Bästa proxyservrarna

Senast uppdaterad: 25/02/2021

Proxy är ett engelskt ord som fortfarande dyker upp. Även om vi inte har något bra alternativt ord på svenska så innebär proxy kort och gott ett mellanled. En proxyserver är helt enkelt en server som är ett led mellan dig och en annan server.

En proxyserver kan vara nyttig om du till exempel vill dölja dig själv på nätet, ta bort geoblockeringar eller bara vill ha ett extra skyddslager mot till exempel hackers. På grund av detta är proxyservrar kanske de mest eftertraktade programmen som man kan ladda ner på sina elektroniska enheter.

Vad är en proxyserver?

Proxyservrar har sannerligen slagit igenom stort under de senaste åren, och det av många anledningar. Säkerhet och integritet har utmanats och fler söker sig till krypterade lösningar för en säkrare upplevelse på nätet. Att omdirigera sin trafik genom en proxyserver gör det svårare att bli spårad.

När du surfar på nätet gör din IP-adress nämligen att du på många sätt kan identifieras, både av hemsidorna som du besöker och av tredje parter. Dessutom loggförs din aktivitet så att de som vill ha insyn kan begära detta.

Poängen med en proxyserver är att den IP-adress som anges när du besöker en hemsida är en helt annan än den du faktiskt arbetar från. På så vis blir du svårare att spåra, och du kan bland annat ansluta dig till en IP-adress i ett annat land som gör att du kan kringgå så kallade geoblockeringar – en blockering av innehåll baserad på geografi.

Trots det är det inte proxyservrarna själva, utan snarare en form av proxyservrar, nämligen VPN-tjänster, som får mest uppmärksamhet av användarna. Denna form av proxyserver har nämligen ett par extra egenskaper som kommer väl till pass när du vill surfa tryggt på nätet. Här är de bästa VPN-proxyservrarna på marknaden idag:

VPN jämfört med proxyservrar

Som nämnt är alltså VPN (Virtual Private Network) en form av proxyserver. Det kanske är mer rätt att säga att det faktiskt är en förlängning av en proxyserver. Det är nämligen så att en proxyserver endast maskerar din IP-adress, och den gör det endast för att surfa i webbläsaren och ladda ner och upp torrents.

Ett VPN, å andra sidan, maskerar din IP-adress för all aktivitet på nätet, såväl som att erbjuda tunnelkryptering som ger dig den högsta graden av kryptering. De flesta VPN-tjänster erbjuder i dag en krypteringsgrad som är på samma nivå som den amerikanska armén så att du vara helt trygg på nätet.

Där en proxyserver endast erbjuder full kryptering i webbläsaren och för ner- och uppladdning av torrents ger VPN dig också detta för alla applikationer på din dator. Om du till exempel vill surfa anonymt i Spotifys applikation kan en proxyserver alltså inte erbjuda detta, men det kan ett VPN.

Stabilitet och hastighet är två andra viktiga punkter där VPN otvivelaktigt är starkare än en vanlig proxyserver. Ett VPN kan nämligen erbjuda minimal reducering av hastighet så att du knappt märker det alls. Dessutom får du 100% garanterad onlinetid, och en Kill Switch som ser till att din IP-adress aldrig läcker ut.

Vad är viktigt att tänka på vid val av VPN?

Det råder alltså inga tvivel om att VPN är den typ av proxyserver som du bör välja när du ska kryptera din nätaktivitet och kringgå geoblockeringar. Men vad är viktigt att tänka på när du ska välja ett VPN?

Krypteringsgrad

De flesta använder VPN för att kryptera och hålla sig dolda på nätet. Därför är det otvivelaktigt viktigt att VPN-tjänsten erbjuder en typ av proxyserver som har en hög krypteringsgrad. De flesta stora tjänster på marknaden hävdar att de har en krypteringsgrad på nivå med USA:s militär, och detta är att eftersträva.

