Varför du ska använda en VPN-tunnel

Senast uppdaterad: 17/07/2024

Virtuella privata nätverk (VPN) är överkomliga, lätta att använda och en viktig komponent i din dator och smartphone. Tillsammans med en brandvägg och antivirus-program, bör du ha en VPN-tunnel installerad för att kunna hålla ditt surfande privat.

Den övergripande sammanfattningen täcker bara varför du ska använda en VPN. Om du letar efter en bra VPN-tjänst rekommenderar vi dessa olika VPN-tjänster.

Vad är en VPN-tunnel?

NordVPN på mobil

Har du någonsin varit oroad över hur privat din online-verksamhet är? Är du orolig för att ditt användande ska speglas i reklam? Kanske försöker du få tillgång till webbsidor som är förbjudna av din internetleverantör (ISP) eller regering? Eller kanske vill du bara titta på filmer på Netflix som inte är tillgängliga i din region.

NordVPN på mobil

Att använda en VPN-tunnel har många fördelar, men vad är en VPN, exakt?

Det finns olika typer av VPN som är tillgängliga. Det är möjligt att ställa in en i hemmet mellan två enheter; din arbetsgivare kan erbjuda en VPN för fjärrarbete. Men om du vill förbättra din integritet, undvika censurering och titta på vad du vill på Netflix, måste du prenumerera på en VPN-tjänst.

Med en krypterad anslutning mellan din dator och en server som ligger på eventuellt hundratals platser kan en VPN-tunnel kringgå olika plats-baserade begränsningar för din webbläsare.

Under tiden skyddar krypteringen din verksamhet från kommersiell övervakning med ad-trackers. När det används över ett offentligt trådlöst nätverk kan en VPN även skydda dina data från hackers och andra hot som man kan stöta på över nätet. Och eftersom din verksamhet är anonymiserad, kan webbplatser vanligtvis inte spåra dina besök (om du inte loggar in på ett konto).

Här är flera skäl till varför du ska använda en VPN.

1. Surfa säkert på webben på publikt Wi-fi.

Du är ute och handlar, stoppar för kaffe någonstans, eller du har just checkat in på ett hotell. Du märker att det finns gratis Wi-Fi. Den gemensamma reaktionen är att snabbt komma online, och börja surfa på webben, kolla sociala nätverk, e-post … du vet hur det går.

Problemet är att detta är en extremt riskabel verksamhet utan VPN-tunnel. För det första är din bläddring okrypterad och okrypterade radiovågor kan hämtas av någon. För det andra kan skadlig kod från en bärbar dator i kaféet hitta sin väg till din enhet via routern. Det gratis Wi-Fi som erbjuds kan också vara en fälla – en falsk internetanslutning som fungerar som det trevliga ansiktet i en phishing-bluff.

Tänk också på att ett legitimt gratis, offentligt Wi-Fi alltid kräver personinformation från dig för att kunna anmäla dig. Det här är data som kan användas för att spåra dig och den är långt ifrån privat.

Med en VPN installerad, övervinnar du alla tre av dessa problem. Kort sagt, en VPN installerad på din bärbara dator, surfplatta eller smartphone gör att du kan använda offentlig Wi-Fi säkert.

2. Bekämpa den kränkande regeringens censur

VPN kan vara smart i Kina

Regeringar har befogenhet att hindra dig från att komma åt webbplatser som du kanske behöver använda. Kanske bor du i ett censurerat samhälle, där visst material eller tjänster inte är tillgängliga för dig och alla andra som bor i samma land. Kanske behöver du kommunicera med omvärlden, ett meddelande från ett uppror kanske.

VPN kan vara smart i Kina

En VPN-tunnel kan användas för att komma åt de material och tjänster du behöver använda utan att någon säkerhetsvägg behöver stoppa dig. Datan är krypterad, vilket innebär att varje online-åtgärd är privat.

Om du är baserad i en förtryckande regim bör du titta på Streisand, ett verktyg som kan användas för att skapa VPN-server plus instruktioner, så att vänner och familjer kan komma åt webben utanför det vakande ögat.

3. Titta på obegränsat med TV-kanaler

Vart är du i världen? Vill du titta på något på BBC iPlayer i Frankrike? Kanske är du i Storbritannien och vill titta på holländsk TV? Eller är du kanske i USA och vill titta på den japanska versionen av Amazon Prime? Eller i Grekland och vill titta på de skandinaviska kanalerna NRK, DR TV eller SVT?

På något sätt hindrar platsbaserade begränsningar dig från att göra det. Du kan använda ett webbaserat proxyverktyg för att lura tjänsten att tro att du befinner dig i ett annat land, men det kan ofta resultera i långsam streaming.

