Vad är VPN och hur använder man det?

Senast uppdaterad: 05/07/2021

Med VPN krypteras all trafik via en extern server.

Att använda en VPN-tjänst blir mer och mer populärt. Det finns flera anledningar till detta, eftersom användning av VPN ger dig många fördelar. För det första kommer användning av VPN kryptera din trafik och hjälpa dig i hög grad att skydda din integritet på nätet. Detta är mycket användbart i en tid då vi blir alltmer medvetna om vikten av att skydda sitt privatliv på internet på grund av många externa hot.

En annan bra anledning till att använda VPN är att man kommer åt blockerat innehåll. Det handlar oftast om videoinnehåll från streamingtjänster. Till exempel är det i skrivande stund inte möjligt att se SVT Play utanför Sveriges gränser, men med en VPN-lösning kan du komma runt de geografiska begränsningarna och se på SVT Play från utlandet. På samma sätt kan du till exempel komma åt det amerikanska Netflix-utbudet med mycket mer innehåll.

En annan anledning till att många använder sig av VPN är att de vill skydda sig på offentliga wifi-nätverk, mot till exempel hackare. Många använder också VPN för att undvika övervakning från myndigheter, kringgå censur i länder med begränsade demokratiska rättigheter och så vidare. Om du till exempel befinner dig i Kina kommer du att kunna använda VPN för att komma åt Facebook, Twitter, Wikipedia och liknande webbsidor.

I den här artikeln hittar du utförlig information om hur en VPN-tjänst fungerar och vad du kan använda VPN till. Allra först kommer vi att presentera en kort genomgång av våra favorit VPN-tjänster, för dig som bara letar efter en bra VPN-lösning. Nedan kan du se de 5 bästa VPN-tjänsterna

Vad är en VPN-tjänst?

VPN står för ett virtuellt privat nätverk. Enkelt uttryckt är en VPN-anslutning en dataförbindelse som har säkrats med kryptering. Denna kryptering sker mellan din enhet och VPN-servern du är ansluten till. När du är ansluten till en extern VPN-server skickas all trafik från din enhet genom den externa servern innan den når internet.

Det kan låta komplicerat, men är egentligen inte så svårt. För att göra detta lite enklare att förstå ska vi försöka förklara det med en bild:

Att trafiken skickas via en extern server kommer att få en rad följder som också resulterar i ett antal olika användningsområden för VPN.

Ursprungligen utvecklades sådana säkra anslutningar för att låta externa enheter ansluta till lokala nätverk. Dessa lokala nätverk är vanligtvis större PC-nätverk, till exempel inom en organisation. Om du kopplar upp dig mot ett universitets VPN, kommer du till exempel få tillgång till ett antal avhandlingar och publikationer, IT-tjänster och dylikt.

Att trafiken skickas via en extern server innebär dock ett antal andra positiva fördelar för privatpersoner. Detta hänger samman med det faktum att du genom att skicka din trafik via en extern server både döljer och ändrar din IP-adress. Läs nedan om fördelarna med VPN.

Hur ansluter man till VPN?

Det finns olika sätt att skapa en sådan VPN-anslutning på, men det absolut enklaste sättet att skaffa en VPN-tjänst är att köpa ett VPN-abonnemang hos en leverantör som säljer det.

Det finns nämligen extremt många VPN-leverantörer som tillhandahåller ett antal olika servrar runt om i världen som du kan använda för att bland annat kryptera din trafik och skydda dig på nätet och/eller komma åt blockerat innehåll. Det enda du behöver göra är att ladda ner en VPN-tjänst och koppla upp dig mot en valfri VPN-server inne i appen.

Det finns dock vädigt stora skillnader mellan dessa VPN-tjänster, både när det gäller faktorer som säkerhet, hastighet och stabilitet på servrarna och dylikt. Nedan hittar du en kort genomgång av tre VPN-tjänster som för närvarande troligen är de bästa på marknaden, innan vi skriver mer om VPN generellt.

