VPN-tjänster som ägs i hemlighet av kinesiska företag

Senast uppdaterad: 10/05/2023

Virtuella privata nätverk (VPN) är viktiga för att säkra anslutningar och skydda ditt privatliv när du använder internet. Det är inte konstigt att antalet VPN-användare fortsätter att öka. Det verkar finnas en massiv konkurrens bland VPN-leverantörer där allt fler företag konkurrerar om betydande delar av den växande VPN-marknaden. 

Det är viktigt för kunderna att veta vem som äger respektive VPN-tjänst på grund av att dataskyddslagarna som gäller är beroende av företagens geografiska plats. Förvånande nog, är några av VPN-företagen inte transparenta mot sina användare när det kommer till vem som äger företaget och var moderbolaget har sin geografiska bas. 

Kinesiska företag som äger VPN-företag i hemlighet

Hemliga ägare och baseringar är inte ett bra sätt att bygga förtroende på, särskilt inte om du är en leverantör av en VPN-tjänst. Användarna måste kunna lita på att den VPN-leverantör de köper tjänsten av kommer hålla deras data och information säker, även vid påtryckningar från regeringar eller organisationer. Därför är VPN-företagets geografiska plats avgörande. 

Det har visat sig att vissa kinesiska företag är hemliga ägare av VPN-företag. Det finns en klar anledning att bli oroad över varför de här företagen inte vill vara transparenta mot sina användare. När en VPN-leverantör ägs av ett kinesiskt företag betyder det att den kinesiska regeringen med stöd av lagen kan kräva att VPN-leverantören lämnar ut data och information om användarna. Det kan vara en dålig idé att använda sådana VPN-tjänster eftersom skydd av personliga uppgifter och användardata är centralt hos VPN-tjänster. Låt oss ta en närmare titt på några av de här företagen. 

Innovative Connecting

Innovative Connecting kallas också ALL Connected Co. Tjänsten är baserad i Singapore och företagets huvudverksamhet är utveckling av mobila VPN-applikationer. Det finns begränsat med information om dem på deras officiella hemsida. I skrivande stund kommer du via deras LinkedIn-sida få reda på att bolagets produktutvecklingsenhet ligger i Kina. 

Innovative Connecting utvecklar flera mobila VPN-applikationer: VPN Proxy Master Pro, VPN Master, VPN Proxy Master Lite, TurboVPN, Solo VPN och VPN Sofast. Bortsett från de här VPN-tjänsterna, är företaget också associerat med två andra VPN-applikationer: Lemon Clove och Autmn Breeze. Lemon Clove har samma adress och styrelsesekreterare som Innovative Connecting. Deras hemsidor är också mycket lika.

Lemon Clove utvecklar VPN Robot och SnapVPN, medan Autmn Breeze utvecklar Hot VPN och Unlimited Free VPN Monster. Totalt sett motsvarar det 10 VPN-applikationer.

Låt oss ta en titt på några av de här VPN-tjänsterna.

Turbo VPN

Trots att deras mobilapplikationer har många nedladdningar, är det inte en säker VPN-tjänst att använda. Turbo VPN är ett exempel på att kvantitet inte är detsamma som kvalitet. Håll dig borta från den här VPN-tjänsten om du är mån om ditt privatliv på nätet, eftersom tjänsten kommer lämna ut din information om regeringen begär det. Trots deras policy om noll loggföring, samlar de in data om varifrån du ansluter, var du ansluter, mängden data och andra analysdata. Tjänsten är även full av oönskade annonser, vanskliga behörigheter, skadlig kod och DNS-läckor. Sammanfattningsvis är det osäkert att använda TurboVPN, en risk som du säkerligen vill undvika.

VPN Proxy Master

Det här är en annan känd gratis VPN-tjänst. Problemet med det flesta gratis VPN-tjänster är att de inte tjänar några pengar på prenumerationer av deras tjänster, vilket leder till att de använder sig av andra alternativ för att få in kapital att utveckla tjänsten för. Istället har VPN-tjänsten reklampartners som exempelvis Facebook, UnityAd, Vungle och AdMob. VPN Proxy Masters riktlinjer för loggföring har lika många hål som en vällagrad schweizerost och saknar omfattande säkerhetsfunktioner. Det är bättre att hitta en bra VPN-tjänst om du inte gillar de här funktionerna.