I stället kan du använda en VPN-tunnel och ange en “lokal” server. De flesta VPN-enheter har vanligtvis dussintals, om inte hundratals servrar, som du säkert kan ansluta till och routa data via. Dessa servrar är baserade runt om i världen, så en dator i New York kan ansluta till en server i Storbritannien och fånga den senaste episoden av Doctor Who samma kväll som den går ut via BBC iPlayer.

4. Automatisk kryptering av allting

Det här kan verka som något från en film eller en tv-show med cyberbrott, men en VPN-klient på din dator eller mobil kan verkligen kryptera de data som du byter ut med avlägsna webbplatser och servrar.

Faktum är att alla aktiviteter på nätet du utför körs med en VPN-tunnel och ansluts till en server där det krypteras.

I själva verket skapas en säker, privat tunnel för att du ska kunna skicka dina data. Det är såhär publika Wi-Fi säkert kan användas och hur data och surfaktivitet kan hållas från regeringens vakande ögon.

Varje VPN-tjänst erbjuder en klientapp. Genom detta väljer du servern du vill använda och ansluter till den. All internet-aktivitet dirigeras via det virtuella privata nätverket, vilket garanterar integritet och säkerhet. Även om dina data är avlyssnad betyder det ingenting för hackern.

För en extra känsla av säkerhet, kan du också överväga att använda en VPN-kill-switch.

5. Spara pengar genom att shoppa online

Fantastiskt, som det kan tyckas, kommer vissa nätbutiker att visa olika priser för samma sak, baserat på vilket land du surfar från. Det kan vara allt från en handväska, skor, ny bil eller till och med hotellrum.

Detta är självklart oacceptabelt för en konsument att behöva ha att göra med. Lösningen är därför att söka efter priser noggrant, byt metodiskt VPN-servrar med varje försök tills det lägsta priset kan hittas!

Det kan ta lite längre tid, men om vi pratar om att spara hundratals dollar (om inte mer) då blir det värt ansträngningen.

6. Spara pengar på din flygresa med VPN

 

Det är inte bara boende i andra städer som du kan spara pengar på med en VPN-tunnel. Flygbiljetter kan också vara billigare om de köps från ett annat land. Medan avresan och destinationsplatserna förblir den samma kan landet som du tittar på biljettleverantörens webbplats ändras med hjälp av en VPN.

I ett exempel var priserna för samma flygbiljett billigare via en svensk IP-adress än via en brittisk IP.

Med tanke på kostnaden för flygbiljetter, är det bara värt att spendera några minuter på att leta efter betydande besparingar. Se vårt sätt på att spara flygkostnader med en VPN för detaljer.

7. Förbättra Online-spelandets hastigheter

Oavsett om du utforskar något galet fantasy-värld i en MMORPG, kämpar nazister i den senaste online-FPS eller bara väntar på att din motståndare ska ta sin nästa tur i Civilization online, finns det en mycket stark chans att din internet-leverantör stryper onlinespel-data.

Det är inte rättvist och görs vanligtvis för att erbjuda en enhetlig service till alla användare. Men hur kan du övervinna detta? Tja, en VPN-tunnel kan användas för att dölja det faktum att du spelar spel online.

Men detta tips kommer med en försiktighet. Du måste se till att VPN-servern du använder är i närheten och kan hantera belastningen. (De flesta VPN-klienter visar hur upptagen din valda server är när som helst). Annars kan du möta hastighet- och bandbreddsproblem, vilket gör spelet lite meningslöst!

8. Fullständig säker sökning utan störning

Många typer av sökningar kan betraktas som “känsliga”. Som vi sagt tidigare, om du har en förtryckande regering, kan det vara bra att undersöka sin verksamhet. Som kan titta på censurerat material eller filmer.

Omvänt, om du är i affärer, och du vill bedöma kvaliteten på dina konkurrenter, så håller den din verksamhet privat, hindrar dem från att hänga med i din utveckling.

Med en VPN-tunnel installerad och aktiverad kan du skydda dig från observation. Det är värt att välja en server på en avlägsen, säker plats. Om du är orolig för vilken information en VPN håller, bör vårt titt på VPN-loggning ge dig svaren.

9. Använd en VPN-tunnel för torrenting

Medan BitTorrent P2P-nätverk har identifierats som ett ledande medel för piratkopiering och upphovsrättsstöld, är sanningen att det används så mycket av legitima tjänster att det inte kan förbjudas.

Online-spel använder P2P-nätverk för att hämta uppdateringar; så gör också Windows 10. Men om du torrentar legitimt eller inte, borde du kunna göra det med integritet och säkerhet. Verktyg som PeerGuardian är tänkt att hålla dina torrents säkra men det är ganska vanligt att den kan sakta ner saker.

Med en VPN installerad kan du hålla dina torrents privata. Olika VPN har sina egna regler med avseende för BitTorrent, och du kan enkelt konstatera att en tjänst som speciellt sköter BitTorrent-användare är mer lämplig för dig än en allmän VPN-tunnel.