ExpressVPN

 • Mye valuta för pengarna
 • 3000 servrar i 94 länder
 • AES 256-kryptering

ExpressVPN är en lite dyr VPN-tjänst jämfört med många andra VPN-tjänster. I gengäld får man dock extremt mycket för pengarna, och det är detta som gör ExpressVPN till testvinnaren i vårt test. Tjänsten har över 3 000 servrar i 94 länder. ExpressVPN:s servrar håller en mycket hög kvalitet. Hastigheten är något av det bästa vi har sett på VPN-fronten, och detta gäller också för stabiliteten på anslutningen. Du behöver inte oroa dig för att du tappar kontakten med VPN eller liknande.

 

Även säkerhetsmässigt är ExpressVPN väldigt bra, och tjänsten har som policy att inte spara loggar samt en krypteringsgrad som faktiskt är lika bra som den amerikanska militärens, nämligen så kallad AES 256-bitars kryptering. Utöver detta erbjuder ExpressVPN funktioner som kill switch, skydd mot DNS-läckage, PTP-servrar och så vidare. ExpressVPN:s servrar i Sverige presterar också mycket bra i våra tester, och tillsammans med en användarmeny på svenska är tjänsten ett bra val för svenska användare.

Användarmenyn för ExpressVPN är också enkel och intuitiv att använda, på den bifogade bilden kan du se huvudmenyn för PC. Det är bara att ladda ner tjänsten och ansluta till en valfri server. Utöver detta har tjänsten mycket bra plattformar och appar till enheter som iPhone, Android, PC, Mac, Windows och så vidare. ExpressVPN:s tillägg till Chrome, Firefox och liknande webbläsare fungerar också utmärkt.

NordVPN

 • 6000 servrar i över 60 länder
 • 70 servrar i Norge
 • Mycket bra valuta för pengarna

NordVPN har varit med länge och gjort sig ett namn i VPN-branschen. Detta återspeglas också i tjänsten som företaget erbjuder. NordVPN har över 6 000 servrar i över 60 länder. Jämfört med de andra aktörerna är detta extremt mycket, och här är NordVPN helt klart bäst i klassen. NordVPN har över 70 servrar i Sverige, vilket är extremt mycket. NordVPN är definitivt bland det bästa du kan välja när det gäller VPN-tjänster.

Anslutningen till NordVPN har också visat sig vara stabil och säker. Till skillnad från till exempel många gratistjänster faller anslutningen inte bort utan förblir ansluten. Om detta skulle hända, erbjuder NordVPN också funktionen kill switch, som ser till att stänga av din internetanslutning så att din identitet inte exponeras tillfälligt på internet. NordVPN har också en säker AES 256-bitars kryptering.

Säkerhetsmässigt har NordVPN fått mycket beröm, och därför används tjänsten av många till fildelning och liknande. NordVPN har även funktioner som VPN-över-Tor och VPN-över-VPN, så kallad dubbel VPN. Tjänsten är baserad i Panama, därmed långt utanför EU:s och USA:s jurisdiktioner. Användarmenyn är förmodligen den mest praktiska vi har sett, se bifogad bild. När det gäller pris får du också bra valuta för pengarna – tjänsten kostar faktiskt endast 3,5 dollar i månaden.

SurfShark

SurfShark
 • 500 servrar i över 50 länder
 • Mycket snabb och stabil anslutning
 • Lätt att använda

SurfShark är en relativt ny VPN-tjänst som har växt mycket snabbt och på kort tid blivit en av de allra bästa VPN-tjänsterna. SurfShark har för närvarande över 500 servrar i över 50 länder, många av dessa servrar ligger också i Sverige. I våra tester har dessa servrar visat sig vara mycket snabba och stabila, och fungerar bra oavsett om det handlar om att streama filmer eller komma runt geoblockeringar i länder med omfattande censur.

