VPNportalen

Private Internet Access Recension

8.8/10

#1 VPN för digital integritet

Det här gillade vi med Private Internet Access:

 • Bra avblockeringsförmåga
 • Stöder WireGuard-protokoll
 • Lagom streaminghastighet
 • Lägsta pris:

  $2.19 / mnd

  Fungerar på:

  SVT Play TV4 Play AppleTV Disney+ Netflix

  Introduktion

  Med över tio års erfarenhet av att erbjuda VPN-tjänster är Private Internet Access, PIA, en av veteranerna i branschen. Det här är en av de ledande leverantörerna på marknaden och det märks inte minst på deras miljontals många nöjda användare och de goda omdömen som deras kunder lämnar om dem på oberoende jämförelsesajter. Det finns många saker som gör det här till en intressant VPN-leverantör. De har inte enbart servrar i 84 länder, vilket bådar för snabba hastigheter och säkra uppkopplingar. Det här är också en leverantör som förstår sig på vad en bra VPN-tjänst ska garantera – nämligen en helt säker session ute på internet. 

  Det stora antalet länder som leverantören har servrar i är en riktig fjäder i hatten. Inte bara innebär det att det kommer vara färre personer som samsas om samma server, det betyder också att man enkelt kan komma åt sådant innehåll som är geoblockerat. Att komma igång med tjänsten är dessutom väldigt lätt. Det enda man behöver göra är att ladda ner appen till sin enhet, exempelvis en dator eller mobiltelefon, och ansluta till en server. 

  PIA har sina huvudkvarter i USA. Det är något som märks när man använder tjänsten. USA är ledande på tekniska innovationer och användarvänliga lösningar, och det är något alla som använder sig av Private Internet Access genast kommer lägga märke till. Med det här som VPN-leverantör är du alltid säker ute på nätet, tack vare Open Source VPN, dedikerad IP-adress, WireGuard® och antivirusskydd. Förutom det kommer tjänsten med Kill Switch, en policy om att inte föra loggar och möjlighet till delade tunnlar. Det går dessutom att installera PIA direkt på routern så att man kan skydda all slags internettrafik som görs via den. 

  Tittar man på priset för den här tjänsten är det överraskande positivt. Det finns flera olika prismodeller man kan välja mellan, och ju längre prenumeration man köper desto lägre blir månadskostnaden. Sett till vissa konkurrenter så har Private Internet Access väldigt förmånliga priser för det man erbjuds som deras kund. 

  Hastigheten på Private Internet Access VPNs servrar

  Att hitta en VPN som har en hög hastighet är viktigt, eftersom det kommer vara avgörande för om man är nöjd med leverantören eller inte. Därför har vi också noggrant kontrollerat och testat hastigheten på de servrar som PIA har. Värt att komma ihåg är att självklart påverkas hastigheten också av hur snabbt internet man har, men ju snabbare hastighet VPN-leverantörens servrar har desto enklare är det att få ut så mycket av sitt nätverk som möjligt.

  Private Internet Access utlovar en bra hastighet till sina kunder. När vi testar de olika servrarna upplever vi också att de är bra, men det är tydligt att det finns vissa problem. Det är inte alltid en helt stabil hastighet utan den kan variera något över tid när tjänsten används, vilket innebär att det ibland går lite långsammare att ladda in sidor eller att komma åt innehåll när man är ansluten till någon av servrarna. 

  Det som är avgörande för hur hög hastighet man har är i mångt och mycket avståndet till servern. Ju längre bort den är desto långsammare blir uppkopplingen. Hastigheten påverkas också beroende på vilket av alla säkerhetsprotokoll som används. Med det i åtanke är det här kanske inte den allra bäst VPN-leverantören om du sysslar med gaming, eftersom det då är viktigt att uppkopplingen hela tiden är stabil, speciellt om du spelar live tillsammans med andra. Däremot fungerar tjänsten relativt smärtfritt när man streamar innehåll i andra länder.

  • 1,79 euro / månad vid ett abonnemang på tre år
  • 30 dagars pengarna tillbaka-garanti
  • Kundtjänst öppen 24/7

  Säkerhet och sekretess

  Sekretess och säkerhet är fundamentala när det kommer till en VPN-tjänst. I vår Private Internet Access recension kommer vi därför nu att gå in på just de aspekterna och vilken slags trygghet man som användare får om man använder PIA. 

