Bästa VPN för Kina i 2024

Senast uppdaterad: 05/01/2024

Om du ska resa till Kina är det viktigt att du är medveten om att väldigt många webbsidor och appar är censurerade. Alla sociala medier och många streamingtjänster är blockerade, så du måste vara förberedd om du vill använda någon av dessa i Kina. För att komma runt de här begränsningarna och blockeringarna måste du använda dig av en VPN, som gör att sidorna du besöker tror att du befinner dig i ett annat land.

Det är viktigt att du laddar ned VPN-tjänsten innan du reser in i landet, eftersom Kina har gjort det omöjligt att ladda ned dem innanför landets gränser. I den här artikeln kommer vi att förklara hur du använder en VPN och gå igenom vilka som är de tjänsterna om du ska till Kina. Nedanstående VPN-tjänster är de som, enligt vår erfarenhet, för tillfället fungerar bäst i Kina.

Varför finns det internetbegränsningar i Kina?

Kina är en totalitärt styrd stat som vill ha full kontroll över invånarna. De har skapat ett skydd som kallas för “den kinesiska brandväggen” eller “The great firewall” på engelska. Det är straffbart för kinesiska invånare att använda sociala medier och strömma innehåll som är olagligt i Kina.

Det här handlar i grund och botten om att myndigheterna är rädda för att det ska spridas propaganda som strider mot regeringens politik. Det här kan verka väldigt konstigt för turister eftersom de flesta är vana vid att dela bilder på sociala medier som Instagram och prata med vänner via Messenger eller WhatsApp. 

Är det olagligt för turister att använda VPN i Kina?

Virtuella privata nätverk, VPN, är inte direkt olagligt i Kina, men det finns vissa begränsningar. I praktiken innebär det att bara vissa VPN-leverantörer är tillåtna i landet. De här leverantörerna har specialavtal med de kinesiska myndigheterna och det har också offentliggjorts vilka de aktuella leverantörerna är. Om du ska resa till Kina behöver du inte vara orolig för att bryta mot lagen så länge du använder någon av de tillåta VPN-leverantörerna.

Bästa VPN-tjänsterna för Kina 

Det finns många VPN-tjänster, men alla fungerar inte i Kina. Vi ska nu ta upp några VPN-tjänster som vi tycker fungerar riktigt bra i Kina.

ExpressVPN 

  • Tar dig runt den digitala kinesiska muren
  • Snabb uppkoppling
  • Stabil anslutning

I vårt test av VPN-leverantörer tog ExpressVPN vinnarplatsen. Det här är en tjänst som har allt, och du kan alltid lita på att prestandan är optimal. Företaget har servrar i 94 länder och med över 3000 servrar blir urvalet också stort. Antalet servrar gör att hastigheten är väldigt bra. Även om det är normalt att användning av VPN påverkar hastigheten på uppkopplingen är det inga problem med ExpressVPN, eftersom hastighetstappet knappt är märkbart.

Säkerhet är också något som du bör lägga stor vikt vid när du väljer VPN. ExpressVPN är baserat på Brittiska Jungfruöarna, så de är inte skyldiga att enligt lag lagra information om sina användare. Utöver det har de dubbelkryptering och funktionen kill switch om du mot förmodan skulle tappa kontakten med tjänsten.

Priset varierar beroende på hur länge du vill använda tjänsten. En månad kostar i skrivande stund cirka 120 kronor, men priset sjunker med 35 procent om du väljer det längsta abonnemanget som har en bindningstid på 12 månader. Du kan även pröva tjänsten riskfritt i 30 dagar och få tillbaka hela beloppet om du inte är nöjd, förutsatt att du avslutar abonnemanget innan provperioden är över.

NordVPN

  • Surfa anonymt i Kina
  • Snabb hastighet
  • Servrar i över 60 länder

Strax bakom ExpressVPN i vårt test kommer NordVPN. Det här är också en mycket bra tjänst som erbjuder toppkvalitet på alla punkter. De tillhandahåller servrar i cirka 60 länder. Du kommer inte att märka av någon form av hastighetstapp när du använder NordVPN, eftersom de har många och snabba servrar. Det gör att du kan strömma innehåll i HD och surfa på nätet utan några störningar eller avbrott.

Precis som ExpressVPN har även NordVPN dubbelkryptering. De använder TOR over VPN, som ger ett extra lager av skydd. Dessutom är de baserade i Panama, så de lagrar heller inga användardata eftersom Panama inte lyder under USA:s jurisdiktioner. Tjänsten har dessutom skydd mot DNS- och IP-läckage, samt kill switch.

Hos NordVPN kan du köpa ett 24-månadersabonnemang, och det kostar då cirka 35 kronor i månaden. Om du bara vill ha tjänsten i en månad kostar det runt 120 kronor. Leverantören lämnar även 30 dagars pengarna tillbaka-garanti som gör att du kan prova VPN-tjänsten riskfritt i en månad.

