Bästa proxyservrarna

Senast uppdaterad: 23/07/2022

Proxy är ett engelskt ord som ständigt dyker upp. Även om vi inte har något bra ord på svenska så innebär proxy kort och gott ett mellanled. En proxyserver är helt enkelt en server som är ett led mellan dig och en annan server.

En proxyserver kan vara till hjälp om du till exempel vill dölja din identitet och skydda personliga uppgifter på nätet, ta bort geografiska blockeringar eller bara vill ha ett extra skyddslager mot exempelvis hackers. Det är en anledning till att proxyservrar är bland de mest eftertraktade programmen att ladda ned på sina elektroniska enheter.

Vad är en proxyserver?

Proxyservrar har slagit igenom stort de senaste åren och det finns många anledningar till det. Funktioner för säkerhet och integritet blir ständigt utmanade och fler söker sig till krypterade lösningar för att vara tryggare på nätet. Genom att dirigera om din trafik via en proxyserver gör det svårare för andra att spåra dig och dina nätaktiviteter.

När du surfar på nätet är det dessvärre så att din IP-adress gör det enkelt för andra att identifiera dig, det gäller både för hemsidorna som du besöker och tredje parter. Dessutom loggförs din aktivitet så att de som vill ha insyn, till exempel myndigheter, kan begära ut loggarna från din internetleverantör.

Poängen med en proxyserver är att den IP-adress som anges när du besöker en hemsida är en helt annan än den du verkar från. På så sätt blir du svårare att spåra och du kan bland annat ansluta dig till en IP-adress i ett annat land. Den gör att du kan kringgå så kallade regionblockeringar – en blockering av innehåll som baseras på vilket land du befinner dig i.

Trots det är det inte proxyservrarna i sig utan snarare en form av proxyservrar, så kallade VPN-tjänster, som får mest uppmärksamhet av användarna. Den här formen av proxyserver har nämligen ett par extra egenskaper som kommer väl till pass när du vill surfa tryggt på nätet. Det här de bästa VPN-proxyservrarna som finns på marknaden i dagsläget:

VPN kontra proxyservrar

Som vi har nämnt är alltså det som kallas för VPN (Virtual Private Network) en form av proxyserver. Rättare sagt är det en förlängning av en proxyserver. Det är nämligen så att en proxyserver bara maskerar din IP-adress, och den gör det enbart för att surfa i webbläsaren samt ned- och uppladdning av torrent-filer.

En VPN, å andra sidan, maskerar din IP-adress för all aktivitet på nätet såväl som att erbjuda tunnelkryptering som ger dig den högsta graden av kryptering. De flesta VPN-tjänsterna erbjuder i skrivande stund en krypteringsgrad som är på samma nivå som den amerikanska armén, så att du kan vara helt trygg på nätet.

Emedan en proxyserver bara erbjuder full kryptering i webbläsaren och för ned- och uppladdning av torrent-filer, ger en VPN dig full kryptering för alla appar på den enhet du använder. Om du till exempel vill surfa anonymt i Spotifys app kan en proxyserver alltså inte erbjuda det, men det kan en VPN-tjänst.

Stabilitet och hastighet är två andra viktiga faktorer där VPN är otvivelaktigt starkare än en vanlig proxyserver. En VPN ger ett så minimalt hastighetstapp att du knappt märker det. Dessutom får du 100 procent garanterad upptid och en Kill Switch som ser till att din IP-adress aldrig läcker ut till andra internetanvändare.

Vad är viktigt att tänka på när du ska välja en VPN?

Det råder alltså inga tvivel om att VPN är den typ av proxyserver som du bör välja när du ska kryptera din nätaktivitet och kringgå geografiska blockeringar. Men vad är viktigt att tänka på när du ska välja en VPN?