SurfShark har en mycket enkel och intuitiv användarmeny som bidrar till en bättre upplevelse av tjänsten. Här kan du se en bild på menyn. Det är bara att ladda ner tjänsten och ansluta till en valfri server. SurfShark har en egen app till enheter som iPhone, Android, iPad, Windows, Mac, Linux och så vidare, och även bra tillägg till webbläsare som Chrome och Firefox.

SurfShark erbjuder bra kryptering på sina VPN-anslutningar som gör att du kan vara säker på att du är säker på nätet. Utöver detta garanterar SurfShark att de inte lagrar några loggar, samt erbjuder funktioner som kill switch och dylikt. Säkerhetsmässigt ligger SurfShark på samma nivå som ExpressVPN och NordVPN. Prismässigt är SurfShark dock billigare, eftersom du kan få SurfShark för så lite som 1,99 dollar i månaden, vilket måste sägas är extremt billigt. Utöver detta erbjuder SurfShark en 30 dagars pengarna tillbaka-garanti.


Vad kan man använda VPN till?

Nu när vi har förklarat vad ett VPN-program är kan vi förklara vad du kan använda det till. Förklaringen ovan var ganska teknisk, så du behöver inte oroa dig om du inte förstod så mycket av det. Du behöver egentligen inte förstå så mycket av det för att kunna använda det. Vi kommer nu att förklara vad du kan använda en VPN-tjänst till:

1) Dölj din IP-adress och identitet

När du är ansluten till en VPN-server kan ingen annan se de data du skickar eller tar emot via din internetanslutning. Detta beror på att du ändrar din IP-adress när du skickar trafiken via den externa VPN-servern. Andra på nätet kommer endast se IP-adressen till servern, och inte din egentliga IP-adress.

Detta ger dig ett antal fördelar. Bland annat kommer din internetleverantör inte längre kunna övervaka vilka sidor du besöker eller vilka internettjänster du använder. Dessutom kan annonsföretag heller inte spåra dig med hjälp av cookies och liknande och därmed skapa en profil om dig som de senare kan använda för riktad marknadsföring.

2) Säkerhet på nätet

Eftersom all data mellan din enhet och VPN-servern är krypterad kommer hackare inte ha möjlighet att se eller använda de data du skickar och tar emot. WiFi-nätverk är vanligtvis mycket lätta att spåra och denna risk undviker du alltså genom att använda en VPN-anslutning. Med VPN är du därmed mycket säkrare på nätet.

De allra bästa VPN-tjänsterna, som till exempel de som vi nämner på denna sida, har extremt kraftfull kryptering. Exempelvis har ExpressVPN, NordVPN och SurfShark kryptering i militärklass, så kallad AES 265-bitars kryptering. Detta gör det praktiskt taget omöjligt för hackare att komma åt din data.

3) Gå runt geoblockeringar

Många som använder sig av VPN vill framför allt kunna komma runt så kallad geoblockering. Många tjänster finns endast tillgängliga i vissa länder. Om du till exempel vill se på SVT Play måste du befinna dig i Sverige, och om du ska titta på BBC iPlayer måste du oftast befinna dig i Storbritannien. Anledningen till detta är att tjänsterna bara har köpt rättigheterna för att visa programmen i vissa länder.

Det enda du behöver göra för att komma runt sådana geobegränsningar är att ladda ner en VPN-tjänst och koppla upp dig mot det land innehållet finns tillgängligt i. Om du befinner dig i Thailand och vill se SVT Play, är det bara att ladda ner till exempel NordVPN och koppla upp dig mot en svensk server, då kommer du ha en svensk IP-adress och kan strömma SVT Play utan begränsningar.

4) Kom åt blockerade webbsidor

I Sverige finns det lyckligtvis ingen statlig censur för vilket innehåll som får visas på internet, och vi kan göra nästan vad vi vill inom lagens gränser. Det är dock inte fallet i alla länder. I många länder är innehåll som nyhetstjänster, Facebook, Twitter och dylikt censurerat. Oftast handlar det om att de styrande vill ha kontroll på sina invånare och förekommer framför allt i Kina, Ryssland, Iran, Nordkorea och liknande länder.