  En stor fördel med Private Internet Access är att det går att justera säkerhets- och sekretessinställningarna på ett sätt som det går att göra med få andra VPN-tjänster. Här kan man skräddarsy säkerheten enligt vad man föredrar. Tjänsten använder flertalet olika säkerhetsprotokoll, däribland OpenVPN som har en förinställd kryptering på AES 126-bitar. Den går att höja till en AES 256-bitars kryptering för att få en ännu högre säkerhet. Det går också att använda sig av WireGuard och då är krypteringen alltid AES-256. 

  Vissa hemsidor och appar fungerar inte särskilt bra med en VPN, men med Private Internet Access går det att dela på tunnlarna så att du kan välja vilka appar eller IP-adresser som ska omfattas av tjänsten och vilka som ska kringgå tunneln. Du kan både använda VPN-tjänsten på valda appar samtidigt som du inte använder den på andra, vilket gör att det här är en tjänst som går att automatisera.

  Det finns flera andra sekretess- och säkerhetsfunktioner som är inkluderade i appen. En av de riktigt bra är passande framförallt för dig som använder en VPN när du laddar ner torrents från internet. Tjänsten har ett inbyggt antivirusskydd som minimerar risken för att din enhet ska installera en skadlig programvara. Det finns också en Kill Switch som håller dig anonym på nätet och förhindrar dataläckor även ifall uppkopplingen skulle brytas. Vidare för Private Internet Access inga loggar och sparar därmed inte din data. Det är också möjligt att köpa till möjligheten att använda en dedikerad IP-adress som ingen annan kan nyttja. 

  Några andra funktioner som gör det här till ett intressant val av VPN är att det går att betala med kryptovalutor och att det ingår adblock i programvaran. Att annonser blockeras innebär att du inte kommer få riktad reklam, och att din information inte heller kan säljas vidare till någon tredje part.

  Servrar i över 80 länder

  Som vi tidigare varit inne på har Private Internet Access servrar utplacerade i 84 länder. En stor del av servrarna finns i USA, där de har servrar tillgängliga i alla delstater. Därmed är det här en attraktiv VPN för den som ofta behöver använda en amerikansk IP-adress. Faktum är att det här är en av de VPN-leverantörer som har absolut flest servrar att erbjuda till sina kunder, med så många som 35 000 möjliga val i 84 länder. Av alla de servrar som finns är en del virtuella, vilket betyder att de kan finnas i ett annat land, men den stora majoriteten är inte det. 

  Jämför man PIA med andra VPN-leverantörer kan det hända att det finns sådana leverantörer som har servrar i flera länder än den här tjänsten har. Om det är så att du behöver få tillgång till ett specifikt land som Private Internet Access inte har servrar i kan någon av de tjänsterna vara bättre, men om du oftast kopplar upp dig mot länder där de har servrar kommer du ha betydligt många fler möjliga val att göra och det kommer i sin tur garantera en bättre uppkoppling då ni är färre som samsas om varje server. 

  Ett plus med PIA är att de även har servrar i Sverige. Kort och gott betyder det att om du är utomlands men behöver komma åt svenskt innehåll och behöver en svensk IP-adress så kan du använda tjänsten för att få det. 

  Vad kostar Private Internet Access VPN?

  Ser man till kostnaden för Private Internet Access VPN är den väldigt förmånlig, åtminstone om man jämför med andra premiumleverantörer som har betydligt högre kostnader för sina tjänster. Det här är dessutom en leverantör som med jämna mellanrum har kampanjer där det är möjligt att köpa en prenumeration för ett betydligt lägre pris än vanligt. Eftersom det ofta finns kampanjer kan det hända att det lägsta priset som erbjuds varierar något från det vi anger i vår recension, men för att du som ska välja VPN ska få en fingervisning om vad det kan komma att kosta att använda tjänsten presenterar vi ändå deras produktutbud. 

  Som du säkert lägger märke till blir priset lägre om du väljer en längre prenumeration. Att få en VPN för så lite som 1,79 euro per månad är väldigt bra. Även fast du väljer deras ettårsplan är priset i den lägre klassen och det gör att PIA kan passa för alla slags plånböcker.

  Prova Private Internet Access VPN gratis

  Att köpa en lång prenumeration utan att egentligen veta vad det är man får för pengarna kan kännas tveksamt, men där har PIA en lösning. Det finns ingen möjlighet att ladda ner appen till datorn och få en helt kostnadsfri provperiod, men däremot har de en pengarna tillbaka-garanti på 30 dagar. Om du köper en prenumeration och inte är helt nöjd kan du alltså avbryta den inom 30 dagar och få alla pengar du har betalat tillbaka. Det gör att det här är en helt riskfri VPN och du som kund riskerar inte att köpa grisen i säcken eftersom du har en trygghet i att du blir återbetald ifall det inte var en tjänst som föll dig i smaken. 