Krypteringsgrad: De flesta använder en VPN för att kryptera och hålla sin identitet dold på nätet. Därför är det otvivelaktigt viktigt att VPN-tjänsten erbjuder en typ av proxyserver som har en hög krypteringsgrad. De flesta stora VPN-aktörerna på marknaden hävdar att de har en krypteringsgrad som ligger i nivå med USA:s militär och det är att sträva efter.

Se dessutom till att VPN-tjänsten varken loggar eller säljer din aktivitet vidare. Det finns tjänster i Europa och USA som inte gör det, men hittar du en VPN-tjänst med proxyservrar utanför EU:s och USA:s jurisdiktioner, så ligger du ännu bättre till.

Kvalitet på strömning: En proxyserver kan användas till mer än bara att skydda dig på nätet. En VPN är perfekt för att går runt regionblockeringar och strömma utländskt innehåll. Du kan till exempel använda dig av en VPN för att titta på amerikanska Netflix i Sverige. Då är det viktigt med ett brett utbud av IP-adresser och bra hastigheter.

Det är just här som en VPN slår traditionella proxyservrar. Urvalet av IP-adresser är mycket bra hos många tjänster och i USA är utbudet särskilt stort, för att säkra åtkomsten till amerikanska Netflix hos många. Dessutom har VPN-tjänster vanligtvis så bra hastigheter att du inte märker av hastighetsförlusten. I och med det kan du strömma filmer och serier i HD-kvalitet utan några som helst problem.

Användarvänlighet: Ord som proxyserver, VPN, IP-adress och liknande är knappast vardagsmat för gemene man i Sverige. Därför är det också viktigt att VPN-tjänsterna har ett enkelt språk och en genomtänkt design som gör det enkelt för dig att hitta de funktioner du är ute efter.

Tjänsten ska gärna ha avancerade funktioner för de som vill ha det, men för folk som bara söker anonymitet ska vägen dit vara enkel. Dessutom bör det vara lika lätt att använda VPN-tjänsten på en mobiltelefon, spelkonsol och surfplatta som på en dator.

Rekommenderade VPN-tjänster

Baserat på ovannämnda faktorer finns det enstaka VPN-tjänster som sticker ut från mängden. Om du söker en proxyserver så finns det många bra alternativ att välja mellan på marknaden. Det är dock vissa VPN-tjänster som gör ett bättre jobb än andra, och ExpressVPN, NordVPN, UltraVPN och CyberGhost är samtliga bra alternativ.

1. ExpressVPN

 • Fungerar mycket bra som proxyserver
 • Användarvänlig och genomtänkt design
 • Servrar i 94 länder

ExpressVPN är en tjänst som tillsynes vinner om och om igen i VPN-tester. Det är en proxyserver med den extra tyngd som moderna internetanvändare behöver. Centralt för aktörens framgång är att de helt enkelt inte har några svagheter och att de får högsta betyg på alla områden.

Företaget är baserat på Brittiska Jungfruöarna, något som säkerställer att användarnas personliga uppgifter och information om aktiviteter på nätet inte blir loggad i någon form. ExpressVPN befinner sig med andra ord utanför USA:s och EU:s gränser, något som ger användarna en ännu högre säkerhet i förhållande till de jurisdiktioner om bland annat loggföring som annars hade varit gällande.

Det är även värt att påpeka att ExpressVPN är bland de snabbaste på marknaden. När du använder deras proxyserver kommer du knappt att märka av reduceringen i hastighet. Reducering är oundviklig när du använder en VPN, men ExpressVPN minimerar alltså hastighetstappet så mycket som det bara går.

ExpressVPN erbjuder ett brett utbud av proxyservrar över hela världen, och du kan ansluta dig med såväl PC och mobil som surfplatta och spelkonsol. Om du vill testa tjänsten för att utvärdera kvaliteten på egen hand, så erbjuder ExpressVPN alla nya användare en 30 dagars pengarna tillbaka-garanti.

