timerFÅ 49% RABATT JUST NU×

expressvpn expressvpn

Spara 49% på den snabbaste VPN-tjänsten

lockSkydda dina personliga uppgifter

signal_wifi_4_barSnabb streaming

-30 dagar pengarna-tillbaka-garanti-

Vad vi betonar i vår bedömning:

 • Pris
 • Hastighet och kvalitet
 • Användarvänlighet
 • Antal servrar och länder som är representerade
 • Om det finns en pengarna-tillbaka-garanti ifall du inte är nöjd
 • Kundtjänst och dess öppettider
 • Denna hemsida får provision för att länka till olika leverantörer. Därför är hemsidan gratis för våra användare.

  Annonsering:

  För att denna hemsida ska förbli gratis att använda får vi provision för att länka till de olika erbjudandena.

  Vi har inte möjlighet att gå igenom alla VPN-tjänster. Vi hoppas att du får nytta av hemsidan och att du delar den med vänner och familj som är intresserade av VPN.

  Så ändrar du IP-adressen

  I den här artikeln kommer vi att förklara för dig hur du kan ändra IP-adressen. Först kommer vi att skriva en kort sammanfattning av artikeln. Därefter kommer vi att skriva om de grundläggande principerna bakom en IP-adress, vad en IP-adress är, hur du enkelt kan ändra IP-adressen med hjälp av en VPN-tjänst, vilken VPN-leverantör du borde välja och liknande.

  Sammanfattning

  För att sammanfatta denna artikel kort kan du ändra IP-adressen med hjälp av en VPN-tjänst. Med en VPN-tjänst skapas en säker och krypterad tunnel mellan din dator/mobil/etc. och en extern server.

  All din trafik kommer därmed gå genom denna externa server innan den når Internet. På så sätt kommer din IP-adress att vara dold medan andra på Internet kommer att tro att du har den IP-adress som den externa servern har. Med den här metoden kan du få IP-adress från var som helst i världen, gå runt geoblockeringar och surfa 100% anonymt och säkert på nätet.

  Dette er de 5 beste VPN tjenestene vi for øyeblikket anbefaler for å forandre IP adressen din:

  Om annonsering på hemsidan

  Läs mer om rankingen

  Vad är en IP-adress?

  En IP-adress är ett identifieringsnummer som tilldelas en enhet, till exempel en dator eller en skrivare i ett datornätverk.

  Som Wikipedia skriver, är en IP-adress nästan detsamma som ett telefonnummer. Precis som alla mobiltelefoner måste ha ett telefonnummer för att kunna ringa till andra telefoner måste alla enheter ha en dator för att kunna kommunicera med andra på Internet.

  Idag skrivs IP-adresser med fyra tal med punkter emellan, där talen ska ligga mellan 0 och 255, enligt mönstret 181.0.23.40.

  Risken med IP-adresser

  Hackare

  Genom att dölja din IP-adress kan du undvika att bli hackad

  Risken med att ha en IP-adress är att andra kan övervaka din datatrafik. Detta låter naturligtvis inte så enkelt för gemene man, men för experter med rätt verktyg kan det vara relativt enkelt att övervaka en person med hjälp av IP-adressen.

  Genom att övervaka en annan persons aktiviteter på nätet kan hackaren få tag på mycket information om den andra personen. För det första så kan man ta reda på information som den andra personen önskar ska vara hemlig, som bland annat att den andra personen tittar på erotik på nätet och liknande. Detta kan senare användas för att utpressa den andra personen på pengar och liknande.

  Hackare

  Genom att dölja din IP-adress kan du undvika att bli hackad

  Ännu vanligare är det att hackaren kommer över personuppgifter, bankuppgifter och liknande. På så sätt kan hackaren tömma ditt bankkonto på pengar.

  Generellt är det många som dessutom inte vill bli övervakade. Du skulle ju inte gilla om en främmande person skulle följa efter dig hemma och på gatan och såg allt du gjorde. Det blir ju exakt likadant på Internet, eftersom det alltid finns någon på myndigheterna som kan få tillstånd för att spåra din IP-adress, om de har belägg för att göra det. I sådana fall är det frestande att vilja ändra sin IP-adress.

  I Sverige är ju en sådan övervakning av IP-adresser inte så problematiskt, eftersom det inte finns någon strikt övervakning från myndigheternas sida. Men i andra länder som Kina, Ryssland, Indonesien och liknande pågår det en strikt övervakning av medborgarnas IP-adresser, och i sådana fall är det mycket frestande att ta till olika medel för att ändra sin IP-adress så att det blir svårt att spåra den.

  Vi kommer nu att förklara hur du kan ändra din IP-adress.

