Är en gratis VPN bra för säkerheten online?

Senast uppdaterad: 10/05/2023

vpns good for online privacy

En VPN, alltså ett virtuellt privat nätverk, är något som rekommenderas att alla som värnar om onlinesäkerheten använder. Det en VPN gör är att kryptera all datatrafik och eftersom datan krypteras och dirigeras via säkra servrar är man inte ett lika lätt byte för hackare och andra som spionerar på vad man gör på nätet. Det allra bästa är att alltid koppla upp enheten mot en VPN-server innan man börjar surfa, för när man gör det kommer enhetens IP-adress se ut som en annan oberoende av vilka sajt du besöker.

När du ansluter din dator eller mobil till en VPN-server så kommer alltså inga utomstående se din IP-adress, däremot kommer själva VPN-leverantören göra det. Därför är det viktigt att man är noga i valet av leverantör. Framförallt ska man leta efter en som inte för några loggar. Väljer man en leverantör som loggar data om din aktivitet finns det en risk för att den datan kan hamna i fel händer och då minskar din trygghet markant.

I stort sett finns det två olika kategorier av VPN-tjänster. Det finns sådana som erbjuder användare att använda en VPN gratis och sådana som tar betalt för sina tjänster. Vad gäller de tjänster som är gratis finns det också sådana som alltid är kostnadsfria och sådana tjänster som erbjuder en kostnadsfri provperiod innan du behöver bestämma om du ska starta en prenumeration eller inte.

Hur bra är en gratis VPN?

En gratis VPN kostar aldrig när du börjar använda den. Hur länge du kan använda tjänsten helt gratis varierar från leverantör till leverantör. Vissa tjänster går att använda kostnadsfritt en kortare period för att därefter börja kosta medan andra är gratis hela tiden. Vi förstår mycket väl att det kan vara lockande att använda en gratis VPN men något du inte får glömma bort att tänka på är säkerheten. 

Att upprätthålla en VPN-klient med alla dess servrar kostar en hel del pengar. En leverantör som aldrig debiterar en avgift för att användare ska kunna nyttja servrarna måste få in finansiering från andra håll för att hålla tjänsten levande. Tjänster som är helt gratis kompromissar därför ibland på olika sätt med säkerheten och anonymiteten, och det är något man måste känna till så man inte misstar en kostnadsfri tjänst för att vara lika trygg som en premiumtjänst.

Det är vanligt att gratis VPN-tjänster loggar användarnas data och sedan säljer informationen vidare till tredje part. Det kan till exempel handla om olika typer av marknadsföringsbyråer som i sin tur använder datan för att kunna rikta reklam till dig. Det som blir lite klurigt med det här är att en VPN-leverantör sällan basunerar ut att de faktiskt gör det, och överväger du att skaffa en gratis VPN ska du därför läsa igenom allt som står i det finstilta.

Det är inte bara uppgifter om dig själv och din aktivitet som kan läcka ut med en gratis VPN. Flertalet av de här tjänsterna är mer sårbara för spårningskakor och annan skadlig programvara vilket gör att du utsätter dig själv och din enhet för en risk om du använder tjänstens servrar.

Varför vi inte rekommenderar en gratis VPN

Bortsett från att det finns flera säkerhetsbrister med en gratis VPN finns det också andra negativa aspekter med de tjänsterna. Några av anledningarna till att vi inte med gott samvete kan rekommendera en gratis VPN är:

 • Långsamma hastigheter

VPN-servrar har olika hastigheter. Alltid när du använder en VPN kan du se en viss försämring av din normala hastighet och det beror på att trafiken går via flera servrar innan den når sin slutdestionation. Kostnadsfria VPN-tjänster är kända för att ha långsamma servrar och det kan både orsaka irritation och problem. Vill du exempelvis streama innehåll på någon plattform så kan uppspelningen av videon lagga och buffra. En gratis tjänst har inte heller samma vilja att faktiskt leverera de allra högsta hastigheterna till sina användare och därför lägger de inte heller ner lika mycket energi på att faktiskt optimera de servrar som erbjuds. Du kommer med största sannolikhet se en stor försämring på internetuppkopplingen om du använder en gratis VPN.

 • Svårigheter att låsa upp geografiskt innehåll

Med en bra VPN kan du låsa upp innehåll på olika streamingtjänster. Många premiumtjänster kan exempelvis hjälpa dig få tillgång till amerikanska Netflix, Hulu och BBC. Det här är en av anledningarna till att många väljer att använda en VPN. Det innehåll vi kan se på olika streamingtjänster i Sverige är bundet till just Sverige medan användare i andra länder ser andra titlar. Vill du använda en VPN för att få fler titlar att välja mellan behöver du en tjänst som kan kringgå geografiska blockeringar. 

En gratis VPN kan ha svårt för att klara det jobbet. Det krävs en avancerad infrastruktur för att det ska vara möjligt och eftersom en kostnadsfri tjänst inte får sin finansiering genom betalande medlemmar är det inte alltid så att leverantören helt enkelt har de finansiella medlen för att optimera servrarna så de klarar av att låsa upp innehåll.

 • Begränsad datamängd

Med en gratis VPN får du nästan alltid en begränsad datamängd att använda. Begränsningen kan gälla per dag, per vecka eller månad. Datamängden som erbjuds kan snabbt användas upp om du väljer att streama en film eller laddar ner en torrent, vilket innebär att du hela tiden behöver fundera över när du ska använda en VPN och inte. 

En riskfri VPN är att föredra framför en gratis VPN

Det finns en kategori av VPN-tjänster som är värd att titta närmare på om du vill ha en VPN men inte önskar tumma på säkerheten. Det är de som kallas för riskfria VPN-tjänster. De här tjänsterna går ut på att du skapar ett konto och väljer en prenumeration, som kostar, men att du sedan får använda tjänsten gratis en viss tidsperiod för att undersöka om den lever upp till dina önskemål och krav. Om den av någon anledning inte gör det kan du avbryta prenumerationen och får tillbaka alla pengar du har betalat. Att du får möjlighet att prova en premiumtjänst kostnadsfritt på det här sättet är det som gör den helt riskfri. De här tjänsterna har betydligt starkare krypteringar och bättre säkerhetsfunktioner än vad en gratis VPN har.

Två av de allra bästa riskfria tjänsterna är ExpressVPN och NordVPN. De är båda två bland de ledande leverantörerna på marknaden och de kommer med riktigt bra säkerhetsprotokoll och snabba hastigheter. Använder du någon av dem har du ett bra skydd på nätet samtidigt som du kan ladda ner filer utan att behöva bekymra dig över datamängden och du kan dessutom låsa upp innehåll på mängder av olika streamingplattformar. Både ExpressVPN och NordVPN erbjuder kunder att starta ett abonnemang och prova tjänsten i 30 dagar. Avbryter du prenumerationen inom de dagarna får du alla pengar återbetalda.

Sammanfattning

Väljer du att använda en gratis VPN behöver du tänka på att du kan utsätta dig själv för en risk bland annat genom att din data sparas och säljs vidare. Du kommer troligtvis se en större mängd riktad reklam och din enhet är mer utsatt för hackerattacker. Ett bättre alternativ än att använda en gratis VPN är att prova en riskfri tjänst. Med en sådan vet du att du får alla de mest moderna och bästa funktionerna.

Om reklam på webbplatsen

Innehållsförteckningexpand_more

  Bästa VPN-tjänster

  Bästa VPN-tjänsten

  Prova ExpressVPN

  Vår testtvåa

  Prova NordVPN
  Om reklam på webbplatseninfo