Bäst gratis VPN för Firestick

Senast uppdaterad: 10/05/2023

Compressed by jpeg-recompress

Amazon Firestick är som ett trollspö. Den kan förvandla vilken enhet som helst till en Smart TV förutsatt att det finns en HDMI-port. Firestick är både liten och enkel att ha med sig, och det är en av de många anledningarna till att så många har införskaffat den. En nackdel med Firestick är att man inte får tillgång till innehåll som är låst bakom geografiska restriktioner. Det går bara att komma åt sådant innehåll som vanligtvis är tillgängligt i det land man befinner sig i.

Tack och lov finns det en lösning på det problemet och det är att använda en VPN. Utöver att en sådan skyddar din internetuppkoppling ändrar den din IP-adress till en placerad i landet vars innehåll du vill komma åt. Man får alltså möjlighet att streama betydligt många fler filmer och serier genom att använda en VPN med Firestick. Tricket är att välja rätt VPN för ändamålet, och det rätta valet är en som kommer med många servrar, snabba hastigheter och heltäckande säkerhetsprotokoll.

De allra bästa riskfria VPN-tjänsterna för Firestick

Ibland när man pratar om VPN-tjänster dyker benämningen “riskfri” upp. En riskfri VPN är en premiumtjänst med funktioner i världsklass, och man får testa tjänsterna under en given period med en garanti om att man blir återbetald ifall man inte är helt nöjd. I de allra flesta fallen får man prova tjänsten i 30 dagar och om man meddelar kundtjänsten att man vill avsluta sitt abonnemang inom den tiden blir hela summan man lagt ut återbetald. 

Visserligen är det många användare som vill ha en gratis VPN. Kanske för att man inte tycker att det är värt att betala för en dylik tjänst. Enligt vår mening är det ett dumt beslut. Anledningarna till det är flera, men de främsta är att med en VPN som inte kostar finns det vissa problem. Bland annat får man bara en viss mängd data och när man streamar innehåll med Firestick så kommer man väldigt snabbt ha förbrukat den. Dessutom har en gratis VPN inte samma säkerhetslager som en betaltjänst har. Man är helt enkelt inte lika säker när man streamar innehåll som man är om man använder någon av de riskfria tjänster vi nu ska presentera.

ExpressVPN

Pålitlig premiumtjänst

 • Blixtsnabba servrar
 • Krypteringar i militärklass
 • Stöd för Private Protocol
 • Pengarna tillbaka-garanti

Om vi ser på det bibliotek av servrar som ExpressVPN har är resultatet lovande. Över 3 000 servrar i flera än 90 länder innebär mängder av möjligheter för dig som vill använda Firestick för att låsa upp flera streamingsajter. Medan det finns VPN-tjänster som avsevärt försämrar hastigheten på uppkopplingen så sticker ExpressVPN ut genom att bibehålla en god hastighet, vilket gör den ideal att använda när man ska streama innehåll på nätet. Det går dessutom också att använda tjänsten för torrenting eftersom servrarna har stöd för P2P-fildelning. 

ExpressVPN har någonting som heter TrustedServer-teknologi. Det är en avancerad lösning som garanterar att information om användarnas uppkopplingar inte lagras. Deras servrar körs alltid på RAM. Att information aldrig sparas om en användare är möjligt eftersom ExpressVPN har sin bas på Jungfruöarna. Det betyder att de inte har någon skyldighet att överlämna information om sina kunders aktivitet till myndigheter, och aktören för heller inga loggar över huvud taget. Ett annat stort plus med ExpressVPN är att det går att betala med kryptovalutor ifall man inte vill uppge sina kortuppgifter. 

ExpressVPN använder flera säkerhetsprotokoll och du kan välja mellan L2TP/IPSec, OpenVPN och IKEv2/IPSec. Krypteringsprotokollet som leverantören har är det ytterst säkra 256-bitars AES, samma som den amerikanska militären använder och därmed en garanti för att ens information är i trygga händer. Och det är inte allt. Programmet har också Kill Switch, skydd mot dataläckor och stöder Tor över VPN. 

ExpressVPN fungerar på nästan alla plattformar, Firestick inkluderat. På leverantörens hemsida finns det en installationsguide där de steg för steg går igenom hur man gör för att kunna använda en VPN med Firestick. Det går också att använda ExpressVPN direkt i webbläsare som Chrome och Firefox, samtidigt som tjänsten fungerar för mobila enheter. 

Det går att välja mellan tre olika prenumerationer på ExpressVPN. Om man väljer en längre prenumeration blir priset lägst. När du väl har en prenumeration kan du ladda ner programmet och koppla upp dina enheter mot en server som passar. Du kan använda tjänsten samtidigt på Firestick och fyra andra enheter, eftersom det är tillåtet att ha fem simultana uppkopplingar.