2. NordVPN

 • Döljer din IP-adress
 • Svenska servrar
 • Mycket bra kryptering

NordVPN slåss alltid med ExpressVPN om förstaplatsen i VPN-tester, men den här gången hamnar de på andraplats. De är dock hack i häl på Express VPN eftersom även NordVPN erbjuder mycket bra funktioner. Deras krypteringsnivå är kanske deras främsta stryka och konkurrensfördel.

För NordVPN särskiljer sig mycket just när det kommer till kryptering. Tjänsten erbjuder sig inte bara att dirigera om din trafik genom en enskild proxyserver, utan att den även blir dubbelkrypterad. I praktiken innebär det att all data skickas genom två servrar och förses med ytterligare ett skyddslager.

Vidare ger NordVPN väldigt bra förutsättningar för de svenskar som är bosatta, eller på tillfälligt besök, i utlandet att kunna se svenskt innehåll. Eftersom företaget startades i Tromsø finns det flera norska IP-adresser, men även många adresser från andra nordiska länder däribland Sverige, något som ökar chansen för att få en bra kvalitet och hastighet. NordVPN är numera baserat i Panama, som inte lyder under EU:s och USA:S jurisdiktioner, vilket innebär att säkerhetsnivån är intakt.

NordVPN ligger alltså ett pyttelitet steg bakom ExpressVPN när det kommer till funktioner. Däremot vinner NordVPN när gäller priset eftersom företaget förutom varierande abonnemangsperioder även har delat in respektive abonnemangstid i tre paket med olika funktioner och innehåll. Generellt gäller dock att ju längre abonnemangstid du väljer desto lägre blir månadskostnaden. I övrigt är de båda VPN-tjänsterna väldigt lika i kvalitet, vilket gör att ditt val i grund och botten handlar om dina preferenser.

3. SurfShark

 • Billigt alternativ
 • Växande tjänst
 • Bra säkerhet

Surfshark är en tjänst som har fortsatt att öka i popularitet sedan lanseringen 2018. De har etablerat sig som en solid utmanare till marknadsledarna ExpressVPN och NordVPN. I skrivande stund erbjuder de fler än 3 200 servrar i 95 länder.

För några är VPN-tjänstens säkerhet viktig. Till att börja med har Surfshark en mycket bra kryptering. Vidare erbjuder företaget solida säkerhetsfunktioner som exempelvis ingen loggföring och kill-switch. Det här är alltså en aktör och en tjänst som du kan känna dig trygg med.

Surfshark kan går att använda på alla slags enheter; VPN-tjänsten har bland annat tillägg för webbläsare, appar och standardprogramvara. Du kan också använda tjänsten på så många enheter du önskar, något som få andar leverantörer erbjuder.

Om du testar Surfshark, och känner att du är nöjd med tjänsten, har du också möjlighet att få tjänsten till ett bra pris. Det gäller främst om du väljer ett abonnemang som löper över en längre period. Generellt sett gäller att ju längre abonnemangsperioden är, desto lägre blir månadskostnaden.

4. UltraVPN

 • Fungerar med de flesta enheter
 • Bra hastigheter
 • Användarvänlig mobil- och PC app

UltraVPN placerar sig precis utanför toppskiktet, där alltså ExpressVPN och NordVPN ständigt slåss om förstaplatsen. Den här leverantören är fortfarande grön på marknaden, men erbjuder ett riktigt bra utbud av servrar, ett skäligt pris och hastigheter som ligger riktigt bra till jämfört med genomsnittet.

Till skillnad från tidigare nämnda VPN-aktörer har UltraVPN sin bas i Europa, närmare bestämt i Storbritannien. Trots det garanterar de att det inte sker någon loggning av användarnas personliga data och aktiviteter på nätet. Det har inte rapporterats om några sådana incidenter och UltraVPN framstår som seriösa och professionella på den här punkten, som är viktig för många VPN-användare.

Som vi har nämnt tidigare är den höga hastigheten en stor fördel med UltraVPN. Tjänsten reducerar endast hastigheten med tio till femton procent, en låg nivå som få andra tjänster klarar att komma ned till. Om du använder UltraVPN för att strömma i 4K eller för att spela datorspel som kräver betydligt mer kapacitet och snabbhet än vanligt surfande, så kommer du knappt att märka att trafiken dirigeras om via UltraVPN.