SurfShark

Surfshark VPN
  • Strömma i HD på kinesiska servrar
  • Dölj din identitet
  • Servrar i 95 länder

Den tredje leverantören som fungerar bra i Kina är Surfshark. Surfshark är inte lika välkänd som ExpressVPN och NordVPN, men är likväl en bra tjänst. Trots att den är relativt ny på marknaden har den här leverantören redan fått en stor kundbas. I dagsläget har de serverar i 95 länder och har planer på att öka det antalet. Det finns inget att klaga på när det kommer till hastigheten på servrarna och du kan utan problem strömma innehåll i HD-kvalitet.

Surfshark har en bra säkerhetsnivå som bland annat inkluderar kill switch, anti-loggningspolicy och bra kryptering. Det är tillräckligt bra för en genomsnittlig användare, men de har fortfarande en bit kvar innan de håller samma nivå som ExpressVPN och NordVPN. Det ska dock tilläggas att det här inte betyder att säkerheten är dålig, bara att de andra två aktörerna har extremt bra säkerhet.

När det gäller pris sticker Surfshark ut lite. Deras längsta abonnemang, som har en bindningstid på 2 år, kostar 25 kronor i månaden. Priset för ett månadsabonnemang ligger på samma nivå som konkurrenterna, det vill säga cirka 120 kronor. Även Surfshark har en 30-dagars pengarna tillbaka-garanti, men i skrivande stund gäller det bara för 24-månaders abonnemanget. En annan anmärkningsvärd funktion är att Surfshark låter dig använda ett enda abonnemang på ett obegränsat antal enheter samtidigt. 

HideMyAss

  • Bra servrar i drygt 210 länder
  • Bra säkerhet
  • Billigt alternativ

HideMyAss ger dig tillgång till servrar drygt 210 länder, något som är bland det bästa utbudet på marknaden. Tjänsten fungerar även mycket bra oavsett vilket land du väljer. Du kommer kunna använda internet som vanligt eftersom kvaliteten på servrarna är bra.

Sedan 2020 har tjänsten infört en policy om noll loggföring. Det är en punkt vi tycker är essentiellt för en VPN. De har även en krypteringsgrad som är i samma nivå som den militären använder. Den generella säkerheten är alltså mycket bra med HideMyAss.

HideMyAss har som de flesta andra VPN-tjänster lägre priser ju längre medlemskap du väljer. Deras billigaste abonnemang löper över 36 månader och kostar strax under 35 kronor i månaden. Om du bara vill ha en månad kostar det 119 kronor, och om du tycker en månad är för kort kostar det 49 kronor i månaden för 12 månader.

CyberGhost

  • Över 7000 servrar
  • Bra erbjudanden
  • Bland de bästa på säkerhet

CyberGhost är också en leverantör som erbjuder servrar i många länder, närmare bestämt 91 stycken. Skillnaden är att CyberGhost slår de flesta när det kommer till urvalet av servrarna med sina över 7000 VPN-servrar. Antalet reflekterar även kvaliteten och du kan vara säker på höga hastigheter med den här leverantören.

När det kommer till säkerhet finns det inte heller något att klaga på. Företaget är en av de första VPN-leverantörerna, så de har lång erfarenhet. Jämfört med andra tjänster av hög kvalitet har CyberGhost inte några brister.

Prismässigt har du flera val. CyberGhost har prenumerationer som varar i 1, 12, 24 eller 36 månader. Priserna på abonnemangen varierar från knappt 130 kronor i månaden till under 30 kronor i månaden.

Kort om internetcensur i Kina

Kinas regering har mycket stränga krav gällande vad som är tillåtet att publicera på sociala medier. Det totalitära styret måste se till att ingen information som inte passar regeringens narrativ blir publicerat. Av den anledningen tillåter de inte internationella applikationer som exempelvis Facebook, Instagram, Twitter och YouTube samt ytterligare en rad tjänster.

Det här är inte bara en stor sak i Kina, utan även globalt. Regeringens fokus är uppenbart landets invånare, inte turister. Du behöver alltså inte oroa dig om du besöker Kina och använder dig av en VPN.

Fördelar med att använda VPN i Kina

Om du, som de flesta nuförtiden, gillar att använda sociala medier är du beroende av att ha en VPN om du ska till Kina. Förutom sociala medier finns det också strömningstjänster, nyhetskällor och ett antal andra webbplatser som är blockerade och förbjudna i landet. Den uppenbara fördelen är alltså att du inte förlorar tillgången till internet, utan har kvar det på samma sätt du är van vid.

Dessutom är du även trygg på nätet med en VPN-tjänst. Särskilt på offentliga nätverk, någon som många använder när de är ute och reser, är det stor risk att bli utsatt för dataintrång. Med tanke på att du vet hur den kinesiska regeringen övervakar befolkningen kan du också räkna med att de övervakar turister. En VPN-tjänst är därför klokt att använda i Kina då det även ger dig säkerhet.

