Är VPN lagligt?

Senast uppdaterad: 24/07/2022

VPN är lagligt att använda

Är VPN lagligt eller olagligt? Det korta svaret på frågan om VPN är lagligt är: Ja. VPN (virtuellt privat nätverk) är helt laglig i Sverige, och du behöver inte bekymra dig för att få böter eller hamna i fängelse om du använder dig av en VPN-lösning. Den som använder VPN till olagliga aktiviteter, exempelvis att ladda ner upphovsrättsskyddat material och filer som är avsedda för att skada en myndighet, begår däremot ett brott. Det är dock inte själva VPN-lösningen som är olaglig i det här fallet, utan det du använder det virtuella privata nätverket till. I grund och botten är VPN helt lagligt.


VPN är lagligt i Sverige och många andra länder runt om i världen, men det finns enstaka länder där det är olagligt att använda alla former av VPN. Kina och Ryssland är kanske de länder som sticker ut mest, men det finns även andra auktoritära regimer på listan.

Till att börja med användes VPN av företag som ville skydda sig mot hackers på nätet. Numera används VPN även av privatpersoner, men fortfarande associeras ofta med kriminella och ljusskygga handlingar. Även om majoriteten av användningen av VPN sker i helt lagliga syften, så är associationerna sällan bra.

Det leder till att de som överväger att använda en VPN-tjänst ställer sig frågan om det ens är lagligt. Svaret är alltså ja, så länge det du använder det virtuella privata nätverket till i sig inte är en olaglig handling. Det är som bekant olagligt att sälja narkotika men det är lagligt att titta på Netflix i ett annat land.

VPN är i grund och botten lagligt i Sverige

I länder som exempelvis Sverige, USA, England och Kanada är VPN helt lagligt. Trots det är det många som använder VPN till både olagliga och tvetydiga aktiviteter. Det oförtjänt dåliga ryktet som VPN har fått i Sverige är av samma karaktär som det som användning och handel med kryptovalutor har.

Likväl är användningen av VPN kopplat till andra lagliga och inte minst legitima argument. Många svenskar använder en VPN-tjänst för att ytterligare skydda sig och sina personliga uppgifter på nätet. Krypteringsgraden som en sådan tjänst kan erbjud är det ingen som kan konkurrera med på dagens marknad.

De bästa, helt lagliga, VPN-tjänsterna

Som vi har tagit upp ovan är alla VPN-tjänster i grund och botten lagliga, men det betyder inte att alla följer de etiska riktlinjerna. Lyckligtvis finns det en handfull lagliga VPN-tjänster som hela tiden är ett eller ett par snäpp bättre än konkurrenterna.

ExpressVPN

 • 100% laglig tjänst
 • Strömma amerikanska Netflix
 • Titta på svensk TV utomlands

ExpressVPN är en laglig VPN-tjänst som alla som är bosatta i Sverige kan använda, så länge det du använder tjänsten för ett lagligt ändamål. Du kan bland annat använda en av de många amerikanska servrarna för att komma åt och titta på utbudet som amerikanska Netflix erbjuder. ExpressVPN har fler än 3 000 servrar i 94 länder som hjälper dig att öppna upp fler områden på nätet.

Du får inte bara en oslagbar tillgång till innehåll, utan ExpressVPN åstadkommer det också på ett säkert sätt. Med 256-bitars kryptering erbjuder ExpressVPN dig en krypteringsgrad som motsvarar samma nivå som den som amerikanska armén använder sig av.

Det sker utan någon kompromiss med hastigheten eftersom ExpressVPN kanske är den snabbaste VPN-tjänsten som finns på marknaden i dagsläget. Trots att din trafik dirigeras om via den externa servern kommer du i princip inte att märka av någon hastighetssänkning alls i din uppkoppling.

