Är VPN lagligt?

Senast uppdaterad: 05/07/2021

VPN är lagligt att använda

Är VPN lagligt eller olagligt? Det korta svaret om VPN är lagligt: Ja. VPN är helt laglig i Sverige, och du behöver inte bekymra dig för att få böter eller hamna i fängelse om du använder dig av en VPN. Den som använder VPN till olovliga aktiviteter, som exempelvis för att ladda ner olagliga filer, begår brott. Det är dock inte VPN som är olagligt utan det du använder VPN-tjänsten till i detta fallet. I grund och botten är VPN helt lagligt.


VPN är lagligt i Sverige och många andra länder runt om i världen, men det finns trots det enstaka länder där VPN förbjuds. Länder som Kina och Ryssland är kanske de som står ut mest på listan, men det finns även andra auktoritära regimer på listan.

VPN användes under sina tidiga år av företag som ville skydda sig mot hackers på nätet. I dag används VPN även av privatpersoner, men fortfarande associeras VPN ofta med kriminella och suspekta handlingar. Även om majoriteten av användningen av VPN är i helt lagliga syften så medför kopplingen negativa associationer.

Detta leder till att de som funderar över att använda ett VPN ställer sig frågan om VPN ens är lagligt. Svaret är alltså ja, så länge det du gör med ditt VPN i sig inte är olagligt. Det vill säga att det till exempel är olagligt att dölja sin identitet för att sälja narkotika medan det är lagligt att titta på Netflix i utlandet.

VPN är lagligt i Sverige

I länder som Sverige, USA, England och Kanada, för att nämna några exempel, är VPN helt lagligt. Trots det är det många som använder VPN till olagliga och suspekta aktiviteter. Ryktet som VPN har fått i Sverige bär samma prägel om kryptovalutor.

Ändå är användningen av VPN på samma sätt kopplat till andra lagliga och inte minst legitima argument. Bland annat använder många svenskar VPN-tjänster för att skydda sig själva bättre på nätet. Krypteringsgraden som många av dessa tjänster erbjuder är det nämligen ingen som kan konkurrera med på dagens marknad.

De bästa helt lagliga VPN-tjänsterna

I utgångspunkten är alla VPN-tjänster lagliga, men det betyder inte att alla följer de etiska riktlinjerna. Det finns helt enkelt en handfull lagliga VPN-tjänster som är bättre på det än sina konkurrenter.

ExpressVPN

 • 100% laglig tjänst
 • Streama amerikansk Netflix
 • Titta på svensk TV utomlands

ExpressVPN är en laglig VPN-tjänst som alla svenskar kan använda, så länge man naturligtvis använder tjänsten för ett i utgångspunkten lagligt ändamål. Bland annat kan man använda en av de många amerikanska servrarna för att titta på det amerikanska Netflix-utbudet. ExpressVPN har totalt över 3 000 servrar i 94 olika länder som hjälper dig att få ut mer av internet.

Du får inte bara en oslagbar tillgång till innehåll, utan ExpressVPN åstadkommer detta också på ett säkert sätt. Med 256-bitars kryptering erbjuder ExpressVPN dig en krypteringsgrad som motsvarar samma nivå som den amerikanska armén använder sig av.

Detta utan att kompromissa med hastighet eftersom ExpressVPN är kanske den snabbaste VPN-tjänsten som finns där ute. Det är nästan omöjligt att märka någon minskning av hastigheten på uppkopplingen efter att din trafik dirigerats via den externa servern.

Å andra sidan får du tjänsten till ett mycket rimligt pris i förhållande till vad den har att erbjuda, och du får också bra rabatter om du väljer längre abonnemang. På det hela taget är ExpressVPN ett säkert val när du vill använda en VPN-lösning, oavsett vilket ändamål du har.

NordVPN

 • Servrar i över 59 länder
 • Streama ditt favoritprogram i full HD
 • Väldigt användarvänligt

NordVPN är en VPN-tjänst baserad i Panama. De tillhandahåller en helt laglig VPN-tjänst som är populär bland många svenskar, och då inte bara på grund av namnet. Det är nämligen bra kvalitet på de över 5 000 servrar som tjänsten erbjuder i 59 länder runt om i världen. Bland länderna här finns några av de allra mest populära och eftertraktade länderna.

Precis som ExpressVPN erbjuder NordVPN inte bara en laglig VPN-tjänst, utan också en VPN-tjänst som skyddar dig när du surfar på webben. Du kan bland annat dra nytta av dubbelkryptering, och en krypteringsgrad på 256 bitar. Det här är som bekant den grad den amerikanska militären använder sig av.

