Vad är VPN och hur använder du det?
Senast uppdaterad: 06/08/2024
I dagens digitala värld blir vår integritet och säkerhet på nätet allt viktigare. Ett av de mest effektiva verktygen för att skydda sig online är en VPN. Men vad betyder VPN egentligen, och hur fungerar det? I denna artikel kommer vi att utforska dessa frågor och även diskutera vikten av VPN jurisdiktioner och VPN tunnel.
Att använda en VPN-tjänst blir allt mer populärt. Anledningarna till det är många, inte minst för att en VPN ger dig många fördelar. Till att börja med kommer VPN-tjänsten att kryptera din datatrafik och hjälpa dig att skydda din integritet på nätet. Många blir alltmer medvetna om de externa hot som finns på nätet och vikten av att skydda personliga och känsliga uppgifter.
En annan anledning till att många använder sig av VPN är att det går att komma åt blockerat innehåll. Det handlar oftast om videoinnehåll från streamingtjänster. I skrivande stund är det till exempel möjligt att se SVT Play utanför Sveriges gränser, men med en VPN-lösning kan du komma runt de geografiska begränsningarna och se SVT Play från utlandet. På samma sätt kan du använda en VPN-tjänst för komma åt det amerikanska Netflix-utbudet, som är betydligt mer omfattande än det svenska.
En annan anledning att många använder sig av VPN är att de vill skydda sig på offentliga wifi-nätverk, och undvika attacker från exempelvis hackare. Många använder också VPN för att undvika övervakning från myndigheter, kringgå censur i länder med begränsade demokratiska rättigheter och liknande. Om du till exempel befinner dig i Kina kommer du att kunna använda VPN för att komma åt Facebook, Twitter, Wikipedia och andra webbplaster och -sidor som staten har censurerat och blockerat.
I den här artikeln hittar du utförlig information om hur en VPN-tjänst fungerar och vad du kan använda VPN till. Allra först presenterar vi en kort genomgång av våra favoriter gällande VPN-tjänster för dig som bara letar efter en bra VPN-lösning. Du hittar listan över de 5 bästa VPN-tjänsterna här nedanför.
Vad betyder VPN?
VPN är en förkortning för virtuellt privat nätverk (på engelska Virtual Private Network). Enkelt uttryckt är en VPN-anslutning en dataförbindelse som har säkrats med kryptering. Krypteringen sker mellan din enhet och VPN-servern som du är ansluten till. När du är ansluten till en extern VPN-server skickas all trafik från din enhet genom den externa servern innan den når internet.
Det kan låta komplicerat, men är egentligen inte så svårt. För att göra det lite enklare att förstå tar vi hjälp av en bild.
Att trafiken skickas via en extern server får en rad följder som också resulterar i ett antal olika användningsområden för VPN.
Ursprungligen utvecklades sådana säkra anslutningar för att låta externa enheter ansluta till lokala nätverk. Dessa lokala nätverk är vanligtvis större PC-nätverk, till exempel inom en organisation. Om du kopplar upp dig mot ett universitets VPN, kommer du till exempel få tillgång till ett antal avhandlingar och publikationer, IT-tjänster och dylikt.
Att trafiken skickas via en extern server innebär dock ett antal andra fördelar för privatpersoner. Det hänger samman med det faktum att du, när du skickar din trafik via en extern server, både döljer och ändrar din IP-adress.
Viktigheten av VPN jurisdiktioner
När du väljer en VPN-tjänst är det viktigt att förstå var VPN-leverantören är baserad, alltså dess VPN jurisdiktioner. VPN jurisdiktioner kan påverka hur dina data hanteras och vilka lagar som gäller för att skydda din integritet. Vissa länder har strikta datalagar som kräver att VPN-leverantörer sparar och delar användardata med myndigheter. Därför är det viktigt att välja en VPN med VPN jurisdiktioner i länder som har starka integritetsskyddslagar.
Exempel på gynnsamma VPN jurisdiktioner
- Schweiz: Känt för sina starka integritetslagar och dataskydd.
- Panama: Har ingen obligatorisk datalagringslagstiftning.
- Rumänien: Känd för sin respekt för privatlivet och avsaknaden av datalagringskrav.
Hur ansluter du till en VPN?
Det finns olika sätt att skapa en VPN-anslutning på, men det absolut enklaste sättet att skaffa en VPN-tjänst är att köpa ett VPN-abonnemang hos en leverantör som erbjuder tjänsten.
Det finns extremt många VPN-leverantörer som tillhandahåller tiotusentals, om inte hundratusentals, servrar runt om i världen, och som du kan använda för att bland annat kryptera din trafik, och skydda dig på nätet, och/eller komma åt blockerat innehåll. Det enda du behöver göra är att ladda ner en VPN-tjänst och koppla upp den enhet du använder mot en valfri VPN-server i appen.
