Allt fler webbläsare har en inbyggd VPN-tjänst

Senast uppdaterad: 10/05/2023

Fler och fler laddar ned och använder en VPN för att kunna surfa säkert på nätet. En VPN (virtuellt privat nätverk) upprättar en tunnel mellan internet och din smarta mobiltelefon, dator eller surfplatta; en tunnel som både är krypterad och säker. 

För att få tillgång till en VPN måste du skaffa ett abonnemang hos en VPN-leverantör. Det finns de som erbjuder den här tjänsten gratis, men de bästa och säkraste varianterna måste du betala för. I praktiken måste du hitta en VPN-lösning som har ett tillägg för den webbläsare som du föredrar att använda. 

Datasäkerheten blir viktigare och viktigare för de flesta som använder digitala enheter dagligen. Därför har utvecklarna bakom flera webbläsare börjat titta på möjligheten att kunna erbjuda sina användare en inbyggd VPN-tjänst. 

Edge Secure Network

Microsoft ligger bakom den populära webbläsaren Edge. Från flera håll, bland annat webbplatsen The Verge, rapporteras det att Microsoft ligger långt fram med att presentera ett nytt koncept, nämligen en inbyggd VPN-tjänst.

Microsoft har valt att kalla tjänsten för Edge Secure Network. Funktionen ombesörjer att din data skickas via en krypterad tunnel. Den säkra förbindelsen gör det svårare för att hackare att komma åt dina personliga och känsliga uppgifter. IP-adressen på den enhet som du använder är dold och istället får du en virtuell adress. 

Lösningen är ett resultat av ett samarbete mellan Microsoft och Cloudflare. Diagnostikdatan som Cloudflare samlar in från användarna raderas var 25 timma. Företaget bekräftar att de inte samlar in eller sparar personlig information, IP-adresser eller annat som kan identifiera de som använder Edge Secure Network.

Alla som använder webbläsaren Microsoft Edge får en hel gigabyte med gratis data varje månad.

Cloudflare

Cloudflare är ett nätverka som levererar innehåll, även kallat CDN. De har en rad snabba servrar över hela världen. Det betyder att chansen är stor att du är i närheten av en sådan server och därmed kan du också få en snabb nedladdningshastighet.

Cloudflare är mest känt för funktionen som skyddar mot robotar som kör så kallade DDoS-attacker. Det är cyberangrepp där hackaren försöker översvämma nätverket med extremt många förfrågningar inom en kort tidsperiod. 

Företaget grundades 2009, har mer än 2 000 anställda och huvudkontor i San Francisco, Kalifornien. Dessutom har det börsnoterade företaget en rad dotterbolag, bland annat S2 Systems Corporation.

Webbläsaren Opera har inbyggd VPN

Enligt vice verkställande direktör för marknadsföring hos webbläsaren Opera ska det vara en självklarhet att alla kan surfa privat på nätet. Operas webbläsare är gratis och har dessutom en inbyggd VPN. Tjänsten är effektiv, snabb och trygg. Tack vare förvärvningen av VPN-tjänsten SurfEasy, kan Opera erbjuda servrar på fem platser, inklusive USA och Kanada.

Det finns många fördelar med att använda webbläsaren Opera, till exempel Opera Mini. Det är namnet på den mobila webbläsaren och den har fler än 300 miljoner användare. Opera Mini har inbyggd annonsblockerare, nyhetsflöde och datanedsparning, och finns tillgänglig till både Android och iOS. 

Själva webbläsaren är tillgänglig för användare av Windows, Mac och Linux, och har många bra funktioner, till exempel fler än 1 000 tillägg, olika teman och synkronisering av din surfdata. 

Webbläsaren Epic

Det här är en webbläsare som är utvecklad för att värna om användarnas privatliv på nätet. Den bygger på Chromium, det öppna källkodsprojektet till Google Chrome. En av anledningar till att de många användarna är troligen att tjänsten både erbjuder många servrar, att ingen användardata loggförs och att det finns en mängd andra säkerhetsfunktioner som är gratis att använda.

