Att installera och använda VPN på Steam Deck

Senast uppdaterad: 10/05/2023

Länge väntade spelentusiaster i Sverige på att Steam Deck skulle lanseras. Spelkonsolen var efterlängtad och den tog världen med storm. Steam Deck använder klassisk PC-programvara och fungerar därmed såväl som handhållen dator och som portabel spelkonsol. Det innebär också att det finns ett behov av att användarna ska skydda sin integritet och eventuellt dölja sin IP-adress med hjälp av en VPN. 

Det finns flera andra anledningar till att en VPN kan vara tacksam, däribland att den hjälper de som använder Steam Deck att hitta och kunna spela spel som endast finns i vissa länder. Genom att förändra sin IP-adress går det att få tillgång till spel som lanseras tidigare i utvalda länder. Med en VPN kan det också gå att köpa spel billigare, eftersom kostnaden för spel kan variera länder emellan. 

Vill du använda en VPN på Steam Deck kan du prova ExpressVPN, installera den på din spelkonsol och vara säker på att du är skyddad när du spelar – samtidigt som du kan koppla upp hela fem enheter på ett och samma VPN-konto.

Besök ExpressVPN

Steam Deck – Valves stora stolthet

Flera välkända röster har kallat Steam-konsolerna för det största genombrottet sedan Nintendo Switch. Vi kan inte annat än hålla med efter att ha sett den banbrytande mjukvaran och grafiken som uppfyller allt vi kunnat önska. Det går att spela fler spel på den här portabla konsolen än det går att göra någon annanstans. 

Bakom den här handhållna speldatorn står Valve och som ägare till en av konsolerna kommer man åt hela Steam-biblioteket var man än befinner sig i världen. Från första början var det bara användare i Kanada, Usa och Storbritannien som kunde njuta av spelen, men i takt med att konsolen lanseras på fler och fler ställen så blir tillgängligheten allt större. 

Steam Deck – tekniska specifikationer

Steam Deck finns i flera varianter om man ser till lagringsstorlek. Det finns en variant som har 645 gigabyte eMMC-lagring. Vill man ha ett större lagringsutrymme och bättre prestanda kan man istället titta närmare på modellen som har 256 gigabyte NVMe SSD-lagring. Slutligen finns det också en premiumversion som har 512 GB NVMe SSD-lagring, och det är den modellen som är mest populär bland gamers. Alla modeller har ett RAM-minne på 16 GB och det är dessutom möjligt att utöka lagringsutrymmet genom att använda ett MicroSD-kort. 

Med sin sju tum stora touch screen är Steam Deck enkel att ha med sig på språng, samtidigt som den levererar en imponerande upplösning på 1280 x 800. I kombination med den optiska IPS LCD-skärmen som ger en förbättrad läsbarhet får man en perfekt spelupplevelse med en bildkvalitet som inte går av för hackor. Det går att koppla ihop enheten med Bluetooth och det finns uttag för hörlurar och mikrofon. Enheten har också en USBC-1 port och en dockningsstation så det går att ansluta externa skärmar. 

Vad kostar Steam Deck?

Steam Deck är trots sina många högteknologiska egenskaper prisvärd jämfört med andra spelkonsoler som har sämre kvalitet. Den billigaste modellen kostar runt 400 euro, vilket motsvarar omkring 4500 kronor beroende på valutakurs.

Steam PC eller portabel Steam-konsol?

Som vi nämnde är Steam Deck i princip en PC, och det innebär att man kan installera mjukvara från en tredjepartsleverantör på enheten. Därför går det också att installera en VPN på Steam Deck. Konsolerna är byggda så att man antingen kan spela på själva enheten eller genom att ansluta en skärm, något som gör att det här är en konsol som är byggd som andra Steam-enheter men med ett större mobilt fokus. Den bärbara Steam-konsolen körs på Linux och har en komplett skrivbordsvy. Tack vare det är det möjligt med spelemulering speciellt om du också använder en Steam Deck VPN. 

Steam Deck och Windows

Steam Deck använder Valves operativsystem SteamOS 3.0 för mjukvara och gränssnitt. Gränssnittet går snabbt att lära sig och är enkelt att använda. Som grädde på moset är det en open source-plattform så att användare kan installera andra operativsystem, exempelvis Windows. Att Windows fungerar med Steam Deck förändrar läget helt, eftersom det betyder att enheterna är kompatibla med ett omfattande spelutbud.

I de allra flesta lägena fungerar Steam Deck Windows utmärkt, men det finns en del begränsningar som är bra att känna till. Till att börja med har man upptäckt anti-cheat-programvara som kan göra det utmanande att spela spel likt Fortnite. Det går att komma runt det här genom att istället streama spelen. SteamOS har inte något dubbelt stöd, dual support, och det kan innebära att Windows kommer förkorta batteritiden och att spel kan upplevas långsammare. 

Men, om vi istället fokuserar på vilka positiva saker det finns med att använda Windows på enheten i kombination med en VPN finns det flera bra aspekter. Man är inte bunden till att endast använda Steams bibliotek när man spelar. Det går också att låsa upp sådana spel som inte stöds av SteamOS.

