blir också väntetiden kort, eftersom de har en chattbot som besvarar din fråga medan du väntar på svar från någon i kundtjänsten.

ExpressVPN har alltså en support som är lite bättre än Surfsharks, även om Surfshark har ingen dålig kundservice heller. Du kan vara säker på att du får bra hjälp hos båda om du inte hittar det du behöver på webbplatsen. Den enda skillnaden är att ExpressVPN erbjuder lite snabbare hjälp.

Slutsats

När allt kommer omkring är det inte alltför mycket som skiljer mellan de två VPN-tjänsterna. Surfshark erbjuder en bra tjänst som täcker behoven hos de flesta användare. Men det är likväl så att om du vill ha en tjänst som ska tillfredsställa till och med de mest kräsna VPN-användare är ExpressVPN valet för dig.

Surfshark är en VPN-tjänst som verkligen lyckats göra avtryck på marknaden sedan den lanserades, och vi är övertygade om att den kommer att fortsätta växa. Det är likafullt så att den för närvarande inte riktigt når upp till de största VPN-leverantörerna som är ExpressVPN och NordVPN.

Om du är prismedveten så är Surfshark det självklara valet, eftersom den endast kostar 1,99 dollar i månaden om du väljer det längsta abonnemanget, vilket är oerhört billigt. Priset är då baserat på kvaliteten du får i förhållande till priset. Det finns visserligen andra VPN-tjänster som är ännu billigare, men dessa erbjuder oftast en sämre tjänst.

Den samlade slutsatsen är att oavsett vilken av dessa VPN-tjänster du väljer kan du räkna med att du får en bra produkt. På det hela taget är dock ExpressVPN en bättre tjänst, och om du lägger stor vikt vid kvalité är detta VPN-tjänsten för dig.

Om reklam på webbplatsen

Innehållsförteckningexpand_more

  Bästa VPN-tjänster

  Express Icon

  Bästa VPN-tjänsten

  Prova ExpressVPN
  NordVPN Icon

  Vår testtvåa

  Prova NordVPN
  Om reklam på webbplatseninfo