Vad kostar VPN?

Senast uppdaterad: 19/06/2022

När det kommer till VPN finns det ett antal tekniska begrepp som de flesta inte har en aning om vad de betyder. Det här är en av anledningarna till att det kan vara frustrerande att läsa på om de olika tjänsterna. Vissa skaffar sig en VPN på grund av säkerhet, medan andra bara för att kunna strömma regionblockerat innehåll.

Oavsett anledningen varför du skaffar en VPN är det riskabelt att välja en av gratistjänsterna. VPN-tjänster är generellt mycket billiga, men priserna kan variera, och bli ännu lägre, om du binder upp dig för en längre abonnemangsperiod. 

Prisjämförelser 

För närvarande är ExpressVPN, NordVPN, CyberGhost, UltraVPN och CyberGhost de fem bästa VPN-tjänsterna av de som vi har tagit upp här. Alla fem är bra alternativ oavsett ändamål, även om det är en viss skillnad i kvalitet på tjänsterna. Priset för en månad är ungefär densamma hos alla VPN-leverantörer och ligger runt 110 kronor. Därmed är det inte sagt att de är det bästa alternativet för dig. Vi rekommenderar att du hittar en leverantör du är nöjd med och väljer det längsta abonnemanget eftersom det ger mest valuta för pengarna. Priserna nedan är per månad. 

ExpressVPN

Här har du tre alternativ. Antingen 1 månad, 6 månader eller 15 månader. En månad kostar runt 120 kronor, 6 månader cirka 80 kronor och 15 månader ungefär 50 kronor. Eftersom ExpressVPN är den tjänst som får högst betyg i nästan alla VPN-recensioner är det en liten summa för en så pass komplett tjänst.

ExpressVPN tjänst anses ofta vara den bästa på marknaden. De har servrar i över 90 länder, servrar som också är blixtsnabba. Deras säkerhet är inte heller något att klaga på; ExpressVPN erbjuder en AES-256 kryptering som är den bästa på marknaden. Tjänsten har också bra appar för alla olika enheter vilket gör att den är enkel att använda på Mac, Windows, iPhone, Android eller liknande.

Du kan också dra nytta av deras 30 dagars pengarna tillbaka-garanti om du mot förmodan är missnöjd med tjänsten. På så sätt kan du prova tjänsten fullt ut och riskfritt i 30 dagar. Prismässigt får du mycket valuta för pengarna, även om ExpressVPN är en av de dyrare leverantörerna i testerna. Om du vill ha en bra VPN till ett något lägre pris är Surfshark ett alternativ som har lägre priser förutsatt att du binder upp dig på en längre period.

NordVPN

NordVPN erbjuder tre grundalternativ. 1 månad för cirka 110 kronor, 1 år för cirka 45 kronor i månaden och 2 år för cirka 30 kronor i månaden. De här tre standardalternativen går att uppgradera till “Plus-” och “Komplett-“abonnemang. Plus-abonnemanget kostar runt 15 kronor i månaden mer än standard-abonnemanget, och komplett-abonnemanget kostar cirka 15 kronor mer i månaden än plus-abonnemanget.

NordVPN är den närmaste konkurrenten till ExpressVPN och du får utan tvekan väldigt mycket för pengarna, särskilt om du väljer abonnemanget som löper över två år. NordVPN erbjuder också en 30 dagars pengarna tillbaka-garanti, så att du kan prova tjänsten riskfritt och få pengarna tillbaka om du inte är nöjd.

NordVPN är också en leverantör som får väldigt höga poäng på nästan alla punkter i tester. Aktören erbjuder ett brett urval av servrar i 59 länder. De svenska servrarna är även de mycket bra. NordVPN har hela 60 servrar i Sverige, något som gör dem bäst i klassen i förhållande till antalet invånare i landet.När det kommer till säkerhet har de också flera bra funktioner som skyddar användarna och deras personliga uppgifter från hackare och andra dataintrång.

SurfShark

SurfShark är definitivt den leverantör som har det bästa erbjudandet om du bara har priset i åtanke. De erbjuder en månads abonnemang för knappt 120 kronor, ett års abonnemang för drygt 35 kronor och ett två års abonnemang för knappt 25 kronor i månaden.

SurfShark är en relativt ny VPN-tjänst, men har växt väldigt snabbt sedan lanseringen. Men även om de inte är den leverantör som har mest och längst erfarenhet i branschen, erbjuder de en utmärkt tjänst och fortsätter att växa när det gäller servrar och länder. 

De har redan fler än 3200 servrar i 95 länder. Upplevelsen är också mycket bra när du surfar på nätet. När det kommer till säkerhet använder de, utöver flera andra funktioner, samma kryptering som de tidigare nämnda leverantörerna. Surfshark erbjuder också en 30 dagars pengarna tillbaka-garanti så att du kan prova på och utvärdera tjänsten och få pengarna tillbaka om du inte är nöjd.