VPN-tjänsten ger mycket valuta för pengarna och du får också en betydligt lägre månadskostnad om du väljer något av de längre abonnemangen. Totalt sett är ExpressVPN ett tryggt val när du vill ha en VPN-tjänst, oavsett om planerar att använda den för att komma åt regionblockerat innehåll eller som ett extra skyddslager när du surfar på nätet.

NordVPN

 • Servrar i 59 länder
 • Strömma dina favoritprogram i full HD
 • Användarvänligt gränssnitt

NordVPN är en VPN-leverantör som är baserad i Panama. Företaget tillhandahåller en helt laglig VPN-tjänst som är populär bland många svenskar och andra nordbor, och då inte bara på grund av namnet. Det är bra kvalitet på de över 5 500 servrar som tjänsten erbjuder i 59 länder runt om i världen. Bland de länder som servrarna är utplacerade i finns några av de allra populäraste och mest eftertraktade länderna.

I likhet med ExpressVPN erbjuder NordVPN inte bara en laglig VPN-tjänst, utan även en som skyddar dig när du surfar på nätet. Du kan bland annat dra nytta av dubbelkryptering och en krypteringsgrad på 256 bitar. Det är, som du kanske känner till, samma krypteringsgrad som den amerikanska militären använder sig av.

Den förstklassiga säkerheten går inte på bekostnad av kvaliteten, och eftersom servrarna är så snabba kan du bland annat strömma i HD utan problem. Om du är beroende av en hög och stabil hastighet på din internetuppkoppling är NordVPN en av de tjänster som klarar att upprätthålla det.

NordVPN levererar ständigt några av de bästa erbjudandena på marknaden, så här gäller det att hänga med. I skrivande stund lockar de bland annat med abonnemang som sträcker sig över en månad, ett år eller två år. Varje abonnemang är i sin tur uppdelade i tre abonnemangsvarianter – utlitmate, plus och standard – med varierande funktioner.

NordVPN erbjuder, precis som ExpressVPN, en 30 dagars pengarna tillbaka-garanti, som innebär att du får pengarna tillbaka om du avslutar abonnemanget inom 30 dagar från det att du tecknade det.

SurfShark

SurfShark
 • Obegränsat antal enheter anslutna samtidigt
 • Kill switch och CleanWeb-funktion
 • Billig

SurfShark VPN kan först och främst stoltsera med något som ingen annan av VPN-leverantörerna som ligger i toppen erbjuder; ett abonnemang kan användas på ett obegränsat antal enheter samtidigt. Det gör att hela familjen i skrivande stund kan dra nytta av fler än 3 200 servrar som är spridda i 95 länder runt om i världen.

Tjänsten har bland annat funktioner som Kill Switch och CleanWeb för ökad säkerhet. Den förstnämnda stänger ögonblickligen av Wi-Fi-anslutningen om VPN-servern skulle drabbas av driftstopp. Utan en Kill Switch riskerar du att dina aktiviteter och uppgifter blir synliga för andra internetanvändare, däribland hackare som ägnar sig åt nätbedrägerier. CleanWeb å sin sida tar bland annat bort skadlig programvara och spårningsprogram.

Med sina drygt 3 200 servrar har SurfShark VPN mer än tillräckligt att erbjuda. Om du är observant har du redan noterat att det är lite färre servrar än konkurrenterna har. Det lägre antalet servrar spelar dock ingen större roll eftersom kvaliteten på servrarna håller samma toppnivå som de främsta konkurrenternas. När du ska titta på filmer och serier, eller kanske till och med spela, är hastigheten av yttersta vikt.

Sina många fördelar till trots är SurfShark en av de billigaste av de bästa lagliga VPN-tjänsterna som finns på marknaden i dagsläget. För att få den lägsta månadskostnaden måste du teckna ett abonnemang som löper över två år, men i gengäld hamnar månadskostnaden på knappt tjugofem kronor. SurfShark har, liksom de tidigare nämnda VPN-leverantörerna, 30 dagars pengarna tillbaka-garanti som du kan nyttja om du av någon anledning inte är nöjd med tjänsten.

