Så ändrar du IP-adressen

Senast uppdaterad: 03/05/2024

Du kan ändra IP-adressen med en VPN-tjänst

Snabb steg-för-steg-guide för att ändra din IP-adress

 1. Välj en ansedd VPN

  Välj en VPN som passar dina behov och registrera dig.

 2. Installera VPN-appen

  Ladda ner och installera applikationen på din enhet.

 3. Anslut till en server

  Öppna appen, välj en server i önskat land och anslut.

 4. Verifiera din nya IP-adress

  Använd verktyg online för att kontrollera din nya IP-adress för att försäkra att den har ändrats.

Introduktion till att ändra din IP-adress med en VPN

I dagens digitala värld är det viktigt att upprätthålla sin integritet och kringgå geografiska begränsningar, vilket kan uppnås genom att ändra din IP-adress. Att använda en VPN-tjänst för att ändra IP-adressen erbjuder inte bara ökad anonymitet online utan hjälper dig även att enkelt få tillgång till innehåll som är regionbegränsat.

I den här artikeln kommer vi att förklara för dig hur du kan ändra IP-adressen för den enhet du använder. Vi kommer att ta en närmare titt på de grundläggande principerna bakom en IP-adress; vad en IP-adress är; hur du enkelt kan ändra IP-adressen med hjälp av en VPN-tjänst; vilken VPN-leverantör du borde välja och lite annat smått och gott.

Varför ska du ändra din IP-adress?

Att ändra din IP-adress genom en VPN erbjuder flera fördelar:

 • Integritet och anonymitet: Döljer din riktiga IP-adress och gör dina onlineaktiviteter mer anonyma.
 • Säkerhet: Skyddar dina data mot avlyssnare, särskilt på offentliga Wi-Fi-nätverk.
 • Tillgång till begränsat innehåll: Gör det möjligt att nå globala medier, webbplatser och tjänster som kan vara begränsade i din geografiska region.

Förståelse för IP-adresser och hur VPN fungerar

Om du inte vet vad en VPN är och hur en VPN-tjänst fungerar går det kortfattat att säga att det är ett pogram som skyddar din identitet när du surfar på nätet. En VPN skapar en säker och krypterad tunnel mellan din dator/mobil/surfplatta och en extern server.

När du använder VPN-tjänsten kommer all din trafik gå genom den externa servern innan den når internet. På så sätt kommer din IP-adress att vara dold medan andra på internet kommer tro att du har den IP-adress som den externa servern har. Tack vare VPN-tjänsten och den metod som den använder kan du, helt lagligt, få en IP-adress från var som helst i världen, gå runt regionblockeringar och surfa 100 procent anonymt och säkert på nätet.

Här är de fem bästa VPN-tjänsterna som vi rekommenderar för att ändra din IP-adress:

Det enklaste sättet att ändra IP-adressen på

Det absolut lättaste sättet att ändra IP-adressen på den enhet som du använder är att använda en VPN-tjänst. Som vi tog upp i stycket ovan är en VPN en säker anslutning mellan din enhet och en extern server som är placerad i samma land som du befinner dig, eller något annat land. VPN-leverantörerna äger serverar som är utplacerade i länder över hela världen.

Genom att låta all trafik gå via en extern server kommer din enhets ursprungliga IP-adress att tillfälligt ersättas av den externa serverns IP-adress. Det gör att alla hemsidor, tjänster, andra internetanvändare och så vidare, tror att trafiken kommer från VPN-leverantörens server och inte din enhet.

Med en VPN som NordVPN kan du enkelt ansluta till servrar över hela världen

Därmed kommer din IP-adress att vara dold, eftersom det bara är serverns IP-adress som är synlig, och du har ändrat din IP-adress med hjälp av en VPN-tjänst.

När du är ansluten till en VPN-tjänst är du alltså helt anonym och det är inte möjligt för andra att spåra dig. Det är så klart den främsta fördelen med en VPN-tjänst.

De flesta VPN-tjänster har också en så kallad kill switch. Problemet med vissa VPN-tjänster är att anslutningen till den externa servern då och då kan avbrytas och när det sker blir din verkliga IP-adress synlig för andra på nätet. En kill switch gör är att din internetuppkoppling avbryts automatiskt när du tappar anslutningen till den externa servern. Det säkerställer att din IP-adress inte avslöjas av misstag.

