Dolda risker med att använda en gratis VPN
Senast uppdaterad: 10/05/2023
2020 hade 98 % av alla hushåll i Sverige tillgång till internet. Det har hänt mycket sedan början av 00-talet och att internet numera är så vanligt har också gjort att allt fler illvilliga aktörer utnyttjar det faktum att människor surfar på nätet. Det finns flera faror med att surfa online, och är man inte försiktig kan det orsaka stora problem.
Hackare och andra cyberkriminella fortsätter att utveckla nya tillvägagångssätt för att komma åt din personliga information. Att många företag verkar nästan uteslutande på nätet och att privatpersoner både håller kontakt med andra och sköter sina vardagliga bankärenden online är något som hackare försöker dra nytta av för sin egen vinnings skull.
Det gäller att försöka skydda sig själv så gott det går. Bland annat gör man det genom att inte klicka sig in på okända hemsidor, inte klicka på länkar i mail där man ombeds att uppge sina bankuppgifter och att våga vara kritisk till meddelanden som dyker upp på skärmen. Det här handlar förstås om vanligt internetvett, men trots att man agerar korrekt hela tiden kan man ändå riskera att råka ut för en attack.
Det enda sättet att vara helt säker online är att använda en VPN. Det är en förkortning som står för virtuellt privat nätverk och den skapar en säker tunnel som all internettrafik dirigeras genom. I tunnlarna hålls all data säker och oåtkomlig för aktörer som vill använda den på ett eller annat sätt.
Det finns två olika typer av VPN-tjänster; sådana som är gratis och sådana som kostar. Någon som inte förstått vad en riktigt bra VPN gör väljer antagligen gratisversionen, och det är inte så konstigt. För att man ska vilja betala för något behöver man naturligtvis också förstå varför man gör det. Det är dessutom lockande att välja en gratis VPN eftersom de ofta marknadsför sig själva med att ha väldigt bra säkerhetslager och kunna skydda dig oberoende av vad du gör på nätet.
Men, att använda en gratis VPN är förknippat med en hel del risker, ofta sådana man kanske inte tänker på när man väljer att använda en avgiftsfri tjänst. I den här guiden kommer vi gå närmare in på de problemområden och dolda risker som finns med kostnadsfria VPN-tjänster.
Vad är en gratis VPN?
En gratis VPN kostar ingenting eftersom man inte behöver teckna en prenumeration. Vanligtvis betalar man en summa per månad för att använda en VPN. Betalningen kan exempelvis ske månadsvis, varje kvartal, halvår eller helår. Det finns till och med sådana leverantörer som har prenumerationer som sträcker sig över flera år än så. Vad det kostar att ha en VPN varierar från leverantör till leverantör. Ofta brukar månadskostnaden bli lägre ju längre prenumeration man väljer att teckna.
Om man då tittar på VPN-tjänster som är gratis behöver man alltså inte köpa en prenumeration innan man använder servrarna. Däremot behöver man ladda ner och installera programmet på sin enhet. Det finns två olika typer av gratis VPN, sådana som är helt gratis och sådana som har en gratis provperiod. Vad gäller den sortens VPN som är helt gratis finns det sällan någon tidsbegränsning på hur länge man får använda tjänsten, till skillnad från hur det är med provperioder. En kostnadsfri provperiod har en given längd och om man inte väljer att köpa en prenumeration när den tar slut så kan man inte fortsätta använda tjänsten. Vanligen har dylika VPN-leverantörer erbjudanden om provperioder på 3 – 7 dagar.
Fördelen med gratisversioner är att man får ett VPN-skydd utan att behöva betala för det. Man får alltså en ökad säkerhet och andra fördelar som en VPN kommer med. Men det är inte uteslutande positivt med avgiftsfria tjänster utan det finns flera faror som man behöver ha kunskap om.
Risker med att använda en gratis VPN
Ska man hårdra det så är en gratis VPN-tjänst allt annat än gratis. I alla fall om man ser på de risker man utsätter sig själv för när man gör det. En gratis VPN kompromissar med din cybersäkerhet, och det finns flera specifika saker du kan bli utsatt för på grund av en avgiftsfri VPN.
1. Loggar och datalagring
Att det förs loggar och att data lagras är ett av de främsta säkerhetshoten med en gratis VPN, och dessvärre också det allra vanligaste.
