Svensk IP-adress utomlands

Senast uppdaterad: 17/07/2022

Det är lätt att få en svensk IP-adress med en VPN-tjänst

Det finns många anledningar varför du kan behöva en svensk IP-adress utomlands. På många hemsidor kan du inte logga in utan att ha en svensk IP-adress, särskilt på företagssidor och liknande. Det är för att skydda mot hackerattacker och dylikt.

Det kanske viktigaste skälet att skaffa en svensk IP-adress utanför Sverige är att många underhållningstjänster är begränsade till de användare som befinner sig i Sverige.

Det främsta skälet till det är att företagen som tillhandahåller strömningstjänsterna bara köper sändningsrättigheter till exempelvis i Sverige. I praktiken innebär det att programmen bara får visas i Sverige, och därför blockeras alla som har en utländsk IP-adress. Om du till exempel vill titta på kanaler som SVT Play och TV4 Play kommer innehållet att regionblockeras om du försöker titta på programmen när du är utanför Sveriges gränser.

Oavsett varför du vill ha en svensk IP-adress, så förklarar vi hur du kan skaffa en i den här artikeln. Först och främst kommer vi att skriva en mycket kort sammanfattning, så att du inte behöver läsa hela artikeln om du inte vill det.

Kort sammanfattning

Kort sagt är det främst med en VPN-tjänst som du kan kringgå regionblockeringar med. En VPN – virtuellt privat nätverk – kan förklaras på flera sätt. Ett antal VPN-företag äger åtminstone ett antal servrar runt om i världen.

Om du använder en VPN-tjänst kommer du att kunna ansluta till alla de servrar som leverantören har. Det är en enkel process som vanligtvis inte omfattar mer än ett knapptryck i respektive program.

Det som händer när du har anslutit till en VPN-leverantörs server är att din enhet tillfälligt får samma IP-adress som den servern, du ändrar alltså enhetens IP-adress. I praktiken innebär det att all din trafik går via den fjärrserver som du är ansluten till, innan den når internet. Andra internetanvändare upplever alltså att trafiken från din dator kommer från den server som du är ansluten till.

Således är det bara att ladda ned ett VPN-program och ansluta till en svensk server. På så sätt får du en svensk IP-adress oavsett i vilket land du befinner dig.

Det är alltså så enkelt som så här:

 1. Ladda ned en VPN-tjänst (se rekommenderade tjänster nedan).
 2. Anslut till en svensk IP-adress i VPN-tjänsten.
 3. Du har nu en svensk IP-adress.

De här är de bästa VPN-tjänsterna som vi för närvarande rekommenderar för att få en svensk IP-adress utanför Sverige. Alla de här VPN-tjänsterna har flera svenska servrar vilket gör att de fungerar bra för ändamålet.

Vad behöver jag veta om VPN?

Innan du använder en VPN för att få en svensk IP-adress finns det vissa saker du behöver känna till. Det finns extremt många VPN-tjänster på marknaden, och den enkla förklaringen till det är att tillhandahålla en VPN-tjänst är en mycket lönsam affärsmodell. Det är billigt att hyra servrarna vilket gör att VPN-leverantörernas kostnader är relativt låga.

Det finns två sätt för VPN-leverantörer att tjäna pengar på, vilket leder oss på vilken VPN-tjänst du bör välja. Den första gruppen av VPN-tjänster tjänar pengar genom att användarna får betala en abonnemangsavgift.

Den andra gruppen, gratistjänster, tjänar pengar på andra sätt. Det sker antingen genom marknadsföring på plattformen eller genom att sälja information om användarna till tredje parter.

Risken att leverantören säljer uppgifter om sina användare är det främsta skälet till att vi alltid rekommenderar de betalda VPN-tjänsterna före gratistjänsterna. Så gott som alla av de aktörer som tar betalt för sin VPN-tjänst garanterar att de inte loggar någon information. Skulle någon myndighet begära ut information om dina aktiviteter på internet så finns det helt enkelt ingen information spara. Det är tyvärr sällan fallet för gratistjänsterna.

De betalda VPN-tjänsterna är så pass billiga att det inte är värt att ta risken att kompromissa med sin säkerhet på nätet genom att använda en gratis VPN-tjänst. Gratistjänsterna är också mycket långsammare och har vanligtvis en instabil uppkoppling, vilket gör att anslutningen ofta bryts.

Bästa VPN-tjänsten för en svensk IP-adress utomlands

Vi ska nu titta närmare på några VPN-tjänster som är mycket bra för att få en svensk IP-adress om du är på semester eller är bosatt utomlands under en längre eller kortare period.

