De bästa gratis VPN i Sverige 2024

Senast uppdaterad: 05/01/2024

Vi har full förståelse för att de flesta vill ha en gratis VPN istället för att betala en prenumerationskostnad till en VPN-leverantör. VPN är egentligen något som många inte har haft några planer på att spendera pengar på, och således kan det kännas som en onödig utgift.

Men en VPN kan likväl vara mycket användbar och det kan därför också vara värt att betala en liten summa varje månad och säkerställa att du får bästa möjliga tjänst.

Är det möjligt att hitta en bra gratis VPN-tjänst?

Svaret på frågan om det överhuvud taget är möjligt att hitta en bra gratis vpn-tjänst är enligt oss: nja. Du kan absolut hitta VPN-tjänster som fungerar nästan lika bra som betalda VPN-tjänster vad det gäller användarvänlighet, hastighet och antal servrar. Problemet är att dessa ofta bara låter dig bara använda en viss mängd datatrafik innan du måste betala.

I den här artikeln kommer vi att presentera både prenumerations- och gratistjänster, så att du själv kan bestämma om du vill väja en betald VPN-tjänst eller en gratis VPN. Hur som helst hoppas vi att den här artikeln kan hjälpa dig att göra ett bra val som passar dina behov.

För närvarande är det de betalda VPN-tjänsterna som vi främst rekommenderar. Du kan läsa mer om dem här nedanför. Längre ned i artiklen kommer vi även att presentera ett antal kostnadsfria vpn-tjänster.

Saker du bör tänka på innan du väljer en gratis VPN-tjänst

Det finns många saker som du bör tänka på innan du väljer en gratis vpn-tjänst som en permanent lösning. Vi kommer att lista fyra av de viktigaste sakerna som du bör känna till om gratis vpn-tjänster innan du bestämmer dig för om du ska välja en gratis vpn-tjänst eller en prenumerationsvariant.

1. Betalda VPN-tjänster är billiga

Många tycker att de ska välja en gratis VPN för att spara pengar. Sanningen är dock den att det finns en drös med extremt billiga VPN-tjänster på marknaden som erbjuder en mycket bra lösning. Till och med de VPN-tjänster som vi, och många andra webbplatser, har utsett till de bästa VPN-tjänsterna kan du få för så lite som 30 kronor i månaden.

Nästan alla VPN-leverantörer erbjuder också 30 dagars pengarna tillbaka-garanti, vilket gör att tjänsten faktiskt blir en gratistjänst. Om du bara behöver använda en VPN-tjänst i 30 dagar blir det ju särskilt praktiskt, eftersom du när som helst under denna tidsperiod kan be om pengarna tillbaka. Det här är också ett bra sätt att prova om en tjänst verkligen lever upp till de krav som ställer på en VPN.

Alla de betalda VPN-tjänster som vi rekommenderar på den här sidan kostar sällan mer än 40-70 kronor i månaden. Priserna varierar något i förhållande till hur länge du binder dig upp dig på tjänsten, så det är svårt att ange exakta priser.

Ett av de viktigaste tipsen som vi vill förmedla är att det är viktigt att vara medveten om att man inte sparar så väldigt mycket pengar på att välja en gratis VPN-tjänst. Om du kommer att använda din VPN ofta, är det med högsta sannolikhet värt att betala lite för att slippa all frustration i form av exempelvis instabilitet och insamling av data, som en gratis VPN kan medföra. Å andra sidan har vi full förståelse för att inte alla vill spendera pengar på VPN, eftersom det kan vara en extra utgift som belastar ekonomin för de som har en begränsad eller snäv månadsbudget. Därför kommer vi även att presentera ett antal kostnadsfria leverantörer senare i artikeln.

I dagsläget är det de betalda leverantörerna som vi rekommenderar till våra användare. Här nedanför kommer vi att lista de gratis VPN-leverantörer som vi tycker är bäst. För att få ännu mer kött på benen kan du läsa vårt test om de bästa VPN-tjänsterna för svenska användare.

2. Gratis VPN-leverantörer medför ofta begränsad internettrafik

Något som många inte tänker på är att en gratis VPN i slutänden kan kosta mer än en VPN som kostar en viss summa varje månad eller år. Många vpn-leverantörer med kostnadsfria alternativ erbjuder en bra VPN-tjänst med många servrar som är placerade och tillgängliga i ett flertal länder.

