VPNportalen

IPVanish Recension

9.6/10

IPVanish är en tjänst som stadigt förbättrats de senaste åren.

Det här gillade vi med IPVanish:

 • Över 40 000 IP-adresser
 • Fungerar för torrenting
 • Utmärkta hastigheter
 • Lägsta pris:

  $10.99 / mnd

  Fungerar på:

  SVT Play TV4 Play AppleTV Disney+ Netflix

  Introduktion

  IPVanish blev 2016 ett namn som väckte många frågetecken när man kunde klargöra att leverantören bistod amerikanska myndigheter i kampen mot att motverka nätkriminalitet. Det är en ädel sak att göra, men det väcktes en debatt när det kom fram att IPVanish gjorde det genom att dela med sig av sina användares information – data som kom från alla deras kunder oberoende av deras aktivitet. Det här resulterade naturligtvis i att man började ifrågasätta hur pass trygg tjänsten var när det kom till att säkra och anonymisera användarna.

  Efter att den här skandalen uppdagades har både det verkställande och juridiska teamet på företaget bytts ut, och man har gjort allt man kan för att återfå förtroendet från sina kunder. I den här recensionen ska vi nysta mer i hur väl tjänsten fungerar idag, efter att leverantören lagt ett stort fokus på att faktiskt värna om sina kunders integritet. 

  Omdöme om IPVanish och deras servrar

  Mycket har hänt sedan IPVanish hamnade i blåsväder för ett par år sedan. De har gjort allt de kan för att återfå sitt goda rykte, och på många sätt har de lyckats. När man ska välja VPN är det självklart viktigt att leverantören man överväger att använda har tillräckligt många servrar. IPVanish har över 2 000 servrar som tillsammans huserar flera än 40 000 IP-adresser.

  Visserligen finns det många leverantörer som har flera servrar än så, såsom NordVPN som mer än fördubblar antalet. Men eftersom de servrar IPVanish har är perfekt geografiskt fördelade är 2 000 ett rätt bra antal. Att det finns så många servrar bådar också för att hastigheterna är stabila och snabba, samt att det är mindre trängsel på varje server.

  Efter att ha gjort en första snabb överblick av serverutbudet är det tydligt att de flesta servrarna finns i Kanada, USA, Australien och Storbritannien. Men det är naturligtvis inte bara på de platserna man hittar servrar på, utan här finns det också möjlighet att ansluta sig till länder i Afrika och Sydamerika. Det är två områden som vanligtvis inte finns på en VPN-tjänst, så det är något att se som väldigt positivt. Det som däremot fattas är servrar i Kina, så förhoppningsvis är det något som IPVanish kommer addera i framtiden för att skapa ett ännu mer komplett utbud av servrar.

  Fördelar och nackdelar med IPVanish

  Att lista både för- och nackdelar med en VPN-tjänst är kanske det enklaste sättet att ge alla som letar efter en ny leverantör en ärlig chans att avgöra om alternativet man överväger är aktuellt eller inte. Därför är det också precis det vi ska göra nu.

  IPVanish fördelar

  • Snabba hastigheter
  • Obegränsat antal enheter tillåtna
  • Verifierad policy om att inte föra loggar
  • Användarvänligt gränssnitt
  • Kundtjänst som är öppen 24/7
  • Möjliggör torrenting

  Nackdelar

  • Dyra abonnemang jämfört med andra leverantörer
  • Verksam inom det geografiska området för 5 Eyes Alliance
  • Inte ideal för krävande streaming

  Hastighet och prestation –  hur står sig IPVanish?

  De flesta som någonsin har använt en VPN är väl bekanta med det faktum att man får en lite långsammare uppkopplingshastighet när man är ansluten till en server. Så är det oberoende av vilken VPN man använder. Men, här står faktiskt IPVanish ut från mängden på ett positivt sätt. Det här är en leverantör som kan behålla i princip samma hastigheter som man har om man surfar utan VPN. För att få en rättvis bild av hastigheten jämförde vi IPVanish med andra tjänster, och den här leverantören placerar sig bland de tio bästa när det kommer till hastighet.

