Guide till VPN på iPhone – VPN-rekommendationer för iOS

Senast uppdaterad: 05/07/2021

I denna artikel kommer vi gå igenom olika VPN-tjänster och hur de presterar på iPhone. Vi kommer testa olika faktorer, men lägger särskild vikt vid användbarhet och själva applikationen på iPhone, och generella faktorer som hastighet, säkerhet, pris, användarvänlighet och liknande.

Det finns många fördelar med att använda VPN på iPhone, så att det kan vara värt priset på omkring 50kr i månaden för att använda VPN på sin iPhone. Den största fördelen är ett mycket bättre privatliv, anonymitet och säkerhet online. Det blir svårare att spåra dig och samla information om dig, och generellt kan du betrakta dig själv som lite säkrare i vardagen.

Dessutom hjälper VPN dig med andra saker, som att kringgå geoblockeringar. Ska du exempelvis ser svensk tv utanför Sverige eller amerikansk Netflix, kommer VPN hjälpa dig med det. Det samma gäller även om du befinner dig i ett land där det är mycket censur som exempelvis Kina eller Ryssland.

Det finns idag otroligt många olika VPN-tjänsten som erbjuder appar till iPhone och det är inte möjligt att gå igenom alla. Vi kommer dock att gå igenom de mest kända VPN-tjänsterna som är allmänt kända för att vara bland de bättre tjänsterna. Innan du läser mer kan du listan över de bästa VPN-tjänsterna för iPhone här.

Våra VPN rekommendationer till iPhone

Vilken VPN-tjänst som är bäst för din iPhone beror naturligtvis på dina preferenser och behov. Ändå bör faktorer som anonymitet, hög säkerhet och borttagning av geoblockeringar vara av hög prioritet. Det är också klart att hög användarvänlighet är att föredra i iPhone och mobiltelefoner i allmänhet, eftersom det kan bli rörigt på liten skärm.

En organiserad och lättnavigerbar app är helt enkelt vad de flesta letar efter, men samtidigt måste appen uppfylla vissa standarder. Vi har nedan gått igenom tre av de bästa VPN-tjänsterna på marknaden och vad som gör dessa till bästa VPN-lösningar för iPhone-mobiler.

ExpressVPN

 • Bra hastigheter, även på telefonen
 • Kraftfull kryptering
 • Väldigt användarvänlig

ExpressVPN är en av de mest kända tjänsterna på dagens marknad. De får också mycket beröm för sin lösning till iPhone som är en av de mest använda VPN-apparna på enheten. ExpressVPN utlovar bland annat full anonymitet, och det faktum att de är baserade på Brittiska Jungfruöarna visar att det är inga tomma löften.

Det är också värt att notera att ExpressVPN också erbjuder god säkerhet, vilket är minst lika viktigt på telefonen som datorn. Allt fler väljer i dag att använda sin iPhone till banktjänster via Internet. Det behöver knappast tilläggas att 256-bitars kryptering är då bra att ha till hands för att skydda din enhet mot potentiella cyberhot.

Med sina över 3 000 servrar i 94 länder har ExpressVPN alla möjligheter i världen att hjälpa dig med att dölja din IP-adress, samt låta dig koppla upp dig mot bästa möjliga servrar. Till exempel vill många koppla upp sig mot en amerikansk server så att de kan titta på det amerikanska Netflix-utbudet i sin iPhone när de sitter på bussen eller tunnelbanan.

Här ser du ExpressVPN på iPhone

ExpressVPN erbjuder ett prisvärt alternativ, och om du också ska använda den på din dator kostar det inget extra. Appen är lätt att använda i iPhone och får helt enkelt jobbet gjort.  

NordVPN

 • Streama oavbrutet från din iPhone
 • Servrar i 59 länder

NordVPN är ett namn som de flesta känner till om man har sökt efter VPN till iPhone. Detta är en populär app bland iPhone-användare eftersom den är enkel att använda, och viktigast av allt – den erbjuder många användbara funktioner. Dessutom är NordVPN baserad i Panama, vilket innebär att du inte behöver oroa dig för att bli loggad eller spårad.

Tjänsten erbjuder en något unik funktion i form av dubbelkryptering. Medan NordVPN fortfarande har 256-bitars kryptering, som är samma nivå som den amerikanska militären använder sig av, nöjer de sig inte med att skicka trafiken via 1 extern server. NordVPN skickar trafiken genom två servrar så att du är ännu säkrare på Internet.

