Windows 10 VPN guide

Senast uppdaterad: 05/07/2021

Windows är ett av världens största operativsystem och har över 1 miljard användare. Även om Windows 10 är mycket säkrare än deras tidigare system är det dock fortfarande inte vattentätt. Antalet användare gör det till en lukrativ marknad för cyberbrottslingar, så det är viktigt att skyddas när man använder internet. Din information är mycket värdefull och det är viktigt att se till att ingen får tag på den utan din vetskap.

Dessutom konstateras det ofta att olika sajter har så kallade geoblockeringar. Detta gör att du inte kommer åt allt innehåll från tjänster som BBC iPlayer, Hulu och de fullständiga Netflix- och Amazon Prime-videobiblioteken.

Med ett VPN kan du låsa upp alla typer av geoblockeringar och samtidigt vara trygg och säker på internet. Det är därför lämpligt att hitta en leverantör som du kan lita på för att ge dig förstklassig säkerhet, och en som har bra hastighet oavsett vilken server du väljer.

Det finns över 300 olika VPN-tjänster, men här kommer de bästa just nu:

Bästa VPN till Windows 10 

Dessa är bra VPN-tjänster för Windows 10 just nu:

ExpressVPN

 • Användarvänlig app till Windows
 • Snabba servrar världen över
 • Programvara på svenska

Grundades 2009 och har sedan dess utvecklats till att i mångas ögon bli den bästa leverantören på marknaden. De erbjuder servrar i 94 länder och har över 3000 servrar totalt. Detta är en av få leverantörer som erbjuder servrar i så pass många länder. De har dessutom inte bara servrar i många länder, utan kvaliteten på dessa servrar är också väldigt bra. I vårt test hade vi inga problem med hastigheten. Det är sant att med vilket VPN som helst kommer nätverkets hastighet att sjunka något eftersom trafiken måste slussas genom en VPN-tunnel. Men med de bästa leverantörerna är detta inget problem och det är ingen märkbar skillnad i hastighet om du använder ExpressVPN.

När det gäller säkerhet är ExpressVPN också bland de allra bästa. De erbjuder en 256-bitars AES-kryptering, som är en av de bästa krypteringarna på marknaden. Dessutom har de privatkrypterat DNS på varje server för extra skydd. Eftersom företaget är beläget på Brittiska Jungfruöarna, är de heller inte skyldiga enligt lag att lagra någon informationen om sina användare. Således lagrar ExpressVPN absolut ingen information alls, så det finns ingen risk för en läcka. De har också en kill-switch-funktion som innebär att om du tappar anslutningen till servern så kommer du inte att exponeras tillfälligt. Detta är särskilt användbart om du använder ett offentligt nätverk eller en hotspot.

När det gäller priset är det ganska genomsnittligt om du bara ska använda tjänsten i en månad, då det kostar 100 kr. De erbjuder emellertid flera medlemskap där det längsta varar i 15 månader. Med detta medlemskap kostar tjänsten endast cirka 50 kronor per månad. Du kan också testa tjänsten utan risk i 30 dagar och få tillbaka alla dina pengar om du inte är nöjd.

NordVPN

 • Bra och funktionell app till Windows
 • Snabba och robusta servrar världen över
 • Välanpassat till svenska användare

Detta är också en tjänst som tar säkerhet och hastighet på mycket stort allvar. Tjänsten startades 2012 och har sedan dess byggt upp ett system med över 5000 servrar i över 60 länder. Du märker inte heller någon skillnad i din internethastighet när du använder NordVPN, eftersom servrarna i alla länder som de erbjuder servrar i är mycket snabba.

När det gäller säkerhet är denna leverantör mycket mån om att användare alltid är säkra när de är online. Till skillnad från de flesta leverantörer kan du inte ens stänga av kill switch-funktionen. De har också en strikt policy om att inte logga några uppgifter om sina användare. Detta är möjligt eftersom företaget är baserat i Panama. De har kryptering i linje med det amerikanska försvaret och använder så kallad dubbel VPN, eller TOR över VPN. Du behöver inte heller vara rädd för IP- eller DNS-läckor eftersom de har extra säkerhet för detta.