UltraVPN

UltraVPN är kanske inte den mest kända VPN-leverantören, men företaget erbjuder likväl en pålitlig tjänst. De är något billigare än de tidigare nämnda tjänsterna om du bara behöver och köper ett månadsabonnemang. Kostnaden för en månad ligger på cirka 70 kronor. De erbjuder också ett 12 månaders abonnemang för drygt 40 kronor i månaden, och ett 24 månaders abonnemang för mindre än 30 kronor i månaden. Observera att månadspriserna på de längre abonnemangen gäller bara om du betalar för hela abonnemangsperioden på en gång.

På det hela taget är UltraVPN en mycket bra tjänst. Aktören har etablerat sig som en relativt stor tjänst på marknaden fast tjänsten lanserades så sent som 2018. Sammantaget är det en bra tjänst som kan vara väl värd att testa. Med det sagt finns det fortfarande en del som skiljer UltraVPN från de allra bästa på marknaden.

CyberGhost

Eftersom det är en av de äldsta leverantörerna kan du vara säker på att du får en bra upplevelse hos CyberGhost. Aktören erbjuder fyra olika abonnemang. Det här är den dyraste VPN-tjänsten, av de fem som vi har tagit upp här, om du väljer ett månadsabonnemang. Då betalar du cirka 130 kronor i månaden. Priserna sjunker däremot avsevärt till 60 kronor i månaden om du väljer ett 12 månader långt abonnemang, till knappt 40 kronor per månad med ett 24 månaders abonnemang och knappt 30 kronor i månaden om du väljer ett abonnemang som sträcker sig över 3 år.

CyberGhost har bland annat det bästa urvalet när det kommer till servrar i olika länder, har har du 89 länder att välja mellan. De har även 6500 servrar, vilket är väldigt många jämfört med det flesta leverantörer. Det finns inte heller mycket att klaga på när det gäller säkerhet. CyberGhost är alltså ett mycket bra alternativ för dig som använder en VPN, oavsett om din huvudsakliga anledning är en förbättrad säkerhet eller för att komma åt regionblockerat innehåll.

ProtonVPN

ProtonVPN är en av få leverantörer som erbjuder ett gratis abonnemang. Det har självklart en del begräsningar, men är bra om du vill testa tjänsten.

Abonnemangen kostar runt 50, 60 och 100 kronor i månaden beroende på hur lång abonnemangstid du väljer. Den dyraste prenumerationen inkluderar också ytterligare tjänster utöver VPN. Deras populäraste medlemskap kostar 60 kronor i månaden och då ingår alla funktioner som finns i VPN-tjänsten. I stort sett är ProtonVPN en mycket bra tjänst med bra säkerhet och servrar.

HideMyAss

HideMyAss erbjuder tre abonnemang som varierar i pris. En månad kostar i skrivande stund 119 kronor, 12 månader 49 kronor i månaden och 24 månader 33 kronor i månaden. Det är alltså möjligt att få tjänsten till en hyfsat billig peng. Du kan också testa tjänsten i 30 dagar och få pengarna tillbaka om du inte är nöjd.

HideMyAss erbjuder servrar i 190 länder, något som ovanligt mycket. Säkerheten de erbjuder är också bra och de har bland annat en policy om noll loggföring. Det finns alltså en anledning att den här leverantören har blivit så pass populär de senaste åren.

Hur får jag betalda tjänster gratis i 30 dagar?

Något som är mycket positivt för personer som vill skaffa sig en VPN är att det finns många leverantörer. Det har gjort att leverantörerna har blivit tvungna att ge användarna mycket bra villkor. Ett av dessa är att de flesta leverantörerna tillåter dig att testa deras tjänst i 30 dagar utan några förbehåll. Det sker är i regel med en pengarna tillbaka-garanti, som betyder att du måste köpa tjänsten och ångra köpet inom 30 dagar om du inte är nöjd. Med det sagt kommer du få upp till 30 dagar gratis användning om du är missnöjd med tjänsten och använder garantin.

Varför behöver du en VPN?

I dagens teknologiska samhälle har de flesta all information och personliga uppgifter tillgänglig på alla enheter. Du tänker kanske att sannolikheten är liten att någon kommer att stjäla informationen, men tyvärr har det blivit allt vanligare att privatpersoner blir utsatta för attacker på nätet. Det gäller framför allt när du använder ett offentligt nätverk, men det kan också hända när du är ansluten till ett privat nätverk.

Om du använder tjänster som Skype, Google Hangouts eller Apple FaceTime är samtalen inte krypterade och en hackare kan komma åt hela samtalet utan att du märker det. Om du till exempel har arbetsmöten är det självfallet något du och de övriga inblandade vill undvika.

Med en VPN-tjänst kan du känna dig trygg med allt du gör på internet. Krypteringen gör att det inte finns något att hämta för cyberkriminella, eftersom informationen inte lagras någonstans. Det gör att du inte behöver oroa dig för att obehöriga kommer åt dina kortuppgifter, nedladdningshistorik och annan känslig information.

Andra fördelar är naturligtvis att du kan strömma innehåll varifrån som helst, eftersom en VPN-tjänst låter dig byta till en IP-adress i det land du vill få tillgång till. På så vis kan du få tillgång till tjänster som amerikanska Netflix och BBC iPlayer, samt svensk TV när du är utanför Sveriges gränser. Andra tjänster som du bokar över nätet, till exempel flygbiljetter och hotellrum, justerar ofta priserna baserat på i vilket land du befinner dig. Det gör att du till exempel kan ange Bangladesh som din plats och få tillgång till rabatter som bara gäller för de som bor i Bangladesh när du bokar.

