Svensk IP-adress utomlands

Senast uppdaterad: 05/07/2021

Det är lätt att få en svensk IP-adress med en VPN-tjänst

Det finns många skäl till varför du kan behöva en svensk IP-adress utomlands. På många hemsidor kan du inte logga in utan en svensk IP-adress, särskilt operativa sidor och liknande. Detta är för att skydda mot hackerattacker och dylikt.

Det kanske viktigaste skälet för att skaffa en svensk IP-adress utanför Sverige är att många underhållningstjänster är begränsade till de som befinenr sig i Sverige.

Det främsta skälet till detta är att tjänsterna bara köper rättigheter till att exempelvis visa programmen i Sverige. Därför blockeras alla som har en utländsk IP-adress. Om du till exempel vill titta på kanaler som SVT Play, TV4 Play och liknande, kommer detta att geoblockeras om du inte befinner dig i Sverige.

Oavsett varför du vill ha en svensk IP-adress förklarar vi hur du kan skaffa en i den här artikeln. Först och främst kommer vi att skriva en mycket kort sammanfattning så att du inte behöver läsa hela artikeln om du inte önskar det.

Kort summering

Kort sagt är det främst med en VPN-tjänst som du kan kringgå sådana geobegränsningar. Ett VPN – virtuellt privat nätverk – kan förklaras på flera sätt. Ett antal VPN-företag äger åtminstone ett antal olika servrar runt om i världen.

Om du använder en sådan tjänst kommer du att kunna ansluta till alla dessa servrar. Detta är väldigt enkelt och innebär vanligtvis bara ett knapptryck i respektive program.

Vad som händer när du har anslutit till en sådan server är att du får samma IP-adress som den servern, alltså att du kan ändra IP-adress. Detta sker eftersom all din trafik går igenom den fjärrserver som du är ansluten till innan den når internet. Andra på internet upplever alltså att trafiken från din dator kommer från servern du har anslutit till.

Således är det bara att ladda ner ett VPN-program och ansluta till en svensk server. På så sätt får du en svensk IP-adress oavsett vilket land du fysiskt befinner dig i.

Det är alltså så enkelt som detta:

 1. Ladda ned en VPN-tjänst (se rekommenderade tjänster nedan).
 2. Anslut till en svensk IP-adress i VPN-tjänsten.
 3. Du har nu en svensk IP-adress.

Dessa är de bästa VPN-tjänsterna som vi för närvarande rekommenderar för att få en svensk IP-adress utanför Sverige. Alla dessa VPN-tjänster har flera svenska servrar så att de fungerar bra för detta ändamål:

Vad behöver jag veta om VPN?

Innan du använder VPN för att få en svensk IP-adress finns det vissa saker du behöver känna till. Det finns extremt många VPN-tjänster där ute, och det enkla skälet till detta är att VPN är en mycket lönsam affärsmodell. Det är billigt att hyra de olika servrarna, och VPN-leverantörernas kostnader är därmed ganska låga.

Det finns två sätt för VPN-tjänster att tjäna pengar på, vilket leder oss till vilken VPN-tjänst du bör välja. Den första gruppen av VPN-tjänster tjänar pengar genom att ha ett betalabonnemang.

Den andra gruppen, som är gratistjänster, tjänar pengar på andra sätt. Detta sker antingen genom marknadsföring inom plattformen eller genom att sälja information om sina användare till tredje parter.

Detta är det främsta skälet till att vi alltid rekommenderar de betalda VPN-tjänsterna över gratistjänsterna. De betalade VPN-leverantörerna garanterar nästan alla att de är loggfria så de inte kan övervaka din trafik. Detta är inte fallet för många av gratistjänsterna.

De betalda VPN-tjänsterna är så billiga att det inte är nödvändigt att ta chansen att kompromissa med deras trafik genom att använda en gratis VPN-tjänst. Gratistjänsterna är också mycket långsammare och har vanligtvis en svag anslutning som gör att anslutningen ofta hoppar ut.