En månad med NordVPN kostar dig cirka 100 kr. Men de har medlemskapsalternativ i upp till 3 år. Om du väljer detta blir månadspriset drygt 30 kr. NordVPN erbjuder dessutom en 30-dagars pengarna-tillbaka-garanti. 

CyberGhost

 • Bra val till Windows
 • Många servrar världen över
 • Bra användarvänlighet och kundservice

CyberGhost är en av de äldsta tjänsterna på marknaden och har haft över 30 miljoner användare sedan starten. De har fler än 6000 servrar i över 90 olika länder. Hastigheten på dessa servrar är också mycket bra, så du kan streama, ladda ner och spela som du annars skulle göra. Med CyberGhost kan du dessutom använda 7 olika enheter samtidigt.

Denna leverantör har också valt att basera sig i ett land som tillåter dem att arbeta med en noll-loggningspolicy, i detta fall Rumänien. Utöver detta erbjuder de också en kill switch och en stark 256-bitars AES-kryptering. Det finns inget extra skydd utöver den här krypteringen, men för en privatperson är säkerheten mer än bra nog.

När det gäller pris är denna leverantör ganska dyr om du bara vill ha medlemskapet i en månad. Då kostar det cirka 130 kronor. Å andra sidan har de mycket stora rabatter när du väljer ett medlemskap under längre perioder. Ett år kostar dig 60 kronor per månad, medan 3 år kostar så lite som 25 kronor per månad. De skiljer sig också från de andra leverantörerna eftersom de har en 45-dagars riskfri provperiod. 

Surfshark

 • Bra och användarvänlig app för Windows
 • Väldigt billig VPN i förhållande till kvaliteten
 • Många servrar över hela världen.

Detta är en relativt ung leverantör jämfört med de största leverantörerna, men Surfshark har snabbt etablerat sig och blivit en av de ledande VPN-tjänsterna på marknaden. För närvarande erbjuder de servrar i 50 olika länder, men detta antal ökar stadigt. I de flesta länder kommer du att uppleva en hastighet som är mycket bra. Det kan vara ett litet fall om du välja en server i ett av de minsta länderna, men detta gäller inte Sverige.

Surfshark har mycket god säkerhet. Det är möjligt att använda så många enheter du vill åt gången, något som ingen av ovanstående leverantörer erbjuder. De har också inbyggd annonsblockering, vilket vi gillar starkt. Säkerhetsfunktioner inkluderar 256-bitars AES-kryptering, kill switch och en noll-loggningspolicy. Liksom med CyberGhost finns det ingen ytterligare säkerhetsfunktion utöver krypteringen, men som nämnts är det sällan en nödvändighet för den genomsnittlige användaren.

När det gäller priset står denna leverantör ut ur mängden. Om du väljer den längsta prenumerationen, som varar i 2 år, betalar du bara 16 kr. per månad. Ett år kostar knappt 50 kr. Priset för en månad är som de andra tjänsterna, runt 100 kronor, vilket är lite dyrt med tanke på att de saknar lite jämfört med de allra bästa leverantörerna. De erbjuder dock även en 30-dagars återbetalningsgaranti som liknar konkurrenternas. 

HideMyAss

 • Servrar i 190 länder
 • Billigt alternativ
 • Bra kryptering

En VPN leverantör som har haft stor tillväxt de senaste åren är HideMyAss. Även om tjänsten grundades så tidigt som 2005, är det mer aktuellt att de jämförs med andra leverantörer som NordVPN och ExpressVPN. De är bland annat populära då deras utbud av 190 olika länder är något som sällan syns bland de olika leverantörerna. Inte nog med att de erbjuder ett brett utbud av servrar, dessa servrar har även mycket höga hastigheter.

När det kommer till säkerhet erbjuder HideMyAss en mycket bra tjänst. Krypteringsgraden de använder är densamma som hos de allra bästa VPN tjänsterna och amerikanska försvaret använder. Dessutom erbjuder de en väldigt viktig säkerhetsfunktion, nämligen ingen loggföring. Sammantaget finns det inga brister när det kommer till säkerhet. Du kan därmed känna dig helt säker med HideMyAss.

