Windows 10 VPN guide: De fyra bästa VPN:erna i 2024

Senast uppdaterad: 05/01/2024

Windows är ett av världens största operativsystem och har över en miljard användare. Även om Windows 10 är mycket säkrare än deras tidigare system är det dock fortfarande inte vattentätt. Antalet användare gör det till en lukrativ marknad för cyberbrottslingar, så det är viktigt att du skyddar dig när du använder internet. Din information är mycket värdefull och det är viktigt att se till att ingen får tag på den utan din vetskap.

Dessutom konstateras det ofta att olika sajter har så kallade geografiska blockeringar. Sådana blockeringar gör att du inte kommer åt allt innehåll från tjänster som exempelvis BBC iPlayer, Hulu och de fullständiga Netflix- och Amazon Prime Video-biblioteken.

Med hjälp av VPN kan du låsa upp alla typer av geografiska blockeringar och samtidigt vara trygg och säker på internet. Det är därför centralt att hitta en leverantör som du kan lita på, som ger dig förstklassig säkerhet och som har bra hastighet oavsett vilken server du väljer.

Det finns fler än 300 VPN-tjänster på marknaden, men här nedanför hittar du de som är bäst just nu:

Bästa VPN till Windows 10 

De VPN-tjänster som vi tar upp i listan är nedanför är de som, enligt våra erfarenheter och i skrivande stund, är de bästa för Windows 10:

ExpressVPN

 • Användarvänlig app till Windows
 • Snabba servrar världen över
 • Programvara på svenska

Företaget grundades 2009 och har sedan dess utvecklats till att i mångas ögon bli den bästa leverantören av VPN-tjänster på marknaden. De erbjuder servrar i 94 länder och har fler än 3000 servrar totalt sett. Det här är en av få leverantörer som erbjuder servrar i så pass många länder. De har inte bara servrar i många länder, utan kvaliteten på servrarna är också väldigt bra. I vårt test hade vi inga problem med hastigheten.

Det är sant att oavsett vilken VPN-tjänst du än använder, så kommer nätverkets hastighet att sjunka något eftersom trafiken slussas genom en VPN-tunnel. Men med de bästa leverantörerna är det här inget problem och du märker knappt någon skillnad i hastighet om du använder ExpressVPN.

När det kommer till säkerhet är ExpressVPN också bland de allra bästa. De erbjuder en 256-bitars AES-kryptering, som är en av de bästa krypteringarna på marknaden. Dessutom har de lagt till privatkrypterad DNS på varje server för att få ett extra säkerhetslager.

ExpressVPN är företagsregistrerat på Brittiska Jungfruöarna, vilket innebär att de inte är skyldiga enligt lag att lagra information om sina användare och deras internet-aktiviteter. Eftersom ExpressVPN inte lagrar någon information om användarna, så finns det heller ingen information som kan läcka ut till obehöriga. VPN-leverantören har också en kill switch-funktion som omedelbart bryter anslutningen om servern eller nätverket skulle gå ner och exponera din enhets IP-adress. Med en kill switch kan du vara trygg med att obehöriga inte kommer åt din IP-adress och hackar din enhet, något som är särskilt viktigt när du använder ett offentligt nätverk eller en så kallad hotspot.

Prismässigt ligger ExpressVPN i mitten av prisskalan förutsatt att du bara är intresserad av ett abonnemang för en en månad. Ett månadsabonnemang kostar cirka 125 kronor. Leverantören erbjuder emellertid fler medlemskap där det längsta har en bindningstid på 12 månader. I gengäld sjunker månadskostnaden till 50 kronor i månaden med det abonnemanget. där det längsta varar i 15 månader. Med detta medlemskap kostar tjänsten endast cirka 50 kronor per månad. Du kan också testa tjänsten riskfritt i 30 dagar och få alla pengar tillbaka om du inte är nöjd.