Bästa VPN för en svensk IP-adress utomlands

Vi kommer nu att nämna ett par VPN-tjänster som är mycket bra för att få en svensk IP-adress om du är utomlands på semester eller är bosatt utomlands.

ExpressVPN

 • Bra VPN att använda utomlands.
 • Bra hastighet till utländska servrar.
 • Servrar i 94 länder.

ExpressVPN är en solid VPN-tjänst som har funnits på marknaden under en lång tid. Detta är en av VPN-tjänsterna som nästan alltid hamnar på första plats eller topp 3 i oberoende VPN-rankingar.

Anledningen till att ExpressVPN klarar sig så oerhört bra i tester är att tjänsten är oerhört robust. ExpressVPN erbjuder 3000 servrar i 94 länder, vilket är mycket. Ännu mer imponerande är att hastigheten är bra, oavsett vilken server du väljer. Anslutningen är också stabil, du ansluter extremt snabbt och anslutningen faller aldrig ut.

ExpressVPN erbjuder ett antal servrar i Sverige vilket gör tjänsten idealisk för svenska användare som reser eller liknande. Tjänsten har även en garanti om att ingen loggning sker, vilket innebär att du fritt kan använda tjänsten utan rädsla för att information läcker ut.

Prismässigt är ExpressVPN en av de dyraste på marknaden, men du får fortfarande mycket för det du betalar. Det handlar om mycket lite pengar, eftersom ett månadsabonnemang bara kostar cirka 10 dollar per månad. ExpressVPN har också en 30 dagars pengarna tillbaka-garanti, så att du kan testa tjänsten och få tillbaka pengarna om du inte är nöjd.

NordVPN

 • Bra för att ändra IP
 • Kraftfull kryptering av militärklass
 • Bra kundservice.

NordVPN är tillsammans med ExpressVPN en av klassikerna i branschen. NordVPN är baserad i Panama, långt bortom EU:s och USA:s jurisdiktion. Detta innebär att tjänsten har en bra sekretesspolicy och naturligtvis erbjuder en loggningsfri policy.

NordVPN är en av de tjänster du vet att du kan lita på. Detta innebär att tjänsten alltid har god hastighet, är stabil och har en snabb anslutning utan fördröjning. Detta kan man ärligt talat inte säga om så många VPN-tjänster.

NordVPN arbetar hårt i Norden och erbjuder ett antal servrar här. Detta gör tjänsten idealisk för svenskar som befinner sig någon annanstans i världen. NordVPN passar också bra med Chrome.

Prismässigt är NordVPN relativt billigt och du får mycket för dina pengar, särskilt om du binder dig själv under en längre period. NordVPN har också en 30-dagars pengarna tillbaka-garanti, så du kan testa tjänsten riskfritt och få tillbaka dina pengar om du inte är nöjd.

Hur väljer jag rätt VPN?

Om du vill använda en VPN-tjänst är det vissa saker som du bör fokusera på när det gäller vilken VPN-tjänst du väljer. Vi ska här nämna de saker som är de mest centrala.

Det första, som även är det viktigaste, är att VPN-tjänsten har servrar i Sverige. Om den inte har detta kommer det nödvändigtvis att vara utan syfte att använda VPN för att få en svensk IP-adress. Ingen server i Sverige, ingen svensk IP.

Detta är viktigt att påpeka eftersom det faktiskt finns ganska många VPN-tjänster som inte har servrar i just Sverige. Detta gäller särskilt nästan alla gratistjänster och vissa något mindre betalda tjänster. Alla tjänster vi rekommenderar på denna webbplats har många svenska servrar.

Det andra som är extremt viktigt, som vi har nämnt tidigare, är att VPN-tjänsten inte loggar din trafik. Kort sagt, om VPN-tjänsten loggar din trafik, tillåter du tjänsten att se allt som du gör online och att använda den här informationen för andra ändamål senare.

Detta är naturligtvis något du inte vill ha, och det är därför viktigt att vara medveten om detta. Här är det viktigt att se om VPN-tjänsten garanterar en policy utan loggning. Först då kan du vara säker på att tjänsten inte spårar din trafik.

