VPNportalen

PrivateVPN Recension

7.5/10

PrivateVPN är nykomlingen som konkurrerar mot de mer erfarna. PrivateVPN ger en mycket anständig tjänst.

Det här gillade vi med PrivateVPN:

 • Servrar i 60 länder
 • Ingen loggföring
 • VPN-leverantör baserad i Sverige
 • Lägsta pris:

  $3.82 / mnd

  Fungerar på:

  SVT Play TV4 Play AppleTV Disney+ Netflix

  Introduktion

  PrivateVPN är en relativt ny VPN-leverantör i förhållande till många andra VPN-leverantörer, och har sin bas i Sverige. Det medför även att de har en svensk kundservice. Trots att PrivateVPN är en relativt ny VPN-tjänst, har den lyckats växa väldigt fort. PrivateVPN är särskilt populär i nordiska länder då leverantören har sin bas i Sverige.

  För närvarande har PrivateVPN mer än 100 servrar i över 60 länder, vilket får sägas vara bra i förhållande till VPN-leverantörens verksamma tid. Notera att man inte alltid behöver mer än en server i varje land, men att det ofta kan vara en stor fördel om du ska använda VPN-leverantören till olika ändamål. Ur den aspekten kunde PrivateVPN haft fler servrar för att göra tillgången optimal, men vi upplever likväl att den fungerar bra.

  När det kommer till säkerheten tillämpar PrivateVPN likt de flesta andra VPN-leverantörerna på denna sida, en noll loggningspolicy. Det är naturligtvis väldigt bra. Vidare erbjuder PrivateVPN kryptering på militärnivå med 256-bitars kryptering. Här ligger PrivateVPN helt i nivå med de bästa VPN-leverantörerna.

  Vi upplever även användarvänligheten av PrivateVPN som väldigt god. Det är överskådligt och intuitivt att navigera runt i menyerna. Prismässigt är PrivateVPN väldigt skälig, vilket är en av VPN-leverantörens största styrkor.

  VPN-tjänsten är för övrigt en av de allra billigaste i klassen i förhållande till vad den levererar, och är därmed en fördelaktig VPN för dig som bara vill ha en VPN som fungerar relativt bra till ett billigt pris.

  • $3.82 i mån
  • 65% rabatt
  • 30 dagar pengarna tilbaka garanti

  Hastighet

  Hastigheten kommer alltid vara en av de absolut viktigaste faktorerna när det gäller VPN-tjänster. Vid all användning av VPN kommer hastigheten att minska något, då all internettrafik måste gå via en extern server innan den sänds vidare.

  Med PrivateVPN upplever vi dock inte att hastigheten blir särskilt långsam. Leverantören nådde inte helt upp till hastigheterna som de andra leverantörerna i testet, som exempelvis NordVPN eller ExpressVPN, men den fungerar fint om man till exempel ska streama filmer i HD-kvalitet eller spela utan att det laggar.

  På så vis ger PrivateVPN dig precis den hastighet du behöver, men inte så mycket mer.

  Många svenska användare som bor utomlands vill se svenska TV-kanaler utomlands. Det går bra med PrivateVPN, eftersom hastigheten är mer än tillräckligt bra.

  För att ge några konkreta exempel på hastighet kommer vi att titta på hur PrivateVPN arbetade på servrar i respektive land, så som Storbritannien, USA, Europa och Australien.

  Vi använde en 70 Mbps-anslutning här i Sverige, och när vi dirigerade trafik via brittiska servrar var genomsnittshastigheten cirka 50 Mbps. Detta är en minskning med ca. 20 Mbps. Hastigheten varierade beroende på vilken server vi valde, men det fanns inte extremt stora skillnader mellan de olika brittiska servrarna. Hastigheten på i mellersta Europa var relativt lik den i Storbritannien, med en genomsnittlig hastighet på något mindre än 50 Mbps. Hastigheten i USA och Australien var dock betydligt lägre. När vi ansluter till amerikanska servrar ligger vi normalt på cirka 30 Mbps, men hastigheten sjönk ibland så lågt som under 20. I Australien, som ligger långt bort, var hastigheten ner till 10 Mbps.