  Det enklaste sättet att ändra IP-adressen på

  Det enklaste sättet att ändra sin IP-adress på är att använda sig av ett VPN. Innan vi kan förklara hur du ändrar din IP-adress med hjälp av ett VPN, måste vi förklara vad ett VPN är.

  Ett VPN är i korta drag en säker anslutning mellan din enhet (dator, mobil eller liknande) och en extern server i samma land eller på en annan plats i världen. Det skapas ett slags tunnel mellan din enhet och den här servern så att all din trafik går genom den här servern innan den når webben.

  Genom att låta all trafik gå genom den här servern får man en rolig effekt, som är hela anledningen till att vi skriver den här artikeln. Eftersom all trafik går genom den här servern kommer andra på Internet tro att trafiken kommer från just den här servern. Servern kommer att ha sin egen IP-adress och därmed kommer andra på Internet tro att trafiken kommer från denna IP-adress.

  På så sätt kommer din IP-adress att vara nästan dold, eftersom det endast är serverns IP-adress som är synlig. Därmed har du på ett effektivt sätt ändrat din IP-adress med hjälp av en VPN-tjänst.

  När du är ansluten till en VPN-tjänst kommer du därmed vara helt anonym och det kommer inte att vara möjligt för andra att spåra dig. Det här är givetvis en stor fördel med en VPN-tjänst.

  De flesta VPN-tjänster har också en så kallad kill switch. Problemet med vissa VPN-tjänster är att anslutningen till den externa servern då och då kan avbrytas och i detta ögonblick avslöjas din verkliga IP-adress för andra på nätet.

  En kill switch gör är att din internetuppkoppling automatiskt avbryts när du tappar anslutningen till den externa servern. På så sätt kommer inte din IP-adress vid någon tidpunkt avslöjas.

  Du kan få vilken IP-adress du vill, eftersom olika VPN-tjänster har servrar i alla olika länder. Således kan du till exempel få en svensk IP-adress, norsk IP-adress, amerikansk IP-adress, tysk IP-adress och osv. Möjligheterna är oändliga.

  Andra fördelar med att ändra IP-adress?

  VPN lar deg lage et virituell-netverk

  En VPN-tjänst skapar en säker tunnel mellan din enhet och en extern server.

  Självklart finns det många andra fördelar med att ändra din IP-adress förutom att öka din säkerhet på nätet. Förutom att du blir anonym, kommer du också att kunna få tillgång till mycket geoblockerat innehåll. Ett problem på dagens Internet är att mycket av innehållet på Internet är geoblockerat, så du kan bara se vissa TV-kanaler i vissa länder och liknande.

  Till exempel så kan Netflix användas som ett bra exempel. Netflix erbjuder för närvarande ett extremt bra utbud i exempelvis USA, men i länder som Sverige, Norge och Danmark är utbudet mycket sämre. Anledningen till detta är att Netflix måste köpa rättigheter till vissa program i olika länder, och dessa är ofta dyrare i vissa länder.

  VPN lar deg lage et virituell-netverk

  En VPN tjeneste skaper en sikker tunnel mellom din enhet og en ekstern server.

  Netflix baserar detta utbud på din IP-adress. Om du har en svensk IP-adress kommer du bara att kunna se svenska Netflix, om du har en amerikansk IP-adress kommer du bara att kunna se amerikanska Netflix och osv.

  Du kan således enkelt ansluta till en VPN-tjänst, välja en amerikansk server, få en amerikansk IP-adress och börja titta på den amerikanska Netflix-versionen. På så sätt kan du få åtkomst till det mycket bättre amerikanska utbudet.

  Samma princip gäller till exempel andra liknande kanaler som HBO, HULU och liknande.

  Dessutom kan du använda VPN för att gå runt geoblockeringar om du är på resa i länder som Kina eller Ryssland. I dessa länder har ju myndigheterna blockerat stora delar av Internet, som till exempel sajter som Facebook, Youtube och liknande. "The great firewall of China" heter det som bekant i Kina. Om du befinner dig i Kina kan du med hjälp av VPN koppla upp dig mot en server utanför landets gränser, och på så sätt gå runt den här brandväggen.

  Om du befinner dig utomlands kan du också koppla upp dig mot en svensk server via VPN och på så sätt få en svensk IP-adress. Detta kan vara en stor fördel om du ska se TV-kanaler som SVT eller TV4, eftersom dessa kräver att du befinner dig i Sverige för att du ska kunna titta på dem. Om du lurar dessa kanaler med hjälp av VPN blir det busenkelt att titta på svensk TV i utlandet.

