Bästa VPN för Kina

Senast uppdaterad: 25/02/2021

Om du ska resa till Kina är det viktigt att veta att väldigt många webbsidor och appar är censurerade. Alla sociala medier och många streamingtjänster är blockerade, så du måste vara förberedd om du vill använda någon av dessa i Kina. För att komma runt dessa begränsningar och blockeringar måste man använda sig av en VPN, som gör att sidorna man besöker tror att man befinner sig i ett annat land.

Det är viktigt att man laddar ner VPN-tjänsten innan man reser in i landet, eftersom Kina har gjort det omöjligt att ladda ner dem inom landets gränser. I den här artikeln kommer vi att förklara hur man använder en VPN och gå igenom de bästa tjänsterna när man ska till Kina. 

Varför finns det restriktioner i Kina?

Kina är en totalitärt styrd stat som vill ha full kontroll över befolkningen. De har skapat ett skydd som kallas för “den kinesiska brandväggen”. Det är straffbart för kinesiska invånare att använda sociala medier och strömma innehåll som är olagligt i Kina.

Det här handlar i grund och botten om att myndigheterna är rädda för att det ska spridas propaganda som strider mot regeringens politik. Det här kan verka väldigt konstigt för turister eftersom de flesta är vana vid att dela bilder på sociala medier som Instagram och prata med vänner via Messenger eller WhatsApp. 

Är det olagligt att använda VPN i Kina som turist?

VPN är inte direkt olagligt i Kina, men det finns vissa begränsningar. Detta innebär att endast vissa VPN-leverantörer är tillåtna i landet. Dessa leverantörer har specialavtal med de kinesiska myndigheterna, och dessa har också offentliggjorts. Så om du ska resa till Kina behöver du inte vara orolig för om du bryter mot lagen.

Bästa VPN-tjänsterna för Kina 

Dessa är de bästa VPN-tjänsterna för Kina just nu:

ExpressVPN 

I vårt test av VPN-leverantörer blev ExpressVPN vinnare. Det här är en tjänst som har allt, och du kan alltid lita på att prestandan är optimal. De har servrar i 94 länder och urvalet av servrar är också enormt. Antalet servrar gör att hastigheten är väldigt bra. Även om det är normalt att användning av VPN påverkar internethastigheten är detta inga problem med ExpressVPN, eftersom skillnaden inte är märkbar.

Säkerhet är också något man bör lägga stor vikt vid när man väljer VPN. ExpressVPN är baserad på Brittiska Jungfruöarna, så de är inte skyldiga enligt lag att lagra information om sina användare. Utöver detta har de dubbelkryptering och funktionen kill switch om man mot förmodan skulle tappa kontakten med tjänsten.

Priserna varierar beroende på hur länge man vill använda tjänsten. En månad kostar ca 100 kr, men priset halveras om man väljer det längsta abonnemanget som har en bindningstid på 15 månader. Man kan också prova tjänsten riskfritt i 30 dagar och få tillbaka hela beloppet om man inte är nöjd. 

NordVPN

 

Strax bakom ExpressVPN i vårt test kommer NordVPN. Det här är också en mycket bra tjänst som erbjuder toppkvalitet på alla punkter. De tillhandahåller servrar i över 60 länder. Du kommer inte att märka av någon form av hastighetstapp vid användning av NordVPN, eftersom de har många och snabba servrar. Detta gör att man kan strömma innehåll i HD och surfa på nätet utan några störningar eller avbrott.

Precis som ExpressVPN så erbjuder även NordVPN dubbelkryptering. De använder TOR over VPN, som ger ett extra lager av skydd. Dessutom är de baserade i Panama, så de lagrar heller inga användardata. Tjänsten har dessutom skydd mot DNS- och IP-läckage, samt kill switch.

Hos NordVPN kan man köpa tre års abonnemang, och det kostar då bara ca 30 kronor i månaden. Om man bara vill ha tjänsten i en månad kostar det runt 100 kronor, men det finns en 30-dagars pengarna tillbaka-garanti. 

SurfShark

Den tredje leverantören som fungerar bra i Kina är SurfShark. SurfShark är lite mindre känd än de två ovannämnda, men likväl är det en bra tjänst. Trots att den är relativt ny på marknaden har denna leverantör redan fått en stor kundbas. De erbjuder servrar i 50 länder med planer på att öka detta antal. Hastigheten är inget att klaga på och man kan utan problem strömma innehåll i HD-kvalitet.

