Så tittar du på TV4 Play utomlands

Senast uppdaterad: 19/12/2023

Du kan titta på TV4 Play utomlands med en VPN-tjänst

Du kan titta på TV4 Play utomlands med en VPN-tjänst

Ett problem med många svenska tv-kanaler är att de inte går att se utomlands. Oavsett om du vill titta på Robinson, Let’s dance, Solsidan, Trav och galopp eller något annat är det mer regel än undantag att du får upp en svart skärm när du går in på tv4play.se. Det är inte snack annat än att det är frustrerande, men i den här artikeln kommer vi att förklara hur du enkelt kan se TV4 Play även om tjänsten är blockerad i det land du befinner dig.

Kortversion och enkel förklaring

Om du av någon anledning inte orkar läsa hela artikeln kommer vi börja med att förklara allt i en kort version. Tack vare en EU-förordning som trädde i kraft 2018, kan du se TV4 Play inom EU, förutsatt att du kan verifiera din identitet som svensk medborgare. Befinner du dig däremot utanför EU är många program däremot blockerade.

För att kunna gå runt den blockeringen behöver du skaffa en VPN-tjänst. Det är ett program som ändrar din IP-adress så att andra på nätet tror att du till exempel har en svensk IP-adress. Då tror TV4 Play att du befinner dig i Sverige och regionblockeringen upphävs. Det du behöver göra är, i korta, drag följande:

 1. Hitta en VPN-leverantör. Vår lista är en bra utgångspunkt, eftersom alla är leverantörer som finns med på den är kvalitetstestade gällande svensk TV.
 2. Ladda ner VPN-programmet. Om du väljer en betald VPN-tjänst, vilket du bör göra, kommer du också behöva betala cirka 70 – 100 kronor för ett månadsabonnemang. Om du inte är nöjd tjänsten och leverantören erbjuder pengarna tillbaka-garanti, kan du få tillbaka pengarna igen. Att ladda ner en VPN-tjänst tar cirka fem minuter.
 3. Starta programmet och koppla upp dig mot en svensk server. Då kommer din enhet få en svensk IP-adress, vilket gör det möjligt för dig att kringgå regionbegränsningen.
 4. Gå in på TV4 Play och titta på programmen du är intresserad av. Nu har du alltså svensk IP-adress och kan se alla dina favoritprogram på TV4 Play utomlands.

De här är de bästa VPN-tjänsterna just nu:

Varför är TV4 Play blockerad utomlands?

Anledningen att TV4 Play är blockerad utomlands är att när tv-bolagen köper in filmer och program, ingår bara rättigheterna att visa dem i Sverige. TV4 köper alltså bara rättigheterna att visa till exempel hockey-VM i Sverige, och inte i exempelvis Danmark, Norge eller Thailand. Ju fler sändningsrättigheter som ingår, desto dyrare blir det att köpa in programmen. Det finns inte heller någon större anledning att köpa rättigheter till andra länder än Sverige eftersom de flesta som tittar på TV4 Play befinner sig i landet.

Utan sändningsrättigheter får TV4 Play helt enkelt inte visa programmen för tittare som befinner sig utanför Sverige. Allt annat är olagligt, och TV4 skulle få betala höga böter om någon upptäckte på det.

Exakt samma princip gäller för andra svenska tv-tjänster såsom SVT Play, Viaplay och andra nordiska kanaler som NRK och DRTV.

EU-förordning om gränsöverskridande portabilitet

Den 1 april 2018 antog EU en ny förordning med namnet “Förordning om gränsöverskridande portabilitet för innehållstjänster på internet”. Du kan läsa mer om den och vad den innebär i detalj på riksdagens hemsida.

Kortfattat går förordningen ut på att alla EU-medborgare fritt ska kunna ta med sig sitt nätbaserade innehåll till andra platser inom EU. Åtgärden är ett led i arbetet att skapa en inre digital marknad i Europa.

I praktiken möjliggör förordningen att alla svenska medborgare kan strömma allt innehåll de vill, oavsett om de befinner sig i eller utanför Sverige, så länge de är inom EU. Det är naturligtvis en stor fördel. Observera att tv-kanalerna inte har någon skyldighet att hålla samma kvalitet som i Sverige, men kvaliteten får inte minskas avsiktligt. Den som abonnerar på tjänsten måste få information om leveranskvaliteten innan tjänsten tillhandahålls.

Det lilla kruxet med EU-förordningen är att det bara är betaltv-tjänster som omfattas och inte gratistjänster. Resultatet av det blir att tv-tjänster som SVT Play och TV4 Play faller utanför förordningen, och således kan du varken se SVT Play eller TV4 Play utomlands utan att ha en VPN-tjänst.

Är det lagligt att strömma TV4 Play med VPN?

Lite då och då får vi frågan om det är lagligt att använda sig av VPN för att gå runt geoblockeringar. Svaret på den frågan är att det i de allra flesta fall är lagligt. I större delen av världens länder är det lagligt att använda en VPN-tjänst, så länge du inte använder den för att ladda ner film via torrent-tjänster, nätbedrägerier och annan verksamhet som strider på svensk lagstiftning eller lagstiftningen i det land du befinner dig.