Här ser du NordVPN på iPhone

Man skulle kunna tro att detta borde dra ner hastigheten, men så är inte fallet. Tjänsten är nämligen supersnabb och har över 5 000 servrar spridda över 59 länder. Du kan till exempel titta på Netflix i HD, ladda upp filer eller spela utan att uppleva några problem med din anslutning.

NordVPN är också känd som en av de mest prisvärda tjänsterna där ute, och du kan faktiskt få ett abonnemang på upp till 3 år. Denna app är nästan ett måste till din iPhone om du vill skydda den också.

SurfShark

 • Oavbruten surf på iPhone
 • Bra kryptering
 • Servrar i 61 länder

SurfShark är kanske inte lika känd som sina två ovannämnda konkurrenter, men de erbjuder en tjänst som blir alltmer populär bland iPhone-användare. Många använder SurfSharks tjänst eftersom den till exempel låter användaren hålla sig anonym på Internet, oavsett var man befinner sig.

Tjänsten erbjuder både den tidigare nämnda 256-bitars krypteringen och funktioner som Kill Switch och CleanWeb för ökad säkerhet. Kill Switch stänger direkt din nätverksanslutning om du tappar kontakten med VPN-tjänsten. CleanWeb, å sin sida, skyddar dig mot skadliga programvaror och andra virus och tar bort dem direkt.

Här ser du SurfShark på iPhone

SurfShark stoltserar inte bara med många säkerhetsfunktioner utan också med snabba servrar, också i iPhone. Snabba servrar är mycket användbara när du till exempel ska streama Netflix. SurfSharks drygt 1 000 servrar som är spridda över 61 länder anses hålla hög kvalitet och säkerställer att du alltid kan hitta en passande server att koppla upp dig mot.

SurfShark är också en av få tjänster som med ett enda abonnemang kan användas på ett obegränsat antal enheter, vilket innebär att du kan ladda ner VPN-programmet på din iPhone, dator, spelkonsoler och vilken enhet du än önskar. Och allt detta till ett av de mest överkomliga priserna på marknaden.

HideMyAss

 • Väldigt bra app till iPhone
 • Servrar i hela 190 länder(!)
 • Bra säkerhetfunktioner

HideMyAss är också en VPN som har en mycket bra app till iPhone. Tjänsten är idag etablerad som en av de allra största på marknaden, och detta med bra anledning. De har sedan maj 2020, praktiserat en policy om noll loggföring för att matcha med de andra tjänsterna på marknaden.

När det kommer till säkerhet är HideMyAss en leverantör du kan vara trygg med. Deras historia går tillbaka till 2005 och har sedan dess blivit uppköpta och vidareutvecklats. Det är inget som saknas när det kommet till olika säkerhetsfunktioner, och idag är de en av världens största VPN-tjänster.

HideMyAss är också bland de allra bästa på marknaden när det kommer till servrar i olika länder med sina 190. Det finns väldigt få tjänster som kommer i närheten av det. Men servrar i många länder har en liten betydelse om servrarna inte levererar snabba hastigheter. Detta är inte något du behöver oroa dig för om du väljer den här leverantören. I vårt test var slutsatsen att alla servrarna vi testade levererade mycket snabba hastigheter.

Som med de flesta VPN-tjänster är HideMyAss inte särskilt dyrt. Om du väljer ett av de längre medlemskapen är detta bland de billigare tjänsterna på marknaden.

TunnelBear

 • Bra app till iPhone med gratisversion
 • Över 2000 servrar världen runt
 • AES 256-kryptering

Detta är också en tjänst som har en egen app till iPhone som fungerar mycket bra. De har också gjort appen så att den ska vara så användarvänlig som möjligt. Detta kan man även se när man laddar ner appen.

När det kommer till säkerhet är Tunnelbear mycket sysselsatta med att matcha de allra bästa tjänsterna på marknaden. För det första använder de en AES 256-bit kryptering, som är en krypteringsgrad i militärklassen. Dessutom erbjuder de den mycket viktiga funktionen som är noll loggföring. Du kan med andra ord vara säker på att Tunnelbear håller dig säker på nätet. Det har till och med skapat en sida som du kan dubbelkolla att är ansluten till den riktiga servern.

