Guide till VPN på iPhone – VPN-rekommendationer för iOS 2024

Senast uppdaterad: 05/01/2024

I den här artikeln går vi igenom olika VPN-tjänster och hur de fungerar på iPhone. Vi kommer testa olika parametrar, men lägger särskild vikt vid användbarhet och själva applikationen på iPhone samt generella faktorer som hastighet, säkerhet, pris, användarvänlighet och liknande.

Det finns många fördelar med att använda VPN på iPhone, så att det kan vara värt priset på cirka 100 kronor i månaden för att använda VPN på din iPhone. Den största fördelen är ett en snudd på total anonymitet och högre säkerhet online. Det blir svårare att spåra dig och samla in information om dig, och generellt sett kan du se dig som lite tryggare i ditt vardagliga liv på nätet.

Dessutom hjälper VPN dig med andra saker, som att kringgå regionblockeringar. Vill du till exempel titta på svensk tv utanför Sverige eller ta del av utbudet på amerikansk Netflix, hjälper en VPN dig med det. Det samma gäller om du befinner dig i ett land där det är mycket censur och stora delar av internet är blockerat, till exempel Kina och Ryssland.

I dagsläget finns det otroligt många VPN-tjänster som erbjuder appar till iPhone och det är inte möjligt att gå igenom dem alla. Vi kommer därför att ta upp de populäraste VPN-tjänsterna som är allmänt kända för att höra till de bättre tjänsterna. Innan du läser mer hittar du listan över de bästa VPN-tjänsterna för iPhone här.

Våra VPN rekommendationer till iPhone

Vilken VPN-tjänst som är bäst för din iPhone beror naturligtvis på dina behov och preferenser. Trots det bör faktorer som anonymitet, hög säkerhet och borttagning av regionblockeringar ligga högt upp på prioriteringslistan. Dessutom är en hög användarvänlighet att föredra i iPhone och mobiltelefoner i allmänhet, eftersom det lätt kan bli rörigt på en liten skärm.

En välstrukturerad och lättnavigerad app är något som de flesta letar efter, men samtidigt måste appen uppfylla vissa standarder. Här nedanför går vi igenom tre av de bästa VPN-tjänsterna på marknaden och vad som gör dessa till de bästa VPN-lösningarna för iPhone-mobiler.

ExpressVPN

 • Bra hastighet, även på telefonen
 • Kraftfull kryptering
 • Mycket användarvänlig

ExpressVPN är en av de mest välkända tjänsterna på dagens marknad. De får också mycket beröm för sin lösning för iPhone som är en av de mest använda VPN-apparna till operativsystemet. ExpressVPN utlovar bland annat full anonymitet och det faktum att de är baserade på Brittiska Jungfruöarna visar att det inte är några tomma löften.

Det är också värt att notera att ExpressVPN erbjuder god säkerhet, vilket är minst lika viktigt på telefonen som datorn. Allt fler väljer att använda sin iPhone till banktjänster via Internet och vi behöver knappast säga att 256-bitars kryptering är bra att ha för att skydda din enhet mot potentiella cyberhot.

Med över 3 000 servrar i 94 länder har ExpressVPN alla möjligheter i världen att hjälpa dig att dölja din IP-adress och låta dig koppla upp dig mot bästa möjliga servrar. Många vill koppla upp sig mot en amerikansk server för att till exempel kunna titta på det amerikanska Netflix-utbudet i sin iPhone när de sitter på bussen eller tunnelbanan.

Här ser du ExpressVPN på iPhone

ExpressVPN erbjuder ett prisvärt alternativ, och om du också ska använda den på din dator kostar det inget extra. Appen är lätt att använda på en iPhone; den får helt enkelt jobbet gjort.  

NordVPN

 • Streama oavbrutet från din iPhone
 • Servrar i 59 länder

NordVPN är ett namn som de flesta som har sökt efter VPN till iPhone känner till. Det är en populär tjänst bland iPhone-användare eftersom appen är enkel att använda. Och kanske viktigast av allt, den erbjuder många användbara funktioner. NordVPN sin företagsbas i Panama, vilket innebär att du inte behöver oroa dig för att bli loggad eller spårad. Panama lyder nämligen inte under vare sig EU:s eller USA:s jurisdiktioner.