  Med många VPN-tjänster påverkas hastigheten rejält beroende på hur långt det är från ens egen plats till servern, men så är det inte med IPVanish. Här lyckas man hålla kvar samma hastigheter även fast distansen är lång, och det är tacksamt eftersom man då inte behöver vara lika vaksam på vilken server man väljer att ansluta sig till. Med det här i åtanke behöver man som användare förstås ändå vara beredd på att vissa förändringar i hastigheten kan ske. Så är det alltid med internet, och speciellt när man använder en VPN kan det vara så att hastigheten inte alltid är konsekvent. Det som dock var synligt i hastighetstestet är att latensen hos IPVanish är lägre än hos många andra. När vissa andra leverantörer hade en sänkning på 30 % sjönk IPVanish enbart 14 %.

  Säkerhet och integritet

  Med tanke på det vi varit inne på tidigare om den ytterst förkastliga situation som IPVanish försatte sig själva i för ett antal år sedan är en väldigt relevant fråga i dagsläget om IPVanish är säkert eller inte. Hela poängen med en VPN är ju att användare ska kunna browsa på nätet utan att behöva oroa sig för att den egna integriteten äventyras. För att kartlägga hur bra den här tjänsten fungerar i dag har vi utgått från ett par olika faktorer, och summa summarum så är det här inte längre en tjänst som du behöver vara orolig för att använda.

  Krypteringar

  AES 256-bitars kryptering är en av de allra bästa man kan ha, och det är den som IPVanish använder sig av. För att förklara hur pass säker den här krypteringen är kan man utgå från att det är samma slags kryptering som många militärer använder, vilket tyder på att den både är effektiv och ger ett bra skydd mot oönskade attacker. Utöver att leverantören har den krypteringen använder de även SHA512 och DHE-RSA-2048. Den här kombinationen är nästintill vattentät och gör det svårt för hackare att komma förbi krypteringarna.

  Flertalet avancerade protokoll

  En del VPN-leverantörer har bara två säkerhetsprotokoll, men IPVanish har flera. Genom att välja rätt protokoll baserat på vilken aktivitet du har på internet går det alltså att utöka skyddet och göra dig så trygg som det bara är möjligt. Standardprotokollet är OpenVPN som är ett av de mest säkra alternativen en VPN kan ha. Det finns även möjlighet att använda protokoll som IKEv2, WireGuard och IPSec. Vill du byta protokoll gör du det i inställningarna.

  IPVanish har Kill Switch

  De allra flesta VPN-tjänster har Kill Switch, och IPVanish är en av de aktörer som ställer sig till den skaran. Att det finns en sådan innebär att man som användare inte behöver oroa sig för att information läcker ut vid kortvariga avbrott i uppkopplingen. Det är något som funktionen tar hand om, så även om uppkopplingen någon millisekund avbryts kvarstår skyddet man har genom VPN-tjänsten.

  Integritet och sekretess för kunder hos IPVanish

  Anonymitet är en annan viktig sak att ha i åtanke när man ska utvärdera en VPN. Dylika tjänster ska garantera att användarna aldrig behöver bekymra sig över att deras aktivitet kommer någon annan till hands. När man har en VPN ska man vara anonym på internet. IPVanish har implementerat flera funktioner och riktlinjer för att säkerställa detta.

  Policy om inga loggar

  Tidigare lagrade IPVanish aktivitet om sina användare, men sedan incidenten 2016 har de gjort om hela sin företagsstruktur och även granskats av oberoende parter. Numera finns det inga tecken på att de sparar information om vad deras användare gör när de surfar. Ser man till deras sekretessvillkor så framgår det att de bara sparar data som inte äventyrar säkerheten, såsom att spåra hur lång tid en användare är på en hemsida och vilket operativsystem man använder.

  Skydd mot DNS- och IP-läckor

  IPVanish har implementerat system som ska motverka läckor av IP-adress och DNS. Det här skyddet fungerar på alla plattformar man använder tjänsten på, oavsett om det är en stationär eller mobil enhet med exempelvis macOS, Windows eller Android.