Du kan få vilken IP-adress du vill, eftersom VPN-leverantörerna har servrar i en mängd länder. Du kan alltså få exempelvis en svensk IP-adress, norsk IP-adress, amerikansk IP-adress eller tysk IP-adress. Möjligheterna är lika många som det finns länder i världen.

Att välja rätt VPN för att ändra din IP-adress

När du väljer en VPN för att ändra din IP-adress, överväg följande faktorer:

 • Serverplatser: Fler serverplatser betyder fler alternativ för att ändra din IP-adress.
 • Hastighet och tillförlitlighet: Viktigt för oavbruten strömning och surfning.
 • Integritetspolicyer: Välj VPN-tjänster med strikta policyer för att inte logga data för att säkerställa att dina uppgifter inte lagras eller delas.

Tekniska sidan av VPN-tjänster

En VPN krypterar din internettrafik och dirigerar den genom en server på en plats som du väljer. Detta ändrar inte bara din IP-adress utan säkerställer också att dina data skyddas från potentiell avlyssning. Letar efter VPN-tjänster som erbjuder robust kryptering och ytterligare säkerhetsfunktioner som en kill-switch.

De bästa VPN-leverantörerna när du vill byta IP-adress

Som sagt kan du enkelt ändra IP-adress på din enhet med hjälp av en VPN. Det finns flera hundra leverantörer på marknaden, så det kan vara svårt att jämföra alla och välja den bästa. Vi har testat ett stort antal aktörer och det är två leverantörer som sticker ut från mängden: ExpressVPN och NordVPN.

ExpressVPN

 • Kanske den bästa servicen på marknaden
 • Snabba servrar i 105 länder
 • Mycket hög säkerhet

Många anser att ExpressVPN är den bästa VPN-leverantören, och om du letar upp listor över VPN-leverantörer kommer ExpressVPN i regel ligga överst på listan. Företaget är baserat på Brittiska Jungfruöarna, vilket gör att de kan erbjuda en tjänst utanför EUs och USAs jurisdiktioner. I praktiken innebär det att du inte behöver oroa dig för att tjänsten lagrar någon information om dig.

ExpressVPN erbjuder servrar i 105 länder, men inte nog med det, servrarna är också bra. Vår erfarenhet efter att ha testat tjänsten är att alla servrarna är mycket snabba, även de som finns i mindre länder. Du kan alltså surfa, strömma och spela lika smärtfritt som du hade gjort utan en VPN. Det spelar ingen roll att du ansluter till en server som står på andra sidan jorden.

Huvudsyftet med en VPN är säkerhet, och med ExpressVPN kan du alltid känna dig säker på nätet. Till att börja med har de en mycket bra kryptering. Vidare har de har även flera avancerade säkerhetsfunktioner som egenkrypterad DNS, kill switch och mycket mer. Dessa funktioner tillkommer utöver deras policy om att inte loggföra någon trafik från sina användare.

När det kommer till prenumerationskostnad ligger ExpressVPN priser på den övre delen av prisstegen. Däremed inte sagt att ExpressVPN är en väldigt dyr tjänst. I skrivande stund kostar tjänsten knappt 120 kronor om du betalar varje månad. Väljer du istället en längre prenumerationstid, till exempel 12 månader, sjunker kostnaden till cirka 60 kronor i månaden. Observera att om du väljer ett abonnemang som löper över 6 eller 12 månader, så betalar du hela kostnaden på en gång.

ExpressVPN erbjuder en 30 dagars pengarna tillbaka-garanti, vilket innebär att du kan prova tjänsten i maximalt 30 dagar och sedan få pengarna tillbaka om du inte är nöjd.

NordVPN

 • En av de bästa tjänsterna på marknaden
 • Servrar i 111 länder
 • Användarvänlig programvara

Strax bakom ExpressVPN kommer NordVPN i vårt test. Det här är också en leverantör som man kan säga är komplett. Företaget är baserat i Panama, som också är ett land som ligger utanför EUs och USAs jurisdiktioner gällande integritet. Att företaget inte lyder under EUs och USAs jurisdiktioner innebär att NordVPN aldrig kommer lagra någon data från sina användare.

