VPNportalen

PrivateVPN Recension

7.5/10

PrivateVPN är nykomlingen som konkurrerar mot de mer erfarna. PrivateVPN erbjuder en bra genomsnittlig tjänst.

Det här gillade vi med PrivateVPN:

  • Servrar i 63 länder
  • Ingen loggföring
  • VPN-leverantör baserad i Sverige
  • Lägsta pris:

    SEK 20 / mnd

    Fungerar på:

    SVT Play TV4 Play AppleTV Disney+ Netflix

    Introduktion

    PrivateVPN är en relativt ny VPN-leverantör i förhållande till många andra VPN-leverantörer, och har sin bas i Sverige. Det medför även att de har en svensk kundtjänst. Även fast PrivateVPN är en relativt ny aktör på VPN-marknaden, har företaget växt snabbt. PrivateVPN är särskilt populär i de nordiska länderna eftersom företaget är baserade i Sverige.

    För närvarande har PrivateVPN mer än 100 servrar i fler än 60 länder, vilket är mycket bra med tanke på den tid VPN-leverantören har varit verksam. Notera att det inte alltid behövs mer än en server i varje land, men det är i regel en klar fördel om du ska använda VPN-tjänsten till olika ändamål. Så sett kunde PrivateVPN haft fler servrar för att säkerställa en optimal tillgång på servrar, men vi upplever ändå att det fungerar bra.

    När det kommer till säkerhet tillämpar PrivateVPN, liksom de flesta andra VPN-leverantörer som vi testar här, en noll loggningspolicy. Det är naturligtvis väldigt bra. Vidare erbjuder PrivateVPN på 256-bitars kryptering som ligger i nivå med den amerikanska försvaret använder. Det gör att PrivateVPN ligger helt i nivå med de bästa VPN-leverantörerna när det gäller säkerhetslösningar för att skydda användarna.

    Vi upplever även PrivateVPN:s användarvänlighet som mycket bra. Menyerna är överskådliga och intuitiva att navigera runt i. Prismässigt sett ligger PrivateVPN på den lägre delen av prisskalan, något som också är en av aktörens största styrkor.

    VPN-tjänsten är för övrigt en av de billigaste i klassen i förhållande till vad den levererar, och därmed är det en fördelaktig VPN-tjänst för dig som bara vill ha en VPN-lösning som fungerar relativt bra till en låg kostnad.

    • 20 kr i månaden
    • 85% rabatt
    • 30 dagars pengarna tillbaka-garanti

    Hastighet

    Hastigheten kommer alltid vara en av de viktigaste, för att inte säga den viktigaste, variablerna när det gäller VPN-tjänster. Oavsett vilken VPN-tjänst du använde så kommer den dra ner hastigheten, mer eller mindre, på din internetuppkoppling. Det beror på att all din trafik går via en extern server innan den skickas vidare till internet.

    Med PrivateVPN upplever vi inte att hastigheten blir särskilt mycket lägre. Leverantören kommer inte riktigt upp i samma hastigheter som de övriga leverantörerna i testet, till exempel NordVPN eller ExpressVPN, men den fungerar bra om du exempelvis vill strömma filmer i HD-kvalitet eller spela utan att det laggar. Så sett ger PrivateVPN dig precis den hastighet du behöver, men inte så mycket mer än det.

    Många svenska användare som bor i andra länder vill kunna se svenska TV-kanaler utomlands. Det går bra med PrivateVPN, eftersom hastigheten är mer än tillräckligt bra.

    För att ge några konkreta exempel gällande hastighet ska vi här nedanför ta en närmare titt på hur PrivateVPN arbetade på servrar i främst Australien, på europeiska fastlandet, Storbritannien och USA.

    Vi använde en 70 Mbps-anslutning här hemma i Sverige, och när vi dirigerade om trafiken via brittiska servrar var genomsnittshastigheten cirka 50 Mbps. Det är alltså en minskning med cirka 20 Mbps. Hastigheten varierade beroende på vilken server vi valde, men var inga extremt stora skillnader mellan de brittiska servrarna. Hastigheten på servrarna i mellersta Europa var relativt lik den på servrarna i Storbritannien, med en genomsnittlig hastighet på något mindre än 50 Mbps. Hastigheten i USA och Australien var dock betydligt lägre. När vi ansluter till amerikanska servrar ligger vi normalt sett på cirka 30 Mbps, men hastigheten sjönk ibland så lågt som under 20. I Australien, som ligger långt bort, var hastigheten nere på 10 Mbps.

    För dig som inte är insatt webhastigheter kan de här hastighetssänkningarna låta enorma. Sanningen är att du måste förvänta dig att hastigheten blir lägre när du dirigerar om datatrafiken via en server, och speciellt när den är långt ifrån platsen där du befinner dig. Även om hastigheten i USA i genomsnitt var cirka 30 Mbps, så fungerade det bra att titta på Youtube på amerikanska servrar. Kontentan är alltså att du tryggt kan använda PrivateVPN säkert för tjänster som Youtube och liknande. En VPN-klient som drar ned hastigheten så mycket att det inte går att titta på exempelvis Netflix eller Youtube, är meningslös att använda för de allra flesta. Även om vi har testat snabbare VPN-klienter, så fungerar PrivateVPN bra.