NordVPN

 • Bra och funktionell app till Windows
 • Snabba och robusta servrar världen över
 • Väl anpassad för svenska användare

Det här är också en tjänst som tar säkerhet och hastighet på största allvar. Företaget startades 2012 och har sedan dess byggt upp ett system med fler än 5000 servrar i cirka 60 länder. Du märker inte någon sänkning av hastigheten på din uppkoppling när du använder NordVPN, eftersom samtliga servrar, oavsett vilket land de är placerade i, är mycket snabba.

När det gäller säkerhet är den här leverantören mycket mån om att användarna och deras information ska vara säkra när de är använder internet. Till skillnad från de flesta andra leverantörer kan du inte ens stänga av kill switch-funktionen. De har också en strikt policy om att inte logga några uppgifter om sina användare, och det som gör det möjligt är att företaget är baserat i Panama. NordVPN har en kryptering som ligger i linje med den kryptering som det amerikanska försvaret använder, och så kallad dubbel VPN, eller TOR över VPN. Du behöver inte heller vara rädd för IP- eller DNS-läckor eftersom de har extra säkerhet för att förhindra just den typen av läckage.

En månadsprenumeration på NordVPN kostar dig cirka 125 kronor. Men aktören har abonnemangsalternativ som sträcker sig över 24 respektive 12 månader. Om du väljer 24-månadersabonnemanget månadskostnaden cirka 35 kronor. NordVPN erbjuder dessutom 30 dagars pengarna tillbaka-garanti. 

CyberGhost

 • Bra val till Windows
 • Många servrar världen över
 • Bra användarvänlighet och kundservice

CyberGhost är en av de äldsta tjänsterna på marknaden och har sedan starten haft över 30 miljoner användare. De har fler än 7000 VPN-servrar i över 90 länder. Hastigheten på dessa servrar är också mycket bra, så du kan strömma innehåll, ladda ned filer och spela datorspel precis som vanligt. Med CyberGhost kan du dessutom ansluta och använda sju enheter på samma gång.

Den här leverantören har också valt att förlägga huvudkontoret i Rumänien, ett land där CyberGhost kan ha en noll-loggningspolicy utan att bli åtalade. Utöver det här erbjuder de också kill switch-funktion och en stark 256-bitars AES-kryptering. Det finns inget extra skydd utöver den här krypteringen, men för en genomsnittlig privatperson är säkerheten mer än bra nog.

När kommer till priset ligger den här leverantören på ungefär samma kostnadsnivå som konkurrenterna om du är intresserad av att prenumerera i en månad. Då kostar det cirka 130 kronor. Å andra sidan har de generösa rabatter om du väljer ett abonnemang som sträcker sig över en längre period. Ett år kostar dig cirka 40 kronor i månaden, medan 3 år kostar mindre än 25 kronor i månaden. De skiljer sig också från de andra leverantörerna eftersom de har 45 dagars pengarna tillbaka-garanti. 

Surfshark

 • Bra och användarvänlig app för Windows
 • Billig VPN i förhållande till kvaliteten
 • Många servrar över hela världen.

Det här är ett relativt ungt företag jämfört med de största leverantörerna, men Surfshark har snabbt etablerat sig och blivit en av de ledande VPN-tjänsterna på marknaden. För närvarande erbjuder de servrar i 95 länder, vilket är snudd på samma antal som ExpressVPN har. I de flesta länder kommer du att uppleva en hastighet som är mycket bra och inte märka av något hastighetsbortfall på din uppkoppling. Om du välja en server i något av av de minsta länderna kan du märka av en hastighetssänkning på din internetanslutning, men det gäller inte Sverige.

Surfshark har hög säkerhet. Du kan ansluta hur många enheter du vill samtidigt, något som ingen av de leverantörer som vi har tagit upp tidigare erbjuder. Leverantören har också en inbyggd annonsblockering, något som uppskattar mycket. Säkerhetsfunktioner inkluderar 256-bitars AES-kryptering, kill switch och nolloggningspolicy. Liksom hos CyberGhost finns det ingen ytterligare säkerhetsfunktion utöver krypteringen, men som vi har nämnt tidigare är det sällan en nödvändighet för den genomsnittliga användaren.