De erbjuder bra säkerhet som bland annat inkluderar kill switch, anti-loggningspolicy och bra kryptering. Det här är tillräckligt bra för en genomsnittlig användare, men de har fortfarande en bit kvar till ExpressVPN och NordVPN. Det ska dock tilläggas att det här inte betyder att säkerheten är dålig, bara att de andra två har extremt bra säkerhet.

När det gäller pris sticker SurfShark ut lite. Deras längsta abonnemang, som har en bindningstid på 2 år, kostar så lite som 16 kronor i månaden. Priset är som vanligt runt 100 kronor för en månad och de har en 30-dagars pengarna tillbaka-garanti. En annan anmärkningsvärd funktion är att SurfShark låter dig använda ett enda abonnemang på ett obegränsat antal enheter samtidigt. 

Kan man använda en gratis VPN-tjänst i Kina?

Eftersom alla de ovannämnda leverantörerna är betaltjänster, kanske du undrar om du kan välja en gratis leverantör. Vi rekommenderar att man undviker detta av flera skäl.

För det första är många gratis VPN-leverantörer olagliga i Kina. Det är nämligen så att man måste köpa en licens för att tjänsten ska fungera i Kina, och det är något som väldigt få har. Att bryta mot lagen är naturligtvis något man vill undvika, särskilt i ett land som Kina. VPN är redan mycket billigt, så det finns för lite att spara på att välja en gratisversion.

Dessutom har de ofta få, slöa servrar med tak för datamängd. Tak för datamängd innebär att du bara kan använda en begränsad mängd MB innan tjänsten slutar fungera. Utöver detta är servrarna redan mycket slöa. Det tar inte bara mycket lång tid att ladda sidor när man surfar, utan streaming är ofta praktiskt taget omöjligt. Säkerheten är ofta också dålig, och tjänsten kan inte känna igen användaren när denne blir utsatt för en hackerattack.

Sist men inte minst är det ofta så att gratis VPN-tjänster säljer vidare din information till tredje parter. Även om detta går emot syftet med att skaffa en VPN är det så de tjänar pengar och överlever. Detta innebär också att de lagrar din information, vilket kan leda till att du får massor av reklam. 

Varför borde man använda VPN oavsett var man befinner sig

Om du befinner dig i Kina är VPN nödvändigt för att kunna använda internet som vanligt. Men det betyder inte att man inte behöver använda VPN annars. Vi har redan nämnt säkerhetsfunktionerna hos tre leverantörer, men varför erbjuder de dessa? Tyvärr är det så att många blir utsatta för attacker på nätet. Dessa kan komma från ingenstans när du laddar ner filer eller inne på tvivelaktiga sajter. Man är särskilt utsatt när man använder öppna Wi-Fi eller hotspots. Dessa skapas ofta av hackare som enkelt kan stjäla all din information. En VPN förhindrar detta eftersom allt innehåll går via ett slags tunnel som krypterar den.

VPN erbjuder inte bara bra säkerhet, utan många skaffar VPN bara för att kunna byta till en utländsk IP-adress. Till exempel har den amerikanska versionen av Netflix ett bibliotek som är tre gånger så stort som det svenska. VPN används också till tjänster som Amazon Prime Video, BBC iPlayer, Hulu, Disney+ och svensk TV när man är i utlandet.

Slutsats 

Om du ska resa till Kina behöver du en VPN för att använda internettjänster som vanligt. Vi rekommenderar också att man använder en VPN hela tiden och oavsett var man befinner sig för att skydda sig på nätet. De längsta abonnemangen hos de leverantörer vi har nämnt kostar nästan ingenting, så man får mycket bra valuta för pengarna.

Vissa gratis VPN-leverantörer kan vara ok om man bara ska använda dem under en mycket kort tid, men det är generellt något man borde undvika, framför allt om man ska resa till Kina. Det är inte bara olagligt, utan man riskerar också att tjänsten inte fungerar eller att din information säljs vidare till tredje parter. 

Om reklam på webbplatsen

Innehållsförteckningexpand_more

  Bästa VPN-tjänster

  Express Icon

  Bästa VPN-tjänsten

  Prova ExpressVPN
  NordVPN Icon

  Vår testtvåa

  Prova NordVPN
  Om reklam på webbplatseninfo