Om du ska bo i eller resa till ett sådant land är VPN nästan ett måste, eftersom du kan koppla upp dig mot en VPN-server utanför landet och därmed få tillgång till innehåll som annars skulle vara blockerat av myndigheterna. Vanligtvis kommer myndigheterna också försöka blockera VPN-tjänsterna, men de lyckas oftast komma runt spärren.

5) Undvik övervakning

Det är ingen hemlighet att det finns mycket övervakning på nätet. Oavsett om det är myndigheterna som övervakar dig, webbplatser som spårar dig genom användning av cookies, din internetleverantör eller hackare som vill övervaka din trafik, så finns det nästan alltid någon som vill veta vad du gör på nätet.

Därför är VPN ett mycket bra sätt att skydda sin integritet på. Det är på ett sätt som att lägga ett svart ark över en kamera som finns i ditt hem. Med en VPN-lösning kan du kryptera din trafik och göra det mycket svårare för utmostående att övervaka vad du gör på nätet.

6) Hitta bättre priser

VPN kan inte bara användas för att komma runt geoblockeringar eller för att öka din säkerhet på nätet. Bland annat kan du också använda VPN för att spara pengar. Anledningen till detta är att det ofta finns stora prisskillnader mellan tjänster beroende på vilket land du befinner dig i. Om du till exempel bor i Indien kommer du vanligtvis att kunna få saker billigare än om du bor i Sverige.

Ett klassiskt exempel där du kan spara mycket pengar är vanligtvis vid köp av flygbiljetter. Flygbiljetter är något som ofta är dyrt och det finns också ofta prisskillnader beroende på var du köper tjänsten ifrån, även om du alltså köper exakt samma biljetter. Därför är det bara att ladda ner en VPN-tjänst och välja ett land som Indien eller liknande så kan du ofta spara mycket pengar.


Hur fungerar en VPN-tjänst?

När du konfigurerar ett virtuellt privat nätverk krävs en server och en klient. I de flesta fall kommer du bara att vara en klient i ett VPN-nätverk. Detta bör du använda dig av när du exempelvis vill ansluta till ditt företagsnätverk eller till exempel ett universitet. Naturligtvis är servern redan tillgänglig när du använder en betald VPN-tjänst.

Som klient måste du logga in på servern. Detta säkerställer att bara rätt personer får använda VPN-anslutningen. Hur du loggar in varierar beroende på vad din administratör vill ha. Oftast behöver du bara ett användarnamn och lösenord.

Om du har loggat in korrekt skapas en säker tunnel. Denna tunnel säkerställer att all data som skickas och tas emot är krypterad. På detta sätt kan endast sändare och mottagare se vad som har skickats. Detta kallas också en VPN-tunnel.

Om du vill installera en VPN-server själv är det relativt enkelt. En VPN-anslutning kan installeras på många olika enheter, t.ex. iPhone, Android, Windows, Mac och liknande.

Olika VPN-protokoll

VPN-anslutningar är vanligtvis avstängda via en virtuell punkt-till-punkt-anslutning. Detta görs genom att använda en virtuell säker tunnel, och i de flesta protokoll krypteras de data som skickas. Det finns alltid olika sätt som denna tunnel kan ställas in på. Vi kommer nu att förklara de vanligaste metoderna.

1) OpenVPN

OpenVPN är en VPN-lösning med öppen källkod. Därför kallas de ofta ett virtuellt privat nätverk med öppen källkod. Denna metod bygger på OpenSSL. Det innebär att alla krypteringsalternativ som erbjuds av openSSL också kan användas för öppen VPN-anslutning. Denna AES-anslutning ses ofta som mest säker.

För att skapa en sådan anslutning måste man använda certifikat. På så sätt vet både VPN-servern och klienten hur man krypterar och dekrypterar data. Detta kallas “kryptering” och “dekryptering” i en VPN-anslutning.