När det kommer till servrarna erbjuder de knappt 2000 servrar fördelade på 26 olika länder. Detta är i genomsnitt väldigt många servrar per land, men ett mycket mindre utval av länder än många andra tjänster. Med det sagt får du tillgång till de mest populära länderna, och även Sverige.

Du kan använda 500 MB på nätet helt gratis med Tunnelbear innan du bestämmer dig om du önskar att betala för tjänsten eller inte. Priserna för Tunnelbear är väldigt rimliga om du väljer ett längre medlemskap.

Så installerar du VPN på iPhone

Det är mycket lätt att installera ett VPN-program på iPhone. Det du behöver göra är att gå till App Store och hitta en VPN-program, ladda ned det och så aktivera VPN-tjänsten. Det vill säga koppla upp dig mot en valfri server.

Konceptet med VPN är alltså att när du är ansluten till en extern server kommer all din trafik gå via den här servern innan den når internet. På så sätt kommer alla andra på internet tro att din trafik kommer från den här servern. Det du då i praktiken har gjort är att du har ändrat IP-adressen så att du inte längre kan spåras. Det kan enkelt jämföras med att gå runt på gatan iförd förklädnad. Det blir svårare att förfölja dig.

När du har kopplat upp dig mot en valfri server kommer du att kunna använda VPN allt efter dina önskemål, så länge VPN-tjänsten faktiskt fungerar. Det finns extremt många dåliga VPN-tjänster, vilket vi snart kommer att återkomma till. Om VPN-tjänsten fungerar är det bara att göra det du vill göra, oavsett om det handlar om att streama amerikansk Netflix, surfa anonymt eller andra saker.

Att installera ett VPN-program på iPhone borde egentligen inte ta mer än 5 minuter. Därmed är hela processen relativt enkel.

Gratis VPN-tjänster till iPhone?

Det första de flesta är intresserade av när det gäller iPhone och VPN är givetvis en gratis VPN-tjänst. Ingen vill betala för att använda VPN, och då är det ju perfekt om man kan hitta en gratistjänst. Det finns också extremt många gratistjänster du kan hitta via App Store, så det finns goda förutsättningar för att lyckas med det.

Men vi rekommenderar i de allra flesta fall inte att man använder en gratis VPN-tjänst. Anledningen till detta är att de flesta gratis VPN-tjänster har stora problem. Den främsta orsaken till detta är naturligtvis att gratistjänsterna har extremt mycket mindre resurser jämfört med de betalda VPN-tjänsterna, och därmed har de inte riktigt samma möjligheter.

Det största problemet med gratistjänsterna är att många av gratistjänsterna loggar sina användares trafik och säljer den till tredje part. Naturligtvis gäller detta inte alla tjänster, men många gör det. Det är ju logiskt eftersom de behöver ett sätt att tjäna pengar på.

Vidare är det ett stort problem att hastigheten på gratistjänsterna som oftast är mycket låg. Detta problem är mycket viktigt när det gäller iPhone och mobilanvändning i allmänhet, eftersom vi är beroende av hastighet när vi är på språng. Ingen vill spendera dubbelt så lång tid på uppgifter när man har ont om tid och är stressad.

Den främsta orsaken till att hastigheten är så dålig är att gratistjänsterna som oftast har få servrar och att de därför är överbelastade. Ett annat problem med få servrar är att du faktiskt inte får koppla upp dig mot de servrar du önskar. Om VPN-tjänsten inte har servrar i Sverige kan du ju inte till exempel få svensk IP-adress, vilket naturligtvis är ett stort problem.

Dessa är bara några av de saker vi vill nämna kort när det gäller gratistjänster för iOS-enheter. Om du vill välja en gratistjänst rekommenderar vi att du väljer en gratistjänst från VPN-leverantörer som också har betalversioner. Dessa har som oftast råd att leverera en mycket bättre gratistjänst – eftersom de använder samma system som betaltjänsterna. Problemet är att du ofta inte kan använda mer än en viss mängd GB per månad. Men det här kan ju vara en lösning om du bara ska använda VPN då och då.