Detta skyddar dig dock inte från torrents som döljer worms och andra malware-typer. För att skydda dig själv, se till att du använder ett antiviruspaket av god kvalitet.

10. Öka ditt Netflix-utbud.

Titta på Netflix USA med VPN.

Netflix är ett extremt populärt streamingbibliotek där du kan titta på många olika tv-program och filmer. Problemet med Netflix är att de måste betala mycket pengar för att visa olika filmer och tv-kanaler i varje land. På grund av detta är bibliotekets utbud annorlunda i varje land.

Titta på Netflix USA med VPN.

Netflix prioriterar självklart de största länderna. På grund av detta är innehållet i exempelvis USA mycket bättre än i exempelvis Sverige. De människor som bor i de mindre länderna tycker uppenbarligen att detta är orättvist, eftersom de betalar samma månatliga överenskommelse.

Lyckligtvis för oss i mindre länder är ett VPN-program väldigt användbart. Du kan enkelt ansluta till en VPN-tunnel i USA. Netflix kommer då att tro att du är i USA, och då får du det amerikanska Netflix-biblioteket.

Ha i minnet att Netflix aktivt kämpar mot VPN-användare. På grund av detta förbjuder Netflix ständigt olika VPN-servrar. Bara några få väldigt bra VPN-företag klarar av att släcka Netflix dagligen. VPN: erna på vår webbplats, som ExpressVPN, NordVPN och CyberGhost, slår nästan alltid ut Netflix.

11. Njut av en privat och säker röstchatt

Vill du ha dina online-konversationer överbevakade? Medan vissa chattprogram har kryptering inbyggd (till exempel WhatsApp), stödjer appen Voice Over IP (VOIP) inte i allmänhet med den här funktionen.

En VPN kan dock hantera detta. Om du använder Skype eller Google Hangouts-chatt aktiveras din VPN-tunnel så att alla online-konferenser hålls enbart mellan dig och andra partern. Kopplingen till punkten om censur, ovanför, kommer detta att visa sig särskilt värdefullt om du lever under en förtryckande regim.

Observera att eventuella hastighetsminskningar som införs av VPN kan få Skype att släppa samtal som den anser vara “låg” kvalitet. Det här hände mig nyligen, så om du inte pratar om någonting med stor känslighet, är det troligen bäst att lämna din VPN inaktiverad för Skype-chattar.

12. Helt privat samarbete

Ofta använda samarbeten, molndrivningar och gruppchattverktyg kan vara målet för hackare, upphovsrätts-tjuvar och till och med byråer som arbetar med industrispionage.

Det är därför en lättnad att en VPN-tunnel kan användas för att kryptera din datakommunikation och skydda mot dessa risker.

När det gäller samarbete är det dock viktigt att se till att de andra medlemmarna i ditt team också använder en VPN!

Detta inkluderar även att ansluta till din email (krypterade e-postklienter är också tillgängliga och sociala nätverk, även dina molndrivningar).

Behöver du en VPN?

Om du är lite bekymrad över hur du kan spåras online eller vill titta på TV från utlandet, bör du seriöst överväga en VPN.

En VPN går dock längre förutom att skydda dina onlinespel och videostreaming. Det överträffar frivillig integritet och överstiger censur. Kort sagt, allt du gör online kan göras privat tack vare en VPN-tunnel.

När du letar efter en VPN, se till att du använder en du kan lita på. Du kan till exempel läsa den här artikeln om varför du borde undvika gratis VPN-tjänster.

Vilken är den bästa VPN på marknaden?

Det finns extremt många VPN-tjänster där ute, så det är svårt att säga vilken VPN-tjänst som är bäst. Enligt våra uppskattningar finns över 150 olika VPN-företag runt om i världen, kanske mer.

Du kan få både gratis och betalda VPN-tjänster. Vi rekommenderar inte gratis VPN-tjänster, eftersom de oftast är av dålig kvalitet, långsam hastighet och även ofta håller reda på din trafik för att sälja den till reklamföretag.

De betalda VPN-tjänsterna är också mycket snygga och ger dig vanligtvis en 30-dagars pengarna-tillbaka-garanti.

Om du ska välja en betald VPN-tjänst rekommenderar vi att du till exempel använder ExpressVPN, NordVPN eller CyberGhost. Detta är extremt robusta VPN-leverantörer som ger utmärkt säkerhet, snabbhet, service och kundsupport. Du kan se en lista över de bästa VPN-servrarna här:

Om reklam på webbplatsen

Innehållsförteckningexpand_more

  Bästa VPN-tjänster

  Bästa VPN-tjänsten

  Prova ExpressVPN

  Vår testtvåa

  Prova NordVPN
  Om reklam på webbplatseninfo