Introduktion
UltraVPN är en relativt ny VPN-tjänst som drivs av Network Protect, ett företag baserat i Storbritannien. Tjänsten lanserades i augusti 2018 och har växt i rekordfart sedan dess. I dag har företaget över 35 anställda och är i snabb tillväxt.
UltraVPN tillhör mellansegmentet bland de olika VPN-tjänsterna. Även om UltraVPN erbjuder en solid produkt har de ännu inte lyckats med att erbjuda en lika fulländad tjänst som NordVPN och ExpressVPN.
Detta kompenserar UltraVPN genom lägre priser och erbjuder mycket lägre priser än dessa tjänster. UltraVPN har också lyckats med att skapa en mycket mer solid tjänst än de flesta andra VPN-tjänster på marknaden i dag.
I detta test kommer vi att skriva om viktiga faktorer när det gäller UltraVPN, bland annat hastigheten på servrarna, antalet servrar och olika länder tjänsten erbjuder, säkerhetsnivå, användarvänlighet, pris och så vidare.
Hastighet
Hastigheten blir något sämre för varje gång man kör VPN-tjänsten. Anledningen till detta är att all trafik måste gå via en extern router innan den når internet för att kunna ändra IP-adressen. Detta kan påverka tiden det tar att ladda ner filer, streama filmer på till exempel TV4 Play och amerikanska Netflix, eller hur lång tid det tar för webbsidorna att ladda. Naturligtvis är det därför viktigt att hastigheten påverkas så lite som överhuvudtaget möjligt.
UltraVPN gör relativt bra ifrån sig i våra hastighetstest. Baserat på våra test i Västeuropa var hastighetsförlusten runt 15%. Detta är en hastighetsförlust som man knappt märker, så UltraVPN gör relativt bra ifrån sig i detta test.
Förutom hastigheten är det också viktigt hur lång tid det tar att koppla upp sig mot de olika servrarna. Hos många VPN-tjänster, framför allt gratistjänster, kan det faktiskt ta mycket lång tid att ansluta till servrarna. Det vill säga hur lång tid det tar innan man faktiskt etablerat en uppkoppling till servern efter att man tryckt på «anslut till servern».
UltraVPN gör relativt bra ifrån sig i detta test. ExpressVPN är den solida testvinnaren på detta område, men UltraVPN gör relativt bra ifrån sig jämfört med andra betalda VPN-tjänster.
Säkerhet och privatliv
När det gäller loggningspolicy är Network Protect LLC, företaget som äger UltraVPN, baserat i USA och Storbritannien. Detta är i princip inget bra tecken, eftersom dessa länder ofta har strikta regler kring övervakning om det skulle finnas behov för det.
UltraVPN uppger dock att de inte loggar din trafik så att de faktiskt inte kommer att kunna lämna ut någon information om dig om det skulle finnas behov för det. Att en VPN-tjänst inte loggar din trafik borde egentligen vara en självklarhet, eftersom själva syftet med att använda sig av en VPN-tjänst är just att undvika att bli spårad.
Vi tycker att informationen om UltraVPNs loggningspolicy är lite bristfällig. Även om de uppger att de inte sparar loggar, finns det för lite konkret information om detta på webbsidan. Eftersom detta är en mycket viktig faktor, kunde UltraVPN ha varit mer tydliga här.
När det gäller säkerhet har UltraVPN solida säkerhetsfunktioner. Med 256 AES-kryptering motsvarar säkerhetsnivån många länders militära säkerhet. UltraVPN erbjuder också en välfungerande kill switch-funktion som gör att din internetuppkoppling stänger av sig om din VPN-anslutning kopplas ned så att din IP-adress inte blir synlig tillfälligt.
Vi upplever också att anslutningen till UltraVPN är stabil. Detta innebär att när du väl kopplat upp dig mot en server kommer du inte uppleva att anslutningen kopplas ned. Många VPN-leverantörer har opålitlig anslutning, vilket kan vara mycket irriterande och också innebära risk för användarens säkerhet och integritet.