Fördelar med att använda VPN på iPhone

Den första fördelen med att använda en VPN på iPhone är säkerhet. Då det ofta händer att man ansluter sig till offentliga nätverk och hotspots ger VPN en trygghet. Dessa typer av nätverk gör det enkelt för hackare att hämta ut information från alla som ansluter sig till nätverket. Med en VPN går all din trafik genom en krypterad tunnel och blir även inte lagrat. Detta gör att du kan surfa avslappnat, oavsett vilket nätverk du ansluter dig till. Detta gäller speciellt när du befinner dit i utlandet.

En till fördel är att en VPN ger dig möjligheten till att öppna geoblockerat innehåll. Detta kan vara praktiskt om du får upp meddelande som ”detta innehåll är inte tillgängligt i ditt land” på exempelvis Twitter eller Youtube. Det ger dig även möjligheten till att använda utländska versioner av streamingtjänster som Netflix och Amazon Prime Video.

Du kan också använda en VPN till att komma runt begränsade nätverk som exempelvis på skolan eller jobbet. Observera att de flesta tjänster erbjuder mycket bra svenska servrar. Detta gör att du inte är beroende till att koppla upp dig till exempelvis en server i USA eller Frankrike. Du kan alltså använda en VPN utan att märka det i Sverige.

Har iPhone en egen VPN-tjänst?

iPhone har inte en egen VPN-tjänst. Det är således inte möjligt att gå in på inställningar eller liknande och direkt ansluta till en VPN. Detta hade kanske inte varit så bra heller – med tanke på att Apple samlar in så mycket personuppgifter, hade det kanske inte varit bra att låta all sin trafik gå via Apples VPN-tjänst. Garantin för att trafiken inte loggas och används för marknadsföringsändamål hade i bästa fall varit tveksam.

iPhone fungerar dock vädigt bra med externa VPN-tjänster. Det betyder att du snabbt kan aktivera VPN via inställningar och därefter konfigurera den via VPN-tjänsten du har valt. Det är således inga problem att använda VPN på iOS-enheter, oavsett om du använder iPad eller iPhone.

I skrivande stund har vi inga nyheter eller information om huruvida Apple kommer att få en egen VPN-tjänst, så det lär nog dröja ett tag till.

Så väljer du VPN till iPhone

Om du ska använda VPN finns det olika faktorer du ska tänka på när det gäller vad du vill använda VPN-tjänsten till. Det är ganska svårt att göra en lista utifrån alla specifika ändamål som olika människor vill använda VPN för, men nedan följer en liten lista som de flesta kan använda för att välja en VPN-tjänst. Om du tycker att något inte är viktigt när det gäller just dina behov, är det förstås bara att bortse från det. Dessa är de viktigaste faktorerna som vi tycker du ska tänka på när du ska använda VPN på iOS-enheter.

1. Har VPN-tjänsten app för iOS-enheter? En helt grundläggande faktor är givetvis om VPN-tjänsten har en egen app för iOS-enheter. Det hjälper föga att köpa en VPN-tjänst till datorn om den inte har en egen app för iOS.Lyckligtvis så har de allra flesta VPN-tjänster – nästan alla – utvecklat egen app för iOS, Android, Mac, Linux och Windows, så det är oftast inga problem att använda VPN på valfri enhet, men det är likväl en bra idé att dubbelkolla detta så att du är helt säker på att du inte väljer fel VPN.

2. Hur bra fungerar appen på iPhone och iPad? Detta är en viktig faktor och kan faktiskt skilja sig mycket beroende på de olika VPN-tjänsterna. VPN-tjänsterna som vi rekommenderar på denna sida fungerar mycket bra på iOS-enheter, och detta är en av anledningarna till att vi rekommenderar just dessa.Det enda som gäller när du ska använda VPN på iOS-enheter är hur användarvänligt och smidigt tjänsten fungerar på dessa enheter. Hur VPN-tjänsten fungerar på datorn är ju irrelevant för dessa användare. Detta kan du enkelt kontrollera genom att läsa på nätet om VPN-tjänsten du överväger att testa.

3. Hur många enheter fungerar VPN-tjänsten på samtidigt? Detta kan vara en viktig faktor om du vill använda VPN på flera enheter samtidigt. Till exempel så vill många använda VPN på PC eller Mac samtidigt som de kör den på iPhone eller iPad.

Många vill till exempel dela en VPN-tjänst för att spara pengar och så vidare.Det finns nämligen skillnader mellan VPN-tjänsterna när det gäller hur många enheter du kan använda tjänsten på samtidigt.