    Säkerhet och privatliv

    När det kommer till säkerhet och privatliv ligger PrivateVPN på samma nivå som de allra bästa VPN-leverantörerna i vårt test. Leverantören har en noll loggningspolicy, vilket innebär att de inte sparar någon information om dina aktiviteter på nätet. Det betyder också att om myndigheter begär ut information om dig och dina nätaktiviteter har PrivateVPN ingen information att lämna ut. En policy om att inte logga någon information om användarna är en essentiell del i valet av VPN-leverantör.

    När det kommer till kryptering tillämpar PrivateVPN en kryptering som ligger i samma klass som den NordVPN och CyberGhost har, det vill säga 256 bitars kryptering som håller militär nivå. PrivateVPN har även en del andra säkerhetsalternativ, som till exempel kill switch och IPv6 läckageskydd.

    Sammanfattningsvis är vi väldigt nöjda med säkerheten som PrivateVPN tillhandahåller.

    Få servrar men i många länder

    PrivateVPN har 100 servrar i 60 länder. Antal servrar är nog det område som PrivateVPN får lägst betyg på i hela testet. I jämförelse med exempelvis NordVPN, med över 5500 servrar, och CyberGhost, med nästan 9000 servrar, blir 100 servrar ett blygsamt antal.

    Nu är det inte alltid du behöver så många servrar, men det kan likväl finnas tillfällen då det kan vara en klar fördel. Om du till exempel vill titta på den amerikanska versionen av Netflix eller andra streamingtjänster kan det vara bra att ha så många serveralternativ som möjligt, eftersom en hel del streamingtjänster blockerar VPN-servrar. Ju fler VPN-servrar leverantören har, desto större chans är det att någon av dem inte är blockerad.

    På så sätt kan PrivateVPN vara ett bra val till vissa ändamål, men inte lika självklart till andra. När det gäller antal länder får PrivateVPN bra betyg, och ligger på samma nivå som andra VPN-leverantörer i testet, exempelvis ExpressVPN och NordVPN.

    Sammanfattningsvis får PrivateVPN ett genomsnittligt betyg i den här delen av testet.

    Pris

    När det kommer till pris är PrivateVPN en väldigt billig VPN-tjänst i förhållande till många andra VPN-lösningar, och det är också där PrivateVPN får bäst betyg. Månadskostnaden varierar utifrån vilket abonnemang du väljer, men i allmänhet ligger prisnivån lite lägre än de mest framstående VPN-tjänsterna som NordVPN, ExpressVPN och CyberGhost.

    PrivateVPN har även 30 dagars pengarna tillbaka-garanti, som innebär att du när som helst inom 30 dagar efter köpet kan kontakta kundservice och begära att få pengarna återbetalda. Det är både betryggande och en vanlig praxis i VPN-branschen.

    Vad gäller pris kan vi säga att du inte tjänar så mycket på PrivateVPN jämfört med andra VPN-tjänster som NordVPN, ExpressVPN eller CyberGhost. De har också en låg månadskostnad, särskilt om du binder upp dig för en längre period. Vår erfarenhet är att det i det sammanhanget är bättre att välja en av de VPN-tjänster som har bättre kapacitet gällande servrar. De är ju trots allt rätt mycket bättre och då är det ju inte så viktigt att sparar 15 kronor i månaden och få en sämre tjänst.

    Användarvänlighet

    När det kommer till användarvänlighet klarar sig PrivateVPN relativt bra. Plattformen är inte den bästa vi har sett, men likväl användarvänlig och enkel att använda sig av.

    Det är lätt att ladda ned och installera programmet, och det är även enkelt att manövrera runt i programmet när du väl har laddat ned det på din dator. Designen passar bra för både nybörjare och erfarna VPN-användare.

    Några för- och nackdelar

    När det gäller mjukprogramvara är det vanligt att stöta på produkter som antingen är rakt igenom bra eller fullständigt eländiga. PrivateVPN är inget undantag i det avseendet. Låt oss ta en närmare titt på några av för- och nackdelarna med PrivateVPN.

    Två uppenbara fördelar med PrivateVPN är att de har servrar i 60 länder, samt möjlighet till 6 samtidiga anslutningar. Det betyder att du kan ansluta sex enheter till VPN-klienten samtidigt, till exempel en Ipad, en dator, en smartphone och ytterligare tre enheter. Förutom de här fördelarna använder – som vi har nämnt tidigare – PrivateVPN kryptering på militärnivå. Det är utan tvekan faktorer som kan bidra till att skydda integriteten och säkerheten när du surfar runt på nätet. Vidare fungerar PrivateVPN på alla större operativsystem och VPN-klienten inte har inte heller någon bandbreddbegränsning. Obegränsad bandbredd är detsamma som en hög hastighet.