Tjänsten erbjuder en något unik funktion i form av dubbelkryptering. Även om NordVPN fortfarande har 256-bitars kryptering, som är håller samma klass och nivå som den som amerikanska militären använder sig av, nöjer de sig inte med att skicka trafiken via en extern server. NordVPN skickar trafiken genom två servrar så att du är ännu säkrare på internet.

Här ser du NordVPN på iPhone

Man kan tro att vägen genom två servrar drar ner hastigheten, men så är inte fallet. Tjänsten är nämligen supersnabb och har mer än 5 000 servrar spridda i 59 länder. Du kan till exempel titta på Netflix i HD, ladda upp filer eller spela datorspel utan att uppleva några problem med din anslutning.

NordVPN är också känd som en av de mest prisvärda tjänsterna på marknaden, och du kan teckna ett abonnemang som sträcker löper över två år. NordVPNs app är nästan ett måste till din iPhone om du vill skydda den och dina personliga uppgifter från hackerattacker.

SurfShark

 • Oavbruten surf på iPhone
 • Bra kryptering
 • Servrar i 61 länder

SurfShark är inte riktigt lika känd som de två tidigare nämnda konkurrenterna, men aktören erbjuder en tjänst som blir alltmer populär bland iPhone-användare. Många använder SurfSharks VPN-tjänst eftersom den ser till att hålla dig som användare anonym på Internet, oavsett var du befinner sig.

Tjänsten erbjuder både den tidigare nämnda 256-bitars krypteringen och funktioner som Kill Switch och CleanWeb för ökad säkerhet. Kill Switch stänger ner din nätverksanslutning direkt om din enhet tappar kontakten med VPN-tjänsten. CleanWeb å sin sida skyddar dig mot skadliga programvaror och andra virus och raderar dem direkt.

Här ser du SurfShark på iPhone

Trots de många säkerhetsfunktioner som ingår i SurfSharks VPN-tjänst, är aktören känd för att ha snabba servrar, även för iPhone. Snabba servrar är användbara när du till exempel vill till titta på en film eller serie på Netflix. SurfSharks drygt 1 000 servrar, som är utspridda i 61 länder, anses hålla hög kvalitet. Det säkerställer att du alltid kan hitta en passande server att koppla upp dig mot.

SurfShark är också en av få tjänster som med ett enda abonnemang kan användas på ett obegränsat antal enheter. I praktiken innebär det att du kan ladda ner VPN-programmet på din iPhone, dator, spelkonsol eller vilken enhet du önskar, och allt till ett av marknadens bästa priser.

HideMyAss

 • Väldigt bra app till iPhone
 • Servrar i hela 190 länder(!)
 • Bra säkerhetfunktioner

HideMyAss är också en VPN som har en mycket bra app till iPhone. Tjänsten är i skrivande stund en av de allra största etablerade på marknaden, och det av en anledning. De har sedan maj 2020, praktiserat en policy om noll loggföring för att matcha de övriga tjänsterna på marknaden.

När det kommer till säkerhet är HideMyAss en leverantör som du kan vara trygg med. Företaget såg dagens ljus 2005 och har sedan dess blivit uppköpta och vidareutvecklats. Det är inget som saknas när det kommet till olika säkerhetsfunktioner, och i dagsläget är de en av världens största VPN-tjänster.

Med sina 190 servrar utplacerade världen över är HideMyAss också bland de allra bästa på marknaden. Det är få aktörer som kommer i närheten av det. Men servrar i många länder spelar ingen större roll om servrarna inte levererar snabba hastigheter. Det är dock inte något du behöver oroa dig för om du väljer HideMyAss. I vårt test blev slutsatsen att alla servrarna som ingick levererade mycket snabba hastigheter.

Precis som med de flesta VPN-tjänster är HideMyAss en relativt billig tjänst. Om du väljer ett av de längre abonnemangen har aktören en av de billigare tjänsterna på marknaden.