Gratis VPN-tjänster är kända för att spåra och samla information om användarnas data. När man använder en VPN blockerar man samtidigt tredjepartsföretag från att komma åt ens information. Till tredje parter räknar man bland annat din egen internetleverantör, hackare, myndigheter och andra företag. När man använder en VPN går all ens data via deras servrar, och det innebär också att de kan spåra allt du gör på nätet. En VPN-leverantör kan spåra, spara och sälja informationen vidare till vem de vill, och det finns sådana som gör det – framförallt de som har helt kostnadsfria tjänster.
I majoriteten av alla fall säljer de vidare informationen till företag som arbetar med marknadsföring. Den information som säljs om din internetaktivitet kommer företaget som köpt den använda för att kartlägga om du passar in i deras målgrupp och därefter rikta reklam mot dig. Om du någon gång har provat en gratis VPN och efteråt märkt att du blir bombarderad med annonser efteråt är det här det som är orsaken. Visserligen är reklamer i sig inte skadligt, men det kan vara irriterande.
Den riktiga faran med det här är ifall din information hamnar i fel händer. VPN-leverantörer med gratistjänster kan, antingen avsiktligt eller oavsiktligt, sälja din data till hackare. Det finns också en risk för att information om dig hamnar hos cyberkriminella, om leverantören inte har tillräckligt säkra protokoll för att skydda datan. En gratis VPN kan ge dig en falsk trygghet i och med att du tror att du är skyddad, men egentligen utsätter du dig själv för betydligt många fler risker än du hade gjort om du inte skulle använda tjänsten.
Vissa VPN-leverantörer skriver ut i sina allmänna villkor att de kommer samla in data och sälja den vidare till andra aktörer. Dessvärre är det inte så många som faktiskt läser igenom allt som står i det finstilta innan man signar upp sig på en tjänst. Det finns också leverantörer som inte medger att de säljer datan vidare och som inte berättar att de faktiskt sparar information. Det är alltid bäst att undvika alla VPN-tjänster som loggar och spårar data, och det gäller även för gratisversionerna.
2. Underordnade säkerhetsfunktioner
Det är ingen hemlighet att hackare implementerar allt mer sofistikerade metoder för att komma åt andras data. De som är riktigt skickliga på det de gör har inga problem med att ta sig förbi brandväggar och algoritmer som har skapats för att hindra dem från att nå sina mål. Eftersom de använder allt mer avancerade tillvägagångssätt för att komma över data behöver den VPN man använder ha de allra bästa säkerhetsfunktionerna för att kunna försvara dig mot attacker. Några säkerhetsfunktioner som är standard på de bästa tjänsterna är exempelvis en kryptering på AES 256-bitar och stöd för bra säkerhetsprotokoll.
Det är relativt ovanligt att en gratis VPN har de bästa säkerhetsprotokollen och krypteringarna. Eftersom de här tjänsterna inte har kontinuerliga inkomster har de inte heller möjlighet att uppdatera programvaran så att den ska leva upp till den globala standarden. Därför saknar många av dem vitala säkerhetsfunktioner och trots att leverantörerna säger att du är skyddad så är skyddet inte optimalt.
Eftersom en gratis VPN inte uppdateras lika ofta som en premiumtjänst har hackare betydligt mycket enklare för att komma förbi deras säkerhetsprotokoll. Om de gör det har de direkt tillgång till användarnas data. I grund och botten kan man säga att den som använder en gratis VPN kan göra sig själv till ett mål för olika cyberattacker.
3. Säkerhetsläckor
Den huvudsakliga uppgiften en VPN har är att hålla dig skyddad mot cyberattacker. Därför är det också ironiskt att en gratis VPN gör det motsatta. Vissa av leverantörerna med gratistjänster lanserar appar som har skadlig programvara, och om du installerar en sådan kommer det påverka din enhet på olika sätt. Det är till exempel inte ovanligt att du märker att enhetens batteri blir sämre när du har använt en gratis VPN.
Utöver det kan sådana buggar också göra dig mer sårbar för annan skadlig programvara. Den programvaran kan öppna en kanal som hackare använder för att komma åt din information. Det som till synes verkar vara ett litet problem, som att batteritiden blir sämre, kan alltså innebära att hela din cybersäkerhet är äventyrad. Använder du istället en VPN som du betalar för har de flesta inbyggda funktioner som blockerar skadlig programvara. De har byggt sina tjänster för att små buggar inte ska påverka säkerheten på din enhet.