Exempel på helt lagliga användningsområden för VPN

Nedanstående är exempel, dock inte uttömmande sådana, på situationer där det är helt lagligt att använda VPN:

 • Företag använder fortfarande VPN-tjänster, både på arbetsplatsen men kanske främst när de anställda arbetar hemifrån. När du jobbar hemifrån har ditt hemmanätverk helt naturligt inte samma säkerhetsnivå som företagets nätverk har. Men när du kopplar upp dig via företagets VPN blir krypteringsgraden tillräckligt bra.
 • Ett annat viktigt användningsområde som VPN-tjänster har är som skydd av privatpersoners personuppgifter och annan känslig information, till exempel bankkontonummer och kreditkortsnummer. Just det här området har fått mycket uppmärksamhet de senaste åren, och även om det enligt lag ställs krav på GDPR och det har inrättats rutiner för hur personuppgifter sparas, så är det fortfarande många som vill undvika att bli loggade och spårade, särskilt av tredjeparter.
 • På semestern är det inte ovanligt att du använder offentliga WiFi-nätverk, men de här är tyvärr en tickande bomb gällande din säkerhet. För att försäkra dig om att du inte blir bestulen, till exempel när du gör transaktioner via offentliga nätverk, så är ett extra säkerhetslager i form av VPN en bra lösning.
 • Sist men inte minst använder många VPN-tjänster för att kringgå regionblockeringar. Du betalar trots allt lika mycket som en amerikan, med skillnaden att amerikanen har tillgång till ett betydligt större utbud, så varför ska du då inte ha tillgång till samma utbud. Genom att ansluta till en amerikansk IP-adress kan du helt lagligt få tillgång till och se utbudet på amerikanska Netflix som om du bodde i USA.

I vilka fall är VPN olagligt?

Som utgångspunkt är VPN, som vi har nämnt tidigare, helt lagligt i Sverige. Samma sak gäller även för de flesta andra västländer. Det betyder självklart inte att det är fritt fram att använda VPN för att uföra olagliga handlingar eller driva ljusskygga verksamheter. Som en förhållningsregel är det som är olagligt att göra utan en VPN-tjänst också olagligt att göra med VPN-tjänst. Således är det bara användningen av en VPN-lösning i sig som är laglig, och det säger ingenting om handlingen som utförs.

Ett exempel på en populär men olaglig aktivitet med VPN är att ladda ned filer. Det här var mycket populärt bland svenskar fram till dess att regeringen införde rejäla böter för dem som åker fast för olaglig nedladdning av filer. Det är olagligt att ladda ned filmer, TV-program och musik via torrentfiler. Att använda VPN gör inte det här lagligt på något sätt, även om det onekligen gör det svårare för myndigheterna att spåra vem du är.

Det är ingen större överraskning att dataintrång, eller andra aktiviteter där man använder sig av VPN för att bryta sig in i andra personers datorer, också olagligt. Du kan använda en VPN-klient för att titta på amerikanska Netflix, köpa spel i länder där de är billigare och ett antal andra vettiga ändamål, men naturligtvis inte till dataintrång. Det är olagligt oavsett hur mycket du vrider och vänder på det.

Tyvärr används VPN också på darknet, bland annat för att dela material på sexuella övergrepp. Dessutom används tjänsterna för att dölja aktiviteter på marknader där det pågår handel med narkotika. Också andra olagliga produkter och tjänster finns tillgängliga på darknet, men användning av VPN gör inte verksamheten mindre olaglig.

Många ljusskygga individer använder VPN för att kunna ägna sig åt olagliga verksamheter på nätet. Å andra sidan är det viktigt att notera att VPN-tjänster i sig är helt lagliga, men att tjänsterna tyvärr inte kan blockera olagliga verksamheter på grund av lagstiftningen gällande den personliga integriteten.. Om du använder din VPN-tjänst till en handling som är lagligt, så behöver du inte oroa dig för att bli bötfälld eller åtalad.