Problemet med många av dessa VPN-tjänster är att det bara går att använda en viss mängd internettrafik. Det gäller för bra kostnadsfria tjänster som exempelvis TunnelBear och Windscribe, där den gratis surfmängden är begränsad till låga 500 MB i månaden.

Det behöver inte nödvändigtvis vara ett problem om du bara har tänkt dig att använda VPN till att surfa anonymt på webbplaster och hemsidor då och då. Har du däremot planer på att titta på till exempel amerikansk Netflix eller SVTPlay när du är utomlands, måste du vara medveten om att du med stor sannolikhet kommer att göra av med den fria surfmängden ganska snabbt. Är strömma tv-program, filmer och tv-serier ditt primära område är det bättre att göra noggranna efterforskningar, jämföra leverantörer med varandra och välja en betald VPN-leverantör redan från början.

3. Gratis VPN-tjänster har ofta en begränsad hastighet och färre servrar

VPN-leverantörerna som inte tar betalt för sina tjänster har i regel inga eller begränsade resurser att spendera på produkten. Det gör att gratis VPN ofta har lägre hastighet och servrar i några få länder. Medan de VPN-leverantörer som tar betalt för sina tjänt ofta har servrar i över 60 länder, är gratistjänsterna ofta bara tillgängliga i 10-15 länder. Det sistnämnda är något som kan bli ett problem, särskilt för svenska medborgare som vill strömma svenska tv-program när de är utomlands. De VPN-levarantörer som av ekonomiska skäl måste välja var de ska placera de servrar de har, väljer då större länder med fler invånare framför Sverige.

Ett annat problem med gratis VPN-tjänster är att de ofta har lägre hastighet. Det kan göra det utmanande, i vissa fall omöjligt, att strömma film och liknande. Men det är inte alla gratis VPN-tjänster som är dåliga när det kommer till hastighet. De som vi rekommenderar här nedanför har alla fungerat relativt bra i våra test.

4. Vissa gratis VPN har dåligt rykte

Vissa gratistjänster har tidigare (och vissa gör det fortfarande) dragits med ett dåligt rykte, då de har anklagats för att lämna ut uppgifter om sina användare till tredje part. Ett sådant rykte, sant eller ej, är naturligtvis mycket skadligt för VPN-tjänstens trovärdighet, eftersom en VPN ska skydda användaren mot övervakning.

Sajten thebestvpn.com har i den här artikeln gått till kraftfull attack mot många VPN-leverantörer med gratistjänster och namngett ett flertal av de aktörer som de menar säljer uppgifter om sina användare.

I artiklen som vi länkar till ovan, har de som ligger bakom thebestvpn.com gått igenom villkoren för en rad gratistjänster och synliggjort att det i de aktuella VPN-leverantörernas användarvillkor står att de kan sälja all information om sina användare. Står det så i villkoren är det också mycket troligt att de kommer göra det. Många har länge misstänkt att det är så leverentörerna som erbjuder gratis vpn-tjänster tjänar pengar.

Av den anledningen är det bättre att välja en VPN-tjänst som du betlar för om du vill surfa anonymt och säkert på nätet. Om du använder VPN av andra skäl och anyonymitet och säkerhet inte är så viktigt för dig, kan en gratistjänst vara att föredra.

Observera att inta alla aktörer med gratis VPN-tjänster säljer information om sina användare till tredje part. Vill du vara på den säkra sidan kan det vara värt att betala cirka 50 kronor i månaden för VPN-tjänster som ExpressVPN, NordVPN, CyberGhost eller PrivateVPN.

Hur får jag en betald VPN-tjänst gratis?

Naturligtvis är det bästa alternativet om du kan få en betald VPN-tjänst gratis. Sanningen är att det är möjligt, även om det innebär att du måste vara lite klurig och ha ett eller ett par ess i rockärmen. Det krävs lite jobb från din sida, men vill du så går det.