När det kommer till pris sticker inte Surfshark ut något nämnvärt från mängden. Om du väljer den längsta prenumerationen, som varar i 2 år, betalar du cirka 25 kronor per månad. Ett år kostar cirka 40 kronor. Priset för en månad är som de andra tjänsterna, runt 125 kronor, vilket är lite dyrt med tanke på att Surfshark saknar lite i jämförelse med de allra bästa leverantörerna. Företaget erbjuder, precis som många av konkurrenterna, 30 dagars pengarna tillbaka-garanti. 

HideMyAss

 • Servrar i fler än 210 länder
 • Billigt alternativ
 • Bra kryptering

En VPN leverantör som har haft stor tillväxt de senaste åren är HideMyAss. Även om tjänsten grundades redan 2005, så är det mer aktuellt att de jämförs med andra leverantörer som NordVPN och ExpressVPN. De är bland annat populära på grund av sitt utbud av servrar 190 länder, något som få andra leverantörer når upp till. Inte nog med att de erbjuder ett brett utbud av servrar, servrarna har även höga hastigheter.

Även när det kommer till säkerhet håller HideMyAss hög kvalitet på sin tjänst. Krypteringsgraden de använder är densamma som hos de allra bästa VPN-tjänsterna och är även den kryptering som det amerikanska försvaret använder. Dessutom erbjuder de den viktiga säkerhetsfunktionen att de inte loggar någon som helst information om de som använder tjänsten och deras aktiviteter på nätet. Kort sagt finns det inga brister när det kommer till säkerhet och du kan därmed känna dig helt säker med HideMyAss.

Priset är en viktigt faktor för många när det är dags att välja VPN-leverantör och även på den här punkten är HideMyAss konkurrenskraftigt. Den längsta prenumerationen som vara i 24 månader kostar knappt 35 kronor i månaden. Ett abonnemang för en månad kostar runt 120 kronor, så det finns pengar att spara genom att välja en längre bindningstid. Oavsett vilket medlemskap du väljer får du tillgång till alla VPN-tjänstens funktioner.

Varför ska du använda VPN på PC?

Det är alltid skönt att kunna öppna geografiskt blockerat innehåll med bara några tangenttryckningar. Många streamingtjänster har begränsat innehåll i Sverige, och till exempel är de amerikanska versionerna av Netflix och Amazon Prime Video en tungt vägande anledning till att många laddar ned och installerar en VPN-klient. Dessutom kan du även spara lite pengar när du använder ett VPN. Priserna för flyg och hotell varierar beroende på i vilket land du är när du söker på dem. Det finns också flera medlemskap på sportpaket som är betydligt dyrare i Sverige än i andra länder.

Det är tyvärr också sant att nätattacker från hackare har blivit allt vanligare. Du kan bli utsatt för sådana attacker när du surfar i ditt hem, men risken är ännu större när du använder offentliga nätverk eller så kallade hotspots när du är på resande fot. Med en VPN-tjänst behöver du inte oroa dig för det, eftersom din information inte lagras någonstans och du inte använder din enhets ordinarie IP-adress. 

Fungerar gratis VPN på Windows 10? 

Det finns ett antal gratis VPN-tjänster. Med det i åtanke kanske du undrar om det är någon mening med att betala för en VPN-klient. Den inte helt obekanta sanningen är att det kostar en hel del pengar för VPN-leverantörerna att underhålla alla servrar och se till att tjänsten är stabil och säker. Eftersom gratisleverantörerna inte får in någon prenumerationsavgift från sina användare är det mer regel än undantag att servrarna har usla hastigheter. Du ska ha tur om du hittar en server som fungerar över huvud taget. Vanligtvis finns det även ett datatak på cirka 250-500 MB per dag. Det räcker i cirka 45 minuter och vill du sedan använda VPN-tjänsten mer måste du betala. Eftersom VPN-tjänster generellt sett är ganska billiga finns det inte mycket att vinna på att skaffa en gratistjänst som knappt ger dig något.  