Precis som med alla andra tjänster som erbjuds, är det stora skillnader mellan VPN-leverantörer och deras VPN-tjänster. Det gäller till exempel faktorer som säkerhet, hastighet och stabilitet på servrarna. Här nedanför går vi kort igenom tre VPN-tjänster som, enligt oss, för närvarande är de bästa på marknaden. Lite längre ner i artikeln kan du läsa mer om vad VPN är generellt.
ExpressVPN
- Mycket valuta för pengarna
- Över 3000 servrar i 105 länder
- AES 256-kryptering
ExpressVPN är en lite dyrare VPN-tjänst i jämförelse med de tjänster andra leverantörer erbjuder. I gengäld får du mycket bra valuta för pengarna, och det gör ExpressVPN till vinnaren i vårt test. Tjänsten har över 3 000 servrar i 105 länder. ExpressVPNs servrar håller en mycket hög standard. Hastigheten är något av det bästa vi har sett på VPN-fronten, och det gäller även stabiliteten på anslutningen. Du behöver inte oroa dig för att du tappar kontakten med VPN-servern.
Även säkerhetsmässigt är ExpressVPN väldigt bra. Leverantören har som policy att inte spara loggar och en krypteringsgrad som är lika bra som den amerikanska militärens, så kallad AES 256-bitars kryptering. Dessutom erbjuder ExpressVPN funktioner som exempelvis kill switch, skydd mot DNS-läckage och PTP-servrar. ExpressVPNs servrar i Sverige presterar också mycket bra i våra tester, och tillsammans med en användarmeny på svenska är tjänsten ett bra val för svenska användare.
Användarmenyn för ExpressVPN är enkel och intuitiv att använda. Det enda du behöver göra är att ladda ner tjänsten och ansluta till en valfri server. Utöver det har tjänsten mycket bra plattformar och appar till enheter som iPhone, Android, PC och Mac samt operativsystem som Windows, iOS och Linux. ExpressVPNs tillägg till Chrome, Firefox och andra webbläsare fungerar också utmärkt.
ExpressVPN kostar i skrivande stund 115 kronor i månaden. Väljer du att binda upp dig på ett årsabonnemang sjunker månadsavgiften till hälften. Aktören erbjuder även 30 dagar pengarna tillbaka-garanti om du av någon anledningen inte skulle vara nöjd med tjänsten.
NordVPN
- 6000 servrar i över 60 länder
- 70 servrar i Sverige
- Mycket valuta för pengarna
NordVPN har varit med länge och gjort sig ett namn i VPN-branschen, något som återspeglas i tjänsten som företaget erbjuder. NordVPN har över 5300 servrar i 60 länder. Jämfört med de andra aktörerna är både antalet länder och serverar extremt mycket, vilket gör NordVPN till bäst i klassen på den punkten. NordVPN har över 70 servrar i Sverige, vilket är mycket och en klar fördel för användarna. NordVPN är definitivt bland det bästa du kan välja när det gäller VPN-tjänster.
Anslutningen till NordVPN har också visat sig vara stabil och säker. Till skillnad från många gratistjänster bryts anslutningen utan förbindelsen upprätthålls. Som en försäkring mot avbrott erbjuder NordVPN funktionen kill switch, som ser till att stänga av din internetanslutning så att din identitet inte ens tillfälligt blir synlig på internet. NordVPN har också en säker AES 256-bitars kryptering.
Säkerhetsmässigt har NordVPN fått mycket beröm och därför används tjänsten av många för att dela filer och liknande. NordVPN har även funktioner som VPN-över-Tor och VPN-över-VPN, så kallad dubbel VPN. Levarantören har sin bas i Panama, vilket gör att de inte lyder under EUs och USAs jurisdiktioner. Dessa jurisdiktioner innebär bland annat att leverantören enligt lag måste loggföra sina användares internettrafik.
NordVPNs snvändarmenyn är troligen den mest användarvänliga vi har sett. När det kommer pris får du också mycket valuta för pengarna. Tjänsten kostar 106 kronor i månaden om du väljer ett månadsabonnemang, men om du istället väljer en 12- eller 24-månadersabonnemang blir månadskostnaden mindre än hälften. NordVPN erbjuder även 30 dagars pengarna tillbaka-garanti.
