Hur använder du VPN med Safari

Senast uppdaterad: 10/05/2023

Virtuellt, privat nätverk (VPN) är ett nödvändigt verktyg för alla som vill skydda sin identitet och personliga uppgifter när de surfar på nätet. Förutom ett stärkt integritetsskydd får du också tillgång till innehåll, till exempel strömningstjänster, som är blockerade i det land som du befinner dig i. Det betyder att om du är i Sverige kan du använda VPN för att titta på filmer och serier som är tillgängliga i USA. På samma sätt kan VPN vara användbart om du är utomlands och vill se program som bara sänds i Sverige

När du använder en VPN-tjänst krypteras uppkopplingen mellan din enhet (dator, mobil, surfplatta) och internet. I praktiken innebär det att enhetens IP-adress döljs för resten av världen och det är ingen som vet i vilket land du egentligen befinner dig. Det är enkelt att sätta upp en VPN och det gäller även om du använder Safari som webbläsare. 

Så sätter du upp en VPN i Safari

Den allra första som du måste göra är att välja en VPN-leverantör som erbjuder VPN med tillägg för Safari. Tillägget gör att du inte behöver göra mer än att klicka på att du vill lägga till Safari. Efter det får du vanligtvis frågan att bekräfta ditt val. Det är ett klokt drag att köra själva VPN-tillägget i ett eget, privat fönster. 

Det som nu sker är att du kommer se ikonen till VPN-leverantören som du har valt överst till höger i din webbläsare. Gör du det behöver du inte göra något mer än att logga in varje gång du vill använda VPN-tjänsten.

Dessvärre är det många av de som använder Safari som får problem med att använda webbläsaren när VPN-tjänsten är aktiv. De vanligaste av de här problemen kan lösas med hjälp av följande metod: 

•         kontroller uppkopplingen och dess inställningar

•         stäng webbläsarfönstret

•         uppdatera både webbläsaren och VPN-programmet

•         kontrollera antivirusprogrammet och brandväggen

•         prova en annan VPN-server

•         rensa Adware

•         starta om datorn

•         starta om routern

•         använd en uppkoppling som är LAN-ansluten

•         kontrollera drivrutinerna för nätverket

•         kör en felsökning av Windows

VPN-leverantörer som fungerar bra med Safari

Det finns många populära VPN-leverantörer, även för Safari. Här är en liten översikt över de tre som flest använder. 

NordVPN

NordVPN är helt klart en av de mest välkända leverantörerna av VPN. Företaget har inte mindre än 5 000 servrar utplacerade i 59 länder. Bolaget har huvudkontor i Panama och därmed lyder de inte under jurisdiktioner som bland annat gäller i EU och USA.

NordVPN erbjuder säker uppkoppling med dets om kallas för AES 256-bit kryptering. Utöver det har de även en funktion som kallas för kill switch, och säkerställer att din uppkoppling avbryts i samma ögonblick som tjänsten får ett avbrott. Det gör att du kan vara helt säker på att ingen kan se din IP-adress eller spåra din nätaktiviteter om det blir tjall på linjen. Du får också en högre säkerhet genom det som kallas för dubbel VPN. NordVPN är också en av de leverantörer som garanterar att de inte loggför någon som helst information gällande sina kunders aktiviteter på nätet. 

Det är det stora antalet servrar som gör tjänsten så bra, och många användare är också nöjda med den här VPN-tjänsten fungerar bra med Netflix. VPN-programmet har en mycket användarvänlig meny. De ger dig pengarna tillbaka om du inte är nöjd med tjänsten. Garantin vara i 30 dagar från det att du registrerade dig. Aktörens kundtjänst har öppet dygnet runt för att du ska kunna få den hjälp du behöver, när du än har behov av den. 