NordVPN erbjuder servrar i 111 olika länder och bland dessa återfinner du även de populäraste länderna. Leverantören erbjuder även mycket bra servrar i Sverige, något som är positivt för svenska användare. Det är nämligen så att när du använder en VPN kommer internethastigheten gå ner. Med bra VPN-leverantörer som ExpressVPN och NordVPN är skillnaden så liten att den inte är märkbar.

NordVPNs säkerhet är praktiskt taget densamma som hos ExpressVPN. Skillnaden är att NordVPN har ett annat system utöver krypteringen. Det kallas TOR over VPN. Du kan med andra ord förlita dig helt på säkerhetsfunktionerna hos NordVPN.

De flesta VPN-leverantörer tar runt 100 kronor i månaden för en prenumeration. Det gäller även för NordVPN. Är du nöjd med tjänsten efter att den 30 dagars pengarna tillbaka-garantin har gått ut, kan du välja en längre abonnemangsperiod och få en lägre månadskostnad. NordVPN erbjuder abonnemangsperioder i intervallen 1 månad, 12 månader och 24 månader. Ju längre tid du binder upp dig för, desto lägre blir månadskostnaden.

Observera att även hos NordVPN gäller att om du väljer en 12 eller 24 månaders prenumeration, så betalar du för hela perioden på en gång.

SurfShark

 • Bra service med stabila servrar
 • Mycket rimliga priser om du förbinder dig under en längre period
 • Många servrar över hela världen

Surfshark är en VPN-tjänst som är relativt ny på marknaden, företaget grundades så sent som 2018. Tjänsten har vuxit otroligt snabbt och i dag har Surfshark över 3200 servrar i 65 länder. Tjänsten har också ett antal servrar i Sverige, vilket gör att Surfshark är ett bra val för att till exempel få en svensk IP-adress.

De servrar som Surfshark ägare är snabba och stabila, vi upplever inget lagg eller att tjänsten tappar anslutningen till servern. Du ansluts även snabbt till de olika servrarna. Surfshark är ett bra val för att ändra IP-adress.

Surfsharks app är användarvänlig och enkel att navigera runt i, och fungerar bra oavsett om du använder Surfshark på Mac, iPhone, iPad, Windows, Android eller liknande. Surfshark låter dig också ansluta dig till flera enheter samtidigt.

Prismässigt är Surfshark ett bra val då tjänsten har låga priser, som blir bli ännu lägre om du väljer att binda upp dig en längre tid. Abonnemangskostnaden för en månad ligger på samma nivå som ExpressVPN och NordVPN, det vill säga drygt 110 kronor per månad. Väljer du att prenumera 6 månader i taget kostar det knappt 60 kronor per månad och väljer du ett abonnemang som sträcker sig över 24 månader blir månadskostnaden så låg som cirka 20 kronor per månad. Ett långtgående abonnemang hos Surfshark är alltså billigare än både ExpressVPN och NordVPN. Tillhör du de prismedvetna eller de med en begränsad budget rekommenderar vi Surfshark, då tjänsten i princip håller samma nivå som de två andra nämnda VPN-leverantörerna.

Vad är en IP-adress?

IP står för Internet Protocoll och en IP-adress är ett identifieringsnummer som tilldelas en enhet, till exempel en dator eller en skrivare i ett datornätverk.

Som Wikipedia skriver, är en IP-adress nästan detsamma som ett telefonnummer. Precis som alla mobiltelefoner måste ha ett telefonnummer för att kunna ringa till andra telefoner, måste alla enheter ha en dator för att kunna kommunicera med andra enheter som är uppkopplade mot internet.

En IP-adress skrivs med fyra tal med punkter emellan – där talen ska ligga mellan 0 och 255 – enligt mönstret 181.0.23.40.

Så sett är det relativt enkelt att förstå vad en IP-adress är och hur den fungerar. Det som däremot kan vara lite svårare att få grepp om är hur en IP-adress kan utnyttjas av obehöriga.

Risken med IP-adresser

Risken med att ha en oskyddad IP-adress är att andra kan övervaka din datatrafik. Det låter troligtvis inte så enkelt för gemene man, men för experter med rätt verktyg kan det vara relativt enkelt att övervaka en person med hjälp av IP-adressen.