  Om du har testat programmet men inte är nöjd kan du ta kontakt med leverantörens kundtjänst, som är öppen dygnet runt alla dagar i veckan. De kommer då göra en återbetalning till dig och avbryta din prenumeration. En nackdel med det är förstås att du kommer behöva betala till en början, men eftersom du sedan får hela det belopp du har lagt ut tillbaka är det ingenting som vi anser dra ner vårt betyg för tjänsten. 

  Det finns en möjlighet att testa Private Internet Access helt utan kostnad, alltså utan att ens behöva betala till en början. Det är genom att ladda ner deras mobilapp antingen till din iPhone eller Android. I deras mobilappar får man nämligen testa tjänsten gratis i sju dagar innan man bestämmer sig om man vill köpa en prenumeration eller inte. 

  Private Internet Access VPN – användarvänlighet

  Private Internet Access är en leverantör som förstått att alla har olika typer av enheter och använder sin VPN för olika ändamål. Det är någonting vi snabbt lägger märke till när vi ser hur många olika appar det finns tillgängliga att ladda ner, för olika slags enheter. Det finns bland annat appar för Mac, Windows och Linux men även för spelkonsoler och smartTV. Utöver det finns det många tillägg man kan välja att använda exempelvis i sin webbläsare. Vi har testat denna VPN på flera olika enheter för att se om tjänsten håller måttet på alla, och vi är positivt överraskade. Det är inte bara enkelt att använda apparna, de är snyggt designade och enkla att navigera i och det gör att upplevelsen känns bra och kräver minimalt av dig som användare.

  Leverantören är noga med att uppdatera de appar de har för att de ska hålla högsta möjliga säkerhet. Det är något bra, men det kan däremot också orsaka vissa svårigheter då apparna kräver vissa operativsystem för att fungera. Har man exempelvis en Macbook som inte har den allra senaste versionen av iOS men man av någon anledning inte heller vill uppdatera den så kan det hända att man får problem när man ska installera PIA. I många fall kan det gå att komma åt de äldre versionerna av deras VPN, men det blir något krångligare och man kan bli tvungen att kontakta kundtjänsten för att få rätt programvara att ladda ner. 

  När programmet väl är installerat på ens enhet eller router går allting mycket lätt. När man har en prenumeration och är inloggad på sitt konto kan man med några få knapptryck ändra sin IP-adress och surfa helt säkert. 

  Private Internet Access i mobilen och andra enheter

  Om du som användare i Sverige laddar ner Private Internet Access till din mobil kan du starta en provperiod eller köpa ett abonnemang direkt i mobilen. När du använder appen ser du dessutom vad det kostar i kronor att köpa tjänsten, medan du ser deras priser i andra valutor om du gör köpet via deras hemsida. Apparna är smidiga och tar inte speciellt mycket plats i mobilen, så det krävs inte något stort lagringsutrymme för att man ska kunna installera dem.

  Private Access VPN har överlag fått mycket god respons på alla appar de har för mobila enheter. Användare som använder Android och iPhone verkar vara precis lika nöjda, vilket är ett tecken på att leverantören också värdesätter att lägga ner tid på att skapa en appdesign som är enkel och smidig att använda och som snabbt går att förstå sig på. Apparna som finns att ladda ner till mobilen går också att installera på surfplattor, och det går att använda samma konto eftersom en prenumerant kan använda denna VPN på upp till tio enheter – vilket är betydligt många fler än vad många andra leverantörer tillåter.

  Att använda Private Internet Access i Sverige

  Det här är en recension av Private Internet Access som främst fokuserar på oss som använder tjänsten i Sverige. Därför är det naturligtvis också viktigt för oss att se hur appen faktiskt fungerar här. Tjänsten har fått många goda betyg av användare världen över, men att någon i USA tycker om den väldigt mycket är kanske ingenting som egentligen säger om vi i Sverige kommer ha glädje av att använda den. 

  I det stora hela är det här en VPN-tjänst som fungerar väldigt bra för användare i Sverige. Det finns många servrar att välja mellan och deras placering är på sådana platser som de allra flesta av oss antagligen kommer ha glädje av. En nackdel kan dock vara om man vill åt ett snävare innehåll och det inte finns servrar på de platserna. Därför är vår rekommendation att kontrollera alla länder tjänsten har servrar i innan du startar en prenumeration. Det är ingenting som vi endast rekommenderar för den här tjänsten utan det är någonting som gäller för alla leverantörer. Oavsett så har PIA servrar i samtliga världsdelar även fast alla länder inte är representerade.

