Vad är fördunklade servrar och varför du behöver dem?

Senast uppdaterad: 10/05/2023

I dagens värld är det nästan en idiotisk sak att surfa på internet utan någon form av skydd. Farorna inkluderar hackare som vill stjäla din information, internetleverantörer som övervakar användare och till och med repressiva regeringar och myndigheter som censurerar dina aktiviteter online.

Ett VPN (Virtual Private Network) erbjuder dig ett sätt att konstant upprätthålla din integritet och säkerhet. Det finns många alternativ att välja bland. Om du just nu väljer bland flera leverantörer måste du vara uppmärksam på de funktioner de erbjuder. Självklart ska leverantören ha standardsäkerhetsfunktioner som kraftfulla krypteringar, stöd för de bästa protokollen, osv. Men de bästa tjänsterna har ytterligare funktioner som Onion over VPN, dedikerade IP-servrar och så kallade fördunklade servrar.

I den här artikeln kommer vi att diskutera vad fördunklade servrar är och vad de gör.

Vad är fördunklade (“obfuscated“) servrar?

När du använder ett VPN kan din internetleverantör, och egentligen alla som vill, upptäcka det. Detta beror på att VPN-IP-adresser har en distinkt signatur. Denna signatur syns inte omedelbart, men de som vill kan upptäcka den.

I vissa fall kanske du vill att din IP-adress ska se ut som en vanliga IP-adress. Således, även när du använder ett VPN, kommer ditt IP-nätverk att se ut som helt vanlig HTTPS-trafik. Ingen kommer att kunna se att du använder ett VPN. Och eftersom din trafik inte påverkas då du befinner dig under VPN:ets täckning, är du fortfarande säker när du surfar.

Fördunklade servrar gör det möjligt att ha vanliga IP-adresser medan man använder ett VPN. De eliminerar alla markörer, protokoll och signaturer som gör den VPN-aktiverade IP-adressen möjlig att upptäcka. I grund och botten gömmer de din IP-adress.

Vissa leverantörer hänvisar till fördunkning som att du, när du använder denna funktion, befinner dig i ett ”stealth” eller ”camouflage”-läge. I princip fungerar de dock på samma sätt oavsett namn. Du får ökad säkerhet när du använder någon form av fördunkningsfunktion.

Varför behöver jag fördunklade servrar?

Vissa är övertygade om att det är onödigt att använda ett VPN. Att gå så långt som att använda fördunklade servrar kan därför verka överdrivet. Så finns det några anledningar till varför man ska använda en fördunklad server? Nedan hittar du fem starka skäl till varför du bör aktivera fördunklade servrar när du använder ditt VPN. 

1. Kringgå censur

Att kringgå statlig censur är den viktigaste användningen av fördunklingsteknologi. Vissa länder är inte okej med tanken att medborgare använder VPN-tjänster. Denna typ av styv politik finns oftast i regioner med undertryckande regeringar.

Dessa regeringar begränsar tillgången till internet (eller vissa aspekter av det), sociala medier, streamingplattformar, osv. Användningen av internet i dessa jurisdiktioner är vanligtvis en utmaning. Länder med en sådan politik inkluderar Kina, Ryssland, Egypten, Turkiet, med flera. De använder hårda krypteringar för att förbjuda dessa tjänster och upprätthålla efterlevnad. Kina är ganska ökänt när det gäller begränsningen av internet. Deras teknik för censur är till och med känd som ”The Great Firewall of China”. Denna stora brandvägg är så tuff att den nästan är omöjlig att penetrera.

Invånare i sådana regioner använder ofta VPN för att kringgå denna censur. Myndigheterna har dock insett detta. Nuförtiden går de extra långt för att hitta och blockera alla IP-adresser som använder VPN-skydd. Det vanligaste sättet att göra detta på är att identifiera och blockera trafik som går till servrar som tillhör VPN-leverantörer. Många VPN-leverantörer fungerar inte i Kina på grund av detta. De som har lyckats stanna kvar i landet överlever bara genom att använda fördunklade servrar.

Således kan du fortsätta att njuta av internet med en fördunklad server i dessa länder. Du kan surfa på nätet, komma åt sociala medier, använda Gmail, med mera utan att bli upptäckt. Din IP-adress ser ut som vilken IP-adress som helst; ingen kommer att kunna se något annat.