  Enheter och plattformar du kan använda IPVanish på

  När man väljer VPN vill man självklart hitta en som man kan använda på så många av sina enheter som möjligt. IPVanish är en av dem som är enkel att använda oberoende av om det handlar om en Amazon Fire Stick, Android, iOS eller Chromebook. Det som kan skilja de olika apparna åt beroende på vilken enhet de är skapade för är vilka slags säkerhetslager de har. Appen för iOS har exempelvis inte Kill Switch medan den som finns för Android, macOS och Windows har det. I appen för Windows kan du ändra krypteringsnyckeln från AES-256 till 128, men det går inte att göra på macOS.

  Tillägg för webbläsare och routrar

  Att kunna installera en VPN direkt på routern är alltid fördelaktigt. Det går att göra med IPVanish. Det som däremot i dagsläget inte går att finna är tillägg för webbläsare. Vill man använda IPVanish som förinställt alternativ i sin webbläsare behöver man istället köpa en FlashRouter som är förinställd med IPVanish, men om man installerar programmet på routern är även datorn och dess webbläsare automatiskt skyddad.

  Streaming och torrenting med IPVanish

  Tyvärr tror vi att många som älskar att streama Netflix kommer bli lite besvikna av det här segmentet av vår IPVanish recension 2022. Visserligen så fungerar det att streama med den här VPN-tjänsten, men den är inte det bästa alternativet. Vad gäller Netflix finns det ett par fungerande servrar, men inte i närheten av lika många som det finns hos vissa konkurrenter. Det som IPVanish kan göra är att låsa upp Netflix USA, och det är också det allra största biblioteket man kan komma åt. När vi testade tjänsten var det problem med att komma åt Netflix Storbritannien, Frankrike och Japan. Nu kanske det inte heller är de biblioteken man alltid har ett behov av att komma åt, men visst hade det varit trevligt att kunna se på titlar som finns i dem. Det IPVanish däremot kan göra är att låsa upp HBO Max, BBC iPlayer, ESPN och Disney+ via de amerikanska servrarna. 

  Med allt det här sagt är IPVanish kanske inte den bästa VPN-tjänsten för streaming, men användare som sysslar med torrenting kan skatta sig lyckliga. Många av servrarna har stöd för uTorrent och andra fildelningstjänster.

  Andra specialfunktioner på IPVanish

  Är IPVanish bra? Det är förstås inte alltid en lätt fråga att svara på eftersom alla har olika preferenser. För att besvara den så rättvist som möjligt är det därför enklare att istället titta på funktioner som gör att tjänsten utmärker sig.

  Delade tunnlar

  En sak vi vill lyfta i vår IPVanish recension 2022 är att det här är en tjänst som möjliggör delade tunnlar. Du kan alltså använda tjänsten och avgöra vilka appar eller hemsidor som ska använda VPN-servern och vilka som inte ska göra det. Att det går att använda delade tunnlar gör att du kan skräddarsy din upplevelse av att använda en VPN på flera sätt, samtidigt som du kan kontrollera hur mycket av din aktivitet som ska gå genom andra IP-adresser för att därmed inte förlora för mycket av din normala hastighet på internet.

  Antivirusskydd

  Varje gång man använder internet finns det en risk för att skadlig programvara kommer ta sig in i ens enhet. Om det händer kan det resultera i att datorn eller mobilen slutar fungera, eller också kan den programvara som installeras komma åt din privata information. IPVanish har antivirusskydd i sin tjänst, men för att det ska vara aktivt måste man välja prenumerationer med VIPRE.

  Funktion för snabb anslutning

  IPVanish har Quick Connect som går ut på att du kopplas upp mot den närmaste och snabbaste servern som finns tillgänglig med ett enkelt tryck. För att använda dig av Quick Connect klickar du på landet eller staden du vill ansluta dig till och sedan tilldelas du en ny IP-adress.

