Hur fungerar VPN med Firefox: Enkel guide

Senast uppdaterad: 10/05/2023

VPN – virtuellt privat nätverk – är ett populärt verktyg för alla som vill skydda sitt privatliv på nätet. Förutom ett starkare integritetsskydd ger VPN även möjlighet att se geografiskt blockerat innehåll. Det kan till exempel handla om tv-sändningar som bara är tillgängliga i det land som producenten bakom sändningen befinner sig. En VPN krypterar förbindelsen mellan nätet och din digitala enhet. Det gör att din IP-adress inte är synlig för andra. Det är inte svårt att koppla in en VPN och den fungerar bra ihop med Firefox.  

Så sätter du upp VPN i Firefox

Det är lätt att lägga till VPN i webbläsaren Firefox. Det första du måste göra är att välja en VPN som har ett tillägg för Firefox. Då behöver du inte göra något annat än att klicka på att du vill lägga till Firefox, och bekräfta ditt val. Det lönar sig att köra VPN-tillägget i ett privat fönster. Nu ser du ikonen till VPN-leverantören i översta högra hörnet på webbläsaren och allt du behöver göra är att logga in. 

Det kan hända att det uppstår problem, och det är flera Firefox-användare som upplever problem med att använda webbläsaren när de har sin VPN aktiverad. De vanligaste VPN-problemen i Firefox går i regel att lösa genom att::

 • kontrollera anslutningsinställningarna
 • uppdatera både webbläsare och VPN
 • kontrollera antivirusprogram och brandvägg
 • byta VPN-server
 • ta bort Adware
 • starta om datorn 
 • starta om routern
 • använda trådbunden LAN-anslutning
 • kontrollera nätverkets drivrutiner
 • göra en felsökning av Windows

Olika VPN-leverantörer

Det finns flera leverantörer av VPN för Firefox, och här nedanför kan du läsa lite om tre av dem. 

ExpressVPN

ExpressVPN också en mycket populär leverantör av VPN-tjänster. De har vunnit många tester och har rykte om sig att ge mycket för pengarna. Denna VPN-tjänst fungerar med alla strömmande tjänster och företaget har över 3 000 servrar i 94 länder. 

I likhet med andra seriösa aktörer använder också ExpressVPN sig av AES-256 kryptering och ingen personlig dataloggning. Servrarna är snabba och de som står på svensk mark får bra omdömen. Även här är det kill switch och en rad andra funktioner som ser till att säkerheten är maximal. 

Menyn, som även är tillgänglig på svenska, är enkel att använda och visar tydligt hur du gör för att ansluta dig till den server som du har valt ut. ExpressVPN erbjuder även plattformar och appar till alla typer av enheter, till exempel dator, surfplattor och mobiltelefoner, och har egna tillägg för populära webbläsare som Chrome och Firefox. 

ExpressVPN håller till på de brittiska Jungfruöarna, en placering som säkerställer att de inte faller under bestämmelserna för den så kallade Five Eyes-alliansen. För dig som användare innebär det att ExpressVPN inte kan hamna i en situation där de enligt lag måste lämna ut information om din aktivitet på nätet.

Besök ExpressVPN

NordVPN

NordVPN är ett av de största och kändaste företagen som erbjuder VPN. De är mer än 5 000 servrar i 59 länder, och fungerar bland annat med Netflix. Företagets huvudkontor ligger i Panama, vilket gör att de inte behöver följa bestämmelser som gäller i bland annat EU och USA. Den höga kvaliteten är ett resultat av det höga antalet servrar. NordVPNs tillägg är säkra och stabila tack vare AES 256-bit kryptering. De använder sig också av en funktion som heter kill switch. Det betyder rätt och slätt att din uppkoppling mot tjänsten bryts i samma ögonblick som det uppstår ett medvetet eller omedvetet avbrott. 

Det är bara goda nyheter för din del eftersom det säkerställer att din IP-adress blir synlig om anslutningen bryts. Företaget erbjuder även dubbel VPN, och är därmed ett av de säkraste företagen i branschen. Många kunder sätter också högt värde på att NordVPN inte registrerar någon personlig datalogg på sina kunder.

Det är enkelt att vända NordVPNs tjänster och de har en lättöverskådlig meny. Dessutom har du som är ny kund 30 dagars pengarna tillbaka-garanti. Du har även tillgång till företagets kundservice som är öppen dygnet runt.

Besök NordVPNSurfshark
SurfShark

Surfshark är en relativt ny tjänsteleverantör vars popularitet snabbt har ökat. Denna VPN-tjänst fungerar utmärkt med bland annat Netflix och Amazon Prime+. Det är främst möjligheten att ta sig runt Netflix brandvägg som har gjort tjänsten så populär. Företaget har över 500 servrar i mer än 50 länder, däribland Sverige. Servrarna har klarat sig bra i tester och har visat att de både är stabila och snabba. Leverantörens användarmeny är väldigt enkel och Surfshark har sett till att du inte behöver klicka på många menyknappar för att komma igång. 