Observera dessutom om VPN-tjänsten själv loggar eller säljer din aktivitet vidare. Det finns tjänster i Europa och USA som inte gör det, men hittar du en VPN-tjänst med proxyservrar utanför dessa juridiska områden så ligger du ännu bättre till.

Kvalitet på streaming

En proxyserver kan användas till mer än bara att skydda dig på nätet, och för att ta bort geoblockeringar och streama utländskt innehåll är ett VPN helt perfekt. Du kan till exempel använda dig av VPN för att titta på amerikanske Netflix i Sverige. Då är det viktigt med ett brett utbud av IP-adresser och goda hastigheter.

Det är just här som ett VPN slår traditionella proxyservrar. Urvalet av IP-adresser är väldigt stort hos många tjänster, och särskilt i USA finns det extra många att välja bland så att amerikanska Netflix kan säkras hos många. Dessutom är hastigheten vanligtvis bra hos VPN-tjänster, så pass att du inte märker reduceringen, och därmed kan du streama i HD utan några som helst problem.

Användarvänlighet

Ord som proxyserver, VPN, IP-adress och liknande är knappast vardagskost för de flesta svenskar. Därför är det också viktigt att VPN-tjänster bjuder på ett enkelt språk och en god användarvänlighet som gör det enkelt att hitta det man är ute efter.

Tjänsten ska gärna ha avancerade funktioner för de som söker just detta, men för folk som bara söker anonymitet bör vägen dit vara enkel. Dessutom bör det vara möjligt att utnyttja VPN-tjänsten lika lätt på mobilen som på datorn och spelkonsoller.

Rekommenderade VPN-tjänster

Baserat på ovannämnda faktorer finns det enstaka VPN-tjänster som står ut ur mängden. Om du söker en proxyserver så finns det många bra alternativ därute. Det är dock vissa tjänster som gör jobbet bättre än andra, och ExpressVPN, NordVPN, UltraVPN och CyberGhost är alla riktigt bra alternativ.

1. ExpressVPN

ExpressVPN är en tjänst som tillsynes vinner igen och igen i olika VPN-tester. Detta är en proxyserver med den extra tyngden som moderna internetanvändare behöver. Centralt till deras framgång är att de helt enkelt inte har några svagheter, och att de får skyhöga betyg på alla områden.

 

Företaget finns på de brittiska Jungfruöarna, något som försäkrar användarna om att loggning och försäljning av aktivitetsinformation inte förekommer på något sätt. ExpressVPN befinner sig nämligen utför USA:s och EU:s gränser, något som ger användarna ökad säkerhet i och med att tjänsten inte måste följa vissa lagar om loggföring.

Det är även värt att påpeka att ExpressVPN är bland de snabbaste på marknaden. När du använder deras proxyserver kommer du inte ens att märka reduceringen i hastighet. Denna reducering är oundviklig för ett VPN, men ExpressVPN minimerar den alltså så mycket som bara går.

ExpressVPN erbjuder ett brett utbud av proxyservrar över hela världen, och du kan ansluta dig till både PC, mobil, surfplatta och spelkonsoller. Om du vill testa tjänsten för att uppleva kvalitén på egen hand så erbjuder ExpressVPN dessutom en 30 dagars pengarna-tillbaka-garanti för nya användare.

2. NordVPN

NordVPN slåss alltid med ExpressVPN om förstaplatsen i VPN-tester, men den här gången hamnar de på andraplats. De är dock hack i häl eftersom även NordVPN har väldigt goda förhållanden. Kanske är deras krypteringsnivå den största höjdpunkten.

 

För NordVPN står väldigt positivt ut på denna punkt. Tjänsten erbjuder dig inte bara att omdirigera din trafik genom en enstaka proxyserver, utan är dubbelkrypterad. I praktiken innebär det att allt skickas genom två servrar för att ytterligare öka säkerheten.