  För någon som inte känner till webhastigheter kan dessa nedskärningar i hastighet låta dramatiskt, men verkligheten är att man måste förvänta sig att saker saktas ner när man dirigerar datatrafik via en server, och speciellt när det är långt ifrån. Även om t.ex. hastigheten i USA var i genomsnitt cirka 30 Mbps, så fungerade det bra att titta på youtube på amerikanska servrar. Moralen är att man borde kunna använda PrivateVPN säkert för tjänster som detta. En VPN-klient som saktar ner så mycket att t.ex. netflix eller youtube inte kan användas kommer för många att slösas bort. Trots att vi har testat snabbare VPN-klienter, fungerade PrivateVPN bra.

  Säkerhet och privatliv

  När det kommer till säkerhet och privatliv ligger PrivateVPN i nivå med de allra bästa VPN-leverantörerna i vårt test. Leverantören har en noll loggningspolicy, vilket betyder att ingen kan se vad du gör på internet. Det är naturligtvis en essentiell del i valet av VPN-leverantör.

  När det kommer till kryptering tillämpar PrivateVPN en kryptering i linje med NordVPN och CyberGhost, som ligger på militärnivå med 256 bitars krypteringsnivå. PrivateVPN har även en del andra säkerhetsalternativ, som till exempel en kill switch och IPv6 läckageskydd.

  Allt som allt är vi väldigt nöjda med säkerheten som PrivateVPN tillhandahåller.

  Servrar i olika länder

  PrivateVPN har 100 servrar i 60 länder. Antal servrar är nog det område som PrivateVPN får lägst betyg på i hela testet. I jämförelse med exempelvis NordVPN med över 5000 servrar och CyberGhost med över 6500 servrar, blir 100 servrar naturligtvis relativt lite.

  Nu är det inte alltid du behöver så många servrar, men det kan likväl finnas tillfällen då det kan vara användbart.

  Om du till exempel ska se på amerikansk Netflix eller andra streamingtjänster kan det vara bra att ha så många serveralternativ som möjligt, då en del streamingtjänster ofta blockerar VPN-servrar. Ju fler VPN-servrar leverantören har, desto större chans är det att någon av dem inte är blockerad.

  På så sätt kan PrivateVPN vara bra till vissa ändamål, men kanske inte till andra. När det gäller antal länder får PrivateVPN bra betyg, och ligger på samma nivå som andra VPN-leverantörer i testet, som exempelvis ExpressVPN och NordVPN.

  Allt som allt bedöms PrivateVPN som relativt genomsnittlig i den här delen av testet.

  Pris

  När det kommer till pris är PrivateVPN en väldigt billig VPN i förhållande till många andra VPN-tjänster, och det är troligen där PrivateVPN får bäst betyg. Priset varierar utifrån vilket paket du väljer, men i allmänhet ligger prisnivån lite lägre än de allra mest framstående VPN-tjänsterna som NordVPN, ExpressVPN och CyberGhost.

  PrivateVPN har även en 30 dagars pengarna-tillbaka-garanti, vilket innebär att du när som helst inom 30 dagar efter köpet kan kontakta kundservice och be om att få pengarna återbetalda. Det är såklart väldigt betryggande, men även en vanlig praxis i VPN-branschen.

  Vad gäller pris kan vi säga att det inte är så mycket du tjänar på PrivateVPN jämfört med andra VPN-tjänster som NordVPN eller CyberGhost. Dessa är också extremt billiga, speciellt om du binder dig i en längre period. Vår erfarenhet är då att det är bäst att kanske använda en av dessa lite bättre tjänster. När allt kommer omkring är de mycket bättre, och då är det inte så viktigt att spara 15 kronor per månad.

  Användarvänlighet

  När det kommer till användarvänlighet gör PrivateVPN det relativt bra. Plattformen är kanske inte den bästa vi sett, men likväl väldigt användarvänlig och enkel att använda sig av.

  Det är väldigt enkelt att ladda ner och installera programmet, och det är även enkelt att manövrera sig runt i programmet när du väl laddat ner det på din PC. Designen passar bra för såväl nybörjare som mer erfarna VPN-användare.

  Några fördelar och nackdelar

  När det gäller PC-programvara är det sällsynt att stöta på produkter som är antingen bra eller bara dåliga. Privatevpn är inget undantag i detta avseende. Vi kommer nu att titta på några av fördelarna och nackdelarna med PrivateVPN.