4. Databegränsningar
Med en gratis VPN kommer ofta databegränsningar. Det brukar finnas ett tak som du inte kan överstiga när du använder tjänsterna. Datataket kan ha en tidsgräns på exempelvis en månad eller dag. När du har nått den datamängden kommer du kopplas ner från VPN-servern. Vid första anblicken är det här knappast något man tänker är farligt, men om man synar det som händer lite mer noggrant så förstår man att det är förknippat med risker.
Om du uppnår den maximala datamängden när du gör något känsligt på nätet så kommer din data genast vara synlig för andra. Ett exempel när det här är riktigt farligt är när man sysslar med torrenting. P2P-fildelning är en av de mest riskabla sakerna du kan göra på nätet och de allra flesta som gör det regelbundet använder en VPN för att bibehålla en hög säkerhet. Om du använder en gratis VPN och når datataket i mitten av en nedladdning blir din information synlig för alla andra, inklusive hackare som kan använda den informationen för ekonomisk vinning.
5. Låga hastigheter
Gratistjänster har gjort sig kända för att medvetet sänka uppkopplingens hastighet för sina användare. Det här gör de ofta för att locka dig till att köpa en prenumeration. I andra fall kan leverantörerna sänka hastigheten för gratisanvändare så att de som betalar både ska ha blixtsnabb uppkoppling och felfri säkerhet. Oberoende av anledningen till att hastigheten sänks kan en låg sådan utsätta dig för fara.
Hackare väntar ofta på att rätt tillfälle ska uppstå innan de utför en cyberattack. Om internethastigheten sänks dramatiskt, eller om du tillfälligt kopplas ner från servern, kan de sätta sina planer i verket. Därför är det bättre att helt och hållet undvika gratis VPN-tjänster eftersom man inte kan vara helt säker på att man faktiskt har ett skydd mot cyberattacker.
Riskfria VPN-tjänster är säkrare än gratisversioner
Vi förstår självklart att man vill spara på sina slantar på alla sätt man kan, och det kan kännas tråkigt att behöva betala för en VPN innan man vet vad man får för pengarna. Men, eftersom det är så pass riskabelt att använda en gratis VPN behöver man väga för- och nackdelarna mot varandra.
Det finns en bra lösning om man vill ha de allra bästa säkerhetsfunktionerna, snabba hastigheter och många servrar att välja mellan men inte betala för mycket. Det är att leta efter en VPN som är riskfri. En riskfri VPN är en premiumtjänst med alla de bästa säkerhetsprotokollen, och de kommer dessutom med en garanti om att kunder som inte är nöjda får sina pengar tillbaka. Garantin gäller ett visst antal dagar, ofta 30, och under den tiden kan man avsluta sitt abonnemang och bli återbetald för den summa man betalat.
En riskfri VPN kommer inte bara hålla dig mycket mer säker när du är online. Du kommer inte heller uppleva att hastigheten försämras lika mycket som när du använder en gratis VPN. Visserligen sänks hastigheten alltid lite grann när man har en VPN, men de kostnadsbelagda tjänsterna har utvecklats för att skillnaden ska vara så liten som det bara är möjligt.
En annan stor fördel med en premium-VPN istället för en som är gratis är att du kommer ha betydligt många fler servrar att välja mellan. En del gratis VPN-tjänster begränsar sina användare till ett fåtal servrar, och när många samsas om dem så blir uppkopplingen ännu långsammare. Det kan också vara så att en gratis VPN inte låter dig använda servrar i alla länder. Med en premium-VPN har du tillgång till samtliga servrar som leverantören har och det gör att du har mycket större möjligheter att komma åt innehåll på nätet som är geografiskt bundet.
Sammanfattning
En del personer tycker att de gör en riktigt bra deal när de kan spara några kronor på att inte köpa en prenumeration på en premiumtjänst, och det är därför de använder sig av en gratis VPN istället. Men i verkligheten är det inte en bra deal över huvud taget. En gratis VPN kan innebära att du utsätter dig för fler risker än om du inte hade använt en VPN alls. Genom att använda en avgiftsfri tjänst ökar du riskerna för flera sorters attacker.
Det är alltid bäst att välja en premiumtjänst, och fördelaktigt är att leta efter en som har en pengarna tillbaka-garanti. Det finns gott om sådana aktörer på marknaden och det som är gemensamt för dem alla är att deras tjänster försvårar för hackarna istället för att som med en gratis VPN göra det enklare att komma över din data.