Det gäller dock att du noggrant tar reda på vad som gäller i det land du bor i eller besöker. Vissa länder har förbjudit VPN, och det gäller främst diktaturer och länder med strikta regler kring innehåll. Några länder som har mycket strikt reglering av internetanvändning och innehåll är Kina, Ryssland och Iran. Själva användningen av VPN är oftast inte olagligt i tidigare nämnda länder, så många turister använder sig av VPN när de besöker länderna.

Hur fungerar VPN?

VPN kan både vara mycket svårt och relativt enkelt att förklara. Vi ska försöka förklara allt så enkelt som det är möjligt. VPN står för virtuellt privat nätverk. Huvudsyftet med en VPN är att dölja din verkliga identitet och surfa säkrare, eller att gå runt regionblockeringar. I vårt fall kommer vi att tillhöra den sistnämnda gruppen när det kommer till att se TV4 Play utomlands.

Alla VPN-leverantörer äger ett större eller mindre antal servrar runt om i världen. När du laddar ned en VPN-tjänst kommer du kunna koppla upp dig mot de olika servrarna. Det som händer då är att all trafik från din dator kommer att gå via den server som du har kopplat upp dig mot, innan trafiken når internet.

På så sätt kommer andra på internet tro att din enhet har samma IP-adress som servern du är ansluten till. Din enhets ursprungliga IP-adress kommer därmed att vara dold för andra internetanvändare. Det här gör VPN till ett mycket effektivt sätt att gå runt regionblockeringar, och gör också att du kan surfa mer anonymt och säkrare på nätet.

Låt oss ta NordVPN som ett exempel. Om du använder NordVPN för att titta på TV4 Play utomlands (till exampel när du är i Spanien, börjar du med att ladda ned VPN-tjänsten. Sedan öppnar du tjänsten och när du gör det får du upp en världskarta. Eftersom du vill titta på TV4 Play i Sverige klickar du på Sverige på kartan, så att du blir uppkopplad mot en svensk server. När du är ansluten till servern har du en svensk IP-adress och kan gå in på TV4 Play och strömma det program du vill se. Proceduren för att strömma program är densamma oavsett om du befinner dig i Europa eller i någon annan världsdel. Det är med andra ord enkelt att fortsätta se dina favoritprogram utomlands också.

Vad ska du tänka på när du använder VPN för att titta på TV4 Play utomlands?

Det finns ett stort antal VPN-leverantörer som är baserade runt om i världen. Det är uppenbarligen lönsamt att driva en VPN-tjänst, eftersom vi i skrivande stund kan räkna upp minst 200 aktiva leverantörer. Det stora utbudet kan göra det svårare att veta vilken tjänst du ska välja.

Vilken VPN-tjänst du ska välja beror på en rad olika faktorer. När det kommer till att titta på svensk TV utanför Sverige finns det några väsentliga faktorer som du ska tänka på och överväga. Här nedanför har vi listat de viktigaste faktorerna i turordning.

Enligt oss är faktorerna nedan de enda du behöver titta på när du ska välja en VPN-tjänst, och av den anledningen har vi också gått på djupet med respektive punkt. Följande fem punkter är helt centrala att förhålla sig till när du använder en VPN för att titta på Dessa är enligt vår mening egentligen de enda faktorerna som du behöver titta på, så listan är i många fall uttömmande. Dessa 5 punkter är de viktigaste när det gäller att använda VPN för att titta på TV4 Play utomlands:

 1. Har VPN-tjänsten servrar i Sverige? 
  Det enda som är viktigt för dig som ska titta på TV4 Play utanför Sverige är att VPN-tjänsten du använder har servrar i Sverige. Om tjänsten inte har några servrar i Sverige kommer du ju inte kunna få en svensk IP-adress.

  Då blir det ju helt meningslöst att använda VPN eftersom syftet med tjänsten försvinner. Alla VPN-leverantörer har inte servrar i Sverige, så den här punkten är således viktigt att vara uppmärksam på.
 2. Är hastigheten tillräckligt bra? 
  När du använder en VPN-tjänst blir hastigheten lite sämre, eftersom all trafik går via den externa servern innan den når internet. En VPN-leverantör som inte kan erbjuda en hög hastighet kommer leda till mycket frustration när du vill strömma svensk TV. En lägre hastighet kommer med stor sannolikhet leda till att programmet du tittar på laggar mycket eller, i värsta fall, inte startar alls.

  Med de bästa VPN-tjänsterna kommer dock hastighetsförlusten vara minimal och det kommer med största sannolikhet inte att vara några problem med att titta på TV4 Play och liknanden tjänster så länge du är ansluten till VPN-tjänsten. Många av VPN-tjänsterna är dock mycket långsamma, särskilt de som är gratis, och det gäller att välja någon av de leverantörer som kan erbjuda snabba och stabila servrar. Huvudregeln är att de leverantörer som har flest servrar i Sverige kommer ge dig den bästa hastigheten, eftersom belastningen på varje server minskar ju fler de är.
 3. Loggar VPN-leverantören användarnas aktiviteter och information? 
  Det som är mycket viktigt när du använder dig av en VPN-tjänst är att du försäkrar dig om att leverantören inte har som policy att logga din trafik. Eftersom all din internettrafik går via tjänstens servrar, är det lätt för VPN-leverantören att logga allt du gör på nätet och den information som du delar med dig av.