Varför bör du undvika gratis VPN-tjänster?

Leverantörer som ExpressVPN, NordVPN och CyberGhost erbjuder 256-bitars kryptering, som är den krypteringsgrad som den amerikanska militären använder sig av. Det betyder att du kan vara 100 procent säker på att ingen kommer att kunna komma åt din information.

Dessutom är det så att om en av dessa leverantörer någon gång skulle bli hackad, vilket är mycket osannolikt, kommer hackarna inte kunna få tag i någon information. Utöver säkerhet i toppklass är även hastighet och prestanda parametrar som inte någon av gratistjänsterna kommer i närheten av. Oavsett vilken VPN-tjänst du väljer, så kommer du att uppleva att din internetanslutning blir något långsammare.

Om du använder någon av de bästa tjänsterna är denna skillnad så liten att du knappt märker någon skillnad alls, något som inte gäller för gratisversionerna. Ingen vill strömma innehåll i 240p och behöva byta server flera gånger under en film.

Gratistjänsterna är ofta också mycket sämre när det gäller säkerhet. Till skillnad från de bästa tjänsterna ligger de flesta gratistjänster inom EU:s och USA:s jurisdiktion, vilket innebär att de enligt lag är skyldiga att lagra information om sina användare.

Utöver det har gratis VPN-tjänster ett rykte om sig att sälja vidare information om sina användare till tredje part. Det är det sista du vill höra, särskilt när det gäller VPN. Det kan alltså i praktiken bli dyrt att välja en gratis VPN-tjänst framför en betaltjänst. Alla tjänster är relativt billiga, särskilt när man väljer ett längre abonnemang. 

Så väljer du rätt VPN-tjänst

Vi har redan gått igenom några av anledningarna till varför du bör skaffa VPN. Även om alla de olika leverantörerna erbjuder samma tjänster finns det vissa skillnader. Om du till exempel vill få en komplett tjänst som levererar det bästa på marknaden på alla punkter är ExpressVPN och NordVPN uppenbara val. Om du däremot bara vill använda VPN till att strömma innehåll och att priset ska vara lågt, så är nog SurfShark det bästa alternativet..

Vad du ska tänka på när du väljer VPN

  1. Hur är säkerheten? Den bästa krypteringen är 256-bitars AES, som motsvarar den krypteringsgrad militären använder sig av. Utöver det har vissa leverantörer, till exempel ExpressVPN och NordVPN, ett extra lager av skydd. Det är också önskvärt att leverantören har som policy att inte spara loggar, samt erbjuder kill switch och skydd mot DNS- och IP-läckage.
  2. Har leverantören många servrar och bra hastighet? Det hjälper föga att en leverantör har servrar i många länder om antalet är lågt. Ju fler servrar en VPN-leverantör har, desto mindre behöver du oroa dig för att hastigheten på ditt bredband ska sjunka drastiskt. De bästa leverantörerna har flera tusen servrar fördelade över många länder.
  3. Hur många enheter kan man använda samtidigt? Vanligtvis är det inte alltför många enheter som används samtidigt, men det här är något du bör kontrollera innan du väljer en VPN-tjänst. De flesta VPN-tjänster låter användaren ansluta 5 -10 enheter samtidigt. Andra leverantörer, till exempel SurfShark, låter dig ansluta ett obegränsat antal enheter samtidigt.
  4. Användarvänlighet och kompatibilitet. Alla tjänster har olika system och det är en bra idé att välja en VPN-tjänst som är enkel att använda. Det finns ofta skärmdumpar av hur programmet ser ut på webben. Om du ska använda VPN på flera olika enheter är det också viktigt att kontrollera om tjänsten är kompatibel med alla. 

Sammanfattning

Det finns alltså många bra alternativ om du ska välja en VPN-leverantör. När det kommer till pris är det ingen markant skillnad mellan leverantörerna. Återigen rekommenderar vi att du väljer en VPN som passar dina behov och, om du har det ekonomiska utrymmet, väljer det abonnemang som har längst bindningstid. På detta sätt kan du spara mycket pengar. De flesta tjänster går att testa i 30 dagar med hjälp av pengarna tillbaka-garantin.

Det finns flera skäl att använda en VPN-tjänst oavsett vad du gör på nätet, men den tyngst vägande anledningen är personlig säkerhet. Även om det finns gratistjänster är det klokt att undvika dessa eftersom prestandan oftast är dålig och din information inte skyddas av säkerhetsfunktioner av hög kvalitet. Om du väljer någon av de tjänster som vi har tagit upp i den här artikeln kan du vara säker på att få en mycket bra tjänst.

Om reklam på webbplatsen

Innehållsförteckningexpand_more

    Bästa VPN-tjänster

    Bästa VPN-tjänsten

    Prova ExpressVPN

    Vår testtvåa

    Prova NordVPN
    Om reklam på webbplatseninfo