SurfShark
- 500 servrar i över 50 länder
- Mycket snabb och stabil anslutning
- Lätt att använda
SurfShark är en relativt ny VPN-tjänst som har växt mycket snabbt och på kort tid blivit en av de allra bästa VPN-tjänsterna. SurfShark har för närvarande över 500 servrar i mer än 50 länder, många av dessa servrar ligger också i Sverige. I våra tester har dessa servrar visat sig vara mycket snabba och stabila, och fungerar bra oavsett om det handlar om att strömma filmer och tv-seriver eller komma runt regionblockeringar i länder med omfattande censur.
SurfShark har en mycket enkel och intuitiv användarmeny som bidrar till en bättre upplevelse av tjänsten, något som är en klar fördel för alla som inte är så vana datoranvändare. Det är bara att ladda ner tjänsten och ansluta till en valfri server. SurfShark har en egen app till enheter som exempelvis iPhone, Android, iPad, Windows, Mac och Linux, samt även bra tillägg till webbläsare, till exempel Chrome och Firefox.
SurfShark erbjuder bra kryptering på sina VPN-anslutningar något som gör att du kan vara helt säker på att dina personliga uppgifter och din identitet är skyddade när ansluter till internet. Dessutom garanterar SurfShark att de inte sparar några loggar, och erbjuder extra säkerthetsfunktioner som exempelvis kill switch.
Säkerhetsmässigt ligger SurfShark på samma nivå som ExpressVPN och NordVPN, prismässigt är SurfShark lite billigare. En månadsprenumeration kostar cirka 110 kronor, och precis som med ExpressVPN och NordVPN blir månadskostnaden lägre om binder upp dig för en längre period. Väljer du ett abonnemang som löper över 2 år blir månadskostnaden så låg som drygt 20 kronor. Utöver detta erbjuder SurfShark en 30 dagars pengarna tillbaka-garanti.
Hur använder du en VPN?
Att använda en VPN är ganska enkelt och kan sammanfattas i några steg:
- Välj en VPN-tjänst
Först och främst, välj en pålitlig VPN-tjänst. Det finns många att välja mellan, så det är viktigt att undersöka och hitta en som erbjuder de funktioner du behöver och som har bra VPN jurisdiktioner. - Ladda ner och installera VPN-programvaran
När du har valt en tjänst, ladda ner och installera dess programvara eller app på din enhet. De flesta VPN-tjänster erbjuder appar för både datorer och mobila enheter. - Logga in och anslut
Efter installationen, logga in med dina användaruppgifter. Välj en server att ansluta till. Vanligtvis kan du välja en server baserat på land eller specifik plats. När du har valt en server, anslut till VPN. Nu kommer all din internettrafik att skickas genom en krypterad VPN tunnel. - Surfa säkert och anonymt
Nu kan du surfa på nätet med ökad säkerhet och anonymitet. Din riktiga IP-adress är dold och dina data är krypterade, vilket skyddar dig från potentiella hot och spårning.
Vad kan du använda en VPN till?
Fördelar med att använda en VPN
- Säkerhet
- Anonymitet
- Tillgång till blockerat innehåll
- Hitta bättre priser
Nu när vi har förklarat vad ett VPN-program är är det dags att du får reda på vad du kan använda tjänsten till. Om du tycker att förklaringen ovan var lite för teknisk behöver du inte oroa dig för att inte kunna använda tjänsten. Sanningen är att du behöver inte ha några djupa tekniska kunskaper för att ladda ned och använda en VPN-tjänst. Låt oss enkelt förklara vad du kan använda en VPN-tjänst till:
1) Dölj din IP-adress och identitet
När du är ansluten till en VPN-server kan ingen annan se den data som din enhet skickar eller tar emot via din internetanslutning. Det beror på att du ändrar din IP-adress när du skickar trafiken via den externa VPN-servern. Andra på nätet kan bara se IP-adressen till servern, och inte din egentliga IP-adress.
Det här ger dig ett antal fördelar. Bland annat kan din internetleverantör inte längre kan övervaka vilka sidor som du besöker eller vilka internettjänster du använder. Annonsföretag kan inte heller spåra dig med hjälp av kakor (cookies) och liknande spårningsprogram, och därmed inte heller spara uppgifter dig som de senare kan använda för riktad marknadsföring.
2) Säkerhet på nätet
Eftersom all data mellan din enhet och VPN-servern är krypterad har hackare inte någon möjlighet att se eller använda de data du skickar och tar emot. WiFi-nätverk är vanligtvis mycket lätta att spåra och den risken undviker du alltså genom att använda en VPN-anslutning. Med en VPN är du helt enkelt mycket säkrare på nätet.
De allra bästa VPN-tjänsterna, till exempel de som vi nämner i den här artikeln, har en extremt kraftfull kryptering. Såväl ExpressVPN och NordVPN som SurfShark har en kryptering i militärklass, så kallad AES 265-bitars kryptering. Den gör det praktiskt taget omöjligt för hackare att komma åt din data.