OpenVPN är känd som den säkraste VPN-anslutningen. Dessutom gör den faktiska källkodningen den tillgänglig på olika plattformar. Det innebär att vi brukar rekommendera den här anslutningen.

2) IPSek / L2TP

Det här är verkligen en kombination av två protokoll. IPsec tar hand om krypteringen medan L2TP tar hand om signalen som behöver ställas in. Detta är också anledningen till att protokollen ofta används i kombination med varandra.

IPSek använder alltid UDP port 500. Det betyder att det är lätt att blockera. IPsec är en relativt bra VPN-lösning. Anledningen till detta är att krypteringsmetoden är hyffsat bra. Dessutom kan den installeras enkelt på många enheter. Det är därför det är ett vanligt protokoll som många använder.

3) PPTP

PPTP är ett protokoll som används mycket. Enligt vår uppfattning är detta protokoll inte särskilt bra för att det inte har så bra säkerhet. Förkortningen står för det som kallas “Point to Point tunneling“.

Detta är också det enda som det gör, dvs att ställa in en tunnel. För det första är krypteringen på denna anslutning dålig och lätt att bryta igenom, och för det andra har även tunneln ofta dålig kvalitet.

4) Softether

Softether är ett relativt nytt VPN-protokoll. Precis som openVPN är källkoden öppen och därför fri att använda och anpassa till dina egna behov.

Fördelen med Softether jämfört med OpenVPN är att det ofta är snabbare och stabilare. Detta är ett relativt nytt protokoll och måste testas mer innan du kan avgöra hur bra det är. Men för tillfället ser det relativt lovande ut.


Ska jag välja ett gratis eller betalt VPN-program?

När du behöver ett VPN-program har du två val; om du behöver ett betalt VPN-program eller ett gratis VPN-program.

Självklart vill de allra flesta få ett gratis program, eftersom vi alltid vill undvika att behöva betala. Men detta är ofta en inte så bra idé. Anledningen till detta är att de flesta gratis-tjänster inte är bra. Detta har tyvärr visat sig gång på gång.

Anledningen till att gratis-tjänster inte är tillräckligt bra är att de helt enkelt inte har resurser för att göra tjänsterna optimala. De betalda VPN-företagen kan återinvestera vad kunderna betalar för att skapa en ännu bättre service. Det kan de göra i mycket mindre utsträckning när det gäller de fria tjänsterna.

Det här är de största nackdelarna med gratisstjänsterna jämfört med de betalda VPN-tjänsterna:

1. Långsam hastighet och ostabila servrar: I stort sett är de flesta gratistjänsterna vi prövade både för långsamma samt så har de en ostabil anslutning för att kunna användas effektivt. Hastigheten på de servrar som VPN-tjänsten erbjuder är oerhört viktig eftersom all trafik går igenom denna server. En ostabil eller överbelastad server kommer resultera frustrationen vid användning av VPN-tjänsten. Få VPN-leverantörer erbjuder bra hastigheter, och de som gör det (som exempelvis Tunnelbear) har ganska begränsad gratisversion.

2. Opålitlig loggföringspolicy: Enligt vår erfarenhet har de flesta gratistjänsterna också en tveksam policy angående användarnas privatliv. Ett sätt de kan tjäna pengar på. Det har visats sig att visa gratistjänster gör det genom att sälja information om deras användare till tredjeparter. Detta är givetvis inte önskvärt och är en anledning isig att undvika gratistjänster. Här måste du titta på varje VPN individuellt, och det är naturligtvis möjligt att hitta en gratistjänst som har en anständig integritetspolicy, men det är viktigt att hålla ögonen öppna.

3. Få servrar: Gratistjänsterna har som oftast också mycket färre servrar tillgängliga än de betalda tjänsterna, även de länder de erbjuder är väldigt begränsade. Detta är viktigt för svenska medborgare som ofta vill ansluta sig till servrar i Sverige för att kolla på svensk TV i utlandet eller liknande. Få gratistjänster har servrar i Sverige, utan i större länder såsom USA, Tyskland, Kanada och liknande.