2. Öka säkerheten

Säkerhet är en av de viktigaste funktionerna med ett VPN. Ett VPN skyddar dig mot hackare och cyberbrottslingar som kanske vill komma åt dina data. Fördunkling tar detta ett steg längre genom att ge dig ytterligare ett säkerhetslager.

Varför skulle du behöva ett säkerhetslager till? Vanligtvis borde säkerhetsfunktionerna som ett VPN erbjuder vara tillräckliga. Faktum är att leverantörer som tillhandahåller fördunklade 

servrar vanligtvis redan är toppklassiga. Det betyder att de troligen redan har väldigt bra säkerhetsfunktioner. Men om du arbetar i ett högriskjobb kommer du att uppskatta detta extra skydd.

Dessutom, om du rutinmässigt kommer i konflikt med myndigheter, till exempel på grund av protester mot brott mot mänskliga rättigheter, kan fördunkling mycket väl vara lämpligt. För den genomsnittlige användaren kanske en fördunklad server dock inte behövs. Det är upp till dig att bestämma om du tillhör den här klassen.

3. Kringgå nätverksblockeringar

Vissa skolor och organisationer förbjuder användningen av VPN-nätverk. De installerar interna mekanismer som upptäcker och hindrar trafik från VPN. Fördunkning döljer det faktum att du använder ett VPN. På det här sättet lurar tekniken detekteringsåtgärderna så att du får obegränsad åtkomst.

4. Förebygg ISP-snooping

Din internetleverantör (ISP) övervakar din trafik. Detta är anledningen till att du inte kan komma åt vissa hemsidor. Internetleverantören kan strypa din internethastighet eller hindra dig från att använda specifika sajter. Ett VPN hjälper vanligtvis till att eliminera detta problem genom att kryptera din trafik. Internetleverantören kan inte se de hemsidor du har besökt eller vilka aktiviteter du utfört.

Vissa internetleverantörer reducerar dock hastigheten när de upptäcker att du använder ett VPN, eller om de ser att du laddar ner torrentfiler. När du använder fördunklade servrar kommer detta inte att ske.

5. Streama regionsbegränsat innehåll

De flesta onlinestreamingsplattformar gör deras innehåll exklusivt för vissa regioner eller länder. Detta beror främst på de licensavtal de har. Ett VPN kan ge dig åtkomst till detta geoblockerade innehåll. Du kan alltså komma åt Netflix USA från Sverige med ett VPN, även om du vanligtvis inte skulle kunna göra det.

Dessa innehållsleverantörer blir dock smartare. De använder flera taktiker för att blockera VPN-tjänster. Vissa av dem är framgångsrika, andra inte. Du kan använda fördunklade servrar för att eliminera detta problem. Det blir i praktiken som att ha ett VPN för ditt VPN. Med detta system kan du streama så mycket du vill, utan några som helst störningar.

De bästa VPN-tjänsterna med fördunklade servrar

Nedan hittar du de bästa VPN-tjänsterna som erbjuder fördunklade servrar:

1. ExpressVPN

ExpressVPN är den gyllene standarden inom VPN-branschen. De flesta leverantörer ser upp till dem på grund av deras fantastiska funktioner. De ger användarna möjlighet att streama och ladda ner innehåll med högsta hastighet. De avblockerar de flesta streamingplattformar ganska enkelt. Slutligen har de riktigt bra säkerhetsfunktioner.

ExpressVPNs säkerhetsfunktioner inkluderar AES 256-bitars kryptering som är praktiskt taget ogenomtränglig. De möjliggör delad tunneling där din trafik kan gå både via VPN och din vanliga internetleverantör. Dessutom är de utrustade med en Kill Switch som omedelbart träder i kraft om VPN:et vacklar. På det här sättet förlorar du aldrig dina data.

Denna leverantör är pålitlig om du vill kringgå restriktioner från länder som Kina. De erbjuder fördunklade servrar som låter dig surfa oupptäckt.

En nackdel med den här leverantören är att det inte är enkelt att hitta de fördunklade servrarna. Du måste först kontakta deras kundsupport. De kommer då att ge dig en lista över länder med fördunklade servrar. Därefter kan du följa stegen som diskuteras nedan.