Den förstklassiga säkerheten går däremot inte på bekostnad av kvaliteten, och eftersom servrarna här är så snabba kan du bland annat strömma i HD utan problem. Om du behöver hög hastighet på din anslutning är NordVPN en av de tjänster som är att föredra.

NordVPN levererar ständigt några av de bästa erbjudandena på marknaden, så här gäller det att hålla utkik. De kan bland annat locka dig med ett abonnemang på upp till 3 år där du får enorma rabatter på månadspriset. Pengarna tillbaka-garanti på 30 dagar är också lockande.

SurfShark

SurfShark
 • Obegränsat antal enheter åt gången
 • Kill switch och CleanWeb-funktion
 • Billig

SurfShark VPN kan först och främst stoltsera med något som ingen annan av de bästa tjänsterna erbjuder. Ett enda abonnemang kan nämligen användas på ett obegränsat antal enheter på samma gång. På det här sättet kan hela familjen alltid dra nytta av totalt över 1 000 servrar som är spridda över 61 länder runt om i världen.

Tjänsten kommer bland annat med funktioner som Kill Switch och CleanWeb för ökad säkerhet. Det förstnämnda hjälper till att stänga av Wi-Fi-anslutningen om VPN-servern skulle drabbas av driftstopp så att du inte blir exponerad. CleanWeb tar i sin tur bort bland annat skadliga programvaror.

Med sina 1 000 servrar erbjuder SurfSharkVPN gott om servrar att välja på, men den uppmärksamme läsaren kommer nog att lägga märke till att detta inte riktigt är på samma nivå som konkurrenterna. Likväl är kvaliteten absolut på samma nivå, och när du ska titta på filmer och serier, eller kanske till och med spela, så är det detta som räknas.

Trots alla sina fördelar är SurfSharkVPN den billigaste av de bästa lagliga VPN-tjänsterna på dagens marknad. Du måste visserligen abonnera på 2 år, men det är till ett mycket lågt pris och dessutom får du också en 30 dagars pengarna tillbaka-garanti på köpet.

Exempel på helt lagliga användningsområden för VPN

Dessa är inte exklusiva exempel på tillfällen där användningen av VPN är helt laglig:

 • Företag använder fortfarande VPN-tjänster, både på arbetsplatsen men kanske framför allt för anställda som jobbar hemifrån. När du jobbar hemifrån har ett hemmanätverk såklart inte samma säkerhetsgrad som företagets nätverk. Med VPN blir krypteringsgraden godkänd igen.
 • Skydd av personuppgifter för privatpersoner är ett annat viktigt användningsområde som VPN-tjänster har. Just detta område har fått mycket uppmärksamhet genom åren, och även om GDPR krävs och det finns rutiner på plats så fruktar många fortfarande den spårning som pågår, kanske särskilt av tredje parter.
 • När du är på semester använder du ofta offentliga WiFi-nätverk, men dessa är tyvärr en tickande bomb gällande din säkerhet. För att säkra dig om att du inte blir bestulen, till exempel vid transaktioner på offentliga nätverk, så är VPN ett extra säkerhetssteg att ta.
 • Sist men inte minst använder många VPN-tjänster för att kringgå geoblockeringar. När du trots allt betalar lika mycket som en amerikan så kan du ansluta till en amerikansk IP-adress och se deras utbud på Netflix som om du bodde där – och det är helt lagligt!

I vilka fall är VPN olagligt?

I utgångspunkten är VPN som det tidigare nämnts helt lagligt i Sverige. Detta gäller även för de flesta andra länder i västvärlden. Likväl betyder det naturligtvis inte att det är fritt fram att använda VPN till olagliga verksamheter. Som en försiktighetsåtgärd är det som i utgångspunkten skulle vara olagligt utan VPN också olagligt vid användning av VPN. Således är det bara användningen av VPN i sig som är lagligt, och det säger ingenting om handlingen som utförs.

En populär aktivitet där man använder sig av VPN är till exempel att ladda ner filer olagligt. Detta var mycket populärt bland svenskar tills regeringen slog ned hårt på det med tuffa böter. Det är olagligt att ladda ner filmer, TV-program och musik via torrentfiler. Att använda VPN gör detta inte lagligt på något sätt, även om det onekligen gör det svårare att spåra vem du är.

Inte överraskande är dataintrång eller andra aktiviteter där man använder sig av VPN för att bryta sig in i andra personers datorer också olagligt. Du kan använda en VPN-klient för att titta på amerikanska Netflix, köpa spel i länder där de är billigare och ett antal andra förnuftiga ändamål, men naturligtvis inte till dataintrång. Det är olagligt oavsett hur du vrider och vänder på det.