Det säkraste är alltså att välja en betald VPN-tjänst. Kom ihåg att de inte heller är så dyra och att de allra flesta betalda VPN tjänster har 30 dagars pengarna tillbaka garanti.

Svagheter med VPN

Även om en VPN erbjuder många positiva saker, finns det som all annan teknologi, svagheter. Inga av dessa är stora svagheter, men det kan vara bra att vara medveten om dem.

 • Hastigheten på ditt internet reduceras
  Detta kan låta mer skrämmande än vad det egentligen är. Det är nämligen så att när all din trafik krypteras, skickas den genom en VPN tunnel. Med andra ord reser din data lite längre när du använder dig av en VPN, vilket påverkar hur snabbt innehåll laddas ner. Med det sagt har de bästa tjänsterna så pass goda servrar att skillnaden är inte märkbar.
 • VPN servrarna kan blockeras
  Ett exempel på någon som inte gillar VPN-användare är ägare av rättigheterna till filmer och serier. Streamingtjänster betalar för rättigheterna till att visa innehållet i olika länder (vanligtvis USA). Där använder många VPN när de ska streama exempelvis Netflix. Detta har lett till initiativ att blockera VPN-servrarna. Med detta sagt är det något som du sällan märker då de blockerade servrarna snabbt blir ersatta av nya.
 • Inget skutt mot kakor eller 100% säkerhet
  En VPN kan inte blockera kakor. Här måste du antigen komma ihåg att manuellt stänga av kakorna från din enhet eller använda en säker webbläsare tillsammans med din VPN. Och även om en VPN blockerar alla faror online, finns det fortfarande en aktör som kan se din aktivitet. Detta är VPN leverantören. Du bör med andra or se till att välja en leverantör du kan lita på.

Vanliga frågor

1. Vad är en VPN utan loggföringspolicy? Detta är oftast vad du ser först i en granskning av säkerheten. En policy om noll loggföring betyder kort och gott att leverantören inte lagrar någon information om dig. Detta betyder att när du gör något på nätet som vanligtvis lämnar spår, finns inga spår kvar.

Anledningen till att detta är så pass viktigt är att det finns tjänster som säljer din data. Det kan också vara en obehaglig känsla att veta att tjänsten lagrar din data. Olika länder har olika lagar kring detta. Detta är anledningen till att de bästa tjänsterna är baserade i privatvänliga länder som Panama, Brittiska Jungfruöarna och liknande.

2. Kan jag få VPN på alla enheter? Det enkla svaret är ja. De flesta VPN-tjänsterna har egna applikationer på alla enheter som gör det möjligt. Exempelvis PC, Mac, iPhone, Android och så vidare.

Om du vill använda VPN för att streama till exempel Apple TV eller Samsung Smart TV finns det separata sätt att göra det på. Det bästa sättet är vanligtvis genom din router, men det finns flera alternativ. Något som också är väldigt viktigt om du har flera enheter är att nästan alla tjänster tillåter dig använda dessa samtidigt. Några tjänster tillåter till och med så många enheter du önskar samtidigt.

3. Vad gör en VPN kill switch? Detta är också en funktion som är anmärkningsvärd. Denna funktion ger dig extra säkerhet utöver alla andra säkerhetsfunktionerna. Sättet det fungerar på är att om du plötsligt skulle förlora anslutningen till en server, kommer du inte vara ansluten till servern i ditt nätverk. Om detta hade hänt hade du tillfälligt blivit exponerad och din information skulle inte vara säker.

Med en kill switch förlorar du anslutningen till nätet helt om du skulle förlora anslutningen till servern. Detta är alltså en funktion som gör att du kan slappna av helt då du är skyddad även om du förlorar uppkopplingen till VPN-servern.