3) Gå runt regionblockeringar
Många som använder sig av VPN vill framför allt kunna komma runt så kallad regionblockering. Många tjänster är bara tillgängliga i vissa länder. Om du till exempel vill titta på SVT Play måste du befinna dig i Sverige, och om du ska titta på BBC iPlayer måste du i regel befinna dig i Storbritannien. Anledningen är att tv-kanalerna bara har köpt rättigheterna för att visa programmen i vissa länder. Sändningsrättigheterna varirerar mycket i pris och om en tv-kanal ska köpa sändningsrättigheterna för alla länder, får de betala en astronomiskt summa.
Det enda du behöver göra för att komma runt regionbegränsningar är att ladda ned en VPN-tjänst och koppla upp dig mot det land innehållet finns tillgängligt i. Om du befinner dig i Thailand och vill titta på SVT Play, är det bara att ladda ned exempelvis NordVPN och koppla upp dig mot en svensk server. Då får din enhet tillfälligt en svensk IP-adress och kan strömma SVT Play utan begränsningar.
4) Komma åt blockerade webbsidor
I Sverige finns det lyckligtvis ingen statlig censur för vilket innehåll som får visas på internet, och vi kan göra nästan vad vi vill inom lagens gränser. Så är dock inte fallet i alla länder. I många länder är innehåll som exempelvis nyhetstjänster, Facebook, Twitter och YouTube. Oftast handlar det om att de styrande vill kontrollera landets invånare och censur förekommer framför allt i diktaturer och länder med svag demokrati, till exempel Kina, Ryssland, Iran och Nordkorea
Om du ska bo i eller resa till ett sådant land är VPN så gott som ett måste, eftersom du då kan koppla upp dig mot en VPN-server utanför landet och få tillgång till innehåll som annars skulle vara blockerat av myndigheterna. Naturligtvis försöker myndigheterna att blockera VPN-tjänsterna, men leverantörerna av VPN-tjänsterna lyckas oftast komma runt spärren.
5) Undvik övervakning
Det är ingen hemlighet att det finns mycket övervakning på nätet. Oavsett om det är myndigheterna som övervakar dig, webbplatser som spårar dig genom användning av cookies, din internetleverantör eller hackare som vill övervaka din trafik, så finns det nästan alltid någon som vill veta vad du gör på nätet.
Därför är VPN ett mycket bra sätt att skydda din integritet på. En VPN kan liknas vid att täcka för linsen på en övervakningskamera som finns i ditt hem. Med en VPN-lösning kan du kryptera din trafik och göra det mycket svårare för utomstående att övervaka vad du gör på nätet.
6) Hitta bättre priser
VPN kan inte bara användas för att gå runt regionblockeringar eller för att öka din säkerhet på nätet. Du kan bland annat även använda VPN för att spara pengar. Anledningen är att det ofta är stora prisskillnader mellan tjänster beroende på vilket land du befinner dig i. Om du till exempel bor i Indien kommer du med högsta sannolikhet betala mindre för saker än om du bor i Sverige.
Ett klassiskt exempel där du kan spara mycket pengar är när du köper flygbiljetter. Flygbiljetter kan vara dyra och de kan också skilja sig i pris beroende på vilket flygbolag eller tjänst du köper dem via. Det kan skilja hundralappar, ibland tusenlappar, även om du köper biljetter till samma rutt och samma klass. Därför är det bra att ladda ned en VPN-tjänst och välja ett land som Indien eller liknande, och ta reda på hur mycket pengar du kan spara.
Hur fungerar en VPN-tjänst?
När du konfigurerar ett virtuellt privat nätverk krävs en server och en klient. I de flesta fall kommer du bara vara en klient i ett VPN-nätverk. Den lösningen bör du använda dig av när du exempelvis vill ansluta till ditt företagsnätverk eller till exempel ett universitet. Naturligtvis är servern redan tillgänglig när du använder en betald VPN-tjänst.
Som klient måste du logga in på servern. Det säkerställer att bara de personer som har rätt att använda VPN-anslutningen får göra det. Hur du loggar in varierar beroende på vad din administratör vill ha. Vanligtvis behöver du bara ett användarnamn och lösenord.
Om du har loggat in korrekt skapas en säker tunnel. Tunneln säkerställer att all data som skickas och tas emot är krypterad. På så sätt kan endast sändare och mottagare se den information som skickas. Det här kallas också för VPN-tunnel.
Om du vill installera en VPN-server själv är det relativt enkelt. En VPN-anslutning kan installeras på många olika enheter, till exempel iPhone, Android, PC, Mac och surfplattor.