Servrar i olika länder
När det gäller servrar i olika länder kan det finnas stora skillnader mellan de olika VPN-leverantörerna. Gratistjänsterna med allra minst resurser har ofta några få servrar i runt 5 länder, medan NordVPN nog är testvinnaren på detta område med omkring 6000 servrar i över 60 olika länder. Det viktigaste är egentligen inte hur många servrar VPN-tjänsten har, utan hur bra servrarna fungerar. Som oftast kommer det dock finnas ett samband mellan dessa två faktorer.
UltraVPN klarar sig hyfsat bra i denna del av testet. UltraVPN erbjuder servrar i 100+ länder, vilket är mer än genomsnittet för VPN-tjänster som ligger runt 30. Servrarna ligger i alla världsdelar. När det gäller serverantalet har UltraVPN många servrar i olika länder, men ligger fortfarande en bit bakom NordVPN och ExpressVPN. I gengäld är priset också billigare. Tänk på att du egentligen inte behöver så många servrar, så UltraVPNs utbud kommer att vara tillräckligt stort för de allra flesta.
Pris
Vad gäller pris är UltraVPN relativt billig. De flesta VPN-tjänster har olika prisnivåer beroende på hur lång tid du vill binda dig, och UltraVPN är inget undantag. Det finns olika prisnivåer beroende på om du vill binda dig i en månad, sex månader eller ett år.
Om du binder dig i en månad kostar abonnemanget 5,99 euro. Binder du dig i sex månader kostar det 4,99 euro i månaden. Binder du dig i ett år kostar det dig däremot 2,99 euro i månaden. Priset blir således billigare beroende på hur lång tid du vill binda dig.
När det gäller priserna är de relativt låga jämfört med andra tjänster. De allra bästa tjänsterna som NordVPN och ExpressVPN kostar som oftast omkring 11 euro om du bara binder dig i en månad, och är också ganska mycket dyrare än UltraVPN om du också binder dig för en längre period. Detta är alltså ett stort plus för UltraVPN som lyckas hålla kostnaderna nere.
UltraVPN har i likhet med de flesta andra betalda VPN-leverantörer också en 30 dagars pengarna tillbaka garanti, så att du när som helst kan be om pengarna tillbaka om du inte är nöjd med tjänsten. Detta är naturligtvis en bra trygghet.
När det gäller priser ger vi UltraVPN mer än godkänt. UltraVPN lyckas hålla nere kostnaderna för användarna, och det är förstås viktigt i ett test av hur mycket VPN du får för pengarna.
Användarvänlighet
Ultra VPNs användargränssnitt för Windows är väl utformat, med en design som egentligen liknar många andra VPN-tjänster. Du kan välja olika platser från en lista och enkelt ansluta till eller koppla från en server.
Genom att gå in på inställningar kan du konfigurera olika avancerade alternativ. Du kan också välja olika servrar beroende på om du vill streama videor eller dela torrentfiler (P2P).
På det hela taget är användarvänligheten hos UltraVPN enligt vår mening helt tillfredsställande. Tjänsten har inte alla de avancerade inställningar som till exempel NordVPN eller ExpressVPN har, men har ändå mer än de flesta behöver.
När det gäller apparna för till exempel iPhone och Android är vår slutsats egentligen samma; UltraVPNs design och användarvänlighet är tillräckligt bra för de allra flesta, men saknar några av de mest avancerade alternativen/funktionerna. UltraVPN fungerar också mycket bra med Chrome.
På det hela taget gör UltraVPN relativt bra ifrån sig också i denna del av testet.
Slutsats
Sammantaget gör UltraVPN relativt bra ifrån sig i våra test. Även om tjänsten är relativt nyetablerad har UltraVPN redan lyckats med att skapa en produkt som erbjuder hög hastighet, bra säkerhetsprotokoller och relativt bra användarvänlighet/funktioner. Detta också till ett relativt lågt pris.
Om du är ute efter en stark VPN-tjänst till en billig peng, kan UltraVPN rekommenderas. Om du är villig att betala lite mer för att få det allra bästa, rekommenderar vi dock att du testar mer etablerade tjänster som ExpressVPN eller NordVPN.