Epic samlar in minimalt med data från användarna och har också inbyggda funktioner för att förebygga DDoS. Tjänsterna är gratis att använda, intäkterna kommer istället från samarbetspartners och sponsorer. 

Avast

Det här är en säker webbläsare som krypterar mer än bara din nättrafik. Det är gratis att använda själva webbläsaren medan du betalar för de tillägg du vill ha. Avast erbjuder dock potentiella abonnenter att prova på tjänsten kostnadsfritt i hela 60 dagar. 

Webbläsaren Avast har många funktioner som tillsammans ger dig en trygg upplevelse på nätet. Som vi redan har nämnt krypterar den inte bara din trafik på nätet, den krypterar även bokmärken, nedladdade filer och separata flikar. De hävdar själva att de blockerar och krypterar tillgången till din data. 

Webbläsaren är tillgänglig på alla plattformar och operativsystem, till exempel Android, iOS och Mac. Nackdelen med webbläsaren Avast och dess inbyggda VPN när att det inte finns så många tillgängliga servrar.

Aloha – webbläsaren med inbyggd VPN för mobil

Aloha är en perfekt webbläsare för alla som använder mobilen. Den har en solid kryptering och ett privat läge, och dessutom är den gratis. Webbläsaren med inbyggd VPN har en rad innovativa funktioner, bland annat stödjande IPSec, IKEv2 och två varianter av deras egna patenterade protokoll.

Nackdelen med Aloha, som främst bara är utvecklad för mobiltelefoner, är att de samlar in en del privat information om de som använder tjänsten. Det gäller bland annat din IP-adress. Aktören loggför inte informationen men de kan inte garantera att hemsidorna som du besöker inte gör det. Aloha har även vissa samarbetspartners som loggför din faktiska IP-adress. Företaget garanterar dock att dessa samarbetspartners också håller en hög standard när det gäller användarnas personliga data och integritet. 

Rekommenderas de inbyggda VPN-tjänsterna?

Svaret på den frågan är både ja och nej. Det är självklart en bra idé att använda en webbläsare med inbyggd VPN. I alla fall om du tycker att säkerhet på nätet är viktigt och du vill kunna surfa utan att alla andra vet vilka sajter du besöker. Samtidigt råder det ingen tvekan om att de flesta av de nämnda webbläsarna har få servrar att tillgå, något som bland annat gör att tjänsten inte är så snabb som de flesta användare önskar. 

Den andra nackdelen är att inte alla de här tjänsterna kan erbjuda en så bra säkerhet som är önskvärd. Därför är det många som istället väljer att använda en renodlad VPN-tjänst. Du måste betala en summa varje månad men i gengäld får du tillgång till en rad funktioner, flera tusen servrar och ett företag som enbart arbetar med att hålla dig och dina personliga uppgifter säkra när du surfar på nätet. 

Summering

Säkerhet på nätet är viktigt och därför är det många som använder sig av ett virtuellt privat nätverk, eller VPN som det oftast kallas. Vanligtvis köper du tjänsten från en av de många leverantörer som finns på marknaden, och eventuellt med ett tillägg anpassat till den webbläsare som du använder. 

Sett utifrån det så går utvecklingen stadigt framåt och i takt med den är det allt fler webbläsare som vill kunna erbjuda en inbyggd VPN. Microsoft är snart färdiga för att erbjuda sin version, kallad Edge Secure Network, medan de som använder webbläsaren Opera redan har tjänsten tillgänglig. Aloha är en variant för dig som föredrar att använda mobilen när du surfar på nätet. Du bör dock själv ta reda på om det är en fördel med en gratis inbyggd VPN, eller om det är bättre att köpa tjänsten från ett företag som saluför en renodlad VPN-tjänst. De företagen lägger ner betydligt mer pengar på att utveckla säkra funktioner och ha ett stort antal servrar i många länder.

Om reklam på webbplatsen

Innehållsförteckningexpand_more

  Bästa VPN-tjänster

  Bästa VPN-tjänsten

  Prova ExpressVPN

  Vår testtvåa

  Prova NordVPN
  Om reklam på webbplatseninfo