Olika VPN-protokoll
VPN-anslutningar sätts vanligtvis upp via en virtuell punkt till punkt-anslutning. Det görs genom att använda en virtuell säker tunnel, och i de flesta protokoll krypteras de data som skickas. Det finns alltid olika sätt som tunneln kan ställas in på. Här nedanför kommer vi att gå igenom och förklara de vanligaste metoderna.
1) OpenVPN
OpenVPN är en VPN-lösning med öppen källkod. Därför kallas de också ofta för ett virtuellt privat nätverk med öppen källkod. Metoden bygger på OpenSSL, vilket innebär att alla krypteringsalternativ som OpenSSL erbjuder också kan användas via en OpenVPN-anslutning. Denna AES-anslutning ses ofta som den säkraste.
För att skapa en sådan anslutning måste du använda ett certifikat. På så sätt vet både VPN-servern och klienten hur datan ska kodas och avkodas. Det kallas “kryptering” och “dekryptering” i en VPN-anslutning.
OpenVPN är känd som den säkraste VPN-anslutningen. Dessutom gör själva källkodningen att tjänsten fungerar och är tillgänglig på alla plattformar. Det är faktorer som gör att vi brukar rekommendera den här anslutningen.
2) IPSek / L2TP
Det här är egentligen en kombination av två protokoll. IPsec tar hand om krypteringen medan L2TP tar hand om tunnlen som behöver sättas upp. Det är också anledningen till att protokollen ofta används i kombination med varandra.
IPSek använder alltid UDP port 500. Det betyder att den är lätt att blockera. IPsec är en relativt bra VPN-lösning. Anledningen är att krypteringsmetoden är hyfsat bra. Dessutom är den lika enkel att installera på en som flera enheter. Det gör att det är ett vanligt protokoll som många använder.
3) PPTP
PPTP är ett protokoll som används mycket. Enligt oss är det här ett protokoll som inte är särskilt bra eftersom säkerheten inte är den bästa. Förkortningen PPTP står för Point to Point tunneling.
Det enda protokollet gör är att upprätta en tunnel. Kombinationen av att krypteringen i anslutningen är dålig, och därmed lätt att tränga igenom, och att själva tunneln ofta håller en låg kvalitet, gör PPTP till en mindre bra och osäkert VPN-protokoll.
4) Softether
Softether är ett relativt nytt VPN-protokoll. Precis som OpenVPN har Softether öppn källkoden som är fri att använda och anpassa utifrån dina behov.
Fördelen med Softether jämfört med OpenVPN är att VPN-protokollet ofta är både snabbare och stabilare. Softether är ett relativt nytt protokoll och måste testas mer innan det går att avgöra hur bra det är, men för tillfället ser det lovande ut.
5) Wireguard
Wireguard är även det ett protokoll med öppen källkod. Tekniken är relativt ny och börjar bli redo för kommersiella VPN-tjänster. Protokollet ses som ett av det säkraste VPN-protokollen och har stor potential. Fördelarna med Wireguard är bland annat att koden är mycket kortare än den som är standard för VPN-protokoll. Det betyder att när du använder Wireguard, särskilt på mobil eller surfplattor, kommer det kräva lika mycket batterikapacitet som andra protokoll gör. Wireguard är med andra ord ett protokoll som du garanterat kommer att höra mer om framtiden, men som få VPN-tjänster kan erbjuda i dagsläget.
ExpressVPN har utvecklat sitt Lightway-protokoll baserat på Wireguards kodning. Lightway ger dig extra säkerhet med wolfSSL och är en av de snabbaste VPN-protokollen på marknaden. Även Nordvpn har sin version av Wireguard – Nordlynx. Protokollet dra nytta av Wireguards lätta struktur samtidigt som den skyddar din privata uppkoppling med ett dubbelt NAT-system.
Ska jag välja ett gratis eller betalt VPN-program?
När du behöver ett VPN-program har du två val: behöver du ett betalt eller ett gratis VPN-program.
Självklart vill de allra flesta ha ett gratis program, eftersom gratis alltid är trevligare än att behöva betala. När det kommer till VPN-program är dock inte gratis den bästa idén. Anledningen är att de flesta gratis-tjänster inte är bra, någo som tyvärr har visat sig gång på gång.
Bakgrunden till att gratis-tjänster inte är tillräckligt bra är att de helt enkelt inte har resurser för att göra tjänsterna optimala. VPN-företagen som tar betalt för sina VPN-program kan återinvestera det de drar in på abonnemangen för att skapa en ännu bättre service. Leverantörerna som erbjuder gratis VPN-program får inte in samma pengar och har således mindre resurser till utveckling.