Vidare ger NordVPN väldigt goda förutsättningar för svenskar i utlandet som vill se svenskt innehåll. Eftersom tjänsten har grundats i Tromsø finns det flera norska IP-adresser, men även många adresser från andra nordiska länder inklusive Sverige, något som ökar chansen för att få god kvalitet och hastighet. NordVPN finns i dag i Panama, vilket ytterligare ser till att säkerhetsnivån är intakt.

NordVPN ligger alltså som nämnt ett extremt litet steg bakom ExpressVPN. NordVPN vinner dessutom gällande priset eftersom du genom att välja en längre prenumeration kan spara lite pengar med NordVPN. I övrigt är de väldigt lika i kvalitet, och det handlar i grunden om smak.

3. UltraVPN

UltraVPN kan sägas vara strax utanför toppskiktet, där alltså ExpressVPN och NordVPN konstant slåss om förstaplatsen. Denna tjänst är fortfarande ung, men den erbjuder ett riktigt bra utbud av servrar, ett rimligt pris och hastigheter som presterar riktigt bra jämfört med genomsnittet.

 

Till skillnad från ovannämnda är UltraVPN belöget i Europa, närmare bestämt i Storbritannien. Trots det garanterar de att ingen loggning sker och att ingen försäljning av aktiviteter förekommer. Det har inte rapporterats om några sådana incidenter och UltraVPN framstår som väldigt seriösa och professionella på denna punkt.

Som nämnt är den höga hastigheten en stor fördel med UltraVPN. Tjänsten reducerar endast hastigheten med 10 till 15%, där de flesta andra tjänster reducerar hastigheten överlägset mer. Om du använder UltraVPN till 4K-streaming eller till gaming som kräver mycket mer kapacitet och snabbhet så kommer du knappt att märka att trafiken omdirigeras genom UltraVPN.

Tjänsten kan utöver PC och spelkonsoller till gaming även utnyttjas för proxyservrar i mobilen. Här bär det påpekas att tjänsten är något funktionssnål, men det är ju trots allt så att man inte behöver många alternativ till mobilen. UltraVPN gör det enkelt och organiserat för nya användare.

4. CyberGhost

Där ExpressVPN och NordVPN är i en klass för sig så figurerar UltraVPN och CyberGhost ofta på trejdje- och fjärdeplatsen. Dessa två sistnämnda är relativt lika i form av kvalitet, men UltraVPN har växt något snabbare än CyberGhost som egentligen är en mycket äldre produkt.

CyberGhostVPNs webbplats

Även om CyverGhost är en gammal VPN-tjänst så la de till 150% fler servrar bara år 2018! Det innebär att du har totalt fler än 3 000 proxyservrar i 60 olika länder. Det gör inte CyberGhost till tjänsten med flest servrar, men de är på väg att bli bäst på denna punkt.

I förhållande till kryptering så är all trafik som går genom CyberGhost proxyserver utsatt för 256-bitars kryptering. Detta innebär kryptering på nivå med USA:s militär, och som nämnt måste du välja en VPN-tjänst framför en vanlig proxyserver för att få denna krypteringsgrad.

CyberGhost ger dig dessutom upp till 7 anslutningar samtidigt, så att du kan använda tjänsten på datorn, surfplattan, mobilen och spelkonsolen samtidigt utan att du måste logga ut från en enhet för att använda den på en annan.

Summering

Bland de bästa proxyservrarna hittar vi alltså VPN-tjänsterna ExpressVPN, NordVPN, UltraVPN och CyberGhost. Dessa ger komplett kryptering, goda hastigheter, ett stort urval av proxyservarar/IP-adresser, och mycket mera. Använd en VPN-tjänst i dag för bästa resultat när du söker en proxyserver!

Om reklam på webbplatsen

Innehållsförteckningexpand_more

  Bästa VPN-tjänster

  Express Icon

  Bästa VPN-tjänsten

  Prova ExpressVPN
  NordVPN Icon

  Vår testtvåa

  Prova NordVPN
  Om reklam på webbplatseninfo