Genom att övervaka en annan persons aktiviteter på nätet kan hackaren få tag på mycket information om personen i fråga. Till att börja med kan hackaren ta reda på information som den andra personen vill hålla hemlig, tlll exempel att personen tittar på erotik på nätet, handlar med bitcoin och liknande. Informationen kan hackaren senare använda för att utpressa personen med den oskyddade IP-adressen på pengar och liknande.

Ännu vanligare är det att hackaren kommer över känsliga uppgifter som personuppgifter, bankuppgifter och kontokortnummer. Med tillgång till ditt kontonummer kan hackaren tömma ditt bankkonto på pengar på ett ögonblick.

Generellt sett är det också många som inte vill bli övervakade. Du skulle med största sannolikhet inte uppskatta om en främmande person följde efter dig hemma eller på gatan och såg allt du gjorde. Det blir exakt likadant på nätet eftersom en myndighet alltid kan få tillstånd att spåra din IP-adress, om de har belägg för att göra det. I sådana fall är det frestande att ändra sin IP-adress.

I Sverige är övervakning av IP-adresser inte så problematiskt, eftersom det inte finns någon lagstadgad övervakning från myndigheternas sida. I andra länder som exempelvis Kina, Ryssland och Indonesien pågår det en strikt övervakning av medborgarnas IP-adresser, och då är det mycket frestande att ta till olika medel för att ändra sin IP-adress, så att det blir svårt att spåra den.

Andra fördelar med att ändra IP-adress

Självklart finns det många andra fördelar med att ändra din IP-adress, utöver att öka din säkerhet på nätet. Förutom att du blir anonym, kommer du också att kunna komma åt mycket regionblockerat innehåll. Ett problem i dagsläget är att mycket av innehållet på Internet är regionblockerat. Det innebär att du bara kan se vissa TV-kanaler i vissa länder.

Låt oss ta Netflix som ett exempel. Netflix erbjuder för närvarande ett bra utbud i exempelvis USA, men i länder som Sverige, Norge och Danmark är utbudet sämre. Anledningen är att Netflix, och alla andra TV-kanaler och strömningstjänster, måste köpa sändningsrättigheter till programmen och dessa sändningsrättigheter gäller bara i ett begränsat antal länder. För att stöka till det ytterligare varierar priset för sändningsrättigheterna beroende på vilket eller vilka länder programmet ska visas i.

I praktiken innebär det att Netflix bestämmer vilket utbud du får tillgång till utifrån din IP-adress. Om du har en svensk IP-adress kommer du bara att kunna se svenska Netflix, om du har en amerikansk IP-adress kommer du bara att kunna se amerikanska Netflix och så vidare.

ExpressVPN är en VPN-tjänst som fungerar bra med amerikansk Netflix

Genom att ansluta till en VPN-tjänst, välja en amerikansk server för att få en amerikansk IP-adress kan du börja titta på amerikanska Netflix-versionen. På så sätt kan du få tillgång till det amerikanska utbudet som är betydligt större än det svenska.

Samma princip gäller för andra liknande kanaler som exempelvis HBO, HULU och SVT Play.

Dessutom kan du använda VPN för att gå runt regionblockeringar om du är på besök i länder som Kina eller Ryssland. I dessa länder har myndigheterna blockerat stora delar av nätet, till exempel sajter som Facebook, Youtube och Instagram. “The great firewall of China” heter det som bekant i Kina, och om du befinner dig i Kina kan du med hjälp av VPN koppla upp dig mot en server utanför landets gränser. Då rundar du brandväggen som de kinesiska myndigheterna har satt upp.

Om du befinner dig utomlands kan du också koppla upp dig mot en svensk server via VPN, och på så sätt få en svensk IP-adress. Det här är en förutsättning att göra om du vill titta på SVT Play eller TV4 Play utomlands, eftersom du måste befinna dig i Sverige för att kunna se programmen. Använder du en VPN-tjänst för att ändra din IP-adress till en svensk, är det busenkelt att titta på svenska tv-kanaler i utlandet.

Hur gör du för att skaffa VPN-tjänst?

Nu när du har förstått att du enkelt kan ändra din IP-adress med hjälp av en VPN-tjänst, är nästa fråga givetvis hur du gör rent praktiskt för att skaffa en.