ExpressVPN

 • Bra VPN att använda utomlands
 • Bra hastighet till utländska servrar
 • Servrar i 94 länder

ExpressVPN är en solid VPN-tjänst som har funnits på marknaden länge. Det här är en av de VPN-tjänster som så gott som alltid hamnar på första plats eller topp 3 i oberoende VPN-tester.

Anledningen till att ExpressVPN klarar sig så bra i tester är att tjänsten är mycket robust. ExpressVPN erbjuder cirka 3000 servrar i 94 länder, vilket är mycket. Ännu mer imponerande är att hastigheten är bra, oavsett vilken server du väljer. Anslutningen är också stabil, det går snabbt att ansluta till den valda servern och uppkopplingen bryts så gott som aldrig.

ExpressVPN erbjuder ett antal servrar i Sverige vilket gör tjänsten perfekt för svenska användare som reser privat eller jobbat, tillfälligt bor utomlands eller liknande. Leverantören garanterar också att det inte sker någon loggning av användarnas aktiviteter på nätet, vilket innebär att du fritt kan använda tjänsten utan behöva oroa dig för att myndigheter eller obehöriga får tillgång till dina personliga uppgifter eller annan information.

Prismässigt ligger ExpressVPN på den övre halvan av prisskalan och är en av de dyraste tjänsterna, men du får mycket valuta för pengarna. Det handlar om relativt lite pengar, eftersom ett månadsabonnemang i skrivande stund kostar cirka 130 kronor. Väljer du ett abonnemang med längre bindningstid sjunker månadskostnaden. ExpressVPN har också en 30 dagars pengarna tillbaka-garanti. Det innebär att du kan testa tjänsten fullt ut och få tillbaka pengarna om du inte är nöjd innan de 30 dagarna är slut.

NordVPN

 • Bra för att ändra IP
 • Kryptering i militärklass
 • Bra kundservice

NordVPN är tillsammans med ExpressVPN en av klassikerna i branschen. NordVPN har företaget registrerat i Panama, vilket gör att de inte lyder under EU:s och USA:s jurisdiktioner. I praktiken innebär det att tjänsten har en bra sekretesspolicy och självklart inte loggar några som helst uppgifter om sina användare eller deras aktiviteter på nätet.

NordVPN är en av de tjänster som du vet att du kan lita på. Tjänstens serverar har alltid höga hastigheter, VPN-tjänsten är stabil och har en snabb anslutning utan fördröjning. Det går i ärlighetens namn inte att säga om särskilt många VPN-tjänster.

NordVPN satsar på Norden och erbjuder ett antal servrar här. Det gör tjänsten idealisk för svenskar som befinner sig någon annanstans i världen. NordVPN fungerar också bra med Chrome.

Prismässigt är NordVPN relativt billigt och du får mycket för pengarna, särskilt om du tecknar ett av de längre abonnemangen. NordVPN har också 30-dagars pengarna tillbaka-garanti, så du kan testa alla funktioner fullt ut och få pengarna tillbaka om du inte är nöjd med tjänsten.

Hur väljer jag rätt VPN?

Om du vill använda en VPN-tjänst är det vissa saker du bör fokusera på. Här nedanför kommer vi att ta upp de punkter som är viktigast att titta på.

Den första faktorn, som också är det viktigaste, är att VPN-leverantören har servrar i Sverige. Om de inte har det är det helt meningslöst att använda VPN-tjänsten för att få en svensk IP-adress. Inga serverar i Sverige är det samma som ingen svensk IP-adress.

Det här är viktigt att påpeka eftersom det finns ganska många VPN-leverantörer som inte har servrar i just Sverige. I synnerhet gäller det så gott som alla gratistjänster och vissa mindre aktörer med betaltjänster. Alla aktörer som vi rekommenderar på den här webbplatsen har många svenska servrar.

Den andra punkten som är extremt viktigt, och som vi har nämnt tidigare, är att VPN-tjänsten inte loggar din trafik. Enkelt uttryckt, om VPN-tjänsten loggar din trafik, så tillåter du tjänsten att se allt som du gör när du surfar och använda den informationen för andra ändamål senare.

Det är naturligtvis något du inte vill och det är därför viktigt att vara medveten om det. Här är det viktigt att se om VPN-tjänsten garanterar en policy utan loggning. Först då kan du vara säker på att tjänsten inte spårar din trafik och sparar informationen.

Det är egentligen de här två sakerna som är viktigast. Det finns naturligtvis ett antal andra faktorer som också är väsentliga, men de spelar de inte lika stor roll för de flesta användare.