Kan man använda en gratis VPN-tjänst i Kina?

Eftersom alla de ovannämnda leverantörerna är betaltjänster, kanske du undrar om du kan välja en gratis leverantör. Vi rekommenderar inte att du gör det, av flera skäl.

För det första är många gratis VPN-leverantörer olagliga i Kina. Du måste nämligen köpa en licens för att tjänsten ska fungera i Kina, och det är något som väldigt få har. Att bryta mot lagen är naturligtvis något du vill undvika, särskilt i ett land som Kina. VPN-tjänster är redan billiga, så det finns inte mycket att spara på att välja en gratisversion.

De leverantörer som har gratis tjänster i sitt utbud, har ofta få och långsamma servrar med ett tak för datamängd. Tak för datamängd innebär att du bara kan använda en begränsad mängd MB innan tjänsten slutar fungera och dessutom är servrarna långsamma. Det tar inte bara lång tid att ladda sidor när du surfar, utan det är i regel omöjligt att strömma rörliga bilder. Säkerheten är vanligtvis också dålig och tjänsten kan inte känna igen användaren när denne blir utsatt för en hackerattack.

Sist men inte minst är det mer regel än undantag att gratis VPN-tjänster säljer vidare din information till tredje parter. Även om det går rakt emot syftet med VPN, så är det deras sätt att tjäna pengar och överleva. Det innebär också att de lagrar din information, vilket kan leda till att du får massor av reklam. 

Varför bör du använda VPN oavsett var man befinner sig

Om du befinner dig i Kina är VPN nödvändigt för att kunna använda internet som vanligt. Men det betyder inte att du inte behöver använda VPN annars. Vi har redan nämnt säkerhetsfunktionerna hos tre leverantörer, men varför har aktörerna de säkerhetsfunktionerna? Tyvärr är det så att många blir utsatta för attacker på nätet. De kan komma från ingenstans när du laddar ned filer eller (av misstag) är inne på tvivelaktiga sajter. Du är särskilt utsatt när du använder öppna Wi-Fi eller så kallade hotspots. Hotspots är lätta för hackare kapa och när de har gjort det stjäl de enkelt all din information. En VPN-tjänst förhindrar sådana attacker eftersom all information går via ett slags tunnel som krypterar den.

VPN erbjuder inte bara bra säkerhet, utan många skaffar VPN bara för att kunna byta till en utländsk IP-adress. Den amerikanska versionen av Netflix har till exempel ett bibliotek som är tre gånger så stort som det svenska. VPN går också att använda till tjänster som Amazon Prime Video, BBC iPlayer, Hulu, Disney+ och svensk TV när du är i utlandet.

Vanliga frågor

Varför bör du använda VPN i Kina?

Kina har censurerat en rad sociala medier och webbplatser. Med hjälp av den beryktade kinesiska brandmuren har myndigheterna i Kina järnkontroll på allt som släpps igenom och allt som blockeras. Genom att använda dig av en VPN-tjänst som klarar att ta sig förbi den kinesiska brandmuren, får du tillgång till sociala medier och nyhetssidor precis som vanligt.

Er det forbudt å bruke VPN i Kina?

Ja och nej. Vissa VPN-leverantörer har ingått specialavtal med de kinesiska myndigheterna och är därmed godkända av staten att använda. Det är de VPN-leverantörer som vi har tagit upp i den här artikeln. De VPN-leverantörer som inte har något sådant avtal är förbjudna att använda och du kan få rejäla problem om du blir påkommen med att använda en.

Kan du få tillgång till svenska strömningstjänster när du är ute och reser?

Ja, med någon av de VPN-tjänster som vi har listat i artikeln är det fullt möjligt att få tillgång till exempelvis SVT Play, TV4 Play, Pluto TV och annat svenskt innehåll som annars inte är tillgängligt när du är utanför Sveriges gränser.

Sammanfattning 

Om du ska resa till Kina behöver du en VPN-tjänst för att kunna använda internettjänster som vanligt. Vi rekommenderar att du alltid använder VPN, oavsett var du befinner dig, för att skydda dig på nätet. De längsta abonnemangen hos de leverantörer vi har nämnt kostar relativt lite, så du får mycket valuta för pengarna.

Vissa gratis VPN-leverantörer kan vara okej att använda om du bara behöver en VPN-tjänst under en kort tid, men det är generellt något du bör undvika, framför allt om du ska resa till Kina. Det är inte bara olagligt att använda en VPN-tjänst som inte är godkänd av den kinesiska regeringen, utan du riskerar även att tjänsten inte fungerar eller att din information säljs vidare till tredje parter. 

Om reklam på webbplatsen

Innehållsförteckningexpand_more

    Bästa VPN-tjänster

    Bästa VPN-tjänsten

    Prova ExpressVPN

    Vår testtvåa

    Prova NordVPN
    Om reklam på webbplatseninfo