Besök NordVPN

ExpressVPN

ExpressVPN är den största konkurrenten till NordVPN och är en mycket populär leverantör av VPN. En del av populariteten beror sannolikt på att aktören har vunnit flera tester, och det har gjort att såväl gamla som nya kunder känner sig trygga med att använda tjänsten. Företaget har mer än 3.000 servrar utspridda i 94 länder, och fungerar ihop med de flesta strömningstjänster. 

I likhet med andra seriösa leverantörer av VPN-tjänster använder även ExpressVPN sig av AES-256 kryptering och ingen loggning av personlig data. Tjänsten är kompatibel med all de stora operativsystemen och fungerar även bra på mobil. Dessutom finns det tillägg för de vanliga webbläsarna, bland annat Safari. De snabba servrarna får bra betyg av användarna, som även kan glädja sig åt kill switch-funktionen och andra funktionaliteter som säkerställer att privatlivet på nätet verkligen är privat. 

Den användarvänliga menyn på svenska, visar precis hur du gör för att ansluta dig till den önskade servern. Du behöver med andra ord inte vara tekniskt lagd för använda tjänsten . 

ExpressVPN har sitt huvudkontor på Brittiska jungfruöarna och därmed faller de utanför de stränga jurisdiktionerna i Europa och USA. För dig som användare innebär det att du inte behöver oroa dig för att din internettrafik lämnas, eller säljs vidare till tredje part. Det erbjuder dessutom pengarna tillbaka-garanti om du inte är nöjd med tjänsten. Du gör att du kan prova tjänsten i 30 dagar från det att du registrerade dig. 

Besök ExpressVPN

Surfshark

Det här är en ny leverantör av VPN som, under den korta tid de har funnits på marknaden, har blivit mycket populär bland användarna. Det stora intresset beror i huvudsak på att att företaget erbjuder en VPN som klarar att gå runt brandväggen som Netflix har satt upp. Surfshark äger mer än 500 servrar placerade i cirka 50 länder, däribland Sverige. Enligt flera tester är servrarna både snabba och stabila. Användarmenyn är enkel att navigera i, även för de som inte är tekniskt lagda. Det tar inte lång tid innan uppkopplingen är klar och du är redo att använda VPN-tjänsten. 

Det finns egna program för Android respektive iOS och tillägg för alla de vanligaste webbläsarna, inklusive Safari. Säkerheten är lika hög som hos de två andra aktörerna, och i och med basen på Brittiska jungfruöarna riskerar du inte att Surfshark kan bli tvingade av myndigheter att lämna ut information om dig.  

Surfshark erbjuder en gratis provperiod på hela 30 dagar. Du får pengarna tillbaka om du inte är nöjd med tjänsten. Du har alltså inget att förlora på att prova tjänsten.

Besök SurfShark

Så fungerar VPN

Enkelt förklarat fungerar en VPN på så sätt att det upprättad en säker förbindelse mellan din enhet (dator/mobil/surfplatta) och den VPN-server du har valt. All trafik från och till din enhet går via den här förbindelsen och krypteras. På fackspråk kallas det här för en säker tunnel. Krypteringen säkerställer att andra inte kan spåra IP-adressen som din enhet har. Om någon försöker göra det får de bara tag i IP-adressen till den server som du har anslutit till. 

De flesta VPN-leverantörerna har placerat ut sina servrar över hela världen. De lokala hemsidorna kommer därmed att tro att du befinner dig i samma land som den server du har valt. I praktiken innebär det att du kan titta på innehåll från olika tv-kanaler och strömningstjänster som är regionblockerade i det land som du bor i. 

Även om den främsta anledningen till att många av de som använder en VPN-tjänst gör det för att få tillgång till ett större utbud av filmer och serier, finns det många andra bra anledningar till att använda en VPN, till exempel: 

•         VPN döljer din IP-adress så att du kan surfa anonymt på nätet.

•         VPN ger en ökad säkerhet på nätet.

•         Med VPN går du runt så kallade regionblockeringar.

•         Du kan se blockerade hemsidor.