Nästan alla betalda VPN-tjänster erbjuder i dagsläget en förbehållslös 30 dagars pengarna tillbaka-garanti. Det innebär att du har 30 dagar på dig att begära pengarna tillbaka om du inte är nöjd med tjänsten. Några leverantörer som erbjuder den här garantin, som inte har några preciserade villkor, är ExpressVPN och NordVPN. I och med att det inte finns några villkor för garantin behöver du inte uppge en anledning eller liknande gällande varför du vill ha pengarna tillbaka.

Vi har testat att göra så här flera gånger, och det enda som eventuellt kommer att hända, är att kundservice ställer en eller två frågor om varför du inte är nöjd innan du får tillbaka pengarna. Då uppger du till exempel bara att tjänsten inte motsvarade dina behov, månadsavgiften är för hög eller att du inte längre har användning för tjänsten. Alla förklaring är giltiga och kundservice kommer inte ställa några fler frågor. Därefter får du pengarna på kontot inom 1-2 arbetsdagar. Det här är alltså en möjlighet om du inte vill betala för en VPN-tjänst, men frågan är om det egentligen är värt med tanke på arbetet det innebär. Tid är som bekant pengar.

Bästa VPN med pengarna tillbaka-garanti: ExpressVPN

  • Bra kundservice och servrar över hela världen
  • Extremt snabba hastigheter och säkra servrar
  • Pengar tillbaka-garanti och gratis testperiod

Innan vi tar upp de gratis VPN som vi tycker är bäst, måste vi nämna ExpressVPN som vi har utsett till den bästa VPN-leverantören på marknaden. Om du är ute efter en bra VPN-upplevelse, finns det ingen gratistjänst som kan mäta sig mot den här leverantören.

ExpressVPN är en solid och pålitlig VPN-tjänst som erbjuder över 2000 servrar i mer än 90 länder. Det gör att du kan strömma innehåll från alla världsdelar med en extremt hög hastighet. I våra test märkte vi nästan ingen hastighetsminskning alls när vi anslöt till ExpressVPNs servrar.

Förutom att vara snabba använder sig ExpressVPN av kryptering av militär grad. Det ter sig därmed självklart att ExpressVPN är ett mycket säkert val när det kommer till att surfa säkert på nätet.

Du kan läsa en längre recension av ExpressVPN i den här artikeln. Vi gav aktören och tjänsten betyget 9,8 av 10, något som säger en hel del om hur bra den här tjänsten är.

ExpressVPN garanterar dessutom att de inte sparar några loggar, vilket innebär att dina nätaktiviteter inte kommer att sparas och informationen inte heller säljas till tredje part. Här skiljer de sig som sagt från många av de gratis VPN-tjänster som finns där ute.

Utöver det ovan nämnda har ExpressVPN vanligtvis en mängd erbjudanden till dig som kan tänka dig att binda upp dig under en längre period och även 30 dagars pengarna tillbaka-garanti.

Använder du dig av pengarna tillbaka-graantin, kan ExpressVPN bli en gratis VPN-tjänst om du inte ska använda den i mer än en månad. Det enda du behöver göra är att kontakta kundtjänsten och begära pengarna tillbaka inom 30 dagar från det att du påbörjade provperioden.

De bästa gratis VPN

När det gäller gratistjänster finns det ett antal saker som du ska tänka på. Först och främst bör du kontrollera om leverantören har ett tveksamt rykte eller trovärdig. Det är ett klokt drag att söka på engelska på fraser som exempelvis “VPNs that sell your information” eller “free VPNs that are involved in scandals”. Om den gratis VPN som du är intresserad av är med på många sådana listor är det bästa alternativet att stryka den från din lista med potentiella leverantörer. Om leverantören däremot inte dyker upp när du googlar några av fraserna ovan är det ett positivt tecken, och du kan överväga att välja den aktören.

Dessutom kommer många VPN-tjänster att ha få servrar i ett fåtal länder. Det betyder att det är viktigt att du kontrollerar att VPN-tjänsten erbjuder en server i det land som du vill ansluta till. Om du vill använda en VPN-tjänst för att få en svensk IP-adress, ska du fokusera på att hitta VPN-leverantörer som har servrar i Sverige.