Den här VPN-leverantören har program för både Android och iPad, och tillägg för populära webbläsare som Firefox och Chrome. Säkerheten är också hög och de garanterar även att de inte loggar din nätaktivitet. Surfshark har förlagt sin verksamhet till Jungfruöarna och det säkerställer att de inte faller in under en jurisdiktion som kan kräva loggdokumentation.

Surfshark erbjuder en provperiod på 30 dagar med garanti om att du får pengarna tillbaka om du inte är nöjd. Så sett håller de samma linje som de övriga ledande aktörerna i branschen.

Besök SurfShark

Firefox med egen VPN

Mozilla VPN är namnet på Firefox egen VPN. Den lanserades 2019, och då under namnet Firefox Private Network. Webbläsaren fick namnet Firefox Browser. 2020 döptes det privata nätverket om till Mozilla VPN.

Tjänsten är inte tillgänglig för alla. Den lanserades först i USA, Kanada, Storbritannien, Singapore, Malaysia och Nya Zeeland. 2021 introducerades den även i Frankrike og Tyskland.

När tjänsten reviderades 2020 upptäcktes många problem men dessa var åtgärdade till 2021. Det är ett tecken på att Mozilla VPN är seriösa gällande att erbjuda en tjänst som kan konkurrera med de bästa i branschen. 

Så fungerar VPN

Enkelt uttryckt fungerar det på så sätt att det upprättas en koppling mellan dig och den VPN-server som du har valt. All trafik skickas via uppkopplingen som kallas för en säker tunnel. All information i tunneln krypteras, oavsett om den skickas till eller från din enhet. Därmed är det inte möjligt att spåra din IP-adress. Om någon provar kommer de inte längre än till VPN-servern. 

De flesta VPN-tjänsterna har servrar spridda över hela världen, och lokala hemsidor tror därmed att du befinner dig i samma land som servern du har valt. Det är det här som gör att du kan undgå geografisk blockering. I praktiken innebär det att du kan få tillgång till Netflix i ett annat land och därmed se filmer och serier som inte är tillgängliga i Sverige.  

Det finns självklart flera andra anledningar till att använda VPN än att kunna se ett större utbud av filmer och tv-serier. 

 • VPN döljer din IP-adressen så att du kan surfa anonymt på nätet 
 • VPN ger en ökad trygghet på nätet
 • Du undgår geografiska blockeringar med VPN
 • Du kan se blockerade hemsidor
 • VPN ger dig möjlighet att undvika övervakning på nätet

Många arbetsgivare vill att du ska använda VPN när du är på affärsresor. Att koppla jobbdatorn eller din privata dator till ett offentligt nätverk kan innebära problem. Genom att göra det gör du bland annat datorn sårbar för hackers. Att använda VPN är en av åtgärderna som bidrar till att du kan använda internet på ett tryggare och säkrare sätt. 

Lite om webbläsaren Firefox

Firefox är faktiskt den tredje mest använda webbläsaren i världen. Den utvecklades av Dave Hyatt, Joe Hewitt och Blake Ross, och lanserades 2002. Året efter registrerades namnet som ett varumärke. 

Firefox utvecklades utifrån ett önskemål om en snabb webbläsare som skulle fungera bra med Microsoft Windows. Webbläsarens popularitet beror bland annat på att den här en  open source-licens, vilket betyder att programmet källkod är tillgänglig för alla som är intresserade. Användaren kan dessutom göra tjänsten personlig genom att ändra webbläsarens inställningar och utseende samt ladda ned önskade funktioner. 

Five Eyes-alliansen

Denna allians, som består av USA, Storbritannien, Kanada, Australien och Nya Zeeland, hade i gröna ungdom hemliga möten att knäcka koder under andra världskriget. Därefter blev det kommunikationsövervakning i det forna Sovjetunionen, och i dagsläget handlar det om att övervaka aktiviteten på internet. Five Eyes-alliansen har även fått sällskap av Nine Eyes-alliansen, som består av de fem ursprungliga länderna samt Danmark, Frankrike, Nederländerna och Norge. Fourteen Eyes-alliansen är ytterligare en utveckling där Tyskland, Belgien, Italien, Sverige och Spanien har tillkommit. 

För att kunna hålla löftet och garantin för att att ingen aktivitet loggförs, etablerar sig VPN-leverantörerna i land som inte faller under jurisdiktionen från länder som är med i dessa allianser. 

Summering

VPN kan användas till alla webbläsare, även Firefox. Det första du måste göra är att registrera ett konto hos en VPN-leverantör, helst en som har tillägg för Firefox. Sedan lägger du till den VPN du har valt i webbläsaren. De flesta leverantörer har förenklat processen för hur detta görs. 

Firefox har också en egen VPN-tjänst. Den heter Mozilla VPN, och lanserades 2019. Den finns än så länge bara i några få länder men det ser ut som att expansionsplanerna är klara. 

VPN är en utmärkt lösning för alla som vill surfa på säkert på nätet, eller ha möjlighet att se program som de annars inte har tillgång till.

Om reklam på webbplatsen

Innehållsförteckningexpand_more

  Bästa VPN-tjänster

  Bästa VPN-tjänsten

  Prova ExpressVPN

  Vår testtvåa

  Prova NordVPN
  Om reklam på webbplatseninfo