Det är relativ enkelt att skaffa sig en VPN-tjänst eftersom det finns hundratals VPN-leverantörer runt om i världen. En VPN-tjänst är nätbaserad, så det enda du behöver göra är att välja en tjänst som passar dig, registrera dig och ladda ned tjänsten. Tre enkla steg och processen tar sällan mer än 10 minuter. Det går alltså relativt snabbt att ändra IP-adressen med en VPN om du av någon anledning behöver göra det så snabbt som möjligt.

Om du ska köpa en VPN-tjänst, gå bara till leverantörens webbplats.

Vi får ofta frågan om man måste betala för VPN-tjänster eller om de är gratis. Sanningen är den att det finns många gratis VPN-tjänster, men att de tyvärr inte är särskilt bra.

Problemet med gratistjänsterna är att de vanligtvis har få servrar, dålig hastighet och begränsad kapacitet. Många har också en gräns för mängden datatrafik du får förbruka, vilket gör att du kan inte kan använda VPN-tjänsten om du redan har överskridit den gränsen. Det är vanligt att datatrafiken är begränsad till 500 MB eller 1 GB, en datamängd som inte räcker långt om du vill strömma film, tv-serier eller liknande.

Många av gratistjänsterna har också ett rykte om sig att sälja information om sina användare till tredje part. Det i sig är i det närmaste en skandal, eftersom själva poängen med en VPN är att du ska kunna ändra IP-adressen för att vara anonym och förbättra din nätsäkerhet. Du kan läsa mer om varför du bör undvika gratis VPN-tjänster här.

På grund av detta rekommenderar vi de flesta att välja en betald VPN-tjänst. Den främsta anledningen är att de betalda VPN-tjänsterna är billiga. Dessa kostar i skrivande stund en dryg 100-lapp i månaden. Månadskostnaden blir markant lägre om du binder upp dig en längre period. Nästan alla betalda VPN-tjänster har en 30 dagars pengarna tillbaka-garanti, så du kan när som helst, inom de 30 dagarna, få pengarna tillbaka.

I och med att det finns så många VPN-leverantörer och varje användares behov och krav är unika, är det svårt att ge ett konkret råd. Likväl finns det några aktörer som vi gillar bättre än andra, och dessa har vi listat i början av artikeln.

De VPN-leverantörer som vi gillar bäst är ExpressVPN, NordVPN och Surfshark. Samtliga är pålitliga VPN-tjänster som har många servrar utplacerade i många länder världen över; har som policy att inte spara loggar; har en extremt bra säkerhet och kryptering; rimliga priser och bra kundservice. Det är således VPN-tjänster du kan välja och vara säker på att du har gjort ett bra val. Om du vill se ett större test av VPN-tjänster för Sverige, kan du läsa mer i den här artikeln.

Är det lagligt att ändra sin IP-adress?

Det är helt lagligt att ändra sin IP-adress, så du behöver inte oroa dig för att bli åtalad för något. En del är livrädda för att installera och använda en VPN-tjänst eftersom de har hört av någon att det är olagligt, men det är alltså inte sant.

I Sverige och resten av Europa är det inga problem att använda sig av en VPN-tjänst. Observera att vi inte är helt säkra på hur reglerna ser ut i exempelvis Kina eller Ryssland. Vi känner till att många använder sig av VPN-tjänster i de här länderna utan att drabbas av några speciella sanktioner, men vi är varken säkra på eller garantera att det tillåtet enligt lag.

Kan jag dölja min IP-adress?

Många undrar specifikt om de kan dölja sin IP-adress. Det är egentligen lite annat än att ändra IP-adressen, men principerna är desamma.

Genom att ansluta till en VPN-tjänst får din enhet tillfälligt en annan IP-adress (IP-adressen till den specifika servern), och därmed kommer du också att dölja enhetens ursprungliga IP-adress. Det gör att svaret på frågen om du kan dölja din IP-adress egentligen är ja.

Det du dock behöver vara medveten om är att din enhet alltid har någon form av IP-adress, men det är en annan IP-adress än den ursprungliga, och en som är mycket svårare att spåra tillbaka till dig.

Gäller detta för alla enheter?

Svaret på denna fråga är ja. Det är möjligt att ändra eller dölja sin IP-adress på alla enheter. Du kan använda en VPN-tjänst på PC- och Mac-datorer, enheter med Android, Linux, iOS eller Windows som operativsystem och så vidare.