Besök ExpressVPN

NordVPN

Snabb som blixten

 • Servrar med otrolig hastighet
 • Säkerhetsprotokoll i världsklass
 • Policy om att inte föra loggar
 • Låser upp innehåll på alla stora streamingplattformar

NordVPN är en stor favorit bland svenska användare, och de har prenumerationer till ett väldigt konkurrenskraftigt pris. Leverantören har över 5 500 servrar som finns i hela 59 länder i alla världsdelar, vilket gör att du som använder detta som VPN med Firestick kommer ha tillgång till allt från asiatiska Anime-serier och europeiska indiefilmer till australiensarnas favoritprogram. Kort och gott är det här en VPN som inte begränsar det utbud du har att välja på, utan du kommer kunna låsa upp mängder av nya titlar och program.. 

Om vi ser till hastigheten, som självklart är avgörande för hur bra en VPN egentligen är, så kommer NordVPN definitivt inte göra dig besviken. Leverantören har lagt ner en betydande tid på att utveckla en programvara som reducerar hastigheten så lite som bara möjligt, vilket gör att du kan streama innehåll utan att vänta på att det ska laddas in eller lagga. Om du vill koppla upp dig på den snabbaste tillgängliga servern är allt du behöver göra att använda programmets inbyggda Quick Connect som automatiskt söker efter den server som är snabbast. Det går även bra att använda NordVPN för fildelning på BitTorrent och uTorrent. 

NordVPN är registrerat i Panama och därmed har de inga juridiska skyldigheter att spara din data eller att vidarebefordra den till myndighetsorganisationer. När du registrerar dig får du välja hur du vill betala för tjänsten. Det går bland annat att använda betalkort eller att betala med Bitcoin.

Oberoende säkerhetsexperter har gett NordVPN höga betyg på grund av avancerade funktioner som dubbel VPN, Tor över VPN och delade tunnlar. En AES 256-bitars kryptering arbetar tillsammans med säkra VPN-protokoll som OpenVPN, NordLynx och IKEv2/IPSec för att användarna alltid ska vara säkra. NordLynx är NordVPNs eget protokoll som de har byggt utifrån det relativt nya WireGuard.

Ytterligare ett plus med NordVPN är att applikationen är användarvänlig och lätt att använda oberoende av om man installerar programmet på sin dator, surfplatta eller mobil. Det finns olika prenumerationer och den billigaste kostar 33 kronor i månaden. Alla abonnemang har en pengarna tillbaka-garanti på 30 dagar.

Besök NordVPNSurfshark
 • Privat DNS
 • AES 256-bitars kryptering
 • Över 3 200 servrar
 • Obegränsat antal enheter tillåtna

Surfshark är en VPN som kan användas på andra generationens, eller nyare, modeller av Firestick. Med leverantören går det att streama sömlöst utan att fastna i buffrande. Använder du Surfshark kan du välja mellan över 3 200 servrar som finns i 65 länder. Eftersom det finns så många servrar får du en bra streaminghastighet och kan komma åt samma innehåll som någon som befinner sig fysiskt på den plats där servern är.

Starka krypteringar är ett måste för att en VPN-tjänst ska vara passande för Firestick. Surfshark har en AES 256-bitars kryptering i kombination med protokoll som OpenVPN UDP/TCP, IKEv2/IPSec och Wireguard. De använder enbart servrar med RAM och alla deras användare har ett skydd mot dataläckor. Naturligtvis för Surfshark inte några loggar, så allt det du gör när du är ansluten till deras VPN är privat från början till slut. För att göra det ännu svårare för andra att spåra dig på nätet använder de sig av roterande IP-adresser. Det betyder att tjänsten automatiskt byter din IP-adress när du har använt samma ett tag. Givetvis sker det här utan att din internetuppkoppling bryts. 

Surfshark implementerar MultiHop via två separata VPN-servrar samtidigt för att kunna garantera en bra säkerhet. Med deras CleanWeb går det också att blockera annonser och banners, och det finns även en popup-blockerare så du kan fokusera på det du egentligen använder internet till istället för att behöva se irriterande reklam. För att blockera popups behöver du installera ett tillägg till webbläsaren. 

