Hur du kan använda VPN med Torrenting – en enkel guide

Senast uppdaterad: 10/05/2023

En Torrent är en liten fil som används som ett verktyg för gratis datautbyte. Med en torrent kan du dela innehåll på internet via P2P-nätverk. Det negativa med det är att din IP-adress kan avslöja om du laddar upp eller ner en torrent-fil, och det är därför det kan vara lönt att använda sig av en VPN-tjänst. På det sättet maskeras din IP-adress så att din integritet och säkerhet är skyddad.

Torrent-hemsidor är också kända för att innehålla skadlig programvara och virus. Du vet alltså inte exakt vad det är du laddar ner innan du har det på hårddisken. Om du också beaktar att mycket av det som laddas upp eller ned med torrentfiler är så kallade piratkopior, förstår du säkert att det är viktigt att skydda sig genom att använda en VPN

När du ska välja VPN är det viktigt att du väljer en som erbjuder kryptering på en hög nivå, eftersom du då är säker på att få tillgång till blockerade sidor. Med en sådan VPN får inte heller din internetleverantör, hackare eller spårtjänster tillgång till information om din webbläsare. Du behöver inte heller oroa dig för att din uppkoppling kommer lida av att du laddar ner filer.

De finns många torrentfiler som är olagliga. Därför är det viktigt att du ser till att de filer du laddar ner inte är skyddade av upphovsrätten.

Så använder du VPN med torrenting

Det första du ska göra är självklart att registrera dig på en VPN-tjänst. Ofta är det bra att undvika sådana VPN-tjänster som är gratis. Detta eftersom gratis VPN-tjänster inte har en lika snabb hastighet vid torrenting. När du har hittat en bra VPN så använder du den tjänsten för att koppla upp dig mot en server. Det går att kontrollera att din IP-adress är skyddad på sidan www.whatismyip.network. När du har kontrollerat att din IP-adress är dold och att allt är i sin ordning kan du börja ladda upp och ner torrents. 

Det finns många VPN-tjänster som lämpar sig för dig som vill syssla med torrenting. Här är en översikt av några av dem:

 • ExpressVPN – Här får du obegränsad bandbredd och en snabb hastighet. Dessutom finns det här strikta riktlinjer vad gäller noll loggning, och du erbjuds AES-256 säkerhetskryptering samt OpenVPN-protokoll. Det betyder att du kan ladda ner torrents från servrar världen över. ExpressVPN har också en tjänst som kallas för uTorrent med ExpressVPN. Tjänsten består av mer än 2 000 servrar som har högsta möjliga hastighet. Med denna VPN-tjänst har du dessutom support dygnet runt och en pengarna tillbaka-garanti på 30 dagar. 
 • CyberGhostVPN – Här får du obegränsad bandbredd och hög hastighet. Den här leverantören tillåter också delade IP-adresser, noll loggföring och har 256-bitars säkerhet. VPN-leverantören kommer från Rumänien, men har lyckats bli ytterst populär tack vare funktioner som annonsblockering. Det bidrar till en bättre torrenting. Hos den här leverantören finns också ett program för PC som har en funktion de kallar för Anonymous Torrenting Mode. Funktionen ser till att du automatiskt kopplas upp mot den bästa P2P-servern.

Trygg och säker torrenting

Torrenting i själv är ingenting som är olagligt. Det blir olagligt om du laddar ner innehåll som är skyddat av upphovsrätten. Det kan till exempel handla om böcker, musik eller filmer. Du kan också bli utsatt för hackerattacker och virus om du hamnar på fel sidor. Så här ska du göra för att vara trygg och säker när du sysslar med torrenting:

 • Använt bara torrent-sidor som anses vara säkra. De ska inte ha mängder av annonser eftersom de kan innehålla skadlig programvara.
 • Använd ett bra antivirusprogram som skyddar din enhet eftersom filen du laddar ner kan innehålla virus.
 • Ladda inte ner någonting som är skyddat av upphovsrätten. Om du gör det bryter du mot lagen och du kan behöva betala böter eller bli straffad på andra sätt.
 • Använd en VPN för att skydda din identitet när du är inne på torrent-sidor och P2P-nätverk. Om du gör det vet du att din IP-adress är dold. 

Vanliga frågor

Är torrenting tryggt om jag använder VPN?

Ja, förutsatt att du väljer en VPN-leverantör som har funktioner med 256-bitars AES-kryptering, kill switch och ingen loggföring. Det är väldigt viktigt att komma ihåg att du också behöver ha ett bra antivirusprogram eftersom torrenting är känt för att kunna leda till att enheten blir utsatt för virus eller annan skadlig programvara. 

Det är också viktigt att du bara använder dig av säkra torrent-sidor. Om du går in på en sida som har många annonser riskerar du att få virus installerat på din enhet. 

Kommer en tredje part kunna se att jag laddar ner torrent-filer?

Nej, inte så länge du har en bra VPN. Då kommer din IP-adress vara dold för alla. Det innebär att inte ens din internetleverantör kan se vad du gör på internet. 

Är torrenting lagligt?

Ja, torrenting i sig är lagligt. Det som inte är lagligt är att ladda ner filer som är skyddade av upphovsrätten.

Kan jag använda mig av en gratis VPN när jag skall syssla med torrenting?

Ja, i princip kan du det men det är ingenting som rekommenderas. Detta eftersom sådana VPN-leverantörer sällan kan erbjuda den säkerhet som är nödvändig för att du ska vara helt skyddad. Med en gratis VPN har du inte heller obegränsad bandbredd och självklar tillgång till servrar som stöder torrenting. 

Hur hittar jag en bra VPN för torrenting?

Leta efter en VPN-leverantör som garanterar noll loggning, kill switch och andra säkerhetsfunktioner, obegränsad bandbredd och servrar som stödjer torrenting. Det finns många leverantörer att välja mellan, exempelvis ExpressVPN.

Sammanfattning

Torrenting är ett populärt verktyg för att ladda upp och ner innehåll på internet. Det är inte olagligt att syssla med torrenting, så länge man inte laddar ner upphovsrättsskyddat material. Torrenting kan dock vara utmanande eftersom det finns en risk för att du kommer ladda ner malware och andra virus. 

Vanliga internetleverantörer kan hindra dig från att syssla med torrenting. Därför är det många som väljer att göra det med hjälp av en VPN. Att dölja din riktiga IP-adress ökar säkerheten på nätet. I tillägg kommer många VPN-leverantörer dessutom med ett löfte om en hög hastighet, något som är väsentligt för dig som laddar ner torrents. Det enda du behöver göra för att börja använda torrenting med VPN är att hitta en pålitlig VPN-leverantör och registrera dig som kund.

Om reklam på webbplatsen

Innehållsförteckningexpand_more

  Bästa VPN-tjänster

  Bästa VPN-tjänsten

  Prova ExpressVPN

  Vår testtvåa

  Prova NordVPN
  Om reklam på webbplatseninfo