  Mängden servrar är imponerande, men som vi var inne på tidigare så spelar det stor roll vilken server du väljer att ansluta till när man tittar på hastighet. Den varierar mellan de olika servrarna och det kan göra att man blir tvungen att byta server speciellt om man gör sådant som är beroende av en riktigt snabb uppkoppling hela tiden. Det här är dock ingenting som vi anser ska verka avskräckande. Jämför vi Private Internet Access med exempelvis NordVPN så har de i princip alltid likvärdiga hastigheter. 

  Något vi däremot saknar är att ha en hemsida som är på svenska. När man går in på tjänstens hemsida så visas den på engelska. Det går att ställa in den på andra språk, exempelvis norska, men för att det här ska vara en tjänst som man verkligen upplever är anpassad också för oss i Sverige hade en svensk hemsida och en svensk kundtjänst varit ett stort plus. 

  Private Internet Access för streaming

  Det går utmärkt att använda Private Internet Access för att streama innehåll från andra länders TV-kanaler. Vi testade att använda PIA för att komma åt amerikanska netflix och det var lätt som en plätt. Genast när vi anslöt oss till en amerikansk server förändrades också innehållet. Servrarna finns som sagt i alla delstater i USA så även fast många användare skulle använda servrar i landet samtidigt så finns det inte någon risk för att man tappar hastighet i uppkopplingen till följd av för många användare. 

  Att streama serier och filmer var inga som helst problem, varken när vi använde amerikanska netflix eller när vi ville se TV-utbud från våra nordiska grannländer. Behöver man en VPN för streaming kan alltså Private Internet Access erbjuda väldigt mycket och det här är en pålitlig leverantör för ändamålet. 

  Bra funktioner med Private Internet Access

  Många av funktionerna man får med Private Internet Access är sådana vi redan har nämnt, men vissa av dem tycker vi förtjänar att lyftas lite extra eftersom de ger hela tjänsten en guldkant och är sådana funktioner som uppskattas av alla som förstått vikten av en bra VPN. 

  Först och främst vill vi lyfta den inbyggda annonsblockeringen som Private Internet Access kallar för MACE. Genom Mace blockeras inte bara annonser, utan även program som försöker spåra vad du gör. Du har också ett skydd mot skadlig programvara som kan finnas på vissa hemsidor när du använder denna VPN. 

  Något annat vi tycker är värt att lyfta är deras Kill Switch som är baserad på Firewall. Den gör dig helt trygg ute på nätet även fast VPN-uppkopplingen bryts eller blir långsam under en kortare stund, något som är extremt viktigt för att en VPN ska vara säker att använda. Den sista funktionen som Private Internet Access har och som vi tycker förtjänar att lyftas lite extra är de många möjligheterna till automation. Eftersom det går att anpassa programvaran efter ens egna preferenser, exempelvis genom delade tunnlar, är upplevelsen med PIA sömlös oavsett vad det är man gör ute på nätet.

  Kundtjänst och support hos Private Internet Access

  Ibland fungerar inte ens VPN som det är tänkt och då kan man behöva hjälp. Här har Private Internet Access något som många andra leverantörer inte har, nämligen en kundtjänst som är öppen dygnet runt alla dagar om året. Det går att ta kontakt med supporten via en live chatt och man får svar på bara någon minut. Nackdelen med kundtjänsten, om man nu ska peka ut någon, är att den inte finns tillgänglig på svenska. Det är något som hade kunnat bli bättre men om man ser till det faktum att det generellt sett är väldigt sällan en kund behöver kontakt med supporten så är det överkomligt. 

  Förutom att det finns en kundtjänst som är redo att hjälpa till när som helst på dygnet finns det många hjälpsidor på hemsidan. Det finns bland annat ett forum där det går att läsa frågeställningar som andra användare klurat på och det finns också mängder av guider för hur man kan få ut så mycket som möjligt av sin VPN. Hjälpsidorna är sammantaget väl genomarbetade och det går att få svar på många frågor bara genom att läsa vad som står skrivet där.