Tjänsten kan, utöver PC och spelkonsoller, även användas för proxyservrar i mobilen. Här är det på sin plats att påpeka att tjänsten är något funktionssnål, men när det kommer till kritan så behöver man ju inte lika många alternativ på mobilen trots allt så att man inte behöver många alternativ till mobilen. UltraVPN är bra strukturerad och är enkel att navigera runt i.

5. CyberGhost

 • Över 3 000 proxyservrar
 • Servrar i över 60 länder
 • Kraftig 256-bit kryptering

Där ExpressVPN och NordVPN är i en klass för sig så figurerar UltraVPN och CyberGhost ofta på trejdje- och fjärdeplatsen. Dessa två sistnämnda är relativt lika avseende kvalitet, men UltraVPN har växt något snabbare än CyberGhost som faktiskt är ett betydligt äldre företag.

Även om CyverGhost är en gammal VPN-tjänst så utökade de sitt serverutbud med 150 procent 2018. Det innebär att du har tillgång till fler än 3 000 proxyservrar i 60 länder. Det gör inte att CyberGhost är det företag som har flest servrar, men de är helt klart på väg att bli en av de bästa på den här punkten.

När det kommer till kryptering så är all trafik som går genom en CyberGhost proxyserver skyddad av 256-bitars kryptering. Det innebär en kryptering på samma nivå som den som USA:s militär har, men som vi har nämnt tidigare, så måste du välja en VPN-tjänst och inte en vanlig proxyserver för att få den här krypteringsgraden.

CyberGhost låter dig ansluta upp till sju enheter samtidigt, så att du kan använda tjänsten på datorn, surfplattan, mobilen och spelkonsolen på samma gång, utan att du måste logga ut från VPN-tjänsten på en enhet för att använda den på en annan.

Kan du få gratis proxy eller VPN-tjänster?

Det finns en mängd VPN-tjänster som är helt gratis och som inte har någon prenumerationsversion. Som med allt annat som låter för bra för att vara sant, stämmer det även i det här fallet. Det säger sig självt att det krävs ett ekonomiskt kapital för att driva och vidareutveckla en tjänst, särskilt när det är så pass stor konkurrens på marknaden.

Nackdelarna med att välja en gratis VPN-tjänst är flera. För det första är det svårt att hitta servrar som fungerar alls. När det väl händer är det nästan omöjligt att hitta en server som inte begränsar din hastighet. Då de VPN-tjänster som vi har nämnt tidigare tjänster inte minskar hastigheten på din uppkoppling något märkbart, kan andra tjänster reducera hastigheten rejält, i värsta fall mer mer än 90 procent.

Det är ingen hemlighet att företag är beroende av inkomster för att överleva. Då finns det två sätt en gratis VPN-tjänst att tjäna pengar på: ett rätt okej sätt och ett mindre trevligt. Det första sättet är att skicka reklam till användarna och det andra sättet är att sälja användarnas information till tredjeparter. Det är inte bara en säkerhetsrisk för användarna utan också något som strider mot den främsta anledningen till att de flesta skaffar och använder en VPN-tjänst.

Sammanfattning

Bland de bästa proxyservrarna hittar vi alltså VPN-tjänsterna ExpressVPN, NordVPN, UltraVPN och CyberGhost. De här lösningarna ger en komplett kryptering, höga hastigheter och ett stort urval av proxyservarar/IP-adresser. Tillämpa alltid en VPN-tjänst för att få bästa resultat när du vill använda en proxyserver!

Om reklam på webbplatsen

Innehållsförteckningexpand_more

  Bästa VPN-tjänster

  Bästa VPN-tjänsten

  Prova ExpressVPN

  Vår testtvåa

  Prova NordVPN
  Om reklam på webbplatseninfo