  Så skaffar du en VPN-tjänst

  Nu när du har förstått att du enkelt kan ändra din IP-adress med hjälp av en VPN-tjänst, är nästa fråga givetvis hur man skaffar en VPN-tjänst.

  Det är relativ enkelt att skaffa sig en VPN-tjänst eftersom det finns hundratals olika VPN-tjänster runt om i världen. Dessa är nätbaserade, så det är bara att registrera sig och ladda ner tjänsten. Det är alltså inte mycket svårare än så, och processen tar sällan mer än 5 minuter. Det går alltså relativt snabbt att ändra IP-adressen med VPN om du behöver göra det så snabbt som möjligt.

  Naturligtvis får vi ofta frågan om man måste betala för VPN-tjänster eller om de är gratis. Sanningen är den att det finns många gratis VPN-tjänster, men att dessa dessvärre inte är särskilt bra.

  Problemet med gratistjänsterna är att de vanligtvis har få servrar, dålig hastighet och begränsad kapacitet. Många har också en gräns för mängden datatrafik du kan förbruka, så du kan exempelvis inte använda VPN-tjänsten om du redan överskridit denna gräns, som till exempel kan vara 1 GB. Detta hjälper naturligtvis inte mycket på lång sikt.

  Många av gratistjänsterna har också ett rykte om sig att sälja information om sina användare, vilket naturligtvis är i det närmaste en skandal, eftersom själva poängen med ett VPN är att man ska kunna ändra IP-adressen för att vara anonym och förbättra sin nätsäkerhet.

  På grund av detta rekommenderar vi som oftast de flesta att välja betalda VPN-tjänster. Den främsta anledningen till detta är att de betalda VPN-tjänsterna är mycket billiga. Dessa kostar normalt sällan mer än 50 kronor i månaden, ofta mindre om du binder dig för en längre period. Nästan alla betalda VPN-tjänster har en 30 dagars pengarna-tillbaka-garanti, så du kan när som helst få pengarna tillbaka inom 30 dagar. Du kan läsa mer om gratis vs betalda VPN-tjänster här.

  NordVPN

  En person som använder NordVPN i mobiltelefonen

  När det gäller vilken VPN-leverantör vi rekommenderar att du använder, finns det otroligt många, så det är svårt att ge ett konkret råd. Likväl finns det några som vi gillar bättre än andra, och dessa har vi listat längst upp och längst ner på sidan.

  De VPN-leverantörer som vi gillar bäst är ExpressVPN, NordVPN och CyberGhost. Dessa är pålitliga VPN-tjänster som alla har extremt många servrar i många olika länder, har som policy att inte spara loggar, extremt bra säkerhet och kryptering, rimliga priser, bra kundservice och osv. Dessa är således VPN-tjänster du kan välja och samtidigt vara säker på att du har gjort ett bra val. Om du vill se ett större test av svenska VPN kan du läsa mer i den här artikeln.

  Är det lagligt att ändra sin IP-adress?

  Det är helt lagligt att ändra sin IP-adress, så det här är inte något du behöver oroa dig för. Vissa är livrädda för att använda sig av en VPN-tjänst eftersom de någonstans har hört att detta inte är lagligt, men detta är alltså inte sant.

  I Sverige och resten av Europa är det alltså inga problem att använda sig av en VPN-tjänst. Men var medveten om att vi inte är helt säkra på hur reglerna är i till exempel Kina eller Ryssland. Vi känner till att väldigt många använder sig av VPN-tjänster i dessa länder utan några speciella sanktioner, men vi är likväl inte säkra på om detta är formellt lagligt.

  Kan jag dölja min IP-adress?

  Många undrar specifikt om de kan dölja sin IP-adress. Det här är egentligen något lite annorlunda än att ändra IP-adressen, men samma principer gäller även här.

  Genom att ansluta till en VPN-tjänst får du en annan IP-adress (IP-adressen till den specifika servern), och därmed kommer du också att dölja din ursprungliga IP-adress. Så svaret på denna fråga är då egentligen ja.

  Men var medveten om att du alltid kommer att ha någon form av IP-adress, men det kommer då att vara en annan IP-adress än din egen, och en som är mycket svårare att spåra tillbaka till dig.

  Gäller detta för alla enheter?

  Svaret på denna fråga är ja. Det är möjligt att ändra eller dölja sin IP-adress på alla enheter. Till exempel så kan du använda en VPN-tjänst på enheter som PC, Mac, Linux, Apple, Android, Windows och osv.

  De flesta VPN-tjänster har också egna programvaror och appar för de olika enheterna, vilket gör det väldigt enkelt och intuitivt att använda VPN tillsammans med de olika enheterna.

  Om annonsering på hemsidan

  Läs mer om rankingen