TunnelBear

 • Bra app till iPhone, och en gratisfunktion
 • Mer än 2000 servrar världen över
 • AES 256-kryptering

Även Tunnelbear har en egen och välfungerande app till iPhone. De har också utvecklat appen så att den ska vara så användarvänlig som möjligt. Det är något som du ser redan när du laddar ner appen.

När det kommer till säkerhet är Tunnelbear fullt sysselsatta med att matcha de allra bästa tjänsterna på marknaden. Till att börja med använder de en AES 256-bit kryptering. Det är en krypteringsgrad i militärklass. Dessutom erbjuder de den mycket viktiga funktionen som innebär noll loggföring. Du kan med andra ord vara helt trygg med att Tunnelbear skyddar dig och dina personliga uppgifter på nätet. Leverantören har till och med skapat en sida där du kan dubbelkontrollera att du är ansluten till den riktiga servern.

När det gäller servrar erbjuder de knappt 2000 servrar fördelade på 26 länder. Det ger ett högt genomsnitt per land, men ett betydligt mindre urval av länder än vad många andra tjänster erbjuder. Med det sagt får du främst tillgång till de största länderna och även Sverige.

Du kan använda 500 MB trafikmängd gratis med Tunnelbear innan du bestämmer dig om du vill betala för tjänsten eller inte. Månadskostnaden för Tunnelbear är låg om du väljer ett längre medlemskap.

Hur installerar du VPN på iPhone?

Det är lätt att installera ett VPN-program på en iPhone. Det du behöver göra är att gå till App Store och hitta ett VPN-program, ladda ner det och aktivera VPN-tjänsten, det vill säga koppla upp dig mot en valfri server.

Konceptet med VPN är alltså att när du är ansluten till en extern server kommer all din trafik gå via den servern innan den når internet. På så sätt kommer alla andra på internet tro att din trafik kommer från den servern som du är ansluten till. Det du har gjort i praktiken är att du har ändrat IP-adressen så att du inte längre kan spåras. Det kan jämföras med att gå runt på gatan iförd förklädnad; det blir svårare att förfölja dig.

När du har kopplat upp dig mot en valfri server kommer du att kunna använda VPN-tjänsten efter dina önskemål, så länge den fungerar. Det finns tyvärr många dåliga VPN-tjänster, något vi återkommer till lite längre ner i artikeln. Om VPN-tjänsten fungerar är det bara att göra det du vill göra, oavsett om det handlar om att titta på amerikansk Netflix, surfa anonymt eller något annat.

Att installera ett VPN-program på iPhone bör inte ta mer än fem minuter. Därmed är hela processen relativt enkel.

Gratis VPN-tjänster till iPhone?

Det som de flesta är intresserade av när det gäller iPhone och VPN är givetvis en gratis VPN-tjänst. Ingen vill betala för att använda VPN, och då är det ju perfekt om det går att hitta en gratistjänst. I App Store kan du hitta en uppsjö av gratistjänster, så det finns bra förutsättningar för att du ska lyckas i ditt sökande.

Vi rekommenderar dock i de allra flesta fall att du inte använder en gratis VPN-tjänst. Anledningen är att de flesta gratis VPN-tjänster har stora problem. Den främsta orsaken är naturligtvis att gratistjänsterna har avsevärt mindre resurser att röra sig med i jämförelse med aktörerna som erbjuder betalda VPN-tjänster. Mindre resurser innebär också begränsade möjligheter till utveckling, och därmed blir utbudet ett helt annat.

Det största problemet med gratistjänsterna är att många av gratistjänsterna loggar sina användares trafik och säljer den till tredje part. Naturligtvis gäller det inte för alla tjänster men många gör det. Det är helt logiskt eftersom de också behöver ett sätt att tjäna pengar på.

Vidare är ett stort problem med gratistjänsterna att hastigheten ofta är låg. Det blir ett betydande problem gällande iPhone och mobilanvändning i allmänhet, eftersom vi är beroende av hastighet när vi är på språng. Du vill inte spendera dubbelt så lång tid på enkla uppgifter när du har ont om tid och är stressad.

Den främsta orsaken till att hastigheten är så dålig är att gratistjänsterna i regel har få servrar och att de blir överbelastade av trafiken. Ett annat problem med få servrar är att du inte får koppla upp dig mot de servrar du önskar. Om VPN-tjänsten inte har några servrar i Sverige kan du till exempel inte få en svensk IP-adress, vilket är ett stort problem om du exempelvis vill se SVT Play utomlands.