Solo VPN

Den här VPN-tjänsten erbjuder gratistjänster istället för oönskade annonser som visas på din skärm. Det finns inga omfattande eller spännande komponenter i VPN-klienten. Du kan inte säkert säga att det är ett säkert VPN, eftersom det inte finns någon konkret information gällande säkerhet att tillgå. Solo VPN har inte heller något DNS-läckageskydd. Sammanfattningsvis är det här en ytterligare en gratis VPN-tjänst som du helst vill undvika. 

Snap VPN

Färre säkerhetsfunktioner, en tunn loggföringspolicy, ingen torrenting, brist på stöd för populära streamingtjänster och aggressiva annonser är några funktioner i den här mobila VPN-tjänsten. Även om företaget använder stark kryptering för att skydda din data, så kan de ändå inte garantera att skydda dina personliga uppgifter och aktiviteter på nätet.

Unlimited Free VPN Monster

Den kostnadsfria versionen av den här VPN-tjänsten finns endast tillgänglig på Android och är full av aggressiv reklam. Tjänsten saknar viktiga säkerhetsfunktioner och vad vi kan se finns det inte heller någon information om vilken typ av kryptering som används. Även om det är tydligt vilken data VPN-tjänsten samlar in och sparar, är det inte lika solklart vem som äger företaget bakom tjänsten eller var i bolaget är baserat. Avsaknaden av transparens är en fullgod anledning för att undvika Unlimited Free VPN Monster.

Det är oroande att Innotive Connecting inte är transparenta mot användarna gällande dessa sju applikationer. Vad döljer de mer om de inte ens kan vara sanningsenliga mot sina användare? Det är vår starkaste rekommendation att du håller dig borta från deras applikationer tills du med säkerhet vet att din data är i säker i deras händer.

SuperSoftTech

SuperSoftTech bedriver officiellt sin verksamhet från Singapore, men företaget tillhör Jinrong Zhen som är kinesisk medborgare och bor i Peking. Han har utvecklat många mobilapplikationer vars namn vanligtvis börjar med ”Super”. Bland de mobilapplikationer som han har utvecklat finns bland annat SuperVPN, VPN Payment Tool och LinkVPN. Låt oss titta lite närmare på en av de här VPN-tjänsterna.

SuperVPN

SuperVPN är en av många välkända VPN-tjänster till mobila enheter. Appen har över hundra miljoner nedladdningar på Google Play Store. Klienten har samma sekretesspolicy som LinkVPN, som har samma utvecklare. Deras sekretesspolicy antyder att de kommer följa eventuella order från högre myndigheter som begär ut din data. Tjänsten skannar också mot en databas med svartlistade IP-adresser.

SuperVPN lagrar även data i USA samt Storbritannien enligt tjänstens personuppgiftspolicy. Dessvärre är oklart vilka uppgifter som VPN-tjänsten samlar in och lagrar. Eftersom användarna inte behöver ha något konto för att använda SuperVPN, är det märkligt att det finns ett behov av att lagra användardata. Även om den här klienten har de nödvändiga säkerhetsprotokollen för att skydda dig, begär appen onödiga behörigheter från din enhet. Om du accepterar någon av de här behörigheterna kan din både din data och enhet bli sårbar. Andra saker att oroa sig för är antalet oönskade annonser som du kommer stöta på och potentiell skadlig kod. Du kan läsa mer om SuperVPN i den här artikeln skriven av Forbes.

Andra kinesiska företag

Det finns ett par andra företag som har konkreta förbindelser till Kina och de är följande:

Newbreed Network

Newbreed Network har i runda slängar sex VPN-applikationer. Företaget hävdar att de bedriver verksamheten från Singapore, men webbplatserna för att par av deras VPN-applikationer är på kinesiska. VPN Green, SGreen, MasterVPN, NodeVPN, TXVPN och AirGO Fast är applikationer med koppling till Newbreed Network.