I vilka länder är VPN olagligt?

Som vi har nämnt fler gånger tidigare i artikeln är VPN i sig en laglig tjänst, men det finns flera olagliga verksamheter som potentiellt går att dölja genom att använda en VPN-klient. Å andra sidan öppnar möjligheten att dölja sina aktiviteter på nätet upp för att kritisera en auktoritär regim utan att ledningen får kännedom om det. Det sistnämnda är troligen den vanligaste anledningen att VPN är olagligt i vissa länder.

Det är nog ingen större överraskning att Kina, Ryssland och Nordkorea är några av de länder som finns med på listan över länder där det är olagligt att använda VPN. De här tre länderna har under de senaste decennierna fått mycket kritik i medier för sina auktoritära regimer. När internet blev tillgängligt för gemene man stötte det på hårt motstånd från ländernas ledare på grund av deras rädsla för propaganda mot regimen.

Ännu större blev nog rädslan när VPN-tjänsterna började sprida sig. Problemen med VPN-tjänster i de här länderna är uteslutande politiska. Det är också värt att notera att VPN-tjänster än så länge är lagliga i Kina och Ryssland om regeringen har godkänt dem. Nordkorea har å sin sida förbjudit alla former av VPN-tjänster och deras regering lär knappast att godkänna någon form av VPN inom en överskådlig framtid.

Det finns flera andra länder som följer Nordkoreas praxis, däribland Turkmenistan och Vitryssland. Båda länderna har politiska motiv, eftersom de bland annat vill förhindra att motståndare till regeringen sprider regimkritisk information i sociala medier. De flesta utländska sajter är blockerade och blir någon invånare påkommen med att använda VPN-tjänster kan det få allvarliga konsekvenser.

I vissa fall är blockering av VPN-tjänster däremot något mer förståelig, till exempel i Irak. Här blev VPN-tjänsterna blockerade eftersom IS använde dem för att kommunicera fritt i sociala medier. Regeringen använder numera blockering av VPN-tjänster för att kartlägga de aktiviteter som terroristerna planerar inom landets gränser.

Vissa länder i Mellanöstern har också infört blockering av VPN-tjänster. Det beror på att ländernas ledning agerar moralpolis som ska skydda befolkningen från bland annat spel och pornografi. Länder som Iran, Förenade Arabemiraten och Oman arbetar också intensivt för att stoppa användning av VPN. Detsamma gäller Turkiet som också försöker skydda politiska intressen.

Sammanfattning: I grund och botten är VPN helt lagligt i Sverige

VPN-tjänster är utan tvekan ett hett ämne runt om i världen. Vissa länder har gått så långt att de har blockerat tjänsterna helt och hållet. De flesta länder som har gjort det är auktoritära regimer där de som styr landet är rädda för att folket, med hjälp av dolda identiteter, kommer att starta uppror via nätet. Det är däremot inte ett problem i de allra flesta västländer.

Sverige befinner sig i den säkra zonen där VPN är helt lagligt. Det bör dock påpekas att tjänsten ibland används för olagliga ändamål, men det är handlingarna och inte själva användningen av VPN som är olagliga i de fallen. Således är det lagligt att använda en VPN-tjänst i Sverige, men det är fortfarande olagligt att ladda ner torrentfiler, oavsett om du använder en VPN-tjänst eller inte när du gör det.

Om du vill skaffa en VPN-tjänst för att till exempel skydda dig på nätet eller få tillgång till ett större utbud av innehåll på strömningstjänster så behöver du inte oroa dig. Håller du dig på rätt sida av lagen när du använder VPN, så kommer du inte få några problem, utan kan njuta av alla fördelar som en VPN-tjänst har att erbjuda.

Om reklam på webbplatsen

Innehållsförteckningexpand_more

  Bästa VPN-tjänster

  Bästa VPN-tjänsten

  Prova ExpressVPN

  Vår testtvåa

  Prova NordVPN
  Om reklam på webbplatseninfo