En guide till ExpressVPN – ExpressVPN FAQ

Senast uppdaterad: 18/08/2022

ExpressVPN är en av de leverantörer som ständigt vinner ny mark och utökar sin redan stora och trogna kundkrets. Som experter på olika VPN-tjänster har vi alla svar du behöver om produkten, och vi hoppas att vår ExpressVPN FAQ kan hjälpa dig avgöra om det här är en tjänst som du skulle uppskatta. I den här guiden besvarar vi både grundläggande frågor och sådana av en större teknisk art, för att på så sätt både kunna hjälpa dig som är van vid att använda en VPN och dig som aldrig har gjort det tidigare. 

Vad är ExpressVPN?

ExpressVPN erbjuder privatpersoner och företag möjligheten att använda sig av säkra VPN-servrar när de använder internet. Företaget grundades 2009 och ägs idag av Kape Technologies som är ledande på cybersäkerhet. Tjänsten erbjuds för många plattformar och enheter, däribland MacOS, Linux, iOS, Android, Windows och spelkonsoler. 

Hur fungerar ExpressVPN?

VPN är ett begrepp som står för virtuellt privat nätverk. När du använder ExpressVPN kommer det skapas en säker tunnel från din enhet till en annan. När man använder en sådan tunnel får man en krypterad internetanslutning. Att ha en krypterad internetanslutning innebär att man kommer bibehålla både säkerhet och integritet samtidigt som man får åtkomst till vilket innehåll som helst, oberoende av var man befinner sig. En VPN kan tack vare de här tunnlarna också genom att den ändrar din IP-adress låsa upp innehåll på internet som är bundet till vissa geografiska regioner. Exempelvis går det att streama amerikanska Netflix med en VPN. När man använder en VPN är man skyddad mot hackerattacker och det man gör på internet lagras inte och säljs vidare till någon tredje part – förutsatt att man använder en bra VPN som denna.

Hur många servrar har ExpressVPN?

ExpressVPN har servrar i 94 länder. Eftersom servrarna finns utplacerade världen över är det enkelt att hitta en server som kan erbjuda snabb hastighet och säkerhet i världsklass. På varje position där det finns servrar har dessa servrar flera tusentals olika IP-adresser som är knutna till dem.

Vad kostar ExpressVPN?

ExpressVPN har flera abonnemang som man kan välja mellan. Eftersom det ibland ordnas kampanjer kan priset skilja sig något åt från de summor vi anger nu. Ju längre prenumeration du tecknar desto lägre blir priset för tjänsten.

Det billigaste abonnemanget kostar 6,67 dollar i månaden och löper över två år. Tecknar du det får du dessutom tre månader utan kostnad. Väljer du istället att köpa en halvårsprenumeration blir priset 9,99 dollar i månaden. Köper du tjänsten en enstaka månad kostar det 12,95 dollar. Oavsett vilken prenumeration du väljer får du en garanti om att få pengarna tillbaka inom 30 dagar ifall det skulle vara så att du inte är helt nöjd. 

Godkänner ExpressVPN Bitcoin?

Ja. Det går att betala för ExpressVPN med Bitcoin. Leverantören godkänner många olika betalningsalternativ utöver kryptovalutan. Det går bland annat att betala med kort, PayPal, UnionPay, Sofort och Giropay. 

Vad kan jag använda ExpressVPN till?

Det går att använda en VPN för många ändamål. Bland annat kan du använda ExpressVPN för att dölja din egentliga IP-adress, vilket ökar säkerheten och sekretessen. En VPN-kryptering kommer utöver det skydda information som är konfidentiell, såsom lösenord och bankuppgifter. 

Genom en VPN kan du också komma åt innehåll som är blockerat i Sverige, eller i det land du befinner dig, och det går att streama och ladda ner filer anonymt. I vissa fall kan man också hitta unika rabatter när man handlar på nätet om man använder en VPN. Det kan exempelvis vara ifall ett företag erbjuder nya kunder ett erbjudande, men man redan har handlat i den affären med sin vanliga IP-adress. Eftersom en VPN visar en annan IP-adress går det att kringgå sådana begränsningar.