    En annan fördel med PrivateVPN är att du får tillgång till många av de tjänster som används frekvent på nätet; en av de främsta anledningarna till att många laddar ner en VPN-klient. Några exempel på sådan tjänster är amerikanska versionen av Netflix, BBC iPlayer och YouTube. Även om de flesta av de andra VPN-klienterna som vi har testat (i alla fall de seriösa aktörerna) också säkerställer att du får tillgång till de här tjänsterna, är det trots det skönt att veta det innan du bestämmer dig för att ladda ned PrivateVPN.

    En nackdel med PrivateVPN är knuten till leverantörens gratistjänst. Tidigare hade PrivateVPN inte någon gratisversion alls, men lyckligtvis är det inte så längre. Trots det är ändringen inte helt optimal. Medan en del VPN-klienter erbjuder provperioder på en hel månad, är den som PrivateVPN erbjuder inte längre än sju dagar. Det betyder att du verkligen måste lägga ned tid på att prova alla funktioner och utvärdera PrivateVPN under de första sju dagarna om du inte vill betala för ett abonnemang. I en hektiskt vardag är det inte givet att den tiden finns tillgänglig.

    En annan nackdel med PrivateVPN är att det inte finns något tillägg för den här VPN-klienten på Chrome och Firefox. Tillägg i en webbläsare gör det vanligtvis lättare att hantera programvaran än om programmet behöver öppnas separat. Det här är ingen stor nackdel, men ändå något som drar betyget för PrivateVPN en aning.

    Även om PrivateVPN har servrar på plats i 63 länder har de relativt få servrar totalt sett. Servrarna är drygt hundra till antalet, något som kan låta mycket men de största leverantörerna har tusentals servrar. I grund och botten kan man säga att ju fler servrar en VPN-klient använder, desto säkrare är det när det kommer till att surfa anonymt.

    Sammanfattning

    PrivateVPN är en populär VPN-klient i Norden, och det är inte utan anledning. Tack vare att PrivateVPN har sitt huvudkontor i Sverige lyder de också under svensk lagstiftning. För att skydda sina användare och förhindra att myndigheter övervakar de som använder tjänsten tillämpar PrivateVPN en policy om noll loggföring. Det innebär att de inte sparar någon som helst information om användarnas aktiviteter på nätet. Noll loggföring är en viktig parameter när du ska välja ut och använda en VPN-klient. Ett av de främsta syftet med att använda en VPN-klient är just att kunna vara anonym på nätet. En VPN-klient som loggar precis allt du gör på internet verkar alltså rakt emot det som är syftet men tjänsten. Att PrivateVPN inte loggar någon information om sina användare är ett stort plus.

    När det gäller hastighet går det att hitta snabbare och stabilare VPN-klienter, men PrivateVPN fungerar bra för vardagliga uppgifter. Om du tillhör dem som är van vid att hantera datorer och mobila enheter är det också troligt att du vill använda en VPN-klient som har en konstant hög hastighet. Det finns en del dataöverföringar som kräver extremt hög hastighet, och att ha en VPN-klient som sänker hastigheten kan i det fallet vara fullständigt förödande. Tillhör du å andra sidan den genomsnittliga datoranvändaren som vill ha en VPN-klient för att kunna strömma Netflix och Youtube lite då och då, kan PrivateVPN mycket väl vara ett bra val med tillräcklig kapacitet. PrivateVPN är lätt att använda och priset för VPN-klienten är relativt lågt jämfört med många av konkurrenterna.

    Något som vi vill ta upp avslutningsvis, och som verkligen drar upp omdömet på PrivateVPN, är deras kunniga kundtjänst. De problem som vi har haft med VPN-klienten har de professionella och tillmötesgående kundtjänstmedarbetarna snabbt tagit hand om och löst. Det finns få saker som är så frustrerande som att ladda ned en programvara och sedan inte kunna få hjälp när det krånglar. Väljer du PrivateVPN har du i princip eliminerat den risken.

    Om det finns något som drar ner omdömet för den här VPN-klienten, så är det att aktören har relativt få servrar. Huruvida antalet servrar blir ett bekymmer eller inte beror givetvis på vad du tänker använda VPN-tjänsten till, men faktum är att ett flertal av PrivateVPN:s konkurrenter har tusentals servrar medan PrivateVPN har strax över hundra. Det är en faktor som drar ner det totala omdömet. Vi anser dock inte att du ska undvika PrivateVPN eftersom vi alla har olika behov och önskemål gällande vilka ändamål vi ska använda VPN-tjänsten till. Vår rekommendation är du själv utvärderar tjänsten och gör en bedömning utifrån vad du vill ha ut av tjänsten och hur mycket du är villig att betala för den.

    • 20 kr i månaden
    • 85% rabatt
    • 30 dagars pengarna tillbaka-garanti