Så tittar du på TV4 Play utomlands

Senast uppdaterad: 02/07/2021

Du kan titta på TV4 Play utomlands med en VPN-tjänst

Du kan titta på TV4 Play utomlands med en VPN-tjänst

Ett problem med många svenska TV-kanaler är att de inte kan ses utomlands. Oavsett om man vill titta på Robinson, Let’s dance, Solsidan, Trav och galopp och så vidare händer det ofta att man får upp en svart skärm när man går till https://www.tv4play.se/. Detta är förstås väldigt irriterande, men i den här artikeln kommer vi att förklara hur du enkelt kan se TV4 Play om tjänsten är blockerad i landet du befinner dig i.

Kortversion och enkel förklaring

För dig som inte orkar att läsa hela artikeln kommer vi att förklara allt i en kort version. I de allra flesta fall kan du alltså se TV4 Play inom EU om du kan bekräfta att du är svensk medborgare och liknande. Om du befinner dig utanför EU är många program alltså blockerade.

Det du då behöver göra är att skaffa en VPN-tjänst. Detta är ett program som kan ändra din IP-adress så att andra på nätet tror att du till exempel har en svensk IP-adress. Då kommer TV4 Play tro att du befinner dig i Sverige och geoblockeringen kommer att upphävas. Det du behöver göra är i korta drag följande:

 1. Hitta en VPN-leverantör. Vår lista är en bra utgångspunkt att börja med, eftersom alla är kvalitetstestade när det gäller svensk TV.
 2. Ladda ner VPN-programmet. Om du väljer en betald VPN-tjänst, vilket du nog borde, kommer du också behöva betala 50 kr eller något sådant för ett månadsabonnemang. Om du inte är nöjd så kan du få pengarna tillbaka. Detta borde bara ta ca 5 minuter.
 3. Starta programmet och koppla upp dig mot en svensk server. Då kommer du få en svensk IP-adress, vilket gör det möjligt för dig att kringgå geobegränsningarna.
 4. Gå in på TV4 Play och titta på innehållet du är intresserad av. Nu har du alltså svensk IP-adress och kan se alla dina favoritprogram på TV4 Play.

Dessa är de bästa VPN-tjänsterna just nu:

Varför är TV4 Play blockerad utomlands?

Anledningen till att TV4 Play är blockerad utomlands är att alla tv-tjänster vanligtvis endast köper rättigheterna till att visa ett program inom vissa länder. Således köper TV4 till exempel endast rättigheterna till att visa hockey-VM i Sverige, och inte i till exempel Danmark, Norge eller Thailand. Annars hade det varit extremt dyrt, och det hade ju heller inte varit nödvändigt – de allra flesta som tittar på TV4 Play befinner sig ju i Sverige.

Därför får TV4 Play helt enkelt inte visa dessa program för tittare som befinner sig utanför Sverige. Annars hade det varit olagligt, och TV4 skulle förmodligen få betala ganska stora böter om någon fick reda på det.

Exakt samma princip gäller för andra svenska TV-tjänster såsom SVT Play, Viaplay och liknande, och även för andra nordiska kanaler som NRK och DRTV.

Ny EU-lagstiftning

Lyckligtvis för svenska medborgare har det kommit en ny EU-lagstiftning som heter portabilitetsförordningen. Du kan läsa mer om detta på riksdagens hemsida.

Denna förordning går kortfattat ut på att alla EU-medborgare fritt ska kunna ta med sig sitt nätbaserade innehåll till andra platser i EU. Detta görs som ett led i att åstadkomma en inre digital marknad i Europa.

Detta innebär i korta drag att alla svenska medborgare kan streama allt innehåll de vill, även om de befinner sig utanför Sverige, om de är inom EU. Detta är naturligtvis en mycket stor fördel.

Denna förordning gäller endast betalda tv-tjänster och gäller därmed inte gratistjänster. Detta innebär att tv-tjänster som SVT Play fortfarande inte omfattas av förordningen.

Är det lagligt att streama TV4 Play med VPN?