4. Vad är skillnaden på dynamisk och statisk IP-adress? En IP-adress är enkelt förklarat, din elektroniska gatuadress. Varje enhet har sin egen IP-adress. En statisk IP-adress förblir densamma, medan en dynamisk IP-adress ändras över tid. För mannen på gatan är inte detta något som är väldigt viktigt. Alla får en dynamisk IP adress, och om du önskar en statisk är detta något du köper. Detta är något som vanligtvis företag gör.

5. Vad är AES 256-bit kryptering? Denna krypteringsgrad används av de flesta tjänsterna du använder dig av. Anledningen till detta är helt enkelt är en krypteringsgrad som idag inte kan bryta sig igenom med dagens teknologi.

Det fungerar som en nyckel med olika antal kombinationer. En 256-bit ger 1,1 x 10^77 olika kombinationer. Du kan försöka att räkna själv på en miniräknare för att se hur mycket det är. Enkelt förklarat tar det världens mest kraftfulla datorer miljarder år att låsa upp en sådan typ av kryptering.

6. Vad betyder dubbel VPN? När du använder en VPN skickas all information du använder av en VPN-tunnel och blir krypterad. Denna process säkrar din data mot potentiella datorangrepp och andra hot på nätet. En dubbel VPN betyder gott och gott att denna process sker två gånger.

De flesta aktörer använder endast en AES 256-bit kryptering, medan andra önskar extra mycket säkerhet. Ett exempel på en leverantör som använder dubbel VPN är NordVPN. En dubbel VPN används av personer som har behov av extra säkerhet. Detta kan exempelvis vara politiska aktivister eller personer som vill undvika statlig övervakning.

7. Hur blir jag anonym på internet med VPN? Många som använder VPN har helt enkelt ett större behov av att bli mer anonym på nätet. Bara faktumet att många reklamnätverk försöker ständigt att skapa en profil av dig baserat på din internettrafik är tillräckligt för många att köpa en VPN-tjänst. Genom att använda en VPN-tjänst gör du det detta omöjligt eftersom du gömmer din IP-adress.

Dessutom har många ett behov av att förhindra myndigheter och andra internetaktörer att få tillgång till data om dig själv. Komersiella VPN lösningar erbjuder en god lösning för detta. Du blir helt enkel osynlig med VPN och blir väldigt svår att övervakas.

Vad används VPN oftast för?

VPN-program används ofta för många olika ändamål. Här kommer vi att förklara i vilka fall de flesta använder VPN-program.

1) Företag och andra institutioner

För många företag är det önskvärt för anställda att kunna använda företagets interna nätverk även om de inte är fysiskt närvarande på kontoret. Till exempel är viktiga filer som lagras i företagsnätet alltid tillgängliga för anställda. Då kan en VPN vara mycket användbar. VPN-anslutningen säkerställer också att denna anslutning blir säker och att inga hackare kan tränga in i företagsnätet.

En VPN-anslutning upprättas också ofta mellan universitet och andra utbildningsinstitutioner för att utbyta information effektivt. På så sätt kan studenter och professorer utbyta information effektivt och säkert. UiS har till exempel en egen VPN-anslutning.

2) Säkerhet på allmänna nätverk

När du är inloggad på ett offentligt Wi-Fi-nätverk är det relativt enkelt att hacka dina enheter. Med en VPN-anslutning är denna risk nästan helt borta. Anledningen till detta är att all information du skickar och tar emot är krypterad. Det kan vara mycket användbart om du till exempel skickar känslig information på ett offentligt nätverk.

Utöver detta är VPN också mycket effektiv mot allmän övervakning. Det är ingen hemlighet att vår onlinetrafik blir mindre och mindre anonym, faktorer som webbläsare, regering, webbplatsägare och liknande kan när som helst lagra information om dig och använda den för att placera t.ex. riktade annonser till dig eller i värsta fall använda informationen för att utpressa dig eller liknande.

3) Eliminering av geoblockering och liknande

När du använder en VPN-anslutning tror resten av Internet att du kommer direkt från VPN-servern du är ansluten till. Detta innebär att de webbsidor du besöker tror att du kommer från samma IP-adress. På det sättet kan du få resten av internet att tro att du är i USA medan du faktiskt är i Sverige.