När det kommer till pris är även denna leverantör mycket konkurrenskraftig. Deras längsta medlemskap som vara i 24 månader kostar endas 39 kronor i månaden. Ett medlemskap på en månad kostar runt 100 kronor, så det finns mycket att spara på genom att välja en längre period. Oavsett vilket medlemskap du väljer får du tillgång till alla funktioner.

Varför använda ett VPN på PC?

Först är det alltid skönt att kunna öppna geoblockerat innehåll med bara några tangenttryckningar. Många streamingtjänster har begränsat innehåll i Sverige, och till exempel är de amerikanska versionerna av Netflix och Amazon Prime Video bara en av anledningarna till att många skaffar ett VPN. Dessutom kan du också spara lite pengar när du använder ett VPN. Priserna för flyg och hotell varierar beroende på var du är när du söker på dem. Det finns också flera medlemskap på sportpaket som är mycket dyrare i Sverige än i andra länder.

Det är också sant att nätattacker från hackare tyvärr har blivit allt vanligare. Du kan bli utsatt för detta även om du surfar i ditt eget hem, även om risken är ännu större när du använder offentliga nätverk eller hotspots. Med ett VPN behöver du inte oroa dig för detta, eftersom din information inte lagras någonstans och du inte använder din egen IP-adress. 

Funkar gratis VPN på Windows 10? 

Det finns ett antal olika gratis VPN-tjänster. Med detta i åtanke kanske du undrar varför det är någon mening med att betala för ett VPN. Det kostar dock en hel del pengar att underhålla alla servrar och se till att tjänsten är säker och stabil. Eftersom gratisleverantörerna inte får något månadsbelopp från sina användare är det ofta mycket dåliga hastigheter som gäller. Om du hittar en server som fungerar över huvud taget, det vill säga. Som regel finns det också ett datatak på cirka 250-500 MB per dag, som räcker i cirka 45 minuter innan du måste betala för tjänsten.

Det finns också sällan någon säkerhet alls, eftersom de flesta gratisleverantörer huvudsakligen bara är till för att låsa upp geoblockeringar. Och som om inte det vore nog, hur dessa tjänster ofta tjänar pengar är genom att sälja information om sina användare till tredje parter. Detta i sig är tillräckligt för att du ska hålla dig borta från gratisleverantörerna. Eftersom VPN generellt sett är ganska billiga finns det ingen anledning att spara några kronor och skaffa en tjänst som nästan inte ger dig något. 

Är VPN lagligt?

För vissa kan det låta som att VPN är något som är olagligt då det döljer användarens information. En VPN ger också möjligheten att flytta en användares IP-adress till nästan var som helst i världen. Om du bekymrar dig över om VPN är olaglig är det helt utan grund. Det är 100% lagligt i Sverige. Undantaget är självfallet om du använder det till att göra något som är olagligt som exempelvis streama olovligt innehåll eller köpa olagliga objekt. Det finns även några länder där användning av VPN är förbjuden. Detta gäller ett par diktaturer där staten är mycket intresserad av att kontrollera vad befolkningen utsätts för. Exempel är Irak, Belarus och Nord Korea. Det finns även länder där användningen är mycket begränsad som i Kina, Förenta Arabemiraten, Ryssland och så vidare.

Sammanfattning

Det finns alltså många bra skäl till att skaffa en VPN. För en liten summa i månaden kan du alltid känna dig säker. Detta är inte endast på hemmadatorn, men även när du använder dig av offentliga nätverk. Förutom säkerhet, ger VPN också möjlighet till att streama innehåll som vanligtvis är begränsat till andra geografiska områden än var du befinner dig.

Vi rekommenderar att du håller dig borta från gratis VPN, då det helt enkelt finns för många nackdelar kopplade till dem. Det finns ett stort urval av olika VPN-tjänster att välja mellan. Detta har lett till att priserna på en VPN idag är mycket låga, vilket är positivt för användarna. Du kan också testa de flesta tjänster riskfritt i 30 dagar och få pengarna tillbaka om du blir missnöjd.

Om reklam på webbplatsen

Innehållsförteckningexpand_more

  Bästa VPN-tjänster

  Express Icon

  Bästa VPN-tjänsten

  Prova ExpressVPN
  NordVPN Icon

  Vår testtvåa

  Prova NordVPN
  Om reklam på webbplatseninfo