De 5 säkraste webbläsarna du kan lita på i 2024

Senast uppdaterad: 05/01/2024

Vissa webbläsare är säkrare än andra

Även om många av de mest populära webbläsarna erbjuder de snabbaste och mest omfattande söktjänsterna där ute, finns det några som ligger långt efter när det gäller integritet och säkerhet. I den här artikeln kommer vi att ta en titt på webbläsare som kanske inte är så kända, men som kompenserar sin okändhet med skydd i toppklass.

Firefox

Firefox kanske är känd för de flesta som har surfat på internet sedan mitten av 2000-talet, men många som är födda på 2000-talet har förmodligen inte hört talas om den i något relevant sammanhang. Firefox har en säkerhetsnivå i klass med Chromes, särskilt i och med introduceringen av dess nya Quantum-motor.

Skapad av den ideella organisationen Mozilla, så skiljer sig Firefox tydligt från Chrome i det avseendet att man inte använder webbhistorik för att tjäna pengar på att bombardera dig med anpassade annonser. Detta ger dig inte bara säkerhet, utan det minskar också det visuella bombardemanget på skärmen.

Spårningstekniken “canvas fingerprinting” används främst som ett alternativ till cookies, och den identifierar inte specifikt enskilda användare utan fokuserar snarare på webbläsaren och operativsystemet. Denna spårningsteknik, som använder din webbläsares “fingeravtryck” och som används i stor utsträckning, stoppas effektivt av Firefox färdiga skyddssystem. Detta gör Firefox till ett mycket eftertraktat alternativ till din nuvarande vanliga webbläsare.

Tor Browser

Tor Browser har några likheter med Firefox. Den använder nämligen några av samma grundläggande säkerhetsfunktioner som Firefox med framgång använt för att särskilja sig från vanliga webbläsare och få ett övertag bland de mer tekniskt kunniga och säkerhetsmedvetna internetanvändarna. Men det finns också några tydliga skillnader.

En av huvudfunktionerna i Tor Browser är användningen av HTTPS Everywhere, som faktiskt skapades av The Tor Project i samarbete med Electronic Frontier Foundation. Syftet var att lösa problemet med de begränsade krypteringsmöjligheterna via HTTPS som andra webbsidor erbjöd, vilket gjorde Tor Browser känd.

En annan utmärkande funktion som Tor Browser har att erbjuda är integreringen av Disconnect.me som dess primära sökmotor, som har fått beröm av många experter inom området. Allt detta och mer därtill gör Tor Browser till ytterligare en svårslagen utmanare som våra vanliga webbläsare måste tävla mot.

Waterfox

Som namnet antyder bygger Waterfox på samma grunder som Firefox och erbjuder en relativt grundläggande, men också avskalad, webbläsare. Sedan släppet av 56.0.4-versionen i februari 2018 har det faktiskt inte släppts några nya uppdateringar, och ingen är heller planerad inom den närmsta tiden.

Detta innebär också att webbläsaren därmed är kompatibel med absolut alla tillägg, oavsett om det handlar om traditionella Firefox-tillägg eller helt nya. Det finns många som uppskattar enkelhet och kommer att hellre välja den något gammaldags versionen, så länge man inte behöver ha någon examen i datavetenskap för att veta hur man surfar på Internet.

Waterfox har också fått beröm för dess förmåga att fixa alla säkerhetshål i Firefox, särskilt med tanke på de begränsade personalresurser man har. Waterfox finns tillgänglig för operativsystemen Android, Mac, Linux och Windows.

Brave

Brave skiljer sig ganska mycket från de övriga fyra webbläsarna på vår lista i det avseendet att den är den enda som inte har så mycket gemensamt med Firefox. I stället hämtar den det mesta av sin inspiration från Chromium. Chromium är faktiskt skapad från samma öppna källkod på vilken Chrome är baserad på, fast minus de godsaker Chrome innehåller.

Detta innebär är att i grund och botten alla vanliga användare av webbläsaren Chrome kommer att mer eller mindre känna igen sig i Brave, helt enkelt för att de är uppbyggda på ett extremt liknande sätt. Annonsblockerare, script-blockerare och spårningsskydd ingår alla när du använder Brave som din webbläsare, vilket kan vara till stor hjälp för dig som verkligen inte gillar krångel.

Precis som Tor Browser så integrerar även Brave HTTPS Everywhere i sina tjänster. En av de utmärkande egenskaperna hos Brave är att den ger användaren skydd mot dataläckage, vilket kan komma väl till pass i de sällsynta fall då din VPN-anslutning kopplas ned.

Pale Moon

I likhet med de tre första webbläsarna på listan så är även Pale Moon en gren från Firefox, men skiljer sig ganska mycket från den sistnämnda i det avseendet att dess kod inte är helt baserad på Firefox. Pale Moon har en relativt enkel design, vilket ger ökade möjligheter att anpassa webbläsaren.

Förvisso så stöder inte Pale Moon vissa av de nya Firefox-tilläggen, men å andra sidan så har Pale Moon spottat ur sig en stor mängd tillägg som är unika för Pale Moon för att mer än kompensera för detta.

Pale Moon är kompatibel med operativsystemen Windows och Linux och kan utöka denna lista inom en snar framtid. Pale Moon är perfekt för dig som föredrar minimalistiska gränssnitt och vill slippa långa omständiga installationer.

En stor mängd alternativ

Internetanvändare har en enorm mängd alternativ när det gäller säkra webbläsare. Förhoppningsvis kommer de stora aktörerna inom branschen att se detta som ett tecken på konsumentmotstånd och justera deras säkerhet. Fram till dess kommer en av de fem ovannämnda webbläsarna vara det bästa alternativet för säkerhet på nätet.

Om reklam på webbplatsen

Innehållsförteckningexpand_more

  Bästa VPN-tjänster

  Bästa VPN-tjänsten

  Prova ExpressVPN

  Vår testtvåa

  Prova NordVPN
  Om reklam på webbplatseninfo