  Sammanfattning

  Vårt gemensamma omdöme om Private Internet Access är att det är en tjänst som är mycket värd det man betalar för den. Även fast det kostar mycket att endast köpa tjänsten en månad så är det en av de billigare aktörerna på marknaden, åtminstone om man tittar på de längre prenumerationerna. Det tror vi är något många kommer uppskatta eftersom man sällan slutar använda en VPN när man väl har börjat. 

  Sett till servrarnas antal är vi mycket nöjda, även om vi hade önskat att de fanns placerade i något fler länder än de gör idag. Förhoppningsvis är det någonting som kommer förbättras med tiden och antalet länder därmed också utökas. Vad gäller säkerhet, extra funktioner och apparnas utformning har vi ingenting alls att anmärka på. Om det däremot är någonting som skulle kunna bli bättre är det att hastigheten skulle vara lite mer stabil än vad den är. Det beror som skrivet tidigare en del på vilken server man väljer, men att få en stabil uppkoppling är relevant när man ska välja VPN. 

  Sammanfattningsvis är vi imponerade av tjänsten och vi är inte förvånade över att de har så många kunder världen över. Det här är en VPN-tjänst som garanterar anonym surfning, flera valmöjligheter vad gäller servrar och dessutom en bra kundservice. Att de är måna om sina kunder märker vi inte minst på deras pengarna tillbaka-garanti. Det känns tryggt att prova Private Internet Access VPN just för att man vet att man får sina pengar tillbaka om man inte är helt nöjd. 

  Så tycker vi om Private Internet Access VPN

  Kim

  Jag har alltid varit ett fan av Private Internet Access och nu när jag skulle recensera tjänsten behövde jag verkligen tänka till för att inte endast gå på mina tidigare erfarenheter och upplevelser. Jag blev tack och lov inte besviken. Det här är en tjänst som erbjuder något för alla typer av användare, oavsett om man använder en VPN för att kunna streama innehåll, för gaming eller helt enkelt för att vara anonym på nätet.

  Framförallt uppskattar jag att det känns tryggt att syssla med fildelning när jag använder Private Access VPN eftersom tjänsten har ett antivirusskydd i sig. Det gör att jag inte behöver vara orolig för att skada min dator när jag laddar ner torrents. Min slutkommentar är alltså att jag kan rekommendera Private Access VPN, framförallt också för att man alltid får en garanti om att man kommer bli nöjd och att man annars inte behöver betala. 

  Johan

  Jag är en flitig användare av VPN men jag har framförallt använd NordVPN och på senare tid även ExpressVPN. Jämför jag Private Internet Access VPN med de två tjänsterna finns det både för- och nackdelar, precis som med allt annat. Jämför jag PIA med de andra två jag nämnde tycker jag det finns betydligt många fler möjligheter att göra egna inställningar, och det är någonting jag värdesätter. Däremot tycker jag hastigheten sett i stort är något bättre med ExpressVPN.

  För att göra ett grundligt test av Private Internet Access valde jag att testa att installera programmet på min router. Det visade sig fungera väldigt bra och jag tycker uppkopplingen höll sig stabil på både dator, TV och mobil som är uppkopplade mot routern. Men även här behöver jag ändå säga att jag inte är helt säker på om hastigheten var bättre än den jag haft med ExpressVPN. I det stora hela är jag ändå mycket nöjd. Tycker deras appar är behändiga och att jag kan koppla upp tio enheter på ett och samma konto är något jag tackar och bockar för. 

  Matilda

  Jag valde att testa Private Internet Access främst med gaming i åtanke. Jag måste säga att jag är imponerad av det antal geoblockerade spel jag kunde komma åt med tjänsten, och där finns det faktiskt ingenting alls att anmärka på. Därför tror jag att det kan vara en VPN som gamers kommer uppskatta eftersom det faktiskt är möjligt att hitta servrar precis där de spel man vill komma åt också är möjliga att hitta. Jag vet att flera kritiserat uppkopplingen, så även mina kollegor, men jag reagerade inte märkbart på att den skulle brytas eller vara långsam. Efter att ha testat mängder av olika VPN-tjänster vet jag att det ibland blir så att den saktar av för att sedan återgå till sitt normala läge. Det var alltså ingenting som jag tänkte på även fast jag spelade live med andra spelare i världens olika hörn.

  Jag vill lyfta priset för den här tjänsten som något extra positivt. Ett långt abonnemang är billigt och det gör att man knappt reagerar på den månatliga kostnaden. Det kostar helt enkelt mindre än att köpa en bryggkaffe på ett fik när man är påväg till jobbet. Jag är väldigt nöjd med Private internet Access och kommer definitivt fortsätta använda tjänsten.