Det finns sällan några säkerhetsfunktioner alls, eftersom de flesta gratis VPN-tjänster huvudsakligen bara är till för att låsa upp geografiska blockeringar. Och som om inte det vore nog, så tjänar leverantörerna bakom gratistjänsterna ofta pengar genom att sälja information om sina användare till tredje parter. Det är en anlednings så god som någon att hålla dig borta från gratisleverantörerna.

Är VPN lagligt?

För vissa kan det låta som att VPN är något som är olagligt eftersom det döljer användarens information. En VPN-tjänst ger också möjligheten att flytta en din enhets IP-adress till i princip var som helst i världen. Om du oroar dig för att det är olagligt att använda VPN kan du sluta med det, för det är helt lagligt i Sverige. Undantaget är självfallet om du använder VPN-tjänsten för att göra något som är olagligt som exempelvis att ladda ned upphovsrättsskyddat innehåll eller köpa olagliga föremål och produkter. Det finns även några länder där det är förbjudet att använda VPN. Det gäller ett par länder där staten är mycket intresserad av att kontrollera den information som befolkningen har tillgång till och kan dela med sig av. Några exempel på sådana länder är Belarus, Iran, Nordkorea och Uganda. Utöver det finns det länder där användningen av VPN-tjänster är mycket begränsad, till exempel Kina, Ryssland och Turkiet.

Vanliga frågor om VPN för Windows 10

Varför ska du använda VPN till Windows 10?

Det enkla svaret på den frågan är att även om Windows 10 är betydligt säkrare än de tidigare versionerna, så är operativsystemet fortfarande inte vattentätt. Med en VPN skyddar du mot datorintrång eller ett obehörig kommer åt dina kontouppgifter och liknande när du till exempel handlar i nätbutiker eller surfar på ett offentligt nätverk.

Är VPN lagligt att använda?

Ja så länge de handlingar du gör när du använder VPN är lagliga så är det också lagligt med VPN. Använder du däremot VPN för att exempelvis ladda ned upphovsrättsskyddat material, handla med droger eller använder stulna kontonummer för att köpa saker i en annan persons namn, blir även användningen av VPN olaglig. Så länge du håller dig på rätt sida om lagen behöver du inte oroa dig.

Är VPN lagligt i alla länder?

Nej, tyvärr inte. Det finns många auktoritära länder där all användning av VPN är helt eller delvis förbjuden, till exempel Belarus, Kina, Nordkorea, Ryssland, Turkiet och Uganda. Därför är det viktigt att du tar reda på vad som gäller innan du besöker ett auktoritärt land, annars kan du få allvarliga problem när du använder VPN-tjänster.

Sammanfattning

Det finns alltså många bra skäl till att skaffa en VPN-tjänst. För en liten månadskostnad kan du alltid känna dig säker när du surfar. Det gäller inte bara på hemmadatorn, utan även när du använder dig av offentliga nätverk. Förutom säkerhet, ger VPN också möjlighet att strömma innehåll som vanligtvis är begränsat till andra geografiska områden än där du befinner dig.

Vi rekommenderar att du håller undviker att använda gratis VPN, då det helt enkelt finns för många nackdelar kopplade till dem, inte minst dålig säkerhet. Det finns ett stort urval av olika VPN-tjänster att välja mellan, något som har lett till att priset för en VPN-tjänst numera är lågt. Det är i sin tur positivt för användarna. Du kan också testa de flesta tjänster riskfritt i 30 dagar och få pengarna tillbaka om du inte är nöjd med tjänsten.

Om reklam på webbplatsen

Innehållsförteckningexpand_more

  Bästa VPN-tjänster

  Bästa VPN-tjänsten

  Prova ExpressVPN

  Vår testtvåa

  Prova NordVPN
  Om reklam på webbplatseninfo