Om reklam på webbplatsen

Innehållsförteckningexpand_more

VPN-förklaring – Allt du behöver veta om VPN

Det blir allt populärare att använda en VPN-anslutning. Det beror främst på att människor blir mer medvetna om integritet och säkerhet på internet. Det hjälper extremt mycket att använda VPN om du vill skydda din identitet online.

Det finns en annan sida av att använda VPN med, man kan se innehåll som är blockerat på vissa ställen. Det här brukar vara videoinnehåll från streamingtjänster. Det är till exempel inte möjligt att se SVT utanför Sverige för tillfället, men med en VPN kan du se SVT utomlands.

En annan anledning till att många använder VPN är för att folk vill skydda sig på offentliga WIFI-nätverk, från t.ex. hackare.

I den här artikeln hittar du detaljerad information om hur en VPN-tjänst fungerar och vad du kan använda VPN för. Först och främst kommer vi presentera en kort översikt över våra VPN-tjänster som vi rekommenderar, till de som bara letar efter en bra VPN-anslutning. Nedan ser du de 4 bästa VPN-tjänsterna.

Om annonsering på hemsidan

Läs mer om rankingen

Vad är en VPN-tjänst?

VPN står för ett virtuellt privat nätverk. En VPN-anslutning är en dataanslutning som har säkrats med kryptering. Denna kryptering sker mellan användarens enhet och VPN-servern. Det betyder att all data som överförs från och till din enhet skickas via en VPN-server. Detta ger extra anonymitet till användaren av VPN-anslutningen.

Dessa säkra anslutningar är utformade så att externa enheter kan ansluta till lokala nätverk. Dessa lokala nätverk är vanligtvis större PC-nätverk, t.ex. inom en organisation.

För att försöka göra det lite lättare att förstå, försöker vi förklara det med en bild:

Använd ett VPN-program

Det finns olika sätt att göra en sådan anslutning, men det absolut enklaste sättet att använda en VPN-anslutning är att prenumerera hos ett företag som erbjuder en VPN-anslutning, ett så kallat VPN-företag. Det finns extremt många VPN-företag som erbjuder VPN-servrar över hela världen som du kan använda för att vara säkrare online eller se blockerat innehåll. På så sätt kan du vara mer trygg på nätet.

På denna sida har vi testat många olika VPN-tjänster noggrant och har skrivit recensioner på olika VPN-tjänster. Nedan kan du hitta en kort förklaring av tre av dessa VPN-tjänster innan vi skriver mer allmänt om VPN. Om du vill se ett test av olika VPN-tjänster i Sverige kan du läsa mer här.

ExpressVPN

ExpressVPN är en något dyrare VPN-tjänst jämfört med många andra sådana. I gengäld får du dock mycket mer för dina pengar. Serviceleverantörerna är extremt snabba och säkra. Tjänsten har över 3000 servrar i 94 länder. Utöver detta har tjänsten mycket bra plattformar och appar för enheter som iPhone, Android, PC, Mac, Windows och liknande.

Tjänsten erbjuder också en noll-loggspolitik och en krypteringsnivå som egentligen är lika bra som USA: s eget försvar. Säkerheten därför extremt bra. I förhållande till Sverige är tjänsten även bra för svenska medborgare, eftersom det har många svenska servrar som också har varit mycket snabba i våra test.

NordVPN

NordVPN är en klassiker i VPN-tjänsterna och har länge varit med i spelet. Detta visas också i de tjänster som programmet erbjuder. NordVPN har över 6000 servrar i över 60 länder. I förhållande till servrar är detta extremt stort, och här är NordVPN klart det bästa sin klass.

Anslutningen till NordVPN har också visat sig vara stabil och säker. Till skillnad från många andra gratis-tjänster så bryts inte anslutningen, den är fortfarande tillkopplad. Om detta ändå skulle inträffa så erbjuder NordVPN också en dödkontakt, vilket innebär att den skär din internetanslutning så att din identitet inte visas tillfälligt på internet.