Det här är de största nackdelarna med gratisstjänsterna jämfört med de betalda VPN-tjänsterna:
1. Långsam hastighet och instabila servrar: I stort sett är de flesta gratistjänsterna vi prövade både för långsamma och har en för instabil anslutning för att kunna användas effektivt. Hastigheten på de servrar som VPN-tjänsten erbjuder är oerhört viktig eftersom all trafik går igenom servern. En instabil eller överbelastad server kommer sannolikt generara frustration när du använder VPN-tjänsten. Få VPN-leverantörer erbjuder bra hastigheter och de som gör det (som exempelvis Tunnelbear) har ganska begränsad gratisversion.
2. Opålitlig loggföringspolicy: Enligt vår erfarenhet har de flesta gratistjänsterna också en tveksam policy gällande användarnas privata data. Ett sätt som de kan tjäna pengar på. Det har visats sig att visa gratistjänster tjänar pengar genom att sälja information om sina användare till tredje part. Det är något som du självklart vill undvika helt och det i sig är också en anledning att undvika gratistjänster. När det kommer till loggförning måste du titta på varje VPN för sig, och det är naturligtvis möjligt att hitta en gratistjänst som har en anständig integritetspolicy. men det kräver lite arbete från din sida.
3. Få servrar: Gratistjänsterna har i regel också markant färre servrar tillgängliga än de aktörer som tar betalt för sina VPN-program. Utöver är även det antal länder som servrarna är utplacerade i väldigt begränsade. Att en leverantör erbjuder många servrar i Sverige, är viktigt för svenska medborgare som vill ansluta sig till servrar i Sverige för att till exempel titta på svensk TV i utlandet. Aktörer med gratis VPN-tjänster har i regel få servrar i Sverige, utan lägger krutet på större länder som exempelvis USA, Tyskland och Kanada.
Det säkraste är alltså att välja en betald VPN-tjänst. Det är inte så dyrt som du tror och de flesta VPN-leverantörer har 30 dagars pengarna tillbaka-garanti.
Svagheter med VPN
Även om en VPN erbjuder många fördelar finns det, som med all annan teknologi, svagheter. Det är inga stora svagheter, men det är bra att vara medveten om dem.
- Hastigheten på din uppkoppling sänks
Det låter värre än vad det egentligen är. Eftersom all din trafik krypteras, skickas den genom en VPN tunnel. Med andra ord reser informationen lite längre när du använder dig av en VPN, vilket påverkar hur snabbt innehållet laddas ner. Eftersom de bästa tjänsterna har så pass bra servrar är skillnaden inte märkbar. - VPN-servrarna kan bli blockerade
Ett exempel på någon som inte gillar VPN-användare är ägare av rättigheterna till filmer och serier. Streamingtjänster betalar för rättigheterna att visa innehållet i olika länder (vanligtvis USA). Där använder många VPN när de ska strömma innehåll från exempelvis Netflix. Det har i sin tur lett till initiativ att blockera VPN-servrarna men det är sällan något du märker av, då de blockerade servrarna snabbt blir ersatta av nya. - Inget skutt mot kakor eller 100% säkerhet
En VPN kan inte blockera kakor (cookies). Här måste du antigen komma ihåg att manuellt stänga av kakorna från din enhet eller använda en säker webbläsare tillsammans med din VPN. Och även om en VPN blockerar alla faror online, finns det fortfarande en aktör som kan se din aktivitet – VPN-leverantören. Du bör med andra ord se till att välja en leverantör som du kan lita på.
Om du håller ovanstående faktorer i bakhuvudet när du väljer VPN-leverantör kommer du att kunna välja en aktör som passar dig och göra ett val baserat på fakta.
Vad används VPN oftast till?
VPN-program används ofta till många olika ändamål. Här följer några av de vanligaste:
1) Företag och andra institutioner
För många företag är det önskvärt att de anställda kan använda företagets interna nätverk även när de inte är fysiskt närvarande på kontoret. Det kan till exempel handla om viktiga filer som lagras i företagsnätet och som alltid tillgängliga för anställda. Då kan en VPN vara mycket användbar. VPN-anslutningen säkerställer att den anställdes fjärranslutning blir säker och att inga hackare kan tränga in i företagsnätet.
En VPN-anslutning upprättas också ofta mellan universitet och andra utbildningsinstitutioner för att studenter, lektorer, professorer och övrig personal effektivt ska kunna utbyta information. Stockholms universitet har till exempel en egen VPN-anslutning.
2) Säkerhet på allmänna nätverk
När du är inloggad på ett offentligt Wi-Fi-nätverk är det relativt enkelt att hacka din enhet. Med en VPN-anslutning är den risken nästan helt borta. Anledningen är att all information du skickar och tar emot är krypterad. Det kan vara mycket användbart om du till exempel skickar känslig information på ett offentligt nätverk.