De flesta betalda VPN-tjänster låter dig använda VPN på över 5 enheter, så detta kommer inte vara något problem, men många gratistjänster har betydande begränsningar, och det kan därför vara bra att dubbelkolla detta innan du väljer.

4. Hur bra är hastigheten på servern? En annan sak som är väldigt viktig för iPhone är naturligtvis hastigheten på de olika servrarna. Hastigheten blir något sämre för varje gång man kör VPN, eftersom all trafik måste gå via en extern server innan den når internet. Men med de bästa VPN-tjänsterna, som till exempel de som vi rekommenderar i den här artikeln, påverkas hastigheten nästan inte alls.Många av gratistjänsterna är mycket slöa och det kan göra den dagliga användningen ganska besvärlig, dessa ska man helst undvika.

5. Har VPN-tjänsten servrar i Sverige? En annan sak som är viktig inte bara när det gäller iPhone, utan också när det gäller användning av VPN för att se svensk TV i allmänhet, är om VPN-tjänsten har servrar i Sverige. Detta gäller särskilt om du befinner dig utomlands och ska se till exempel TV4 Play. Om VPN-tjänsten inte har svenska servrar kommer du ju inte kunna få en svensk IP-adress. Inte alla VPN-tjänster har servrar i Sverige, så detta är faktiskt något som är viktigt att kolla upp. Ju fler servrar VPN-tjänsten har i Sverige desto bättre, eftersom detta oftast innebär bättre hastighet.

6. Hur mycket kostar VPN-tjänsten? En viktig faktor för de flesta är naturligtvis priset. Denna detalj lägger vi dock inte så stor vikt vid, eftersom priset ligger på ungefär samma nivå för alla betalda VPN-tjänster. Priset ligger på runt $10 i månaden, binder du dig för en längre period, blir priset mycket billigare. Nästan alla betalda VPN-tjänster har också en 30-dagars pengarna tillbaka garanti, så du slipper ta någon risk.

Priset ligger på runt $10 i månaden, binder du dig för en längre period, blir priset mycket billigare. Nästan alla betalda VPN-tjänster har också en 30-dagars pengarna tillbaka garanti, så du slipper ta någon risk.

Hur bra är säkerheten? En viktig detalj är naturligtvis hur bra säkerhet VPN-tjänsten har – om detta är den främsta anledningen till att du använder en VPN-tjänst. Oavsett är det viktigt att tjänsten inte loggar din trafik. Om tjänsten gör det, kommer den ju faktiskt kunna övervaka allt du gör, eftersom du nästan alltid använder din iPhone (om du är en vanlig dödlig människa).

Det finns faktiskt en del VPN-tjänster som sparar loggar, men dessa är som oftast gratistjänster. De VPN-tjänster vi rekommenderar här loggar naturligtvis inte din trafik.

De bästa VPN-tjänsterna har säkerhet och kryptering av militär grad, vilket innebär att det kommer vara mycket svårt att spåra eller hacka dig. Den bästa säkerheten i vårt test hade NordVPN, ExpressVPN och CyberGhost.

Sammanfattning

Om du vill säkra din iPhone med en VPN finns det flera bra alternativ. De olika tjänsterna skiljer sig lite från varandra, men alla är bra alternativ. När du har valt din VPN, laddar du enkelt ner applikationen i App Store och registrerar dig eller loggar in. När du har gjort detta följer du enkelt instruktionerna för att ansluta dig till en server.

Vi rekommenderar att du håller dig borta från gratistjänsterna då det är många problem som är kopplade till dessa. Dessutom är de allra bästa tjänsterna redan mycket billiga, så det finns lite att spara. Alla de nämnda leverantörerna i denna artikel är mycket bra alternativ.

Välj en VPN du tycker passar dina behov. När du har hittat den leverantören, finns det mycket att spara på genom att välja det längsta medlemskapet. För att hitta den bästa leverantören för dig kan du använda checklistan ovan.

Om reklam på webbplatsen

Innehållsförteckningexpand_more

  Bästa VPN-tjänster

  Express Icon

  Bästa VPN-tjänsten

  Prova ExpressVPN
  NordVPN Icon

  Vår testtvåa

  Prova NordVPN
  Om reklam på webbplatseninfo