De två parametrarna som vi har nämnt ovan är de som är viktigast att ha med i bakhuvudet. Utöver dem bör du också kontrollera om VPN-tjänsten har några begränsningar gällande datamängd. Många av de kostnadsfria VPN-tjänsterna har, som vi tog upp tidigare i artikeln, vissa begränsningar. Om du vet med dig att du kommer använda VPN-tjänsten för att strömma över 500MB, är det ingen större mening att välja en tjänst vars databegränsningsmängd ligger på den här nivån. Anledningen är att du kommer få betala för tjänsten när du överskrider den fria datamängden. I det fallet kan det i värsta fall bli så att den VPN-tjänst som du planerade att använda gratis, kostar mer än vad en betalversion hade gjort.

Här listar vi de 3 bästa gratis VPN i Sverige i dagsläget:

1. ProtonVPN

  • Gratisversion
  • Får mycket för pengarna om du köper fullversionen
  • Billig betalverision

ProtonVPN är kanske vår favorit VPN-tjänst när det kommer till abonnemangsfria tjänster. Anledningen är att ProtonVPN i grunden är en betald VPN-tjänst som håller en mycket hög nivå. Gratistjänsten har samma funktioner som den betalda VPN-tjänsten, men funktionerna fungerar sämre. Grunden till en bra VPN-tjänst finns dock där, vilket är mer än vad som går att säga om många andra VPN-tjänster.

Det vi gillar allra bäst med ProtonVPN är att det inte finns några begränsningar på hur mycket du kan använda VPN-tjänsten. Vi kan tyvärr inte säga detsamma om andra bra gratis VPN som exempelvis Windscribe och Speedify. Det är ett faktum som gör att du kan använda tjänsten så mycket som du vill och har behov av.

Självklart är tjänsten betydligt begränsad, vilket återspeglas i att det bara finns servrar i tre länder: USA, Nederländerna och Japan. Hastigheten är också lite sämre och du kan bara använda tjänsten på en enhet om du vill bibehålla säkerheten. ProtonVPNs kostnadsfria tjänst fungerar dessvärre inte med Netflix, med gör heller inte någon av de andra gratistjänster heller, så det kom inte som någon överraskning.

Om du vill uppgradera tjänsten är ProtonVPN faktiskt ganska billig, cirka 4 amerikanska dollar i månaden. Det är alltså möjligt att testa om gratistjänsten är tillräckligt bra för dina behov, och om den inte är det, byter du bara till betalverisionen.

2. Windscribe

  • Bra hastighet för att vara gratis
  • Fungerar på flera enheter
  • Mer data om du registerar dig

Windscribe är den gratis VPN som vi tycker är bäst för svenska användare. Tjänsten hamnar dessutom ofta i toppen på internationella listor över de bästa gratis VPN-tjänsterna på marknaden.

Det som får Windscribe att sticka ut är att det går att strömma en relativt stor mängd data gratis.

Medan många gratis VPN-tjänster som mest låter dig strömma 500MB innan du måste betala för en premiumtjänst, erbjuder Windscribe 2GB datamängd gratis. Om du registrerar dig med din e-postadress får du hela 10GB datamängd att använda utan någon kostnad.

Windscribe har appar för såväl Windows och Mac som Android och iOS. Tjänsten har också tillägg för Chrome, Firefox och Opera.

Betalversionen av Windscribe har 600 servrar i mer än 50 länder. De som använder gratisversionen är begränsade till 10 länder; Kanada, Frankrike, Tyskland, Nederländerna, Rumänien, Schweiz, Storbritannien, Hong Kong och Norge.

Det finns inte bara fördelar emd Windscribe utan även en del nackdelar. Leverantören har bland annat blivit anklagad för att ha en tvivelaktig loggningspolicy och hastigheten är inte i närheten av de hastigheter som de bästa VPN-tjänsterna NordVPN och ExpressVPN har. Det kan ändå vara en VPN-tjänst som är värd att titta närmare på.

3. TunnelBear

  • Erbjuder 500MB i månaden gratis
  • Bra servrar i USA till gratistjänsten
  • Prisvärt VPN om du vill uppgradera

TunnelBear är också en mycket bra kostnadsfri VPN-tjänst. VPN-tjänsten har nyligen förvärvats av företaget McAfee, så vi kan förvänta oss att gratistjänsten kommer att utvecklas mer och bli allt bättre.