  Att få trafiken loggad är något som du naturligtvis inte är det minsta intresserad av. Därför är det mycket viktigt att du väljer en VPN-leverantör som inte loggar din trafik. De allra flesta VPN-leverantörer loggar inte din trafik, men vissa – och då framför allt de som erbjuder gratistjänster – gör det och säljer sedan sina användares information vidare till tredje part. De leverantörer som gör så ska du med andra ord undvika som pesten!
 4. Hur mycket kostar det? 
  Priset på VPN-tjänsten är en viktig faktor för många. Ingen vill betala mer än nödvändigt men samtidigt inte få en tjänst som inte fungerar optimalt. Vi får ofta frågan om det finns gratis VPN-tjänster, och det gör det. Däremot rekommenderar vi inte du använder dig av dem. Den främsta anledningen till det är att många gratistjänster loggar alla din trafik och sparar informationen. Utöver det är hastigheten hos gratistjänsterna ofta bedrövligt låg. Ett tredje bekymmer med leverantörerna som erbjuder gratistjänster är de ofta inte heller har serverar i Sverige.

  Som tur är, är en prenumeration på en VPN-tjänst relativt billig. Om du väljer att betala per månad kostar en bra VPN-tjänst någonstans mellan 80 och 110 kronor i månaden. Vet du med dig att du kommer att använda VPN-tjänsten mycket, vilket är vanligt när man är utomlands ofta eller under en längre tid, kan du få ner kostnaden genom att välja ett 12- eller 24-månaders abonnemang.

  Med ett 12- eller 24-månaders abonnemang kan du komma ner på en månadskostnad som ligger så lågt som 30 – 40 kronor i månaden. Observera att för abonnemang som sträcker sig över ett år eller mer, gäller att du betalar kostnaden som en engångssumma när du beställer tjänsten. Du behöver ha en större summa tillgänglig men i gengäld behöver du inte betala något mer innan det är dags att förnya tjänsten.

  Många VPN-leverantörer erbjuder också 30 dagars pengarna tillbaka-garanti. Det är ett utmärkt sätt att prova en VPN-tjänst för att se om den motsvarar dina behov och krav. Är du inte nöjd, meddelar du bara leverantörens kundtjänst innan de 30 dagarna har passerat, och får pengarna tillbaka.

 5. Är tjänsten lätt att använda? 
  Om du bara vill kunna se TV4 Play utanför Sverige och inte är så teknikkunnig i övrigt, är det självklart viktigt att tjänsten är enkelt att installera och använda.

  Därför är det viktigt att programmet går snabbt att ladda ned samt att det sedan bara är att starta och enkelt koppla upp mot en svensk server. Ingen vill lägga en massa tid på att krångla med nedladdningar eller leta efter tillgängliga servrar.

Rekommenderade VPN-tjänster

De fem bästa VPN-tjänsterna som vi rekommenderar i den här artikeln hittar du i rankningstabellen högst upp på sidan. De två bästa tjänsterna just nu är ExpressVPN och NordVPN. Anledningarna till att vi rekommenderar båda dessa tjänster är många.

För det första har båda tjänsterna många servrar i Sverige. Det gör att du alltid kommer att kunna strömma TV4 Play utomlands med en svensk IP-adress, och att hastigheten kommer vara väldigt bra.

Varken NordVPN eller ExpressVPN loggar och sparar information om sina användares trafik eller annan data. Dessutom håller leverantörerna en mycket hög säkerhetsnivå. Krypteringen som används i båda tjänsterna håller militär standard gällande säkerhet. Programmen är dessutom relativt enkla att ladda ned och installera samt har en design som gör att de är smidiga att hantera, även för den som inte är så van datoranvändare.

Prismässigt ligger tjänsterna på ungefär samma nivå. ExpressVPN är något dyrare än NordVPN, men i gengäld är ExpressVPN, enligt vår åsikt, också lite bättre och därför placerar den sig högst upp i vår rankning.

Avslutning

Vi hoppas att den här artikeln har hjälpt dig att hitta rätt i djungeln av VPN-leverantörer och gjort det lättare för dig att titta på TV4 Play utomlands. Vår förhoppning om EU-förordningen ” “Förordning om gränsöverskridande portabilitet för innehållstjänster på internet” i framtiden även kommer att omfatta kostnadsfria tv-tjänster som TV4 Play fullt ut, och inte bara betalkanaler, till exempel Netflix, Discovery+, Viaplay och HBO Nordic.

Om reklam på webbplatsen

Innehållsförteckningexpand_more

  Bästa VPN-tjänster

  Bästa VPN-tjänsten

  Prova ExpressVPN

  Vår testtvåa

  Prova NordVPN
  Om reklam på webbplatseninfo