Hastighet är dock en faktor som måste nämnas. Vid all användning av VPN blir hastigheten på din internetuppkoppling i regel något lägre, eftersom all trafik måste passera genom en extern router innan den når internet. Därför är det viktigt att välja en VPN-tjänst som ger en minimal hastighetsförlust.

Det är ingen glädja att få en svensk IP-adress på en server med dålig hastighet om du vill titta på SVT Play eller liknande när du är utomlands. Alla VPN-tjänster som vi rekommenderar på den här webbplatsen har minimal påverkan på hastigheten på din uppkoppling.

Förutom svenska servrar, loggningspolicy och hastighet är andra viktiga faktorer användarvänlighet, pris och stabilitet. Vad kommer till pris är det egentligen inte så stor skillnad mellan de flesta VPN-tjänsterna, så det är sällan den avgörande faktorn. Nästan alla bra VPN-tjänster kostar i skrivande stund cirka 120 kronor i månaden. Väljer du ett abonnemang som sträcker sig över ett halvår, ett år eller mer blir månadskostnaden betydligt lägre.

När det gäller användarvänlighet är det viktigt att VPN-tjänsten är lätt att hantera. Här står individuella preferenser i fokus. Du kan läsa recensioner av några VPN-tjänster på den här sidan om du är intresserad av att ta reda på mer om respektive leverantör innan du gör ditt slutgiltiga val.

Hur lång tid tar det?

Att ändra sin IP-adress med en VPN, oavsett om det är till en svensk IP-adress eller en annan IP-adress, går snabbt att göra. Det tar sällan mer än 5 minuter. Allt du behöver göra är att ladda ner en VPN-tjänst, betala för den och sedan ansluta till en svensk server.

Det du tillbringar mest tid på är i regel att välja en VPN-tjänst och därför har vi presenterat ett antal förslag för dig för att underlätta ditt val.

Är det lagligt att byta till en svensk IP-adress

Vi får ofta frågan om det är lagligt för svenska medborgare som är utomlands att ändra sin IP-adress. Det korta svaret är ja, åtminstone inom de flesta demokratiska europeiska länder. I de flesta delar av världen är det också helt lagligt att ändra sin IP-adress med VPN.

I en del länder är det inte lagligt att använda VPN, till exempel i Kina och Ryssland. Tyvärr är det i de här länderna som invånarna har störst behov av en VPN-tjänst för att kunna komma åt oberoende innehåll. Om du är på besök eller reser igenom länder som begränsar internettillgången för invånarna, rekommenderar vi att du kontrollerar mer än en gång om du kan bli bestraffad för att du använder en VPN.

Andra fördelar med VPN-tjänster

Om du väljer att ladda ned en VPN-tjänst för att få en svensk IP-adress utanför Sverige får du även en del andra fördelar.

För det första blir det mycket svårare för hackare, marknadsföringsföretag och myndigheter att övervaka din trafik. Det beror på att all din trafik går via en extern server som är svår att härleda till din enhet.

Dessutom kommer du att kunna ta dig förbi regionblockeringar hela världen. Du kan till exempel se den amerikanska versionen av Netflix eller Hulu, vilket gör att du får tillgång till ett betydligt större utbud av filmer, serier och TV-program.

Många väljer att använda VPN för att kunna ladda ner filer via torrents eller liknande utan att riskera att bli dragna inför rätta och åtalade.

Vi har skrivit mycket om fördelarna med att använda VPN på den här sajten, så det är bara att titta runt om du vill veta mer om VPN. Om du har några frågor eller funderingar, kontakta oss gärna via kontaktsidan.

Vanliga frågor

Är det lagligt att använda en VPN?

Det korta svaret på den frågan är ja. Så länge du inte använder VPN-tjänsten för att göra något olagligt, till exempel ladda ned upphovsrättsskyddat material, så behöver du inte oroa dig. Använder du däremot VPN-tjänsten till olagliga handlingar blir även användningen av VPN-tjänsten olaglig.

Hur gör jag för att använda en VPN?

Du börjar med att leta upp den VPN-leverantör som passar dina behov och önskemål bäst. Sedan laddar du ned VPN-programmet till din dator eller den enhet du föredrar att använda. När installationen är klar väljer du en server i det land du vill ansluta från. Några sekunder senare är du ansluten till servern och kan logga in på exempelvis amerikanska Netflix eller någon annan strömningstjänst där du har ett konto.


Om reklam på webbplatsen

Innehållsförteckningexpand_more

  Bästa VPN-tjänster

  Bästa VPN-tjänsten

  Prova ExpressVPN

  Vår testtvåa

  Prova NordVPN
  Om reklam på webbplatseninfo