Så upprätthåller du din sekretess på Steam

Eftersom Steam Deck fungerar med Windows finns det många valmöjligheter på enheten, inklusive att spela spel på olika plattformar. Du kan använda enheten för att komma åt FIFA i EA-store eller Fortnite från Epic Store. För att kunna använda enheten för att komma åt spel som endast finns tillgängliga på andra platser måste du installera en VPN på Steam Deck. 

Det är ingen hemlighet att flera spelutvecklare säljer sina spel för olika kostnader beroende på geografiska platser. Med en VPN finns det därmed en chans att du kan köpa det spel du vill ha till ett lägre pris än om du hade köpt det här i Sverige. En VPN är den perfekta lösningen för att du ska lyckas med det här, och det kan vara speciellt effektivt att koppla upp dig mot en VPN som finns nära Brasilien eller Indien. En aktuell leverantör för det är NordVPN som har flera servrar i närheten av de områdena.

Besök NordVPNFörutom att säkerheten och sekretessen håller sig på höga nivåer med en VPN kommer den, när en VPN används med Steam Deck, med många andra fördelar. Som vi redan nämnt kan du få tidig åtkomst till spel om du kopplar upp din VPN mot länder som Australien, eftersom det är ett land som är känt för att lansera spel en dag tidigare än andra.

NordVPN är en leverantör som skyddar dig mot DDoS-attacker när du använder Steams mobila enhet. Istället för att eventuella hackare försöker komma åt ditt eget nätverk kommer de istället försöka komma åt VPN-servern du är ansluten till.

En annan VPN-leverantör som gör det sömlöst att spela säkert på Steam Deck är SurfShark. Leverantören kommer med möjligheter till konfiguration av OpenVPN som gör det enkelt att ställa in och komma igång med VPN-uppkopplingen. 

Besök SurfShark

Att använda Steam PC till vardags

Den mångsidiga Steam PC går att använda på många sätt. Först och främst är det en spelkonsol på vilken det går att underhålla sig med de allra nyaste spelen, men den går också att använda som en vanlig PC. Enheten har en USB-port så det går att ansluta den till i princip vad som helst via en hub. Man kan alltså både använda enheten som den är, samtidigt som man kan ansluta den till externa skärmar när man är hemma. 

Vidare går det också att använda Valves Steam Deck med både tangentbord och mus, utöver att man genom en HDMI-adapter kan ansluta den till monitorer. I princip går det att använda enheten till samma saker som man kan använda en vanlig dator till, det vill säga allt från att organisera och dela filer till att ladda ner och installera applikationer och göra programuppdateringar. 

Med tanke på enhetens pris och kapacitet är Valve Stream Deck konkurrenskraftig när man jämför den med många bärbara och stationära datorer. Speciellt med tanke på de många möjligheterna och att man faktiskt kan använda enheten både för att spela och som dator till vardags är det väl värt att överväga att använda en VPN. 

Sammanfattning – att använda VPN på Steam Deck

Det går inte att säga annat än att Steam Deck är en föregångare som har förändrat hur vi ser på portabla enheter för spelande. Det är ett stort plus att man kan anpassa enheten i enlighet med sina önskemål. Att installera en Steam Deck VPN är inga som helst problem och det gör att man får tillgång till ett större utbud av spel och en ökad sekretess. Med en VPN för Steam Deck ökar också möjligheterna att hitta de allra nyaste spelen direkt och dessutom till ett rabatterat pris jämfört med vad de säljs för i Sverige. En VPN vi vill lyfta lite extra för användning på Steam Deck är ExpressVPN, som har många servrar, snabba hastigheter och flera användarvänliga funktioner. 

Vanliga frågor om Steam Deck VPN

Accepterar Steam att man använder en VPN?

Ja. Det är okej att använda Valves Steam Deck med en VPN förutsatt att du inte använder den för enbart för att komma undan prissättningar. Med det sagt reserverar sig Steam rätten att blockera användare som bryter mot deras användarvillkor. 

Vilken VPN är bäst för Steam?

De VPN som är bäst för Steam Deck är sådana som är snabba, säkra och som har ett omfattande nätverk av servrar. Servrarnas antal och placering är avgörande för att det ska vara möjligt att nå så många platser som möjligt, för att på det sättet få tillgång till flera spel. ExpressVPN är den tjänst som passar bäst in på de kraven. 

Vilken VPN är bäst för gaming?

En bra VPN för gaming ska garantera snabb hastighet, för att inte tala om att en obegränsad bandbredd är viktig speciellt när man spelar. NordVPN är leverantören som kan motsvara de här förväntningarna och är ett bra alternativ för dig som använder Steam Deck för gaming.

Går det att koppla upp Steam Deck på internet?

Ja, det går att använda internet på Steams portabla konsol. Med enheten kan du spela spel online förutsatt att du har en internetuppkoppling. 

Behöver Steam Deck Wi-Fi?

Det går att använda Steam Deck utan Wi-Fi om man vill spela offline. För att göra det behöver man installera spelet på enheten. 

Hur använder jag en VPN med Steam-spel?

Du kan använda en VPN på din Steam-konsol för att låsa upp spel som finns i andra regioner. En VPN gör också att din uppkoppling alltid är privat, så du är skyddad från attacker när du spelar.

Om reklam på webbplatsen

Innehållsförteckningexpand_more

  Bästa VPN-tjänster

  Bästa VPN-tjänsten

  Prova ExpressVPN

  Vår testtvåa

  Prova NordVPN
  Om reklam på webbplatseninfo