  Två uppenbara fördelar med PrivateVPN är att de har servrar i 60 länder, samt möjlighet till 6 samtidiga anslutningar. Det betyder att du kan ansluta 6 olika enheter till VPN-klienten samtidigt, till exempel en ipad, en dator, en smartphone + tre enheter till. Förutom dessa fördelar använder PrivateVPN, som tidigare nämnts, kryptering på militärnivå. Det är utan tvekan faktorer som kan bidra till att skydda integriteten och säkerheten när du flyttar runt på nätet. Vidare arbetar PrivateVNP på alla större operativsystem, förutom att VPN-klienten inte har någon bandbreddbegränsning. Obegränsad bandbredd betyder snabb hastighet.

  En annan fördel med PrivateVPN är att du får tillgång till många ofta använda tjänster online, vilket för många kan vara motivationen att ladda ner en VPN-klient. Några exempel är amerikansk yotube och netflix. Även om de flesta andra VPN-klienter som vi har testat (alla fall av allvarlig typ) också säkerställer tillgång till dessa tjänster, det är trevligt att veta detta innan man bestämmer sig för att ladda ner PrivateVPN.

  En nackdel med PrivateVPN är relaterad till försöksversionen av denna VPN-klient. Tidigare gav PrivateVPN inte någon prövning alls, men lyckligtvis har det ändrats. Ändringarna är emellertid inte idealiska. Medan vissa VPN-klienter erbjuder testperioder på en hel månad, erbjuder PrivateVPN en provperiod på endast 7 dagar. Det betyder att du verkligen måste spendera tid på att testa PrivateVPN under de första 7 dagarna om du inte vill betala något. I ett hektiskt vardag är det inte givet att det är så enkelt.

  En annan nackdel med PrivateVPN är att du inte kan hitta tillägg till denna VPN-klient på Chrome och Firefox. Extensions i en webbläsare gör det vanligtvis lättare att hantera programvara än om programmet behöver öppnas separat. Detta är inte en stor nackdel, men fortfarande något som drar lite ner för PrivateVPN.

  Även om PrivateVPN har servrar i 56 länder har de relativt få servrar överlag. Numret är drygt hundra, vilket kan låta mycket för vissa, men de största leverantörerna har tusentals servrar. I grund och botten kan man säga att ju fler servrar en VPN-klient använder desto säkrare är det när det gäller anonym surfning.

  Sammanfattning

  PrivateVPN är en popup-VPN-klient i Norden, och det är inte utan anledning. Tack vare PrivateVPNs “lillebror” -bas är kunden underlagt svensk lag. Som nämnts innebär detta en politik för att nollställa data. Det här är något som är viktigt när man bestämmer vilken VPN-klient som ska användas. Ett av de främsta syftet med att använda en VPN-klient är exakt mer anonym webbläsning. En VPN-klient som loggar absolut allt du gör online fungerar sålunda direkt mot deras syfte. Detta är ett plus i PrivateVPN-boken.

  När det gäller hastighet kan man hitta snabbare och mer robusta VPN-klienter, men privat VPN fungerar bra för vardagliga uppgifter. Om du är en avancerad användare kanske du vill använda en VPN-klient som erbjuder högre hastighet. Det finns mycket dataförbrukning som kräver extremt hög hastighet, och att ha en VPN-klient som sänker hastigheten kan då vara dödlig. Å andra sidan, om du är “mannen på gatan” som vill ha en VPN-klient att kunna strömma lite netflix och youtube, kan PrivateVPN vara det rätta valet. PrivateVPN är lätt att använda, och priset för VPN-klienten är relativt lågt jämfört med många andra.

  Något som vi skulle vilja nämna i slutändan, och som verkligen drar upp PrivateVPN, är kvaliteten på deras kundtjänst. De problem som vi har haft med VPN-klienten har snabbt tagits hand om av professionell och tillmötesgående kundservicepersonal. Några av de mest irriterande sakerna i världen är när man laddat ner programvara, men när man inte har möjlighet att få hjälp om problem uppstår, detta eliminerar du det med PrivateVPN.

  Om det finns något som drar ner denna VPN-klient, måste det vara för att de har relativt få servrar. Det beror givetvis på den avsedda användningen, men det faktum att vissa leverantörer erbjuder tusentals servrar, medan PrivateVPN erbjuder något över 100, så är detta ​​något som drar ner. Detta innebär ändå att vi rekommenderar att hålla sig borta från PrivateVPN, det innebär bara att man måste göra en bedömning relaterad till pris och vad man vill ha av en VPN-klient.

  • $3.82 i mån
  • 65% rabatt
  • 30 dagar pengarna tilbaka garanti