Säkerheten hos NordVPN har blivit kritikerrosad av många, och tjänsten används därför av många vid användning av torrent och liknande. VPN erbjuder även en gate över VPN och VPN över VPN, så kallad dubbel VPN. Tjänsten är baserad i Panama som placerar den långt ifrån EU: s och USA: s juridiska lagar. Se recension av NordVPN.

CyberGhost

CyberGhost är en VPN-tjänst som har blivit mycket bättre under senare tid. Efter att företaget fått nya ägare har tjänsten fått många nya servrar och hastigheten har också förbättrats avsevärt. Anslutningarna är mycket stabila och robusta.

CyberGhost har utvecklat bra plattformar och appar för alla olika operativsystem. Tjänsten fungerar bra på exempelvis Windows, iOS, Android, PC och liknande. Alla dessa olika enheter är klockrena.

En stor fördel med CyberGhost är att tjänsten ger dig servrar baserat på vad du vill använda tjänsten för. Om du till exempel vill se amerikanska Netflix kan du bara välja det här alternativet och CyberGhost gör resten. En stor fördel med programmet är att det också är en av de billigaste i klassen. Letar du efter en bra VPN-tjänst där du får mycket för pengarna, så kan CyberGhost vara det rätta valet för dig.

Hur fungerar en VPN-tjänst?

När du konfigurerar ett virtuellt privat nätverk krävs en server och en klient. I de flesta fall kommer du bara att vara en klient i ett VPN-nätverk. Detta bör du använda dig av när du exempelvis vill ansluta till ditt företagsnätverk eller till exempel ett universitet. Naturligtvis är servern redan tillgänglig när du använder en betald VPN-tjänst.

Som klient måste du logga in på servern. Detta säkerställer att bara rätt personer får använda VPN-anslutningen. Hur du loggar in varierar beroende på vad din administratör vill ha. Oftast behöver du bara ett användarnamn och lösenord.

Om du har loggat in korrekt skapas en säker tunnel. Denna tunnel säkerställer att all data som skickas och tas emot är krypterad. På detta sätt kan endast sändare och mottagare se vad som har skickats. Detta kallas också en VPN-tunnel.

Om du vill installera en VPN-server själv är det relativt enkelt. En VPN-anslutning kan installeras på många olika enheter, t.ex. iPhone, Android, Windows, Mac och liknande.

Så vad gör ett VPN-program?

Nu när vi har försökt förklara vad ett VPN-program är, kan vi förklara vad du kan använda det för. Förklaringen ovan var ganska teknisk, så du behöver inte oroa dig om du inte förstod så mycket. Du behöver inte förstå så mycket av det för att kunna använda det. Vi kommer nu att förklara vad du kan använda ett VPN-program till.

– Onlineanonymitet:

När du är ansluten till en VPN-server kan ingen annan se data som du skickar eller tar emot via din internetanslutning. Detta beror på att du bara vill skicka och ta emot krypterade data. Om någon, som en hackare, försöker övervaka din trafik, kommer han eller hon bara se krypterade data som de inte kommer att kunna förstå.

Din internetleverantör kommer inte heller att kunna övervaka vilka sidor du besöker eller vilka internettjänster du använder. Dessutom kan reklamföretag inte spåra data om dig med kakor och liknande, och därmed inte bygga upp en profil om dig, som de senare kan använda för riktad marknadsföring.

– Onlinesäkerhet:

Eftersom all data mellan din enhet och VPN-servern är krypterad kan hackare inte visa eller använda data som du skickar och tar emot. Wi-Fi-nätverk är vanligtvis mycket enkla och spåra, och denna risk undviks genom att använda en VPN-anslutning.

– Undvik geoblockering:

Många som använder VPN har för avsikt att undvika så kallad geoblocking. Många tjänster är endast tillgängliga i vissa länder. Om du till exempel vill se SVT, måste du till exempel vara i Sverige, och om du vill titta på BBC iPlayer måste du vara i Storbritannien. Genom att ansluta till dessa länder med en VPN får du den svenska eller brittiska IP-adressen, och därmed kommer du att lura geoblocket.

Dessutom blockeras många webbplatser i länder som Kina och Ryssland, där censur av innehållet de inte gillar är mycket utbredd. Du kan kringgå detta i dessa länder genom att använda en VPN-tjänst.