Det här är bara några av de problematiska saker vi kort vill nämna gällande gratistjänster för iOS-enheter. Om du väljer en gratistjänst rekommenderar vi att du väljer en från en VPN-leverantör som också har betalversioner. Dessa aktörer har vanligtvis råd att leverera en bättre gratistjänst eftersom de använder samma system som betaltjänsterna. Problemet är att du ofta inte kan använda mer än en viss datamängd per månad, men det är i regel inget bekymmer om du bara använder VPN då och då, och korta stunder i taget. Tänker du använda VPN-tjänsten för att strömma innehåll från exempelvis Amazon Prime, HBO Max, Netflix eller SVT Play kommer du inte kunna se mycket innan den fria datamängden är slut. Vill du bara använda VPN för att skydda din identitet och känsliga uppgifter när du handlar i webbutiker, surfar eller betalar räkningar, kan det räcka med en bra gratis VPN-tjänst.

Fördelar med att använda VPN på iPhone

Den största och kanske viktigaste fördelen med att använda en VPN på iPhone är säkerheten. Eftersom vi ofta ansluter till offentliga nätverk och hotspots ger VPN en trygghet. Hotspots och offentliga nätverk gör det enkelt för hackare att komma åt och spara ner information från alla som ansluter sig till nätverket. Med en VPN går all din trafik genom en krypterad tunnel och därmed kan inte obehöriga komma åt informationen och lagra den. Det gör att du kan surfa tryggt, oavsett vilket nätverk du ansluter dig till. Det här gäller speciellt när du befinner dig i utlandet.

En annan fördel är att en VPN ger dig möjligheten att öppna regionblockerat innehåll. Det kan vara praktiskt om du får upp meddelande i stil med ”innehållet är inte tillgängligt i ditt land” på exempelvis Twitter eller Youtube. Det ger dig även möjlighet att använda utländska versioner av streamingtjänster som Netflix och Amazon Prime Video.

Du kan också använda en VPN-tjänst för att komma runt avgränsade nätverk på exempelvis skolan eller jobbet. Observera att de flesta tjänster erbjuder mycket bra svenska servrar. Det gör att du inte är beroende av att koppla upp dig till exempelvis en server i USA eller Frankrike. Du kan alltså använda en VPN-tjänst utan att märka det i Sverige.

Har iPhone en egen VPN-tjänst?

iPhone har inte en egen VPN-tjänst. Det är således inte möjligt att gå in på inställningar eller liknande och ansluta direkt till en VPN. Med tanke på att Apple samlar in så mycket personliga uppgifter hade det inte varit optimalt för dig att låta all din trafik gå via Apples VPN-tjänst. Garantin för att trafiken inte loggas och används för marknadsföringsändamål hade i bästa fall varit tveksam.

iPhone fungerar dock vädigt bra med externa VPN-tjänster. Det betyder att du snabbt kan aktivera VPN via mobilens inställningar och därefter konfigurera den via den VPN-tjänst du valt. Det är således inga problem att använda VPN på iOS-enheter, oavsett om du använder iPad eller iPhone.

I skrivande stund har vi inga nyheter eller information om huruvida Apple kommer att få en egen VPN-tjänst, så det lär nog dröja ett tag till.

Så väljer du VPN till iPhone

Om du ska använda VPN finns det några faktorer du ska överväga gällande vad du vill använda VPN-tjänsten till. Eftersom alla använder VPN till olika saker är det svårt, för att inte säga omöjligt, att göra en lista som täcker alla specifika ändamål. Därför har vi satt ihop ett litet smörgåsbord med de viktigaste faktorerna och som de allra flesta kan använda som utgångspunkt för att välja en VPN-tjänst. Om det är någon punkt som du inte tycker är viktig för just dina behov, är det bara att bortse från den. Här nedanför hittar du de viktigaste faktorerna som vi tycker att du ska tänka på när du ska välja VPN till iOS-enheter.