Utöver detta är VPN också mycket effektiv mot allmän övervakning. Det är ingen hemlighet att vår internettrafik blir mindre och mindre anonym. Parametrar som webbläsare, regering, webbplatsägare etcetera kan när som helst lagra information om dig och använda den till exempelvis riktad marknadsföring, eller i värsta fall använda informationen för att utpressa dig eller utföra olagliga handlingar under din identitet.
3) Eliminering av regionblockering och liknande
När du använder en VPN-anslutning tror övriga internetanvändare och webbplatser att du kommer direkt från VPN-servern som du är ansluten till. Det innebär att de webbsidor som du besöker tror att du kommer från samma IP-adress. På så sättet kan du få resten av internet att tro att du är i USA medan du faktiskt är i Sverige.
Om du ansluter din dator, telefon eller surfplatta till en server i USA, tror alla att du är där. Det här är den klassiska metoden för att går runt en regionblockering av innehåll, till exempel att titta på svensk TV genom att ansluta till en svensk server när du är utomlands.
Många svenskar använder också metoden för att få ett bättre utbud i streamingtjänster som Netflix och HBO. Det är ingen hemlighet att innehållet på amerikanska Netflix är mycket bättre än det svenska.
Vad är ett VPN-företag?
Även om det är möjligt att skapa en separat VPN-anslutning, är VPN-företag en lösning som är effektiv för de flesta. Att skapa en separat anslutning kräver mycket programmeringskunskap och det tar också lång tid. Om du inte är utbildad inom IT, är det ingen större idé att försöka själv.
Dessutom finns det ett antal VPN-företag som redan har gjort jobbet för dig. Det ökade behovet av VPN-tjänster har lett till att det har etablerats och ständigt dyker upp nya VPN-företag. Många av dem är stora internationella aktörer, till exempel de som vi har tagit upp i den här artikeln.
Anledningen att företagen har startats är förstås att någon vill tjäna pengar. Därför måste man betala för VPN-tjänster. Lyckligtvis är summan inte så hög, cirka 100 kronor per månad. Det blir också betydligt billigare om du binder upp dig för en längre period, till exempel 12 eller 24 månader.
Det finns många anledningar att använda ett betalt VPN-program. För det första kan du i säkerställa att du skyddar din identitet på nätet. För det andra kan du enkelt ansluta till innehåll som blockeras i Sverige, till exempel BBC och amerikanska Netflix. Utöver det kan du använda VPN om du reser utomlands och kopplar upp dig på offentliga och delade nätverk, till exempel hotellets WiFi.
Är VPN lagligt?
En fråga som många ställer sig är om VPN är lagligt eller om det är olagligt. Om det är olagligt är det givetvis ingen mening med att använda den, eftersom risken är högre än nyttan. Lyckligtvis är svaret att VPN är lagligt. Således kan du använda VPN helt fritt utan att behöva oroa dig för om du bryter mot en lag eller liknande.
Tänk dock på att en VPN också kan användas till olagliga handlingar och då kommer även användningen av VPN att vara olaglig. Det är mycket vanligt att VPN används till verksamheter som är olagliga, och då bryter du mot en lag – men då är det alltså inte själva användningen av VPN som gör det olagligt, utan handlingen. Klassiska exempel är när du laddar ner olagliga filer och samtidigt använder VPN för att hålla dig anonym, eller håller på med något olagligt på darknet.
VPN är heller inte lagligt i alla länder. I länder som exempelvis Kina, Ryssland och Nordkorea är VPN naturligtvis olagligt. Annars hade den stränga censuren varit praktiskt taget verkningslös. Men många använder sig ändå av VPN i de här länderna, för att ta sig förbi censuren. Det är alltså viktigt att du tar reda på om det är olagligt att använda VPN eller inte när du besöker ett land.
Vanliga frågor
Det är oftast det du ser först när du gör en granskning av säkerheten. En policy om noll loggföring betyder kort och gott att leverantören inte lagrar någon information om dig. Det innebär att när du gör något på nätet som vanligtvis lämnar spår, finns det inga spår kvar.
Anledningen att det här är så pass viktigt är att det finns VPN-leverantörer som säljer din data till tredje part. Det kan också vara en otrevlig känsla att veta att tjänsten lagrar din data. Alla länder har olika lagar gällande loggning av data och det är nledningen att de bästa tjänsterna är baserade i länder, till exempel Panama och Brittiska Jungfruöarna som inte omfattas av EUs och USAs jurisdiktioner.
Det enkla svaret är ja. De flesta VPN-tjänsterna har egna applikationer på alla enheter som gör det möjligt, till exempel PC, Mac, iPhone och Android.