VPN-protokoll

VPN-anslutningar är vanligtvis avstängda via en virtuell punkt-till-punkt-anslutning. Detta görs genom att använda en virtuell säker tunnel, och i de flesta protokoll krypteras de data som skickas. Det finns alltid olika sätt som denna tunnel kan ställas in på. Vi kommer nu att förklara de vanligaste metoderna.

– OpenVPN

OpenVPN är en VPN-lösning med öppen källkod. Därför kallas de ofta ett virtuellt privat nätverk med öppen källkod. Denna metod bygger på OpenSSL. Det innebär att alla krypteringsalternativ som erbjuds av openSSL också kan användas för öppen VPN-anslutning. Denna AES-anslutning ses ofta som mest säker.

För att skapa en sådan anslutning måste man använda certifikat. På så sätt vet både VPN-servern och klienten hur man krypterar och dekrypterar data. Detta kallas “kryptering” och “dekryptering” i en VPN-anslutning.

OpenVPN är känd som den säkraste VPN-anslutningen. Dessutom gör den faktiska källkodningen den tillgänglig på olika plattformar. Det innebär att vi brukar rekommendera den här anslutningen.

– IPSek / L2TP

Det här är verkligen en kombination av två protokoll. IPsec tar hand om krypteringen medan L2TP tar hand om signalen som behöver ställas in. Detta är också anledningen till att protokollen ofta används i kombination med varandra.

IPSek använder alltid UDP port 500. Det betyder att det är lätt att blockera. IPsec är en relativt bra VPN-lösning. Anledningen till detta är att krypteringsmetoden är hyffsat bra. Dessutom kan den installeras enkelt på många enheter. Det är därför det är ett vanligt protokoll som många använder.

– PPTP

PPTP är ett protokoll som används mycket. Enligt vår uppfattning är detta protokoll inte särskilt bra för att det inte har så bra säkerhet. Förkortningen står för det som kallas “Point to Point tunneling”. Detta är också det enda som det gör, dvs att ställa in en tunnel. För det första är krypteringen på denna anslutning dålig och lätt att bryta igenom, och för det andra har även tunneln ofta dålig kvalitet.

– Softether

Softether är ett relativt nytt VPN-protokoll. Precis som openVPN är källkoden öppen och därför fri att använda och anpassa till dina egna behov. Fördelen med Softether jämfört med OpenVPN är att det ofta är snabbare och stabilare. Detta är ett relativt nytt protokoll och måste testas mer innan du kan avgöra hur bra det är. Men för tillfället ser det relativt lovande ut.

Vad är det vanligaste VPN-programmet?

VPN-program används ofta för många olika ändamål. Här kommer vi att förklara i vilka fall de flesta använder VPN-program.

– Företag och andra institutioner

För många företag är det önskvärt för anställda att kunna använda företagets interna nätverk även om de inte är fysiskt närvarande på kontoret. Till exempel är viktiga filer som lagras i företagsnätet alltid tillgängliga för anställda. Då kan en VPN vara mycket användbar. VPN-anslutningen säkerställer också att denna anslutning blir säker och att inga hackare kan tränga in i företagsnätet.

En VPN-anslutning upprättas också ofta mellan universitet och andra utbildningsinstitutioner för att utbyta information effektivt. På så sätt kan studenter och professorer utbyta information effektivt och säkert. UiS har till exempel en egen VPN-anslutning.

– Säkerhet på allmänna nätverk

När du är inloggad på ett offentligt Wi-Fi-nätverk är det relativt enkelt att hacka dina enheter. Med en VPN-anslutning är denna risk nästan helt borta. Anledningen till detta är att all information du skickar och tar emot är krypterad. Det kan vara mycket användbart om du till exempel skickar känslig information på ett offentligt nätverk.

Utöver detta är VPN också mycket effektiv mot allmän övervakning. Det är ingen hemlighet att vår onlinetrafik blir mindre och mindre anonym, faktorer som webbläsare, regering, webbplatsägare och liknande kan när som helst lagra information om dig och använda den för att placera t.ex. riktade annonser till dig eller i värsta fall använda informationen för att utpressa dig eller liknande.