De flesta VPN-tjänster har också egna programvaror och appar för de olika enheterna, vilket gör det enkelt och intuitivt att använda VPN tillsammans med alla aktuella enheter.

Lär dig skydda din IP-adress

Är du intresserad av att lära dig hur du skyddar din IP-adress och varför det är viktigt? Kolla in den här användbara videon, “Skydda din IP-adress | Hur du ändrar din IP-adress”, som går igenom allt du behöver veta om att ändra och skydda din IP-adress. Vi förklarar varför det är en viktig del av att säkra din digitala närvaro och hur det kan förbättra din säkerhet på nätet. Missa inte den här informativa videon som ger dig praktiska tips och råd så att du kan navigera säkrare i den digitala världen. Klicka på videon nu för att utforska fördelarna med att ändra din IP-adress och hur du går tillväga!

Sammanfattning

För att göra en kort summering av vår artikel är det en enkel process att ändra en IP-adress. Det lättaste och snabbaste sättet att göra det på är genom att använda en VPN-tjänst. Med en VPN upprättas det en säker och krypterad tunnel mellan din enhet och den externa servern. 

All din datatrafik kommer då att gå genom den externa servern innan den når ut till internet. Det gör att IP-adressen på den enhet som du använder hålls dold och andra internetanvändare ser den IP-adress som den externa servern har. Med en VPN-tjänst kan du få en IP-adress från vilket land i världen du än önskar, gå runt regionblockeringar och vara 100 procent anonym och trygg på nätet.

Att använda en VPN för att ändra din IP-adress är ett effektivt sätt att förbättra din onlineintegritet och få tillgång till innehåll från hela världen. Genom att förstå hur VPN fungerar och välja rätt tjänst kan du skydda din digitala närvaro och njuta av en friare internetupplevelse.

FAQ: Ändra IP-Adress Med en VPN

Vad innebär det att ändra IP-adress?

Att ändra IP-adress innebär att du byter den digitala identifiering som din enhet använder på internet. Detta kan ge dig ökad säkerhet och tillgång till regionlåst innehåll.

Hur kan jag ändra min IP-adress med en VPN?

Du kan ändra din IP-adress genom att först välja en VPN-leverantör, ladda ner och installera deras programvara, och sedan ansluta till en av deras servrar i det land du önskar en IP-adress från.

Är det lagligt att ändra IP-adress med en VPN?

Ja, det är lagligt att använda en VPN för att ändra IP-adress i de flesta länder, inklusive Sverige. Det är dock viktigt att använda VPN-tjänsten inom ramen för gällande lagar och inte för olagliga aktiviteter.

Kan jag ändra IP-adress på alla mina enheter?

Ja, de flesta VPN-tjänster erbjuder appar och programvara som är kompatibla med olika enheter såsom smartphones, surfplattor, datorer och till och med vissa routrar, vilket gör det möjligt att ändra IP-adress på flera enheter.

Påverkar det att ändra IP-adress min internetanslutnings hastighet?

Att använda en VPN kan påverka din hastighet beroende på flera faktorer såsom VPN-serverns avstånd, dess belastning, och kvaliteten på din internetanslutning. Välj en VPN-leverantör som erbjuder höghastighetsservrar för bästa möjliga prestanda.

Vilka andra fördelar finns det med att ändra min IP-adress via en VPN?

Förutom ökad säkerhet och anonymitet, kan du få tillgång till innehåll som är geografiskt begränsat, som vissa streamingtjänster, nyhetsplattformar och sociala medier som annars skulle vara otillgängliga.

Hur väljer jag bästa VPN-tjänsten för att ändra IP-adress?

Välj en VPN som har ett starkt rykte för tillförlitlighet, erbjuder stark kryptering, har servrar i många länder, snabba anslutningshastigheter, och en strikt no-log policy för att säkerställa din integritet.

Genom att använda informationen i dessa FAQ:er kan du säkert och enkelt ändra din IP-adress med en VPN och dra nytta av alla dess fördelar.

Om reklam på webbplatsen

Innehållsförteckningexpand_more

  Bästa VPN-tjänster

  Bästa VPN-tjänsten

  Prova ExpressVPN

  Vår testtvåa

  Prova NordVPN
  Om reklam på webbplatseninfo