Hotspot VPN

Direktören för Hotspot VPN är kinesisk medborgare och bor i Kina. VPN-applikationerna inkluderar Free VPN, Hotspot VPN, Secure VPN och Easy VPN.

Hi Security

Hi Security har tre VPN-tjänster: Hi  VPN Free, Hi VPN Pro och Net Master. De här applikationerna är en del av Shenzhen HAWK Internet, ett företag under TCL Corporation, som är ett välkänt kinesiskt företag.

LEILEI

LEILEI äger Yunfan VPN och Bit VPN.

Pålitliga gratis VPN-tjänster som du kan prova

Det flesta av de här VPN-tjänsterna med hemliga kinesiska ägare erbjuder gratis tjänster. Det är troligen den främsta anledningen till att de har så många användare. Att hitta en pålitlig gratis VPN-tjänst bör inte vara ett problem. Här är ett par VPN-tjänster som du kan lita på skyddar dig och din data på nätet:

ProtonVPN

ProtonVPN verkar i Schweiz. Krypterings- och säkerhetsprotokoll som är standard i branschen, säkerställer att dina enheter är säkra när du surfar på internet. Tjänsten har också en kill switch för att förhindra att din IP-adress blir exponerad om VPN-servern du är ansluten till går ner. Flera säkerhetsfunktioner kräver att du uppgraderar till ett betalat abonnemang. Tjänsten är kompatibel med alla väletablerade operativsystem. 

ProtonVPN har ingen bandbreddsgräns på sin gratisversion. Du kan alltså använda den utan att oroa dig för att datamängden tar slut precis när filmen är som mest spännande eller du håller på att vinna spelet du spelar. Du får bara tillgång till servrar i tre länder, och du kan inte gå runt regionblockeringar på strömningstjänster eller använda den till torrenting. Att uppgradera till ett betalabonnemang är i regel billigare hos ProtonVPN än de flesta konkurrerande VPN-tjänsterna och du får dessutom massor av funktioner.

Windscribe

Windscribe är ett kanadensiskt företag som har en strikt policy om att inte loggföra några som helst uppgifter om tjänstens användare. Trots att de har fått över trettio förfrågningar om att lämna ut data, visar de kontinuerligt att de är trovärdiga då de avisar förfrågningarna varje gång. Gratisversionen levereras med ett komplett paket av säkerhetsfunktioner, inklusive kill switch, multi-hop, DNS/IPv6 läckageskydd, säker hotspot och stealth mode. Många gratis VPN-applikationer har inte ens hälften av de här funktionerna.

Även om hastigheten inte är den högsta, är den fullt tillräcklig för att du utan problem ska kunna gå runt regionblockeringarna på strömningstjänster. Det gäller oavsett vilken serverplacering du väljer. Det enda lilla problemet är att tjänsten har en bandbreddsgräns på 10 gigabyte per månad. Totalt sett är Windscribe en pålitlig tjänst som gör ett bra jobb med att skydda din integritet när du gör olika saker på nätet.

Sammanfattning

Tillit är en viktig egenskap på VPN-marknaden och VPN-tjänster ska vara transparenta mot sina användare gällande ägarförhållanden, och helst allt annat också. De kinesiska företagen som vi har tagit upp i den här artikeln har inte varit helt ärliga mot vare sig användarna eller allmänheten. Integritet och säkerhet är de två avgörande funktionerna i VPN-klienter och -applikationer. Ett företag har inte att göra på VPN-marknaden om användarna inte kan lita på att bolaget skyddar deras data, personliga uppgifter och annan känslig information. Det är viktigt för användarna att veta vilka VPN-applikationer de kan lita på och vilka som de helst ska undvika helt. 

Om reklam på webbplatsen

Innehållsförteckningexpand_more

  Bästa VPN-tjänster

  Bästa VPN-tjänsten

  Prova ExpressVPN

  Vår testtvåa

  Prova NordVPN
  Om reklam på webbplatseninfo