Så aktiverar du fördunklade servrar i ExpressVPN

 • Starta ExpressVPN-appen.
 • Öppna VPN-platsskärmen.
 • Skriv in ett av de länder du har fått från ExpressVPNs supportpersonal.
 • Klicka på landet. Det blir automatiskt din nya plats.
 • Klicka på ”on”-knappen för att ansluta till någon av den nya platsens fördunklade servrar.

2. NordVPN

NordVPN är en toppleverantör som ger ExpressVPN en rejäl utmaning. De har fler än 5000 servrar i 59 länder. På listan hittar du dedikerade IP-adress-servrar, Onion over VPN-servrar, dubbla krypteringsservrar och självklart även fördunklade servrar. Det fantastiska med den här leverantören är att du inte får slut på servrar för fördunkling.

NordVPN är en välbeprövad och pålitlig leverantör för att ta dig runt även de tuffaste geo-blockeringarna. Se till att ladda ner och installera detta VPN innan du reser till ett land med tuff censur, som till exempel Kina.

Så aktiverar du fördunklade servrar i NordVPN

Generellt sett måste du vara en aktuell prenumerant. Det betyder att du för närvarande har någon av NordVPNs prenumerationsplaner. Dessutom måste appen redan vara installerad på din enhet. Du kan enkelt ladda ner och installera den från NordVPNs hemsida. Lyckligtvis har den här leverantören appar för praktiskt taget alla enheter. Följ sedan stegen nedan för att aktivera alternativet fördunklade servrar.

Windows-enheter

 • Gå till “Inställningar”.
 • Leta efter ”Avancerade inställningar”. Du hittar detta till vänster i menyn.
 • Alternativet ”Obfuscated server” finns där. Du kan växla mellan knappen för att antingen aktivera eller avaktivera funktionen.

iOS-enheter

 • Leta efter ikonen ”Inställningar”. Den finns på höger sida i fliken. Klicka på den.
 • Klicka på alternativet ”VPN-protokoll”.
 • Det finns fyra alternativ: IKEv2, OpenVPN (UDP), OpenVPN (TCP) och NordLynx. Välj något av OpenVPN-alternativen.
 • Gå tillbaka till huvudskärmen.
 • Klicka på alternativet “Specialservrar”.
 • Alternativet ”Obfuscated Server” kommer nu att visas. Du kan klicka på det för att aktivera funktionen.

Android

 • På huvudskärmen, bläddra till “Specialservrar”.
 • Klicka. Fördunklade servrar är ett av alternativen där. (Du kan också använda den här processen för macOS-enheter.)

3. Surfshark

Surfshark är en relativt ny aktör i VPN-världen. Som förväntat har de inte lika många funktioner som tungviktarna. De har ett blygsamt antal servrar – bara 1700 i 63 länder. En bra sak med denna leverantör är dock att de kontinuerligt förbättras. De konkurrerar ganska bra generellt sett när det gäller hastighet, säkerhet och till och med avblockering. Det är anmärkningsvärt att det är en av få VPN-tjänster som erbjuder fördunklade servrar.

Surfshark erbjuder en variant av fördunklade serverar som de kallar för ”No Border”-funktionen. Den fungerar på samma sätt som fördunklade servrar. Detta innebär att du kan surfa på internet oupptäckt, även i högriskländer.

Så använder du No Borders-funktionen i Surfshark

 • Ladda ner och installera VPN:et. Du kan enkelt göra det från Surfsharks hemsida eller i vilken appbutik som helst.
 • Köp en Surfshark-prenumeration.
 • Logga in på ditt konto med de uppgifter du använde när du registrerade dig.
 • Gå till “Inställningar”.
 • Klicka på ”Avancerat” och bläddra ner till alternativet ”No Borders”. Klicka på det.
 • När läget No Borders är aktiverat är du klar.

Sammanfattning

Fördunklade servrar kamouflerar din VPN-trafik, vilket ger dig ett ökad skydd och gör att du kan känna dig trygg. Däremot kanske du egentligen inte behöver en fördunklad server. Att använda de vanliga VPN-servrarna är ofta tillräckligt. Den här guiden visar dig dock fördelarna med fördunklade servrar och de bästa leverantörerna som erbjuder dem.

Om reklam på webbplatsen

Innehållsförteckningexpand_more

  Bästa VPN-tjänster

  Bästa VPN-tjänsten

  Prova ExpressVPN

  Vår testtvåa

  Prova NordVPN
  Om reklam på webbplatseninfo