Det är egentligen de två sakerna som är vitkigast. Det finns naturligtvis ett antal andra faktorer som också är viktiga, men för de flesta spelar de inte lika stor roll.

Hastighet är dock något som bör nämnas. Vid all användning av VPN blir hastigheten som oftast något sämre, eftersom all trafik måste passera genom en extern router innan den når internet. Därför är det viktigt att välja en VPN-tjänst som ger dig minimal hastighetsförlust.

Till exempel är det inte till nytta att få den svenska IP-adressen med dålig hastighet om du till exempel vill titta på SVT eller liknande. Alla VPN-tjänster som vi rekommenderar på denna webbplats ger dig minimal hastighetsförlust.

Förutom svenska servrar, loggningspolicy och hastighet är andra viktiga faktorer också pris, användarvänlighet och robusthet. Vad gäller pris är det egentligen inte så mycket skillnad mellan de flesta VPN-tjänster, så det blir sällan avgörande. Nästan alla kostar cirka 10 dollar per månad, mycket billigare om du ansluter dig till en längre tidsperiod.

När det gäller användarvänlighet är det viktigt att VPN-tjänsten är lätt att använda. Här är individuella preferenser verkligen viktiga, men du kan läsa recensioner av vissa VPN-tjänster på den här sidan om du är intresserad av att ta reda på mer om varje leverantör innan du väljer.

Vi kommer nu att nämna ett par VPN-tjänster som är mycket bra för att få en svensk IP-adress om du är utomlands på semester eller fastboende.

Hur lång tid tar det?

Att ändra sin IP-adress med en VPN, oavsett om det är till en svensk IP-adress eller en annan IP-adress, går extremt snabbt. Det tar sällan mer än 5 minuter. Allt du behöver göra är att ladda ner en VPN-tjänst, betala för den och sedan ansluta till en svensk server.

Det du tillbringar mest av din tid på är vanligtvis att välja en VPN-tjänst, så vi har lagt fram olika förslag för att göra ditt val enklare för dig.

Är det lagligt att byta till en svensk IP-adress

Vi frågas ofta om det är lagligt för svenska medborgare som är utomlands att ändra sin IP-adress. Svaret på detta är vanligtvis att det är lagligt, åtminstone inom Sverige. I de flesta delar av världen är det också helt lagligt att ändra sin IP-adress med VPN.

På vissa platser är VPN inte helt lagligt. Detta gäller särskilt i länder som Kina eller Ryssland, ofta de länder som har mest behov av VPN, på grund av internetbegränsningar. Men efter vad vi har hört finns det inga sanktioner för personer som använder VPN i dessa länder. Vi rekommenderar dock att du dubbelkontrollerar om du befinner dig i ett sådant land.

Andra fördelar med VPN-tjänster

Om du väljer att ladda ner en VPN-tjänst för att få en svensk IP-adress utanför Sverige får du även en del andra fördelar.

För det första blir det mycket svårare för hackare, marknadsföringsföretag eller myndigheter att övervaka din trafik. Det beror på att all din trafik går via en extern server som man knappast kan koppla till din enhet.

Dessutom kommer du att kunna kringgå geobegränsningar i hela världen. Till exempel kan du se den amerikanska versionen av Netflix eller Hulu, vilket gör innehållsutbudet i dessa streamingtjänster betydligt större.

Många väljer att använda VPN om man till exempel vill ladda ner saker via torrents eller liknande för att undvika att få böter från myndigheterna.

Vi har skrivit extremt mycket om olika VPN-fördelar på den här sajten så det är bara att titta runt lite om du vill veta mer om VPN. Om du har några frågor eller funderingar, kontakta oss gärna via kontaktsidan.

Om reklam på webbplatsen

Innehållsförteckningexpand_more

  Bästa VPN-tjänster

  Express Icon

  Bästa VPN-tjänsten

  Prova ExpressVPN
  NordVPN Icon

  Vår testtvåa

  Prova NordVPN
  Om reklam på webbplatseninfo