TunnelBear är, tack vare den genomtänka designen, enklare att använda än Windscribe, något som ger tjänsten ett stort plus. Hastigheten är också relativt bra. Nackdelen med TunnelBear är att de för närvarande endast tillhandahåller servrar i USA i sin gratistjänst.

För dig som användare innebär det att du exempelvis inte kan använda tjänsten för att titta på svensk tv när du är utomlands. Om du däremot ska titta på amerikanska Netflix, kan det fungera förutsatt att servern är blockerad.

En annan nackdel är att internettrafiken är begränsad. Med den kostnadsfria versionen av TunnelBear får du bara 500MB trafik, vilket inte kommer att räcka särskilt långt. Twittrar du om företaget får du dock 1GB extra i månaden.

Gratis VPN som du absolut bör undvika

Det finns bra gratis VPN-tjänster men det finns även de som du utan tvekan ska undvika. Inte minst för att det är välkänt att de här aktörerna vid upprepade tillfällen har loggat och sålt användarnas personliga information till tredje part. En VPN-leverantör med en gratistjänst tjänar inga pengar direkt från dig, utan måste ta till andra metoder för att finnasiera verksamheten. Ett enkelt sätt att tjäna pengar är att sälja användarnas data till tredje part.

Holavpn är en av de leverantörer som har sålt sina kunders bandbredd utan deras vetskap. Holavpn levererar en av de populäraste VPN-tjänsterna som finns på marknaden. I början ansägs de vara en aktör som erbjöd en användarvänlig och säker VPN-tjänst. Till att börja med kontrollerade användaren själv all nätaktivitet, men det visade sig senare att Holavpn sålde miljontals av sina användares IP-adresser till ett botnät. Botnätet utsatte flera hemsidor för DDoS-angrepp och utförde olagliga handlingar som bara kunde spåras tillbaka till oskyldiga Holavpn-användares IP-adresser.

Även om Holavpn:s botnätangrepp är en av de mest obehagliga historierna när det gäller missbruk av personlig information i samband med användning av gratis VPN-tjänster, finns det även andra aktörer som loggar användarnas internetaktiviteter. Informationen används sedan för att sälja in reklam från tredje part. En VPN-tjänst som fungerar på det viset är Operas kostnadsfria VPN. Operas affärsidé går ut på att samla in användarnas personliga information för att använda den vid reklamförsäljning. Det står angivet i tjänstens sekretesspolicy att du måste acceptera att din data säljs till tredje part för att kunna använda tjänsten.

Det är av yttersta vikt att välja en VPN-tjänst som inte loggar din aktivitet på nätet. Ett exempel på en sådan tjänst är Betternet som relativt öppet informerar användarna om hur deras personliga information hanteras och eventuellt säljs till tredje part. I praktiken innebär det att du får se personligt anpassad reklam, sponsrade appar och att personlig data delas med tredje part i ett av de största övervakningsbiblioteken som finns på marknaden.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis kan vi säga att gratis VPN är milvis från de bästa betalversionerna, så vi rekommenderar dig att satsa på en version som du betalar för månads- eller årsvis. Då slipper du mycket frustration gällande funktioner som krånglar eller inte fungerar, låga hastigheter och begränsad datamängd. Prenumerationskostnaden för VPN-tjänster är också så låg att du i själva verket inte sparar särskilt mycket pengar på att välja en gratis VPN. Anledningen är att du med stor sannolikhet kommer få en sämre användarupplevsle och så begränsad datamängd att du ändå får betala för att kunna använda tjänsten.

Dessutom är det värt att ta i beaktande att alla gratis VPN-tjänster är utformade så att du förr eller senare ska spendera pengar på dem, och det är oftast det som sker. Många leverantörer till gratistjänster tillåter endast begränsad dataförbrukning, så att du köper mer datamängd utan att få en tjänst som är bättre. Du får snarare en sämre tjänst för samma pengar som en riktigt bra betaltjänst. Se upp så inte snålheten bedrar visheten när du väljer mellan en gratis VPN-tjänst och en som du betalar för.

Lycka till med ditt val!

Om reklam på webbplatsen

Innehållsförteckningexpand_more

    Bästa VPN-tjänster

    Bästa VPN-tjänsten

    Prova ExpressVPN

    Vår testtvåa

    Prova NordVPN
    Om reklam på webbplatseninfo