Då och då får vi frågan om det är lagligt att använda sig av VPN för att gå runt geoblockeringar. Svaret på frågan om VPN är lagligt eller olagligt är i de allra flesta fall att det är lagligt. Detta gäller för de flesta länder i världen, såvida du inte använder VPN för att göra olagliga saker eller liknande.

Observera dock att andra länder kan ha särskilda regler. Vissa länder har faktiskt förbjudit VPN, och det gäller länder med strikta regler kring innehåll. Sådana länder inkluderar bland andra Kina, Ryssland och även Iran. Det ska dock tilläggas att själva användningen av VPN oftast inte är olagligt även i dessa länder, så många turister använder sig av VPN också i dessa länder.

Hur fungerar VPN?

VPN kan vara mycket svårt att förklara, men också relativt enkelt. Här kommer vi att försöka förklara allt så enkelt som möjligt. VPN står för ett virtuellt privat nätverk. Huvudsyftet med VPN är att dölja din verkliga identitet eller att gå runt geoblockeringar. I vårt fall kommer vi att tillhöra den sistnämnda gruppen.

Alla VPN-tjänster har tillgång till olika servrar runt om i världen. När du laddar ner ett sådant program kommer du kunna koppla upp dig mot de olika servrarna. Det som händer då är att all trafik från din dator kommer att gå via den server du har kopplat upp dig mot innan trafiken når internet.

På så sätt kommer andra på internet tro att du har samma IP-adress som servern du är ansluten till. Din egen IP-adress kommer därmed vara dold. Detta gör VPN till ett mycket effektivt sätt att gå runt geoblockeringar, och också när det gäller att surfa mer anonymt och säkert på nätet.

Vad ska man tänka på när man ska använda VPN för att se TV4 Play?

Det finns ett extremt stort antal VPN-leverantörer runt om i världen. Det är tydligen ganska lönsamt att driva en VPN-tjänst, då vi kan räkna upp minst cirka 200 leverantörer som just nu är aktiva. Detta gör det naturligtvis svårt att veta vilken tjänst man ska välja.

Vilken VPN-tjänst du ska välja beror på en rad olika faktorer. Men när det gäller att titta på svensk TV utanför Sverige finns det några viktiga faktorer som du ska tänka på. Alla andra faktorer är egentligen inte så viktiga. Vi kommer nu att lista de viktigaste faktorerna du behöver titta på i ordningsföljd.

Dessa är enligt vår mening egentligen de enda faktorerna som du behöver titta på, så listan är i många fall uttömmande. Dessa 5 punkter är de viktigaste när det gäller att använda VPN för att titta på TV4 Play utanför EU:

 1. Har VPN-tjänsten servrar i Sverige? Det enda som är viktigt för dig som ska titta på TV4 Play utanför Sverige är att VPN-tjänsten du använder har servrar i Sverige. Om tjänsten inte har några servrar i Sverige kommer du ju inte kunna få en svensk IP-adress.

  Då blir det ju helt meningslöst att använda VPN och du kommer inte att uppnå ditt mål. Inte alla VPN-tjänster har servrar i Sverige, så denna punkt är således viktigt att vara uppmärksam på.
 2. Är hastigheten tillräckligt bra? Hastigheten kommer att bli lite sämre för varje gång du använder VPN, eftersom all trafik måste gå via en extern server innan den når internet. Detta kan vara mycket frustrerande för dig som ska streama svensk TV. Det funkar ju självklart inte om det hela tiden hackar eller streamingtjänsten inte vill starta.

  Men med de bästa VPN-tjänsterna kommer hastighetsförlusten vara minimal och därför kommer det inte att vara något problem att titta på TV och liknande medan man är ansluten till VPN-tjänsten. Många av VPN-tjänsterna är dock mycket långsamma och det gäller att välja de snabbaste tjänsterna. Som huvudregel kommer tjänsterna med flest servrar i Sverige ge dig bäst hastighet, eftersom det blir nämligen mindre belastning på servrarna.
 3. Sparar VPN-tjänsten loggar? Det som är mycket viktigt när du använder dig av en VPN-tjänst är att du försäkrar dig om att VPN-tjänsten inte loggar din trafik. Eftersom all din trafik kommer att gå via tjänstens servrar, kommer det nämligen vara lätt för VPN-tjänsten att logga allt du gör på nätet.