Vilka enheter kan ExpressVPN användas på?

ExpressVPN har appar som fungerar för Mac, iOS, Android, Windows och Linux. Leverantören har även applikationer som kan installeras direkt på routern så att alla enheter som är uppkopplade på internet via den är skyddade per automatik. Det är även möjligt att göra manuella konfigurationer på Chromebook, trådlösa routrar som Asus, DD-WRT och Sabai samt på streamingkonsoler. Man kan också konfigurera ExpressVPN manuellt för PlayStation, Xbox One och Xbox 360. 

Har ExpressVPN statiska servrar?

ExpressVPN har inte statiska IP-adresser. De IP-adresser som leverantören använder sig av roterar hela tiden och när man ansluter till någon av deras servrar kommer man bli tilldelad den bästa lediga adressen. I vissa fall innebär det att man tilldelas samma IP-adress man haft tidigare och i andra fall får man en ny. Genom att rotera IP-adresserna på det här sättet är tjänsten säkrare för användarna, eftersom en särskild adress inte alltid hör till en och samma person.

För ExpressVPN loggar?

En VPN-leverantör som för loggar är inte alltid en säker leverantör eftersom användarnas internetaktivitet kan säljas eller läcka till tredje part. ExpressVPN för inga loggar, vare sig vad gäller anslutningar eller internetaktivitet. Leverantören är noga med att inte samla in mer information om sina användare än nödvändigt och den information som sparas är endast för att de ska ha tillräckligt mycket på fötterna för att kunna lösa eventuella tekniska problem som uppstår. Informationen som leverantören sparar går aldrig att koppla samman med en användares aktivitet på nätet. 

Finns ExpressVPN gratis?

Nej. ExpressVPN finns inte som en gratisversion. Däremot garanterar de alla sina kunder att de får pengarna tillbaka om man har testat tjänsten och inte är nöjd. Man har 30 dagar på sig att meddela kundtjänsten om man vill utnyttja pengarna tillbaka-garantin. De har även ett värvningsprogram där medlemmar som värvar andra till tjänsten blir belönade. Det finns ingen gräns på hur många medlemmar en och samma person kan värva.

Vilka säkerhetsfunktioner använder ExpressVPN?

Säkerhet är vitalt för en VPN och det här är en leverantör som har implementerat flera protokoll och vidtagit många åtgärder för att se till att anslutningarna är säkra. De använder sig bland annat av IP-maskering genom att de har serverpositioner i hela världen. Tjänsten har en 256-bitars AES-kryptering, ett riktigt bra skydd mot dataläckage och garanterar loggningsfri DNS på alla sina servrar. 

Ovanstående är bara några av de grundläggande säkerhetsfunktionerna, och man arbetar kontinuerligt på att utöka säkerheten ytterligare genom ett eget team som består av experter på cybersäkerhet.

Vilka anslutningsprotokoll använder ExpressVPN?

ExpressVPN använder sig av flera anslutningsprotokoll, såsom Lightway, L2TP/IPSec och OpenVPN. L2TP/IPSec är endast någonting som rekommenderas när man ska göra ett positionsbyte och fungerar inte på Mac v.19.9.0 eller senare. 

Hur många enheter kan ansluta till ExpressVPN samtidigt?

Om du har ett konto hos ExpressVPN kan du ansluta fem enheter samtidigt. Det går att installera appen på hur många enheter som helst, men det maximala antalet samtidiga uppkopplingar som tillåts är fem. Om du har installerat ExpressVPN direkt på routern kommer det endast räknas som en enhet trots att flera av dina andra enheter använder routern. 

Hur installerar man ExpressVPN?