Om du ansluter din dator, telefon eller surfplatta till en server i USA, tror alla att du är där. Det här är den klassiska metoden du kan använda för att kringgå geoblockering av innehåll, till exempel genom att titta på svensk TV genom att ansluta till en svensk server även om du är utomlands.

Många svenska använder också denna metod för att öka innehållet i streamingtjänster som Netflix och HBO. Exempelvis är det amerikanska Netflix-innehållet mycket bättre än det svenska.


Vad är ett VPN-företag?

Även om det är möjligt att skapa en separat VPN-anslutning, är VPN-företag en lösning som är effektiv för de flesta. Att skapa en separat anslutning kräver god kunskap, och det tar också lång tid. Om du är nybörjare i IT, är det nästan ingen idé att prova detta.

Det finns därför ett antal VPN-företag som redan har gjort jobbet för dig. På senare tid har det ökade behovet av VPN-tjänster lett till upprättandet av ett antal VPN-företag, varav många är stora internationella aktörer, som de som vi redan har nämnt.

Anledningen till att dessa har upprättats är förstås, för att någon vill tjäna pengar. Därför måste man betala för VPN-tjänster. Lyckligtvis är summan inte så hög, bara cirka 70 kronor per månad. Det kommer också att bli betydligt billigare om du binder dig för en längre period.

Det finns många anledningar att använda ett betalt VPN-program. För det första kan du i mycket större utsträckning säkerställa din identitet och anonymitet online. För det andra kan du enkelt ansluta till innehåll som blockeras i Sverige, till exempel BBC och amerikanska Netflix. Dessutom kan du till exempel använda VPN om du reser utomland.

Är VPN lagligt?

En fråga som många svenskar ställer sig är om VPN är lagligt eller om det är olagligt. Om det är olagligt är det givetvis ingen mening med att använda den, eftersom risken är större än belöningen. Lyckligtvis är det enkla svaret dock att VPN är lagligt. Således kan du använda VPN helt fritt utan att behöva oroa dig för om du bryter mot en lag eller liknande.

Tänk dock på att VPN också kan användas till olagliga verksamheter och då kommer den verksamheten vara olaglig. Det är faktiskt mycket vanligt att VPN används till verksamheter som är olagliga, och då bryter man mot en lag – men då är det alltså inte användningen av VPN som gör det olagligt. Klassiska exempel är när man laddar ner olagliga filer och samtidigt använder VPN för att hålla sig anonym, eller håller på med något förbjudet på darknet.

VPN är heller inte lagligt i alla länder. I länder som Kina, Ryssland, Nordkorea och liknande är VPN naturligtvis ofta olagligt. Annars hade den stränga censuren varit praktiskt taget verkningslös. Men många använder sig av VPN i dessa länder ändå.

Sammanfattning: VPN kan ge dig många fördelar

På det hela taget är det alltså relativt enkelt att skaffa en VPN-tjänst. Det är bara att välja en VPN-tjänst, ladda ner den och därefter koppla upp sig mot en valfri server. Du behöver alltså inte skapa VPN-anslutningen själv. Det finns ett antal bra VPN-tjänster du kan använda till ett rimligt pris.

Fördelarna med VPN är många, oavsett om du vill kryptera din trafik för att skydda dig mot hackare och liknande, dölja din IP-adress för att hålla dig anonym för din internetleverantör, myndigheter eller spårning i allmänhet, ändra IP-adressen för att komma runt geoblockeringar eller liknande, så är VPN ett bra sätt att uppnå dessa saker på. Skulle du ha fler frågor kring VPN, är det bara att ta kontakt med oss.

Om reklam på webbplatsen

Innehållsförteckningexpand_more

  Bästa VPN-tjänster

  Express Icon

  Bästa VPN-tjänsten

  Prova ExpressVPN
  NordVPN Icon

  Vår testtvåa

  Prova NordVPN
  Om reklam på webbplatseninfo