Tyvärr används VPN ibland också på darknet, bland annat för att dela övergreppsmaterial. Dessutom används tjänsterna för att dölja en verksamhet på marknader där narkotika köps och säljs. Också andra olagliga produkter och tjänster kan köpas på darknet, och användning av VPN gör inte verksamheten mindre olaglig.

På det hela taget är det mycket vanligt man använder VPN för att bedriva olagliga verksamheter på nätet. Å andra sidan är det viktigt att notera att VPN i sig alltså är helt lagligt, och att tjänsterna tyvärr inte kan blockera olagliga verksamheter på grund av rätten till integritet. Om du använder din VPN-tjänst till något som i utgångspunkten var lagligt, så är du däremot utom fara.

I vilka länder är VPN olagligt?

VPN är i sig en laglig tjänst i utgångspunkten, men det finns naturligtvis flera olagliga verksamheter som potentiellt kan döljas genom användning av tjänsten. Att kunna dölja sin verksamhet öppnar å andra sidan upp för möjligheten att trotsa en auktoritär regim utan att regimen kan få en inblick i det. Det är nog den sistnämnda punkten som är den vanligaste anledningen till att VPN är olagligt i vissa länder.

Det kanske inte är så överraskande att länder som Kina, Ryssland och Nordkorea finns på denna lista. Dessa tre länder har under de senaste decennierna fått en del kritik i medierna för sina auktoritära regimer. Med Internets frammarsch fanns det också stora krafter mot att befolkningen skulle få tillgång till det av rädsla för propaganda mot regimen.

Ännu större var nog rädslan när VPN-tjänster började sprida sig. Problemen med VPN-tjänster i dessa länder är uteslutande politiska. Det är också värt att notera att VPN-tjänster är lagliga i Kina och Ryssland så länge regeringen har godkänt dem. Nordkorea har å sin sida förbjudit absolut alla former av VPN-tjänster, och deras regim kommer knappast att godkänna någon inom en överskådlig framtid.

Det finns flera andra länder som följer Nordkoreas praxis, däribland Turkmenistan och Vitryssland. Båda länderna har politiska motiv, eftersom de bland annat vill förhindra att motståndare till regeringen sprider propaganda i sociala medier. De flesta utländska sajter är i grund och botten blockerade, och upptäckt användning av VPN-tjänster kan leda till allvarliga konsekvenser.

I vissa fall är blockering av VPN-tjänster däremot något mer förståelig, som till exempel i Irak. Här blev faktiskt VPN-tjänster blockerade eftersom IS använde dessa för att bland annat kommunicera fritt i sociala medier. Regeringen använder i dag blockering av VPN-tjänster för att ha bättre koll på terroristerna i landet.

Vissa länder i Mellanöstern har också infört blockering av VPN-tjänster. Detta beror på att myndigheterna i dessa länder agerar moralpolis, som vill hindra befolkningen från att bland annat spela spel om pengar och sprida erotiskt innehåll. Länder som Iran, Förenade Arabemiraten och Oman försöker därför stoppa användning av VPN. Detsamma gäller Turkiet som också försöker skydda politiska intressen.

Sammanfattning: I utgångspunkten är VPN helt klart lagligt i Sverige

VPN-tjänster är utan tvekan ett hett ämne runt om i världen. Vissa länder har gått så långt att de har blockerat tjänsterna helt och hållet. De flesta är auktoritära regimer där de styrande är rädda för att folket kommer att starta uppror på nätet med dolda identiteter. Detta är däremot inte ett problem i de allra flesta länder i västvärlden.

Sverige befinner sig på den säkra sidan, och här är VPN helt lagligt. Likväl bör det påpekas att tjänsten ibland används för olagliga ändamål, men det är i dessa fall handlingarna och inte själva användningen av VPN som är olagligt. Således är det lagligt att använda en VPN-tjänst i Sverige, men fortfarande olagligt att ladda ner torrentfiler, oavsett om du använder tjänsten eller inte.

Om du därför vill skaffa en VPN-tjänst för att till exempel skydda dig på nätet eller se mer innehåll på streamingtjänster så är du utom fara. Om du håller dig på rätt sida av lagen när du använder VPN kommer du inte att stöta på några problem och du kan njuta av alla fördelar som en VPN-tjänst har att erbjuda.

Om reklam på webbplatsen

Innehållsförteckningexpand_more

  Bästa VPN-tjänster

  Express Icon

  Bästa VPN-tjänsten

  Prova ExpressVPN
  NordVPN Icon

  Vår testtvåa

  Prova NordVPN
  Om reklam på webbplatseninfo