För att komma igång med ExpressVPN ska du först och främst skaffa ett abonnemang. När du har gjort det kan du logga in på tjänsten med användarnamn och lösenord. Går du in via den vanliga hemsidan kommer du hitta en flik där det står “mina abonnemang”. Klicka på den och därefter på “installera ExpressVPN”. När du har kommit dit får du välja vilken enhet det är du har och så kan du ladda ner programvaran. När nedladdningen är klar genomför du installationsguiden och så är du redo för att koppla upp dig mot en VPN-server. 

ExpressVPN i mobila enheter installerar du istället genom att ladda ner appen direkt från appbutiken. 

Hur installerar man ExpressVPN på routern?

Hur man installerar ExpressVPN direkt på routern beror på vilken router man har. På leverantörens hemsida finns det tydliga instruktioner för hur du ska gå tillväga. Börja med att fylla i vilket märke routern har och vilken modell det är. När du har gjort det kommer du få en steg för steg-guide till hur du gör för att få ExpressVPN direkt på routern.

Vad är TrustedServer?

ExpressVPN använder TrustedServer som är en avancerad och modern teknologi för VPN-servrar. Den här teknologin är granskad så att den uppfyller grundläggande krav för integritetsskydd. Rent praktiskt innebär teknologin att VPN endast körs på RAM-minnet och att all data rensas när man startar om applikationen. Servrarna de använder sig av kommer inte heller skriva över någon information på hårddisken och varje server får en ny installation av mjukvarustapeln när den startas. 

Har ExpressVPN en bandbreddsbegränsning?

Många VPN-leverantörer, speciellt de som erbjuder gratis abonnemang har en begränsning på bandbredden. ExpressVPN begränsad aldrig mängden data du kan använda, utan den är obegränsad oberoende av vilken prenumeration du har. 

Hur avslutar jag min ExpressVPN prenumeration?

Det är enkelt att avsluta din ExpressVPN prenumeration. Det som avgör hur du ska göra är hur du betalade för abonnemanget i första hand. Om du till exempel betalade i mobilappen via appbutiken, som AppStore eller Google Play är det där du ska avsluta prenumerationen. Det gör du i enhetens inställningar. Har du betalat med kort eller PayPal kan du logga in på ditt konto på hemsidan och därefter avsluta den automatiska förnyelsen av abonnemanget. 

Hur installerar man ExpressVPN på Apple TV?

ExpressVPN har inte lanserat någon specifik app som ska fungera på Apple TV, men det går ändå att använda tjänsten genom att välja mellan ett av tre tillvägagångssätt. Ett sätt är att installera ExpressVPN på routern som Apple TV kopplar upp sig mot. Om du gör det kommer enheten hela tiden använda en VPN när den är påslagen och uppkopplad mot internet. Det går också att använda datorn eller mobiltelefonen som en WiFi-hotspot, förutsatt att den enheten är ansluten till tjänsten. Sist och slutligen kan man också använda sig av MediaStreamer och deras DNS-funktion.

I grund och botten är det enklaste sättet att installera ExpressVPN på routern som ens Apple TV använder. 

Varför ska man välja ExpressVPN istället för en annan leverantör?

Vi som har testat ExpressVPN kommer alltid tipsa om den här tjänsten när någon behöver en VPN. Anledningarna till att vi uppskattar den är många, men framförallt är säkerhetsåtgärderna och servrarnas extremt bra hastighet någonting som sticker ut från mängden. Om du fortfarande är osäker på om det är rätt tjänst för dig kan du alltid testa den på riktigt genom att starta en prenumeration. Eftersom du får pengarna tillbaka inom 30 dagar ifall du inte är nöjd så har du ingenting att förlora. 

Besök ExpressVPN
Om reklam på webbplatsen

Innehållsförteckningexpand_more

  Bästa VPN-tjänster

  Bästa VPN-tjänsten

  Prova ExpressVPN

  Vår testtvåa

  Prova NordVPN
  Om reklam på webbplatseninfo