•         VPN hindrar andra från att övervaka dig och dina aktiviteter på nätet.

Många arbetsgivare vill att du ska använda en VPN när du är på tjänsteresa. Att koppla upp en jobbdator eller privat dator till ett offentligt nätverk kan leda till problem. Du gör bland annat datorn sårbar för hackare. Att använda en VPN är en åtgärd som gör att du kan koppla upp dig på ett offentligt nätverk på ett tryggare sätt. 

De allra flesta arbetsgivare håller hårt på nätsäkerhet. Därför vill de att du kopplar upp dig mot företagets servrar så fort du befinner dig utanför företagets lokaler. Att koppla upp en dator, mobil eller surfplatta mot ett offentligt nätverk är allt annat än säkert. Enheten, och alla den information som den innehåller, är mer eller mindre vidöppen för hackare som kan komma åt känsliga företagsuppgifter. Det är något som alla företagsledare och -ägare fruktar. Med en VPN kan du upprätta en säker anslutning till nätet och jobba tryggt var du än befinner dig. 

Snabbfakta om webbläsaren Safari

Safari är en webbläsare som ursprungligen utvecklades av Apple för att användas på Mac OS X. I juni 2007 blev webbläsaren även tillgänlig för PC- och Windows-användare. Fem år senare, 2012, ändrade sig Apple igen och sedan dess är Safari bara tillgänlig för Mac-användare med Mac OS X och iOS. 

Safari har en mängd funktioner som gör att webbläsaren är enkel att använda för alla som har en iPhone mobiltelefon. Du kan bland annat söka efter specifika ord på en hemsida eller webbplats. Webbläsaren fungerar naturligtvis med Apples molntjänst iCloud, vilket innebär att du har tillgång till samma bokmärken på alla enheter. 

Five Eyes-alliansen

Det här är en allians som består av USA, Storbritannien, Kanada, Australien och Nya Zeeland. Alliansen skapades under andra världskriget när de allierade arbetade med att knäcka motståndarnas hemliga koder. Sedan följde kalla kriget mot dåvarande Sovjetunionen och när internet slog igenom uppstod ett nytt behov av att övervaka människors aktiviteter. 

Five Eyes-alliansen har på senare år fått sällskap av det som kallas för Nine Eyes-alliansen. Den alliansen består av de fem ursprungliga länderna plus Danmark, Frankrike, Nederländerna och Norge. Fourteen Eyes-alliansen är ännu en utveckling som uppstod när Belgien, Italien, Spanien, Sverige och Tyskland också ville vara delaktiga. 

Alla VPN-leverantörer som vi har tagit upp i den här artikeln, och många andra, garanterar att de inte loggför dina aktiviteter på nätet när du använder deras VPN-tjänster. För att kunna hålla det löftet måste de ha huvudkontoret i ett land som inte ingår i någon av ovan nämnda allianser. 

Summering

VPN, virtuellt privat nätverk, går att använda tillsammans med alla webbläsare. Det inkluderar självklart även Safari. Vill du använda en VPN-tjänst ska du leta efter en aktör som erbjuder tillägg för just Safari. Det gör det ännu lättare att ansluta. Sedan lägger du till den VPN du har valt i webbläsaren. Det är i regel snabbt och enkelt gjort. Skulle det uppstå problem, kan du prova felsökningsmetoden längre upp i artikeln. 

Safari har dessutom en egen VPN-tjänst. Den heter Mozilla VPN och lanserades 2019. Den är tyvärr inte tillgänglig för alla, men det verkar vara en ändring på gång. VPN är en utmärkt lösning om du vill vara privat och trygg på nätet, och ha möjlighet att se regionblockerat innehåll. 

Om reklam på webbplatsen

Innehållsförteckningexpand_more

  Bästa VPN-tjänster

  Bästa VPN-tjänsten

  Prova ExpressVPN

  Vår testtvåa

  Prova NordVPN
  Om reklam på webbplatseninfo