  Detta är förstås något vi absolut inte är intresserade av, och därför är det mycket viktigt att vi väljer en VPN-tjänst som inte loggar vår trafik. De allra flesta VPN-tjänster loggar inte din trafik, men vissa tjänster – och då framför allt gratistjänsterna – gör faktiskt detta och säljer vidare information till tredje part. Dessa ska du undvika!
 4. Vad kostar det? Priset på VPN-tjänsten är naturligtvis mycket viktigt. Man vill betala så lite som möjligt, för man vill naturligtvis inte betala för mycket. Därför får vi ofta frågan om det finns gratis VPN-tjänster. Svaret på denna fråga är ja, men att vi inte rekommenderar att man använder dem. Anledningen till detta är att många gratistjänster loggar din trafik, och dessutom är hastigheten ofta mycket låg. Många gratistjänster har inte heller servrar i Sverige. Lyckligtvis är de betalda VPN-tjänsterna faktiskt mycket billiga.

  Om du binder dig i en månad kostar det sällan mer än runt 80 kr, något vi svenskar faktiskt kan betala, särskilt om vi vill se ett viktigt TV-program på TV4 Play som fotbolls-VM eller liknande. Binder du dig för en längre tid kommer priset sällan vara mer än runt 30 kr i månaden. De flesta betalda VPN-tjänster har också 30-dagars pengarna tillbaka garanti.
 5. Är tjänsten lätt att använda? För oss som bara vill se TV4 Play utanför Sverige, och annars inte är särskilt teknikkunniga, är det naturligtvis viktigt att det går snabbt och enkelt. Därför är det viktigt att programmet kan laddas ner snabbt och att man därefter kan starta det och koppla upp sig mot en svensk server snabbt och enkelt. Ingen vill spendera mycket tid på att leta efter servrar eller liknande.

Rekommenderade VPN-tjänster

De 5 bästa VPN-tjänsterna som vi rekommenderar på den här sidan kan du se i rankningstabellen högst upp på sidan. De 2 bästa tjänsterna just nu är ExpressVPN och NordVPN. Anledningarna till att vi rekommenderar båda dessa tjänster är många.

För det första så har båda tjänsterna många servrar i Sverige. Detta gör att du alltid kommer att kunna strömma TV4 Play med svensk IP-adress, och att hastigheten alltid kommer att vara väldigt bra.

Dessutom sparar ingen av dessa VPN-tjänster loggar och säkerheten är också mycket bra. Båda tjänsterna erbjuder faktiskt kryptering av militär grad. Vidare så är det ganska lätt att använda båda tjänsterna. Det är bara att ladda ned programmet och därefter starta det och koppla upp sig mot en server.

Vad gäller priser ligger tjänsterna ungefär på samma nivå. ExpressVPN är något dyrare än NordVPN, men i gengäld är denna tjänst enligt vår mening också lite bättre, därför placerar den sig allra högst upp i vår rankning.

Avslutning

Vi hoppas att den här artikeln har gjort det lättare för dig att titta på TV4 Play utanför Sverige. I framtiden får vi hoppas att man kan titta på TV4 Play överallt i hela världen utan att använda VPN, men det är svårt att säga hur lång tid detta kommer att ta.

Om du har några frågor eller funderingar angående VPN, är det bara att ta kontakt med oss via kontaktformuläret. Vi försöker alltid svara så snabbt vi kan, även om det ibland kan ta lite tid innan vi svarar.

Om reklam på webbplatsen

Innehållsförteckningexpand_more

  Bästa VPN-tjänster

  Express Icon

  Bästa VPN-tjänsten

  Prova ExpressVPN
  NordVPN Icon

  Vår testtvåa

  Prova NordVPN
  Om reklam på webbplatseninfo