– Eliminering av geoblockering och liknande

När du använder en VPN-anslutning tror resten av Internet att du kommer direkt från VPN-servern du är ansluten till. Detta innebär att de webbsidor du besöker tror att du kommer från samma IP-adress. På det sättet kan du få resten av internet att tro att du är i USA medan du faktiskt är i Sverige.

Om du ansluter din dator, telefon eller surfplatta till en server i USA, tror alla att du är där. Det här är den klassiska metoden du kan använda för att kringgå geoblockering av innehåll, till exempel genom att titta på SVT genom att ansluta till en svensk server även om du är utomlands.

Många svenska använder också denna metod för att öka innehållet i streamingtjänster som Netflix och HBO. Exempelvis är det amerikanska Netflix-innehållet mycket bättre än det svenska.

Bli anonym på internet med VPN

Många som använder VPN har helt enkelt ett större behov av att bli mer anonym på internet. Bara det faktum att många reklamnätverk ständigt försöker bygga en profil av din internettrafik är tillräckligt för många för att välja att köpa en VPN-tjänst. Att använda en VPN-tjänst gör det ovannämnda omöjligt eftersom du gömmer din IP-adress.

Dessutom har många också ett behov av att förhindra myndigheter och andra internetspelare att få insikt i data om sig själva. Kommersiella VPN-lösningar erbjuder en bra lösning på detta.

Vad är ett VPN-företag?

Även om det är möjligt att skapa en separat VPN-anslutning, är VPN-företag en lösning som är effektiv för de flesta. Att skapa en separat anslutning kräver god kunskap, och det tar också lång tid. Om du är nybörjare i IT, är det nästan ingen idé att prova detta.

Det finns därför ett antal VPN-företag som redan har gjort jobbet för dig. På senare tid har det ökade behovet av VPN-tjänster lett till upprättandet av ett antal VPN-företag, varav många är stora internationella aktörer, som de som vi redan har nämnt.

Anledningen till att dessa har upprättats är förstås, för att någon vill tjäna pengar. Därför måste man betala för VPN-tjänster. Lyckligtvis är summan inte så hög, bara cirka 70 kronor per månad. Det kommer också att bli betydligt billigare om du binder dig för en längre period.

Det finns många anledningar att använda ett betalt VPN-program. För det första kan du i mycket större utsträckning säkerställa din identitet och anonymitet online. För det andra kan du enkelt ansluta till innehåll som blockeras i Sverige, till exempel BBC och amerikanska Netflix. Dessutom kan du till exempel använda VPN om du reser utomland.

Ska jag välja ett gratis eller betalt VPN-program?

När du behöver ett VPN-program har du två val; om du behöver ett betalt VPN-program eller ett gratis VPN-program.

Självklart vill de allra flesta få ett gratis program, eftersom vi alltid vill undvika att behöva betala. Men detta är ofta en inte så bra idé. Anledningen till detta är att de flesta gratis-tjänster inte är bra. Detta har tyvärr visat sig gång på gång.

Anledningen till att gratis-tjänster inte är tillräckligt bra är att de helt enkelt inte har resurser för att göra tjänsterna optimala. De betalda VPN-företagen kan återinvestera vad kunderna betalar för att skapa en ännu bättre service. Det kan de göra i mycket mindre utsträckning när det gäller de fria tjänsterna.

I det stora hela har de flesta av de fria tjänsterna vi har testat både för långsamma och instabila anslutningar. Dessutom har det under många år varit många rykten om att de fria tjänsterna säljer information om sina kunder till tredjeparts som vill använda denna information för marknadsföring.

Det säkraste är att välja en betald VPN-tjänst. Tänk på att de inte är så dyra, och att de flesta betalda VPN-tjänster har en 30-dagars pengarna-tillbaka-garanti.

Innehållsförteckning

  Bästa VPN-tjänster

  Express Icon

  Bästa VPN-tjänsten

  Prova ExpressVPN
  NordVPN Icon

  Mest för pengarna

  Prova NordVPN
  Om reklam på webbplatseninfo