1. Har VPN-tjänsten app för iOS-enheter? En grundläggande faktor är givetvis om VPN-tjänsten har en egen app för iOS-enheter. Det hjälper föga att köpa en VPN-tjänst till datorn om den inte har en app för iOS. Lyckligtvis så har nästan alla VPN-leverantörer utvecklat en egen app för iOS, Android, Mac, Linux och Windows. Det gör att det oftast inte är några problem att använda VPN på en valfri enhet, men det är likväl en bra idé att göra en dubbelkontroll, så att du är helt säker på att du inte väljer fel VPN.

2. Hur bra fungerar appen på iPhone och iPad? Det här är en viktig faktor som kan skilja sig mycket mellan VPN-tjänsterna. VPN-tjänsterna som vi rekommenderar här fungerar mycket bra på iOS-enheter, och det är en av anledningarna till att vi rekommenderar dem. Det enda som gäller när du ska använda VPN på iOS-enheter är hur användarvänlig och smidig tjänsten är att använda på enheten. Hur VPN-tjänsten fungerar på datorn är ju irrelevant eftersom det inte är aktuellt att använda tjänsten på den. Du kan enkelt ta reda på hur det ligger till genom att läsa på nätet om VPN-tjänsten som du överväger att använda.

3. Hur många enheter fungerar VPN-tjänsten på samtidigt? Det här kan vara en viktig faktor om du vill använda VPN-tjänsten på flera enheter samtidigt. Du vill kanske använda VPN på PC eller Mac samtidigt som du kör den på iPhone eller iPad.

Många vill till exempel dela en VPN-tjänst för att spara pengar och så vidare. Det finns mer eller mindre stora skillnader mellan VPN-tjänsterna för hur många enheter du kan använda tjänsten på samtidigt.

De flesta betalda VPN-tjänster låter dig använda VPN på mer än fem enheter, vilket gör att det troligen inte kommer bli något bekymmer, men många gratistjänster har väsentliga begränsningar och därför kan det vara bra att undersöka den saken innan du bestämmer dig för en leverantör.

4. Hur bra är hastigheten på servern? En annan sak som är väldigt viktig för iPhone är naturligtvis hastigheten på servrarna. Hastigheten blir något sämre för varje gång man kör VPN, eftersom all trafik måste gå via en extern server innan den når internet. Med de bästa VPN-tjänsterna, till exempel de som vi rekommenderar i den här artikeln, påverkas hastigheten i princip inte alls. Många av gratistjänsterna är riktigt långsamma och det kan göra en daglig användning ganska besvärlig. Det är en anledning så god som någon att undvika gratistjänsterna om det är möjligt.

5. Har VPN-tjänsten servrar i Sverige? En annan faktor som är viktig, inte bara när det gäller iPhone utan också användning av VPN för att se svensk TV i allmänhet, är om VPN-tjänsten har servrar i Sverige. Det gäller i synnerhet om du befinner dig utomlands och vill titta på exempelvis TV4 Play. Om VPN-tjänsten inte har några svenska servrar kan du inte få en svensk IP-adress. Lång ifrån alla VPN-tjänster har servrar i Sverige, varför det är viktigt att ta reda på om så är fallet eller ej. Ju fler servrar VPN-tjänsten har i Sverige desto bättre, eftersom det oftast innebär en högre hastighet.

6. Hur mycket kostar VPN-tjänsten? Månadskostnaden för VPN-tjänsten är något som många av oss lägger stor vikt vid. Glädjande nog ligger priserna på ungefär samma nivå för alla betalda VPN-tjänster. Priset ligger runt 110 kronor i månade,n men om du binder upp dig för en längre period blir kostnaden betydligt lägre.

Nästan alla betalda VPN-tjänster har också 30 dagar pengarna tillbaka- garanti, vilket innebär att du inte riskerar något om du inte skulle vara nöjd med tjänsten. Förutsättningen är dock att du avslutar prenumerationen inom 30 dagar från det att du tecknade den.