Om du vill använda VPN för att streama till exempel Apple TV eller Samsung Smart TV finns det separata sätt att göra det på. Det bästa sättet är vanligtvis genom din router, men det finns även andra alternativ. Något som också är väldigt viktigt om du har flera enheter är att nästan alla tjänster tillåter dig använda dessa samtidigt. Några leverantörer har inga begränsningar gällande antal enheter som kan användas samtidigt.
Den här funktionen ger dig extra säkerhet utöver alla andra säkerhetsfunktioner. En kill switch fungerar som så att den omedelbart bryter anslutningen till VPN-tjänsten om det av någon anledning uppstår ett avbrott.
Med en kill switch förlorar du anslutningen till nätet helt om du skulle förlora anslutningen till servern. Det här är alltså en funktion som gör att du kan vara helt trygg med att du är skyddad även om du förlorar uppkopplingen till VPN-servern.
Enkelt förklarat är en IP-adress din elektroniska gatuadress. Varje enhet har en unik IP-adress. En statisk IP-adress förblir densamma, medan en dynamisk IP-adress ändras över tid. För gemene man är inte det här något som är väldigt viktigt. Alla får en dynamisk IP adress och om du önskar en statisk är det något du köper. Det är vanligtivs något som företag och inte privatpersoner gör.
Det är den krypteringsgrad som används av de flesta tjänsterna du använder dig av. Anledningen är helt enkelt att det är en krypteringsgrad som det i dagsläget inte finns någon teknologi som kan bryta sig igenom.
Krypteringen fungerar som en nyckel med olika antal kombinationer. En 256-bit ger 1,1 x 10 upphöjt i 77 kombinationer. Du kan själv räkna på en miniräknare för att se hur mycket det är. Det skulle ta världens kraftfullaste datorer miljarder år att låsa upp en sådan typ av kryptering.
När du använder en VPN skickas all information du använder i en VPN-tunnel och blir krypterad. Processen skyddar din data mot potentiella datorangrepp och andra hot på nätet. En dubbel VPN betyder gott och gott att processen sker två gånger.
De flesta aktörer använder bara en AES 256-bit kryptering, medan andra önskar extra mycket säkerhet. Ett exempel på en leverantör som använder dubbel VPN är NordVPN. En dubbel VPN används av personer som har behov av extra säkerhet. Det kan exempelvis vara politiska aktivister eller personer som vill undvika statlig övervakning.
Många som använder VPN har helt enkelt ett större behov av att vara mer anonyma på nätet. Bara det faktum att många reklamnätverk ständigt försöker skapa en profil av dig, baserat på din internettrafik, är tillräckligt för många att köpa en VPN-tjänst. Genom att använda en VPN-tjänst gör du den informationsinsamlingen omöjlig eftersom du gömmer din IP-adress.
Dessutom har många ett behov av att förhindra myndigheter och andra internetaktörer att få tillgång till data om dig. Kommersiella VPN-lösningar erbjuder en bra lösning för detta. Du blir helt enkel osynlig med VPN och blir väldigt svår att övervaka.
Sammanfattning – VPN kan ge dig många fördelar
På det hela taget är det alltså relativt enkelt att skaffa en VPN-tjänst. Det enda du behöver göra är att välja en VPN-tjänst, ladda ned den och därefter koppla upp dig mot en valfri server. Du behöver alltså inte skapa VPN-anslutningen själv. Det finns ett antal bra VPN-tjänster som du kan prenumerera på för en rimlig kostnad.
Fördelarna med VPN är många, oavsett om du vill kryptera din trafik för att skydda dig mot hackare; dölja din IP-adress för att undvika att din internettrafik loggas av din internetleverantör, företag eller myndigheter; ändra IP-adressen för att komma runt regionblockeringar eller liknande, så är VPN ett bra sätt att uppnå dessa saker på. Har du fler frågor gällande VPN, är det bara att kontakta oss.
Att använda en VPN är ett effektivt sätt att skydda din integritet och säkerhet online. Genom att förstå vad VPN betyder, hur en VPN tunnel fungerar, och vikten av VPN jurisdiktioner, kan du göra ett informerat val om vilken VPN-tjänst som är bäst för dig. Med rätt VPN kan du surfa säkert, anonymt och fritt, oavsett var du befinner dig i världen.
Oavsett om du vill skydda din information på offentliga Wi-Fi-nätverk, få tillgång till geografiskt begränsat innehåll, eller bara surfa anonymt, är en VPN ett ovärderligt verktyg i dagens digitala landskap. Så, vad väntar du på? Utforska dina alternativ och börja använda en VPN idag!