Leverantören låter dig starta en prenumeration och avbryta den inom 30 dagar för att få pengarna tillbaka om du inte är nöjd. De har tre olika abonnemang, ett som löper i två år, ett i ett år och ett som förnyas varje månad. Abonnemanget som löper över två år kostar 2,49 euro i månaden och är det billigaste alternativet. Jämför man det priset med att endast köpa tjänsten en månad för 12,95 euro är det en väldigt bra kostnad för att under 24 månader ha tillgång till servrar i hela världen.

n rejält och du har utöver det endast ett fåtal servrar att välja mellan. Det gör att det kan vara många som samsas om samma server vilket ytterligare påverkar hastigheten negativt. Med en riskfri VPN finns det flera servrar att välja mellan, samtidigt som de har en optimal infrastruktur för att hastigheten ska bibehålla en så hög nivå som möjligt.

Besök SurfShark

När ska man uppdatera från en gratis VPN till en premiumtjänst?

Gratis VPN-tjänster kommer nästan alltid med databegränsningar. Du ska uppdatera till en premiumtjänst om datan inte räcker till, vilket oftast är fallet om man använder sin VPN för att streama innehåll på nätet. Vidare är det också många avgiftsfria tjänster som inte låter dig koppla upp till alla servrar, varför en premiumtjänst är bättre då du har flera alternativ att välja mellan. 

Om du sysslar med P2P-fildelning ska du alltid använda en premiumtjänst. Detsamma gäller om du vill komma åt specifika länders innehåll. Med en premiumtjänst är du garanterad en bättre tillgång till innehåll som är geografiskt blockerat. 

Sammanfattning

Sammanfattningsvis anser vi att ExpressVPN är det allra bästa riskfria alternativet för Firestick tack vare höga hastigheter, extremt bra förutsättningar för att låsa upp innehåll och gedigna säkerhetsprotokoll. Även NordVPN och Surfshark är säkra alternativ om du vill utnyttja all potential en Firestick kommer med. Förhoppningsvis har du genom vår guide kunnat lista ut vilken VPN som är bäst för dig. Och om inte kan du faktiskt testa alla i 30 dagar helt riskfritt!

Att installera och använda VPN på Firestick

Det går att installera en VPN på Firestick på två olika sätt. Antingen installerar man den från Amazon Appstore, eller också vänder man sig till sin VPN-leverantör och använder deras APK-fil. 

Installation via Amazon Appstore

För att installera en VPN via Amazon Appstore behöver VPN-tjänsten ha en applikation för Firestick. Du börjar med att skaffa en prenumeration på en VPN-tjänst och letar sedan efter den applikationen i Amazon Appstore. Ladda ner appen och logga in. När du har gjort det kan du koppla upp Firestick mot den region som du vill låsa upp innehåll från. 

Installation genom leverantörens APK-fil

Om VPN-leverantören inte har en applikation i Amazon Appstore behöver du använda en APK-fil. Börja med att gå till inställningarna på hemskärmen, välj “Min Fire TV” och därefter “Appar från okända källor”. Det här gör du för att kontrollera att du kan ladda ner och installera APK-filen. 

Leta därefter efter appen Downloader på Firestick och starta den. Skriv i VPN-leverantörens applänk och installera tjänsten. Öppna sedan din VPN, logga in och koppla upp dig mot en vald server. 

Vanliga frågor om de bästa gratis VPN-tjänsterna för Firestick

Hur använder jag en gratis VPN på Firestick?

Att använda en gratis VPN på Fire TV är enkelt om VPN-leverantören har utvecklat mjukvara för streamingplattformen. Då laddar du ner appen från Amazons Appstore. När du har gjort det loggar du in på din VPN och väljer vilken server enheten ska använda. I andra fall behöver du installera en APK-fil.

Tänk på att det är bättre att välja en riskfri VPN istället för en VPN som är helt gratis. Du kan testa en riskfri VPN kostnadsfritt i 30 dagar genom att avbryta prenumerationen och få pengarna tillbaka om du inte vill fortsätta med tjänsten. 

Kan man använda en VPN trots att de inte har en app för Fire TV?

Det går att använda en VPN trots att leverantören inte har utvecklat en app för Fire TV. Det gör du genom att istället installera leverantörens APK-fil. Det går också att installera din VPN på routern som Fire TV är uppkopplad mot. 

Hur påverkar en gratis VPN hastigheten?

När du använder ett virtuellt privat nätverk, alltså en VPN, kommer du se en viss försämring av hastigheten. Det beror på att alla dina förfrågningar dirigeras en längre väg innan de når sin slutdestination. En gratis VPN kommer sänka hastighete

Om reklam på webbplatsen

Innehållsförteckningexpand_more

  Bästa VPN-tjänster

  Bästa VPN-tjänsten

  Prova ExpressVPN

  Vår testtvåa

  Prova NordVPN
  Om reklam på webbplatseninfo