7. Hur bra är säkerheten? Något som är A och O när du ska välja VPN-tjänst är naturligtvis hur bra säkerhet leverantören erbjuder. Om säkerhet och anonymitet på nätet är den främsta anledningen att du använder en VPN-tjänst, ska du undersöka detta noggrant. Oavsett vad du ska använda VPN-tjänsten till är det viktigt att leverantören inte loggar din trafik. Om aktören gör det, kommer företaget att kunna övervaka precis allt du gör, eftersom du använder din iPhone till så mycket (om du är en normal dödlig människa).

Det finns faktiskt en del VPN-leverantörer som sparar loggar, men de som gör det är i regel aktörer med gratistjänster. De VPN-tjänster som vi rekommenderar här loggar inte din trafik.

De bästa VPN-tjänsterna har säkerhet och kryptering som motsvarar militärnivå, vilket innebär att det är mycket svårt att spåra eller hacka din iPhone eller liknande enhet. De aktörer som hade bäst säkerhet i vårt test var NordVPN, ExpressVPN och CyberGhost.

Vanliga frågor om VPN till iPhone

Vilka fördelar finns det med att använda VPN till iPhone?

Några av de främsta fördelarna med att använda VPN till iPhone är:

 • Ökad säkerhet som gör det tryggare att ansluta till hotspots och offentliga nätverk.
 • Tillgång till regionblockerat innehåll på stremingtjänster, till exempel Netflix och Amazon Prime.
 • Din IP-adress är inte synlig för tredje part och andra spårningsprogram.
 • Du kan använda VPN för att fjärransluta till skyddade nätverk på exempelvis din arbetsplats, skola eller universitet.

Är gratis VPN-tjänster lika bra som betalda?

Nej. Gratis VPN-tjänster har i regel inte samma stora antal servrar eller samma serverstabilitet och hastighet som betalda varianter. Ofta har gratistjänster även en begränsad mängd data som du får använda. Till sist är det också viktigt att vara medveten om att leverantörerna som enbart erbjuder gratistjänster måste tjäna pengar på något sätt. Det innebär ofta att de säljer information om dig till tredje part eller sänker säkerhetsnivån på annat sätt.

Påverkas hastigheten på din uppkoppling när du använder VPN?

Det korta svaret är ja. Hur mycket hastigheten påverkas beror på vilken lösning VPN-leverantören erbjuder. Om du vill försäkra dig om att VPN-anslutningen har en snabb och stabil hastighet, är det klokt att välja en VPN-leverantör som ligger högt upp i testen. De VPN-leverantörer som vi rekommenderar längre upp i artikeln uppfyller en rad strikta kriterier som ser till att du får en smidig och avbrottsfri uppkoppling när du strömmar innehåll på nätet.

Är det lagligt att använda VPN på iPhone?

Ja, det är helt lagligt att använda sig VPN-tjänster i Sverige. Däremot är allt som är olagligt att göra på nätet en brottslig handling, oavsett om du använder en VPN eller ej. Exempel på olagliga aktiviteter är att tanka ner filmer eller annat innehåll som är skyddade av upphovsrättslagen.

Sammanfattning

Om du vill säkra din iPhone med en VPN finns det flera bra alternativ. Tjänsterna skiljer sig inte särskilt mycket från varandra, och alla är bra alternativ. När du har valt den VPN som är bäst för dig och dina behov, laddar du enkelt ner applikationen i App Store och registrerar dig eller loggar in. Sedan följer du bara instruktionerna för att ansluta dig till en lämplig server.

Vi rekommenderar att du i största möjliga mån undviker gratistjänsterna eftersom det är många problem kopplade till tjänsterna. Dessutom har de allra bästa tjänsterna en låg månadskostnad, så det det behöver inte bli så kostsamt som du tror att teckna en månads- eller årsprenumeration. Alla de leverantörer som vi har tagit upp i den här artikel är bra alternativ.

Välj en VPN som passar dig och dina behov. När du har hittat den leverantören, finns det mycket att spara på genom att välja den längsta prenumerationstiden. För att enklare hitta den leverantör som är bäst för dig kan du använda dig av checklistan lite längre upp.

Om reklam på webbplatsen

Innehållsförteckningexpand_more

  Bästa VPN-tjänster

  Bästa VPN-tjänsten

  Prova ExpressVPN

  Vår testtvåa

  Prova NordVPN
  Om reklam på webbplatseninfo