  De viktigaste IPVanish specifikationerna

  • Obegränsat antal samtidiga uppkopplingar
  • Över 2 000 servrar
  • Över 40 000 IP-adresser
  • Servrar i över 75 länder
  • Kill Switch
  • Prenumerationer per månad, kvartal eller år

  IPVanish pris – prenumerationer och kostnad

  Vad kostar IPVanish? De tre olika prenumerationsplanerna har varierande priser. Om du köper ett abonnemang som löper en månad betalar du 10,99 dollar för det. Det är ett ganska högt pris om man jämför med vad andra leverantörer tar betalt för sina tjänster, och därför kan det vara att rekommendera att istället titta på någon av de andra prenumerationerna. Köper man tjänsten för ett kvartal sänks kostnaden till 5,32 dollar i månaden, och väljer man årsabonnemanget kostar det 3,99 dollar varje månad. Det är alltså årsplanen som är den allra billigaste om man ser till vad man betalar i månaden. Köper du tjänsten ett år har du dessutom chansen att testa den i 30 dagar riskfritt, och få tillbaka pengarna om tjänsten inte är tillfredsställande.

  Något att lägga märke till är att kvartals- och årsabonnemangen är rabatterade. Du sparar 51 % respektive 61 % av originalpriset när du blir kund första gången, men om när den prenumerationen tar slut väljer att förnya den så kan priset komma att höjas.

  IPVanish användarvänlighet

  Vad gäller användarvänlighet kan vi med vår IPVanish recension glatt meddela att det inte är troligt att det kommer uppstå några bekymmer när du använder tjänsten. Det här är något som både gäller för personer som har använt en VPN tidigare och för sådana som ska göra det första gången. Oberoende av vilken slags enhet man använder tjänsten på så är det enkelt att hantera de olika valen och menyerna. Den allra bästa appen är den som fungerar för Android, det är en applikation som är väldigt intuitiv och fungerar som smort.

  Förutom att det går att använda Quick Connect finns det en komplett lista över alla servrar som IPVanish har. I och med den går det även att välja server manuellt, och det är något som är väldigt tacksamt att kunna göra. Det går också att göra inställningar i tjänsten för att den ska fungera precis så som du önskar. Bland annat kan du bestämma hur din VPN ska koppla upp sig mot en server när du startar appen, och du kan också göra inställningar för automatisk anslutning till specifika platser och med specifika hastigheter.

  Sammanfattning och omdöme av IPVanish

  Trots de motgångar som IPVanish har stött på under sin aktiva tid kan vi med vår recension visa att det här är en tjänst som har rest sig ur askan och verkligen skapat sig en solid grund att stå på. IPVanish är perfekt för användare som vill ha en snabb och säker VPN, och som är beredda att betala lite extra för att vara garanterade just det.

  Även fast tjänsten på många sätt är väldigt bra som den är finns det också utrymme för förbättringar. Vissa av leverantörens konkurrenter har till exempel inkluderat mera avancerade funktioner, såsom multi-hop anslutningar. Trots det så har IPVanish, om man ser till antalet servrar och deras säkerhetsprotokoll, ett försprång till en del andra motsvarande tjänster.

  Vanliga frågor om IPVanish

  Är IPVanish pålitligt?

  Ja, det går att lita på IPVanish. Det är en trygg och säker VPN som använder moderna och avancerade säkerhetsfunktioner, däribland starka krypteringar, delade tunnlar och Kill Switch.

  Finns det tjänster som är bättre än IPVanish VPN?

  Om du i huvudsak vill använda en VPN för streaming är IPVanish inte det bästa alternativet. Deras servrar är inte alltid så pass bra att de kan komma kring geografiska restriktioner på innehåll. Det kan vara bättre att istället testa en tjänst som NordVPN eller CyberGhost om du i huvudsak ska streama. Både de leverantörerna har bra streamingservrar med höga hastigheter.

  Är NordVPN bättre än IPVanish?

  Ser man till IPVanish och NordVPN som helheter så är sistnämnda något bättre. NordVPN har över 5 000 servrar jämfört med de 2 000 som IPVanish har, och utöver det har de en högre säkerhet och mer omfattande integritetspolicy.

  Hur långsamt blir internet med IPVanish?

  Det är vida känt att oberoende av vilken VPN man använder så försämras hastigheten, men IPVanish är en av de få tjänster som lyckas hålla kvar så mycket som möjligt av den som möjligt. De brister som finns vad gäller hastigheten är alltså mindre på IPVanish än de är hos många andra leverantörer.

  Är IPVanish prisvärt?

  IPVanish är en av de dyrare tjänsterna, men ser man till servrarnas placering och antal, säkerhetsfunktioner och hastighet är det en tjänst som är värd pengarna.